SE503582C2 - Vattentät skottport - Google Patents
Vattentät skottportInfo
- Publication number
- SE503582C2 SE503582C2 SE9403748A SE9403748A SE503582C2 SE 503582 C2 SE503582 C2 SE 503582C2 SE 9403748 A SE9403748 A SE 9403748A SE 9403748 A SE9403748 A SE 9403748A SE 503582 C2 SE503582 C2 SE 503582C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- sections
- door
- edge
- edges
- magazine
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B63—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
- B63B—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING
- B63B35/00—Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
- B63B35/54—Ferries
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B63—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
- B63B—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING
- B63B3/00—Hulls characterised by their structure or component parts
- B63B3/14—Hull parts
- B63B3/56—Bulkheads; Bulkhead reinforcements
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Ocean & Marine Engineering (AREA)
- Barrages (AREA)
- Seal Device For Vehicle (AREA)
Description
503 582 Dessa konstruktioner och manövreringen av dem inkräktar utrymmesmässigt och tidsmässigt på fordonens parke- ringsutrymmen och manövrering.
Rnnocönnrsn FÖR UPPFINNINGmN= Porten enligt uppfinningen frilägger däcket helt i öppet läge. I stängt läge utgör den hela eller en del av ett vattentätt skott.
Stängning av porten kan göras efter att samtliga fordon körts till sina slutliga parkeringsplatser på båda sidor om porten. Öppning kan göras utan att något fordon behöver flyttas. Höj- och sänkbara bildäck kan integreras i arrangemanget med dess funktioner bibehàllna. Behovet av utrymme för porten i öppet läge är litet och kan helt eller delvis integreras i normalt outnyttjade delar av fartygets struktur. Porten tar mycket liten del av bildäcket i anspråk i stängt läge.
Varje port kan manövreras oberoende av samtliga andra portar oavsett deras inbördes placering. Storleken på porten kan varieras fritt i höjd och bredd inom de dimensioner som i dag existerar på fartyg. Placering av portarna kan väljas med stor frihet för att anpassas till andra arrangemang på fartyget.
FIGURFÖRTECKNING: På bifogade ritningar visas en utföringsform av uppfinningen.
Därvid visas i: Fig. 1 Porten i en frontalvy i stängt läge; Fig. 2 Porten i ett snitt längs linje II-II i fig. 1 och även- ledes i stängt läge; Fig. 3 Porten i samma snitt men i öppet läge; Fig. 4 Ett förstorat snitt visande ett parti i öppet läge; Fig. 5 Ett delsnitt av en detalj till porten; Fig. 6 Ett flertal av samma detalj sammansatta och intagande läget vid stängd port; Fig. 7 Ett snitt längs linjen VII-VII i fig. 1, varvid snittet är sett uppifrån; Fig. 8 Ett snitt längs linjen VIII-VIII i fig. 2, varvid snittet är sett från sidan av porten. 503 582 FÖREDRAGEN UTFöRINGsFonM= En port enligt uppfinningen är uppbyggd av ett antal horisontellt arrangerade sektioner l. Sektionerna, som tydligast visas i fig. 4 och 5 är inbördes lika. I stängt läge hos porten är de utvikta från varandra och bildar en sicksack- form, se fig. 2. I öppet läge är de invikta mot varandra till en stapel med låg höjd, se fig. 3. Sektionernas l tvärsnitt är så utformat att de kan sammankopplas vid varandra på det sätt som visas i fig. 4 utan några lösa kopplingselement och bildas där- vid hållare för tätningselement 2 mellan sektionerna. Den översta sektionen är fäst till en del av fartygets struktur med en vid densamma fastsatt profil 3.
Den understa sektionen är enligt fig. 4 fäst vid ett magasin 4 för uppsamling av sektionerna vid öppen port.
Sektionen är därvid fäst vid magasinet medelst en profil 5, vilken ansluter till den understa sektionen medelst ett tätningselement av samma typ som elementet 2.
Porten är avsedd att insättas i en öppning i fartygsstrukturen, som bildas på ena sidan av ett skott 8 och på andra sidan av ett skott eller vägg 9 och upptill av den nämnda strukturen, i vilken profilen 3 är fäst och som kan sägas utgöra ett övre däck lO, samt slutligen vid undersidan avslutas öppningen vid ett däck 11.
Längs de vertikala sidorna vid 8 och 9 av portöppningen finns styrningsanordningar för sektionernas 1 och magasinets 4 rörelse vid öppning och stängning. Dessutom finns längs de vertikala sidorna tätningsarrangemang för tätning mot sektionernas ändkanter och mot magasinet 4. Denna tätningsanord- ning är i sin tur avtätad mot omgivande strukturer i fartyget då porten är stängd. För öppning och stängning av porten är anord- nad en lyftmekanism, vilken här antydes genom linor 12 vilka är fästade vid magasinet 4 och anordnade att lindas upp medelst en ej visad elektrisk driven vinsch för linor som i ett arrangemang av brytblock är fästade i magasinet. Lyftsystemet är självhäm- mande och separata läsningar för öppen port är ej nödvändiga för funktionen. Placering av komponenterna i lyftsystemet skall 503 582 bibehålla vattentäthet vid stängd port. Fjärrmanöver och/eller automatisk manöver kan arrangeras som en integrerad del av konstruktionen.
Magasinet sådant det är anordnat enligt uppfin- ningen, fyller flera funktioner. I huvudelementets öppna eller delvis öppna läge bildar det ett skydd för de hopsamlade sektio- nerna, så att dessa ej kan skadas av exempelvis fordon när dessa skall passera portöppningen. Magasinet medger därvid en sådan inneslutning av huvudelementets sektioner utan att några utrym- men härför behöver anordnas i fartygsstrukturen; jmfr exempelvis fig. 3 och 6 i GB 2280372A där det visas hur tillslutningsele- mentet byggs in i däckkonstruktionen, något som innebär stora ingrepp vid en eftermontering av konstruktionen ifråga.
Magasinets andra huvuduppgift är att bilda en säker förankring för huvudelementets rörliga kant när porten är stängd. Detta är en mycket viktig funktion och portens säkra funktion vid ett katastroftillfälle är helt beroende av att sådan säker fasthållning kan upprätthàllas. Om sådan fasthåll- ning åstadkommes med organ i den fasta strukturen, som ingriper direkt mot tillslutningselementet, blir det mycket svårt och komplicerat att på detsamma erhålla en säker fasthållning.
Tillslutningselementet måste nödvändigtvis ha en relativt vek konstruktion för att det skall vara sammanvikbart på sådant sätt att det i öppet läge kan inrymmas på ett litet utrymme och det ger härigenom bristfälliga möjligheter till en stabil anslutning av något fasthållningselement. Vid uppfinningen kan huvudelemen- tet få en permanent anslutning till magasinet och detta kan i sin tur utföras så stabilt och så försett med starka fasthåll- ningspartier för dess förankring att en betydande säkerhet mot losslitning av huvudelementets ifrågavarande kant erhålles.
Detta är en oerhört viktig säkerhetsaspekt, som insetts vid åstadkommandet av uppfinningen.
Nämnda kännetecken hos uppfinningen ger den i sammanhanget viktigaste tekniska effekten, nämligen att få optimal säkerhet i förankringen av en sammanvikbar skottport, så att den verkligen fyller sin utsedda uppgift att vid ett katastroftillfälle bilda en ej genombrytbar barriär. 503 582 Nu har skottportens huvuddelar beskrivits och härefter följer en mer detaljerad beskrivning med hänvisning till i första hand fig. 4, 5 och 7, 8.
Sektionerna 1 utgöres av skivformiga element med i tvärsnitt sett bågformigt böjda kanter, här benämnda längskanterna på grund av att de sträcker sig mellan portöpp- ningens sidor 8 och 9. Av fig. 4 och 5 framgår att den ena längskanten 14 har en vidare båge än den andra längskanten 15, så att kanten 15 ryms inuti kanten 14. Sektionerna är samman- satta så att varannan sektion har den ena av de olika längskan- terna vänd åt ena sidan av porten och varannan sektion med den på samma sätt utformade kanten vänd åt andra hållet. Härigenom kan sektionerna såsom visas i fig. 4 sammanläggas med den större bågen omslutande den mindre i hela traven av sektioner, så att dessa härigenom sammanhålles med ledbara förband. Den trängre kanten 15 bildar härigenom ett säte för tätningsprofilen 2, var- vid denna kommer att täta mot den omslutande kantens insida, se fig. 5.
De bågformade kanterna är så anpassade till var- andra, att de kan leda mot varandra med bibehållen tätning och så att de ej kan isärkopplas i de vinklar, som uppkommer mellan sektionerna vid portens öppning och stängning. Den undre sektio- nens vidare kantparti 14 är anordnat att samverka med profilen 5 i magasinet 4, vilken har samma bågform som kantprofilen 15. Den övre profilen 3 omsluter på samma sätt som en vidare bågformig kant 14 den översta sektionens smalare kantprofil 15.
Magasinet 4 har en botten 16 med ett insänkt parti 17 samt två längsgående partier 18. Längs dessa finns för- stärkningsribbor 19. I fig. 4 syns även den nämnda lyftlinan 12, som samverkar med arrangemang 20 på magasinet. Av fig. 7 och 8 framgår även att vid vardera änden av partierna 18 är fastsatt ett styrhjul 22 försett med ett spår 23 längs sin periferi. I försänkningen 17 är insatt en elastisk tätningslist 24, som är anordnad att kunna täta mot portöppningens nedre kant 11.
Av fig. 7 framgår även att på portöppningens sidokanter 8 och 9 är på ömse sidor om porten anordnade stöd- arrangemang 25 och 26. Inåt mot porten avslutas dessa arrange- 505 582 mang med plattor 27 respektive 28, sträckande sig utåt från respektive kant 8, 9. Dessa plattor bildar stöd för sidokanter 29 och 30 till ett U-formigt element 32 med en utåt mot porten vänd botten 33. Denna är insvängd vid 30 och uppbär här en tätningslist 34. På yttersidan är botten 33 försedd med upprätt- stående flänsar 36 och 37, vilka enligt fig. 8 avslutas med ett nedre insvängt parti 39 medan ytterkanten 40 i övrigt är rak och sträcker sig upp till portöppningens kant 10. Tryckfjädrar 42 är insatta mellan kanten 8 resp 9 och botten 33, vilka strävar att trycka elementet 32 ut mot magasinets och sektionernas ändkanter under mellanlägg av ett elastiskt belägg 43 på bottnens utsida.
Hjulen 22 på magasinet 4 är så placerade att en sådan antryck- ning mot sektionernas sidokanter kan ske när magasinet befinner sig i sitt nedre läge, se fig. 8, och hjulen därmed befinner sig framför det insvängda partiet 39 av flänsarna 36, 37. I detta läge av elementen 32 kommer tätningslisterna 34 vid vardera öppningskanten att pressas till tätning mot en skiva till det fasta stödelementet 26. Lyftes magasinet så att hjulen 22 kommer till anläggning mot flänsarnas parti 40 tryckes elementen 32 utåt mot verkan av fjädrarna och ger härmed ett spelrum till sektionernas ändkanter.
Normalt utsättes porten ej för några större krafter. Först vid en nödsituation med hög vattennivà på ena sidan om porten måste den motstå en hög, enkelsidig belastning och från vilken sida som helst utan att bristning skall riskeras och under upprätthållande av full tätning. För detta ändamål är särskilda skalkningsarrangemang anordnade, således fasthåll- ningsanordningar för säkring.
För magasinet 4 utgöres sådana arrangemang av att det stödjes av elementet 32, som i sin tur kan fångas upp av de fasta stödelementen 25, 26. Magasinet skyddas härigenom från sidoförskjutning när det befinner sig i sitt nedre läge vid stängd port.
För skalkning av sektionerna l är på utsidan av var och en av respektive sektioners sidokantparti 14 med den större bågen fastsatt ett stavformigt säkringselement 46 (fig. 4, 6, 7), som delvis skjuter utanför sektionens ändkant. För 503 582 upptagande av säkringelementen 46 är bottnen 33 till de U- formiga elementen 32 försedd med hål med en omgivande förstärk- ning 47, i vilka säkringselementen kan införas, vilket sker när elementet 32 förskjutes utåt såsom visas i fig. 8. (I fig. 7 förutsättes att sektionerna 1 är sammanvikta och samlade i maga- sinet 4. Säkringselementen på ömse sidor av stapeln av sektioner kommer därvid att befinna sig på sitt största avstånd från var- andra, jämför fig. 4. Om däremot porten är stängd och elementen utvikta i vinkel i förhållande till varandra, se fig. 6, så befinner sig säkringselementen på de båda sidorna på kortare avstånd från varandra. Avstånden mellan hålen genom förstärk- ningsringarna 47 är avpassade till det senare, kortare avståndet mellan säkringselementen. Vid öppen port enligt fig. 7, när säkringselementen intar sitt största avstånd från varandra, kommer de därför ej att ligga i linje med nämnda hål såsom fram- går av fig. 7.) Sektionerna 1 skalkas således var och en medelst dess respektive säkringselement 46 genom dess fixering i nämnda hål i det U-formiga elementet 32. Detta i sin tur säkras mot sidoförskjutningar vid ett högt, enkelsidigt tryck genom att det .kan lägga sig an mot någon av plattorna 27 eller 28 till stöd- elementen 25 respektive 26 beroende av tryckets riktning.
Som framgår av fig. 4 är varje sektion 1 försedd med endast ett säkringselement 46 och vid den ände där det vidare bågformiga partiet 14 är belägen. Detta möjliggör att toleranserna i säkringselementens lägen i sina respektive säten kan hållas små, vilket ej vore möjligt med flera fasthàllnings- ställen. Toleranserna i lederna bildade av de bågformiga parti- erna 14 och 15 i samverkan kan därmed hållas större än förut- nämnda toleranser så att man undviker att lederna utsättes för stora krafter utan dessa upptas helt inom säkringssystemet.
För den totala funktionen, styrkan och tätheten är det viktigt att dimensionerna på hela arrangemanget, place- ring, form och storlek på beslag och urtag varierar på ett komplicerat sätt med olika höjder på olika portar och måste vara inom snäva toleranser. Sektionerna måste belastningsmässigt vara fria från varandra vid stängd port för att fördela krafterna 503 582 korrekt till skalkningsbeslagen, således säkringselementen 46.
Tätningen 2, lämpligen en gummipackning, mellan sektionerna l måste i alla riktningar hållas säkert fast av den bågformiga kantens form för att undvika behov av limning. Den måste ha korrekt sammanpressning vid alla alternativa positioner som sektionerna kan inta och vid växlande belastning under vatten- fyllning vid ena sidan och vid olika arbetsvinklar beroende på olika förhållanden mellan antal sektioner och totalhöjden vid olika portar. Den skall vara helt fri från sammanpressning då porten är öppen.
För sektionerna gäller att de måste kunna kopp- las samman vid en vinkel som är möjlig att åstadkomma, dels innan magasinet med sektionerna är monterat i styrningarna, dels senare för utbyte av valfria sektioner vid reparation och service. Sektionerna skall kunna vikas mot varandra och staplas vid öppen port med minsta möjliga platsbehov.
Inom ramen för efterföljande patentkrav kan skottporten utföras på alternativa sätt i förhållande till vad som angivits i det föregående. Således kan den ena av de båda vertikala tätningsarrangemangen utföras som en fast struktur, varvid hela porten tryckes mot denna av det andra tätningsarran- gemanget, som därvid är utfört rörligt enligt vad som förut beskrivits. Porten kan utföras som en vattentät avskärmning från däcket och uppåt till önskad höjd. Portens manövrering kan arrangeras med andra system än el-motordriven vinsch, exempel är hydraulisk driven vinsch, linjära elmotorer, direkt verkande hydraulcylindrar, jigger-vinsch med hydraulcylindrar, manuell vinsch. Det är även möjligt att arrangera porten med sektionerna vertikalt för öppning sidledes om berörda arrangemang anpassas till detta.
Här har angivits som huvudändamàl vattentät upp- delning av ett stort däck. Emellertid kan porten även utföras och användas för begränsning av fria vätskeytors rörelse i far- tyg med luckor, genom att hänga upp portarrangemanget på under- sidan av lastrumsluckorna och sänka ned sektionerna till lämplig nivå i vätskan. Principen kan användas för avskärmning i samman- hang där andra typer av portar nu användes.
Claims (6)
1. Port, särskilt skottport för fartyg och företrä- desvis för vattentät uppdelning av vidsträckta lastdäck på fartyg såsom roll-on/roll-off fartyg och bilfärjor, varvid porten i monterat läge omges av en fast struktur bildande kanter (8-ll) till en portöppning, med porten innefattande ett, portöppningen (8-ll) i portens stängda läge i huvudsak portöpp- ningen täckande huvudelement, vilket består av i följd till var- andra länkade sektioner (1), vilka är anordnade att i portens öppna läge vara sammanvikta mot varandra till en stapel (fig. 4) och att i portens stängda läge vara utvikta från varandra och tillsammans följa en sicksacklinje (fig. 6) därmed tillsammans intagande väsentligt större längd än sagda stapelhöjd, känne- tecknad av ett magasin (4), vilket är anordnat att vara förenat med en yttersta sektion (1) och företrädesvis med en höjd i huvudsak motsvarande sagda stapelhöjd, så att de mot varandra sammanvikta sektionerna i huvudsak inrymmes i magasinet, med magasinet anordnat att i portens öppna läge vara fört intill en kant (10) av portöppningen, vid vilken kant den andra yttersta sektionen är fastsatt, och att i stängt läge av porten vara fört till ett läge intill motstående kant (11) av portöppningen med sektionerna i detta läge utvikta från varandra att i huvudsak täcka portöppningen i vilket läge magasinet är anordnat att vara förankrat vid sist sagda kant (11) av portöppningen och därvid bilda en rigid fasthållning av huvudelementets motsvarande, rörliga kant, varjämte de till varandra motstående öppningskan- terna (8, 9), som sträcker sig mellan de förutnämnda kanterna (10, ll), är försedda med tätnings- och säkringselement (32), som är anordnade att anligga och ingripa mot sektionernas (l) ändkanter dels för tätning mot vattengenomsläpp och dels för fasthàllande av sektionerna (1) vid dessas ändkanter mot krafter såsom belastning genom en vattenmassa från portens ena sida. 10 503 582
2. Port enligt patentkrav 1, kännetecknad därav, att huvudelementets sektioner vardera består av ett styvt, skiv- formigt element (1), vilka är förenade med ledförbindelser (14, 15) vid sina längsgående kanter.
3. Port enligt patentkrav 2, kännetecknad därav,. att sagda ledförbindelser vardera bildas av längs respektive sektions (1) längsgående kanter sig sträckande partier med for- men av en öppen cylindermantel, varvid den ena kantens parti (14) är dimensionerat att inrymma den andra kantens parti (15), så att de båda partierna kan svängas i förhållande till varandra i sektionernas sammankopplade skick.
4. Port enligt patentkrav 1, 2 eller 3, känneteck- nad därav, att tätnings- och säkringselementen (32) innefattar, vid åtminstone den ena av sagda öppningskanter (8, 9), ett mot och från sektionernas (1) motstående ändkanter förskjutbart element (32), vilket är anordnat med dels organ (43) för tätning mot ändkanterna och dels organ (47) för fasthållande vid antryckning mot ändkanterna, vilka organ är anordnade att ingripa mot säkringselement (46), tillhörande sektionerna (1), och belägna vid dessas ledförbindelser (14, 15) när porten befinner sig i stängt läge.
5. Port enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad därav, att magasinet (4) är anordnat, att vid sin rörelse mellan lägena för öppen och stängd port, styras av element (36, 37) på sagda tätnings- och säkringselement (32) och därvid mekaniskt hålla desamma i läge på avstånd från sektioner- nas (1) ändkanter medan i stängt läge av porten tillåta anligg- ning mot ändkanterna därvid säkrande sektionerna.
6. Port enligt patentkrav 5, kânnetecknad därav, att var och en av sektionerna (1) uppvisar sagda säkringselement (46) vid endast sin ena sidokant och att varannan av de inbördes i huvudsak lika sektionerna är lagda varannan med säkringsele- mentet åt ena hållet och varannan åt det andra hållet varigenom sektionerna var och en säkras medelst samverkan mellan säkrings- elementen och sagda tätning- och säkringselement (32) utan väsentligt anlitande av ledförbindelserna (14, 15) mellan sektionerna för kraftupptagning.
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9403748A SE503582C2 (sv) | 1994-11-02 | 1994-11-02 | Vattentät skottport |
SE9503651A SE504017C2 (sv) | 1994-11-02 | 1995-10-19 | Port, särskilt skottport för fartyg |
EP95938086A EP0828650A1 (en) | 1994-11-02 | 1995-10-31 | Door, in particular door for bulkheads in ships |
PCT/SE1995/001282 WO1996014236A1 (en) | 1994-11-02 | 1995-10-31 | Door, in particular door for bulkheads in ships |
AU38847/95A AU3884795A (en) | 1994-11-02 | 1995-10-31 | Door, in particular door for bulkheads in ships |
FI971868A FI971868A (sv) | 1994-11-02 | 1997-04-30 | Dörr, särskilt en dörr för skott i fartyg |
NO972037A NO972037L (no) | 1994-11-02 | 1997-05-02 | Port for fartöy |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9403748A SE503582C2 (sv) | 1994-11-02 | 1994-11-02 | Vattentät skottport |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9403748D0 SE9403748D0 (sv) | 1994-11-02 |
SE9403748L SE9403748L (sv) | 1996-05-03 |
SE503582C2 true SE503582C2 (sv) | 1996-07-08 |
Family
ID=20395821
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9403748A SE503582C2 (sv) | 1994-11-02 | 1994-11-02 | Vattentät skottport |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
SE (1) | SE503582C2 (sv) |
-
1994
- 1994-11-02 SE SE9403748A patent/SE503582C2/sv not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE9403748L (sv) | 1996-05-03 |
SE9403748D0 (sv) | 1994-11-02 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US8926382B2 (en) | Mounting method of thruster | |
KR102170754B1 (ko) | 수축가능 스러스터 | |
KR102230176B1 (ko) | 수축가능 스러스터의 유지보수 방법 | |
KR20140004705A (ko) | 모든 측면이 폐쇄될 수 있는 해양 컨테이너 | |
FI70622B (fi) | Skjutdoerrsanordning | |
KR840001547B1 (ko) | 탱크격자 주변에 설치된 유조선의 분리발러스트 | |
JP4814120B2 (ja) | 船舶の復原力回復装置及びこれを備えた自動車運搬船 | |
SE503582C2 (sv) | Vattentät skottport | |
FI111528B (sv) | Förvaringskonstruktion för en eller flera farkoster i en marinkonstruktion | |
SE504017C2 (sv) | Port, särskilt skottport för fartyg | |
KR20120037875A (ko) | 잠수함 | |
US3145854A (en) | Ship and cargo handling equipment | |
JP6021750B2 (ja) | 船舶の区画構造 | |
KR101757274B1 (ko) | 로우어 카고 홀드 침수 방지용 수밀 장치를 구비한 선박 | |
EP1625069B1 (en) | Device at cardeck for vehicles on ships | |
EP2305555B1 (en) | Righting moment recovery apparatus for marine vessel, and automobile carrying vessel equipped with the same | |
PL132172B1 (en) | Floating dock | |
US8087370B2 (en) | Ship stability recovery system and car carrier equipped with the same | |
US5924377A (en) | Modular enclosure system suitable for shipboard use | |
US3659541A (en) | Nuclear powered ships | |
EP0348055A1 (en) | Vehicle ferry | |
EP1062150A1 (en) | Rotating mechanism for cargo ship hatch cover | |
KR20100124718A (ko) | 작업선 | |
FI115209B (sv) | Arrangemang vid ett marin fartyg | |
US628757A (en) | Ship. |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 9403748-8 Format of ref document f/p: F |