NO811274L - Betjeningsapparat for mobilradio. - Google Patents

Betjeningsapparat for mobilradio.

Info

Publication number
NO811274L
NO811274L NO811274A NO811274A NO811274L NO 811274 L NO811274 L NO 811274L NO 811274 A NO811274 A NO 811274A NO 811274 A NO811274 A NO 811274A NO 811274 L NO811274 L NO 811274L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
keys
operating device
telephone
support
hand
Prior art date
Application number
NO811274A
Other languages
English (en)
Inventor
Hans Joachim Schwarz
Derek H Dennis
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of NO811274L publication Critical patent/NO811274L/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M1/00Substation equipment, e.g. for use by subscribers
    • H04M1/02Constructional features of telephone sets
    • H04M1/0202Portable telephone sets, e.g. cordless phones, mobile phones or bar type handsets

Description

Betjeningsapparat for mobilradio.
Oppfinnelsen angår^et betjeningsapparat for et mobilradioapparat, bestående av et telefon-håndapparat med en indre og en ytre husdel, en telefonkapsel ved den ene og en mikrofonkapsel ved den annen ende og et valgtastatur (velgerfelt) anordnet på telefon-håndtapparatet, samt en understøttelse til pålegning av håndapparatet.
Fra en artikkel i Rev. of the Electr. Com. Labora-tories, Vol. 25, Nr. 11-12, Nov.-Des. 1977, side 1288 til 1296, er der kjent et radioapparat for mobil anvendelse,
hvor håndapparatet på vanlig måte via en kveilformet kabel er forbundet med håndapparatets understøttelse, som i sin tur er forbundet med sende-/mottagningsapparatet (transceiveren) over ledninger. Understøttelsen inneholder en omkoblings-kontakt som frigir, resp. sperrer valgoperasjonen og betjenes i avhengighet av pålegning, resp. avløftning av håndapparatet.
Ved installasjon av et slikt radioapparat for radio-telefoni i en personvogn støter man på visse vanskeligheter når det gjelder smidig betjening, dersom valget bare skal gjennomføres når håndapparatet er lagt på, det vil altså si når omkoblingskontakten i håndapparatets understøttelse er på-virket. Håndapparatet kan i dette tilfelle bare betjenes av den resp. de personer som direkte kan komme til understøttel-sen. Befinner understøttelsen for håndapparatet seg i om-rådet for en .personvogris forseter, :kan personer i ..baksetene . ikke betjene apparatet.
Videre er der kjent mobilapparater hvor der med hensyn til betjeningsapparatet er foretatt en adskillelse mellom tastatur og visende indikasjon på den ene side og telefon-røret på den annen side, og understøttelsen for dette er anbragt i et særskilt hus. Tradisjonelle betjeningsapparater er her fastmontert på instrumentbrettet eller i utsnitt i dette.
Til grunn for oppfinnelsen ligger den oppgave å gi anvisning på en slik utførelse av et betjeningsapparat for mobilradioapparater at det kan monteres på enkel måte, eventuelt også bare med én hånd, og minst mulig influerer .på kjør- ingen når det brukes av bilføreren, altså også er meget trafikksikkert. Videre skal betjeningsapparatet være meget fleksibelt med hensyn til montasje og bruk.
Med et betjeningsapparat av den innledningsvis an-gitte art blir denne oppgave ifølge oppfinnelsen løst på den måte at telefon-håndapparatet inneholder alle telefonens elektriske og mekaniske elementer, inklusive gaffelbryteren, som utfører håndapparat-understøttelsens elektriske funksjon i avhengighet av pålegning og avløftning av håndapparatet, samt en manuelt manøvrerbar gaffelbryter som er kombinert med den førstnevnte gaffelbryter f at .valgtastaturet og dessuten indikasjons- og betjeningselementer som er anordnet i husets ytre- del, er anbragt fordypet i uttagninger, og at velgerfeltets taster er inndelt i grupper, og hver tastgruppe er anordnet innenfor særskilte, under hinannen plaserte uttagninger .
Gunstige utformninger og videreutviklinger av opp-finnelsesgjenstanden er angitt i underkravene.
I det følgende vil oppfinnelsen bli nærmere belyst ved utførelseseksmpler som er anskueliggjort på tegningen. Fig. 1 og 2 viser en første utførelsesform for betjeningsapparatet, sett henholdsvis forfra og fra siden. Fig. 3 viser en annen utførelsesform for betjeningsapparatet fra forsiden, og
fig. 4 viser en ytterligere utførelsesform for tastaturet.
Betjeningsapparatet består av et telefon-håndapparat (telefonrør), hvori alle telefonapparatets elektriske og mekaniske elementer som valgtastatur, lamper, siffervisning, ringeklokke, gaffelbryter og hovedbryter er integrert.
Telefonrøret har flat, svakt krummet form og består av en indre og en ytre hulsdel 1, 2 (halvskåler), og i den indre husdel 1, som opptar telefonapparatets elektriske og mekaniske elementer, er der ved den ene ende anordnet én tele-ifonkapsel 3 og ved den annen ende, hvor tilkoblingskabelen 5 er ført inn, en mikrofonkapsel 4. I denne husdel sitter enn-videre gaffelbryteren 10, f.eks. en reedkontakt med en perma-nentmagnet i holderen, eller en mikrobryter. I husets ytre del 2 er indikasjons- og betejningselementene såvel som valg tastaturet anordnet godt tilgjengelig fra oversiden. I den forbindelse er der foretatt en inndeling i enkelte felter, anordnet i fordypninger.' I et felt 6 ved den øvre ende sitter først og fremst et nummerskilt a med abonnentnummer og en hovedbryter b til inn- og utkobling av hele mobilradioappa-ratet. En annen rad inneholder forskjellige lamper c til f til å vise radioberedskap, alarm, anrop og valgbereds.kap for deltageren. I en tredje rad i feltet sitter sluttelig en landsvalgtast g_, landsindikasjoner h og en valg-slutt-tast i hos en manuell gaffelbryter, som behøves ved valg med avløft-et telefonrør. Den fordypede anordning av betjeningselementene beskytter disse langt på vei mot utilsiktet påvirkning. I et underliggende annet felt sitter en sifferindikator for det valgte deltagernummer. Valgtastaturet 8, som sitter nedenfor sifferindikatoren 7, viser en gruppevis inndeling av tastene ( 3 grupper å 4 taster). Hver tastgruppe er anordnet fordypet i en særskilt uttagning, samtidig som de 4 taster i en gruppe ligger i hjørnene av den respektive dermed dannede rektangulære ramme. Alt i alt fås dermed en inndeling av tastene i to rad-er, som forløper vertikalt, altså på langs av telefonrøret,
og hvorav den ene rad inneholder tastene for liketallige siffere og den annen rad dem for uliketallige siffere.
En annen . inndeling av valgtastaturet er anordnet i utførelseseksempelet på fig. 3. Her er tastene anordnet i grupper på tre og tre ved siden av hinannen liggende taster, og hver gruppe er anordnet fordypet i en uttagning, som danner en rektangulær ramme.
Enda en inndeling av valgtastaturet i grupper på tre er vist på fig. 4. Her er de enkelte felter 11 utført L-formet med to taster ved siden av hverandre, resp. over hverandre.
Inndelingen av velgerfeltet i enkelte tastgrupper er meget gunstig når det gjelder å finne ut de enkelte taster med sikkerhet ved nummervalget. Ved anordningen av tastgruppen i fordypninger fås rammer som utgjør en føring og dermed gjør det lettvint å finne de enkelte taster. De enkelte rammer kan man lettvint føle og telle. Ved anordningen av taster i hjørnene av de rektangulære rammer (firergruppe), resp. ved smalsidene, er det mulig å foreta utvalg uten nødvendigvis å se på tastaturet. En slik form for betjening av tastene uten mulighet for forveksling er meget trafikksikker, da kjøreren kan konsentrere seg mer dm trafikken enn om siffervalget. Særlig gunstig virker i denne forbindelse denne anordning av velgerfeltet såvel som denScimlede utformning av betjeningsapparatet med sikte på enkel betjening, som også lar seg gjen-nemføre med én hånd, og dermed også øket trafikksikkerhet.
Betjeningsapparatet ifølge oppfinnelsen arbeider altså helt uavhengig av hvilke som helst telefonrør-under-støttelser eller andre apparatdeler. Brukeren kan således legge det fra seg hvor som helst han akkurat finner det hen-siktsmessig, altså f.eks. også på baksetet, hvorved apparatet også vil kunne brukes av alle passasjerer uten at føreren be-høves til det, selv ikke ved avløftning eller pålegning av telefonrøret. Det er til og med mulig å bruke det fra vognens utside, f.eks. av en person som står ved siden av kjøretøyet eller i en campingvogn som står ved siden av det, uten at det blir nødvendig å påvirke noen telefonrør-understøttelse festet i det indre av vognen. Med sikte på bedre mekanisk hold kreves bare en holder som kan monteres på enkel måte på et pas-sende sted. En slik holder har ingen som helst elektrisk forbindelse med betjeningsapparatet. Da forbindelseskabelen fra betjeningsapparatet til radiodelen, som i almindelighet sitter i kuffertrommet, er uavhengig av holder eller lignende, kan forbindelsespluggen monteres mellom betjeningsapparatets led-ningskveil (telefonrør-tilslutningskabel).og kabelen til radiodelen på.et .lite iøynefallende.sted.uten.å skade instrumentbrettet på forstyrrende måte.
Den spesielle oppbygning av betjeningsapparatet muliggjør enkel og trafikksikker håndtering og i den forbindelse også alltid en enhåndsbetjening ved avløftning av tele-fonrør , valg av telefonnummer og under samtalen frem til pålegning av telefonrøret. Også telefonrørets form er avpasset med sikte på enkel håndtering før, under og efter samtalen. Til dette er den indre del av huset dimensjonert slik med hensyn til formgivning og bredde at der fås stillingsstabile understøttelsesflater, resp. -kanter. Således er det mulig å legge betjeningsapparatet fra seg helt uavhengig av under-
støttelser og holdere, og over alt er det funksjons- og betjeningssikkert. Det har uten hjelpemidler en stabil stil-ling på en plan flate, så det ikke velter når tastene betjenes .
Kombinasjonen av den treadisjonelle gaffelbryter i telefonrøret med en manuell gaffelbryter gjør det mulig å foreta siffervalget såvel med apparatet i pålagt tilstand,
slik som det kreves innen det nordiske, mobilradionett, som i av-løftet tilstand av telefonrøret. Det sistnevnte forhold mulig-gjør en særlig trafikksikker betjening når det permanente feste for betjeningsdelen er meget vanskelig tilgjengelig. Av vesentlig betydning i den forbindelse er også den integrerte siffervisning ovenfor valgtastaturet. For den viser, likedan som ved en lommekalkulator, de siste ni siffere i de opptil 16-siffrede deltagernummer. Denne siffervisning gjør det mulig for brukeren fortløpende å følge den eventuelt langsomme inn-føring av sifrene uten i vesentlig grad å vende blikket bort fra kjørbanen, da telefonrøret kan holdes med indikatoren i øyenhøyde. Når sifrene er innført, kan de påny kontrolleres på indikatoren før valgslutt meldes med den manuelle gaffelbryter (ved valg med avløftet telefonrør). Herved slukner indikatoren, og forbindelsen blir oppbygget, så samtalen kan føres. Alle siffertaster er sperret under talefasen for å unngå feilbetjening. Ved samtalens slutt betjenes igjen den manuelle gaffelbryter, og mobiltelefonen er driftsparat påny. Pålegning på holderen er ikke nødvendig, men kan foretas når som hel.s.t,

Claims (9)

1. Betjeningsapparat for mobilradioapparat, bestående
av et telefon-håndapparat med en indre og en ytre husdel (1,2), en telefonkapsel (3) ved den ene og en mikrofonkapsel (4) ved den annen ende, og et på telefon-håndapparatet anordnet valgtastatur (velgerfelt) (8), samt en håndapparat-understøttelse, karakterisert ved at telefon-håndapparatet inneholder alle telefonens elektriske og mekaniske elementer, inklusive gaffelbryteren som utfører håndapparat-understøttel-sens elektriske funksjon i avhengighet av avløftning eller pålegning av håndapparatet, samt en med denne bryter kombinert gaffelbryter som kan betjenes manuelt, at valgtastaturet (8) og dessuten indikasjons- pg betjeningselementer (a, b, c, g, h, i) anordnet i husets ytre del (2) er anbragt fordypet i uttagninger, og at velgerfeltets taster er inndelt i grupper og hver tastgruppe anordnet innenfor særskilte uttagninger, plasert under hverandre.
2. Betjeningsapparat som angitt i krav 1, karakterisert ved at uttagningene danner rammer av poly-gonal form, i hvis hjørner tastene er anordnet.
3. Betejeningsapparat som angitt i krav 1 eller 2, karakterisert ved at velgerfeltets taster er inndelt i grupper å fire og fire taster, og de fire taster i hver gruppe sitter i hjørnene av en rektangulær ramme.
4. Betjeningsapparat som angitt i krav 1 eller 2, karakterisert ved at velgerfeltets taster er inndelt i grupper på tre og tre ved siden av hinannen liggende taster, og hver gruppe er anordnet i en rektangulær ramme.
5. Betjeningsapparat som angitt i ett av kravene 1-4, karakterisert ved at telefon-håndapparatet har flat form med svakt krummet forløp.
6. Betjeningsapparat som angitt i ett av kravene 1 -5, karakterisert ved at husets indre del, som får anlegg på håndapparatets understøttelse, er dimensjonert slik med hensyn til bredde at der fås stillings-stabile under-støttelsesflater resp. -kanter.
7. Betjeningsapparat som angitt i ett av kravene 1-6, karakterisert ved at den for elektriske funk-sjoner befridde håndapparat-understøttelse er utformet for liggende eller hengende befestigelse av telefon-håndapparatet.
8. Betjeningsapparat som angitt i ett av kravene 1-7, karakterisert ved at tilkoblingskabelen til telefon-håndapparatet er forbundet med en tilkoblingsplugg for den. elektriske forbindelse med en i passasjer-rommet anbragt stikk-kontakt, forbundet med mobilradioapparatets sende- / mottagningsapparat (transceiver) eller for direkte forbindelse med transceiveren.
9. Betjeningsapparat som angitt i ett av de foregående krav, karakterisert ved at velgerf eltets taster er flatt utformede taster eller brytere, f.eks. blærebrytere.
NO811274A 1980-04-18 1981-04-13 Betjeningsapparat for mobilradio. NO811274L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3015050A DE3015050B1 (de) 1980-04-18 1980-04-18 Bediengeraet fuer ein Mobilfunkgeraet

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO811274L true NO811274L (no) 1981-10-19

Family

ID=6100424

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO811274A NO811274L (no) 1980-04-18 1981-04-13 Betjeningsapparat for mobilradio.

Country Status (5)

Country Link
DE (1) DE3015050B1 (no)
DK (1) DK173781A (no)
FI (1) FI811207L (no)
NO (1) NO811274L (no)
SE (1) SE8102005L (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3123596A1 (de) * 1981-06-13 1983-01-05 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Handapparat fuer ein mobilfunkgeraet, insbesondere autotelefon
FR2522227A1 (fr) * 1982-02-25 1983-08-26 Esteve Salvador Recepteur lumineux de l'etat d'un appel telephonique et emetteur de signaux approprie a cet emploi
DE8310739U1 (de) * 1983-04-12 1986-02-13 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Bedienteil für ein Autotelefon
DE3610202C3 (de) * 1985-04-01 1999-10-07 Andreas Peiker Sprechhörer, insbesondere für ein Autotelefon
JPS6489841A (en) * 1987-09-30 1989-04-05 Toshiba Corp Radiotelephony system
EP0685953B2 (de) 1994-05-27 2009-02-04 Siemens Aktiengesellschaft Funksprechgerät
DE4422260C2 (de) * 1994-06-24 2003-01-30 Siemens Ag Funksprechgerät
DE19626384A1 (de) * 1996-07-01 1998-01-08 Heinzl Joachim Medium zur Dateneingabe

Also Published As

Publication number Publication date
DE3015050B1 (de) 1981-01-22
DK173781A (da) 1981-10-19
FI811207L (fi) 1981-10-19
SE8102005L (sv) 1981-10-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
MY114410A (en) Telephone exchange for wire telephone and radio telephone
ES2394092T3 (es) Radioteléfono
NO811274L (no) Betjeningsapparat for mobilradio.
GB2243117A (en) Avoiding inadvertent operation of keypads
NO800229L (no) Telefonapparat.
ES2324803T3 (es) Procedimiento y dispositivo para realizar llamadas telefonicas en varias redes de telefonia movil.
NO151875B (no) Telefon-haandapparat for et radioapparat for mobil anvendelse
US3344236A (en) Mobile telephone instrument
CN101350843B (zh) 市话通讯的组合装置
DK176723B1 (da) Hovedsæt
DE4422260A1 (de) Funksprechgerät
US1941237A (en) Hand telephone
US2494450A (en) Universal telephone instrument
ES2258852T3 (es) Aparato terminal de telecomunicaciones.
JPS6442965A (en) Telephone set
RU59355U1 (ru) Простейший мобильный телефон
DK170904B1 (da) Mobiltelefon med bærearm for betjeningsenhed dertil
JP3011193B2 (ja) 電話装置及び無線電話装置
CA1109575A (en) Telephone set
Exchange TELEPHONES FOR HOSPITAL USE.
EP0919094B1 (en) Mobile phone switchboard
US615344A (en) Parent office
KR20160097464A (ko) 모바일기기 전화 화면 설정
JP5577869B2 (ja) 短縮ダイヤル発信機能付きボタン電話主装置
GB2131650A (en) Telephone aid