NO783349L - Utvendig nedboerstett bygningsbekledning - Google Patents

Utvendig nedboerstett bygningsbekledning

Info

Publication number
NO783349L
NO783349L NO783349A NO783349A NO783349L NO 783349 L NO783349 L NO 783349L NO 783349 A NO783349 A NO 783349A NO 783349 A NO783349 A NO 783349A NO 783349 L NO783349 L NO 783349L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cladding
mineral wool
building
exterior
insulation
Prior art date
Application number
NO783349A
Other languages
English (en)
Inventor
Helge Hoeyer
Original Assignee
Rockwool Int
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rockwool Int filed Critical Rockwool Int
Publication of NO783349L publication Critical patent/NO783349L/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D3/00Roof covering by making use of flat or curved slabs or stiff sheets
    • E04D3/24Roof covering by making use of flat or curved slabs or stiff sheets with special cross-section, e.g. with corrugations on both sides, with ribs, flanges, or the like
    • E04D3/32Roof covering by making use of flat or curved slabs or stiff sheets with special cross-section, e.g. with corrugations on both sides, with ribs, flanges, or the like of plastics, fibrous materials, or asbestos cement
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D3/00Roof covering by making use of flat or curved slabs or stiff sheets
    • E04D3/35Roofing slabs or stiff sheets comprising two or more layers, e.g. for insulation
    • E04D3/351Roofing slabs or stiff sheets comprising two or more layers, e.g. for insulation at least one of the layers being composed of insulating material, e.g. fibre or foam material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Finishing Walls (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Ultrasonic Waves (AREA)

Description

Utvendig nedbørstett bygningsbekledning.
Foreliggende oppfinnelse angår en utvendig nedbørs-tett bygningsbekledning til f.eks. tak og vegger og til opplegging i form av overlappende eller sammenstøtende elementer eller plater på. et ikke vanntétt underlag med fall til avløp av ned-børen .
Ved bygningsbekledninger av denne art anvendes som regel et hårdt og tett materiale som er vanntett og i det vesentlige lufttett. Foretrukne materialer er metall, tegl eller asbestsément.
Disse materialer er imidlertid beheftet med visse ulemper, dersom det ikke anvendes en innenfor liggende isolering som er i stand til å avverge en stor varmegjennomgang, eller avverge at det blir kondens av vanndamp på den innvendige overflaten av bygningsbekledningen. I uoppvarmede lagerbygninger, garasjer og lignende bygninger av enkel konstruksjon, med vegger som bare består av det lag som danner skjerm mot ned-børen, kan kondenseringen av vanndamp gi betydelige problemer og neddrypping av kondensvann kan forvolde betydelige skader på de varer eller maskiner som oppbevares i bygningen.
Hensikten med foreliggende oppfinnelse er å angi en utvendig bygningsbekledning'av den i innledningen angitte art, hvilken bekledning ikke er beheftet med de ovennevnte ulemper.
Dette oppnås ved at bekledningen ifølge oppfinnelsen erkarakterisert vedat bekledningen består av bindemiddelholdig mineralull med en fiberretning tilnærmet parallell med den utvendige overflate i et lag ved denne overflate-Oppfinnelsen bygger på den iakttagelse-;a-t- bindemiddelholdig mineralull med fibrene orientert tilnærmet parallelt med overflaten er ugjennomtrengelig for nedbør.. Den utvendige overflate vil i en tykkelse på noen få millimeter'forvitre og binde middelet vil delvis nedbrytes, men inne bak dette overflatelag vil mineralullen forbli intakt og bevare sine vannavstøtende egenskaper, fordi den beskyttes av den forvitrede overflate. Da mineralullen imidlertid er porøs og derfor gjennomtrengelig for - luft og vanndamp, vil det ikke kunne finne sted kondensering og de nevnte ulemper ved kjente bygningsbekledninger blir derfor eliminert. En virkning av dette er at f.eks. takbekledningen kan gjøres helt massiv, slik at ventilasjon av innersiden av takbekledningen og f.eks. lekter og sperrer unngås, hvilket betyr at takbekledningen kan medregnes i bygningens isolering. Denne egenskap gjør dessuten bekledningen snetett, fordi sneen ikke kan trenge inn i de ventilerte hulrom.. I seg selv er bekledningen også snetett, idet den kan' opplegges med tette forbindelser, f.eks. ved sammenliming. På grunn av mineralullens elastisitet er det ikke behov for plastisk fugemateriale. Da mineralullen dessuten er en dårlig varmeleder, oppnås det en god isolering av bygningen. Fiberorienteringen parallelt med overflatelaget bevirker at forvitringen sprer seg langsomt ned i mineralullen, og at kapillarvirkningen innover i mineralullen blir liten. Bruk av mineralull som utvendig nedbørstett bygningsbekledning gir dessuten mulighet for lettvint efter-isolering, idet man bare kan sette opp en ny bekledning utenpå den gamle bekledningen.
Oppfinnelsen skal i det følgende beskrives nærmere under henvisning til tegningen, som viser eksempler på bygnings-konstruksjoner med den utvendige bekledningen ifølge oppfinnelsen.
Figur 1 viser et snitt gjennom en del av et tak i en bygning bekledd med mineralullplater, og
figur 2 viser et snitt gjennom en del av et beboelseshus- som er forsynt med ytterligere isolering.
På figur 1 som viser et snitt gjennom en bygning, som ikke er isolert utover den isolering som oppnås ved den nedbørstette utvendige bekledning. Bygningen har bærende stolper 1 og sperrer 2, som støtter og bærer henholdsvis en veggbekled-ning 3 og en takbekledning k. Takbekledningen k er festet f.eks. ved hjelp av spikre 5 med underlagsskiver under spikerhodene til åser eller lekter 6, som forløper vinkelrett på sperrene 2. Takbekledningen er satt sammen av hverandre overlappende plater 7 av bindemiddelholdig mineralull, hvis fiberorientering i det utvendige overflatelaget er tilnærmet parallell med overflaten. Fiberorienteringen kan være den samme gjennom hele platen, eller platen kan være forsynt med en kjerne av lameller med en fiberorientering i det vesentlige i plan vinkelrett på overflaten. Ved overlappingen kan de overlappende plater være forsynt med en nedfresing 8, slik at tykkelsen av den overlappende del er redusert. Den øverste plate kan være limt fast til den under-liggende, men kan også være festet på andre måter, f.eks. ved hjelp av til spikrene festede spisser som stikker inn i ende-flatene av platen.
Veggbekledningen kan være utført på samme måte som takbekledningen med overlapping, men kan også være utformet som vist med vannneser av metall eller plastprofiler.
Platene 3 vil normalt være ført opp til undersiden av takbekledningen, hvor det på grunn av mineralullbekledningens dampgjennomtrengelighet ikke er behov for ventilasjon.
På figur 2 er det vist et snitt gjennom en del av
et bolighus med ytterligere innvendig isolering. På lekter 10 er det festet f.eks. ved liming takbekledningsplater 11 med et tilspissende profil. Derved kan platene overlappe hverandre ved 12 og samtidig få en plan innvendig overflate 13- En ytterligere isolering 14 kan derved ligge tett opp til bekledningsplatene uten luftfylte hulrom, som på grunn av mineralullens luftgjennomtrengelighet ville nedsette den samlede isolasjonsevne av bekledningen og isolering.
Hvis bygningskonstruksjonen av hensyn til det innvendige klima også omfatter et lufttett eller damptett lag, bør dette være plassert umiddelbart opp til isoleringens innvendige side som i det tilfelle hvor den utvendige bekledning er eneste isolasjon, er den innvendige side av.bekledningsplatene. Det luft- eller damptette lag kan i dette tilfelle sprøytes eller klebes direkte på platene.
Fortrinnsvis er ifølge oppfinnelsen strekkstyrken i overflatelaget større enn 1 kg/cm 2 , hvorved sla■ g"regn og hagl ikke blir i stand til å bryte ned overflatelaget vesentlig.
Mineralullen til bekledningsplatene har fortrinnsvis en romvekt som er større enn 50 kg/m-5 og et- luftgj ennomgangstall som er mindre enn 0,62 m p/h mm V.S. Luftgjennomgangstallet an- 3 • 2
gir hvor mange irr luft som kan trenge gjennom et 1 m stort
stykke bekledningsplate pr. time, når trykkfallet er 1 mm V.S./ m. Mineralullen kan være fremstilt av mineralfibre som er opp-samlet på et perforert bånd ved enden av et spinnekammer, hvori det forstøves et herdbart bindemiddel. Bindemiddelet kan være en fenolharpiks, f.eks. fenolformaldehydharpiks,' men også
fleksible former for fenolharpikser, såsom latex- eller akryl-modifisert fenolharpiks kan anvendes, idet disse bedre motstår støt- og slagpåvirkninger fra f.eks. hagl og annet som måtte
ramme bekledningen. Laget av•mineralullfibre komprimeres der-efter, samtidig med at bindemiddelet bringes til å herde. Komp-rimeringen skal være så kraftig at romvekten av den binde-middelholdige mineralull overstiger 50 kg/m^, men i de fleste tilfeller vil en romvekt på over 100 kg/m. p være å foretrekke. Det er mulig å komprimere enda sterkere og eventuelt samtidig om ønsket å profilere platene, hvorved platene kan gis til-strekkelig styrke til å legges ut med stor avstand mellom understøttelsene.
Mineralullen kan farves under fremstillingen med
et passende farvestoff, eller bekledningen kan males efter oppsettingen. Det er også mulig ved fremstillingen å benytte sten som gir mørktfarvede, eventuelt sorte fibre. Mineralullens egenskaper kan forsterkes ved hjelp av 'silikon, hvorved for-vitringshastigheten, som alt efter de klimatiske forhold ut-gjør noen brøkdeler av en millimeter pr. år, nedsettes.

Claims (1)

  1. Utvendig nedbørstett bygningsbekledning til f.eks.
    tak og vegger til opplegging i form av overlappende eller sammenstøtende elementer eller plater på et ikke vanntett underlag med fall til avløp av nedbøren3karakterisert ved at det består av bindemiddelholdig mineralull med en fiberretning tilnærmet parallell med den utvendige overflate i et lag ved denne overflate.
NO783349A 1977-10-04 1978-10-03 Utvendig nedboerstett bygningsbekledning NO783349L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK437977AA DK140155B (da) 1977-10-04 1977-10-04 Udvendig nedbørstæt bygningsbeklædning.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO783349L true NO783349L (no) 1979-04-05

Family

ID=8133007

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO783349A NO783349L (no) 1977-10-04 1978-10-03 Utvendig nedboerstett bygningsbekledning

Country Status (15)

Country Link
AT (1) AT360726B (no)
BE (1) BE870997A (no)
CA (1) CA1100733A (no)
DE (1) DE2842830A1 (no)
DK (1) DK140155B (no)
ES (1) ES473905A1 (no)
FI (1) FI62169C (no)
FR (1) FR2405340A1 (no)
GB (1) GB2005746B (no)
IE (1) IE47571B1 (no)
IT (1) IT7869285A0 (no)
NL (1) NL7810005A (no)
NO (1) NO783349L (no)
PT (1) PT68613A (no)
SE (1) SE7810349L (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2152963A (en) * 1983-12-01 1985-08-14 Pers Paul Joesph A roof assembly of combined roof and ceiling units
US6346494B1 (en) 1995-11-08 2002-02-12 Rockwool International A/S Man-made vitreous fibres
GB9717484D0 (en) * 1997-08-18 1997-10-22 Rockwool Int Roof and wall cladding

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3874980A (en) * 1972-06-09 1975-04-01 Owens Corning Fiberglass Corp Composite foam panel with fibrous facing sheets

Also Published As

Publication number Publication date
ATA711478A (de) 1980-06-15
SE7810349L (sv) 1979-04-05
CA1100733A (en) 1981-05-12
AT360726B (de) 1981-01-26
FI62169C (fi) 1982-11-10
DK437977A (no) 1979-04-05
GB2005746B (en) 1982-06-30
ES473905A1 (es) 1979-04-01
BE870997A (fr) 1979-02-01
NL7810005A (nl) 1979-04-06
IT7869285A0 (it) 1978-09-03
PT68613A (en) 1978-11-01
GB2005746A (en) 1979-04-25
FI62169B (fi) 1982-07-30
FR2405340A1 (fr) 1979-05-04
DK140155B (da) 1979-06-25
FI783008A (fi) 1979-04-05
IE47571B1 (en) 1984-05-02
IE781978L (en) 1979-04-04
DE2842830A1 (de) 1979-04-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4492064A (en) Insulated roof construction
FI88424B (fi) Byggnad uppvisande en pao yttersidan anordnad belaeggning eller fasad, som innehaoller ett mineralfiberskikt
US4669246A (en) Insulated roofing system with water repellent fabric
CA1276423C (en) Air vapour securement closure for a membrane roofing system
US2358396A (en) Insulating roofing
US9587397B1 (en) Insulating and support assembly
US2619920A (en) Roof construction
NO783349L (no) Utvendig nedboerstett bygningsbekledning
US20090293375A1 (en) Arrangement for a roof or a facade of a building
US2164790A (en) Heat-insulating roof
GB2244297A (en) Roof lining system
US11060766B2 (en) Smart roof system and method
Guyer et al. An Introduction to Roofing Systems
JP2572326Y2 (ja) 屋根の防水構造
JPS6123340B2 (no)
NO147228B (no) Koblingsanordning til aa koble et modem til en telefonledning
JP3176950U (ja) 屋根葺き替え構造
US2026608A (en) Roof construction
JPS6134426Y2 (no)
JP2001020480A (ja) 屋根裏の換気工法及びその装置
DE2519459A1 (de) Dachelement zur schalung und isolierung von daechern aus dachsteinen, dachziegeln und aehnlichen harten bedeckungen
JPS6346830B2 (no)
JP2020051079A (ja) 屋根頂部際止水構造及び屋根用板金役物の施工方法
GB2485364A (en) Pitched roof insulation installed over rafters and beneath battens
GB2323865A (en) Insulating roof tile