NO773731L - Hydrosyklonanordning. - Google Patents

Hydrosyklonanordning.

Info

Publication number
NO773731L
NO773731L NO773731A NO773731A NO773731L NO 773731 L NO773731 L NO 773731L NO 773731 A NO773731 A NO 773731A NO 773731 A NO773731 A NO 773731A NO 773731 L NO773731 L NO 773731L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
acceptance
hydrocyclones
tubes
hydrocyclone
acceptances
Prior art date
Application number
NO773731A
Other languages
English (en)
Inventor
Jorma Surakka
Matti Lankinen
Original Assignee
Enso Gutzeit Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Enso Gutzeit Oy filed Critical Enso Gutzeit Oy
Publication of NO773731L publication Critical patent/NO773731L/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21DTREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
    • D21D5/00Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor
    • D21D5/18Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor with the aid of centrifugal force
    • D21D5/24Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor with the aid of centrifugal force in cyclones
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B04CENTRIFUGAL APPARATUS OR MACHINES FOR CARRYING-OUT PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES
    • B04CAPPARATUS USING FREE VORTEX FLOW, e.g. CYCLONES
    • B04C5/00Apparatus in which the axial direction of the vortex is reversed
    • B04C5/24Multiple arrangement thereof
    • B04C5/28Multiple arrangement thereof for parallel flow

Abstract

Hydrosyklonanordning.

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en hydrosyklonanordning som består av to identiske hydrosykloner hvis akseptender til akseptrørene er rettet mot hverandre slik at hydrosyklonenes lengdeaksler flukter med hverandre og har et felles innmatingskammer og et felles akseptkammer,
i hvilket det fra hydrosyklonene innkommende forenede aksept samles. Med en hydrosyklon eller virvelrenser menes her et slikt konisk rør, i hvilket den f.eks. omtrent 1-prosentige massesuspensjon, som skal renses, innmates tangentielt og hvis rensevirkning baserer seg på sentrifugalkraften. Hydrosyklonen dannes i prinsippet av et konisk sorteringsrør og av et ved konens vide ende beliggende akseptrør.
I cellulose- og papirfabrikker anvendes ved rengjøring av fibersuspensjon, hydrosyklonanordninger, i hvilke det kan finnes 500 separate hydrosykloner koplet side ved side. Slike anordninger bygges ofte slik at hydrosyklonene monteres enten helt eller delvis inn i beholderne, i hvilke det finnes egne innmatings-, aksept- og rejektkammere, med hvilke de separate hydrosykloner står i direkte forbindelse via sine åpninger. Herved er det ikke nødvendig med separate stusser for innmating, aksept og rejekt, hvorved anordningen kommer til å bli billigere.
Karakteristisk for disse tidligere kjente anordninger er at det i beholdernes vegger bør finnes åpninger, gjennom hvilke hydrosyklonene plasseres på plass. Ettersom innmatingen, akseptet og rejektet burde holdes adskilte, bør åpningene tettes. Dessuten bør åpningene være nøyaktig plassert ved hydrosyklonens akse, slik at plasseringen av syklonen skjer hurtig. På grunn av de ovennevnte omstendig-heter er de tidligere kjente hydrosyklonanordninger relativt
dyre, og det forekommer problemer ved framstillingen.
Formålet med den foreliggende oppfinnelse er å tilveiebringe en hydrosyklonanordning, ved hvilken de ovennevnte ulemper merkbart kan reduseres. Karakteristisk for en hydrosyklonanordning ifølge oppfinnelsen er at akseptrørenes akseptender i hydrosyklonen er sammenkoplet og at akseptene er ført til foreningskanaler, i hvilke akseptene forenes og står i forbindelse med akseptkammeret.
Med en hydrosyklonanordning ifølge oppfinnelsen spares det merkbart gulvplass.
I det følgende beskrives noen fordelaktige ut-førelsesformer av oppfinnelsen ved hjelp av tegninger, i hvilke
fig. 1 viser et hydrosyklonanlegg sett ovenfra
i snitt, og i hvilket det finnes flere lag hydrosyklonanordninger ifølge oppfinnelsen, idet snittet er tatt mellom to lag,
fig. 2 viser ett snitt etter linjen II-II i
fig. 1, der man ser foreningsstedet for hydrosyklonenes akseptender ,
fig. 3 viser ett snitt etter linjen III-III i fig. 2 med akseptendenes foreningssted,
fig. 4 viser ett hydrosyklonanlegg sett ovenfra, der flere hydrosyklonanordninger ér innestengt i en beholder ifølge en annen utførelsesform av oppfinnelsen,
fig.. 5 viser ett snitt etter linjen V-V i fig. 4 med foreningsstedet av hydrosyklonenes akseptender, og
fig. 6 viser ett snitt etter linjen VI-VI i
fig. 4-
En hydrosyklonanordning ifølge fig. 1 består av separate, i flere lag plasserte hydrosykloner 1, hvilke er par-vis sammenkoplet ved sine akseptender slik at hydrosyklonenes lengdeakser er i flukt med hverandre, hvorved det dannes dobbelhydrosykloner. Akseptendene til hver dobbelsyklon omgis av en sylindermantel 2 som er forsynt med hull 3 og k. Hullene 3 åpner seg mot hydrosyklonenes innmatingskanal 5, som er felles for alle de side ved side koplede hydrosykloner, og til hvilken fibersuspensjonen som skal renses, ledes gjennom et felles inn-matingsrør 6 som ifølge den i fig. 1 viste situasjon, har vertikal stilling når hydrosyklonene er plassert horisontalt. Innmatingskanalene 5 er i innmatingsrørets 6 høyderetning alltid mellom to hydrosyklonlag slik at hver separat hydrosyklon 1 mates fra to motstående sider (fig. 2).
Fra fibersuspensjonen som innmates gjennom hullene 3 til hydrosyklonene, adskilles på vanlig vis rejektene som føres ut til felles rejektrør 7, i hvilke hydrosyklonenes ender er senket ned slik at luft ikke via rejektåpningene kan suges inn i hydrosyklonene. Derimot fjernes det fra fibersuspensjonen adskilte aksept ut fra hver hydrosyklon via hullet 4 til akseptkamrene 8, hvilke ifølge fig. 1 fører akseptene til de ved hydrosyklonanordningens sider beliggende større samlingsrør 9 for aksepter.
I figur 2 er konstruksjonen og funksjonen til hydrosyklonenes akseptdeler vist detaljert. Hydrosyklonene 1 som er plassert mot hverandre med sine akseptender, er gjennom sine flenser 10 festet til sylindermantelens 2 indre flate. Hydrosyklonene 1 er med fordel av den type som vises i den finske patentansøkning nr. 753027 hvor det finnes et lokk 11 ved hydrosyklonens akseptende, der innmatingskanalene 12 forefinnes for å lede fibersuspensjonen inn i hydrosyklonen. Akseptrørenes 13 ender er plassert mot hverandre. Ved akseptrørenes 13 foreningspunkt har man i deres mantel sammenkoplet radielle ellipseformede rør 14, hvilke forener aksept-rørenes 13 indre deler med akseptkanalene 8, som er adskilt fra innmatingskanalene 5 med en mellomvegg 15- I planet for rørets 14 midtlinje er det ved akseptrørets 13 indre mantel ifølge figur 3, festet en rund skive 16.
Når innmatingen fra innmatingskanalene 5 ledes gjennom sylindermantelen 2 gjennom hullene 3, fylles det ringformede rom som befinner seg mellom akseptrørene 13'og sylindermantelen 2, eller innmatingskamrene 17, og innmatingen fordeles til de to hydrosykloner 1 via innmatingskanalene 12.
I hydrosyklonene 1 fordeler innmatingen seg som vanlig til
rejekter og aksepter, og de sistnevnte havner i akseptrørene 13-Sirkelskivens 16 oppgave er å hindre sammenstøt av akseptene og å fordele akseptene fra de to hydrosykloner til avløpsrørene 14.
Til avløpsrørene 14 kommer akseptene gjennom spalter som finnes mellom sirkelskivens 16 ytre kanter og rør- munningene 14 (fig. 2). Fra rørene 14 føres akseptene ut gjennom åpningene 4 i sylindermantelen 2 til akseptkanalene 8 som er adskilt med mellomvegger 15 fra innmatingskanalene 5-Fra akseptrørene 8, hvilke er tilsluttet de mot innmatingsrøret 6 beliggende ender (figur 1), samles akseptene til samlings-rørene 9, som ligger utenfor hydrosyklonene.
I figur 4 er en hydrosyklonanordning ifølge oppfinnelsen plassert i en beholder hvis sidevegger 21 og gavler 22 samt mellomvegger 23 og 24 deler beholderen i fra hverandre avvikende kamre 25, 26 og 27- Ifølge den foregående utførelsesform består hydrosyklonanordningen av to identiske hydrosykloner som er plassert med akseptendene mot hverandre.
I hydrosyklonen finnes et konisk sorterings-rør 28. Ved flensen 29 som finnes ved sorteringsrørets 28 vide ende, er akseptrøret 30 festet. Akseptrøret 30 består av en inn i sorteringsrøret 28 forløpende, hovedsaklig en sylinderformet del, som mest fordelaktig er slik som vist i den finske patentansøkning nr. 761359-
I akseptrøret 30 finnes en videre sylinderdel 31, som i likhet med den finske patentansøkning 753027, inne-holder tangentielle innmatingskanaler 33, hvilke begynner i kammeret 26. Ved de skiver 34 som er festet til den indre flate av hydrosyklonens akseptrør 30, er det festet sirkel-skiver 35 (figur 5), hvilke står midt imot hverandre. Deres plan står vinkelrett på hydrosyklonenes lengdeakse.
I figur 4 har man laget åpninger 36 (figur 6)
i den nedre hydrosyklons flens 29. Til flensen 29 og mellom-veggen 24 har man festet en sylinderdel 37, hvis diameter er den samme som akseptrørets 30 sylinderdel 31, og hvis nedre kant strekker seg til kammeret 27, slik at akseptrørenes 30 indre deler i hydrosyklonene er forbundet med kammeret 27 via åpningene 36.
Hydrosyklonenes koniske sorteringsrør 28 er ved sine rejektender innestengt hovedsaklig i sylinderformede beholdere 38, i hvis mantler det er utført åpninger 39, hvor-fra rejektene slippes ut i kamrene 25- Det er hensiktsmessig å utføre beholdernes 38 gavler 40 gjennomskinnelige, hvilket muliggjør observasjon av rejektene. Dessuten kan gavlene 40 forsynes med ventiler gjennom hvilke man f.eks. ved hjelp av en vannstråle kan åpne rejektåpningene ved tiltetting av disse.
Beholdernes 38 og sylinderdelenes 31 diametre
er like store slik at man ved behov kan fjerne hydrosyklonanordningen fra beholderne og plassere en ny i stedet. Derfor er syUnderdelene 38 og 31 ved veggenes 22, 23 og 24 gjennom-gangssteder, tettet med gummi eller med andre tetninger 41, framstilt av hensiktsmessig materiale.
I hydrosyklonanordningen ifølge figur 4 ledes fibersuspensjonen som skal renses, til det i beholderens midte forekommende innmatingskammer 26 som altså er felles for de to hydrosykloner. Fibersuspensjonen havner i innmatingskanalene 33, hvorifra den strømmer ut som en spiraldusj til sorteringsrøret 28, hvilket skjer på det vis som er forevist i den finske patentansøkning 753027- I sorteringsrøret 28 adskilles forurensningene på en normal måte til rejekter, hvilke føres ut til rejektkamrene 25 via de hull 39, som finnes i rejektbeholdernes 38 mantler. De i sorteringsrørene 28 adskilte aksepter utløses som virvler til akseptrørene 30, og akseptene forhindres i å støte mot hverandre takket være sirkelskivene 35- Da de fra akseptrørene 30 kommende virvler treffer de vertikale skiver 34, hvilke virker som feste-anordninger for sirkelskivene, opphører de virvelbevegelser som følger akseptrørenes 30 indre periferi, og akseptstrømmene roer seg og etter dette slippes akseptene gjennom de mellom sirkelskivenes 35 kanter og sylindermantlenes 31 beliggende spalter til åpningene 36, gjennom hvilke akseptene slippes ut til et akseptkammer 27 som er felles for de to hydrosykloner.
Oppfinnelsen er ikke begrenset til de i tegningen viste utførelsesformer, idet den kan varieres innen rammen for de etterfølgende patentkrav.

Claims (4)

1. Hydrosyklonanordning som består av to identiske hydrosykloner (1), hvis akseptender til akseptrørene (13,30) er rettet mot hverandre, slik at .hydrosyklonenes lengdeakser er i flukt med hverandre og har et felles innmatingskammer (17,26) og et felles akseptkammer (8,27), i hvilket de fra hydrosyklonene innkommende forenede aksepter samles, kar akterisert ved at akseptrørenes (13,30) akseptender i hydrosyklonen er sammenkoplet, og at akseptene er ført til foreningskanaler (14,36), i hvilke akseptene forenes, og hvilke står i forbindelse med akseptkammeret '(8,27).
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at det ved den indre mantel til akseptrørenes (13,30) foreningssted er festet en skive (16,35) som hindrer akseptene i å støte mot hverandre, men lar akseptene slippe ut til foreningskanalene (14,36) gjennom de spalter som befinner seg mellom skivenes kanter og akseptrørenes indre flate.
3. Anordning ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at foreningskanalene dannes av radielle rør (14), som går gjennom akseptrørenes (13) mantel ved deres foreningssted, og er ført gjennom sylindermantelen (2), som sammen med akseptrørenes (13) ytre mantel danner et ringformet rom (17), som fungerer som et felles innmatingskammer for hydrosyklonene.
4. Anordning ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at foreningskanalene utgjøres av åpninger (36), hvilke er beliggende vinkelrett mot hydrosyklonenes akse i ringflensen (29), som er plassert mellom den ytre side av den ene hydrosyklons akseptrør og den utvidede sylinderdel (31) av den motstående hydrosyklons akseptrør.
NO773731A 1976-11-01 1977-10-31 Hydrosyklonanordning. NO773731L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI763102A FI56868C (fi) 1976-11-01 1976-11-01 Hydrocyklonanordning

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO773731L true NO773731L (no) 1978-05-03

Family

ID=8510381

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO773731A NO773731L (no) 1976-11-01 1977-10-31 Hydrosyklonanordning.

Country Status (21)

Country Link
US (1) US4148722A (no)
JP (1) JPS6044021B2 (no)
AR (1) AR214344A1 (no)
AT (1) AT354240B (no)
AU (1) AU509775B2 (no)
BR (1) BR7707306A (no)
CA (1) CA1105890A (no)
DE (1) DE2747912C2 (no)
ES (1) ES463638A1 (no)
FI (1) FI56868C (no)
FR (1) FR2369000A1 (no)
GB (1) GB1561937A (no)
IN (1) IN148847B (no)
IT (1) IT1090196B (no)
MX (1) MX144291A (no)
NO (1) NO773731L (no)
NZ (1) NZ185532A (no)
PT (1) PT67210B (no)
SE (1) SE423599B (no)
SU (1) SU953972A3 (no)
YU (1) YU261677A (no)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1197478A (en) * 1982-05-26 1985-12-03 Graham B. Chivrall Cyclone separators
SE435142B (sv) * 1983-02-24 1984-09-10 William Robinson Grupp av hydrocykloner och anvendning av dylika, for ingaende i s k batterier av cykloner, for rening av exv fibersuspensioner
FI74894C (fi) * 1984-03-19 1988-04-11 Enso Gutzeit Oy Dubbelhydrocyklon.
FI68368C (fi) * 1984-03-20 1985-09-10 Enso Gutzeit Oy Matar- och acceptkanalsystem foer hydrocykloner
US5009784A (en) * 1986-10-03 1991-04-23 Conoco Specialty Products Inc. Cyclone separator with oppositely directed separating chambers
JPS63115116U (no) * 1987-01-22 1988-07-25
US5154826A (en) * 1987-09-15 1992-10-13 Delawood Pty. Ltd. Hydrocyclone overflow transport
DE4404661A1 (de) * 1994-02-14 1995-08-17 Stiftung Inst Fuer Werkstoffte Anordnung zum Abscheiden in einem Zyklon
US6517733B1 (en) 2000-07-11 2003-02-11 Vermeer Manufacturing Company Continuous flow liquids/solids slurry cleaning, recycling and mixing system

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3535850A (en) * 1966-10-28 1970-10-27 Hans J P Von Ohain Centrifugal particle separator
DE1955015C2 (de) * 1968-11-20 1982-11-25 Aktiebolaget Celleco, Tumba Mehrfachhydrozyklon
US3731800A (en) * 1970-11-27 1973-05-08 Polaroid Corp Counter-current centrifugal device and use
US3959123A (en) * 1972-10-04 1976-05-25 Nils Anders Lennart Wikdahl Hydrocyclone separator unit with downflow distribution of fluid to be fractionated and process
SU510269A1 (ru) * 1974-04-29 1976-04-15 Гидроциклон дл разделени суспензий на фракции
US4019980A (en) * 1975-01-24 1977-04-26 The Bauer Bros. Co. Multiple hydrocyclone arrangement

Also Published As

Publication number Publication date
FI763102A (fi) 1978-05-02
IN148847B (no) 1981-06-27
SE423599B (sv) 1982-05-17
FI56868C (fi) 1980-04-10
AU509775B2 (en) 1980-05-22
AR214344A1 (es) 1979-05-31
GB1561937A (en) 1980-03-05
AT354240B (de) 1979-12-27
PT67210B (fr) 1979-03-26
DE2747912C2 (de) 1982-12-09
FR2369000B1 (no) 1985-01-18
BR7707306A (pt) 1978-07-25
JPS6044021B2 (ja) 1985-10-01
US4148722A (en) 1979-04-10
IT1090196B (it) 1985-06-18
YU261677A (en) 1982-06-30
JPS5356761A (en) 1978-05-23
NZ185532A (en) 1980-10-24
SE7712247L (sv) 1978-05-02
CA1105890A (en) 1981-07-28
ES463638A1 (es) 1978-08-01
MX144291A (es) 1981-09-23
PT67210A (fr) 1977-11-01
ATA767477A (de) 1979-05-15
SU953972A3 (ru) 1982-08-23
FR2369000A1 (fr) 1978-05-26
DE2747912A1 (de) 1978-05-11
FI56868B (fi) 1979-12-31
AU3015377A (en) 1979-05-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2754968A (en) Treatment of liquid materials in a hydrocyclone
NO773731L (no) Hydrosyklonanordning.
FI60976B (fi) Vattenavskiljare av cyklontyp foer en aong/vattenblandning
US4378289A (en) Method and apparatus for centrifugal separation
NO170303B (no) Pakningsanordning for en ventilspindel
NO771604L (no) Hydrosyklon.
NO150746B (no) Sandfanger for vaesker som anvendes ved cellulosefremstilling
NO144128B (no) Hydrocyklon.
US1712184A (en) Centrifugal concentrator
US2975896A (en) Hydrocyclone for fibres suspension
US4473478A (en) Cyclone separators
US2532885A (en) Vortex type separator for paper pulp
US3433362A (en) Cyclone purifier
US20100288681A1 (en) Two stage pulp screening device with two stationary cylindrical screens
US2956679A (en) Centrifugal apparatus for separating solids
NO155500B (no) Silanordning for avtrekking av vaeske fra suspensjoner i bevegelse.
US3347372A (en) Centrifugal cleaner
US5024755A (en) Cone wear detection
FI60579B (fi) Hydrosyklon
US4136018A (en) Vortex separator with coaxial inlet and lightweight reject pipelines
GB1241537A (en) Improvements in or relating to separator apparatus
US3306444A (en) Hydrocyclone apparatus
US3696927A (en) Hydrocyclone
US3754655A (en) Vortex-type slurry separator
US3096275A (en) Method for separating dirt from aqueous suspensions of pulp fibers