NO324897B1 - Fremgangsmate for a lete etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar - Google Patents

Fremgangsmate for a lete etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar Download PDF

Info

Publication number
NO324897B1
NO324897B1 NO20020201A NO20020201A NO324897B1 NO 324897 B1 NO324897 B1 NO 324897B1 NO 20020201 A NO20020201 A NO 20020201A NO 20020201 A NO20020201 A NO 20020201A NO 324897 B1 NO324897 B1 NO 324897B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
transmitter
receiver
wave
mode
response
Prior art date
Application number
NO20020201A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20020201L (no
NO20020201D0 (no
Inventor
Svein Ellingsrud
Terje Eidesmo
Hans Magne Pedersen
Tor Schaug-Pettersen
Original Assignee
Electromagnetic Geoservices As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=26244836&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NO324897(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Priority claimed from GB0019956A external-priority patent/GB0019956D0/en
Priority claimed from GBGB0023921.0A external-priority patent/GB0023921D0/en
Application filed by Electromagnetic Geoservices As filed Critical Electromagnetic Geoservices As
Publication of NO20020201D0 publication Critical patent/NO20020201D0/no
Publication of NO20020201L publication Critical patent/NO20020201L/no
Publication of NO324897B1 publication Critical patent/NO324897B1/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V3/00Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation
    • G01V3/12Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation operating with electromagnetic waves

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Non-Biological Materials By The Use Of Chemical Means (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)

Abstract

Det er beskrevet et system for å detektere eller bestemme beskaffenheten til et undergrunnsreservoar. Et elektromagnetisk felt blir påtrykket ved å bruke en dipolantennesender (34), og det blir detektert ved å benytte en dipolantennemottaker (35). Målingene blir tatt med antennen både på linje og parallelt, og differansen mellom de to sett med målinger blir utnyttet. En karakteristisk differanse indikerer et lag med høy resistivitet, som svarer til et hydrokarbonreservoar.

Description

Den foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte for å lete etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar. Oppfinnelsen er særlig egnet for å bestemme om et reservoar hvis tilnærmede geometri og posisjon er kjent, inneholder hydrokarboner eller vann, selv om den også kan anvendes til å detektere reservoarer med spesielle kjennetegn.
De mest utbredte teknikker for geologiske undersøkelser, spesielt i undervannssituasjoner, er for tiden seismiske metoder. Disse seismiske teknikkene er i stand til å avsløre strukturen til sedimenterte undergrunnslag med en viss nøyaktighet. Selv om en seismisk undersøkelse kan avsløre posisjonen og formen til et potensielt reservoar, kan den imidlertid ikke avsløre reservoarets beskaffenhet.
Løsningen er derfor å bore et borehull inn i reservoaret. Kostnadene i forbindelse med boring av en utforskningsbrønn vil imidlertid ligge i området £25 millioner, og siden sjansen for å lykkes vanligvis er omkring 1 av 10, har dette en tendens til å være en meget kostbar øvelse.
Fra den kjente teknikk skal det også vises til US 04 617 518 Al; Chave, A.D., S.C. Constable, og R.N. Edwards, 1991: Electrical exploration methods for the seafloor, in Electromagnetic Methods in Applied Geophysics, Vol. 2, M. Nabighian (ed), Soc. Explor. Geophys., Tulsa., pp. 931-966; og US 02 077 707 Al.
Det er derfor et formål med oppfinnelsen å tilveiebringe et system for å bestemme, med større sikkerhet, beskaffenheten av et undergrunnsreservoar uten at det er nødvendig å bore et borehull.
Man har forstått at selv om de seismiske egenskapene til oljefylte lag og vannfylte lag ikke adskiller seg vesentlig fra hverandre, er deres elektromagnetiske resistiviteter (permittiviteter) forskjellige. Ved å benytte en elektromagnetisk undersøkelsesmetode kan derfor disse forskjellene utnyttes og sjansen for å lykkes med å forutsi beskaffenheten av et reservoar, kan økes betydelig. Dette representerer en potensielt enorm kostnadsbesparelse.
En fremgangsmåte og en anordning som benytter disse prinsippene, danner
følgelig grunnlaget for patentsøkernes internasjonale patentsøknad PCT/GB01/00419.
Denne søknad angår en fremgangsmåte for å bestemme beskaffenheten av et undergrunnsreservoar hvis tilnærmede geometri og posisjon er kjent, omfattende: å påføre de sedimenterte lag som inneholder reservoaret, et tidsvarierende elektromagnetisk felt; å detektere den elektromagnetiske bølgefeltrespons; å søke i bølgefeltresponsen etter en komponent som representerer en refraktert eller brutt bølge fra hydrokarbonlaget; og å bestemme innholdet i reservoaret, basert på forekomsten eller fraværet av en bølgekomponent som er refraktert eller brutt av hydrokarbonlaget.
Den angår også en fremgangsmåte for å søke etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar, omfattende: å påføre de sedimenterte undergninnslag et tidsvarierende elektromagnetisk felt; å detektere den elektromagnetiske bølgefeltrespons; å søke etter en komponent som representerer en refraktert bølge i bølgefeltresponsen; og å bestemme forekomsten og/eller beskaffenheten av et eventuelt identifisert reservoar basert på forekomsten eller fraværet av en bølgekomponent som er refraktert eller brutt av hydrokarbonlaget.
Den angår videre et apparat for å bestemme beskaffenheten til et undergrunnsreservoar hvis tilnærmede geometri og posisjon er kjent, eller for å søke etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar, hvor apparatet omfatter en anordning for å påføre de sedimenterte lag som inneholder reservoaret, et tidsvarierende elektromagnetisk felt; en anordning for å bestemme den elektromagnetiske bølgefeltrespons; og en anordning for å søke i bølgefeltresponsen etter en komponent som representerer en refraktert bølge for derved å gjøre det mulig å bestemme forekomsten og/eller beskaffenheten til et reservoar.
En refraktert eller brutt bølge oppfører seg forskjellig, avhengig av beskaffenheten til det sedimenterte lag som den forplanter seg i. Forplantningstapene i hydrokarbonlag er spesielt meget lavere enn i vannførende lag, mens forplantningshastigheten er meget høyere. Når derfor et oljeførende reservoar er til stede, og et EM-felt blir påtrykt, kan det detekteres en sterk og hurtig forplantet, brutt bølge. Dette kan derfor indikere forekomsten av reservoaret eller dets beskaffenhet hvis forekomsten allerede er kjent.
Elektromagnetiske undersøkelsesteknikker er i seg selv kjent. De er imidlertid ikke særlig benyttet i praksis. Reservoarer av interesse ligger vanligvis omkring 1 km eller mer under havbunnen. For å utføre elektromagnetiske undersøkelser som en alenestående teknikk under disse forhold, med en rimelig grad av oppløsning, er det nødvendig med korte bølgelengder. Slike korte bølgelengder er dessverre utsatt for meget høy dempning. Lange bølgelengder gir ikke tilstrekkelig oppløsning. Av disse grunner blir seismiske teknikker foretrukket.
Selv om lengre bølgelengder påført ved hjelp av elektromagnetiske teknikker imidlertid ikke kan gi tilstrekkelig informasjon til å frembringe en nøyaktig indikasjon på grensene til de forskjellige sedimenterte lag, kan de, hvis den geologiske struktur allerede er kjent, benyttes til å bestemme beskaffenheten av en spesiell identifisert formasjon hvis det er muligheter for at beskaffenheten av vedkommende formasjon har betydelig forskjellige elektromagnetiske karakteirstikker. Oppløsningen er ikke spesielt viktig, og dermed kan lengre bølgelengder som ikke utsettes fra altfor stor dempning, benyttes.
Resistiviteten i sjøvann er omkring 0,3 ohmmeter, og resistiviteten til overdekningen under havbunnen vil vanligvis være fra 0,3 til 4 ohmmeter, for eksempel omkring 2 ohmmeter. Resistiviteten til et oljereservoar vil imidlertid vanligvis være omkring 20-300 ohmmeter. Denne store forskjellen kan utnyttes ved å benytte teknikkene ifølge den foreliggende oppfinnelse.
Resistiviteten til en hydrokarbonførende formasjon vil vanligvis være 20 til 300 ganger større enn for en vannførende formasjon.
På grunn av de forskjellige elektromagnetiske egenskapene til en gass/oljeførende formasjon og en vannførende formasjon, kan man vente en refleksjon og en brytning av det utsendte felt ved grensen til en gass/olj eførende formasjon. Likheten mellom egenskapene til overdekningen og et reservoar som inneholder vann, betyr imidlertid at ingen refleksjon eller brytning sannsynligvis vil inntreffe.
En elektrisk senderdipolantenne på eller nær havbunnen induserer således elektromagnetiske (EM) felter og strømmer i havvannet og i undergrunnslagene. I havvannet blir EM-feltene sterkt dempet på grunn av den høye konduktiviteten i det saltholdige miljøet, mens undergrunnslagene med mindre konduktivitet potensielt kan virke som en leder for EM-feltene (mindre dempning). Hvis frekvensen er lav nok (i størrelsesorden 1 Hz), er EM-bølgene i stand til å trenge dypt inn i undergrunnen, og dypt begravde geologiske lag som har høyere elektrisk resistivitet enn overdekningen (som for eksempel et hydrokarbonfylt reservoar) vil påvirke EM-bølgene. Avhengig av innfallsvinkelen og polariseringstilstanden kan en EM-bølge som treffer et lag med høy resistivitet, eksitere en ledet bølgemodus i laget. Den ledede modus blir forplantet lateralt langs laget og lekker energi tilbake til overdekningen og mottakere som er anordnet på havbunnen. Uttrykket "refraktert" eller "brutt" bølge er i denne beskrivelse ment å referere til denne bølgemodus.
Både teori og laboratorieforsøk viser at den ledede modus bare blir eksitert for en innfallende bølge med transversal magnetisk (TM) polarisering (magnetfelt perpendikulært på innfallsplanet) og ved innfallsvinkler nær Brewster-vinkelen og den kritiske vinkel (vinkelen for totalrefleksjon). For transversal elektrisk (TE) polarisering (elektrisk felt perpendikulært på innfallsplanet) vil den ledede modus ikke bli eksitert. Siden den induserte strøm er proporsjonal med det elektriske felt, vil strømmen være parallell med laggrenseflatene for TE-polarisering, men for TM-polarisering er det en merkbar strøm på tvers av laggrensene.
En horisontal dipolkilde på havbunnen vil generere både TE- og TM-bølger, men ved å variere orienteringen av mottakerantennen, er det mulig å variere følsomheten for de to polariseirngsmodi. Det viser seg at en linjeformet orientering (kilde- og mottakerdipoler er på linje) er mer følsom for TM-polariseirngsmodusen, mens en parallellorientering (kilde- og mottakerdipoler i parallell) er mer følsom for TE-polariseringsmodusen. TM-modusen blir påvirket av nærværet av begravde lag med høy resistivitet, mens TE-modusen ikke blir påvirket av disse. Ved å måle med de to antennekonfigurasjoner og utnytte forskjellen mellom de to sett med målinger, er det mulig å identifisere dypt begravde soner med høy resistivitet, det vil si et hydrokarbonreservoar.
Foreliggende oppfinnelse har utgangspunkt i denne erkjennelsen.
Ifølge oppfinnelsen løses de ovennevnte problemer ved en fremgangsmåte angitt i krav 1 og som har de karakteristiske trekk som angitt i den kjennetegnende del av kravet.
Ifølge oppfinnelsen er det således tilveiebrakt en fremgangsmåte for å lete etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar, omfattende: å utplassere en elektrisk senderdipolantenne med sin akse hovedsakelig horisontal;
å utplassere en elektrisk mottakerdipolantenne på linje med senderen;
å påtrykke et EM-felt på undergrunnslagene ved å benytte senderen;
å detektere EM-bølgefeltresponsen ved å benytte mottakeren;
å søke i responsen etter en komponent som representerer en brutt bølge ifølge en første modus forårsaket av en sone med høy resistivitet;
å utplassere en elektrisk mottakerdipolantenne parallelt med senderen;
å påtrykke et EM-felt på lagene ved å benytte senderen;
å detektere EM-bølgefeltresponsen ved å benytte mottakeren;
å søke i responsen etter en komponent som representerer en brutt bølge ifølge en andre modus; og
å sammenligne den brutte bølgerespons' ifølge den første modus med den brutte bølgerespons ifølge den andre modus for å bestemme forekomsten og/eller beskaffenheten av en eventuell sone med høy resistivitet.
Den første modus kan antas å være en TM-modus, og den andre modus en TE-modus.
Ifølgeoppfinnelsen blir således målinger tatt med senderen og mottakeren anordnet både på linje og parallelt, og de to sett med målinger blir sammenlignet. En karakteristisk forskjell i verdier indikerer et lag med høy resistivitet som befinner seg under lag med høy konduktivitet. Høy resistivitet indikerer forekomsten av hydrokarboner, og dermed er differansen i verdier en direkte hydrokarbonindikator.
Denne teknikken kan benyttes i forbindelse med konvensjonelle seismiske teknikker til å identifisere hydrokarbonreservoarer.
Senderen og/eller mottakeren omfatter fortrinnsvis en gruppe av dipolantenner.
Denne teknikken kan anvendes ved undersøkelse av landbaserte undergrunnsreservoarer, men er spesielt anvendbar ved submarine, spesielt undervanns, undergrunnsreservoarer. Feltet blir fortrinnsvis påtrykket ved å benytte en eller flere sendere anbrakt på jordoverflaten, og deteksjonen blir utført ved hjelp av en eller flere mottakere anbrakt på jordens overflate. I en foretrukket anvendelse er senderen eller senderne og/eller mottakerne anbrakt på eller nær havbunnen eller bunnen av et område dekt med vann.
I et foretrukket arrangement er sender- og mottakerantennene anbrakt på en felles kabel som slepes bak et fartøy. Dette vil resultere i en fast offset (forskyvning) eller en rekke med faste offsetverdier når det benyttes flere mottakere. Senderen utsender fortrinnsvis begge modi og kan derfor omfatte to dipoler anordnet i innbyrdes rett vinkel. Hver mottaker omfatter fortrinnsvis to dipoler anordnet i innbyrdes rett vinkel. Fortrinnsvis er én senderdipol og én mottakerdipol anordnet i rett vinkel på kabelens retning. Alternativt kan senderen og/eller mottakerne hver omfatte en enkelt dipolantenne anordnet skrått, for eksempel ved 45 °, til kabelretningen. Med dette arrangementet blir det utsendte felt oppløst.
Ved å benytte denne teknikken blir det mulig å oppnå sammenlignbare resultater fra de to modi ettersom det samme signal og samme offset blir benyttet. Det vil ikke spille noen særlig rolle om senderen driver med hensyn til frekvens eller amplitude. Reservoarer kan videre detekteres i sann tid. Hvis derfor resultatene viser en differanse i de to modi, vil dette sterkt indikere forekomsten av et hydrokarbonførende reservoar, og dermed kan en mer detaljert undersøkelse foretas med en gang.
Et slikt system vil vanligvis benytte en enkelt senderkilde og flere mottakere, vanligvis flere enn ti. De forskjellige offset vil være egnet til å detektere reservoarer på forskjellige dybder.
Mottakerne kan være utplassert på en enkelt kabel eller på en rekke parallelle kabler. Det kan også være flere sendere.
I praksis vil fartøyet vanligvis stanse og kabelen bli tillatt å synke før sending. Det vil være en utsendelse ved flere forskjellige frekvenser før fartøyet beveger seg til en annen posisjon. Teknikken er spesielt egnet for kantdeteksjon, og det er en enkel sak å velge en passende oppløsning. Hvis undersøkelsen imidlertid blir utført i et ubestemt område, bør resistiviteten til topplagene kartlegges, for eksempel med MT-metoder eller ved hjelp av invertering etter en refleksjonsundersøkelse.
Hvis offsetverdien mellom senderen og mottakeren er betydelig større enn tre ganger dybden av reservoaret fra havbunnen (dvs. tykkelsen av overdekningen), vil man forstå at dempningen av den brutte bølge ofte vil være mindre enn for den direkte bølge og den reflekterte bølge. Grunnen til dette er det faktum at banen til den brutte bølge vil effektivt være avstanden fra senderen ned til reservoaret, det vil si tykkelsen av overdekningen, pluss offsetverdien langs reservoaret, pluss avstanden fra reservoaret opp til mottakerne, det vil igjen si tykkelsen av overdekningen.
Polariseringen til kildeutsendelsen vil bestemme hvor meget energi som overføres til det olj eførende lag i retning av mottakeren. En dipolantenne er derfor den valgte sender. Generelt blir det foretrukket å benytte en dipol med stor effektiv lengde. Senderdipolen kan derfor være fra 100 til 1000 meter lang og kan slepes i to ortogonale retninger. Mottakerdipolens optimale lengde blir bestemt av overdekningens tykkelse.
Det utsendte felt kan være pulset, men en koherent, kontinuerlig bølge med trinnfrekvenser blir foretrukket. Det kan sendes i en betydelig tidsperiode i løpet av hvilken senderen fortrinnsvis bør være stasjonær (selv om den kan bevege seg langsomt), og utsendelsen stabil. Feltet kan således utsendes over en tidsperiode på fra 3 sekunder til 60 minutter, fortrinnsvis fra 3 til 30 minutter, for eksempel omkring 20 minutter. Mottakerne kan også være innrettet til å detektere en direkte bølge og en bølge brutt fra reservoaret, og analysen kan innbefatte ekstrahering av fase- og amplitudedata for den brutte bølge fra tilsvarende data fra den direkte bølge.
Bølgelengden til utsendelsen bør fortrinnsvis være i området
0, ls<A<l0s;
hvor X er bølgelengden til utsendelsen gjennom overdekningen og s er avstanden fra havbunnen til reservoaret. Helst er X, fra omkring 0,5 s til 2 s. Senderfrekvensen kan være fra 0,01 Hz til 1 kHz, fortrinnsvis fra 1 til 20 Hz, for eksempel 5 Hz.
Avstanden mellom senderen og en mottaker bør fortrinnsvis være i området
0,5A<Z<10A;
hvor X er bølgelengden til utsendelsen gjennom overdekningen og L er avstanden mellom senderen og den første mottaker.
Man vil forstå at den foreliggende oppfinnelse kan benyttes til å bestemme posisjonen, utstrekningen, beskaffenheten og volumet av et spesielt sedimentert lag, og kan også benyttes til å detektere endringer i disse parameterne over en tidsperiode.
Oppfinnelsen kan utføres i praksis på forskjellige måter og vil nå bli illustrert ved hjelp av de følgende utførelsesformer og undersøkelser og simuleringer i redusert skala. Det vises til de vedføyde tegninger, hvor: Fig. 1 er et vertikalt tverrsnitt gjennom en testtank;
fig. 2 er et planriss av tanken på fig. 1;
fig. 3 er et planriss av de antenner som benyttes i tanken på fig. 1;
fig. 4 er et sideriss av antennene på fig. 3;
figurene 5 og 6 er henholdsvis et skjematisk planriss og et sideriss av testtankoppsettet for målingen;
fig. 7 er et diagram som viser beregnede og målte verdier for det utsendte elektriske felt for en gitt frekvens i modellforsøket;
fig. 8 er et diagram som viser beregnede verdier for det elektriske felt i en realistisk jordmodell;
fig. 9 er et skjematisk sideriss av utformingen av en kabel som slepes av.et fartøy; fig. 10 er et planriss som svarer til fig. 9; og
figurene 11 og 12 er skisser i likhet med fig. 10, som viser to alternative arrangementer.
Tanken 11 som er vist på fig. 1 og 2, omfatter et betonghus som er 9 m langt, 6 m bredt og 8 m dypt. Tanken 11 er fylt med sjøvann 12. En membran 13 fylt med ferskvann 14 er plassert i tanken. Membranen 13 er 7,5 m lang, 4,25 m bred og 0,25 m tykk og kan være anbrakt ved enhver ønsket høyde i en horisontal orientering i tanken 11.
Konduktiviteten til sjøvannet 12 ble målt til å være 5,3 S/m ved 14° C, og konduktiviteten til ferskvannet ble målt til å være 0,013 S/m. Forholdet mellom de to konduktiviteter er derfor meget nær 400.
Den kritiske frekvens fc for et ledende medium, det vil si den frekvens ved hvilken forskyvningsstrømmen er lik ledningsstrømmen, er gitt ved
hvor £f er den relative dielektrisitetskonstanten til mediet, og o er konduktiviteten i S/m. For vann er e, = 80 ved de frekvenser og temperaturer som er av interesse. For de to konduktivitetsverdiene o = 5,2 S/m og o = 0,013 S/m, er henholdsvis fc = 1,2 GHz og 3 MHz. Siden den høyeste frekvens i forsøkene er 0,83 MHz, er det en rimelig tilnærmelse å se bort fra forskyvningsstrømmen, selv for ferskvannet. For et ikke-magnetisk, ledende medium er forplantningskonstanten y gitt ved Bølgelengden X, definert som den avstand over hvilken fasen endrer seg 2n, er gitt ved X i m, f i MHz og o i S/m. Skinndybden, den avstand over hvilken amplituden avtar med l/e, er relatert til bølgelengden ved
For ytterkantene av frekvensområdet, for sjøvann med o = 5,2 S/m, er
og for ferskvann med a = 0,013 S/m, er
Det vises nå til figurene 3 og 4, hvor to identiske elektriske dipolantenner som vist ble brukt for senderen og mottakeren.
Hver antenne 15 omfatter to kvadratiske messingplater 16, med sidekant 15 cm montert på et epoksysubstrat 17. Hver plate 16 er koblet til en koaksialkabel 18 som passerer gjennom et epoksyrør 19 montert rettvinklet til platen 16, til et symmetriledd eller en balun som transformerer impedansen til antennen 15 fra omkring 2il i sjøvann til omkring 5011.
Måleoppsettet er vist på figur 5 og 6. En automatisk nettanalysator (ANA) måler utsendelsen mellom antennene 15 som en funksjon av avstand (offset) og frekvens. Arrangementet som er vist på fig. 5, viser antennene 15 i den parallelle orientering. I-linjeorienteringen blir oppnådd ved å rotere begge antenner 90° i horisontalplanet.
Resultatet av målingene er vist på fig. 7 sammen med de tilsvarende teoretiske resultater. Målingene stemmer godt overens med de teoretiske resultater, og figuren inneholder to sett med kurver, en med parallelle antenner og en med antennene på linje. De teoretiske resultater er beregnet for infinitesimale dipolantenner. Orienteringene til antennene og frekvensen er vist på figurene.
Parameterne for forsøket er skalert i forhold til mulige praktiske situasjoner. For å gi et begrep om størrelsesordenen: hvis frekvensen blir skalert ned med en faktor på 40 000 og konduktiviteten med en faktor på 10, vil dimensjonene bli skalert opp med en faktor på 632, og forsøksoppsettet vil svare til et lag med lav konduktivitet og med tykkelse på 150 m og konduktivitet på 0,0013 S/m under en overdekning med tykkelse 300 m og konduktivitet lik 0,52 S/m. Det tilsvarende frekvensområde vil være fra 0,75 Hz til 20 Hz, og lengden av antennen nesten 300 m.
Fremgangsmåten med TE- og TM-modus er blitt testet ved hjelp av datasimuleringer på en enkel horisontalt lagdelt jordmodell med elektriske parameterverdier for typiske dypvannsundergrunnssedimenter. Modellen har et uendelig isolerende luftlag, et 1150 meter vannlag med 0,3125 Sim, 950 meter overdekning med lftm, en 150 meter reservoarsone med 50ilm og en uendelig overdekning med lHm. Figur 8 illustrerer amplituderesponsen |E| (elektrisk felt) som en funksjon av mottakeroffset, forårsaket av et signal på 1 Hz. Responsene fra både TM-modusen (heltrukket med x'er) og TE-modus (stiplet med +'er) er vist. Amplitudene for TM-modusen er tilnærmet 10 ganger større for en offset på 5 km. Som referanse er responsen fra et homogent halvrom med lfim vist for begge konfigurasjoner (svarende til en respons fra et vannfylt reservoar eller utenfor reservoararealet). TE-modusen har det største avvik fra sitt halvrom, det vil si at denne modusen er mer følsom for et hydrokarbonlag. Figurene 9 og 10 viser et fartøy 31 som sleper en kabel (eller streamer) 32 like over havbunnen 33. Kabelen 32 bærer en senderdipolantenne 34 og flere mottakerdipoler 35, hvorav bare fire er vist. Vanndybden kan være av størrelsesorden 1000 m, avstanden mellom senderen 34 og den nærmeste mottaker 35 kan være omkring 2000 m, og mottakerne kan være omkring 100 m fra hverandre. Senderen 34 blir styrt fra fartøyet 31 via kabelen 32, og de responser som detekteres av mottakerne 35, blir sendt tilbake til fartøyet 31 i sann tid, igjen via kabelen 32. Figur 10 viser et arrangement hvor fartøyet 31 sleper tre kabler 41, 42,43 som hver bærer en rekke mottakere 45, 46, 47. Avstanden mellom de tre kablene 41,42, 43 blir oppnådd ved hjelp av et stag 44.
I det arrangementet som er vist på figur 11, er senderen 48 i form av to dipolantenner, en parallell med kabelen 42 og en i rett vinkel.
Arrangementet som er vist på figur 12 er lik det på figur 11, men i dette tilfellet er senderen 51 en enkelt dipolantenne anordnet i en vinkel på 45 0 med kabelen 42.

Claims (16)

1. Fremgangsmåte for å lete etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar, omfattende: å utplassere en elektrisk senderdipolantenne (34) med sin akse hovedsakelig horisontalt; å utplassere en elektrisk mottakerdipolantenne (35) på linje med senderen (34); å påtrykke et EM-felt på sedimenterte undergrunnslag ved å benytte senderen; og å detektere EM-bølgefeltresponsen ved å benytte mottakeren; karakterisert ved: å søke i responsen etter en komponent som representerer en brutt bølge ifølge en første modus forårsaket av en sone med høy resistivitet; å utplassere en elektrisk mottakerdipolantenne (35) parallelt med senderen; å påtrykke et EM-felt på de sedimenterte lag ved å benytte senderen; å detektere EM-bølgefeltresponsen ved å benytte mottakeren; å søke i responsen etter en komponent som representerer en brutt bølge ifølge en andre modus; og å sammenligne den brutte bølgerespons ifølge den første modus med den brutte bølgerespons ifølge den andre modus for å bestemme forekomsten og/eller beskaffenheten av en eventuell sone med høy resistivitet.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den første modus er en TM-polariseringsmodus og/eller at den andre modus er en TE-polariseringsmodus.
3. Fremgangsmåte ifølge kravl eller 2, karakterisert ved at senderen (34) og/eller mottakeren (35) omfatter en gruppe av dipolantenner.
4. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at senderen (34) og/eller mottakeren (35) er anbrakt på eller nær havbunnen (33) eller bunnen av et annet vanndekt område.
5. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at senderen (34) og mottakerne (35) er plassert på en felles kabel (32) anordnet for å bli slept bak et fartøy (31).
6. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at senderen (51) omfatter to dipolantenner (34, 35) anordnet i innbyrdes rett vinkel.
7. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at hver mottaker omfatter to dipolantenner anordnet i innbyrdes rett vinkel.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at senderen og/eller mottakeren hver omfatter en enkelt dipolantenne anordnet på skrå i forhold til kabelens retning.
9. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at frekvensen til EM-feltet varieres kontinuerlig over utsendelsesperioden.
10. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at feltet utsendes over en tidsperiode på fra 3 sekunder til 60 minutter.
11. Fremgangsmåte ifølge krav 10, karakterisert ved at utsendelsestiden er fra 3 til 30 minutter.
12. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at bølgelengden til utsendelsen er gitt ved formelen
0,1 s<A,< 10 s; hvor X er utsendelsens bølgelengde gjennom overdekningen og s er avstanden fra havbunnen (33) til reservoaret.
13. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at avstanden mellom senderen og en mottaker er gitt ved formelen 0,5A. < L < 10X; hvor X er utsendelsens bølgende gjennom overdekningen og L er avstanden mellom senderen (34) og mottakeren (35).
14. Fremgangsmåte ifølge ett av kravene 10 til 13, karakterisert ved at sendefrekvensen er fra 0,01 Hz til 1 kHz.
15. Fremgangsmåte ifølge krav 14, karakterisert ved at sendefrekvensen er fra 1 til 20 Hz.
16. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at den omfatter å undertrykke den direkte bølge og/eller ethvert annet kjent bølgebidrag som kan forstyrre målingene, for derved å redusere det nødvendige dynamiske område til mottakeren (35) og øke oppløsningen av den brutte bølge.
NO20020201A 2000-08-14 2002-01-14 Fremgangsmate for a lete etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar NO324897B1 (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB0019956A GB0019956D0 (en) 2000-08-14 2000-08-14 Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
GBGB0023921.0A GB0023921D0 (en) 2000-09-29 2000-09-29 Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
PCT/GB2001/003473 WO2002014906A1 (en) 2000-08-14 2001-08-02 Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20020201D0 NO20020201D0 (no) 2002-01-14
NO20020201L NO20020201L (no) 2002-04-02
NO324897B1 true NO324897B1 (no) 2007-12-27

Family

ID=26244836

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20020201A NO324897B1 (no) 2000-08-14 2002-01-14 Fremgangsmate for a lete etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar

Country Status (16)

Country Link
US (2) US7038456B2 (no)
EP (1) EP1309887B2 (no)
CN (1) CN1246706C (no)
AT (1) ATE263383T1 (no)
AU (3) AU7858001A (no)
BR (2) BRPI0113208B8 (no)
CA (1) CA2417832C (no)
DE (1) DE60102595T2 (no)
DK (1) DK1309887T4 (no)
EG (1) EG22885A (no)
ES (1) ES2218438T3 (no)
MX (1) MXPA03001367A (no)
MY (1) MY127089A (no)
NO (1) NO324897B1 (no)
PT (1) PT1309887E (no)
WO (1) WO2002014906A1 (no)

Families Citing this family (87)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9818875D0 (en) 1998-08-28 1998-10-21 Norske Stats Oljeselskap Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
GB0002422D0 (en) 2000-02-02 2000-03-22 Norske Stats Oljeselskap Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
BRPI0113208B8 (pt) * 2000-08-14 2019-08-20 Electromagnetic Geoservices As métodos de determinação da natureza de um reservatório subterrâneo ou de procura de um reservatório subterrâneo com hidrocarbonetos, e, de levantamento de medições subterrâneas
GB2383133A (en) * 2001-08-07 2003-06-18 Statoil Asa Investigation of subterranean reservoirs
GB2413188B (en) * 2001-08-07 2006-01-11 Electromagnetic Geoservices As Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
GB2385923B (en) * 2002-05-24 2004-07-28 Statoil Asa System and method for electromagnetic wavefield resolution
US6842006B2 (en) 2002-06-27 2005-01-11 Schlumberger Technology Corporation Marine electromagnetic measurement system
GB2390904B (en) 2002-07-16 2004-12-15 Univ Southampton Electromagnetic surveying for hydrocarbon reservoirs
GB2395563B (en) 2002-11-25 2004-12-01 Activeem Ltd Electromagnetic surveying for hydrocarbon reservoirs
US7109717B2 (en) * 2002-12-10 2006-09-19 The Regents Of The University Of California System and method for hydrocarbon reservoir monitoring using controlled-source electromagnetic fields
US7023213B2 (en) 2002-12-10 2006-04-04 Schlumberger Technology Corporation Subsurface conductivity imaging systems and methods
GB2399640B (en) * 2003-03-17 2007-02-21 Statoil Asa Method and apparatus for determining the nature of submarine reservoirs
GB2402745B (en) * 2003-06-10 2005-08-24 Activeem Ltd Electromagnetic surveying for hydrocarbon reservoirs
US7228903B2 (en) * 2003-07-08 2007-06-12 Baker Hughes Incorporated Apparatus and method for wireline imaging in nonconductive muds
GB2409900B (en) * 2004-01-09 2006-05-24 Statoil Asa Processing seismic data representing a physical system
GB2411006B (en) 2004-02-16 2006-01-25 Ohm Ltd Electromagnetic surveying for hydrocarbon reservoirs
GB2413851B (en) 2004-05-06 2006-08-09 Ohm Ltd Electromagnetic surveying for hydrocarbon reservoirs
GB2420855B (en) * 2004-12-02 2009-08-26 Electromagnetic Geoservices As Source for electromagnetic surveying
GB2422673B (en) * 2005-02-01 2010-03-24 Electromagnetic Geoservices As Optimum signal for sea bed logging
GB2423370B (en) 2005-02-22 2007-05-02 Ohm Ltd Electromagnetic surveying for resistive or conductive bodies
US7295013B2 (en) 2005-04-11 2007-11-13 Schlumberger Technology Corporation Remotely operable measurement system and method employing same
EP1889200A4 (en) 2005-06-09 2017-08-16 Exxonmobil Upstream Research Company Method for determining earth vertical electrical anisotropy in marine electromagnetic surveys
AU2006258149B2 (en) 2005-06-10 2011-07-14 Exxonmobil Upstream Research Company Method for controlled source electromagnetic reconnaissance surveying
US7330790B2 (en) * 2005-10-03 2008-02-12 Seismic Sciences, Inc. Method of seismo electromagnetic detecting of hydrocarbon deposits
US7411399B2 (en) 2005-10-04 2008-08-12 Schlumberger Technology Corporation Electromagnetic survey system with multiple sources
NO323889B1 (no) * 2005-11-03 2007-07-16 Advanced Hydrocarbon Mapping A Framgangsmate for kartlegging av hydrokarbonreservoarer samt apparat for anvendelse ved gjennomforing av framgangsmaten
US7884612B2 (en) * 2005-12-22 2011-02-08 Westerngeco L.L.C. Multi-component field sources for subsea exploration
GB2434868B (en) 2006-02-06 2010-05-12 Statoil Asa Method of conducting a seismic survey
GB2435693A (en) * 2006-02-09 2007-09-05 Electromagnetic Geoservices As Seabed electromagnetic surveying
NO326957B1 (no) * 2006-02-13 2009-03-23 Norsk Hydro As Elektromagnetisk metode pa grunt vann med bruk av styrt kilde
EP1991886A4 (en) 2006-02-21 2012-07-04 Exxonmobil Upstream Res Co METHOD FOR SUPPRESSING ELECTROMAGNETIC RADIO WAVES BY ACTIVE DISCONNECTION AND SHIELDING
US20070216416A1 (en) * 2006-03-15 2007-09-20 Baker Hughes Incorporated Electromagnetic and Magnetostatic Shield To Perform Measurements Ahead of the Drill Bit
GB2442849B (en) * 2006-03-29 2008-08-20 Pgs Geophysical As Low noise towed electromagnetic system for subsurface exploration
US7471089B2 (en) 2006-04-24 2008-12-30 Schlumberger Technology Corporation Electrode array for marine electric and magnetic field measurements having first and second sets of electrodes connected to respective first and second cables
AU2007248882B2 (en) * 2006-05-04 2011-01-27 Exxonmobil Upstream Research Company Time lapse analysis with electromagnetic data
GB2439378B (en) 2006-06-09 2011-03-16 Electromagnetic Geoservices As Instrument for measuring electromagnetic signals
US7657391B2 (en) 2006-07-14 2010-02-02 Westerngeco L.L.C. Electromagnetically detecting thin resistive bodies in shallow water and terrestrial environments
US7860655B2 (en) 2006-07-14 2010-12-28 Westerngeco L.L.C. Electromagnetically detecting thin resistive bodies in shallow water and terrestrial environments
GB2441786A (en) * 2006-09-15 2008-03-19 Electromagnetic Geoservices As Combined electromagnetic and seismic surveying
US7400977B2 (en) 2006-10-12 2008-07-15 Schlumberger Technology Corporation Computing values for surveying a subterranean structure based on measurements according to different electromagnetic survey techniques
GB2442749B (en) 2006-10-12 2010-05-19 Electromagnetic Geoservices As Positioning system
US7504829B2 (en) * 2006-10-24 2009-03-17 Westerngeco L.L.C. Methods and apparatus for subsurface geophysical exploration using joint inversion of steady-state and transient data
US7430474B2 (en) 2006-10-31 2008-09-30 Schlumberger Technology Corporation Removing sea surface-related electromagnetic fields in performing an electromagnetic survey
US7667464B2 (en) 2006-11-02 2010-02-23 Westerngeco L.L.C. Time segmentation of frequencies in controlled source electromagnetic (CSEM) applications
NO326978B1 (no) * 2006-11-27 2009-03-30 Advanced Hydrocarbon Mapping As Framgangsmate for kartlegging av hydrokarbonreservoarer pa grunt vann samt apparat for anvendelse ved gjennomforing av framgangsmaten
GB2445582A (en) 2007-01-09 2008-07-16 Statoil Asa Method for analysing data from an electromagnetic survey
US8207901B2 (en) * 2007-01-29 2012-06-26 Agency For Science, Technology And Research Antenna for underwater communications
NO330103B1 (no) 2007-02-09 2011-02-21 Statoil Asa Sammenstilling for boring og logging, fremgangsmate for elektropulsboring og logging
US7659724B2 (en) 2007-03-29 2010-02-09 Westerngeco L.L.C. Surveying method using an arrangement of plural signal sources
US7826972B2 (en) 2007-03-30 2010-11-02 Westerngeco L.L.C Methods of electromagnetic logging using a current focusing receiver
US7633296B2 (en) 2007-03-30 2009-12-15 Westerngeco L.L.C. Receivers and methods for electromagnetic measurements
US7640110B2 (en) * 2007-04-27 2009-12-29 Schlumberger Technology Corporation Pixel based inversion method for surface electromagnetic measurement
US7746077B2 (en) * 2007-04-30 2010-06-29 Kjt Enterprises, Inc. Method for measuring the magnetotelluric response to the earth's subsurface
US8026723B2 (en) * 2007-04-30 2011-09-27 Kjt Enterprises, Inc. Multi-component marine electromagnetic signal acquisition method
US7872477B2 (en) * 2007-04-30 2011-01-18 Kjt Enterprises, Inc. Multi-component marine electromagnetic signal acquisition cable and system
US8148992B2 (en) 2007-05-14 2012-04-03 Ocean Floor Geophysics, Inc. Underwater electric field electromagnetic prospecting system
US7863901B2 (en) * 2007-05-25 2011-01-04 Schlumberger Technology Corporation Applications of wideband EM measurements for determining reservoir formation properties
US7705599B2 (en) * 2007-07-09 2010-04-27 Kjt Enterprises, Inc. Buoy-based marine electromagnetic signal acquisition system
US7852087B2 (en) * 2007-08-10 2010-12-14 Schlumberger Technology Corporation Removing effects of near surface geology from surface-to-borehole electromagnetic data
US7949470B2 (en) 2007-11-21 2011-05-24 Westerngeco L.L.C. Processing measurement data in a deep water application
US7671598B2 (en) * 2007-12-03 2010-03-02 Pgs Geophysical As Method and apparatus for reducing induction noise in measurements made with a towed electromagnetic survey system
US7834632B2 (en) 2007-12-03 2010-11-16 Pgs Geophysical As Receiver streamer system and method for marine electromagnetic surveying
US7660671B2 (en) * 2007-12-06 2010-02-09 Schlumberger Technology Corporation Method and apparatus for electromagnetic logging of a formation
US8547783B2 (en) * 2007-12-12 2013-10-01 Exxonmobil Upstream Research Company Method and apparatus for evaluating submarine formations
US20090265111A1 (en) * 2008-04-16 2009-10-22 Kjt Enterprises, Inc. Signal processing method for marine electromagnetic signals
US7999552B2 (en) * 2008-06-03 2011-08-16 Westerngeco L.L.C. Sensor cable for electromagnetic surveying
US8080999B2 (en) * 2008-07-05 2011-12-20 Westerngeco L.L.C. Sensor cable for electromagnetic surveying
US8499830B2 (en) * 2008-07-07 2013-08-06 Bp Corporation North America Inc. Method to detect casing point in a well from resistivity ahead of the bit
US8061442B2 (en) * 2008-07-07 2011-11-22 Bp Corporation North America Inc. Method to detect formation pore pressure from resistivity measurements ahead of the bit during drilling of a well
US7861801B2 (en) * 2008-07-07 2011-01-04 Bp Corporation North America Inc. Method to detect coring point from resistivity measurements
US8228208B2 (en) * 2008-07-28 2012-07-24 Westerngeco L.L.C. Communication system for survey source and receiver
US20100045296A1 (en) * 2008-08-19 2010-02-25 Pgs Geophysical As Cable system for marine data acquisition
GB2466764B (en) 2008-10-02 2013-03-27 Electromagnetic Geoservices As Method for enhanced subsurface electromagnetic sensitivity
US8164340B2 (en) * 2008-10-23 2012-04-24 Kjt Enterprises, Inc. Method for determining electromagnetic survey sensor orientation
US9341732B2 (en) * 2008-12-15 2016-05-17 The Governing Council Of The University Of Toronto Continuously towed seafloor electromagnetic prospecting system
US8143897B2 (en) * 2009-02-11 2012-03-27 Mtem Ltd. Short-offset transient electromagnetic geophysical surveying
US8729903B2 (en) * 2009-11-09 2014-05-20 Exxonmobil Upstream Research Company Method for remote identification and characterization of hydrocarbon source rocks using seismic and electromagnetic geophysical data
US9588250B2 (en) 2010-04-14 2017-03-07 Baker Hughes Incorporated Three-coil system with short nonconductive inserts for transient MWD resistivity measurements
US20110255368A1 (en) * 2010-04-14 2011-10-20 S Dow Gustav G Ran Mattias Method for 2D and 3D electromagnetic field measurements using a towed marine electromagnetic survey system
US8575938B2 (en) * 2010-04-20 2013-11-05 Pgs Geophysical As Electrical power system for towed electromagnetic survey streamers
GB2481845B (en) 2010-07-08 2014-04-30 Electromagnetic Geoservices As Low noise marine electric field sensor system
CN102466822B (zh) * 2010-11-04 2013-09-04 中国石油天然气集团公司 一种海洋电磁勘探四极互组合布极方法
US20120194196A1 (en) * 2011-02-02 2012-08-02 Leendert Combee Electromagnetic Source to Produce Multiple Electromagnetic Components
US8587316B2 (en) 2011-12-08 2013-11-19 Pgs Geophysical As Noise reduction systems and methods for a geophysical survey cable
US8922214B2 (en) 2011-12-27 2014-12-30 Pgs Geophysical As Electromagnetic geophysical survey systems and methods employing electric potential mapping
US8736269B2 (en) 2011-12-27 2014-05-27 Pgs Geophysical As Electromagnetic geophysical survey systems and methods employing electric potential mapping
US9239401B2 (en) * 2012-03-01 2016-01-19 Pgs Geophysical As Stationary source for marine electromagnetic surveying

Family Cites Families (73)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2077707A (en) * 1933-08-01 1937-04-20 Melton Benjamin Starr Electromagnetic prospecting method
US2531088A (en) * 1947-10-16 1950-11-21 Standard Oil Dev Co Electrical prospecting method
US3052836A (en) * 1957-12-24 1962-09-04 Shell Oil Co Method for marine electrical prospecting
US3398356A (en) * 1964-02-10 1968-08-20 Westinghouse Electric Corp Method utilizing a pair of subsurface antennas for determining the physical properties effecting radio energy propagation through earth
GB1239953A (en) * 1967-06-06 1971-07-21 Rech S Geol Et Minieres Bureau Improvements in or relating to methods and apparatus for determining the electrical resistance of the sub-soil
US4010413A (en) * 1971-08-23 1977-03-01 Geo-Nav, Inc. Plural frequency geological exploration system and method with phase comparison
US3806795A (en) * 1972-01-03 1974-04-23 Geophysical Survey Sys Inc Geophysical surveying system employing electromagnetic impulses
FR2288988A1 (fr) * 1974-07-30 1976-05-21 Duroux Jean Procede et appareil de prospection en mer par mesure de champs electromagnetiques
US4079309A (en) * 1976-09-03 1978-03-14 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Method for determining changes in earth resistivity by measuring phase difference between magnetic field components
FR2390743A1 (fr) * 1977-05-09 1978-12-08 Geophysique Cie Gle Prospection electromagnetique du sous-sol par induction, associee a une prospection par sondage electrique
US4258321A (en) * 1978-03-09 1981-03-24 Neale Jr Dory J Radio geophysical surveying method and apparatus
US4308499A (en) * 1978-05-26 1981-12-29 Kali Und Salz A.G. Method utilizing electromagnetic wave pulses for determining the locations of boundary surfaces of underground mineral deposits
US4446434A (en) * 1978-12-20 1984-05-01 Conoco Inc. Hydrocarbon prospecting method with changing of electrode spacing for the indirect detection of hydrocarbon reservoirs
US5025218A (en) * 1979-04-23 1991-06-18 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Pulsed field system for detecting the presence of a target in a subsurface environment
MA18895A1 (fr) * 1979-07-09 1981-04-01 Cie Generale De Geophysique Sa Procede et dispositif de prospection geophysique a courants transitoires
SE419269B (sv) * 1979-11-29 1981-07-20 Boliden Ab Forfarande och anordning for bestemning av markens elektriska ledningsformaga
FR2479992A1 (fr) 1980-04-03 1981-10-09 Duroux Jean Procede de prospection geophysique par reflexion electromagnetique par mesure du champ electrique reflechi et moyen de mise en oeuvre par emetteur et recepteur rapproches
FR2497360A1 (fr) * 1980-12-31 1982-07-02 Schlumberger Prospection Mesure de phase et d'amplitude pour un systeme de diagraphie des proprietes dielectriques
US4451789A (en) * 1981-09-28 1984-05-29 Nl Industries, Inc. Logging tool and method for measuring resistivity of different radial zones at a common depth of measurement
US4506225A (en) * 1981-12-28 1985-03-19 Barringer Research Limited Method for remote measurement of anomalous complex variations of a predetermined electrical parameter in a target zone
US4489276A (en) * 1982-01-20 1984-12-18 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Dual-cone double-helical downhole logging device
CA1133058A (en) 1982-02-18 1982-10-05 Geonics Limited Electromagnetic geophysical surveying system
PL141895B1 (en) * 1983-03-03 1987-09-30 Instytut Gornictwa Naftowego Gaz Method of and system for direct prospecting of hydrocarbon accumulations
US4594551A (en) * 1983-03-31 1986-06-10 Texaco Inc. Method of deep penetration well logging using three receivers
US4617518A (en) 1983-11-21 1986-10-14 Exxon Production Research Co. Method and apparatus for offshore electromagnetic sounding utilizing wavelength effects to determine optimum source and detector positions
US4616184A (en) * 1984-06-27 1986-10-07 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy CSAMT method for determining depth and shape of a sub-surface conductive object
US4652829A (en) * 1984-12-28 1987-03-24 Schlumberger Technology Corp. Electromagnetic logging apparatus with button antennas for measuring the dielectric constant of formation surrounding a borehole
DE3529466A1 (de) * 1985-08-16 1987-04-09 Pipeline Engineering Ges Fuer Verfahren zur bestimmung der grenzen von unterirdischen erdgas-lagerstaetten
US4686477A (en) 1985-09-30 1987-08-11 Mobil Oil Corporation Multiple frequency electric excitation method and identifying complex lithologies of subsurface formations
US5633590A (en) * 1986-11-04 1997-05-27 Paramagnetic Logging, Inc. Formation resistivity measurements from within a cased well used to quantitatively determine the amount of oil and gas present
US5570024A (en) * 1986-11-04 1996-10-29 Paramagnetic Logging, Inc. Determining resistivity of a formation adjacent to a borehole having casing using multiple electrodes and with resistances being defined between the electrodes
US4835474A (en) * 1986-11-24 1989-05-30 Southwest Research Institute Method and apparatus for detecting subsurface anomalies
GB8825435D0 (en) * 1988-10-31 1988-12-29 Cross T E Detection of non metallic material
US5066916A (en) * 1990-01-10 1991-11-19 Halliburton Logging Services, Inc. Technique for separating electromagnetic refracted signals from reflected signals in down hole electromagnetic tools
US5877995A (en) 1991-05-06 1999-03-02 Exxon Production Research Company Geophysical prospecting
US5192952A (en) * 1991-06-11 1993-03-09 Johler J Ralph Method and apparatus for transmitting electromagnetic signals into the earth from a capacitor
US5280284A (en) * 1991-06-11 1994-01-18 Johler J Ralph Method of determining the electrical properties of the earth by processing electromagnetic signals propagated through the earth from a capacitor
US5230386A (en) 1991-06-14 1993-07-27 Baker Hughes Incorporated Method for drilling directional wells
USH1490H (en) * 1992-09-28 1995-09-05 Exxon Production Research Company Marine geophysical prospecting system
US5486764A (en) * 1993-01-15 1996-01-23 Exxon Production Research Company Method for determining subsurface electrical resistance using electroseismic measurements
USH1524H (en) * 1993-01-15 1996-04-02 Exxon Production Research Company Method for using electromagnetic grounded antennas as directional geophones
US5373443A (en) * 1993-10-06 1994-12-13 The Regents, University Of California Method for imaging with low frequency electromagnetic fields
US6060885A (en) * 1993-10-14 2000-05-09 Western Atlas International, Inc. Method and apparatus for determining the resistivity and conductivity of geological formations surrounding a borehole
US5563513A (en) * 1993-12-09 1996-10-08 Stratasearch Corp. Electromagnetic imaging device and method for delineating anomalous resistivity patterns associated with oil and gas traps
US5400030A (en) * 1994-02-09 1995-03-21 Exxon Production Research Company Detection and mapping of hydrocarbon reservoirs with radar waves
US5811973A (en) * 1994-03-14 1998-09-22 Baker Hughes Incorporated Determination of dielectric properties with propagation resistivity tools using both real and imaginary components of measurements
US5892361A (en) * 1994-03-14 1999-04-06 Baker Hughes Incorporated Use of raw amplitude and phase in propagation resistivity measurements to measure borehole environmental parameters
NO314646B1 (no) * 1994-08-15 2003-04-22 Western Atlas Int Inc Transient-elektromagnetisk måleverktöy og fremgangsmåte for bruk i en brönn
JP3423948B2 (ja) 1994-08-25 2003-07-07 ジオ・サーチ株式会社 地中探査方法及び地中探査装置
USH1561H (en) * 1994-09-22 1996-07-02 Exxon Production Research Company Method and apparatus for detection of seismic and electromagnetic waves
FR2729222A1 (fr) * 1995-01-10 1996-07-12 Commissariat Energie Atomique Determination de la porosite et de la permeabilite d'une formation geologique a partir du phenomene d'electrofiltration
RU2100829C1 (ru) 1995-03-06 1997-12-27 Акционерное общество "Новокуйбышевский нефтеперерабатывающий завод" Способ поиска нефтепродуктов в земле
DE19518420C2 (de) * 1995-05-19 1998-01-02 Diether Alfred Schroeder Schaltungsanordnung zur Verwendung in einem geophysikalischen Prospektionsverfahren
GB2301902A (en) 1995-06-08 1996-12-18 Baker Hughes Inc Detecting boundaries between strata while drilling a borehole
GB2304483B (en) * 1995-08-18 2000-03-29 London Electricity Plc System for and method of determining the location of an object in a medium
US6023168A (en) * 1995-08-21 2000-02-08 Schlumberger Technology Corporation Apparatus and method for measuring the resistivity of underground formations
GB9521171D0 (en) * 1995-10-17 1995-12-20 Millar John W A Detection method
US5886526A (en) 1996-06-19 1999-03-23 Schlumberger Technology Corporation Apparatus and method for determining properties of anisotropic earth formations
US5841280A (en) * 1997-06-24 1998-11-24 Western Atlas International, Inc. Apparatus and method for combined acoustic and seismoelectric logging measurements
US6188222B1 (en) * 1997-09-19 2001-02-13 Schlumberger Technology Corporation Method and apparatus for measuring resistivity of an earth formation
NO315725B1 (no) * 1998-06-18 2003-10-13 Norges Geotekniske Inst Anordning for måling og overvåking av resistivitet utenfor et brönnrör i etpetroleumsreservoar
US6188221B1 (en) * 1998-08-07 2001-02-13 Van De Kop Franz Method and apparatus for transmitting electromagnetic waves and analyzing returns to locate underground fluid deposits
GB9818875D0 (en) 1998-08-28 1998-10-21 Norske Stats Oljeselskap Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
US6573855B1 (en) 1998-08-31 2003-06-03 Osaka Gas Co., Ltd. Three-dimensional questing method, three-dimensional voxel data displaying method, and device therefor
US6163155A (en) * 1999-01-28 2000-12-19 Dresser Industries, Inc. Electromagnetic wave resistivity tool having a tilted antenna for determining the horizontal and vertical resistivities and relative dip angle in anisotropic earth formations
US6184685B1 (en) * 1999-02-22 2001-02-06 Halliburton Energy Services, Inc. Mulitiple spacing resistivity measurements with receiver arrays
US6339333B1 (en) * 1999-03-12 2002-01-15 Profile Technologies, Inc. Dynamic electromagnetic methods for direct prospecting for oil
GB9909040D0 (en) 1999-04-20 1999-06-16 Flight Refueling Ltd Systems and methods for locating subsurface objects
US6353321B1 (en) 2000-01-27 2002-03-05 Halliburton Energy Services, Inc. Uncompensated electromagnetic wave resistivity tool for bed boundary detection and invasion profiling
GB0002422D0 (en) * 2000-02-02 2000-03-22 Norske Stats Oljeselskap Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
BRPI0113208B8 (pt) * 2000-08-14 2019-08-20 Electromagnetic Geoservices As métodos de determinação da natureza de um reservatório subterrâneo ou de procura de um reservatório subterrâneo com hidrocarbonetos, e, de levantamento de medições subterrâneas
GB2413188B (en) * 2001-08-07 2006-01-11 Electromagnetic Geoservices As Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
GB2383133A (en) * 2001-08-07 2003-06-18 Statoil Asa Investigation of subterranean reservoirs

Also Published As

Publication number Publication date
US20040027130A1 (en) 2004-02-12
MY127089A (en) 2006-11-30
US7202669B2 (en) 2007-04-10
US7038456B2 (en) 2006-05-02
BRPI0113208B8 (pt) 2019-08-20
EP1309887B1 (en) 2004-03-31
DK1309887T3 (da) 2004-06-07
CN1447924A (zh) 2003-10-08
EP1309887A1 (en) 2003-05-14
CA2417832A1 (en) 2002-02-21
EP1309887B2 (en) 2017-07-19
WO2002014906A1 (en) 2002-02-21
DE60102595T2 (de) 2005-03-03
ES2218438T3 (es) 2004-11-16
NO20020201L (no) 2002-04-02
ATE263383T1 (de) 2004-04-15
NO20020201D0 (no) 2002-01-14
BRPI0113208B1 (pt) 2018-11-21
US20060091889A1 (en) 2006-05-04
PT1309887E (pt) 2004-08-31
BR0113208A (pt) 2003-07-01
AU2007201981A1 (en) 2007-05-24
CN1246706C (zh) 2006-03-22
DK1309887T4 (en) 2017-10-16
AU2007201981B2 (en) 2009-08-27
AU2001278580B2 (en) 2007-04-26
EG22885A (en) 2003-10-30
DE60102595D1 (de) 2004-05-06
AU7858001A (en) 2002-02-25
CA2417832C (en) 2005-10-11
MXPA03001367A (es) 2003-06-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO324897B1 (no) Fremgangsmate for a lete etter et hydrokarbonholdig undergrunnsreservoar
RU2361248C2 (ru) Способ и устройство для определения природы подземных резервуаров
AU2001278580A1 (en) Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs
US6859038B2 (en) Method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs using refracted electromagnetic waves
US7812611B2 (en) Shallow marine electromagnetic hydrocarbon prospecting
US6900639B2 (en) Electromagnetic method and apparatus for determining the nature of subterranean reservoirs using refracted electromagnetic waves
US8188748B2 (en) Electromagnetic surveying
US20100045295A1 (en) Method and apparatus for determining the nature of submarine reservoirs
MX2008010284A (es) Metodo electromagnetico en aguas someras usando una fuente controlada.
NO328811B1 (no) Framgangsmate og apparat for hurtig kartlegging av submarine hydrokarbonreservoarer
RU2277251C2 (ru) Способ для определения характера подземных резервуаров и способ поиска углеводородсодержащих подземных резервуаров
Ekaristi et al. Enhance Hydrocarbon Exploration with Controlled Source Electromagnetic on “X” Field Preliminary Case

Legal Events

Date Code Title Description
CREP Change of representative

Representative=s name: TANDBERGS PATENTKONTOR AS, POSTBOKS 7085 MAJORSTUA

MK1K Patent expired