NO321142B1 - Fremgangsmate og blanding for a oke hvitlutpenetreringen inn i treflis - Google Patents

Fremgangsmate og blanding for a oke hvitlutpenetreringen inn i treflis Download PDF

Info

Publication number
NO321142B1
NO321142B1 NO19975830A NO975830A NO321142B1 NO 321142 B1 NO321142 B1 NO 321142B1 NO 19975830 A NO19975830 A NO 19975830A NO 975830 A NO975830 A NO 975830A NO 321142 B1 NO321142 B1 NO 321142B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
carbon atoms
around
mixture
formula
surfactant
Prior art date
Application number
NO19975830A
Other languages
English (en)
Other versions
NO975830L (no
NO975830D0 (no
Inventor
John J Palmer
Marie-Esther Saint Victor
David I Devore
Barbara Balos Bowker
Vincent T Stine
Original Assignee
Nopco Paper Technology Holding
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nopco Paper Technology Holding filed Critical Nopco Paper Technology Holding
Publication of NO975830L publication Critical patent/NO975830L/no
Publication of NO975830D0 publication Critical patent/NO975830D0/no
Publication of NO321142B1 publication Critical patent/NO321142B1/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/22Other features of pulping processes
    • D21C3/222Use of compounds accelerating the pulping processes

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)
  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en forbedret massekokingsprosess som anvender ikke-ioniske og anioniske surfaktanter som oppløseliggjørende midler for å øke hvitlut-penetreringen inn i vedfiis og lignende under kjemisk massekoking. Oppfinnelsen omfatter også en blanding som anvendes i fremgangsmåten.
Kjemisk massekoking er en prosess der treflis, trespon og/eller sagstøv oppvarmes ved forhøyede temperaturer i en vandig syre eller alkalisk oppløsning, også kjent som hvitlut eller kokevæske, for å fjerne tilstrekkelig lignin til at cellulosefibrene lett kan separeres fra hverandre. Karakteristisk gjennomføres prosessen ved oppvarming av en blanding av treflis og kokevæske i en stor trykkbeholder kalt en koker (digester). Koketemperaturen ligger vanligvis 170 til 175°C med en tilsvarende koketid på ca. 90 minutter. Den kokte flis slippes ut eller blåses fra kokeren under trykk og den mekaniske kraft bryter opp treflisen til individuelle fibre og produserer massen. Massen fra kokeren inneholder fibre og brukt lut som er svart av farve. Svartluten vaskes fra massen som så siles for å fjerne ikke kokt flis og andre store fragmenter og sendes til ytterligere bearbeiding.
Effektiviteten ved massekokingsprosessen reflekteres i graden av delignifisering som avhenger av graden av penetrering av kokevæske og enhetligheten ved fordeling av væsken i flisen. Utilstrekkelig impregnering resulterer i et høyt nivå av tilbakeholdt materiale på silen og lavt masseutbytte. Dagens tendens i forskning og utvikling når det gjelder massekokingsindustrien fører mot bruken av kokehjelpemidler. Kokehjelpemidler er materialer som tilsettes til hvitluten for å øke utbyttet og hastighet. For å være mest effektiv må disse kokehjelpemidler både være oppløselige og stabile under masse-kokingsbetingelsene.
Antrakinon er et eksempel på en forbindelse som finner vid anvendelse som kokehjelpemiddel på grunn av den relativt lave pris og mangelen på interferens i nedstrøms-operasjoner ved papirfremstilling.
Uheldigvis er de kjente kokehjelpemidler ikke fullt ut tilfredsstillende, for eksempel av miljømessige grunner i enkelte tilfeller og på grunn av mangelen på tilstrekkelig penetrering og ekstrahering av uønskede organiske komponenter i andre tilfeller. På tross av tallrike tidligere forsøk eksisterer det i dag intet kjent system som øker effektiviteten for massekokingen til ønskede nivåer mens man samtidig tilfredsstiller andre viktige kriterier. Det er derfor en hovedgjenstand ved foreliggende oppfinnelse i vesentlig grad å øke kokehastigheten for treflis og derved redusere kokecyklus-tidene ved fremstilling av masse for papirfremstillingsprosesser.
Dokument US-A~5.250.152 beskriver en prosess med bruk av etoksylerte forgrenede alkoholer og dialkylaryletoksylater som additiver for å redusere rejekt og å øke utbytte ved masse-kok. Sistnevnte gruppe surfaktenter er negativt fokusert ut fra miljøhensyn.
Dokument US-A-4.673.460 beskriver bruk av surfaktanter ved massekok, og basert på blanding av alkylaryletoksilater og sulfonerte fettsyrer.
Dokument US-A-3.147.179 beskriver en prosess for å øke hvitheten av cellulosemasse ved massekok gjennom å tilsette organo-polysiloksan til kokeluten. Organo-polysilok-sanet er beskrevet som polydimetylsiloksan eller halogenert-polydimetylsiloksan.
Foreliggende oppfinnelse er en forbedring av den konvensjonelle kjemiske massekokingsprosess idet man forbedrer effektiviteten med hvilken massekokevæske-komponentene trenger inn i veden og muliggjør at lignin og harpikser fjernes fra celhilosematerialene. Man har gjort en overraskende oppdagelse at tilsetningen av kombinasjoner av visse surfaktanter til hvitluten i en konvensjonell massekokingsprosess forbedrer både penetreringshastigheten for hvitluten inn i cellulosemassen og også reduserer kokecyklustidene. Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen omfatter å bringe treflis og lignende i kontakt med et kokehjelpemiddel som er en blanding bestående av hvitlut inneholdende minst en surfaktant som beskrevet nedenfor. Surfaktantkonsentra-sjonen i den flytende blanding og kontakttiden med masseflisen justeres begge slik at harpiksholdige komponenter ekstraheres fra massen uten vesentlig nedbrytning av cellulose. Etter kontakt blir i det minste en del av den resulterende kombinasjon av flytende blanding og masse oppvarmet til en digesterings- eller koketemperatur karakteristisk over 150°C. Oppvarmingen kalles også koking.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen resulterer i:
1) aksellerasjon av kokevæske-penetreringen ved å redusere overflatespenningen, 2) oppløsning og emulgering av harpiksholdige komponenter som inhiberer væske penetrering og diffusjon og derved vesentlig øker penetreringen av væske inn i
treflisen, og
3) forbedret delignifisering.
Når massekokingsoppløsningen er alkalisk økes alkaliopptaket for flisen med flere prosentpoeng sammenlignet med det opptak som oppnås i fravær av surfaktanter som anvendt ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen.
Foreliggende oppfinnelse beskriver en fremgangsmåte for å koke cellulose omfattende å bringe treflis, trespon og sagmugg i kontakt med en flytende blanding bestående av hvitlut og minst en surfaktant, kjennetegnt ved en kombinasjon bestående av polymetylalkylsiloksan med formel (II)
hvor A = (CH2)x-0-(C2H40)y-(C3H60)z-R; R er en organisk del med fra 1 til 8 karbonatomer, m er et tall fra 1 til 100, n er et tall fra 0 til 100, x er et helt tall fra 1 til 3, y er et tall fra 1 til 100 og z er et tall fra 0 til 100 og et alkylpolyglukosid med formel (I) hvor Ri er et monovalent organisk radikal med 6 til 30 karbonatomer; R2er et divalent alkylen radikal med 2 til 4 karbonatomer; Z er et sakkarid med 5 eller 6 karbonatomer; b er et tall fra 0 til 12; a er et tall fra 1 til 6; med en oppholdstid effektiv til å ekstrahere ekstrahere harpiksholdige komponenter uten vesentlig nedbrytning av cellulose og deretter oppvarming av minst en del av den resulterende blanding og treflis, trespon eller sagmugg. Foreliggende oppfinnelse angår også en blanding, kjennetegnet ved at den omfatter hvitlut og minst en surfaktant, bestående av en kombinasjon av polymetylalkylsiloksan med formel (H) hvor A = (CH2)x-0-(C2H40)y-(C3H60)z-R; R er en organisk del med fra 1 til 8 karbonatomer, m er et tall fra 1 til 100, n er et tall fra 0 til 100, x er et helt tall fra 1 til 3, y er et tall fra 1 til 100 og z er et tall fra 0 til 100 og et alkylpolyglukosid med formel (I)
hvor R]er et monovalent organisk radikal med 6 til 30 karbonatomer; R2er et divalent alkylen radikal med 2 til 4 karbonatomer; Z er et sakkarid med 5 eller 6 karbonatomer; b er et tall fra 0 til 12; a er et tall fra 1 til 6.
I tillegg vedrører oppfinnelsen en blanding kjennetegnet ved at den innbefatter cellulose, hvitlut og en surfaktantblanding ifølge oppfinnelsen.
Foretrukne utførelsesformer tydeliggjøres gjennom de uselvstendige kravene.
Som benyttet her betyr uttrykket "hvitlut" en vandig blanding av alkalimetallhydroksyd og et sulfid med eller uten ytterligere additiver og i konsentrasjoner som velkjent i teknikken. Kappa-tallet som direkte er proporsjonalt med mengden lignin som er tilbake i massen, er volumet (i millimeter (?)) 0,1 N kalium permanganat-oppløsnng som forbrukes av 1 g fuktighetsfri masse under betingelser som beskrevet i TAPPI metode T 236 cm-85, metoden som benyttes for å bestemme Kappa-tallet.
Uttrykket massekokingscyklustid slik det her benyttes henviser til den tid som er nødvendig for å koke en prøve av treflisen og lignende til et gitt rest-effektivt alkali.
Hcke-ioniske surfaktanter som kan benyttes ved gjennomføring av oppfinnelsen er de som har en HLB-verdi fra 9 til 16 og som er valgt fra gruppene slik nevnt ovenfor.
Polymetylalkylsiloksaner er forbindelser med formel II
der A = (CH2)x-0-(C2H40)y-(C3H60)z-R; R er en organisk del med fra 1 til 8 karbonatomer, for eksempel en alkyl- og/eller alkenylgruppe, en substituert alkyl-og/eller alkenylgruppe, en acyloksygruppe; m er et tall fra 1 til 100, n er et tall fra 0 til 100, x er et helt tall fra 1 til 3, y er et tall fra 1 til 100 og z er et tall fra 0 til 100. Foretrukne polymetylalkylsiloksaner er de der n = 0, m = 1, x = 3, y = 8, z = 0 og R er metyl; n = 35, m = 11, x = 3, y = 18, z = 0 ogRer metyl; n = 0, m = 1, x = 3, y = 8, z = 0 og R er acetoksy. Alkyl-polyglycosidene som kan benyttes ifølge oppfinnelsen har formel (I) der Ri er en enverdig, organisk rest med fra rundt 6 til rundt 30 karbonatomer; R2er en toverdig alkylenrest med fra 2 til 4 karbonatomer; Z er en sakkaridrest med 5 eller 6 karbonatomer; b er et tall med en verdi fra 0 til ca. 12; a er et tall med en verdi fra 1 til ca. 6. Foretrukne alkylpolyglukosider som kan benyttes i blandingene ifølge oppfinnelsen har formel (I) der Z er en glukoserest og b er 0. Slike polyglukosider er kommersielt tilgjengelige, for eksempel som APG®, GLUCOPON®, eller PLANTAREN®, surfaktanter fra Henkel Corporation, Ambler, PA, 19002. Eksempler på slike surfaktanter omfatter men er ikke begrenset til: 1. APG® 225 Surfactant - et alkyl polyglucosid hvori alkylgruppen inneholder 8 til
10 karbonatomer og har en midlere polymeriseringsgrad på 1,7.
2. APG® 425 Surfactant - et alkyl polyglucosid hvori alkylgruppen inneholder 8 til
16 karbonatomer og har en midlere polymeriseringsgrad på 1,6.
3. APG® 625 Surfactant - et alkyl polyglucosid hvori alkylgruppen inneholder 12 til 16 karbonatomer og har en midlere polymeriseringsgrad på 1,6. 4. APG® 325 Surfactant - et alkyl polyglucosid hvori alkylgruppen inneholder 9 til
11 karbonatomer og har en midlere polymeriseringsgrad på 1,6.
5. GLUCOPON® 600 Surfactant. - et alkyl polyglucosid hvori alkylgruppen inneholder 12 til 16 karbonatomer og har en midlere polymeriseringsgrad på 1,4. 6. PLANTAREN® 2000 Surfactant - et C8-i6-alkyl polyglucosid hvori alkylgruppen inneholder 8 til 16 karbonatomer og har en midlere
polymeriseringsgrad på 1,4.
7. PLANTAREN® 1300 Surfactant - et alkyl polyglucosid hvori alkylgruppen inneholder 12 til 16 karbonatomer og har en midlere polymeriseringsgrad på 1,7. 8. GLUCOPON® 220 Surfactant - et alkyl polyglucosid hvori alkylgruppen inneholder 8 til 10 karbonatomer og har en midlere polymeriseringsgrad på 1,5.
Andre eksempler er alkylpolyglucosid-surfaktant-blandinger som består av blandinger av forbindelser med formel I der Z betyr en del avledet fra et reduserende sakkarid inneholdende 5 eller 6 karbonatomer; A er et tall med en verdi fra 1 til 6; B er 0; og R er en Cg.2oalkylrest. Blandingene karakteriseres ved at de har forbedrede eller økede surfaktant-egenskaper og en HLB-verdi i området rundt 10 til rundt 16 og en ikke-Flory fordeling av glukosider, som består av en blanding av et alkylmono-glukosid og en blanding av alkylpolyglukosider med varierende polymeriseringsgrad på 2 og høyere i progressivt økende mengder, hvori vektmengden polyglukosid med en polymerserings-grad på 2, eller blandinger derav med polyglukosider med en polymeriseringsgrad på 3, overveier i forhold til mengden av monoglukosid, hvorved blandingen har en midlere grad av polymerisering på rundt 1,8 til rundt 3. Slike blandinger, også kjent som toppede alkylpolyglukosider, kan fremstilles ved separering av monoglukosidet fra den opprinnelige reaksjonsblanding av alkylmonoglukosid og alkylpolyglukosider etter fjerning av alkoholen. Denne separering kan gjennomføres ved molekylær destillasjon og resulterer vanligvis i en fjerning av rundt 70 til 95 vekt-% av alkylmonoglukosidene. Etter fjerning av alkylmonoglukosidene forandres den relative forandring av de forskjellige komponenter, mono- og polyglukosider, i det resulterende produkt, og konsentrasjonen i produktet av polyglukosidene i forhold til monoglukosidet øker så vel som konsentrasjonen av individuelle polyglukosider til de totale, det vil si DP2- og DP3-fraksjoner i forhold til summen av alle DP-fraksjoner. Slike blandinger er beskrevet i US-A-5.266.690.
Andre alkylpolyglukosider som kan benyttes i blandingene ifølge oppfinnelsen er de der alkyldelen inneholder fra 6 til 18 karbonatomer og den midlere karbonkjedelengde i blandingen er fra rundt 9 til rundt 14 omfattende en blanding av to eller flere i det minste binære komponenter av polyglukosidene, der hver binær komponent er tilstede i blandingen i forhold til sin midlere karbonkjedelengde i en mengde effektiv til å gi en surfaktantblanding med en midlere karbonkjedelengde på rundt 9 til rundt 14 og der minst en eller begge binære komponenter omfatter en Flory-fordeling av polyglukosider avledet fra en syrekatalysert reaksjon av en alkohol inneholdende 6 til 20 karbonatomer og et egnet sakkarid hvorfra overskuddet av alkohol er separert.
Foretrukne surfaktanter som kan benyttes i blandingen inkluderer ikke-ioniske surfaktanter valgt fra gruppen omfattende de følgende: (1) Et polymetylalkylsiloksan med formel (II) der n = 0, m = 1, x = 3, y = 8, z = 0 og R er acetoksy; (2) et polymetylalkylsiloksan med formel (H) der n = 35, m = 11, x = 3, y = 18, z = 0 og R er metyl og; (3) et polymetylalkylsiloksan med formel (II) der n = 0, m = 1, x = 3, y = 8, z = 0 og R er metyl;
Under visse betingelser viser vandige oppløsninger av ikke-ioniske surfaktanter som silikoner eller etoksylerte surfaktanter, begrenset oppløselighet etterhvert som temperaturen stiger. Under kaustiske betingelser kan disse surfaktanter videre fase-separeres og brytes ned til en mørk gelfase. Dette reduserer deres ønskelighet for spesielle anvendelser som koker additiver på tross av deres meget gode fukte-evne under vanlige pH- og temperatur-betingelser. Alkyl-polyglucosider er funnet å øke oppløseligheten for ikke-ioniske og anioniske surfaktanter i alkaliske media. Blandingene viser god termisk stabilitet og forblir stabile over et vidt spektrum temperaturer. Alkylpolyglucosider er funnet å øke oppløseligheten for etoksylerte surfaktanter. Ytelsen for valgte ikke-ioniske og anioniske surfaktanter som fuktemidler, penetranter og de-resinatorer forbedres signifikant når de benyttes med alkyl-polyglucosider. Alkylpolyglucosidene som kan benyttes i kombinasjon med surfaktanten ifølge oppfinnelsen har formel (I) og er angitt ovenfor. Kombinasjoner av alkylpolyglucosider med formel (I) og polymetylalkylsiloksan med formel (II) utgjør foreliggende oppfinnelse. Blandinger inneholdende fra 90:10 til 10:90 på vektbasis, fortrinnsvis fra 75:25 til 10:75 polyrnetylalkyl-siloksan med formel (H) der n = 0, m = 1,
x = 3, y = 8, z = 0 og R er metyl, og et alkylpolyglukosid med formel (I) der Ri er en alkylgruppe med 8 til 10 karbonatomer, b er null og a er 1,5, er foretrukket. Det mest foretrukne surfaktantsystem er en 10:75 blanding på vektbasis av et polymetylalkylsiloksan med formel (H) der n = 0, m = 1, x = 3, y = 8, z = 0 og R er metyl og et alkylpolyglykosid med formel (I) der Ri er en alkylgruppe med 8 til 10 karbonatomer, b er 0 og a er 1,5.
Kontakt- eller oppholdstiden kan variere med typen masse og kan lett bestemmes av fagmannen. Oppholdstiden er fortrinnsvis mellom 45 minutter og 180 minutter. Kontakttemperaturen vil variere med typen masse og vil lett kunne bestemmes av fagmannen. Kontakttemperaturen holdes fortrinnsvis ved eller under 80°C. Koketemperaturen kan variere men vil karakteristisk være over 150°C og er fortrinnsvis mellom 160 og 175°C.
Konsentrasjonen av surfaktant i hvitluten som sammen danner den flytende blanding for kontakt med massen kan være en hvilken som helst mengde som er effektiv for å ekstrahere harpiks-komponenter fra massen uten i vesentlig grad å bryte ned cellulosen. Karakteristisk vil mengden surfaktant ligge i området 0,05 til 1,0 vekt-%, fortrinnsvis mellom rundt 0,05 til rundt 0,5 vekt-% og aller helst fra 0,125 til 0,25 vekt-%, beregnet på vekten av ovnstørr ved. Karakteristisk er de spesifikke komponenter som ekstraheres fra treflis-harpikser, fettsyrer og ligniner.
Den flytende blanding som inneholder en eller flere surfaktanter i henhold til oppfinnelsen og hvitluten fremstilles ved å blande surfaktantene og hvitluten ved å gå ut fira standard blandeutstyr. Mengden flytende blanding som kan benyttes for å behandle massen kan variere fra 70 til 85 %, fortrinnsvis fra 75 til 80 %, beregnet på vekten av ovnstørr ved.
Foreliggende oppfinnelse kan anvendes på en hvilken som helst kjemisk massekokingsprosess inkludert koking av treflis fra ek, gummi, bjerk, poppel og lønn. Massekokingsprosessen kan være den velkjente Kraft-prosess der treflis kokes i en vandig oppløsning inneholdende NaOH og Na2S, eller et surt sulfit-system.
Oppfinnelsen skal illustreres ytterligere ved de følgende eksempler.
Eksempel 1
Bestemmelsesprosedyre for væskepenetrering.
Graden av væskepenetrering inn i flis fra hardved eller mykved bestemmes ved hjelp av en gravimetrisk prøve. Kokevæsken omfatter 0,25 % av en surfaktant i hvitlut på vektbasis. Væsken kan være natriumhydroksyd for soda-koking eller en blanding omfattende natriumhydroksyd og natriumsulfid for Kraft-koking. Væsken forvarmes til 70°C. Flisen senkes ned i væsken (Kraft eller soda) i 30 minutter. Temperaturen holdes konstant over impregneirngstiden. Flisen filtreres så fra væsken og så veies. Væskeopptaket beregnes som forholdet mellom vekten av penetrert flis i forhold til vekten av utgangsflis. Sortluten som dannes underkastes de nedenfor beskrevne prøver. Blandingen for en typisk kokevæske er som følger:
NaOH-konsentrasjon: 25,6 g/l som Na20
Na2S-konsentrasjon: 9m75 g/l som Na20
Sulfiditet: 27,6 %
Væske: ved-forhold: 4:1.
Eksempel 2
Analyse av sortlut.
Restalkali og mengden organisk materiale som ekstraheres fra treflisen bestemmes ifølge standard metode. Aktivt alkali, totalt alkali og effektivt alkali (EA) defineres i TAPPI Standard T1202 os-61 og bestemmes ved å benytte TAPPI-metoder T624 cm-85 og T625 cm-85. Mengden effektiv alkali i sortlut bestemmes som rest-effektivt alkali. Alkali-innholdet bestemmes ved hjelp av en standard titreringsmetode som angitt i TAPPI-metoden. Effektivt alkali-opptak (EAU) beregnes og benyttes som et mål på hydroksyl-opptaket i initial-fasen av delignifisering. Effektivt alkali-opptak (EAU) er gitt ved følgende ligning:
Innholdet av rest-natrium-sulfid og prosentual-sulfiditet bestemmes også.
Eksempel 3
Standard Kraft massekokingsprosedyre.
En 4 liters trykk-reaktor chargeres med hvitlut og oppvarmes til 80°C. Kokehjelpe-midlet, en eller flere av de her beskrevne surfaktanter, tilsettes langsomt. Treflisen tilsettes slik at forholdet væske:ved ligger fra 4:1 til 3:1, beregnet på vekten av ovnstørr ved. Reaktoren spyles med nitrogen og lukkes. Temperaturen økes i en slik grad at den når et maksimum på 170°C i løpet av 1 time. Temperaturen noteres hvert 10. minutt og benyttes for å beregne den totale H-faktor for en spesiell massekokingsstudie. For eksempel studeres en kokereaksjon slik at det identifiseres en H-faktor for en gitt temperaturavlesning på et gitt tidspunkt. H-faktorene finnes i tabell 13 på side 50 i "Pulp and Paper Manufacture", vol. 5, 3. utgave, 1989, der man oppsummert finner H-faktorene for temperaturer fra 100°C til 199°C (se også "Pulp Paper Mag. Can.", Vol. 58, sidene 228-231 (1957). H-faktoren for hver temperatur opp til 170°C noteres og legges sammen. Summen av H-faktorene ville ligge i området 800 til 1150. Masse-kokingsforsøket kokes til samme H-faktor og data for samme H-faktor-kjøring sammen-lignes. Jo kortere tidsrommet er for å nå en gitt H-faktor, jo mere effektiv er masse-kokingsreaksjonen og jo kortere er cyklustiden. Sortlutprøve tas fra reaktoren til samme tidsintervaller som temperaturen noteres. Lignin og det totale organiske innhold i sortluten bestemmes ved hjelp av ultrafiolett spektroskopi som angitt i eksempel 6. Kappa-tallet for hvert forsøk bestemmes i henhold til TAPPI metode T 236 cm-85. Fordi Kappa-tallet måler mengden av lignin som er tilbake i massen gjelder det at jo lavere Kappa-tallet er for en gitt koking, jo mere effektiv er lignin-fjerningen.
Eksempel 4
Oppløselighet og blakningspunkt-målinger.
Oppløseligheten og stabiliteten for surfaktanter som benyttes for å fremstille koke-hjelpemidlene ifølge oppfinnelsen ble bedømt ved bestemmelse av blakningspunkt og fase-separering. Oppløsninger omfattende en surfaktant eller et blandet surfaktantsystem ble oppvarmet til 100°C eller til det punkt der oppløsningene ble turbide eller skilte seg i faser. Den temperatur der turbiditeten eller fase-separeringen ble observert, er oppløs-ningens blakningspunkt som er den laveste temperatur ved hvilken en stabil og homogen oppløsning kan finnes, ved denne konsentrasjon.
Eksempel 5
Fukte-evne for koke-hjelpemidlene.
Endringen i entalpi pr. overflate-areal henger sammen med den frie overflate-energi assosiert med fuktingen av treflis. En eksoterm varme observeres når filletingen skjer. Størrelsesordenen for endringen for entalpi er en indikasjon på flisens fuktbarhet og evnen hos kokehjelpemidlene til å forbedre fuktingen. Overflatespenningsmålinger og kritisk micelle konsentrasjon for spesifikke surfaktanter gir kritisk informasjon for fukting og oppløseliggjøringsevnen hos kokehjelpemidlene.
Eksempel 6
Lignin- og total organisk analyse.
Sort- eller hvitlut filtreres ved bruk av et filter med porestørrelse 0,2 um. Ca. 20 mikroliter av filtratet fortynnes med destillert vann til et volum på 10 ml. UV-absorbsjons-spektret tas med henblikk på den initiale hvitlut i området 190 nm til 450 nm ved bruk av et Perkin Eimer UV/synlig spektrofotometer og lem quarts cuvette. For kvantitativ bestemmelse integreres områdene under toppene ved bruk av FTIR-UV software. UV-spektret viser 3 spesifikke maksima mellom 250 og 360 nm, nemlig ved respektivt 268, 290 og 360 nm. En standard dannes ved å oppløse alkali-lignin i hvitlut i et vidt spektrum av konsentrasjoner. Absorbsjon av lignin-prøvene måles som beskrevet ovenfor. 2 maksima observeres i området mellom 250 nm - 300 nm. Som en konsekvens blir, for sortluten, toppene i 350 til 300 nm-området ansett spesifikt forårsaket av lignin-strukturelle..grupper. Den totale organiske ekstraksjon beregnes fra de maksima som
oppnås i hele 250 - 450 området.
Tabellene 1 til 5 viser effektiviteten for kokehjelpemidlene ifølge oppfinnelsen. Tabell 1 illustrerer virkningen av en surfaktant-blanding på evnen hos et kokehjelpemiddel til å fjerne lignin fra massen. Kombinasjonen av TEGOPREN® 5878 og GLUCOPON® 220 i forholdetl :7,2 er mest effektivt med henblikk på å fjerne lignin. TEGOPREN® 5878 er et polymetylalkylsiloksan. Mengdene av de forskjellige ekstrakter er proporsjonale med absorbensen ved de antydede bølgelengder.
Tabell 2 viser virkningen av det foretrukne kokehjelpemiddel, TEGOPREN® 5878 - GLUCOPON® 220 i forholdet 75:25, som et kokehjelpemiddel i forskjellige koke-forsøk ved bruk av skandinavisk mykved i doseringer av kokehjelpemiddel lik 0,125 %, beregnet på ved-vekten, og 28,5 % sulfiditet. Alle forsøk i tabell 2 ble kokt til en H-faktorpå 1150.
Tabell 3 viser Kappa-tallet for forskjellige kokehjelpemidler ved to forskjellige additiv-doseringsmengder.
Tabell 4 viser Kappa-tallet og tallet for tilbakeholding for forskjellige kokehjelpemidler ved forskjellige aktive alkalimengder som prosentandeler av den tørre vedvekt. De følgende surfaktantblandinger gjelder for tabeller hvor angitt.
Kontrollene er hvitlut uten kokeadditiver.
Additiv F er TEGOPREN® 5878 - GLUCOPON® 225 (75:25) der TEGOPREN® 5878 er et varemerkeprodukt fra Degussa Goldsmith Chemical.
Tabell 5 viser effektiviteten for TEGOPREN® 5878-GLUCOPON® 220 ved forskjellige blandingsforhold.
De data som er angitt i tabellene 1, 2 og 5 ble oppnådd ved bruk av skandinavisk mykved mens de data som er angitt i tabellene 3 og 4 ble oppnådd ved bruk av skandinavisk hårdved.
Koking av skandinavisk mykved

Claims (12)

1. Fremgangsmåte for å koke cellulose omfattende å bringe treflis, trespon og sagmugg i kontakt med en flytende blanding bestående av hvitlut og minst en surfaktant,karakterisert veden kombinasjon bestående av polymetylalkylsiloksan med formel (II)
hvor A = (^Jx-O-^H+OV^HeOVR; R er en organisk del med fra 1 til 8 karbonatomer, m er et tall fra 1 til 100, n er et tall fra 0 til 100, x er et helt tall fra 1 til 3, y er et tall fra 1 til 100 og z er et tall fra 0 til 100 og et alkylpolyglukosid med formel (I)
hvor Ri er et monovalent organisk radikal med 6 til 30 karbonatomer; R2er et divalent alkylen radikal med 2 til 4 karbonatomer; Z er et sakkarid med 5 eller 6 karbonatomer; b er et tall fra 0 til 12; a er et tall fra 1 til 6; med en oppholdstid effektiv til å ekstrahere ekstrahere harpiksholdige komponenter uten vesentlig nedbrytning av cellulose og deretter oppvarming av minst en del av den resulterende blanding og treflis, trespon eller sagmugg.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1,karakterisert vedat polymethylalkylsiloksan av formel (H) n=0, m=l, x=3, y=8, z=0 og, R er metyl og hvor polyglucosid av formel (I) Ri er en alkyl gruppe med 8 til 10 karbonatomer, b er null og a er 1.5.
3. Fremgangamåte i følge krav 1 eller 2,karakterisertved at den gjennomføres ved en temperatur av minst bl 50 °C.
4. Fremgangsmåte i følge krav 1 til 3,karakterisert vedat den gjennomføres ved at mengde surfaktant er fra rundt 0,05 til rundt 1,0 vekt-%.
5. Fremgangsmåte i følge krav 1 til 4,karakterisert vedat mengden av væskeblanding er fra rundt 70% til rundt 85%, beregnet på vekten av ovnstørr ved.
6. Fremgangsmåte i følge krav 1,karakterisert vedat vektforholdet mellom polymetylalkylsiloksanet og alkylpolyglucosidet er fra rundt 90:10 til rundt 10:90.
7. Blanding,karakterisert vedat den omfatter hvitlut og minst en surfaktant, bestående av en kombinasjon av polymetylalkylsiloksan med formel (II)
hvor A = (CH2)x-0-(C2H40)y-(C3H60)z-R; R er en organisk del med fra 1 til 8 karbonatomer, m er et atll fra 1 til 100, n er et tall fra 0 til 100, x er et helt tall fra 1 til 3, y er et tall fra 1 til 100 og z er et tall fra 0 til 100 og et alkyl polyglucosid med formel (I)
hvor Ri er et mono valent organisk radikal med 6 til 30 karbonatomer; R2er et divalent alkylen radikal med 2 til 4 karbonatomer; Z er et sakkarid med 5 eller 6 karbonatomer; b er et tall fra 0 til 12; a er et tall fra 1 til 6.
8. Blanding ifølge krav 7,karakterisert vedat polymetylalkylsiloksan med formel (Tf) n=0, m=l, x=3, y=8, z=0 og R er metyl og hvor polyglucosidet med formel (I) RI er en alkylgruppe med 8 til 10 karbonatomer b er null a er 1,5.
9. Blanding ifølge krav 7 til 8,karakterisert vedat mengden av surfaktant i væskeblandingen er fra rundt 0,05% til rundt 1,0%, beregnet på vekten av ovnstørr ved.
10. Fremgangsmåte ifølge krav 7 til 9,karakterisert vedat mengden av væskeblanding er fra rundt 70% til rundt 85%, beregnet på vekten av ovnstørr ved.
11. Fremgangsmåte ifølge krav 7,karakterisert vedat vektforholdet mellom polymetylalkylsiloksanet og alkylpolyglucosidet er fra rundt 90:10 til rundt 10:90.
12. Blanding,karakterisert vedat den innbefatter cellulose, hvitlut og en surfaktantblanding ifølge et hvilket som helst av kravene 7 til 11.
NO19975830A 1995-06-12 1997-12-11 Fremgangsmate og blanding for a oke hvitlutpenetreringen inn i treflis NO321142B1 (no)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US14395P 1995-06-12 1995-06-12
US57405395A 1995-12-18 1995-12-18
US08/632,191 US5728265A (en) 1995-06-12 1996-04-15 Process for enhancing white liquor penetration into wood chips by contacting the chips with a mixture of the white liquor and a polymethylalkyl siloxane
PCT/US1996/008968 WO1996041915A1 (en) 1995-06-12 1996-06-11 Process for enhancing white liquor penetration into wood chips

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO975830L NO975830L (no) 1997-12-11
NO975830D0 NO975830D0 (no) 1997-12-11
NO321142B1 true NO321142B1 (no) 2006-03-27

Family

ID=27356611

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19975830A NO321142B1 (no) 1995-06-12 1997-12-11 Fremgangsmate og blanding for a oke hvitlutpenetreringen inn i treflis

Country Status (7)

Country Link
US (2) US5728265A (no)
EP (1) EP0832319B1 (no)
AR (1) AR002440A1 (no)
AU (1) AU6045996A (no)
ES (1) ES2163024T3 (no)
NO (1) NO321142B1 (no)
WO (1) WO1996041915A1 (no)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2217415A1 (en) * 1997-10-20 1999-04-20 Tien-Feng Ling Method for sulfite pulping using surfactants
US6123810A (en) * 1998-02-10 2000-09-26 Henkel Corporation Pulping composition containing aminoalkoxylsilanes and a pulping process using the composition
NO992021L (no) * 1998-05-12 1999-11-15 Dow Corning FramgangsmÕte for pulpbehandling av tremasse
EP1077282A1 (en) * 1999-08-16 2001-02-21 Dow Corning Corporation Improved chemical pulping process
DE19939866A1 (de) * 1999-08-23 2001-03-01 Wacker Chemie Gmbh Zusammensetzung zur Erhöhung der Massenaufnahme von polaren Systemen in hydrophob-hydrophilen Hybridmaterialien
US6551452B2 (en) * 2000-07-27 2003-04-22 Ashland Inc. Process for digesting woodchips and digester additives
AU2001279022A1 (en) 2000-07-27 2002-02-13 Ashland Inc. Process for digesting woodchips and digester additives
DE10154141A1 (de) * 2001-11-03 2003-05-22 Fraunhofer Ges Forschung Verfahren zur Herstellung lignocellulosehaltiger Formkörper
US7081183B2 (en) * 2002-07-23 2006-07-25 Nalco Company Method of deresinating pulp using alkyl alcohol alkoxylate surfactants
FI122815B (fi) * 2005-04-18 2012-07-13 Cerefi Oy Menetelmä lignoselluloosamateriaalien ja niistä saatujen jakeiden fraktioimiseksi
US7807021B2 (en) 2006-06-21 2010-10-05 Blackstone Michael M Compositions and processes to increase pulp yield, reduce extractives, and reduce scaling in a chemical pulping process
US20080105392A1 (en) * 2006-11-03 2008-05-08 Duggirala Prasad Y Method and composition for improving fiber quality and process efficiency in mechanical pulping
US8728275B2 (en) 2012-07-27 2014-05-20 Ecolab Usa Inc. Glycerol-based polymers for reducing deposition of organic contaminants in papermaking processes
US8366877B2 (en) * 2010-03-10 2013-02-05 Nalco Company Lipohydrophilic glycerol based polymers as digestion aids for improving wood pulping processes
US9416490B2 (en) 2010-03-10 2016-08-16 Nalco Company Cross-linked glycerol based polymers as digestion aids for improving wood pulping processes
GB201115161D0 (en) * 2011-09-02 2011-10-19 Dow Corning Improving the drainage of an aqueous composition
CN104169337B (zh) * 2012-02-09 2017-02-22 巴斯夫欧洲公司 蒸煮木质纤维素材料的方法
CN104452385B (zh) * 2013-09-12 2018-04-13 凯米罗总公司 浸渍体系和用途和方法
WO2023097216A1 (en) * 2021-11-23 2023-06-01 Solenis Technologies Cayman, L.P. Process for increasing digestion efficiency of lignocellulosic material in a treatment vessel

Family Cites Families (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3147179A (en) * 1959-06-26 1964-09-01 St Joe Paper Company Pulping processes
US3280160A (en) * 1965-03-30 1966-10-18 Union Carbide Corp Siloxane-oxyalkylene block copolymers
US3941649A (en) * 1972-07-14 1976-03-02 Mo Och Domsjo Aktiebolag Process for obtaining a predetermined Kappa number in sulfate pulping
US4162933A (en) * 1973-05-15 1979-07-31 Kamyr Inc. Exothermic heat as a means of determining the degree of delignification
US3883391A (en) * 1974-01-16 1975-05-13 Int Paper Co Treatment of lignocellulosic material with an aqueous containing cyanide ions and an alkaline earth metal salt
US4190490A (en) * 1974-04-03 1980-02-26 Domtar Inc. Impregnation and digestion of wood chips
SE394466C (sv) * 1974-05-16 1986-02-14 Mannbro Systems Handelsbolag Sett vid kontinuerlig alkalisk delignifiering av lignocellulosamaterial i tva eller flera steg, varav det sista med syrgas
SE452342B (en) * 1974-10-09 1987-11-23 Honshu Paper Co Ltd Digesting lignocellulosic material using aq. sulphite - adding quinone deriv. to decrease cooking time (SW100576)
JPS52148201A (en) * 1976-06-01 1977-12-09 Toyo Pulp Co Ltd Process for making alkali pulp and lignin separation
US4172006A (en) * 1976-08-26 1979-10-23 Weyerhaeuser Company Method of delignifying wood chips with oxygen by adding cooking liquor under pressure
GB1526621A (en) * 1977-03-09 1978-09-27 Canadian Ind Delignification process
DE2925544A1 (de) * 1979-06-25 1981-01-22 Bayer Ag Verfahren zur delignifizierung von lignocellulose-materialien
SE418628B (sv) * 1979-09-12 1981-06-15 Mo Och Domsjoe Ab Forfarande for hartshaltsminskning vid framstellning av cellulosamassor ur lignocellulosamaterial
CA1147105A (en) * 1980-04-24 1983-05-31 Morris Wayman Process for depolymerization and extraction of lignin
US4426254A (en) * 1982-05-05 1984-01-17 Shell Oil Company Solubilization of nonionic surfactants useful in wood pulp deresination
GB8407438D0 (en) * 1984-03-22 1984-05-02 Fishlock Lomax E G Pulping process
US4673460A (en) * 1984-09-27 1987-06-16 Stepan Company Deresination method of wood pulp
US5066362A (en) * 1987-12-01 1991-11-19 Kamyr, Inc. Extended delignification in pressure diffusers
CA1321449C (en) * 1988-03-02 1993-08-24 Cheng-I Chen Process for producing kraft pulp for paper
US5380464A (en) * 1988-05-09 1995-01-10 Dow Corning Corporation Silicone foam control composition
US5060132A (en) * 1989-06-13 1991-10-22 Elsag International B.V. Method of modeling and control for delignification of pulping
US4978425A (en) * 1989-06-13 1990-12-18 Elsag International B.V. Method for controlling the degree of cooking in a digester
US5032976A (en) * 1989-06-13 1991-07-16 Elsag International B.V. System for modeling and control for delignification of pulping
US5183535B1 (en) * 1990-02-09 1996-02-06 Sunds Defibrator Rauma Oy Process for preparing kraft pulp using black liquor pretreatment reaction
DE4032006A1 (de) * 1990-10-09 1992-04-16 Wacker Chemie Gmbh Verfahren zum entschaeumen und/oder entgasen von organischen systemen
US5250152A (en) * 1991-02-20 1993-10-05 Betz Paperchem, Inc. Ethoxylated alcohol and dialkylphenol surfactants as Kraft pulping additives for reject reduction and yield increase
US5266690A (en) * 1991-12-19 1993-11-30 Henkel Corporation Preparation of alkylpolyglycosides
US5282931A (en) * 1992-07-08 1994-02-01 Pulp And Paper Research Institute Of Canada Determination and control of effective alkali in kraft liquors by IR spectroscopy

Also Published As

Publication number Publication date
AU6045996A (en) 1997-01-09
NO975830L (no) 1997-12-11
US5728265A (en) 1998-03-17
EP0832319A1 (en) 1998-04-01
ES2163024T3 (es) 2002-01-16
US6036817A (en) 2000-03-14
EP0832319A4 (en) 1998-08-26
WO1996041915A1 (en) 1996-12-27
NO975830D0 (no) 1997-12-11
AR002440A1 (es) 1998-03-11
EP0832319B1 (en) 2001-11-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO321142B1 (no) Fremgangsmate og blanding for a oke hvitlutpenetreringen inn i treflis
CA2636136A1 (en) Use of modified inorganic particles in deinking
NO177937B (no) Fremgangsmåte for fremstilling av masse
Pan et al. Acetic acid pulping of wheat straw under atmospheric pressure
US5250152A (en) Ethoxylated alcohol and dialkylphenol surfactants as Kraft pulping additives for reject reduction and yield increase
Gilarranz et al. Methanol‐based pulping of eucalyptus globulus
Minor Location of lignin-bonded pectic polysaccharides
Koch et al. Topochemical investigations on delignification of Picea abies [L.] Karst. during alkaline sulfite (ASA) and bisulfite pulping by scanning UV microspectrophotometry
CA2205043C (en) Cellulose extraction process
JP2001064889A (ja) 改善された化学的パルプ化方法
CA2320334C (en) A pulping composition and process using aminoalkoxylsilanes
Belayachi et al. Sweet sorghum: A quality raw material for the manufacturing of chemical paper pulp
Obst Kinetics of kraft pulping of a middle-lamella-enriched fraction of loblolly pine
JP2526561B2 (ja) ケミカル爆砕法によるパルプ化方法
Uyeda et al. The effect of cooking agents on Japanese paper
Lee et al. Effect of soda-ethanol cooking with caustic extraction prior to bleaching on the properties of hardwood pulp
NO167311B (no) Fremgangsmaate for fjerning av brukte eller overskytende kokekjemikalier.
CA2271900A1 (en) Improved chemical pulping process
SU1559024A1 (ru) Способ получени целлюлозы
CN110770391B (zh) 提高制浆工艺的吞吐量和/或降低能量使用的方法
Wang et al. Alkaline sulfite-anthraquinone pulping of bagasse with and without the addition of ethanol
CA2096277C (en) Surfactants as kraft pulping additives for reject reduction and yield increase
US20190226142A1 (en) Method for improved pulping using an environmentally friendly pulping aid
CA2060043A1 (en) Surfactants as kraft pulping additives for reject reduction and yield increase
Argyropoulos et al. Literature Reports

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees