NO177937B - Fremgangsmåte for fremstilling av masse - Google Patents

Fremgangsmåte for fremstilling av masse Download PDF

Info

Publication number
NO177937B
NO177937B NO913780A NO913780A NO177937B NO 177937 B NO177937 B NO 177937B NO 913780 A NO913780 A NO 913780A NO 913780 A NO913780 A NO 913780A NO 177937 B NO177937 B NO 177937B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cooking
digestion
pulp
additive
reduction
Prior art date
Application number
NO913780A
Other languages
English (en)
Other versions
NO913780D0 (no
NO177937C (no
NO913780L (no
Inventor
Madhu R Ahluwalia
Original Assignee
Exxon Chemical Patents Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Exxon Chemical Patents Inc filed Critical Exxon Chemical Patents Inc
Publication of NO913780D0 publication Critical patent/NO913780D0/no
Publication of NO913780L publication Critical patent/NO913780L/no
Publication of NO177937B publication Critical patent/NO177937B/no
Publication of NO177937C publication Critical patent/NO177937C/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/22Other features of pulping processes

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører massefremstilling og mer spesielt fremgangsmåte for fremstilling av masse fra et lignocellulosemateriale slik som for eksempel ved fra nåletre eller løvtre.
Fremstilling av masse fra lignocellulosematerialer er velkjent og kan innebære mekaniske, kjemiske og termiske prosesser, eller en valgt kombinasjon av slike prosesser for fremstilling av cellulosefibre som kan bearbeides til forskjellige produkter, for eksempel papir. Særlig økonomisk attraktive prosesser innebærer typisk kjemisk oppsluttning, halvkjemisk oppslutning og/eller kjemi-termomekanisk oppslutning, på grunn av høye masseutbytter.
I kjemiske oppslutningsprosesser blir typisk lignocellulosematerialer i opprevet eller flisform underkastet kjemiske reagenser som i det minste delvis fjerner, slik som ved oppløsning, ekstraksjon, dispergering eller lignende, lignin, hemicellulose, gummier, karbohydrater, fettmaterialer og så videre, samlet referert til som "harpikser", fra for eksempel flis for å frigjøre cellulosefibre under en oppslutningsprosess. En kjemisk oppslutningsprosess som dominerer i dag i USA og visse andre områder i verden er en såkalt "Kraft"-prosess. I en Kraft- eller sulfatprosess omfatter natrium-hydroksyd og natriumsulfitt typisk de viktigste koke- eller digestivkjemikaliene som, blandet med vann, generelt refereres til som alkalisk kokevæske eller hvitlut. De alkaliske reagensene reagerer med ligninet og andre harpiks-molekyler og bryter dem opp i mindre segmenter hvis natrium-salter er oppløselige eller dispergerbare i kokevæsken.
I en Kraft-kokeprosess blir en valgt mengde av for eksempel flis, eventuelt forbehandlet med damp eller vann som også kan innbefatte kjemiske reagenser, tilført til en kokerbeholder sammen med alkalisk kokevæske for oppnåelse av et valgt kjemikalium- eller væske-til-ved-forhold og denne material-tilførselen utsettes deretter for regulert varme og trykk over en valgt tidsperiode. Både satsvise og kontinuerlige kokeprosesser er kjent. I satsprosessen kan det tilførte materialet holdes ved valgt temperatur/trykk-tilstand i en beregnet tidsperiode for oppnåelse av en ønsket masseegenskap og deretter tømmes ut i eller "blåses" inn i en holdetank for derved å oppnå en på forhånd beregnet masse som er egnet for ytterligere bearbeidelse, slik som kjemikalie- og/eller varmegjenvinning, vasking, ytterligere bearbeidelse av oppslutningstypen, bleking, og så videre, før for eksempel papirfremstilling. I en kontinuerlig kokeproses blir materialtilførselen på regulerbar måte beveget gjennom soner med valgt temperatur/trykk til et styrt tømmepunkt (det vil si en ventil) for derved kontinuerlig å gi masse som har ønskede egenskaper (det vil si redusert innhold av "harpikser", et valgt Kappa-tall eller -område, vanndrenerbarhet, og så videre).
Et hovedformål med en koke- eller oppslutningsprosess er å redusere mengden av "harpikser" som er tilstede i massefibre uten på skadelig måte å påvirke papirdannelsesegenskapene under opprettholdelse av en økonomisk gjennomførbar prosess og produkt-(masse )-omkostninger. Det har blitt lagt vekt på kokeprosesser som innebærer kjemiske midler for tilveie-bringelse av kjemiske reagenser som er forenelige med oppslutningsbetingelsene og kokekjemikaliene og som hjelper harpiksfjerning. For eksempel beskriver US-patent 2.716.058 bruken av etoksylerte fenoler og tallolje som harpiksfjerningsmidler. US-patent 2.999.045 beskriver bruken av kopolymerer av polyetylenoksyd og polypropylenoksyd som harpiksfjerningsmidler. Organiske oppløsningsmidler slik som kerosin, metanol og så videre og forskjellige emulgerings-midler slik som visse sulfonerte fettsyrer (se US-patent 4.673.400) og oppløseliggjørende midler slik som C12alfa-olefinsulfonater (se US-patent 4.426.254) har også vært foreslått som harpiksfjerningsmidler. I tillegg har antrakinon og visse derivater derav vært foreslått som additiver eller katalysatorer som er nyttige i kokevæsker for harpiks fjerning av lignocellulosematerialer (se "US-patent 4.012.280.) De forskjellige additivene, oppløsningsmidlene, kataly-satorene, og så videre, har imidlertid tilbøyelighet til å utvise forskjellige ulemper inkludert høye kjemikalieom-kostninger, for omfattende bearbeidelsestid, inkompatibilitet med typiske alkaliske barbeidelsesparametre, og så videre.
Det er derfor et formål med oppfinnelsen å tilveiebringe en forbedret fremgangsmåte for fremstilling av masser, slik som kartongmasser, beholderpappmasser, dekkpapirmasser, bølge-sjiktpapirmasser, Kraft- eller sulfat-markedspapirmasser, og så videre, ved tilsetning av et oppslutningsadditiv til alkalisk kokevæske i en kokeprosess for oppnåelse av en redusert H-faktor, redusert vrakmateriale, reduserte krav til "frisk" kokevæske og reduserte koke- eller oppslutningsperioder i forhold til hittil utførte kokeprosesser.
Ifølge foreliggende oppfinnelse er det således tilveiebragt en fremgangsmåte for fremstilling av masse fra et lignocellulosemateriale slik som vedflis ved å utsette nevnte materiale for en alkalisk kokevæske ved en valgt temperatur, trykk og tidsperiode, spesielt for fremstilling av kartongmasse med Kappa-tall i området 30-110, og denne fremgangsmåten er kjennetegnet ved: a) tilsetning av en mengde av 0,001-10 vekt-#, basert på en 100 % vektbasis av tørr masse som produseres, av et oppslutningsadditiv valgt fra alfa-sulfoalkylestere, alkarylsulfonater, alkylsulfater, alkylsulfosukksinater, alkanolamider,. alkylpolyoksyalkylenglykoletere og blandinger derav til nevnte alkaliske kokevæske hvorved det oppnås en reduksjon i behov for alkalisk kokevæske, en reduksjon i H-faktor, en reduksjon i materialrejekt-prosentandeler, og en reduksjon i koketidperiode i forhold til kokevæske, H-faktor, rejektprosentandeler og koketidperiode som forventes i lignende kokeprosesser uten nevnte oppslutningsadditiver;
b) utføring av nevnte kokevæske og i det minste delvis delignifisert lignocellulosemateriale for oppnåelse av en
masseoppslemming; og
c) fortrengning av nevnte kokevæske fra det delvis delignifi-serte cellulosemateriale med vann eller en vandig væske
for oppnåelse av en masse som har nevnte valgte Kappa-tallområde.
Andre eksempler på lignocelluloseutgangsmaterialet i tillegg til vedflis er strå, bagasse osv. Vedmaterialet kan for eksempel være nåletre eller løvtre. De benyttede anioniske additivene nøytraliseres med enverdige eller toverdige kationer og fortrinnsvis velges kationet fra Na, K, Ca, Ba, Mg, NH4, substituert ammonium [inkludert (H0CH2CH2^NH, (H0CH2CH2)2NH2]og blandinger derav.
I visse foretrukne utførelser av oppfinnelsen varierer mengden av oppslutningsadditiv som tilsettes til alkaliske kokevæsker fra 0,001 % opp til 10 vekt-56, basert på en 100 % total vektbasis av produsert tørrmasse.
Foreliggende fremgangsmåte er særlig nyttig for fremstilling av Kraft- eller sulfatmasser slik som kartongmasser,
beholderpappmasser, dekkpapirmasser, markedspapirmasser og så videre. Prinsippene ved oppfinnelsen kan imidlertid også
anvendes for fremstilling av andre kvaliteter eller typer av masser slik som for eksempel en såkalt dissovlingmasse som benyttes ved fremstillingen av rayon og derivater derav.
Foreliggende fremgangsmåte er særlig nyttig for fremstilling av kartongmasser som har et Kappa-tall varierende fra 30 til 110 via en alkalisk kokeprosess med en reduksjon i H-faktor, en reduksjon i massegivende materialrejekter, en reduksjon i
kravene til frisk kokevæske (hvitlut) og en reduksjon i koke-eller oppslutningstiden, i forhold til hittil kjente konvensjonelle kartongmassekokepro.sesser.
Eksempler på alfa-sulfoalkylestere innbefatter grupper som har formelen:
hvor R er en alkyl- eller alkenylgruppe inneholdene fra 4 til 18 karbonatomer; R' er en alkyl- eller alkenylgruppe inneholdene fra 1 til 18 karbonatomer, og M er et enverdig og/eller toverdig kation.
Eksempler på alkarylsulfonater inkluderer forbindelser med formelen:
hvor R, R' og R" uavhengig er valgt fra gruppen bestående av H, C^-C^3alkyl- eller -alkylengrupper og inkluderer både lineære og forgrende kjeder, og M er et enverdig og/eller et toverdig kation.
Eksempler på alkylsulfater innbefatter forbindelser med formelen:
hvor R er C^C^g alkyl- eller -alkylengrupper og M er et enverdig og/eller et toverdig kation.
Eksempler på alkylsulfosukksinater innbefatter forbindelser som har formelen:
hvor R er C^- C^ q alkyl- eller alkylengrupper og hver M er uavhengig et enverdig og/eller toverdig kation.
Eksempler på alkanolamider innbefatter forbindelser som har formelen:
hvor R er en C^- C^ g alkyl- eller alkylengruppe, og x og y er hver hele tall uavhengig valgt fra og varierende fra 0 til 6.
Eksempler på alkylpolyoksyalkylenglykoletere innbefatter forbindelser som har formelen:
hvor R er en C2~ c18 alkyl- eller alkenylgruppe, R' og R" er H eller CH3og er like eller forskjellige, og x og y er hele tall uavhengig valgt fra et forhold for x:y varierende fra 1:1 til 1:7, idet summen av x og y varierer fra 0 til 50.
I de ovenfor angitte eksempler på egnede forbindelser er M, de enverdige eller toverdige kationene, fortrinnsvis valgt fra alkalimetall, jordalkalimetall, ammonium, substituert ammonium og blandinger derav. Særlig foretrukne kationer innbefatter som nevnt de av Na, K, Ca, Ba, Mg, NH4(H0CH2-CH2)3NH, (H0CH2CH2)2NH2, og blandinger derav.
Syntesen av de ovenfor omtalte oppslutningsadditivene er velkjent og utgjør ingen del av foreliggende oppfinnelse.
Mengden av oppslutningsadditiv som ifølge oppfinnelsen skal tilsettes til alkalisk kokevæske varierer betydelig og utgjør opp til, hovedsakelig av økonomiske grunner, ca 10 vekt-#, basert på vekten av produsert masse. Mengden av oppslutnings-addtiv som blandes med den alkaliske kokevæske vil variere fra 0,001 % opp til 10 vekt-#, basert på en 100 % total vektbasis av produsert tørrmasse. Mer foretrukket varierer den fra 0,01 % opp til 5 vekt-# på samme basis. I typiske massefabrikkoperasjoner blir mengden av oppslutningsadditiver som benyttes beregnet på basis av antall pund kjemikalie per tonn ved eller annet råmateriale som benyttes og i dette systemet varierer mengden av oppslutningsadditiver fra 0,1 til 5 pund per tonn (0,045-2,27 kg per tonn) og mer foretrukket fra 1 til 2 pund per tonn (0,45-0,91 kg per tonn) ved.
Oppslutningsadditivene som anvendes i foreliggende fremgangsmåte er generelt bionedbrytbare og således miljømessig forenelige. De kan videre anses som relativt lavskum-utviklende materialer eller i det minste kompatible med typiske papirkjemiske avskummingsmidler, slik som ikke-ioniske blokk-kopolymerer som er tilgjengelig under vare-betegnelsene PLURONICS® eller TETRONICS® og andre lignende avskummingsmaterialer, det vil si silisiumbaserte materialer.
Ifølge foreliggende oppfinnelses prinsipper omfatter således den forbedrede fremgangsmåten for fremstilling av valgte masser med et forutbestemt Kappa-tall eller Kappa-tallområde fra et lignocellulosemateriale, slik som flis av nåletre eller løvrtre eller blandinger derav, (a) tilførsel av en mengde av, fortrinnsvis vesentlig partikkelformig, ligno cellulosemateriale til en koker som kan gi en gitt mengde av i det minste delvis delignifisert cellulosemasse, (b) tilsetning av en tilstrekkelig mengde av en vandig alkalisk kokevæske til kokeren for vesentlig å dekke lignocellulosematerialet deri (det vil si tilveiebringe et valgt væske-til-ved-forhold), med kokevæsken som innbefatter en mengde på opp til 10 vekt-#, basert på en 100 vekt-# basis av en tørrvekt-mengde av vesentlig delignifisert cellulosemasse, av et eller flere oppslutningsadditiver som beskrevet ovenfor for oppnåelse av en vandig blanding av materialer i kokeren og utsettelse av en slik vandig materialblanding for valgte temperaturer og trykk over valgte tidsperioder for derved å oppnå en reduksjon i hvitlutbehov, en reduksjon i H-faktor, en reduksjon i materialrejekter og en reduksjon i oppslut-ningstid, i forhold til hvitlutbehov, H-faktor, rejekt-prosenter og oppslutningstider som typisk kan oppnås ved lignende alkalisk oppslutning foretatt uten oppslutningsadditivet, og (c) fortrengning av materialene fra kokeren på en slik måte at det oppnås i det minste noe delignifisert cellulosemasse og brukt svartlut (en del av i det minste noen kjemikalier deri kan gjenvinnes og/eller en del av slik brukt svartlut kan resirkuleres). Som det vil forstås kan en operatør ved tilberedelse av typisk kokevæske for en koker blande frisk alkalisk væske med brukt væske eller svartlut (eller annen gjenvunnet/resirkulert væske) for oppnåelse av de økonomiske nyttevirkninger med reduserte kjemikalie-kostnader, men tildels på bekostning av oppsluttnings-virkning, med mindre de ovenfor angitte additivene anvendes. Med oppfinnelsens prinsipper så kan mer svartlut utnyttes slik at en reduksjon i hvitlutbehov lett oppnås.
Oppfinnelsens prinsipper er særlig nyttig i Kraft-kokeprosesser for fremstilling av Kraft- eller sulfat- (marked-) masser, samt kartongmasser, beholderpappmasser, dekkpapirmasser, og så videre. Oppfinnelsens prinsipper kan imidlertid også anvendes for fremstilling av andre kvaliteter eller typer av masse, slik som for eksempel en disolvingmasse som benyttes i fremstillingen av rayon eller et derivat derav.
En papirfabrikk eller masselinje eller annet anlegg som bearbeider lignocellulosemateriale søker typisk å produsere én maksimum mengde masse til lavest mulig pris. En papirfabrikk justerer således typisk en rekke forskjellige kjemikalie/bearbeidelsesparametre i et forsøk på å oppnå maksimum gjennomløp av masse av fin kvalitet. En papirfabrikk kan således for eksempel velge å benytte et behandlings-kjemikalium til noe høyere pris dersom koketiden vil bli redusert mens det oppnås en masse av sammenlignbar kvalitet, det vil si en høyere kjemikaliekostnad kan oppveies av en større mengde av produsert masse. Likeledes kan tilsetningen av et ytterligere eller supplerende kjemikalie til mer tradisjonelle kokekjemikalier redusere bearbeidelsestider og redusere materialrejekter for derved å tilveiebringe en større total massegjennomgang slik som tonn per dag (tpd) over en gitt tidsperiode, eller redusere energibehov for oppnåelse av den samme massekvaliteten, og derved oppnå en lavere pris per masseenhet. Massefabrikker søker således å balansere operasjons/utbutte-parametre, typisk uttrykt som Kappa-tall (delignifiseringsgrad), prosentandel av massegivende materialrejekter, koke- eller oppslutningsparametre (temperatur, trykk, tid, og så videre) inkludert reduksjon i hvitlutbehov, reduksjon i H-faktor (definert som den relative reaksjonshastighet gjennom kokekjemikaliet og "harpiksene" i lignocellulosematerialet, grafisk uttrykt som koketid mot temperatur). Forbedringer i en hvilken som helst eller flere av disse og andre variabler kan lede til enten større gjennomgang i en massefabrikk eller en lavere pris per masseenhet.
Ved utførelse av foreliggende fremgangsmåte kan en massefabrikk lett oppnå en mer økonomisk operasjon ved tilsetning av oppslutningsadditivene til en kokeprosess og redusere hvitlutbehov eller behov for frisk kokevæske, redusere H- faktor, redusere rejekter og redusere koketid under opprettholdelse av et ønsket Kappa-tall eller -område. Om ønsket kan naturligvis Kappa-tallet eller -området reduseres fra det som typisk kan oppnås for en gitt koker samtidig som behandlings-parametrene (H-faktor, koketid, og så videre) holdes relativt konstant.
Videre, som det vil forstås har de supplerende kjemikalie-additiver som anvendes i foreliggende oppfinnelse ikke bare nyttevirkning i den innledende oppslutningsprosessen (om en slik innebærer en ett- eller flertrinnsoppslutningsprosess) av lignocellulosematerialer, men også i videre raffinerings-prosesser som enkelte ganger anvendes for å fremstille cellulosematerialer som har et høyt eller høyere alfa-celluloseinnhold slik det kan være nødvendig for fremstilling av rayon eller et derivat derav.
Oppslutningsadditivene som benyttes for å fremstille masser ifølge foreliggende oppfinnelse virker på en måte som i dag ikke er fullt ut forstått. Det kan være at disse oppslut-ningsaddi tivene gir aspekter ved overflateaktive midler/- fuktemidler/emulgeringsmidler/dispergeringsmidler/- intregningsmidler/oppløseliggjørende midler, og så videre, til kokeprosessen og virker via en rekke forskjellige mekanismer som for eksempel innbefatter fukting av overflaten på for eksempel treflis slik at kokekjemikaliene gis anledning til hurtigere å trenge inn i deres indre lag, og diffundere gjennom kappilærene deri, oppløseliggjøre eller emulgere "harpiksene" eller ligninbiproduktene, og så videre.
For tiden spesielt foretrukne anioniske oppslutningsadditiv-materialer som er nyttige ved utførelsen av foreliggende oppfinnelse omfatter natrium-alfa-sulfometyllaurat (som kan innbefatte noe alfa-sulfoetyllaurat) som for eksempel er kommersielt tilgjengelig under varebetegnelsen ALPHA-STEM™-M:40, natriumxylensulfonat, som for eksempel er kommersielt tilgjengelig under varebetegnelsen STEPANATE® - X; trietanol- ammoniumlaurylsulfat, som for eksempel kommersielt tilgjengelig under varebetegnelsen STEPANOL® - WAT; dinatrium-laurylsulfosukksinat, som for eksempel er kommersielt tilgjengelig under varebetegnelsen STEPAN® - Mild SL3; ytterligere blandinger av forskjellige oppslutningsadditiver kan også anvendes, for eksempel en 50 - 50 % eller en 25-75 % blanding av nevnte ALPHA-STEP™ og STEPANATE®-materialer eller en 20-80 % blanding av nevnte ALPHA-STEP™ og STEPANOL® materialer (hvor alle nevnte kommersielt tilgjengelige materialer kan oppnås fra Stepan Company, Northfield, Illinois ).
For tiden spesielt foretruke ikke-ioniske oppslutningsadditiver som er nyttige ved utførelsen av foreliggende oppfinnlse omfater kokodietanolamid slik som er kommersielt tilgjengelig under varebetegnelsen NINOL® - 11CM; alkylpolyoksyalkylenglykoletere slik som relativt høymolekylvektige butyletylenoksyd-propylenoksyd-blokk-kopolymerer som er kommersielt tilgjengelige under varebetegnelsen TOXIMUL®-8230 fra Stepan Company. Ytterligere alkylpolyoksyalkylenglykoletere kan velges for eksempel som beskrevet i US patent 3.078.315. Blandinger av de forskjellige ikke-ioniske additivene kan også benyttes, for eksempel en 50-50 % > eller en 25-75 # blanding av nevnte NINOL® og TOXIMUL® materialer.
For tiden spesielt foretrukne anioniske/ikke-ioniske oppslutningsadditivblandinger som er nyttige for utførelse av foreliggende oppfinnelse innbefatter forskjellige blandinger av de ovennevnte materialer, for eksempel en 50-50 blanding av nevnte ALPHA-STEP™ og NINOL® materialer en 25-75 % blanding av nevnte STEPANATE® og TOXIMUL® materialer.
De forskjellige oppslutningsadditivblandingene som benyttes ved utførelsen av oppfinnelsen har fortrinnsvis et faststoff-innhold på opp til ca 100 vekt-# og har fortrinnsvis et innehold av aktive stoffer varierende fra 10 til 80 %. Andre blandinger eller andre faststoff (aktivt stoff) innhold kan naturligvis også benyttes og disse oppslutningsadditivene kan også anvendes sammen med kjente kokekjemikalier slik som for eksempel antrakinon og derivater derav og/eller andre typiske papirkjemikalier, slik som kaustiske materialer, avskummingsmidler og lignende.
Oppslutningsadditivene som anvendes i oppfinnelsen oppløses lett i varme og kalde vandige oppløsninger og er stabile ved typiske oppslutningsparametre, det vil si ved typiske oppslutningstemperaturer varierende fra 120 til 180°C, typiske oppslutningstidsperioder som typisk varierer fra 15 minutter til 4 timer eller mer, typiske oppslutningstrykk som varierer opp til 5 til 10 kg/cm2 , og typiske kokelut- pH-nivåer på opp til 13 eller mer. Videre, til forskjell fra antrakinon, så er oppslutningsadditivene i foreliggende oppfinnelse lett oppløselige i vandige oppløsninger og kan således sprøytes, eller på annen måte, på treflis før tilføring til kokeren.
På bakgrunn av den ovenfor generelle omtale så er det tilveiebragt en rekke detaljerte eksempler som for fagfolk vil illustrere hvordan oppfinnelsen utføres. Disse eksemplene skal kun påpeke oppfinnelsens effektivitet når det gjelder å oppnå økonomisk kokeproduksjon og å demonstrere en fore-trukken nyttevirkning av de aktuelle oppslutningsaddiviene.
EKSEMPEL
Kokebetingelsene som ble benyttet og analysedata for restluten er angitt i nedenstående tabell I. Alle kokeforsøk ble utført i laboratoriekokere av ensartet størrelse. I hvert forsøk ble 2.000 g av O.D. (ovnstørr) flis av nåletre (sydstatsfuru) som passerte gjennom en 1,9 cm sikt og ble holdt tilbake på en 0,64 cm sikt, tilført til kokeren og hvitlut inneholdene det valgte oppslutningsadditivet i spesifiserte mengder ble tilsatt til en koker for oppnåelse av et valgt vaeske-til-ved-forhold. Væsken ble kontinuerlig sirkulert i løpet av hver hele kokesyklus, hvilket ble foretatt ved bruk av indirekte damp.
Konstante kokebetingelser ble valgt for hvert forsøk og var som følger: væske-til-ved-forhold = 4:1; tidsperiode for stigning til koketemperaturen = 15 minutter; koketemperatur = ca 171°C; tidsperiode hved koketemperatur = 45 minutter. Ved slutten av hver kokesyklus ble kokematerialet blåst ved ca 6 kg/cm<2>og deretter vasket med vann ved omgivelsestemperatur inntil det var vesentlig fritt for kjemikalier. Etter vasking ble massene defibrert i en laboratorieraffinør i en passasje ved 0,65 cm klaring med en kontinuerlig strøm av vann. Massene ble siktet på en 10-"cut" sikt etter defibrering. Massene fra hver koking ble underkastet analyse med henblikk på Kappa-tall, prosent rejekter, utbytter og restlut. Som vist ved de ovenfor angitte data så gir oppslutningsadditivene som anvendes ifølge foreliggende oppfinnelse nyttige resultater sammenlignet med et typisk alkalisk kokeforsøk (kontrollforsøk) eller -syklus og sammenligent med antrakinon. "Under vesentlig ensartede kokebetingelser ga således alle eksemplifiserte additiver ifølge oppfinnelsen som testet i eksemplet ovenfor lavere Kappatall sammenlignet med kontrollforsøket, lignende eller lavere rejekter som antrakinon (og naturligvis vesentlig lavere enn kontroll-prøven), og større totalt masseutbytte i forhold til det av kontrollprøven og i likhet med det som oppnås med antrakinon. Det skal videre påpekes at antrakinon er vanskelig å arbeide med på grunn av dens relative uoppløselighet og dette materialet er relativt kostbart, nemlig ca 2,5-5 ganger mer kostbart enn additivene som anvendes ifølge oppfinnelsen. Videre, i tilfeller hvor en massefabrikk søker å produsere en masse som har et gitt Kappatall eller Kappatall område og velger å benytte foreliggende oppslutningsadditiver så kan det oppnås en vesentlig reduksjon i H-faktor (grafisk forhold mellom koketid mot temperatur), en reduksjon i behov for alkalisk (frisk) væske, en reduksjon i rejektprosentandel, og en reduksjon i koketider, ved relativt lave ytterligere omkostninger.

Claims (12)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av masse fra et lignocellulosemateriale slik som vedflis ved å utsette nevnte materiale for en alkalisk kokevæske ved en valgt temperatur, trykk og tidsperiode, spesielt for fremstilling av kartongmasse med Kappa-tall i området 30-110,karakterisertved: a) tilsetning av en mengde av 0,001-10 vekt-#, basert på en 100 % vektbasis av tørr masse som produseres, av et oppslutningsadditiv valgt fra alfa-sulfoalkylestere, alkarylsulfonater, alkylsulfater, alkylsulfosukksinater, alkanolamider, alkylpolyoksyalkylenglykoletere og blandinger derav til nevnte alkaliske kokevæske hvorved det oppnås en reduksjon i behov for alkalisk kokevæske, en reduksjon i H-faktor, en reduksjon i materialrejekt-prosentandeler, og en reduksjon i koketidperiode i forhold til kokevæske, H-faktor, rejektprosentandeler og koketidperiode som forventes i lignende kokeprosesser uten nevnte oppslutningsadditiver; b) utføring av nevnte kokevæske og i det minste delvis delignifisert lignocellulosemateriale for oppnåelse av en masseoppslemming; og c) fortrengning av nevnte kokevæske fra det delvis delignifi-serte cellulosemateriale med vann eller en vandig væske for oppnåelse av en masse som har nevnte valgte Kappa-tall område
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1,karakterisertved at nevnte alfa-sulfoalkylestere, alkarylsulfonater, alkylsulfonater og alkylsulfosukksinater først nøytraliseres med et enverdig og/eller toverdig kation valgt fra alkalimetall, jordalkalimetall, ammonium, substituert ammonium, og blandinger derav.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 2,karakterisertved at kationet velges fra Na, K, Ca, Ba, Mg, NH4, (H0CH2CH2 )3NH, (H0CH2CH2)2NH2, og blandinger derav.
4 . Fremgangsmåte ifølge krav 1-3,karakterisertved at det som oppslutningsadditiv anvendes natrium-alfa-sulfometyllaurat.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1-3,karakterisertved at det som oppslutningsadditiv anvendes natriumxylensulfonat.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 1-3,karakterisertved at det som oppslutningsadditiv anvendes trietanol-ammoniumlaurylsulfat.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 1-3,karakterisertved at det som oppslutningadditiv anvendes dinatrium-laurylsulfosukksinat.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 1,karakterisertved at det som oppslutningsadditiv anvendes et alkanolamid.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 8,karakterisertved at det som alkanolamid anvendes kokodimetanolamid.
10. Fremgangsmåte ifølge krav 1,karakterisertved at det som oppslutningsadditiv anvendes en alkylpoly-oksyalkylenglykoleter.
11. Fremgangsmåte ifølge krav 1-3,karakterisertved at det som oppslutningsadditiv anvendes en blanding av natrium-alfa-sulfometyllaurat og kokodietanolamid.
12. Fremgangsmåte ifølge krav 1,karakterisertved at mengden av oppslutningsadditiv som tilsettes til den alkaliske kokevaesken varierer fra 0,001 til 5,0 vekt-#, basert på en 100 % total vektbasis av tørr masse som fremstilles.
NO913780A 1989-03-27 1991-09-26 Fremgangsmåte for fremstilling av masse NO177937C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/328,678 US5032224A (en) 1989-03-27 1989-03-27 Method of producing pulp
PCT/US1990/001614 WO1990011401A1 (en) 1989-03-27 1990-03-26 Improved method of producing pulp

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO913780D0 NO913780D0 (no) 1991-09-26
NO913780L NO913780L (no) 1991-11-11
NO177937B true NO177937B (no) 1995-09-11
NO177937C NO177937C (no) 1995-12-20

Family

ID=23281957

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO913780A NO177937C (no) 1989-03-27 1991-09-26 Fremgangsmåte for fremstilling av masse

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5032224A (no)
EP (1) EP0465579A1 (no)
AU (1) AU620242B2 (no)
BR (1) BR9007254A (no)
CA (1) CA2049360C (no)
FI (1) FI914538A0 (no)
NO (1) NO177937C (no)
WO (1) WO1990011401A1 (no)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5501769A (en) * 1992-06-09 1996-03-26 Chemstone, Inc. Pulping wood using fatty acid esters of polyoxyalkalene glycols to enhance pulping uniformity and pulp yield
US5298120A (en) * 1992-06-09 1994-03-29 Michael Blackstone Composition for enhancing the pulping of wood chips
US5464502A (en) * 1993-10-05 1995-11-07 Betz Paperchem, Inc. Anionic sulfonate surfactants in the washing and pulping operation
EP0741821A4 (en) * 1993-12-28 1997-10-22 Little Rapids Corp DISPOSABLE FILTER AND METHOD FOR THE PRODUCTION THEREOF
US5871614A (en) * 1997-03-11 1999-02-16 Westvaco Corporation Process for reducing anthraquinone requirements in pulping of lignocellulosic material
NO980659L (no) * 1997-03-11 1998-09-14 Westvaco Corp Belte av tekstil
US5871663A (en) * 1997-03-11 1999-02-16 Westvaco Corporation Additive composition for reducing anthraquinone requirements in pulping of lignocellulosic material
US6017415A (en) * 1997-09-05 2000-01-25 International Paper Company Method for co-pulping waste cellulosic material and wood chips
NZ330833A (en) * 1998-06-26 2001-02-23 Carter Holt Harvey Ltd Treating unbleached pulp with oxygen under alkaline conditions to enhance brightness and colour stability
AU2003904323A0 (en) * 2003-08-13 2003-08-28 Viridian Chemical Pty Ltd Solvents based on salts of aryl acids
FI122815B (fi) * 2005-04-18 2012-07-13 Cerefi Oy Menetelmä lignoselluloosamateriaalien ja niistä saatujen jakeiden fraktioimiseksi
US7807021B2 (en) 2006-06-21 2010-10-05 Blackstone Michael M Compositions and processes to increase pulp yield, reduce extractives, and reduce scaling in a chemical pulping process
US7842161B2 (en) * 2006-12-18 2010-11-30 The University Of Maine System Board Of Trustees Pre-extraction and solvent pulping of lignocellulosic material
US7824521B2 (en) * 2006-12-18 2010-11-02 University Of Maine System Board Of Trustees Process of treating a lignocellulosic material with hemicellulose pre-extraction and hemicellulose adsorption
CA2745466C (en) * 2008-12-08 2013-04-09 Fpinnovations Increasing alkaline pulping yield for softwood with metal ions
US9416490B2 (en) 2010-03-10 2016-08-16 Nalco Company Cross-linked glycerol based polymers as digestion aids for improving wood pulping processes
US8366877B2 (en) * 2010-03-10 2013-02-05 Nalco Company Lipohydrophilic glycerol based polymers as digestion aids for improving wood pulping processes
CA2821403C (en) 2010-12-15 2020-08-04 Imperial Innovations Limited Treatment of lignocellulose biomass with an ionic liquid
KR102134245B1 (ko) * 2012-12-28 2020-07-15 날코 컴퍼니 제지 공정에서 유기 증착 제어를 위한 음이온성의 친지질성 글리세롤-기반 폴리머
GB201304872D0 (en) * 2013-03-15 2013-05-01 Imp Innovations Ltd Treatment
US11118308B2 (en) 2013-03-15 2021-09-14 Ip2Ipo Innovations Limited Treatment of lignocellulosic biomass with ionic liquid
AU2014346569A1 (en) 2013-11-08 2016-05-05 Solenis Technologies, L.P. Surfactant based brown stock wash aid treatment for papermachine drainage and dry strength agents
US8912122B1 (en) 2013-11-21 2014-12-16 Michael Blackstone Wetting agent composition for enhancing plant productivity
JP2016017106A (ja) * 2014-07-07 2016-02-01 王子ホールディングス株式会社 溶解パルプ
GB201520453D0 (en) 2015-11-20 2016-01-06 Imp Innovations Ltd Process
US11091875B1 (en) 2016-11-30 2021-08-17 Chemstone, Inc. Dual surfactant digester additive composition and a method for enhancing the pulping of wood chips using the same
JP2019173241A (ja) * 2018-03-29 2019-10-10 日本製紙株式会社 リグノセルロース材料の蒸解方法

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2218479A (en) * 1936-10-21 1940-10-15 Floyd C Peterson Pulping process
SE353331B (no) * 1968-10-03 1973-01-29 Mo Och Domsjoe Ab
US3909345A (en) * 1972-12-14 1975-09-30 Basf Wyandotte Corp Method of treatment of wood pulp for greater efficiency in wood utilization
US4184912A (en) * 1976-08-09 1980-01-22 Nalco Chemical Company Pitch control method
US4106979A (en) * 1977-03-21 1978-08-15 Consorzio Fabocart S.P.A. Preparation of paper pulps from dicotyledonous plants
US4444621A (en) * 1980-11-21 1984-04-24 Mo Och Domsjo Aktiebolag Process and apparatus for the deresination and brightness improvement of cellulose pulp
US4347100A (en) * 1981-05-21 1982-08-31 The Chemithon Corporation Strength of paper from mechanical or thermomechanical pulp
US4426254A (en) * 1982-05-05 1984-01-17 Shell Oil Company Solubilization of nonionic surfactants useful in wood pulp deresination
US4673460A (en) * 1984-09-27 1987-06-16 Stepan Company Deresination method of wood pulp
US4799995A (en) * 1987-07-29 1989-01-24 The Dow Chemical Company Scale inhibition formulations for kraft digesters

Also Published As

Publication number Publication date
CA2049360A1 (en) 1990-09-28
FI914538A0 (fi) 1991-09-26
AU5404190A (en) 1990-10-22
WO1990011401A1 (en) 1990-10-04
NO913780D0 (no) 1991-09-26
NO177937C (no) 1995-12-20
AU620242B2 (en) 1992-02-13
BR9007254A (pt) 1991-11-26
US5032224A (en) 1991-07-16
EP0465579A1 (en) 1992-01-15
NO913780L (no) 1991-11-11
CA2049360C (en) 1996-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO177937B (no) Fremgangsmåte for fremstilling av masse
US4952277A (en) Process for producing kraft pulp for paper using nonionic surface active agents to improve pulp yield
CA1043515A (en) Method for controlling batch alkaline pulp digestion in combination with continuous alkaline oxygen delignification
CN101451320B (zh) 一种禾草类低白度浆、其制备方法及其应用
EP0149753B1 (en) Nonsulfur chemimechanical pulping process
Pan et al. Acetic acid pulping of wheat straw under atmospheric pressure
CA1283512C (en) Sulfite cooking method for the production of cellulose from materials containing lignocellulose with recovery of the cooking chemicals
Lohrasebi et al. Chemistry and pulping feasibility of compression wood in black spruce
CA2049322C (en) Process for preparing kraft pulp
EP1546450B1 (en) Method of deresinating pulp using alkyl alcohol alkoxylate surfactants
US5500084A (en) Method and apparatus for pulping cellulosic material using a vessel with an impergnation zone and an attrition zone
US4384921A (en) Alkaline sulfite pulping process with sodium aluminate and anthraquinone
EP0030778B1 (en) Process for the formation of refiner pulp
EP1077282A1 (en) Improved chemical pulping process
EP0957198A1 (en) Chemical pulping process
Radiotis et al. Optimizing hardwood prehydrolysis for simultaneous production of bioproducts and biomaterials
US20100263813A1 (en) Green liquor pretreatment of lignocellulosic material
JPH0114357B2 (no)
Qi-pei et al. Cleaner production of wheat straw pulp with potash
US20190226142A1 (en) Method for improved pulping using an environmentally friendly pulping aid
CA1051618A (en) Method of producing high yield chemimechanical pulps
CA1100268A (en) Continuous pulp digesting method and a digester with associated devices for applying the method
EP3514283A1 (en) Method for improved pulping using an environmentally friendly pulping aid
Elhelece 10596 Rice Straw as a Raw Material for Pulp and Paper Production
CA2992331A1 (en) Method for improved pulping using an environmentally friendly pulping aid