NO317767B1 - Bunnstykke for underkaliberprosjektil - Google Patents

Bunnstykke for underkaliberprosjektil Download PDF

Info

Publication number
NO317767B1
NO317767B1 NO19995432A NO995432A NO317767B1 NO 317767 B1 NO317767 B1 NO 317767B1 NO 19995432 A NO19995432 A NO 19995432A NO 995432 A NO995432 A NO 995432A NO 317767 B1 NO317767 B1 NO 317767B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
core
bottom piece
projectile
piece according
slits
Prior art date
Application number
NO19995432A
Other languages
English (en)
Other versions
NO995432L (no
NO995432D0 (no
Inventor
Rudolf Rossmann
Jakob Burri
Original Assignee
Contraves Pyrotec Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Contraves Pyrotec Ag filed Critical Contraves Pyrotec Ag
Publication of NO995432D0 publication Critical patent/NO995432D0/no
Publication of NO995432L publication Critical patent/NO995432L/no
Publication of NO317767B1 publication Critical patent/NO317767B1/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B14/00Projectiles or missiles characterised by arrangements for guiding or sealing them inside barrels, or for lubricating or cleaning barrels
    • F42B14/06Sub-calibre projectiles having sabots; Sabots therefor
    • F42B14/061Sabots for long rod fin stabilised kinetic energy projectiles, i.e. multisegment sabots attached midway on the projectile
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B14/00Projectiles or missiles characterised by arrangements for guiding or sealing them inside barrels, or for lubricating or cleaning barrels
    • F42B14/06Sub-calibre projectiles having sabots; Sabots therefor
    • F42B14/061Sabots for long rod fin stabilised kinetic energy projectiles, i.e. multisegment sabots attached midway on the projectile
    • F42B14/062Sabots for long rod fin stabilised kinetic energy projectiles, i.e. multisegment sabots attached midway on the projectile characterised by contact surfaces between projectile and sabot

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Prostheses (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Dowels (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)
  • Vibration Dampers (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)

Description

Denne oppfinnelse gjelder et bunnstykke for et underkaliberprosjektil med halestabilisering. Bunnstykket er særlig slik det fremgår av innledningen av patentkrav 1, som et bunnstykke for et underkaliberprosjektil i form av et halestabilisert slikt prosjektil, hvilket bunnstykke omfatter en kjerne som prosjektilet er forankret til, og et skall som delvis omslutter prosjektilets fremre og bakre ende og i det minste delvis også kjernen og hvor denne kjerne er delt opp i segmenter ved langsgående spalter, idet disse spalter er avgrenset mot innsatte bruddsteder i den ene ende av kjernen.
Det oppstår ofte problemer i forbindelse med slike bunnstykker, og problemene gjelder særlig at man har vanskeligheter med å gi en god tetning mellom bunnstykket og selve prosjektilet, mot drivgassene som ved høyt trykk frembringes ved utskytingen av dette.
Et bunnstykke av kjent type og slik det fremgår av innledningsavsnittet er beskrevet i patentskriftet EP-A-0 624 774, og det fremgår at bunnstykkets kjerne har et område som ikke er omsluttet av det ytre skall, og at det videre er anordnet et omsluttende spor for å feste en ammunisjonshylse. For å unngå problemene med tetningen er det avsatt langsgående spalter med bruddsteder på bestemte steder i kjernen, nemlig i området ved innerflaten i akselerasjonsdelen i denne. Nær det omsluttende spor har disse langsgående spalter T-formet tverrsnitt slik at det dannes to skuldre, og disse brukes som tilleggstetningsflater for materialet i bunnstykkets skall, i spaltene. Akselerasjonsdelen er utformet for delvis å ha form av en avkortet kjegle og med en skallflate som utvides fremover. Skallet har videre en tetningshette som er innrettet for å arbeide sammen med kjernens akselerasjonsdel, og i tillegg en pakning.
Videre forbedringer når det gjelder tetning, vektreduksjon og fragmentdannelse ved utskyting, så vel som en forenklet konstruksjon oppnås med videreutviklingen av det ovenfor skisserte bunnstykke, kjent fra patentskriftet EP-A-0 855 573.1 dette tilfelle er kjernen fullstendig omsluttet av ytterskallet, mens dette også delvis omslutter den bakre del (hekkpartiet) av prosjektilet. Kjernen er utført som en hulsylinder og har spor som strekker seg over omkretsen, idet ytterdiameteren er liten i forhold til diameteren av skallet.
Med disse to typer bunnstykke vil det halestabiliserte prosjektil kunne forankres skruemessig, idet gjengepartier kan anses å være et svakt punkt når det gjelder tetning.
For annen, bakenforliggende teknikk skal vises til EP 643 279, EP 853 228 og EP 300 373 samt US-patentene 3 927 618, 4 517 899,4 535 698,4 747 191, 4 833 995, 5 404 816 og 5 789 699.
På denne bakgrunn er det et mål med oppfinnelsen å komme frem til et bunnstykke av liknende type, men som ikke har denne ulempe.
Dette mål er nådd med et bunnstykke slik det er satt opp i patentkrav 1. Forankringen mellom prosjektilet og bunnstykket skjer således med spor utenpå prosjektilet og innrettet for inngrep med ringformede fremspring som rager innover i en aksial boring i bunnstykket. Avstanden mellom de første av disse fremspring og til bruddstedene, samt høyden av fremspringene velges slik at deformasjonen i bruddstedene i tilfelle man har spredning ved sammenstillingen, kommer til å ligge innenfor et område som dekkes av fjærende materialopptak. Fordelene som oppnås er blant annet at tetningen ytterligere kan forbedres med en slik forankring. Utformingen av bunnstykket i en første utførelse i form av en dobbelt konusformet del gjør det mulig å få en bedret virkning når det gjelder drivgassene ved avfyringen, sammenliknet med den teknikk som beskrives i det sistnevnte patentskrift, og en vektreduksjon i sammen-likning med teknikken fra det første patentskrift.
Oppfinnelsen skal nå gjennomgås i nærmere detalj i to utførelseseksempler, og beskrivelsen støtter seg til tegningene, hvor fig. 1 viser et lengdesnitt i henhold til linjen I-l på fig. 4, gjennom et bunnstykke ifølge oppfinnelsen og et halestabilisert prosjektil som omsluttes av dette, i en første utførelse, fig. 2 viser et tverrsnitt gjennom samme, i henhold til III-III på fig. 1, fig. 3 viser et oppriss av bunnstykket sett i pilens A retning på fig. 1, fig. 4 viser et enderiss sett i pilens B retning på fig. 3, fig. 5 viser tilsvarende fra motsatt side, i pilens C retning, fig. 6 viser et kombinert oppriss/lengdesnitt av bunnstykket, i henhold til en linje VII-VII på tverrsnittet som er vist på den neste tegning og i større målestokk, fig. 7 viser tverrsnittet av bunnstykket sett i pilens D retning på fig. 6, flg. 8 viser et lengdesnitt i henhold til VIII-VIII på fig. 9, gjennom en andre utførelse av oppfinnelsens bunnstykke og omsluttede prosjektil, fig. 9 viser et tverrsnitt gjennom bunnstykket i henhold til linjen DC-IX på fig. 8, fig. 10 viser et oppriss av dette bunnstykke i pilens E retning på fig. 8, og fig. 11 viser et tverrsnitt i pilens F retning på fig. 10.
På fig. 1-5 er altså vist hvordan et halestabilisert prosjektil 1 er omsluttet av et bunnstykke 2 ifølge oppfinnelsen. Bunnstykket er bygget opp med et ytre skall 3 av meget varmebestandig og fyllforsterket termoplastisk materiale og har en kjerne 4 av lettmetall. Denne kjerne er helt omsluttet av skallet 3, idet dette er ført til inngrep med ytre spor 5 på kjernen og omslutter en del av både den fremre og bakre ende av prosjektilet 1. Prosjektilet har bakre tverrspor 6 som er ført til inngrep med innovervendende ringformede fremspring 8 i den langsgående aksiale boring 7 som prosjektilet er ført gjennom. Tverrsporene 6 og fremspringene 8 har samme trapesformede tverrsnitt og er ført i tett fortannet inngrep som så å si ikke har klaring. Ytterligere tetningsspor 9 er avsatt på prosjektilet 1 i den fremre del av kjernen 4, slik at man får ytterligere forankring/tetning.
I den fremre del av skallet 3 er det anordnet seks kanaler 10 som er fordelt jevnt over omkretsen og skrår konisk avsmalnende bakover. Disse kanaler er sammenkoplet med spalter 11 i et første sett og som også er konisk avsmalnende bakover, i overflaten av skallet 3. Seks segmenter og seks forhåndsbestemte bruddsteder 12 i et første sett slike er dannet av disse seks kanaler 10 og spalter 11, idet bruddstedene er lokalt bestemt ved at det er avsatt furer 13 i kanalene 10. Seks utsparinger 14 med kuleseg-mentform og ytterligere furer 15 er anordnet i den bakre del av skallet 3 og danner også bestemte bruddsteder 16 i et andre sett slike.
På en måte som ikke er ytterligere vist eller beskrevet kan frontenden av prosjektilet 1 være dekket av en hette som er festet til det ytre skall 3, og for dette formål er det anordnet et fremre spor 17 rundt omkretsen. Et gjengeparti 18 er avsatt i hekkpartiet av prosjektilet 1, og ved hjelp av dette gjengeparti kan en stabiliseringsfinne (heller ikke vist) festes. Et omløpende spor 19 er også avsatt bakerst på bunnstykket for å feste en ammunisj onshylse. Fig. 6 og 7 viser kjernen 4 og hvordan den er bygget opp med to deler med form som avkortede kjegler eller konuser og med innbyrdes forskjellig lengde, men med samme diameter over et bestemt område. Et andre sett spalter 20 med her vist antallet seks spalter som er jevnt fordelt over omkretsen og derved mellom seg danner seks segmenter er anordnet i kjernen 4 og strekker seg fra bunnstykkets bakover-vendende flate 21 og frem til forsiden av dette, der de avgrenses av bruddsteder 22. Grenseflatene 23 for disse bruddsteder 22 ligger på en sirkelbue 24 hvis krumnings-sentrum 25 ligger på kjernens langsgående midtakse 26. Bruddstedene er avsatt innenfor den mindre diameter for den korteste av konusene som danner kjernen, idet denne er orientert mot den fremre del av prosjektilet 1. Avstanden mellom bruddstedene 22 og det første av det ringformede fremspring 8 samt høyden av disse er valgt slik at deformasjonen ved bruddstedene 22 innenfor gitte toleranser som kan skyldes sammenstillingsunøyaktigheter, blir liggende innenfor det deformasjonsområde for segmentene hvor disse vender tilbake til opprinnelig form etter deformasjon. Fig. 8-11 viser en annen versjon av oppfinnelsens bunnstykke 42 rundt et halestabilisert prosjektil 41. Som tidligere omfatter bunnstykket et ytre skall 43 av tilsvarende materiale som tidligere, og en kjerne 44 av lettmetall. Skallet 43 omslutter kjernen 44 med unntak av et område hvor det er avsatt et omløpende spor 45 for å feste en ammunisjonshylse og har inngrep i omløpende spor 46, 47 og 48 i kjemen 44. Skallet 43 omslutter en større del av den fremre ende og en mindre del av den bakre ende av prosjektilet 41. Tilsvarende det som allerede er gjennomgått i forbindelse med fig. 1-5 har prosjektilet 41 bakre tverrspor 6' for inngrep i ringformede fremspring 8' i den aksiale boring 49 i kjernen 44. Tilsvarende slik det ble beskrevet i forbindelse med fig. 6 og 7 er det avsatt spalter 20' og bruddsteder 22' i kjernen 44, idet dennes ende med bruddstedene 22' er orientert mot den fremre del av prosjektilet 41.
Fire utsparinger 50 som er jevnt fordelt over omkretsen og tilnærmet har V-form i tverrsnittet, samt fire spor 51 som strekker seg i lengderetningen i symmetriakser for utsparingene 50 og ved hjelp av hvilke de bestemte bruddsteder 52 i skallet 43 lokalt blir fastlagt, er anordnet i den fremre del av det ytre skall 43. Et omløpende spor 53 brukes for å feste en ytre kappe, imidlertid ikke vist. Et gjengeparti 54 er avsatt på den bakre del av prosjektilet 41 for å feste en stabiliserende hale, heller ikke vist.
Det er også mulig å anordne skallet 3 og/eller kjernen 4 i den første utførelse med tre, fire eller fem kanaler 10 og spalter 11 henholdsvis spalter 20 slik at kostnadene reduseres. På den annen side har utførelsen med seks kanaler 10 og spalter 11 henholdsvis 20 mindre masse og fører til færre separasjonsinterferensmuligheter etter avfyringen. Det er også innenfor oppfinnelsens ramme å velge et annet antall og en annen fordeling av utsparingene 50 og sporene 51 eventuelt spaltene 20' rundt omkretsen av skallet 43 og kjernen 44 i den andre utførelse.
I stedet for lettmetall kan kjernen 4 i den første utførelse også bestå av et meget varmebestandig fyllforsterket termoplastisk materiale, særlig et fiberarmert slikt materiale.

Claims (15)

1. Bunnstykke for et underkaliberprosjektil i form av et halestabilisert slikt prosjektil, hvilket bunnstykke omfatter en kjerne (4, 44) som prosjektilet (1, 41) er forankret til, og et skall (3,43) som delvis omslutter prosjektilets fremre og bakre ende og i det minste delvis også kjernen (4,44), og hvor denne kjerne er delt opp i segmenter ved langsgående spalter (20,20') idet disse spalter er avgrenset mot innsatte bruddsteder (22, 22') i den ene ende av kjernen (4, 44), karakterisert ved at forankringen utgjøres av tverrspor (6, 6') på prosjektilet (1, 41) og innrettet for inngrep med ringformede fremspring (8, 8') rundt innerflaten av en boring (7, 49) gjennom kjernen (4, 44), idet avstanden fra den første av disse fremspring (8, 8') og til det nærmeste bruddsted (22, 22') samt fremspringenes (8, 8') høyde er valgt slik at deformasjonen i bruddstedene (22, 22") i tilfelle sammenstillingsrelatert spredning åv segmentene ligger innenfor et område for ettergivende fjæring.
2. Bunnstykke ifølge krav 1, karakterisert ved at tverrsporene (6, 6') på prosjektilet (1, 41) og de ringformede fremspring (8, 8') i boringen (7, 49) i kjernen (4,44) har samme trapesformede tverrsnitt og er i gjensidig inngrep tilnærmet uten klaring.
3. Bunnstykke ifølge krav 1 og hvor kjernen (4) er fullstendig omsluttet av det ytre skall (3), karakterisert ved at kjernen (4) er satt sammen av to konusformede deler med innbyrdes forskjellig lengde, men med en diameter som er felles for begge, og at bruddstedene (22) er anordnet i området ved den korteste konusdels minste diameter.
4. Bunnstykke ifølge krav 3, karakterisert ved at den korteste konusdel i kjernen (4) har sine bruddsteder (22) orientert mot den fremre del av prosjektilet (1).
5. Bunnstykke ifølge krav 3, karakterisert ved flere kanaler (10) som er jevnt fordelt over omkretsen og avsmalner konisk bakover, idet disse kanaler er anordnet i den fremre del av det ytre skall (3) og er sammenkoplet via spalter (11) som likeledes avtar konisk bakover, med overflaten av det ytre skall (3).
6. Bunnstykke ifølge krav 5, karakterisert ved at det ytre skall (3) har seks kanaler (10) og spalter (11).
7. Bunnstykke ifølge krav 5, karakterisert ved at det ytre skall (3) har fire kanaler (10) og spalter (11).
8. Bunnstykke ifølge krav 3, karakterisert ved at det er anordnet seks spalter (20) i kjernen (4).
9. Bunnstykke ifølge krav 3, karakterisert ved at det er anordnet fire spalter (20) i kjernen (4).
10. Bunnstykke ifølge krav 3, karakterisert ved at det er anordnet ytterligere tetningsspor (9) på prosjektilet (1), i området forrest på kjernen (4).
11. Bunnstykke ifølge krav 3, karakterisert ved at kjernen (4) er av et meget varmebestandig og fyllforsterket termoplastisk materiale.
12. Bunnstykke ifølge krav 1, og hvor kjernen (4) har et område som ikke er omsluttet av det ytre skall (43), hvilket område har et ytre omløpende spor (45) for å feste en ammunisjonshylse, karakterisert ved at kjernen (44) er anordnet på det halestabiliserte prosjektil (41) på slik måte at en ende av kjernen (44) med bestemte bruddsteder (22') er orientert mot prosjektilets fremre del.
13. Bunnstykke ifølge krav 12, karakterisert ved fire utsparinger som er jevnt fordelt over omkretsen, og at det videre er anordnet fire spor (51) som strekker seg i lengderetningen, foran på det ytre skall (3).
14. Bunnstykke ifølge krav 13, karakterisert ved at utsparingene (50) har tilnærmet V-formet tverrsnitt.
15. Bunnstykke ifølge krav 13, karakterisert ved at sporene (51) er anordnet for å strekke seg i utsparingenes (50) symmetriakser.
NO19995432A 1998-11-06 1999-11-05 Bunnstykke for underkaliberprosjektil NO317767B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH223398 1998-11-06

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO995432D0 NO995432D0 (no) 1999-11-05
NO995432L NO995432L (no) 2000-05-08
NO317767B1 true NO317767B1 (no) 2004-12-13

Family

ID=4228979

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19995432A NO317767B1 (no) 1998-11-06 1999-11-05 Bunnstykke for underkaliberprosjektil

Country Status (8)

Country Link
US (1) US6324986B1 (no)
EP (1) EP0999426B1 (no)
AT (1) ATE227837T1 (no)
CA (1) CA2287021C (no)
DE (1) DE59903387D1 (no)
DK (1) DK0999426T3 (no)
ES (1) ES2185286T3 (no)
NO (1) NO317767B1 (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2851038B1 (fr) * 2003-02-10 2005-03-18 Giat Ind Sa Sabot pour projectile sous calibre
DE102005055504A1 (de) * 2005-11-18 2007-05-24 Rheinmetall Waffe Munition Gmbh Verfahren zur Herstellung eines segmentierten Treibkäfigs
DE102010045474A1 (de) * 2010-09-16 2012-03-22 Rheinmetall Waffe Munition Gmbh Geschoss mit abwerfbarem Treibspiegel
US9714819B1 (en) * 2013-07-15 2017-07-25 The Boeing Company Stepped sabots for projectiles
DE102015110627A1 (de) * 2015-07-01 2017-01-05 Rwm Schweiz Ag Aus einem gezogenen Waffenrohr verschießbares, flügelstabilisiertes Unterkalibergeschoss und Verfahren zu seiner Herstellung
US10400138B2 (en) 2016-06-23 2019-09-03 Arkion Life Sciences, Llc Extended performance bird repellent exterior coating
CN112129166B (zh) * 2020-09-21 2021-12-31 北京理工大学 一种用于轻气炮发射长杆弹体的环型弹托

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3927618A (en) 1971-03-29 1975-12-23 Oerlikon Buehrle Ag Sabot projectile
CH632086A5 (de) * 1978-08-08 1982-09-15 Oerlikon Buehrle Ag Verfahren zur herstellung eines treibspiegelgeschosses und nach dem verfahren hergestelltes treibspiegelgeschoss.
DE3033041C2 (de) * 1980-09-03 1986-04-10 L'Etat Français représenté par le Délégué Général pour l'Armement, Paris Treibkäfig aus Metall und Kunststoff
US4535698A (en) * 1983-11-04 1985-08-20 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Pyrotechnic nose cap for practice munitions
DE3525854A1 (de) 1985-07-19 1989-01-05 Mauser Werke Oberndorf Fluegelstabilisiertes pfeilgeschoss
ES2032496T3 (es) 1987-07-20 1993-02-16 Oerlikon-Contraves Ag Proyectil de calibre reducido estabilizado por aletas.
EP0624774B1 (de) 1993-05-13 1998-06-10 Oerlikon Contraves Pyrotec AG Treibspiegel an einem fluegelstabilisierten Unterkalibergeschoss
US5413049A (en) 1993-07-13 1995-05-09 Pacific Armatechnica Corporation Reduction of velocity decay of fin stabilized subcaliber projectiles
EG21731A (en) 1993-09-24 2002-02-27 Contraves Pyrotec Ag Releasable sabot for a subcaliber projectile
US5789699A (en) * 1996-12-16 1998-08-04 Primex Technologies, Inc. Composite ply architecture for sabots
ES2171823T3 (es) 1997-01-14 2002-09-16 Contraves Pyrotec Ag Proyectil y procedimiento para su fabricacion.
ES2152607T3 (es) 1997-01-27 2001-02-01 Contraves Pyrotec Ag Casquillo propulsor para proyectil subcalibrado.

Also Published As

Publication number Publication date
EP0999426A1 (de) 2000-05-10
US6324986B1 (en) 2001-12-04
ES2185286T3 (es) 2003-04-16
ATE227837T1 (de) 2002-11-15
CA2287021A1 (en) 2000-05-06
DE59903387D1 (de) 2002-12-19
CA2287021C (en) 2004-10-05
DK0999426T3 (da) 2003-03-03
NO995432L (no) 2000-05-08
NO995432D0 (no) 1999-11-05
EP0999426B1 (de) 2002-11-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4142467A (en) Projectile with sabot
US4372217A (en) Double ramp discarding sabot
US6158348A (en) Propellant configuration
US6748870B2 (en) Ammunition round assembly with combustible cartridge case
HU189807B (en) Bullet shootable by gun
NL8101219A (nl) Munitie in patroonvorm.
US5277120A (en) Extended charge cartridge assembly
NO317767B1 (no) Bunnstykke for underkaliberprosjektil
NO165893B (no) Forbindelseselement for prosjektil.
JPH07159098A (ja) 縮射用弾丸の放出可能な薬莢弾底
US4142466A (en) Projectile with at least one pyrotechnical charge, especially a tracer charge
US5347907A (en) Multipurpose projectile and a method of making it
CA2121100C (en) Releasable sabot for a fin-stabilized subcaliber projectile
EP0205266B1 (en) A sub-caliber projectile
US4846069A (en) Cased telescoped ammunition having features augmenting cartridge case end cap retention and retraction
KR100473218B1 (ko) 축사구경발사체용송탄통
NO166599B (no) Loesbar utforing til bruk for et rotasjonsstabilisert, roerformet prosjektil.
US5969289A (en) Subcaliber projectile
US3289584A (en) Mortar ammunition
NO159465B (no) Roerhylse for artilleriprosjektiler med innvendig underskjaering og fylling.
NO174268B (no) Pil-lignende prosjektil
KR100211612B1 (ko) 축사구경 송탄통 발사체
GB2125524A (en) Projectile cap
IL152972A (en) Full-caliber projectile
RU2148245C1 (ru) Пуля вугр i

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired