NO315304B1 - Fremgangsmate for fremstilling av et myseproteinhydrolysat - Google Patents

Fremgangsmate for fremstilling av et myseproteinhydrolysat Download PDF

Info

Publication number
NO315304B1
NO315304B1 NO19934310A NO934310A NO315304B1 NO 315304 B1 NO315304 B1 NO 315304B1 NO 19934310 A NO19934310 A NO 19934310A NO 934310 A NO934310 A NO 934310A NO 315304 B1 NO315304 B1 NO 315304B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
whey protein
protein
hydrolysis
slurry
protein hydrolyzate
Prior art date
Application number
NO19934310A
Other languages
English (en)
Other versions
NO934310L (no
NO934310D0 (no
Inventor
Per Munk Nielsen
Svend Eriksen
Ole Regnar Hansen
Original Assignee
Danmark Protein As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Danmark Protein As filed Critical Danmark Protein As
Publication of NO934310L publication Critical patent/NO934310L/no
Publication of NO934310D0 publication Critical patent/NO934310D0/no
Publication of NO315304B1 publication Critical patent/NO315304B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23JPROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS; WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS; PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS
    • A23J3/00Working-up of proteins for foodstuffs
    • A23J3/30Working-up of proteins for foodstuffs by hydrolysis
    • A23J3/32Working-up of proteins for foodstuffs by hydrolysis using chemical agents
    • A23J3/34Working-up of proteins for foodstuffs by hydrolysis using chemical agents using enzymes
    • A23J3/341Working-up of proteins for foodstuffs by hydrolysis using chemical agents using enzymes of animal proteins
    • A23J3/343Working-up of proteins for foodstuffs by hydrolysis using chemical agents using enzymes of animal proteins of dairy proteins

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Dairy Products (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)
  • Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)
  • Fodder In General (AREA)
  • Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)
  • Non-Alcoholic Beverages (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en fremgangsmåte for fremstilling av et myseproteinhydrolysat.
Mange fremgangsmåter for fremstilling av et proteinhydrolysat med gode organoleptiske egenskaper kan utføres bare med et lavt utbytte. Formålet ved foreliggende oppfinnelse er således å anvise en fremgangsmåte for fremstilling av et proteinhydrolysat med gode organoleptiske egenskaper, som kan utføres med et forholdsvis høyt utbytte.
Ifølge oppfinnelsen er det overraskende blitt funnet at en viss kombinasjon av en ikke-pH-stathydrolyse og en ultrafiltrering/mikrofiltrering gir en fremgangsmåte for fremstilling av et velsmakende og organoleptisk akseptabelt produkt i høyt utbytte.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen for fremstilling av et myseproteinhydrolysat er således kjennetegnet ved at: 1) et myseproteinprodukt med minst 65 % protein beregnet som tørrstoff og vann blandes til en oppslemming med et proteininnhold på opptil 20 %, fortrinnsvis opptil 12 %, 2) det utføres en varmebehandling til en temperatur over 60°C, 3) blandingen fra trinn 2) underkastes en pH-regulering med et alkalisk stoff og hydrolyseres deretter proteolytisk ved hjelp av en protease som lar seg fremstille ved hjelp av B. licheniformis, og/eller en protease som lar seg fremstille ved hjelp av B. subtilis, ved hjelp av en ikke-pH-statfremgangsmåte til en DH mellom 15 og 3 5 %, 4) blandingen fra trinn 3) separeres på en ultrafiltrerings-/mikrofiltreringsenhet med grenseverdi over 10.000, idet permeatet utgjør proteinhydrolysatet, og 5) hydrolysen avsluttes ved inaktivering av enzymet eller enzymene.
Det skal forstås at alle typer myseproteinprodukter kan anvendes i trinn 1), f.eks. det vanlige myseprotein fremstilt i forbindelse med osteproduksjon.
Uttrykket "ikke-pH-stat" betyr det motsatte av "pH-stat". pH-stat-proteinhydrolyse er, som navnet indikerer, proteinhydrolyse hvor pH holdes konstant ved tilsetning.av base under proteinhydrolysen. For ikke-pH-stat-metoden holdes pH-verdien ikke konstant under den proteolytiske hydrolyse, men får variere, særlig slik den følger av proteinhydrolysereak-sjonsprosessen. Uttrykket "ikke-pH-stat" er imidlertid ikke ment å utelukke muligheten for å regulere pH før proteinhydro-lysestarten. Dette gjenspeiles også i eksemplene nedenunder.
Uttrykket DH er en forkortelse for "hydrolysegrad".
Et myseproteinhydrolysat med en lignende sammenset-ning som myseproteinhydrolysatet fremstilt ved hjelp av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, er beskrevet i US patentskrift nr. 4.427.658.
Også i EP 226.221,beskrives et myseproteinhydrolysat som imidlertid, i motsetning til myseproteinhydrolysatet fremstilt ved hjelp av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, er fri for laktose og fremstilles ved hjelp av pH-statteknikken.
Også i US patentskrift nr. 4.293.571, EP 321.603 og EP 322.589 beskrives et myseproteinhydrolysat som fremstilles ved hydrolyse med etterfølgende varmebehandling, i motsetning til myseproteinhydrolysatet fremstilt ved hjelp av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, dvs. ved hjelp av varmebehandling og etterfølgende hydrolyse. De høye verdier for hydrolyse-graden som kan oppnås ifølge oppfinnelsen, kan ikke oppnås med de tidligere kjente fremgangsmåter.
I EP 65.663 beskrives et myseproteinhydrolysat som fremstilles uten varmebehandling før hydrolysen, i motsetning til fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen.
I Research Disclosure, august 1981, nr. 20826, er det beskrevet en lignende fremgangsmåte som fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen. Den tidligere kjente fremgangsmåten er imidlertid begrenset til blod som utgangsmateriale, og den tidligere kjente fremgangsmåten utføres også ved hjelp av pH-stat-fremgangsmåten.
Så vidt søkeren vet, gir alle tidligere kjente frem gangsmåter for fremstilling av et myseproteinhydrolysat opphav til myseproteinhydrolysat med en uakseptabel smak. Myseproteinhydrolysatet ifølge oppfinnelsen har en klart behagelig smak. I forhold til mange av de tidligere kjente fremgangsmåter for fremstilling av myseproteinhydrolysat oppnås dessuten sluttproduktet i et lavt utbytte og/eller ved høy produk-sjonskostnad.
Mange av de tidligere kjente fremgangsmåter for fremstilling av myseproteinhydrolysat gir opphav til et myseproteinhydrolysat som ikke er varmestabilt og ikke fullstendig oppløselig innenfor et bredt pH-intervall. Myseproteinhydrolysatet fremstilt ved hjelp av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er varmestabilt og fullstendig oppløselig innenfor et bredt pH-intervall.
En foretrukket utførelsesform av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen omfatter at oppslemmingen i trinn 1) har et proteininnhold på 7-12 %. På denne måten utnyttes utstyret optimalt, og viskositeten er dessuten ikke for høy for hånd-tering .
En foretrukket utførelsesform av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen omfatter at varmebehandlingen i trinn 2) utføres mellom 70 og 90 °C. Dette temperaturintervallet er spesielt velegnet i forhold til virkningen av de vanligvis brukte varmevekslere.
En foretrukket utførelsesform av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen omfatter at pH-reguleringen i trinn 3) utføres ved hjelp av Ca(0H)2og/eller KOH. På denne måten oppnås en bedre smak, og det oppnås dessuten en gunstig mineral-fordeling i produktet. Natriumkarbonat eller natriumfosfat kan også anvendes til pH-regulering for å utfelle Ca<++>i myse-proteinråproduktet.
En foretrukket utførelsesform av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen omfatter at hydrolysen i trinn 3) utføres inntil en DH mellom 20 og 30. På denne måten oppnås et produkt med utmerkede organoleptiske egenskaper.
En foretrukket utførelsesform av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen omfatter at grenseverdien til ultrafiltrerings-/mikrofiltreringsenheten er over 50.000. På denne måten lar en svært høy gjennomstrømning seg oppnå.
En foretrukket utførelsesform av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen omfatter at proteinhydrolysatoppløsningen fra trinn 5) sprøytetørkes til et vanninnhold under 6,5 %. På denne måten oppnås et stabilt produkt, både mikrobielt og organoleptisk.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen vil bli illustrert i de følgende eksempler.
For at det skal fås en bedre oversikt fremgår det av
tabellen som er vist nedenunder, en oversikt over noen av parametrene som endres i eksemplene.
Eksempel 1
Tilførsel Utgangsmaterialet er sprøytetørket myseprotein-konsentrat med omtrent 80 % protein beregnet som tørrstoff.
Blanding Råmaterialet fortynnes med avionisert vann inntil et proteininnhold på 8 %. Den optimale temperatur for hurtig oppløseliggjøring av proteinet er 55-60°C.
Varmebehandling Pasteurisering utføres i en varmeveksler i minst 2 minutter ved 85°C. Formålet er å denaturere proteinet for å gjøre hydrolysen mer virkningsfull. På denne måten oppnås også et svært lavt bakterietall før inkubasjonen med enzymene.
pH- regulering pH reguleres til 8,0 med Ca{OH)2- Det trengs ca.l % Ca(OH)2basert på proteinmengde.
Hydrolyse
Temperatur 53-54 "C.
Enzym 1: "Alcalase" 2,4 1. Dosering E/S 2,2 %. Enzym 2: "Neutrase" 0,5 1. Dosering E/S 1,1 %. "Neutrase" tilsettes når pH har avtatt til < 7,0.
Prosesstid 12 timer. Den enzymatiske hydrolyse overvåkes ved hjelp av osmolaliteten. økningen i osmolalitet bør være 175 mOsm/kg (målt med en konsentrasjon på 8 % protein i oppslemmingen).
Ultrafiltrerinqsseparasion
Det anvendte UF-anlegg omfatter PCl-moduler montert med FPlOO-membraner med grenseverdi 100.000.
Oppkonsentrering til halvparten av startvolumet og etterfølgende diafiltrering med to ganger volumet av konsen-tratet. Endelig oppkonsentrering til maksimalt tørrstoff-innhold.
Temperatur 60-65 °C.
Retentatet som er det viktigste biproduktet ved fremgangsmåten , kasseres.
Inaktivering
Permeatet varmebehandles i 3 minutter ved 85 °C for å inaktivere enzymene, og av bakteriologiske grunner.
Nanofiltrering
Oppkonsentrering til 25-30° Brix.
Temperatur 55-60 °C.
Nanofiltreringspermeatet som fremkommer som et bi-produkt , kasseres.
Behandling med aktivt karbon
4 % aktivt karbon (Picatif FGV 120) basert på mengden tørrstoff målt som °Brix, tilsettes til nanofiltreringsreten-tatet ved 55-60 °C. Reaksjonstid 30 minutter.
Filtrering
Fjerning av aktivt karbon på platefilter.
Sluttprodukter
Myseproteinhydrolysatkonsentratet med et tørrstoff-Innhold på 25 % bearbeides videre ved sterilfiltrering og sprøytetørking, idet sprøytetørkingen utføres ved å tørke myseproteinhydrolysatkonsentratet ved Tx= 200<e>C og T0 = 75 °C i en sprøytetørker med forstøvningsskive.
Karakterisering av det erholdte myseproteinhydrolysat-konsentrat
Eksempel 2
Tilførsel
Utgangsmaterialet er sprøytetørket myseprotein-konsentrat med omtrent 80 % protein beregnet som tørrstoff.
Blanding
Råmaterialet fortynnes med avionisert vann inntil et proteininnhold på 8 %. Den optimale temperatur for hurtig opp-løseliggjøring av proteinet er 55-60 °C.
Varmebehand1ina
Pasteurisering utføres i en varmeveksler i minst
2 minutter ved 85 °C. Formålet er å denaturere proteinet for å gjøre hydrolysen mer effektivt. På denne måten oppnås også et svært lavt bakterietall før inkubasjonen med enzymene.
pH- regulering
pH reguleres til 8,0 med 4 N NaOH.
Hydrolyse
Temperatur 53-54 °C.
Enzym 1: "Alcalase" 2,4 1. Dosering E/S = 2,2 %. Enzym 2: "Neutrase" 0,5 1. Dosering E/S = 1,1 %. "Neutrase" tilsettes når pH har avtatt til < 7,0.
Prosesstid 12 timer. Den enzymatiske hydrolyse overvåkes ved hjelp av osmolaliteten. Økningen i osmolalitet bør være 175 mOsm/kg (målt med en konsentrasjon på 8 % protein i oppslemmingen).
Ultrafiltrerinqsseparasjon
Det anvendte UF-anlegg omfatter PCl-moduler montert med FPlOO-membraner med grenseverdi 100.000.
Oppkonsentrering til halvparten av startvolumet og etterfølgende diafiltrering med to ganger volumet av konsen-tratet. Endelig oppkonsentrering til maksimalt tørrstoff-innhold.
Temperatur 60-65 °C.
Retentatet som er det viktigste biproduktet ved fremgangsmåten , kasseres.
Inaktivering
Permeatet varmebehandles i 3 minutter ved 85 "C for å inaktivere enzymene, og av bakteriologiske grunner.
Nanofiltrering
Oppkonsentrering til 25-30° Brix.
Temperatur 55-60 °C.
Nanofiltreringspermeatet som fremkommer som et bi-produkt , kasseres.
Behandling med aktivt karbon
4 % aktivt karbon (Picatif FGV 120) basert på tørr-stoff mengden målt som 'Brix, tilsettes til nanofiltrerings-retentatet ved 55-60 "C. Reaksjonstid 30 minutter.
Filtrering
Fjerning av aktivt karbon på platefilter.
Sluttprodukter
Myseproteinhydrolysatkonsentratet med et tørrstoff-innhold på 25 % bearbeides ytterligere ved sterilfiltrering og sprøytetørking, idet sprøytetørkingen utføres ved å tørke myseproteinhydrolysatkonsentratet ved Tx= 200 "C og T0= 75 °C i en sprøytetørker med forstøvningsskive.
Karakterisering av det erholdte myseproteinhvdrolysat-konsentrat
Eksempel 3
Tilførsel
Utgangsmaterialet er sprøytetørket myseprotein-konsentrat med omtrent 80 % protein beregnet som tørrstoff.
Blanding
Råmaterialet fortynnes med avionisert vann inntil et proteininnhold på 8 %. Den optimale temperatur for hurtig opp-løseliggjøring av proteinet er 55-60 "C.
Varmebehand1inq
Pasteurisering utføres i en varmeveksler i minst
2 minutter ved 85 °C. Formålet er å denaturere proteinet for å gjøre hydrolysen mer effektiv. På denne måten oppnås også et svært lavt bakterietall før inkubasjonen med enzymene.
pH- requlering
pH reguleres til 8,0 med Ca(0H)2. Det trengs ca. 1 % Ca(0H)2basert på proteinmengde.
Hydrolyse
Temperatur 53-54 "C.
Enzym 1: "Alcalase" 2,4 1. Dosering E/S = 2,2 %. Enzym 2: "Neutrase" 0,5 1. Dosering E/S = 1,1 %. "Neutrase" tilsettes når pH har avtatt til < 7,0.
Prosesstid 12 timer. Den enzymatiske hydrolyse overvåkes ved hjelp av osmolaliteten. Økningen i osmolalitet bør være 175 mOsm/kg (målt med en konsentrasjon på 8 % protein i oppslemmingen).
pH- requlering
pH reguleres til 4,2 ved hjelp av 30 % HC1 for å oppnå et sluttprodukt egnet for forsterkning av sure drikker med protein.
Ultrafiltrerinqsseparaslon
Det anvendte UF-anlegg omfatter PCI-moduler montert med FPlOO-membraner med grenseverdi 100.000.
Oppkonsentrering til halvparten av startvolumet og etterfølgende diafiltrering med to ganger volumet av konsen-tratet. Endelig oppkonsentrering til maksimalt tørrstoff-innhold.
Temperatur 60-65 °C.
Retentatet som er det viktigste biproduktet ved frem-
gangsmåten, kasseres.
Pasteuriserinq
Permeatet varmebehandles i 30 sekunder ved 75 "C av bakteriologiske grunner.
Nanofiltrering
Oppkonsentrering til 25-30° Brix.
Temperatur 55-60 °C.
Nanofiltreringspermeatet som fremkommer som et bi-produkt , kasseres.
Beha ndling med aktivt karbon
4 % aktivt karbon (Picatif FGv 120) basert på mengden tørrstoff målt som "Brix, tilsettes til nanofiltreringsreten-tatet ved 55-60 °C. Reaksjonstid 30 minutter.
Filtrering
Fjerning av aktivt karbon på platefilter.
Sluttprodukter
Myseproteinhydrolysatkonsentratet med et tørrstoff-innhold på 25 % bearbeides videre ved sterilfiltrering og sprøytetørking, idet sprøytetørkingen utføres ved å tørke myseproteinhydrolysatkonsentratet ved Tt = 200 °C og T„ = 75 °C i en sprøytetørker med forstøvningsskive.
Karakterisering av det erholdte myseproteinhvdrolysat-konsentrat
Eksempel 4
Tilførsel
Utgangsmaterialet er sprøytetørket myseprotein-konsentrat med omtrent 80 % protein beregnet som tørrstoff.
Blanding
Råmaterialet fortynnes med avionisert vann inntil et proteininnhold på 8 %. Den optimale temperatur for hurtig opp-løseliggjøring av proteinet er 55-60 °C.
Varmebehandling
Pasteurisering utføres i en varmeveksler i minst
2 minutter ved 85 °C. Formålet er å denaturere proteinet for å gjøre hydrolysen mer effektiv. På denne måten oppnås også et svært lavt bakterietall før inkubasjonen med enzymene.
pH- regulering
pH reguleres til 8,0 med Ca(0H)2. Det trengs ca. 1 % Ca(0H)zbasert på proteinmengde.
Hydrolyse
Temperatur 53-54 °C.
Enzym 1: "Alcalase" 2,4 1. Dosering E/S = 2,2 %. Enzym 2: "Neutrase" 0,5 1. Dosering E/S = 1,1 %. "Neutrase" tilsettes når pH har avtatt til < 7,0.
Prosesstid 12 timer. Den enzymatiske hydrolyse overvåkes ved hjelp av osmolaliteten. Økningen i osmolalitet bør være 175 mOsm/kg (målt med en konsentrasjon på 8 % protein i oppslemmingen).
Ultrafiltreringsseparasion
Det anvendte UF-anlegg omfatter DDS-moduler montert med GR40PP-membraner med grenseverdi 100.000.
Oppkonsentrering til halvparten av startvolumet og etterfølgende diafiltrering med to ganger volumet av konsen-tratet. Endelig oppkonsentrering til maksimalt tørrstoff-innhold.
Temperatur 60-65 "C.
Retentatet som er det viktigste biproduktet ved fremgangsmåten, kasseres.
Inaktivering
Permeatet varmebehandles i 3 minutter ved 85 °C for å inaktivere enzymene, og av bakteriologiske grunner.
Nanofiltrering
Oppkonsentrering til 25-30° Brix.
Temperatur 55-60 °C.
Nanofiltreringspermeatet som fremkommer som et bi-produkt , kasseres.
Behandling med aktivt karbon
4 % aktivt karbon (Picatif FGV 120) basert på tørr-stoffmengde målt som "Brix, tilsettes til nanofiltrerings-retentatet ved 55-60 °C. Reaksjonstid 30 minutter.
Filtrering
Fjerning av aktivt karbon på platefilter.
Sluttprodukter
Myseproteinhydrolysatkonsentratet med et tørrstoff-innhold på 25 % bearbeides ytterligere ved sterilfiltrering og sprøytetørking, idet sprøytetørkingen utføres ved å tørke myseproteinhydrolysatkonsentratet ved Tj= 200 °C og T0= 75 °C i en sprøytetørker med forstøvningsskive.
Karakterisering av det oppnådde myseproteinhydrolysat-konsentrat
Eksempel 5
Tilførsel
Utgangsmaterialet er sprøytetørket myseprotein-konsentrat med omtrent 80 % protein beregnet som tørrstoff.
Blanding
Råmaterialet fortynnes med avionisert vann inntil et proteininnhold på 8 %. Den optimale temperatur for hurtig opp-løseliggjøring av proteinet er 55-60 °C.
Varmebehandling
Pasteurisering utføres i en varmeveksler i minst
2 minutter ved 85 °C. Formålet er å denaturere proteinet for å gjøre hydrolysen mer effektiv. På denne måten oppnås også et svært lavt bakterietall før inkubasjonen med enzymene.
pH- regulering
pH reguleres til 8,0 med Ca(0H)2. Det trengs ca. 1 % Ca(0H)2basert på proteinmengde.
Hydrolyse
Temperatur 53-54 °C.
Enzym 1: "Alcalase" 2,4 1. Dosering E/S = 2,2 %.
Enzym 2: "Neutrase" 0,5 1. Dosering E/S = 1,1 %. "Neutrase" tilsettes når pH har avtatt til < 7,0.
Prosesstid 12 timer. Den enzymatiske hydrolyse overvåkes ved hjelp av osmolaliteten. Økningen i osmolalitet bør være 175 mOsm/kg (målt med en konsentrasjon på 8 % protein i oppslemm!ngen).
Ultrafiltrerinqsseparasjon
Det anvendte UF-anlegg omfatter PCI-moduler montert med FP100-membraner med grenseverdi 100.000.
Oppkonsentrering til halvparten av startvolumet og etterfølgende diafiltrering med to ganger volumet av konsen-tratet. Endelig oppkonsentrering til maksimalt tørrstoff-innhold.
Temperatur 60-65 "C.
Retentatet som er det viktigste biproduktet ved fremgangsmåten, kasseres.
Inaktivering
Permeatet varmebehandles i 3 minutter ved 85 °C for å inaktivere enzymene, og av bakteriologiske grunner.
Nano f i1trerinq
Oppkonsentrering til 25-30° Brix.
Temperatur 55-60 "C.
Nanofiltreringspermeatet som fremkommer som et bi-produkt , kasseres.
Sluttprodukter
Myseproteinhydrolysatkonsentratet med et tørrstoff-innhold på 25 % bearbeides ytterligere ved sterilfiltrering og sprøytetørking, idet sprøytetørkingen utføres ved å tørke myseproteinhydrolysatkonsentratet ved Tt = 200 °C og T0= 75 "C i en sprøytetørker med forstøvningsskive.
Karakterisering av det erholdte myseproteinhydrolysat-konsentrat
Eksempel 6
Tilførsel
Utgangsmaterialet er sprøytetørket myseprotein-konsentrat med omtrent 80 % protein beregnet som tørrstoff.
Blanding
Råmaterialet fortynnes med avionisert vann inntil et proteininnhold på 8 %. Den optimale temperatur for hurtig opp-løseliggjøring av proteinet er 55-60 °C.
Varmebehandling
Pasteurisering utføres i en varmeveksler i minst
2 minutter ved 85 "C. Formålet er å denaturere proteinet for å gjøre hydrolysen mer effektiv. På denne måten oppnås også et svært lavt bakterietall før inkubasjonen med enzymene.
pH- requlering
pH reguleres til 8,0 med Ca(0H)2. Det trengs ca. 1 % Ca(0H)2basert på proteinmengde.
Hydrolyse
Temperatur 53-54 "C.
Enzym 1: "Alcalase" 2,4 1. DoseringE/S = 2,2 %. Enzym 2: "Neutrase" 0,5 1. Dosering E/S = 1,1 %.
"Neutrase" tilsettes når pH har avtatt til < 7,0.
Prosesstid 12 timer. Den enzymatiske hydrolyse overvåkes ved hjelp av osmolaliteten. Økningen i osmolalitet bør være 175 mOsm/kg (målt med en konsentrasjon på 8 % protein i oppslemmingen).
Behandling med aktivt karbon
4 % aktivt karbon (Picatif FGV 120) basert på mengden tørrstoff målt som "Brix, tilsettes til blandingen ved 55-60 "C. Ultrafiltrering utføres med aktivt karbon i retentatet.
Ultrafiltrerinqsseparas ion
Det anvendte UF-anlegg omfatter PCl-moduler montert med FPlOO-membraner med grenseverdi 100.000.
Oppkonsentrering til halvparten av startvolumet og etterfølgende diafiltrering med to ganger volumet av konsen-tratet. Endelig oppkonsentrering til maksimalt tørrstoff-innhold.
Temperatur 60-65 °C.
Retentatet som inneholder det aktive karbon, kasseres.
Inaktivering
Permeatet varmebehandles i 3 minutter ved 85 °C for å inaktivere enzymene, og av bakteriologiske grunner.
Nanofiltrering
Oppkonsentrering til 25-30° Brix.
Temperatur 55-60 °C.
Nanofiltreringspermeatet som fremkommer som et bi-produkt , kas seres.
Sluttprodukter
Myseproteinhydrolysatkonsentratet med et tørrstoff-innhold på 25 % bearbeides videre ved sterilfiltrering og sprøytetørking, idet sprøytetørkingen utføres ved å tørke myseproteinhydrolysatkonsentratet ved Tt = 200 °C og T0= 75 °C i en sprøytetørker med forstøvningsskive.
Karakterisering av det erholdte myseproteinhydrolysat-konsentrat
Eksempel 7
Tilførsel
Utgangsmaterialet er flytende konsentrert myseprotein med omtrent 80 % protein beregnet som tørrstoff, fremstilt ved ultrafiltrering og diafiltrering av myse inntil det ønskede proteininnhold, beregnet som tørrstoff.
Blanding
Råmaterialet fortynnes med avionisert vann inntil et proteininnhold på 8 %. Den optimale temperatur for hurtig opp-løseliggjøring av proteinet er 55-60 °C.
Varmebehandling
Pasteurisering utføres i en varmeveksler i minst
2 minutter ved 85 °C. Formålet er å denaturere proteinet for å gjøre hydrolysen mer effektiv. På denne måten oppnås også et svært lavt bakterietall før inkubasjonen med enzymene.
pH- regulering
pH reguleres til 8,0 med Ca(0H)2. Det trengs ca. 1 %
Ca(OH)2basert på proteinmengde.
Hydrolyse
Temperatur 53-54 "C.
Enzym 1: "Alcalase" 2,4 1. Dosering E/S = 2,2 %. Enzym 2: "Neutrase" 0,5 1. Dosering E/S = 1,1 %. "Neutrase" tilsettes når pH har avtatt til < 7,0.
Prosesstid 12 timer. Den enzymatiske hydrolyse overvåkes ved hjelp av osmolaliteten. Økningen i osmolalitet bør være 175 mOsm/kg (målt med en konsentrasjon på 8 % protein i oppslemmingen).
Ultrafiltreringsseparasjon
Det anvendte UF-anlegg omfatter PCI-moduler montert med FP100-membraner med grenseverdi 100.000.
Oppkonsentrering til halvparten av startvolumet og etterfølgende diafiltrering med to ganger volumet av konsen-tratet. Endelig oppkonsentrering til maksimalt tørrstoff-innhold.
Temperatur 60-65 °C.
Retentatet som er det viktigste biproduktet ved prosessen, kasseres.
Inaktivering
Permeatet varmebehandles i 3 minutter ved 85 °C for å inaktivere enzymene, og av bakteriologiske grunner.
Nanofiltrering
Oppkonsentrering til 25-30° Brix.
Temperatur 55-60 °C.
Nanofiltreringspermeatet som fremkommer som et bi-produkt , kasseres.
Behandling med aktivt karbon
4 % aktivt karbon (Picatif FGV 120) basert på tørr-stoffmengden målt som "Brix, tilsettes til nanofiltrerings-retentatet ved 55-60 °C. Reaksjonstid 30 minutter.
Filtrering
Fjerning av aktivt karbon på platefilter.
Sluttprodukter
Myseproteinhydrolysatkonsentratet med et tørrstoff-innhold på 25 % bearbeides videre ved sterilfiltrering og sprøytetørking, idet sprøytetørkingen utføres ved å tørke myseproteinhydrolysatkonsentratet ved Tj= 200 °C og T0= 75 "C i en sprøytetørker med forstøvningsskive.
Karakterisering av det erholdte myseproteinhydrol<y>sat-konsentrat
Eksempel 8
Tilførsel
Utgangsmaterialet er sprøytetørket myseproteinkonsen-trat med omtrent 80 % protein beregnet som tørrstoff.
Blanding
Råmaterialet fortynnes med avionisert vann inntil et proteininnhold på 8 %. Den optimale temperatur for hurtig opp-løseliggjøring av proteinet er 55-60 °C.
Varmebehandling
Pasteurisering utføres i en varmeveksler i minst
2 minutter ved 85 °C. Formålet er å denaturere proteinet for å gjøre hydrolysen mer effektiv. På denne måten oppnås også et svært lavt bakterietall før inkubasjonen med enzymene.
pH- requlering
pH reguleres til 8,0 med 4 N NaOH.
Hydrolyse
Temperatur 55 °C.
Enzym 1: "Alcalase" 2,4 1. Dosering E/S = 2,0 %. Enzym 2: Trypsin PTN 3,3 G. Dosering E/S = 3,0 %. Trypsin tilsettes når DH har nådd 16 % (etter 3 timer 30 minutter).
Total hydrolysetid: 5 timer 15 minutter. Den enzymatiske hydrolyse overvåkes ved hjelp av osmolaliteten.
pH- regulering
pH-verdien reguleres til 4,2 ved hjelp av 30 % HC1 for å oppnå et sluttprodukt som er egnet for å forsterke sure drikker med protein.
Ultrafiltreringsseparasjon
Det anvendte UF-anlegg omfatter DDS-moduler montert med GR40P-membraner med grenseverdi 100.000.
Oppkonsentrering til halvparten av startvolumet og etterfølgende diafiltrering med to ganger volumet av konsen-tratet. Endelig oppkonsentrering til maksimalt tørrstoff-innhold.
Temperatur 60-65 "C.
Retentatet som er det viktigste biproduktet ved prosessen, kasseres.
Pasteuri sering
Permeatet varmebehandles i 30 sekunder ved 75<*>C for å inaktivere enzymene, og av bakteriologiske grunner.
Nanofiltrering
Oppkonsentrering til 25-30° Brix.
Temperatur 55-60 °C.
Nanofiltreringspermeatet som fremkommer som et bi-produkt , kas sere s.
Behandling med aktivt karbon
4 % aktivt karbon (Picatif FGV 120) basert på tørr-stoff mengden målt som °Brixrtilsettes til nanofiltrerings-retentatet ved 55-60 °C. Reaksjonstid 30 minutter.
Filtrering
Fjerning av aktivt karbon på platefilter.
Sluttprodukter
Myseproteinhydrolysatkonsentratet med et tørrstoff-innhold på 25 % bearbeides videre ved sterilfiltrering og sprøytetørking, idet sprøytetørkingen utføres ved å tørke myseproteinhydrolysatkonsentratet ved Tj. = 200 "C og TD = 75 °C i en sprøytetørker med forstøvningsskive.
Karakterisering av det erholdte myseproteinhydrolysat-konsentrat

Claims (7)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av et myseproteinhydrolysat, karakterisert vedat 1) et myseproteinprodukt med minst 65 % protein beregnet som tørrstoff og vann blandes til en oppslemming med et proteininnhold på opptil 20 %, fortrinnsvis opptil 12 %, 2) det utføres en varmebehandling til en temperatur over 60°C, 3) blandingen fra trinn 2) underkastes en pH-regulering med et alkalisk stoff og hydrolyseres deretter proteolytisk ved hjelp av en protease som lar seg fremstille ved hjelp av B. licheniformis, og/eller en protease som lar seg fremstille ved hjelp av B. subtilis, ved hjelp av en ikke-pH-statfremgangsmåte til en DH mellom 15 og 35 %, 4) blandingen fra trinn 3) separeres på en ultrafiltrerings-/mikrofiltreringsenhet med grenseverdi over 10.000, idet permeatet utgjør proteinhydrolysatet, og 5) hydrolysen avsluttes ved inaktivering av enzymet eller enzymene.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1,karakterisert vedat oppslemmingen i trinn 1) har et proteininnhold på 7-12 %.
3. Fremgangsmåte ifølge kravene 1-2,karakterisert vedat varmebehandlingen i trinn 2) utføres mellom 70 og 90 °C.
4. Fremgangsmåte ifølge kravene 1-3,karakterisert vedat pH-reguleringen i trinn 3) utføres ved hjelp av Ca(OH)2og/eller KOH.
5. Fremgangsmåte ifølge kravene 1-4,karakterisert vedat hydrolysen i trinn 3) utføres til en DH på mellom 20 og 30 %.
6. Fremgangsmåte ifølge kravene 1-5,karakterisert ved' at grenseverdien til ultrafiltrerings-/mikrofiltreringsenheten er over 50.000.
7. Fremgangsmåte ifølge kravene 1-6,karakterisert vedat proteinhydrolysatoppløsnin-gen fra trinn 5) sprøytetørkes til et vanninnhold under 6,5 %.
NO19934310A 1991-05-31 1993-11-29 Fremgangsmate for fremstilling av et myseproteinhydrolysat NO315304B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP91610049 1991-05-31
PCT/DK1992/000170 WO1992021248A1 (en) 1991-05-31 1992-05-27 Method for production of a whey protein hydrolyzate

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO934310L NO934310L (no) 1993-11-29
NO934310D0 NO934310D0 (no) 1993-11-29
NO315304B1 true NO315304B1 (no) 2003-08-18

Family

ID=8208779

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19934310A NO315304B1 (no) 1991-05-31 1993-11-29 Fremgangsmate for fremstilling av et myseproteinhydrolysat

Country Status (16)

Country Link
US (1) US5691165A (no)
EP (1) EP0588841B1 (no)
JP (1) JP3167723B2 (no)
KR (1) KR100237147B1 (no)
AT (1) ATE146657T1 (no)
AU (1) AU656977B2 (no)
CA (1) CA2109584C (no)
DE (1) DE69216231T2 (no)
DK (1) DK0588841T3 (no)
ES (1) ES2097328T3 (no)
IE (1) IE77641B1 (no)
IL (1) IL102059A (no)
NO (1) NO315304B1 (no)
NZ (1) NZ242963A (no)
RU (1) RU2084172C1 (no)
WO (1) WO1992021248A1 (no)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH683695A5 (fr) * 1992-04-09 1994-04-29 Nestle Sa Hydrolyse enzymatique.
DK71292D0 (no) * 1992-05-27 1992-05-27 Novo Nordisk As
FI94089C (fi) * 1992-12-10 1995-07-25 Valio Oy Menetelmä allergiaa aiheuttavien yhdisteiden poistamiseksi proteiinipitoisista koostumuksista
US5952193A (en) * 1994-10-14 1999-09-14 Morinaga Milk Industry Co., Ltd. Peptide mixture and products thereof
US6060269A (en) * 1995-06-30 2000-05-09 Md Foods Amba Method of producing a peptide mixture
AU761477B2 (en) 1998-06-17 2003-06-05 New Zealand Dairy Board Bioactive whey protein hydrolysate
US6120820A (en) * 1999-02-22 2000-09-19 Land O'lakes, Inc. Method of modifying the color of a dairy material
US6416796B1 (en) 1999-04-27 2002-07-09 Kraft Foods, Inc. Whey protein digestion products in cheese
US6551636B2 (en) 1999-07-23 2003-04-22 Novozymes A/S Modification of foaming properties of proteins
WO2002013620A1 (en) * 2000-08-11 2002-02-21 Novozymes North America, Inc. Whey protein emulsion
NZ506866A (en) 2000-09-11 2003-05-30 New Zealand Dairy Board Bioactive whey protein hydrolysate free of bitter flavours wherein the enzyme used is a heat labile protease
US20030078393A1 (en) * 2001-09-13 2003-04-24 Novozymes Biotech, Inc. Methods for producing coagulated whey protein
US20040009261A1 (en) * 2002-02-21 2004-01-15 Brody Ernest P. Method of preparing a milk polar lipid enriched concentrate and a sphingolipid enriched concentrate
US20030224096A1 (en) * 2002-06-04 2003-12-04 Novozymes A/S Whey protein hydrolysate
TWI317636B (en) * 2002-11-22 2009-12-01 Meiji Dairies Corp Nutritional compositions for liver disease patients or for patients underhigh levels of invasive stress
US7399496B2 (en) * 2003-02-07 2008-07-15 Glanbia Nutritionals (Ireland) Limited Hydrolyzed whey protein compositions
US7582326B2 (en) * 2003-10-29 2009-09-01 Kraft Foods Global Brands Llc Method of deflavoring whey protein using membrane electrodialysis
NO320964B1 (no) * 2004-05-26 2006-02-20 Norcape Biotechnology As Hydrolysert marint proteinprodukt og et fôrprodukt omfattende dette, fremgangsmate for fremstilling og anvendelse
JP5306188B2 (ja) 2006-06-15 2013-10-02 マレー・ゴールバーン・コー−オペラティヴ・カンパニー・リミテッド 筋肉回復を高めるための乳清タンパク質および加水分解物を含む調製物
US8222372B2 (en) * 2007-04-16 2012-07-17 Novozymes A/S Whey protein hydrolysate
US9034402B2 (en) * 2007-04-16 2015-05-19 Solae, Llc Protein hydrolysate compositions having improved sensory characteristics and physical properties
US9055752B2 (en) * 2008-11-06 2015-06-16 Intercontinental Great Brands Llc Shelf-stable concentrated dairy liquids and methods of forming thereof
AU2009336710A1 (en) * 2009-01-06 2011-06-30 Nestec S.A. Processing of macronutrients
AU2010230165B2 (en) * 2009-04-02 2015-02-12 Novozymes A/S Process for making a milk-based protein hydrolysate
JP5177901B2 (ja) * 2009-12-02 2013-04-10 株式会社明治 栄養組成物
UA112972C2 (uk) 2010-09-08 2016-11-25 Інтерконтінентал Грейт Брендс ЛЛС Рідкий молочний концентрат з високим вмістом сухих речовин
RU2457689C2 (ru) * 2010-11-17 2012-08-10 Государственное образовательное учреждение высшего профессионального образования " Кемеровский технологический институт пищевой промышленности" Способ получения смеси аминокислот из отходов переработки сырья животного или растительного происхождения
CZ306184B6 (cs) * 2010-12-30 2016-09-14 C2P S.R.O. Způsob výroby hydrolyzátu kvasničné bílkoviny
JP5763024B2 (ja) * 2012-09-07 2015-08-12 株式会社明治 栄養組成物
DK2883457T3 (en) * 2013-12-10 2017-05-01 Dmk Deutsches Milchkontor Gmbh Apparatus and method for the continuous production of protein hydrosylates
EP3197288A4 (en) * 2015-07-15 2018-05-16 Scotland, Rebecca Isolation of plant oligopeptides and uses thereof
KR101698379B1 (ko) * 2015-09-17 2017-01-20 삼육대학교산학협력단 산양유 단백질 가수분해물, 그것의 제조방법 및 그것의 식품에 사용하는 용도
WO2017059440A1 (en) * 2015-10-02 2017-04-06 Glanbia Nutritionals (Ireland) Ltd. Protein hydrolysate, method for making, and use
RU2663583C2 (ru) * 2015-12-30 2018-08-07 Федеральное государственное бюджетное научное учреждение "Федеральный научный центр пищевых систем им. В.М. Горбатова" РАН Способ производства гидролизата сывороточных белков
CN108949876B (zh) * 2018-07-09 2020-11-24 齐鲁工业大学 一种具有抗氧化活性的牡丹籽多肽口服液的制备方法
AU2019364498A1 (en) * 2018-10-26 2021-05-27 Meiji Co., Ltd. Method for producing high-protein milk raw material
AU2019364074A1 (en) * 2018-10-26 2021-05-20 Meiji Co., Ltd. Method for producing high-protein milk raw material

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2459620B1 (fr) * 1979-06-26 1983-08-05 Agronomique Inst Nat Rech Hydrolisat enzymatique total de proteines de lactoserum, obtention et application
EP0065663A1 (en) * 1981-05-11 1982-12-01 Miles Laboratories, Inc. Method for the preparation of a protein hydrolyzate from whey protein
US4636388A (en) * 1982-02-22 1987-01-13 Stauffer Chemical Company Preparing protein for hydrolysis and product
DK589785A (da) * 1985-12-18 1987-06-19 Samuelsson Ernst Gunnar Peptidpraeparat, fremgangsmaade til fremstilling deraf samt anvendelse af peptidpraeparatet
FR2608051B1 (fr) * 1986-12-15 1989-04-07 Bellon Labor Sa Roger Procede de fabrication d'un hydrolysat enzymatique de proteines riche en di- et tri-peptides, utilisable notamment en nutrition artificielle et en dietetique
EP0322589B1 (fr) * 1987-12-23 1993-01-20 Societe Des Produits Nestle S.A. Procédé de préparation d'un hydrolysat de protéines de lactosérum et d'un aliment hypoallergéniques
BE1003298A3 (nl) * 1990-01-12 1992-02-18 Tessenderlo Chem Nv Werkwijze voor het bereiden van een enzymatisch hydrolysaat.
DK3991D0 (da) * 1991-01-10 1991-01-10 Novo Nordisk As Fremgangsmaade til fremstilling af et proteinhydrolysat

Also Published As

Publication number Publication date
IE77641B1 (en) 1997-12-31
NO934310L (no) 1993-11-29
AU656977B2 (en) 1995-02-23
DE69216231T2 (de) 1997-06-12
DK0588841T3 (da) 1997-05-12
IL102059A0 (en) 1992-12-30
JP3167723B2 (ja) 2001-05-21
IL102059A (en) 1997-02-18
EP0588841B1 (en) 1996-12-27
ES2097328T3 (es) 1997-04-01
CA2109584A1 (en) 1992-12-10
RU2084172C1 (ru) 1997-07-20
WO1992021248A1 (en) 1992-12-10
IE921762A1 (en) 1992-12-02
KR100237147B1 (ko) 2000-01-15
US5691165A (en) 1997-11-25
CA2109584C (en) 2003-04-01
NO934310D0 (no) 1993-11-29
DE69216231D1 (de) 1997-02-06
EP0588841A1 (en) 1994-03-30
ATE146657T1 (de) 1997-01-15
AU1882792A (en) 1993-01-08
JPH06507547A (ja) 1994-09-01
NZ242963A (en) 1993-10-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO315304B1 (no) Fremgangsmate for fremstilling av et myseproteinhydrolysat
EP0575443B1 (en) Pea protein hydrolyzate, method for production thereof and use thereof
US4293571A (en) Process for the preparation of a purified protein hydrolysate
CA2452765C (en) Process for the hydrolysis of milk proteins
AU2002325890A1 (en) Process for the hydrolysis of milk proteins
WO2001064047A9 (fr) Procede de production d&#39;un hydrolisat de proteine de soja
JPH07500733A (ja) カゼイン加水分解物および該カゼイン加水分解物の製造方法
EP0785726B1 (en) Method for production of a milk protein hydrolyzate
NZ286636A (en) Comestible hydrolysate product from a protein, sterile conditions
WO1992011771A1 (en) Method for production of a vegetable protein hydrolyzate
US20030022274A1 (en) Partially hydrolysed protein nutrient supplement
RU2663583C2 (ru) Способ производства гидролизата сывороточных белков

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired