NO300400B1 - Digitalt kommunikasjonssystem - Google Patents

Digitalt kommunikasjonssystem Download PDF

Info

Publication number
NO300400B1
NO300400B1 NO870449A NO870449A NO300400B1 NO 300400 B1 NO300400 B1 NO 300400B1 NO 870449 A NO870449 A NO 870449A NO 870449 A NO870449 A NO 870449A NO 300400 B1 NO300400 B1 NO 300400B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
signals
communication system
paths
digital communication
dsk
Prior art date
Application number
NO870449A
Other languages
English (en)
Other versions
NO870449L (no
NO870449D0 (no
Inventor
Fumio Ikegami
Susumu Yoshida
Tsutomu Takeuchi
Sirikiat Ariyavisitakul
Masaaki Sasada
Original Assignee
Mitsubishi Electric Corp
Fumio Ikegami
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP12202285A external-priority patent/JPH0618385B2/ja
Priority claimed from JP17988485A external-priority patent/JPS6239930A/ja
Application filed by Mitsubishi Electric Corp, Fumio Ikegami filed Critical Mitsubishi Electric Corp
Publication of NO870449D0 publication Critical patent/NO870449D0/no
Publication of NO870449L publication Critical patent/NO870449L/no
Publication of NO300400B1 publication Critical patent/NO300400B1/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L1/00Arrangements for detecting or preventing errors in the information received
    • H04L1/02Arrangements for detecting or preventing errors in the information received by diversity reception

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Digital Transmission Methods That Use Modulated Carrier Waves (AREA)
  • Radio Transmission System (AREA)
  • Communication Control (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår et digitalt kommunikasjonssystem som er motstandsdyktig mot flerbane-forstyrrelser.
Ved mobil radiokommunikasjon har kretskonstruksjon vært betraktet som meget vanskelig da radiobølgene som ankommer via forskjellige baner, forverrer bitfeilhyppigheten.
For å løse dette problem er det tidligere foreslått et nøklingssystem med dobbel fasedreining (engelsk: double-phase shift keying system) (heretter betegnet som DSK-system) og et nøklingssystem med binær fasedreining og retur til null (engelsk: binary-phase shift keying return-to-zero system) (heretter betegnet som BPSK-RZ-system).
DSK-systemet skal beskrives i det følgende. Som vist på fig. 3, er DSK-systemet slik innrettet at det forskyver bære-,bølgefaser med hensyn til de binære informasjonssymboler "0" og "1" to ganger med n/2 pr. 1/2 tidsluke. For eksempel forskyves bærebølgefåsene to ganger med + n/2 med hensyn til det binære inf ormas jonssymbol "1" og to ganger med - n/2 med hensyn til symbolet "0".
Fig. 3(B) viser tidsdiagrammet for faseforskjøvne DSK-signaler med hensyn til binære informasjonssymboler "1, 0, 1" i DSK-systemet som utfører den forannevnte fasedreiningsoperasjon.
En demodulator som benyttes i DSK-systemet, er vist på fig. 5. Mottatte signaler oppdeles i to, idet det ene forsinkes med T/2 (T = tidslukelengden) og det andre ikke forsinkes, og signalene multipliseres med hverandre for å ledes gjennom et lavpassfilter (LPF), slik at det oppnås et signal e(t) som svarer til det opprinnelige, modulerte signal.
I forplantningsbaner i et mobilt radiokommunikasjonssystem ankommer signalet fra et sendepunkt til et mottakingspunkt via brytning og refleksjon på grunn av forskjellige hindringer. I det følgende betraktes to signaler som er vist som D- og U-bølger på fig. 4, og som utsendes fra det samme punkt og mottas i mottakingspunktet med en innbyrdes tidsforskjell på x. Det er blitt teoretisk bekreftet at et signal som er sammensatt av to sådanne signaler, oppviser sådanne feilegenskaper som er vist på fig. 6(A), når de demoduleres ved hjelp av den demodulator som er vist på fig. 5.
På fig. 6 viser ordinaten bitfeilhyppigheten og ab-scissen viser x/T (T = tidslukebredden og x = tidsforskjellen mellom D- og U-bølgene), mens symbolet Eb betegner signalenergi pr. bit, symbolet N0 betegner støyeffekt pr. Hertz, symbolet Pd/Pu betegner midlere effektforhold for D-bølgen i forhold til U-bølgen, og symbolet fD betegner maksimal dopplerfrekvens. Slik det er åpenbart ut fra karakteristikkene, er bitfeilhyppigheten betydelig forbedret i området fra 0,1 til 0,35 for x/T.
Den foregående beskrivelse er gjort for et rc/2-DSK-system som forskyver bærebølgefåsene med hensyn til de binære inf ormas jonssymboler "1" og "0" to ganger med n/2 pr. 1/2 tidsluke, selv om det er blitt bekreftet at denne beskrivelse også gjelder for et AØ/2-DSK-system for forskyvning av bære-bølgef åsene med AØ/2 (0< AØ<rc) pr. 1/2 tidsluke.
Fig. 6(B) viser bitfeilhyppigheten for et n/4-DSK-system i hvilket verdien it/2 er erstattet av n/4. Slik det er åpenbart ut fra de karakteristikker som er vist på fig. 6(B), er bitfeilhyppigheten også forbedret i området fra 0,1 til 0,3 for x/T i Tt/4-DSK-systemet.
Den foregående beskrivelse er gjort for et sådant tilfelle hvor bærebølgefåsene er trinnvis forskjøvet i de første og andre halvdeler av tidslukene, som vist på fig. 3 og 4, selv om den samme beskrivelse også gjelder for det tilfelle hvor bære-bølgef åsene f.eks. endrer seg jevnt, f.eks. for å stige i opphøyede cosinuskurver.
Slik som foran beskrevet, er bitfeilhyppigheten forbedret i området fra 0,1 til 0,35 eller fra 0,1 til 0,3 for x/T i DSK-systemet, og følgelig er nøyaktig kommunikasjon mulig ved benyttelse av et sådant område. I et vanlig mobilt kommunikasjonssystem med en dataoverføringshastighet som er mindre enn flere tusen baud og som benytter et lydområde, er imidlertid forsinkelsestidsforskjellen x så liten at verdien x/T er betydelig mindre enn 0,1, slik at det ikke kan utøves noen anvendelse i områder med forbedret bitfeilhyppighet hvor det gjøres dyktig bruk av DSK-systemets egenskaper.
Det skal nå gis en beskrivelse av BPSK-RZ-systemet. BPSK-RZ-signaler oppnås ved å multiplisere normale BPSK-signaler som vist på fig. 7(a) med på-av-signaler som vist på fig. 7(b), hvilket gir "1" i vilkårlige T/2-intervaller av tidsluker T. BPSK-RZ-signalene er med andre ord signaler som har den samme amplitude og fase som de normale BPSK-signaler under varigheten av den første halvdel eller den andre halvdel T/2 av hver tidsluke, og som oppviser en bærebølgeamplitude som er i hovedsaken lik null under varigheten av den gjenværende T/2.
De sammensatte bølger i BPSK-RZ-signalet gjengis ved hjelp av en differensialdetektor som er vist på fig. 8. På fig. 8 er 1 en inngangsklemme, 2 er en multiplikator, 3 er en for-sinkelseslinje med en forsinkelsestid på en tidsluke T, 4 er et lavpassfilter og 5 er en utgangsklemme.
BPSK-RZ-signalene som mottas på inngangsklemmen 1, er flerebanebølger som er dannet ved overlapping av første BPSK-RZ-signalbølger (heretter betegnet som D-bølger) som er generet ved hjelp av den samme digitale informasjon, og andre BPSK-RZ-signalbølger (heretter betegnet som U-bølger) som ankommer med en forsinkelse på x i forhold til D-bølgene. Fig. 9 illustrerer tidsforholdet mellom D- og U-bølgene. På fig. 9 betegner symbolet T lengden av en tidsluke for overføring av et digitalt symbol av digital informasjon. Symbolet a betegner et intervall fra en oppgang eller stigning av D-bølgene til en stigning av U-bølgene, symbolet b betegner et intervall fra stigningen av U-bølgene til et tidsrom på T/2 av D-bølgene, mens symbolet c betegner et intervall fra tidsrommet på T/2 av D-bølgene til et tidsrom på T/2 av U-bølgene, og symbolet d betegner et intervall fra tidsrommet på T/2 av U-bølgene til et tidsrom på T av D-bølgene.
Signaler e(t) som oppnås på utgangsklemmen 5 i de respektive intervaller, er som følger:
Med hensyn til 0 < x/ T < 0, 5:
Intervall a:
Intervall d:
2e(t) = 0
Med hensyn til 1 > x/ T > 0, 5:
Intervall a:
Intervall b:
Intervall c: e(t) = 0
Intervall d:
hvor p representerer det relative amplitudeforhold mellom U-bølgen og D-bølgen, og 4> representerer bærebølgefaseforskjell mellom D- og U-bølgene.
Slik det er åpenbart ut fra ovenstående beregning, kan effektive utgangssignaler alltid oppnås i intervallene a og c når det dreier seg omO < x/T < 0,5 og i intervallene b og d når det dreier seg om 1 > x/T > 0,5 uten hensyn til faseforskjell mellom D- og U-bølgene, og det oppstår derfor ikke noe problem, såsom øyelukningen i det såkalte øyemønster og økning i sidefluktua-sjon, hvilket har vært forårsaket i det konvensjonelle BPSK-modulasj onssystem.
Fig. 10(A) og 10(B) er grafiske fremstillinger som viser karakteristikker til BPSK-RZ-systemet. Fig. 10(A) viser endringer i bitfeilhyppigheten med signal/støy-forholdet, og fig. 10(B) viser endringer i bitfeilhyppigheten med tidsforsinkelses-forskjellen mellom D- og U-bølgene ved konstant signal/støy-
forhold.
De respektive punkter eller poster er som følger: D- og U-bølgene endrer seg i Rayleigh-fordeling, og symbolene Pd og Pu betegner midlere effektnivåer for henholdsvis D- og U-bølgene, symbolet Eb betegner signalenergi pr. bit, mens symbolet NO betegner støyeffekt pr. frekvensenhet og symbolet fD betegner den maksimale dopplerfrekvens for fading.
Den stiplede linje BPSK på fig. 10(Å) viser karakteri-stikken for det normale BPSK-system som referanse. Som vist på fig. 10(A), er BPSK-RZ-systemet meget kraftig forbedret sam-meliknet med det normale BPSK-system.
Som vist på fig. 10(B), er videre bitfeilhyppigheten betydelig forbedret i området fra 0,1 til 0,75 t/T. Selv om den foregående beskrivelse er gjort for BPSK-systemet (bi-fase-modulasjon), oppnås liknende forbedring i et QPSK-system (kvadri-fasemodulasjon) i hvilket 2-bits binærinformasjonssymboler "00", "01", "11" og "10" er tildelt til f.eks. respektive faseendringer 0, n/2, n og - n/2 ved anvendelse av et QPSK-RZ-modulasjonssystem (engelsk: quadri-phase shift keying return-to-zero modulation system) i hvilket den andre eller første halvdel av en tidsluke er null i amplitude.
Fig. 11 viser et karakteristikkdiagram for sammenlikning mellom BPSK-RZ-systemet og QPSK-RZ-systemet som viser en karakteristikk med liknende tendens til forbedring.
Selv om karakteristikkene forringes når på-av-signaler båndbegrenses gjennom et basisbåndfilter (båndbredde Bd), er det blitt bekreftet at sådan forringelse av karakteristikkene er bemerkelsesverdig liten som vist på fig. 12(A) og (B). QPSK-RZ-modulasjonssystemet er således tilstrekkelig praktisk, selv om båndbegrensningen anvendes.
En sådan teknisk idé kan anvendes ikke bare på binære informasjonssymboler, men kan utvides til flerfasemodulasjon svarende til flernivå-informasjonssymboler.
I DSK-, BPSK-RZ- og QPSK-RZ-systemene er således bitfeilhyppigheten forbedret i spesielle områder av t/T (0,1 til 0,35 i DSK-systemet og 0,1 til 0,75 i BPSK-RZ- og QPSK-RZ-systemene).
I et alminnelig, mobilt radiokommunikasjonssystem som benytter lydområder med en dataoverf øringshastighet som er mindre en flere tusen baud, er imidlertid forsinkelsestidsdifferansen x så liten at forholdet x/T er betydelig mindre enn 0,1, og følgelig kan egenskapene til DSK- og BPSK-RZ-systemene ikke effektueres i områdene med forbedret bitfeilhyppighet.
Dersom det for eksempel antas at overføringshastigheten er 6000 baud ved lavhastighets dataoverføring ved hjelp av mobil radiokommunikasjon, og forplantningstidsforskjellen x mellom D-og U-bølger er 10 us, er tidsluken T som følger: T = 1/6000 s = 167 us.
Følgelig blir
x/T = 10 us/167 us = 0,06,
slik at verdien x/T er mindre enn 0,1.
Formålet med den foreliggende oppfinnelse er å til-veiebringe et digitalt kommunikasjonssystem ved hvilket det kan oppnås en betydelig forbedring av bitfeilhyppigheten for de overførte signaler.
Ifølge oppfinnelsen er det tilveiebrakt et digitalt kommunikasjonssystem for overføring av digitale signaler, hvor de digitale signaler som utmates fra en signalkilde på en første stasjon, oppdeles i to signaler, og de oppdelte, respektive signaler moduleres ved sådan modulasjon som DSK, BPSK-RZ eller QPSK-RZ, og hvor de modulerte signaler overføres til en andre stasjon via to signaloverføringsbaner med liten korrelasjon, og de modulerte signaler kombineres på den andre stasjon og deretter demoduleres ved hjelp av differensialdeteksjon, hvilket system er kjennetegnet ved at en forsinkelseskrets er innkoplet i serie med den ene av de to signaloverføringsbaner, idet forsinkelseskretsen tilveiebringer en tidsforsinkelse som muliggjør betydelig forbedring av bitfeilhyppigheten for det kombinerte, demodulerte signal.
Oppfinnelsen skal beskrives nærmere i det følgende under henvisning til tegningene, der fig. 1 og 2 er blokkskjemaer som viser en utførelse av oppfinnelsen, fig. 3(A) og 3(B) er diagrammer som illustrerer DSK-systemet, fig. 4 er et diagram som illustrerer to signaler med en forsinkelsestidsdifferanse, fig.
5 illustrerer oppbygningen av en demodulator i DSK-systemet, fig. 6(A) og 6(B) er karakteristikkdiagrammer som viser forbindelsen mellom forsinkelsestidsdifferansen og bitfeilhyppigheten i DSK-systemet, fig. 7 illustrerer BPSK-RZ-systemet, fig. 8 illustrerer oppbygningen av en demodulator i BPSK-RZ-systemet, fig. 9 er et diagram som viser to signaler med en forsinkelsestidsdifferanse, fig. 10(A) og 10(B) er karakteristikkdiagrammer som viser forbindelsen mellom tidsf orsinkelsesdif feransen og bitfeilhyppigheten i BPSK-RZ-systemet, fig. 11 er et karakteristikkdiagram for sammenlikning mellom BPSK-RZ-systemet og QPSK-systemet, fig. 12(A) og 12(B) er karakteristikk-sammenlikningsdiagrammer ved anvendelse av båndbegrensning ved hjelp av et basisbåndfilter, fig. 13 er et blokkskjerna som viser et annet eksempel på et forsinkelsessystem i overføringssystemet ifølge oppfinnelsen, og fig. 14 er et blokksk jerna som viser et annet eksempel på en forsinkelsesinnføring i mottakingssystemet ifølge oppfinnelsen.
En utførelse av oppfinnelsen skal beskrives i det følgende under henvisning til tegningene. Beskrivelsen gjøres nå for et tilfelle hvor oppfinnelsen anvendes på DSK-systemet. På fig. 1 er en basisstasjon 1 dannet av et basisstasjon-sendesystem 11, et basisstasjon-mottakingssystem 12 og et basisstasjon-antennesystem 13. Sendesystemet 11 i basisstasjonen 10 er dannet av to sendergrener. Signaler fra en datainngangsklemme 111 oppdeles med andre ord i to grener. Den første gren er dannet av en forsinkelseskrets 112 (i det følgende betegnet som DL 112), en modulator 113 (i det følgende betegnet som MOD 113) for DSK-modulasjon, og en effektforsterker 115 (i det følgende betegnet som PA 115), mens den andre gren er dannet av en MOD 114 for DSK-modulasjon og en PA 116.
Mottakingssystemet i basisstasjonen er også dannet av to grener, nemlig en første gren som er dannet av en høyfrek-vens forsterker (PFA) 112, en blander (MIX) 123, en mellomfrekvensforsterker (IFA) 125 og en forsinkelseskrets (DL) 127, og en andre gren som er dannet av en høyfrekvensforsterker 122, en blander 124 og en mellomfrekvensforsterker 126, en demodulator 128 (i det følgende betegnet som DEM 128) og en utgangsklemme 129. DEM 128 kombinerer og demodulerer utgangssignalene fra de to grener ved hjelp av en T/2-krets.
Basisstasjonens antennesystem 13 er dannet av diplek-sere 131 og 132 (i det følgende betegnet som Dup 131 og 132), en horisontalt polarisert antenne 133 og en vertikalt polarisert antenne 134.
Den mobile stasjon 2 er dannet av en første antenne 21, en andre antenne 22 som er polarisert ortogonalt på den første, en hybridkrets (HYB) 23, en mottaker (RX) 24, en sender (TX) 25, en mottakende utgangsklemme 26 og en sendende inngangsklemme 27.
Virkemåten av det digitale kommunikasjonssystem ifølge oppfinnelsen skal beskrives i det følgende.
I basisstasjonens sendesystem 11 blir et signal som mottas på datainngangsklemmen 111, oppdelt i to signaler av hvilke det ene overføres via forsinkelseskretsen 112, modulatoren 113, effektforsterkeren 115, diplekseren 131 og den horisontalt polariserte antenne 133.
Det andre signal overføres direkte via modulatoren 114, effektforsterkeren 116, diplekseren 132 og den vertikalt polariserte antenne 134. Den mobile stasjon mottar to signaler med en forsinkelsestidsforskjell som er frembrakt av DL 112 i sendesysternet 11.
Når overføringshastigheten er liten, er imidlertid forsinkelsestidsforskjellen i en romforplantningsbane i det mobile radiokommunikasjonssystem bemerkelsesverdig liten sammenliknet med tidslukebredden, og forsinkelsestiden d for DL 112 innstilles derfor på en slik måte at den forsinkelsestidsforskjell som er nødvendig for å oppnå den beste bitfeilhyppighet i DSK-systemet, oppnås ved hjelp av DL 112.
Dersom det for eksempel antas at overføringshastigheten er 6000 baud og forsinkelsestidsforskjellen x mellom D- og U-bølgene er 10 ps, slik som foran beskrevet, oppnås den foretrukne verdi på 0,1 til 0,3 ( x + xd)/T som følger, da verdien T er lik 167 ps som foran beskrevet:
( x + xd)/167 ps = 0,1 til 0,3
x + xd = 16,7 til 50,1 ps
hvor x = 10, og følgelig: xd = 6,7 til 40,1 ps.
Selv om forsinkelsestidsforskjellen x mellom D- og U-bølgene er 10 ps i den foregående beskrivelse, kan forskjellen bli lik null, og verdien xd er følgelig fortrinnsvis større enn 16,7 ps, slik at verdien ( x + xd)/T er større enn 0,1 selv om verdien x er lik null.
Den mobile stasjon mottar/detekterer de signaler som overføres fra basisstasjonens sender på den foran beskrevne måte, slik at en bemerkelsesverdig god bitfeilhyppighet oppnås. På den annen side sender den mobile stasjon signalene fra en TX 25 via de kryssede, første og andre antenner 21 og 22, for å mottas av basisstasjonens antennesystem 13. Signaler som overføres fra én sender 25 på den mobile stasjon, mottas av den horisontalt polariserte antenne 133 og den vertikalt polariserte antenne 134 i basisstasjonens antennesystem 13. Omforming til en mellomfrek-vens utføres av mottakende kretser i to grener svarende til signalene med den horisontale polarisasjon og den vertikale polarisasjon. Forsinkelse frembringes bare for den mottakende krets for den horisontale polarisasjon ved hjelp av DL 127, og deretter sammensettes signalene for å tilføres til DEM 128. DL 127 må ha en forsinkelsesverdi som er nødvendig for å oppnå den optimale bitfeilhyppighet for DSK-systemet på liknende måte som foran beskrevet, og bitfeilhyppighetsdataene blir følgelig betydelig forbedret i basisstasjonens mottakersystem.
Slik det fremgår av den foregående beskrivelse, oppnås det oppsatte formål ved differensiell deteksjon av de to DSK-signaler, såsom det horisontalt polariserte signal og det vertikalt polariserte signal, som i det mobile radiokommunikasjonssystem overføres via forplantningsbaner uten korrelasjon (eller med ytterst liten korrelasjon), idet forsinkelsestidsforskjellen mellom signalene innstilles på en ønsket verdi (dvs. den forsinkelsestid som kan frembringe de bitfeilhyppighetsfor-bedrende egenskaper til DSK-systemet) ved hjelp av demodulatoren 128. Når det gjelder stedet for innføring av forsinkelseskretsen, kan dette derfor være systemet ifølge ovenstående utførelse (system som anvender forsinkelse i sendeområdet), hvor signaler oppdeles i to før DSK-modulasjonen, ett av signalene forsinkes for å få en ønsket forsinkelsestidsforskjell, begge signaler overføres til to overføringsbaner uten korrelasjon-etter DSK-modulasjonen (ved benyttelse av den horisontale polarisasjon og den vertikale polarisasjon), og signalene som mottas fra disse to baner, sammensettes i mottakingsområdet for differensiell deteksjon, eller et annet system (system som anvender forsinkelse i mottakingsområdet) hvor et DSK-signal sendes inn i to overføringsbaner uten noen relasjon, ett av signalene mottas via den første overføringsbane, og den andre overføringsbane forsinkes med en ønsket forsinkelsestidsforskjell for deretter å sammensettes for differensiell deteksjon. Det finnes dessuten andre
modifikasjoner som følger:
Hva angår systemet med forsinkelsesanvendelse i sendingsområdet, kan et DSK-signal som DSK-moduleres ved hjelp av en MOD 103, oppdeles i to og forsinkes med forsinkelsestidsforskjellen for å sendes til overf øringsbaner uten noen korrelasjon, som vist på fig. 13. Hva angår systemet med forsinkelsesanvendelse i mottakingsområdet, kan et DSK-signal sendes til to overføringsbaner uten korrelasjon for å anvende en ønsket forsinkelsestidsforskjell mellom hver av utgangene fra de to overføringsbaner uten korrelasjon, som vist på fig. 14, for å sammensettes for differensiell deteksjon.
Selv om forsinkelseskretsene er anordnet bare i basisstasjonen i de foran beskrevne eksempler, kan disse innføres bare i den mobile stasjon, eller innføres separat i basisstasjonen og den mobile stasjon. Selv om den foregående beskrivelse er blitt utført for tilfellet med benyttelse av de horisontalt og vertikalt polariserte signaler som overføringsbaner uten korrelasjon, kan den foreliggende oppfinnelse også anvendes på et system som benytter to antenner som er adskilt fra hverandre (ved benyttelse av det såkalte rom-mangfoldighetskonsept (space diversity concept)), og på et system som benytter to antenner som har forskjellig antennemønster (ved benyttelse av det såkalte antennemønster-mangfoldighetskonsept). Videre kan den foreliggende oppfinnelse anvendes på et system som benytter to antenner i to eller tre kombinasjoner av polarisasjon, avvikelse i posisjon og forskjell i antennemønster, idet det benyttes to eller tre kombinasjoner av polarisasjon, rommangfoldighet og antennemønstermangfoldighet.
Selv om den foregående beskrivelse videre er gjort for det tilfelle hvor både basis- og mobilstasjonene er forsynt med de horisontalt og vertikalt polariserte antenner, blir bølge-polarisasjonen ekstremt forstyrret av flerbane-refleksjon i forplantningsbanene for mobil radiokommunikasjon, mens korrelasjon mellom horisontale og vertikale polarisasjonskomponenter av bølgen blir ekstremt redusert. Selv om enten den horisontale eller vertikale polarisasjonskomponent reduseres, blir nemlig den andre polarisasjonskomponent ikke redusert, og mobilstasjonens antenner kan følgelig ha bare én type av polarisasjonsplan. Radiobølgene som overføres fra mobilstasj onen, kan mottas av både de horisontale og vertikale polarisasjonsantenner 133 og 134 i basisstasjonens antennedel som de signaler som har horisontale og vertikale polarisasjonskomponenter som skal separeres til signalene med den foreskrevne forsinkelsestid via dobbeltsystem-mottakingskretsene, og deretter sammensettes med hverandre, slik at de optimale driftsegenskaper oppnås i DSK-systemet. De respektive signaler kan overføres i sirkulær polarisasjon for å oppnå en liknende effekt.
Selv om den foran omtalte utførelse anvendes på DSK-systemet i den foregående beskrivelse, kan oppfinnelsen også anvendes på systemer for forbedring av bitfeilhyppigheten med øket forsinkelsestidsforskjell, f.eks. BPSK-RZ-systemet og QPSK-RZ-systemet.
Tilfellet med BPSK-RZ-systemet skal beskrives under henvisning til fig. 2. Den innretning som er vist på fig. 2, har en konstruksjon som er identisk med DSK-systemet som er vist på fig. 1, bortsett fra følgende punkter: Selv om MOD-enhetene 113 og 114 på fig. 1 er innrettet til å utføre DSK-modulasjon, er MOD-enhetene 113' og 114' på fig. 2 innrettet til å utføre BPSK-RZ-modulasjon. Mens videre DEM 128 på fig. 1 har en T/2-forsinkelseskrets, er den på fig. 2 viste DEM 128' realisert ved hjelp av en differensialdetektor med en T-forsinkelseskrets. Mens dessuten forsinkelseskretsene (DL) 112 og 127 på fig. 1 er valgt for å ha den forsinkelsestid som er nødvendig for å oppnå den beste bitfeilhyppighet i DSK-systemet, er forsinkelseskretsene (DL) 112' og 127' på fig. 2 valgt for å ha en forsinkelsestid som er nødvendig for å oppnå den beste bitfeilhyppighet i BPSK-RZ-systemet .
Virkemåten av den på fig. 2 viste utførelse er identisk med virkemåten av utførelsen på fig. 1, og en beskrivelse av denne er derfor utelatt.
Selv om den foregående beskrivelse er gjort for tilfellet med anvendelse av modulasjonssystemet med den forbedrende virkning, f.eks. DSK- eller BPSK-RZ-systemet, for både strekningen fra basisstasjonens sender til mobilstasjonen og for strekningen fra mobilstasjonen til basisstasjonens mottaker, kan systemet ifølge oppfinnelsen anvendes på bare den ene av strekningene mens et annet forbedrende system anvendes for den andre strekning.
I det digitale kommunikasjonssystem ifølge oppfinnelsen er forsinkelseskretsene delvis kaskadekoplet i de to signalover-føringsbaner for å sikre den forsinkelsestidsforskjell som er nødvendig for å forbedre bitfeilhyppigheten for DSK- eller BPSK-RZ -signalene som overføres over to over f øringsbaner uten noen korrelasjon eller med liten korrelasjon i overføringsegenskaper, ved benyttelse av DSK- eller BPSK-RZ-systemet slik som foran beskrevet. Selv dersom forsinkelsestiden i romforplantningsbanene er mindre enn den forsinkelsestidsforskjell som er nødvendig for den foreskrevne forbedringsoperasjon ved hjelp av DSK- eller BPSK-RZ-systemet, kan således foreskrevet forsinkelsestidsforskjell tilveiebringes ved hjelp av forsinkelseskretsene for å drive kommunikasjonssystemet på det optimale driftspunkt for DSK-eller BPSK-RZ-systemet.
Når det gjelder muligheten for industriell utnyttelse, kan den foreliggende oppfinnelse utnyttes i et mobilt radiokommunikasjonssystem, såsom radioanordninger for biler eller liknende.

Claims (12)

1. Digitalt kommunikasjonssystem for overføring av digitale signaler, hvor de digitale signaler som utmates fra en signalkilde (111; 27) på en første stasjon (1; 2), oppdeles i to signaler, og de oppdelte, respektive signaler moduleres ved sådan modulasjon som DSK, BPSK-RZ eller QPSK-RZ, og hvor de modulerte signaler overføres til en andre stasjon (2; 1) via to signalover-føringsbaner med liten korrelasjon, og de modulerte signaler kombineres på den andre stasjon og deretter demoduleres ved hjelp av differensialdeteksjon, KARAKTERISERT VED at en forsinkelseskrets (127, 112) er innkoplet i serie med den ene av de to signaloverføringsbaner, idet forsinkelseskretsen tilveiebringer en tidsforsinkelse som muliggjør betydelig forbedring av bitfeilhyppigheten for det kombinerte, demodulerte signal.
2. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at forsinkelseskretsen (112) er inkludert i den første stasj on (1).
3. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at forsinkelseskretsen (127) er inkludert i den andre stasjon (2).
4. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at de to baner med liten korrelasjon er krysspolarisert sammenliknet med hverandre.
5. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at de to baner med liten korrelasjon er baner via to antenner som avviker fra hverandre i posisjon.
6. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at de to baner med liten korrelasjon er baner via to antenner som har forskjellig antennemønster.
7. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at de to baner med liten korrelasjon er baner som er dannet av to eller tre kombinasjoner av baner fra baner i hvilke bølgene er krysspolarisert sammenliknet med hverandre, baner via to antenner som avviker fra hverandre i posisjon, og baner via to antenner som har forskjellig antennemønster.
8. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at modulasjonssystemet er et AØ/2-DSK-system for forskyvning av bærebølgefaser med hensyn til binære informasjonssymboler to ganger med AØ/2 (0<AØ/2<n) pr. 1/2 tidsluke.
9. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at modulasjonssystemet er et n/2-DSK-system for forskyvning av bærebølgefaser med hensyn til binære inf ormas jonssymboler to ganger med n/2 pr. 1/2 tidsluke.
10. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at modulasjonssystemet er et n/4-DSK-system for forskyvning av bærebølgefaser med hensyn til binære informasjonssymboler to ganger med n/4.
11. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at modulasjonssystemet er et BPSK-RZ-system som benytter BPSK-RZ-signaler som i amplitude og fase er identiske med BPSK-signaler i første T/2 intervaller av respektive tidsluker T, og effektivt lik null i amplitude i andre T/2 intervaller.
12. Digitalt kommunikasjonssystem ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at modulasjonssystemet er et QPSK-RZ-system som benytter QPSK-RZ-signaler som i amplitude og fase er identiske med QPSK-signaler i første T/2 intervaller av respektive tidsluker T, og effektivt lik null i amplitude i andre T/2 intervaller.
NO870449A 1985-06-05 1987-02-04 Digitalt kommunikasjonssystem NO300400B1 (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP12202285A JPH0618385B2 (ja) 1985-06-05 1985-06-05 ディジタル通信方法及びその装置
JP17988485A JPS6239930A (ja) 1985-08-14 1985-08-14 デイジタル通信装置
PCT/JP1985/000513 WO1986007514A1 (en) 1985-06-05 1985-09-13 Digital communication equipment

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO870449D0 NO870449D0 (no) 1987-02-04
NO870449L NO870449L (no) 1987-04-03
NO300400B1 true NO300400B1 (no) 1997-05-20

Family

ID=26459242

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO870449A NO300400B1 (no) 1985-06-05 1987-02-04 Digitalt kommunikasjonssystem

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4849990A (no)
EP (2) EP0370533B1 (no)
CA (1) CA1277714C (no)
DE (2) DE3587962T2 (no)
DK (2) DK167470B1 (no)
FI (1) FI86353C (no)
NO (1) NO300400B1 (no)
WO (1) WO1986007514A1 (no)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0338932A (ja) * 1989-07-06 1991-02-20 Oki Electric Ind Co Ltd スペースダイバーシチ方式
US5335359A (en) * 1990-05-31 1994-08-02 Nec Corporation Diversity receiver using matched filter and decision feedback equalizer
JP2554219B2 (ja) * 1991-11-26 1996-11-13 日本電信電話株式会社 ディジタル信号の重畳伝送方式
US5717725A (en) * 1992-03-12 1998-02-10 Ntp Incorporated System for wireless transmission and receiving of information through a computer bus interface and method of operation
US5745532A (en) * 1992-03-12 1998-04-28 Ntp Incorporated System for wireless transmission and receiving of information and method of operation thereof
US5710798A (en) * 1992-03-12 1998-01-20 Ntp Incorporated System for wireless transmission and receiving of information and method of operation thereof
US6272190B1 (en) 1992-03-12 2001-08-07 Ntp Incorporated System for wireless transmission and receiving of information and method of operation thereof
GB2281478A (en) * 1993-08-27 1995-03-01 Nokia Telecommunications Oy Diversity radio communication systems
US5490148A (en) * 1993-12-15 1996-02-06 Motorola, Inc. Bit error rate estimator
US5493582A (en) * 1994-02-04 1996-02-20 Ericsson Ge Mobile Communications Method and apparatus for encoding and decoding automatic radio identification data
US5724666A (en) * 1994-03-24 1998-03-03 Ericsson Inc. Polarization diversity phased array cellular base station and associated methods
US5832389A (en) * 1994-03-24 1998-11-03 Ericsson Inc. Wideband digitization systems and methods for cellular radiotelephones
US6151310A (en) * 1994-03-24 2000-11-21 Ericsson Inc. Dividable transmit antenna array for a cellular base station and associated method
GB9424341D0 (en) * 1994-12-02 1995-01-18 Philips Electronics Uk Ltd Receiver diversity
US5784402A (en) * 1995-01-09 1998-07-21 Kamilo Feher FMOD transceivers including continuous and burst operated TDMA, FDMA, spread spectrum CDMA, WCDMA and CSMA
US5491457A (en) * 1995-01-09 1996-02-13 Feher; Kamilo F-modulation amplification
JP2746190B2 (ja) * 1995-04-27 1998-04-28 住友電気工業株式会社 スペクトラム拡散通信装置
US5764696A (en) * 1995-06-02 1998-06-09 Time Domain Corporation Chiral and dual polarization techniques for an ultra-wide band communication system
US5805983A (en) * 1996-07-18 1998-09-08 Ericsson Inc. System and method for equalizing the delay time for transmission paths in a distributed antenna network
US6128330A (en) 1998-11-24 2000-10-03 Linex Technology, Inc. Efficient shadow reduction antenna system for spread spectrum
JP3402363B2 (ja) * 2000-06-13 2003-05-06 日本電気株式会社 送信ダイバーシチ方式送信機における遅延時間制御方式。
US7224906B2 (en) * 2000-09-26 2007-05-29 Celight, Inc. Method and system for mitigating nonlinear transmission impairments in fiber-optic communications systems
US10292067B2 (en) 2013-11-25 2019-05-14 At&T Intellectual Property I, L.P. Collaborative scheduling of last hop cellular traffic
TWI587663B (zh) * 2016-01-25 2017-06-11 國立交通大學 二位元相位偏移解調變器
US9900197B1 (en) * 2016-10-03 2018-02-20 Keyssa Systems, Inc. BPSK demodulation

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3144647A (en) * 1959-12-01 1964-08-11 Itt Diversity system
US3665365A (en) * 1971-02-08 1972-05-23 Cts Corp Multi-impedance electrical component
JPS5553347U (no) * 1978-10-05 1980-04-10
FR2469063B1 (fr) * 1979-10-31 1987-10-23 Brossard Pierre Modulations binaires a deplacement de phase et modulateurs
US4384358A (en) * 1980-01-28 1983-05-17 Nippon Electric Co., Ltd. Space-diversity broad-band digital radio receiver
JPS5815341A (ja) * 1981-07-22 1983-01-28 Nec Corp 送信ダイバーシティ信号の送信方法および装置
US4726038A (en) * 1985-01-22 1988-02-16 Fumio Ikegami Digital communication system
US4715048A (en) * 1986-05-02 1987-12-22 Canadian Patents And Development Limited Frequency offset diversity receiving system

Also Published As

Publication number Publication date
WO1986007514A1 (en) 1986-12-18
DE3587962T2 (de) 1995-05-24
DE3581086D1 (de) 1991-02-07
DK3892D0 (da) 1992-01-10
DE3587962D1 (de) 1995-01-26
US4849990A (en) 1989-07-18
FI865278A0 (fi) 1986-12-22
EP0370533A3 (en) 1990-12-19
DK167470B1 (da) 1993-11-01
DK30287A (da) 1987-01-20
NO870449L (no) 1987-04-03
EP0370533A2 (en) 1990-05-30
DK30287D0 (da) 1987-01-20
CA1277714C (en) 1990-12-11
EP0224586A4 (en) 1988-04-27
DK166187C (da) 1993-08-09
EP0370533B1 (en) 1994-12-14
NO870449D0 (no) 1987-02-04
DK3892A (da) 1992-01-10
DK166187B (da) 1993-03-15
FI865278A (fi) 1986-12-22
EP0224586B1 (en) 1991-01-02
FI86353B (fi) 1992-04-30
EP0224586A1 (en) 1987-06-10
FI86353C (fi) 1992-08-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO300400B1 (no) Digitalt kommunikasjonssystem
US8265190B2 (en) Multiple antennas transmit diversity scheme
US6798847B2 (en) Transmit antenna diversity apparatus and method for a base station in a CDMA mobile communication system
EP1128586B1 (en) Base station and terminal apparatus with adaptive modulation
EP0744841A2 (en) Method and apparatus for transmission and reception of burst signals using time diversity and antenna switching
US4397036A (en) Diversity system
KR20000068380A (ko) 직교 주파수 분할 다중 전송 방식과 그 송신 장치 및 수신 장치
US20220038326A1 (en) Transmission device and transmission method
US6363100B1 (en) Radio data communication system using spread spectrum scheme
US7236539B2 (en) Apparatus and method for estimation of frequency offset in wireless communications
US8711965B2 (en) Method and apparatus for optimizing transmission diversity
El-Hajjar et al. Dispensing with Channel Estimation…
JP3427778B2 (ja) 搬送波制御方式
EP0838105B1 (en) Multipath resistant, orthogonal code-division multiple access system
CA1266705A (en) Digital communication device
US6496542B1 (en) Digital communication system
Wu et al. Dual-polarization frequency reuse with frequency band shifting allocation
Kamatham et al. Implementation of 2x2 MIMO-OFDM System using Universal Software Radio Peripherals
FI96556C (fi) Digitaalinen liikennelaite ja -menetelmä
JPH0243385B2 (no)
Ling et al. A Review on Cooperative Diversity Techniques Bypassing Channel Estimation
JPH06311192A (ja) ディジタル復調器
JPH0832487A (ja) スペクトル拡散通信システム
JP2843033B2 (ja) ディジタル通信方式
JPH0638596B2 (ja) デイジタル通信方式