NO175902B - Framgangsmåte for framstilling av et alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksan - Google Patents

Framgangsmåte for framstilling av et alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksan Download PDF

Info

Publication number
NO175902B
NO175902B NO893857A NO893857A NO175902B NO 175902 B NO175902 B NO 175902B NO 893857 A NO893857 A NO 893857A NO 893857 A NO893857 A NO 893857A NO 175902 B NO175902 B NO 175902B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
alkenyl group
organopolysiloxane
copolymerization
resulting
contents
Prior art date
Application number
NO893857A
Other languages
English (en)
Other versions
NO893857L (no
NO893857D0 (no
NO175902C (no
Inventor
Shosaku Sasaki
Hiroshi Masaoka
Original Assignee
Toray Silicone Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toray Silicone Co filed Critical Toray Silicone Co
Publication of NO893857D0 publication Critical patent/NO893857D0/no
Publication of NO893857L publication Critical patent/NO893857L/no
Publication of NO175902B publication Critical patent/NO175902B/no
Publication of NO175902C publication Critical patent/NO175902C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G77/00Macromolecular compounds obtained by reactions forming a linkage containing silicon with or without sulfur, nitrogen, oxygen or carbon in the main chain of the macromolecule
    • C08G77/42Block-or graft-polymers containing polysiloxane sequences
    • C08G77/44Block-or graft-polymers containing polysiloxane sequences containing only polysiloxane sequences
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G77/00Macromolecular compounds obtained by reactions forming a linkage containing silicon with or without sulfur, nitrogen, oxygen or carbon in the main chain of the macromolecule
    • C08G77/04Polysiloxanes
    • C08G77/06Preparatory processes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G77/00Macromolecular compounds obtained by reactions forming a linkage containing silicon with or without sulfur, nitrogen, oxygen or carbon in the main chain of the macromolecule
    • C08G77/04Polysiloxanes
    • C08G77/20Polysiloxanes containing silicon bound to unsaturated aliphatic groups

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Silicon Polymers (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en framgangsmåte for framstilling av et alkenylgruppeholdig organopolysiloksan, som angitt i den innledende del av patentkrav 1.
Bakgrunn.
Der finnes konvensjonelt kjente organopolysiloksaner, som inneholder alkenylgrupper i molekylet, slik som i tilfellet med dimetylpolysiloksan. F.eks. angir Walter Noll et organopolysiloksan inneholdende en alkenylgruppe (f.eks. vinylgruppe, etc.) i Chemistry and Technology of Silicones (Academic Press, 1968).
Det er et velkjent faktum at et organopolysiloksan som inneholder en alkenylgruppe inneholdende tre eller færre karbonatomer kan kopolymeriseres under betingelser identiske med de for polymerisering av dimetylpolysiloksan. F.eks. kan en metyl-vinyl-siloksan-tetramer og dimetylsiloksan-tetramer kopolymeriseres i en nitrogenatmosfære i nærvær av en kaliumhydroksid-katalysator ved 120 til 170°C i 4 til 8 timer. Den resulterende siloksankopolymeren kan også framstilles i nærvær av en sur-leire-katalysator i en nitrogenatmosfære ved 70 til 110°C i 10 til 30 timer. Det er også et velkjent faktum at et organopolysiloksan som inneholder en alkenylgruppe inneholdende fire eller flere karbonatomer, og som er kararakterisert med en viskositet på 310 centistoke (est) eller høyere ved 25°C, kan kopolymeriseres i luft i nærvær av en alkalisk katalysator; se japansk Kokai Patent Nr. Sho 62(1987)-86061.
Det ble oppdaget at dersom et organopolysiloksan, som inneholder en alkenylgruppe inneholdende fire eller flere karbonatomer, kopolymeriseres ved bruk av en alkalisk katalysator (f.eks. kaliumhydroksid, etc.) i en nitrogenatmosfære, induseres geldannelse. Dersom nevnte alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksan framstilles ved bruk av en sur katalysator (f.eks. sur leire, etc), er det umulig å fjerne nevnte sure katalysator fullstendig fra et produkt med høy viskositet. Således reduseres varmemotstandsevnen. Det ble også oppdaget at et organopolysiloksan, som inneholder en alkenylgruppe inneholdende fire eller flere karbonatomer, og som er karakterisert ved en viskositet på 300 est eller høyere ved 25 °C ikke kan kopolymeriseres i luft i nærvær av en alkalisk katalysator.
Formål.
Formålet med oppfinnelsen er å anvise en framgangsmåte for framstilling av et alkenylgruppe-holdig organopolysiloksan hvori kopolymerisering raskt kan induseres i nærvær av en alkalisk katalysator, uten å indusere geldannelse.
Oppfinnelsen.
Dette formål oppnås med en framgangsmåte ifølge den karakteriserende del av patentkrav 1. Ytterligere fordelaktige trekk framgår av det uselvstendige krav 2.
Organopolysiloksan inneholdende en alkenylgruppe og med en viskositet på
500 est ved 25°C framstilles ved kopolymerisering av (A) et organopolysiloksan angitt med den gjennomsnittlige formel R<1>aSiO(4.a)/2, hvor R1 er en monovalent hydrokarbongruppe uten alifatisk umettethet og a er et tall fra 1.90 til 2.05, og (B) et organopolysiloksan inneholdende en alkenylgruppe angitt med den gjennomsnittlige formel R<2>bR<3>cSiO(4.b.c)/2, der R2 er en monovalent hydrokarbongruppe uten alifatisk umettethet; b er et tall fra 0.95 til 2.00; c er et tall fra 0.50 til 1.05; b + c er et tall fra 1.5 til 3.0; og R3 er en alkenylgruppe inneholdende 4 til 8 karbonatomer. I henhold til oppfinnelsen finner kopolymeirsasjonen sted ved bruk av en alkalisk katalysator i en atmosfære med oksygen men uten karbondioksid.
Organopolysiloksanet brukt som komponent (A) er angitt med følgende gjennomsnittlige sammensetningsforme!:
I nevnte formel, er R<1> en monovalent hydrokarbongruppe uten alifatisk umettethet. Eksempler på slike grupper omfatter alkylgrupper (f.eks. metyl, etyl, propyl, etc.); arylgrupper (f.eks. fen yl, naftyl, etc); aralkylgrupper (f.eks. 2-fenyletyl, 2-fenylpropyl, etc), og halogensubstituerte grupper (f.eks. 3,3,3-trifluorpropyl, etc). Små mengder av hydroksylgrupper eller alkoksygrupper kan også være tilstede i molekylet, a er et tall fra 1.90 til 2.05.
Polymeriseirngsgraden for organopolysiloksanet brukt som den foreliggende komponenten må være minst 3. Der er ingen spesielle begrensninger på den øvre grensen for polymeriseirngsgraden, men i lys av kopolymeriserings-reaktiviteten med komponent (B), bør polymeriseirngsgraden være fra 3 til 100. Molekylstrukturen kan være lineær eller syklisk.
Eksempler på forbindelser som kan anvendes som den foreliggende komponenten inkluderer dimetylpolysiloksan hvori begge endene er kapslet med hydroksylgrupper; syklisk polydimetylsiloksan, polydimetylsiloksan hvori begge ender er kapslet med trimetylsiloksygrupper; poly(metylfenyl)-siloksan hvori begge endene er kapslet med hydroksylgrupper; og dimetylsiloksan-metylfenylsiloksan kopolymer hvori begge ender er kapslet med hydroksylgrupper. De forannevnte forbindelsene kan brukes enten alene eller i en kombinasjon av to eller flere.
Det alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksanet anvendt som komponent (B) er angitt med følgende gjennomsnittlige sammensetningsforme!: I nevnte formel, er R2 en monovalent hydrokarbongruppe uten alifatisk umettethet. Som sådanne, kan grupper angitt ovenfor for R1 være passende å bruke. R3 er en alkenylgruppe inneholdende 4 til 8 karbonatomer, og kan være
En alkenylgruppe inneholdende 8 eller flere karbonatomer er ikke ønskelig siden den foreliggende komponenten ikke kan lett kopolymeriseres med organopolysiloksanet brukt som komponent (A). Dersom det brukes en alkenylgruppe med færre enn 4 karbonatomer, og dersom det resulterende kopolymeriserte alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksanet omsettes ved addisjon med metylhydrogen-polysiloksan i nærvær av en platina-inneholdende forbindelse, er reaksjonshastigheten uunngåelig lav.
b er et tall fra 0.95 til 2.00, c er et tall fra 0.50 til 1.05 og b + c er tall fra 1.5 til 3.0. Polymeriseirngsgraden for organpolysiloksanet brukt som den foreliggende komponenten bør være minst 2. Der er ingen spesielle restriksjoner på den øvre grense for polymeriseirngsgraden, men i lys av kopolymeriseringsreaktiviteten med komponent (A), bør polymeriseringsgraden være 2 til 100. Molekylstrukturen kan være lineær eller syklisk.
Konkrete eksempler på forbindelser som kan brukes som den foreliggende komponenten inkluderer poly(metyl-5-heksenyl)-siloksan hvor begge endene er kapslet med hydroksylgrupper; poly(metyl-3-heptenyl)-siloksan hvor begge endene er kapslet med hydroksylgrupper; poly(metyl-7-oktenyl)-siloksan hvor begge endene er kapslet med hydroksylgrupper; syklisk poly(metyl-3-heptenyl)-siloksan, syklisk poly(metyl-5-heksenyl)-siloksan, syklisk poly(metyl-7-oktenyl)-siloksan, 1,3-bis (5-heksenyl)-tetrametyldisiloksan, dimetylsiloksan-metyl-3-heptenyl-siloksan-kopolymer hvor begge ender er kapslet med 5-heksenyldimetylsiloksy-grupper. De forannevnte forbindelser kan brukes enten alene eller i kombinasjon av 2 eller flere.
Der er ingen spesielle restriksjoner på blandingsforholdet mellom komponent (A) og komponent (B), og nevnte forhold kan fritt velges i betraktning av forskjellige formål så lenge som viskositeten til det kopolymeriserte alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksanet er 500 est eller høyere ved 25 °C og at minst to alkenylgrupper er tilstede i molekylet.
Som den alkaliske katalysator anvendt i den foreliggende framgangsmåten kan konvensjonelle katalysatorer være velegnet for bruk. Konkrete eksempler på nevnte katalysatorer inkluderer alkaliske metallhydroksider (f.eks. kaliumhydroksid, natriumhydroksid, litiumhydroksid, cesiumhydroksid, etc.) og alkalimetall-silanolater (f.eks. natriumtrimetylsilanolat, kaliumtrimetylsilanolat, etc). Der er ingen spesielle restriksjoner på mengden av katalysator, men i betraktning av polymeriseringshastigheten og alkalikatalysator-nøytraliseringseffektiviteten etter polymeriseringsprosessen, bør katalysatoren (som alkalimetall) i forhold til 100 vektdeler av den sammenlagte vekten av organopolysiloksanene brukt som komponentene (A) og (B) være 0.001 til 0.05 vektdeler.
Når framstillingsmetoden ifølge den foreliggende oppfinnelsen anvendes, kopolymeriseres de forannevnte organopolysiloksanene brukt som komponent (A) og det alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksanet brukt som komponent (B) ved bruk av nevnte alkaliske katalysator i nærvær av oksygen og i fravær av karbondioksid. Med mindre oksygen er tilstede, induseres uunngåelig geldannelse under kopolymeriseringsprosessen. På den annen side, dersom karbondioksid er tilstede, er det umulig å indusere kopolymeirsering.
Uttrykket "i reelt fravær av karbondioksid" angir en tilstand sammenlignbar med tilstanden hvor karbondioksid er fjernet ved bruk av en vandig natriumhydroksid-oppløsningsfelle. Uttrykket "i nærvær av oksygen" angir en oksygen-inneholdende atmosfære. De beste resultater oppnås med den atmosfære framstilt ved tilsetning av minst 4 volumprosent oksygen til en inertgass. Eksempler på nevnte inertgass inkluderer nitrogen, helium, neon, argon, etc. Særlig er nitrogen ideell angående tilgjengelighet. Som den foreliggende atmosfære kan også en atmosfære framstilt ved fjerning av vann og karbondioksid fra luft brukes.
Når kopolymerisering anvendes, røres en blanding som inneholder komponent (A), komponent (B), og den alkaliske katalysatoren i et åpent system under stadig gjennomstrømning av den oksygeninneholdende inertgassen. Ved et alternativt oppsett, induseres nevnte kopolymerisering i et hermetisk system under omrøring. Dersom nevnte hermetiske system anvendes, må oksygenkonsentrasjonen være lavere enn den i det forannevnte åpne systemet hvor den oksygen-inneholdende inertgassen strømmer gjennom, enn videre må rommet i polymeriseringsreaktoren også tas i betraktning. Der er ingen spesielle restriksjoner på trykket av den forannevnte gassen, og adekvate resultater oppnås ved normalt trykk.
Det er umulig endimensjonalt å definere den optimale polymeriseringstemperaturen siden den avhenger av typen og mengden av alkaliske katalysatorer. I lys av produktiviteten bør imidlertid temperaturen være 80 til 130°C. Selv om temperaturen er lavere enn 80°C, kan polymerisering induseres på en eller annen måte, men i dette tilfellet kreves det en ekstremt lang tidsperiode for å gjøre polymeriseringen fullstendig. Således avtar produktiviteten. Dersom temperaturen overskrider 130°C, har resultatene på den annen side en tendens til å påvirkes av røreintensiteten. Med andre ord, dersom røringen er utilstrekkelig, er der en tendens til indusering av geldannelse. Der er ingen spesielle restriksjoner på polymeriseirngstiden, men polymeriseringen bør fortsette inntil en viss konstant viskositet oppnås eller inntil viskositetsvariasjonen har nådd en likevektstilstand. Under normale omstendigheter er 3 til 30 timer tilstrekkelig. Når kopolymeirseringen er indusert, kan det også tilsettes et organisk løsningsmiddel (f.eks. toluen, xylen, etc.) og små mengder av radikal-polymeriseirngsinnhibitorer.
Det alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksanet, som har blitt framstilt som et resultat av forannevnte framgangsmåte, kan brukes uten noen etterbehandling, men den alkaliske katalysatoren i det resulterende polymeriseringsproduktet bør nøytraliseres for å stabilisere organopolysiloksanet. Som nøytraliseirngsmiddel kan konvensjonelle additiver (f.eks. eddiksyre, karbondioksid (f.eks. tørris),
ammoniumklorid, fosforsyre, dimetylklorsilan, trimetylklorsilan, etc.) brukes.
Det alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksanet framstilt ifølge den foreliggende framgangsmåten er en kopolymer bestående av organopolysiloksan-enheter som kommer fra komponent (A), og organopolysiloksan-enheter som kommer fra komponent (B). Polymeriseringsgraden til det resulterende alkenylgruppeinneholdende organopolysiloksanet avhenger av triorganosiloksygruppe-konsentrasjonene til de kopolymeriserte komponentene (A) og (B), såvel som polymeriseirngstiden. F.eks. kan en polymer med en viskositet på 500 est ved 25°C og en gummiliknende polymer framstilles på samme måte. Dersom triorganosiloksygrupper er tilstede i komponent (A) og/eller komponent (B), er det resulterende alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksanet kjenneteknet ved en molekylstruktur hvor begge endegruppene er blokkert av triorganosiloksygrupper. Dersom alkoksygrupper eller hydroksylgrupper er tilstede i komponent (A) og/eller komponent (B), er det resulterende alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksanet kjenneteknet ved en kjedeformet eller syklisk molekylstruktur hvor begge endegruppene er blokkert av alkoksygrupper eller hydroksylgrupper.
Det alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksanet framstilt ifølge den foreliggende framgangsmåten kan brukes som et råstoff for framstilling av forskjellige herdbare harpikser siden nevnte alkenylgrupper er svært reaktive.
I de følgende avsnitt vil innholdet i den foreliggende oppfinnelsen bli forklart i nærmere detalj med henvisning til anvendelseseksempler. I de etterfølgende anvendelseseksemplene betyr uttrykket "%" "volumprosent" med mindre angitt på annen måte. Viskositeten er en verdi ved 25°C. Mengdene av den alkaliske katalysatoren og dens nøytraliseirngsmiddel (ppm) er beregnet i forhold til den totale mengde siloksan.
Referanse-eksempel 1.
Etter at 307.5 g (3.75 mol) 1,5-heksadien og 0.025 g klorplatinasyre var blitt tilsatt i en 1 1 trehalset kolbe med en omrøringsmekanisme, ble innholdet omrørt. Deretter ble 172.5 g (1.5 mol) metylhydrogen-diklorsilan tilsatt dråpevis til den resulterende blandingen i løpet av omtrent 1 time. Etter at tilsetningen var fullført, ble innholdet omrørt og omsatt ved 76°C i 2 timer.
Deretter ble den resulterende reaksjonsblandingen destillert ved 80°C og ved et redusert trykk på 190 mm Hg. Således ble 252 g metyl-5-heksenyldiklorsilan oppnådd. Etter at nevnte reaksjonsprodukt hadde blitt tilsatt til en flytende blanding av 400 g toluen og 200 g vann, ble innholdet tilstrekkelig omrørt og hydrolysert. Etter henstand av den resulterende blandingen, ble det vandige sjiktet fjernet. Etter at det gjenværende toluensjiktet var vasket med 200 g vann, ble det vandige sjiktet fjernet en gang til. Den forannevnte vannvaskeprosedyren ble gjentatt 3 ganger. Etter at 30 g natriumkarbonat var tilsatt til det resulterende vannvaskede toluensjiktet, ble innholdet tilstrekkelig omrørt, og den resulterende blandingen ble filtrert gjennom et filterpapir. Etter at toluen var blitt destillert av og fjernet fra den resulterende filteroppløsningen ved høy temperatur og redusert trykk, ble det oppnådd 164 g av en væske med en viskositet på 10 est.
'H-NMR- og <13>C-NMR-analyser avslørte at den resulterende væsken var en blanding av 5-heksenyl-metylpolysiloksan, hvor begge endene var blokkert med hydroksylgrupper og syklisk 5-heksenylmetylpolysiloksan.
Anvendelseseksempler 1 og 2.
I anvendelseseksempel 1 ble følgende framgangsmåte utført. Etter at 97.5 vektdeler av syklisk dimetylsiloksan tetramer og 2.5 vektdeler av 5-heksenylmetylpolysiloksan oppnådd i referanseeksempel 1 var anbragt i en 1 1 trehalset kolbe med en røreanordning, ble 150 ppm kaliumhydroksid tilsatt til den resulterende blandingen, og innholdet ble omrørt og kopolymerisert ved 110-115°C i 5 timer, under kontinuerlig gjennombobling med en blanding av 5% oksygen og 95% nitrogen. Etter at den resulterende reaksjonsblandingen deretter var avkjølt, ble 250 ppm edikksyre (dvs. katalysatornøytraliserende middel) tilsatt. Deretter ble innholdet tilstrekkelig omrørt. Etter at flyktige bestanddeler var destillert av og fjernet fra den resulterende blandingen ved 120°C og 5 mm Hg, ble en 5-heksenylmetylsiloksan-dimetylsiloksan-kopolymer-gummi med en plastisitet på 1.59 (prøve 1) oppnådd (5-heksenylmetylsiloksan-enhetsinnhold: 1.32 molprosent; innhold av dimetylsiloksan-enheter: 98.68 molprosent).
I anvendelseseksempel 2 ble kopolymeriseringsprosedyrer identiske med de i anvendelseseksempel 1 utført med unntak av at mengdene av den sykliske dimetylsiloksan-tetrameren og 5-heksenylmetylpolysiloksanet oppnådd i referanseeksempel 1 var forandret til 94.5 vektdeler og 5.5 vektdeler, respektive. Som resultat ble en 5-heksenylmetyl-siloksan-dimetylsiloksan-kopolymer-gummi med en plastisitet på 1.50 (prøve 2) oppnådd (innhold av 5-heksenylmetyl-siloksan-enheter: 2.94 molprosent; innhold av dimetylsiloksan-enheter: 97.06 molprosent).
Begge prøvene 1 og 2 ble homogent oppløst i toluen, som indikerer at kopolymeriseringsprosessen ikke var ledsaget av geldannelse.
I referanse-eksemplene 1 og 2 ble det utført samme kopolymeriseringsprosedyrer som i anvendelses-eksemplene 1 og 2, med unntak av at bare nitrogengass ble boblet gjennom istedet for blandingen av 5 % oksygen og 95 % nitrogengass. Som et resultat ble geldannelse indusert under kopolymeriseringsprosessen, og den dannede organopolysiloksan-gelen var uløselig i toluen.
Referanseeksempel 2.
Etter at 495 g (4.5 mol) med 1,7-oktadien og 0.03 g med klorplatinasyre var anbragt i en 1 1 trehalset kolbe utstyrt med røreanordning, ble innholdet omrørt. Deretter ble 172.5 g (1.5 mol) metylhydrogendiklorsilan tilsatt dråpevis til den resulterende blandingen i løpet av omtrent 1.5 timer. Etter at tilsetningen var fullstendig, ble temperaturen hevet til 80°C. Deretter ble innholdet omrørt og omsatt ved nevnte temperatur i omtrent 2 timer. Så ble den resulterende blandingen destillert ved 80°C og ved redusert trykk på 80 mm Hg. Således ble 284 g med metyl-7-oktenyldiklorosilan oppnådd.
Etter at nevnte reaksjonsprodukt var tilsatt til en flytende blanding av 400 g toluen og 200 g vann, ble innholdet tilstrekkelig omrørt og hydrolysen. Etter henstand av den resulterende blandingen, ble det vandige sjiktet fjernet. Etter at det gjenværende toluenlaget var vasket med 200 g vann, ble det vandige laget fjernet en gang til. Den forannevnte vannvaskeprosedyren ble gjentatt 3 ganger. Etter at 30 g natriumkarbonat var tilsatt til det resulterende vannvaskede toluensjiktet, ble innholdet tilstrekkelig omrørt, og den resulterende blandingen ble filtrert gjennom et filterpapir. Etter at toluen var destillert fra og fjernet fra den resulterende filteroppløsningen ved høy temperatur og redusert trykk, ble 186 g av en væske med en viskositet på 12 est oppnådd.
'H-NMR- og <I3>C-NMR-analyser avslørte at den resulterende væsken var en blanding av 7-oktenylmetylpolysiloksan, hvor begge endene var blokkert med hydroksylgrupper og syklisk 7-heksenylmetyl-polysiloksan.
Anvendelseseksempler 3 og 4.
I anvendelseseksempel 3 ble følgende prosedyre utført. Etter at 95 vektdeler av syklisk dimetylsiloksantetramer og 5 vektdeler av oktenylmetylpolysiloksanet oppnådd i referanseeksempel 2 var anbragt i en 1 1 trehalset kolbe forsynt med en røreanordning, ble 150 ppm kaliumhydroksid tilsatt til den resulterende blandingen, og innholdet ble omrørt og kopolymerisert ved 115-120°C i 6 timer, under kontinuerlig gjennombobling av en gass som var oppnådd ved fjerning av karbondioksid og vann fra luft (ved gjennombobling av luft gjennom en 5 vektprosent vandig natriumhydroksid-oppløsning og passasje gjennom et kalsiumklorid-rør). Etter at den resulterende reaksjonsblandingen var avkjølt, ble tørris (dvs. katalysator-nøytraliseringsmiddel) tilsatt. Deretter ble innholdet tilstrekkelig omrørt. Etter at flyktige bestanddeler var destillert av og fjernet fra den resulterende blandingen ved 120°C og 5 mm Hg, ble en 7-oktenylmetylsiloksan-dimetylsiloksan-kopolymer-gummi med en plastisitet på 1.52 (prøve 3) oppnådd.
I anvendelseseksempel 4 ble kopolymeriseringsprosedyrer identisk med de i anvendelseseksempel 3 utført, med unntak av at 160 ppm natriumhydroksid ble tilsatt istedet for kaliumhydroksid, og at polymerisering ble utført ved 120-125°C i 18 timer. Som et resultat ble en 7-oktenylmetylsiloksan-dimetylsiloksan-kopolymer-gummi med en plastisitet på 1.48 (prøve 4) oppnådd.
Både prøvene 3 og 4 ble homogent oppløst i toluen, som indikerer at kopolymeriseirngsprosessen ikke ble ledsaget av geldannelse.
I referanse-eksempel 3, ble det gjort forsøk på å indusere kopolymerisering under betingelser identisk med de i anvendelseseksempel 3, ved bruk av 9-dekenyl-metylpolysiloksan, som var framstilt ifølge framgangsmåter identisk med de for framstilling av 7-oktenylmetylpolysiloksanet i referanseeksempel 2. Som resultat ble det bare oppnådd en hvit ugjennomsiktig blanding, og det var umulig å framstille en kopolymer.
I referanse-eksempel 4, ble framgangsmåter identisk med de i anvendelseseksempel 3 utført med unntak av at luft som ikke hadde passert gjennom en 5 vektprosent vandig oppløsning av natriumhydroksid og et kalsiumklorid-rør (karbondioksid-konsentrasjon: 400 ppm) ble kontinuerlig gjennomboblet. Der var ingen økning av viskositeten selv etter 36 timer, og det var umulig å framstille en kopolymer.
Referanseeksempel 3.
Etter at 400 g toluen og 0.08 g platina-1,3-divinyl-1,1,3,3-tetrametyldisiloksan-kompleks var anbragt i en 1 1 trehalset kolbe anordnet med en røreanordning, ble innholdet omrørt. Etter at temperaturen i den resulterende blandingen var øket til SO-SS °C, ble 115 g (1.0 mol) metylhydrogendiklorsilan tilsatt dråpevis til den resulterende blandingen i løpet av omtrent 1.5 timer mens 1,3-butadiengass kontinuerlig ble boblet gjennom løsningen. Etter at tilsetningen var fullstendig, ble temperaturen øket til 75 °C i løpet av omtrent 3 timer. Deretter ble innholdet omrørt i ytterligere 1 time.
Etter at temperaturen til den resulterende blandingen var senket til romtemperatur, ble 200 g vann tilsatt til nevnte blanding. Deretter ble innholdet tilstrekkelig omrørt og hydrolysen. Etter henstand av den resulterende blandingen, ble det vannholdige sjiktet fjernet. Etter at det gjenværende toluensjiktet var vasket med 200 g vann, ble det vannholdige sjiktet fjernet en gang til. Forannevnte vannvaske-prosedyre ble gjentatt 3 ganger. Etter at 20 g natriumkarbonat var tilsatt til det vannvaskede toluensjiktet, ble innholdet tilstrekkelig omrørt, og den resulterende blandingen ble filtrert gjennom et filterpapir. Etter at toluen var destillert av og fjernet fra den resulterende filteroppløsningen ved høy temperatur og ved redusert trykk, ble 129 g av en væske med en viskositet på 10 est oppnådd. 'H-NMR- og <13>C-NMR-analyser avslørte at den resulterende væsken var 3-butenyl-metylpolysiloksan.
Anvendelseseksempel 5.
Etter at 94 vektdeler av syklisk dimetylsiloksantetramer, 4.5 vektdeler av butenylmetylpolysiloksanet oppnådd i referanseeksempel 3, og 1.5 vektdeler av dekametyltetrasiloksan var blitt blandet sammen, ble innholdet omrørt. Deretter ble 160 ppm kaliumhydroksid tilsatt til den resulterende blandingen, og innholdet ble omrørt og kopolymerisert ved 115-120°C i 6 timer under kontinuerlig gjennombobling med en gass oppnådd ved fjerning av karbondioksid og vann fra luft (ved gjennombobling av luft gjennom en 5 vektprosent vandig oppløsning av natriumhydroksid og et kalsiumklorid-rør). Etter avkjøling av den resulterende reaksjonsblandingen, ble 300 ppm eddiksyre (dvs. katalysatornøytraliserende middel) tilsatt. Etter at flyktige bestanddeler var destillert av og fjernet fra den resulterende blandingen ved 120°C og 5 mm Hg, ble en butenylmetyldimetylpolysiloksan-kopolymergummi med en viskositet på 3500 est (prøve 5) oppnådd.
Prøve 5 ble homogent oppløst i toluen, som indikerer at kopolymeriserings-prosessen ikke ble ledsaget av geldannelse.
I referanse-eksempel 5, ble kopolymeriserings-prosedyrer identiske med de i anvendelseseksempel 5 utført med unntak av at nitrogengass ble brukt istedet for modifisert luft. Som resultat ble geldannelse indusert i løpet av kopolymeirserings-prosessen, og det var umulig å framstille det tilsiktede polysiloksanet.
Referanseeksempel 4.
Etter at 410 g (5 mol) med 1,5-heksadien og 0.035 g klorplatinasyre var anbragt i en 1 1 trehalset kolbe utrustet med en røreanordning, ble innholdet omrørt. Deretter ble 134 g (1 mol) med tetrametyldisiloksan tilsatt dråpevis til den resulterende blandingen i løpet av omtrent 1.5 timer mens temperaturen ble gradvis øket til 80°C. Deretter ble innholdet omsatt ved 80°C i ytterligere to timer. Etter at ureagerte komponenter var destillert av og fjernet fra den resulterende blandingen ved 80°C og 3 mm Hg,ble 178 g di(5-heksenyl)-tetrametyldisiloksan oppnådd.
^-NMR- og <13>C-NMR-analyser avslørte at det tilsiktede produktet var framstilt.
Anvendelseseksempler 6 og 7.
Etter at 98.55 vektdeler av syklisk dimetylsiloksan-tetramer og 1.45 vektdeler av di(5-heksenyl)-tetrametyldisiloksanet framstilt i referanseeksempel 4 var blandet sammen, ble det tilsatt 150 ppm kaliumhydroksid til den resulterende blandingen. Deretter ble innholdet omrørt og kopolymerisert ved 100-105°C i 7 timer under kontinuerlig gjennombobling med en gass som var oppnådd ved fjerning av karbondioksid og vann fra luft (ved gjennombobling av luft gjennom en 5 vektprosent vandig oppløsning av natriumhydroksid og et kalsiumklorid-rør). Etter at den resulterende reaksjonsblandingen var avkjølt, ble 300 ppm eddiksyre (dvs. katalysatornøytraliserende middel) tilsatt, og innholdet ble tilstrekkelig omrørt. Etter at den resulterende blandingen var filtrert ved bruk av en filterpresse, ble flyktige komponenter destillert av og fjernet ved 120°C og 10 mm Hg. Således var et dimetylpolysiloksan, hvor begge endene var kapslet med 5-heksenyldi-metylsiloksangruppe (viskositet: 990 est) (prøve 6) oppnådd.
Deretter ble kopolymeriseringsprosedyrer identisk med de i anvendelseseksempel 6 utført med unntak av at mengdene av syklisk dimetylsiloksantetramer og di(5-heksenyl)-tetrametyldisiloksan var forandret til 97.6 vektdeler og 2.4 vektdeler, respektive. Som et resultat ble dimetylpolysiloksan hvor begge endene var kapslet med 5-heksenyldimetylsiloksangrupper (viskositet: 350 est) (prøve 7) oppnådd.
Etter at metylhydropolysiloksan var tilsatt til prøve 6 eller 7, ble et påfølgende siloksankompleks tilsatt til den resulterende blandingen. Som et resultat herdet blandingene raskt i hvert tilfelle. Det ble således bestemt at heksenylgrupper var bundet til begge ender.
Anvendelseseksempel 8.
Etter at 90 vektdeler av syklisk dimetylsiloksan-tetramer og 6.5 vektdeler av syklisk metylfenyl-siloksan, 3 vektdeler av 5-heksenylmetylpolysiloksanet oppnådd i referanseeksempel 1, og 0.5 vektdeler av di(5-heksenyl)-tetrametyldisiloksanet oppnådd i referanseeksempel 4 var blandet sammen, ble 140 ppm kaliumhydroksid tilsatt til den resulterende blandingen. Deretter ble innholdet omrørt og kopolymerisert ved 110-115°C i 6 timer under kontinuerlig gjennombobling med en gass som var oppnådd ved fjerning av karbondioksid og vann fra luft (ved gjennombobling av luft gjennom en 5 vektprosent vandig natriumhydroksid-oppløsning og et kalsiumklorid-rør) og ved blanding av den resulterende gassen med nitrogengass (oksygeninnhold: 15%).
Etter at den resulterende reaksjonsblandingen var avkjølt, ble en vandig ammoniumkloirdoppløsning (dvs. katalysatornøytraliserende middel) tilsatt, og innholdet ble tilstrekkelig omrørt. Etter at den resulterende blandingen var filtrert ved bruk av en filterpresse, ble flyktige komponenter destillert av og fjernet ved 120°C og 10 mm Hg. Således var en heksenylmetylsiloksan-fenylmetylsiloksan-dimetylsiloksan-kopolymer hvor begge endene var kapslet med 5-heksenyldimetylsiloksangrupper (viskositet: 9600 est) (prøve 8) oppnådd. Prøve 8 ble homogent oppløst i toluen, som indikerer at kopolymeriseringsprosessen ikke var ledsaget av geldannelse.
I referanse-eksempel 6, ble kopolymeriseringsprosedyrer identiske med de i anvendelseseksempel 8 utført, -med unntak av at nitrogengass ble brukt istedet for gassen inneholdende 15% oksygen. Som et resultat ble geldannelse indusert, og det var umulig å framstille den tilsiktede kopolymer.
Når framgangsmåten ifølge den foreliggende oppfinnelsen for framstilling av et alkenylgruppe-holdig organopolysiloksan anvendes, kopolymeriseres organopolysiloksan-komponent (A) og alkenylgruppeholdig organopoly-siloksan-komponent (B) ved bruk av en alkalisk katalysator i nærvær av oksygen og i fravær av karbondioksid. Som et resultat induseres ingen geldannelse under kopolymeriserings-prosessen, og et alkenylgruppe-holdig organopoly-siloksan, som består av organopolysiloksanenheter som stammer fra komponent (A) og organopolysiloksanenheter som stammer fra komponent (B), og som er kjenneteknet ved en viskositet på minst 500 est ved 25°C, kan effektivt framstilles.

Claims (2)

1. Framgangsmåte for framstilling av et alkenylgruppe-holdig organopolysiloksan, hvorved (A) et organopolysiloksan angitt med den gjennomsnittlige formel R<1>aSiO(4_a)/2, hvor R<1> er en monovalent alifatisk mettet hydrokarbongruppe og a er et tall fra 1.90 til 2.05, kopolymeriseres med (B) et alkenylgruppeholdig organopolysiloksan angitt med den generelle formel R<2>bR<3>cSiO(4.b.c)/2, hvor R2 er en monovalent alifatisk mettet hydrokarbongruppe, b er et tall fra 0.95 til 2.00, c er et tall fra 0.50 til 1.05, b + c_er et tall fra 1.5 til 3.0, og R3 er en alkenylgruppe inneholdende 4-8 karbonatomer, karakterisert ved at kopolymerisasjonen utføres ved bruk av en alkalisk katalysator i nærvær av en oksygenatmosfære og i fravær av karbondioksid.
2. Framgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at atmosfæren framskaffes ved tilsetning av minst 4 vol% oksygen til en inertgass.
NO893857A 1988-09-28 1989-09-28 Framgangsmåte for framstilling av et alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksan NO175902C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP63242898A JPH0291126A (ja) 1988-09-28 1988-09-28 アルケニル基含有オルガノポリシロキサンの製造方法

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO893857D0 NO893857D0 (no) 1989-09-28
NO893857L NO893857L (no) 1990-03-29
NO175902B true NO175902B (no) 1994-09-19
NO175902C NO175902C (no) 1994-12-28

Family

ID=17095860

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO893857A NO175902C (no) 1988-09-28 1989-09-28 Framgangsmåte for framstilling av et alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksan

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4980439A (no)
EP (1) EP0361477B1 (no)
JP (1) JPH0291126A (no)
KR (1) KR0135281B1 (no)
AU (1) AU614877B2 (no)
CA (1) CA1335742C (no)
DE (1) DE68917063T2 (no)
FI (1) FI95919C (no)
NO (1) NO175902C (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5206402A (en) * 1992-09-17 1993-04-27 Dow Corning Corporation Process for preparation of Ω-alkenylchlorosilanes
JPH07216974A (ja) * 1994-02-02 1995-08-15 Ibikawa Concrete Kogyo Kk 側溝蓋
JP4663838B2 (ja) 2000-01-28 2011-04-06 東レ・ダウコーニング株式会社 環状シロキサンの製造方法
KR20030024112A (ko) * 2001-09-17 2003-03-26 성광모 자동 필름현상기용 현상탱크

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4609574A (en) * 1985-10-03 1986-09-02 Dow Corning Corporation Silicone release coatings containing higher alkenyl functional siloxanes
US4611042A (en) * 1985-10-03 1986-09-09 Dow Corning Corporation Resinous copolymeric siloxanes containing alkenyldimethylsiloxanes
US4596720A (en) * 1985-10-03 1986-06-24 Dow Corning Corporation Radiation-curable organopolysiloxane coating composition

Also Published As

Publication number Publication date
NO893857L (no) 1990-03-29
JPH0583091B2 (no) 1993-11-24
KR0135281B1 (ko) 1998-04-23
EP0361477B1 (en) 1994-07-27
JPH0291126A (ja) 1990-03-30
FI95919B (fi) 1995-12-29
AU614877B2 (en) 1991-09-12
DE68917063T2 (de) 1994-12-01
FI95919C (fi) 1996-04-10
NO893857D0 (no) 1989-09-28
FI894612A0 (fi) 1989-09-28
FI894612A (fi) 1990-03-29
EP0361477A2 (en) 1990-04-04
EP0361477A3 (en) 1991-03-27
US4980439A (en) 1990-12-25
CA1335742C (en) 1995-05-30
DE68917063D1 (de) 1994-09-01
AU4238489A (en) 1990-04-05
NO175902C (no) 1994-12-28
KR900004788A (ko) 1990-04-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5028679A (en) Method for preparing perfluoroalkyl group-containing organopolysiloxanes
EP0384699B1 (en) Process for preparing a fluororganopolysiloxane
US4551515A (en) Process for the continuous manufacture of silicone gums
US5384383A (en) Pristine phenylpropylalkylsiloxanes
US4990555A (en) Preparation of hydroxy terminated polysiloxanes
CA1108171A (en) Process for the continuous preparation of polydiorganosiloxanes
US4287353A (en) Process for synthesizing silanol chain-stopped fluorosiloxane fluids
GB2152521A (en) Synthesis of zwitterionic siloxane polymers
US5075479A (en) Anhydrous hydrogen chloride evolving one-step process for producing siloxanes
CA1285576C (en) Continuous method for altering the molecular weight of organosilicon compositions
CN104327268B (zh) 一种含乙基苯基硅氧链节的硅氧烷共聚物及其制备方法
US4764577A (en) Curable polymeric composition
US5122585A (en) One part heat curable organopolysiloxane compositions
NO175902B (no) Framgangsmåte for framstilling av et alkenylgruppe-inneholdende organopolysiloksan
US5272225A (en) Branched organopolysiloxanes
US5227447A (en) Preparation of high molecular weight organopolysiloxane
EP0501077B1 (en) Method for the preparation of diorganopolysiloxane end-blocked with silanolic hydroxy groups
CA1125780A (en) Process for making alpha-omega-diacyloxysiloxanes
US2469883A (en) Preparation of methyl silicone elastomers
US5514828A (en) Process for polymerizing polyfluoroalkylsiloxane cyclic trimer
EP3371244B1 (en) Method of preparing organosiloxane
US3398117A (en) Process for the preparation of organopolysiloxanes
EP0485977B1 (en) Preparation of polyorganosiloxanes with controlled low-levels of hydroxy substitution
US3409588A (en) Preparation of linear organopolysiloxanes
KR100977236B1 (ko) 아미노알킬폴리실록산의 제조 방법

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN MARCH 2003