NO165448B - Fremgangsmaate til aa generere og regulere hastigheten av en avanserende isoterm i en gjenstand. - Google Patents

Fremgangsmaate til aa generere og regulere hastigheten av en avanserende isoterm i en gjenstand. Download PDF

Info

Publication number
NO165448B
NO165448B NO851058A NO851058A NO165448B NO 165448 B NO165448 B NO 165448B NO 851058 A NO851058 A NO 851058A NO 851058 A NO851058 A NO 851058A NO 165448 B NO165448 B NO 165448B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
isotherm
heat
objects
advancing
oven
Prior art date
Application number
NO851058A
Other languages
English (en)
Other versions
NO851058L (no
NO165448C (no
Inventor
Curtiss M Auston
Original Assignee
Inco Alloys Int
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inco Alloys Int filed Critical Inco Alloys Int
Publication of NO851058L publication Critical patent/NO851058L/no
Publication of NO165448B publication Critical patent/NO165448B/no
Publication of NO165448C publication Critical patent/NO165448C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22FCHANGING THE PHYSICAL STRUCTURE OF NON-FERROUS METALS AND NON-FERROUS ALLOYS
    • C22F1/00Changing the physical structure of non-ferrous metals or alloys by heat treatment or by hot or cold working
    • C22F1/10Changing the physical structure of non-ferrous metals or alloys by heat treatment or by hot or cold working of nickel or cobalt or alloys based thereon

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Crystallography & Structural Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Forging (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
  • Superconductors And Manufacturing Methods Therefor (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)
  • Control Of Electric Motors In General (AREA)
  • Television Signal Processing For Recording (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte til å generere og regulere hastigheten av en avanserende isoterm i en gjenstand i en ovn for derved å bevirke retningsorientert rekrystallisasjon gjennom hele gjenstanden.
Superlegeringer og varmeresistente legeringer er materialer som oppviser meget gode egenskaper når det gjelder resistens mot mekaniske og miljømessige angrep ved forhøyede temperaturer. Typisk innbefatter de som sine hovedbestanddeler: nikkel, krom, kobolt og jern enten enkeltvis eller i kombinasjoner derav. Andre materialer tilsettes legeringene for oppnåelse av ytterligere, ønskede egenskaper.
Slike legeringers egenskaper påvirkes sterkt av korn-størrelsen. Ved relativt lave temperaturer er små kornstørrelser i alminnelighet akseptable. Ved forhøyede temperaturer (ca. 870°C og høyere) observeres imidlertid vanligvis at siging finner sted langt hurtigere i finkornede materialer enn i grovkornede materialer. Følgelig er grovkornede materialer vanligvis å foretrekke for høytemperaturanvendelser. For eksempel vil turbinblader gjerne bli utsatt for meget høye temperaturer (ca. 980°C eller høyere), og som en følge herav kreves det strukturer med grove, langstrakte korn.
En fremgangsmåte som anvendes til å forbedre egenskapene hos en legering er å danne langstrakte korn. Ved å stimulere dannelsen av korn som har langstrakt form, vil det foreligge relativt færre korngrenser på tvers av spenningsaksen. Langstrakte korngrenser synes å forbedre både sige- og høy-temperaturegenskapene av legeringen.
Oksyddispersjonsforsterkede ("ODS") legeringer fremstilt ved teknikker omfattende mekanisk legering oppviser meget høy bruddfasthet ved høye temperaturer på grunn av nærværet av stabile oksydpartikler i en grunnmasse med grove og i høy grad langstrakte korn.
En vanlig fremgangsmåte for oppnåelse av retningsorientert rekrystallisasjon kalles soneglødning. Se U.S. patent 3 746 581. Kort sagt anvendes soneglødning rutinemessig på stangmaterialer med konstant tverrsnitt med sikte på å fremme utvikling av den påkrevede struktur med grove, langstrakte korn, hvilken er nødvendig for oppnåelse av høytemperaturstyrke. Med hensyn til smigods, som i alminnelighet er kort og uregelmessig, er imidlertid temperaturregulering vanskelig.;.. Varmegradienter i smigodset, et vesentlig trekk ved soneglødning, er dessuten variable og er i alminnelighet lavere ennnoptimale verdier.
Det er ofte vanskelig og kostbart å entenrbefordre smigodset gjennom en bestemt temperatursone i en ovm.eller, omvendt, dirigere en vandrende temperatursone over/langs smigodset.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen■tmedaforetrukne ut-f ørelsesformer er angitt i kravene, og det (.vises til disse.
Den foreliggende oppfinnelse involverer-ranvendelse av konvensjonelle varmebehandlingsovner i hvilke en beholder inneholdende den gjenstand som skal behandles, plasseres. Gjenstanden innleires i et egnet isolerendecmateriale slik at
en ende av gjenstanden er delvis eksponert:.., Den eksponerte ende av gjenstanden oppvarmes; til den forhåndsbestemte rekrystallisas j onstemperatur først, mens dé:. seksjoner som er innleiret i isolasjonen, langsomt nærmerrseg.denne temperatur under regulerte betingelser i en sekvensssomrligner soneglødning. Rekrystallisasjonsfronten fremkommer først ved den eksponerte ende og vandrer deretter langs lengden > å-vy gjjenstanden med en avtagende hastighet.
Noen utførelsesformer av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen skal beskrives nedenfor under henvisninggtil tegningsfigurene, hvorav fig. 1 og 3 er perspektivriss.
På fig. 1 er det vist en beholder 100 inneholdende en flerhet gjenstander 12. Gjenstandene 12?,, som kan være smistykker, er innleiret i et isolerende materiale 14.
Fig. 2 og 3 viser alternative beholdere'16 og 18.
Siden smistykker og andre lignende?:dimensjonerte gjenstander 12 er relativt korte, med lengde/tykkelsee-fdrhold på ca. 5:1, synes det mulig å stimulere retningsorientert kornvekst i konvensjonelle ovner ved å isolere smistykker 12 (eller endog en kort lengde av stangmateriale) slik attdét bevirkes regulert ensrettet varmestrømning. Noen kontroll! over gradient og veksthastighet kan utvirkes ved å variere isolatorplassering og -tykkelse, posisjonere gjenstandene 12 selektivt, tilsette kjølejern til beholderen og ved å anvendé forskjellige ovns-temperaturer.
Den foreliggende oppfinnelse er langt enklere og mer økonomisk enn metodene med vandrende varmekilde. Gjenstandene 12 plasseres i beholderen 10, dekkes til en på forhånd bestemt høyde med det isolerende materiale 14 og plasseres i en ovn. Ovnstemperaturen, det isolerende materiale og fremspringet av gjenstanden 12 fra det isolerende materiale 14 er selvsagt funksjoner av formen av gjenstanden 12 og det materialet som denne er laget av.
Et turbinblad-smistykke 12 laget av en ODS-legering (oksyddispersjonsforsterket) ble plassert i en aluminiumoksyddigel 16. Se fig. 2. Digelen 16 var ca. 15,2 cm høy med en veggtykkelse på 0,64 cm. Turbinbladet 12 ble innleiret i zirkoniumdioksydboble-isolasjon 14 og raget 0,6 cm over denne. En liten mengde (ikke vist) av "Kaowool"®-isolasjon (aluminium-oksyd-silisiumdioksyd-fibre) ble plassert ved digelens 16 basis. Ovnen ble holdt ved 12 60°C. To termoelementer, med innbyrdes avstand, ble forbundet med bladet 12 for å overvåke temperaturgradienten i bladet 12. To lag av varmefast filt (ikke vist) ble plassert rundt digelen 16 som ytterligere isolasjon. Etter ca. 1 time var bladet bare delvis rekrystalli-sert. Det ble funnet at hastigheten av isoterm-vandringen var for lav, fordi ovnstemperaturen var for lav.
Det ble utført et annet forsøk i hvilket det ble anvendt en litt større digel 16. I dette tilfellet var isolasjonen 14 "Kaowool"-isolasjon, og den eksponerte del av bladet raget 1 cm over isolasjonen 14. Ovnen ble holdt ved 1290°C.
Termoelementer viste en oppvarmningshastighet på 12°C/minutt, hvilket tilsvarer den varmegradienthastighet på 3 3°C/cm som ble funnet i en soneglødningsenhet hvis vandre-hastighet var 2 3 cm/time. Tester indikerte at den resulterende ujevne/uregelmessige rekrystallisasjonsvekst skyldtes feil i selve smigodset. Andre varmebehandlingsmetoder ville ha forårsaket lignende resultater på grunn av disse feil.
Andre varmebehandlede prøver viste varierende resultater (dvs. god rekrystallisasjon bortsett fra at den var ufullstendig i sentrum), hvilke sannsynligvis skyldtes uriktig isolering og bladplassering.
Et tredje forsøk ble utført under anvendelse av den aluminiumoksyddigel (avkortet med ca. 5 cm);som ble anvendt i forsøk 2. Zirkoniumdioksyd-bobler ble anvendt-for isoleringen, med et toppbelegg av ull av varmefast materiale. Bladet ble eksponert for 1290°C i 35 minutter. Den, resulterende 1205°C isoterm-hastighet var 30 cm/time, og den térmdske gradient var 14°C/cm.
De ovenfor angitte tall og resultater-errlovende, da det som fremkommer i bladroten ikke antas å væreeavgjørende. Det som er viktig, er at hastighetem av isotermbevegelsen synes å
ha vært regulert uten nødvendigheten av å føre* gjenstanden 12 gj ennom en ovn.
Hastigheten av isotermbevegelsen kan moduleres ved å variere ovnstemperaturen. Forsøkene viste.? atrhastigheten av isotermbevegelsen avtok etterhvert som den-, vandret lengre inn i gjenstanden 12. For opprettholdelse av konstant isotermhastighet kan ovnstemperaturen programmeres slik at den; langsomt stiger fra f.eks. 1230°C til 1290°C over en forhåndsbestemt tidsperiode (dvs. 3 0 minutter). Metoden med progressivt-høyere temperatur er i stand til å opprettholde en konstant isoterm hastighet,
men kan være begrenset av den maksimale grense for temperatur-eksponeringen av det materiale som behandless.
En annen tilnærmingsmåte ville være åt. anvende et isolerende materiale 14 som spaltes eller på annen måtes; fjernes med en hastighet som gir den ønskede isotermhastighet. Ved denne tilnærmingsmåte vil gradvis mer overflateareal av gjenstanden direkte eksponeres for ovnsvarmen.
Fig. 3 viser en alternativ utførelsesform av oppfinnelsen. Gjenstandene 12 føres inn i beholderen 18;. Et segment av gjenstandene 12 rager ut fra beholderen 18'og eksponeres for varmen. Beholderen 18 kan være>. laget av v.a-rmeisolerende materiale og/eller fylt med varmeisolerendéemateriale.
Den foreliggende fremgangsmåte for oppnåelse av retningsorientert rekrystallisas jon i gjenstander earrspesielt godt egnet for smigods av ODS-legering.

Claims (3)

1. Fremgangsmåte til å generere og regulere hastigheten av en avanserende isoterm i en gjenstand i en ovn for derved å bevirke retningsorientert rekrystallisasjon gjennom hele gjenstanden, karakterisert ved at a) gjenstanden (12) plasseres i en stasjonær varmeisolator (14) slik at en betydelig del av gjenstanden (12) er omgitt av isolatoren (14) og bare en gjenværende del er eksponert, b) gjenstanden (12) og isolatoren (14) plasseres i ovnen slik at ovnsvarmen er direkte rettet mot gjenstandens (12) eksponerte del, hvorved isotermen vandrer gjennom hele gjenstanden (12), og c) ovnstemperaturen avpasses slik at isotermen vandrer gjennom hele gjenstanden (12), hvorved det bevirkes retningsorientert rekrystallisasjon i denne.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at ovnstemperaturen justeres for regulering av hastigheten av isotermen i gjenstanden (12) .
3 . Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det anvendes en varmeisolator som gradvis taper sin effektivitet som varmeisolator etter hvert som fremgangsmåten skrider frem.
NO851058A 1984-03-19 1985-03-18 Fremgangsmaate til aa generere og regulere hastigheten av en avanserende isoterm i en gjenstand. NO165448C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/591,206 US4921549A (en) 1984-03-19 1984-03-19 Promoting directional grain growth in objects

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO851058L NO851058L (no) 1985-09-20
NO165448B true NO165448B (no) 1990-11-05
NO165448C NO165448C (no) 1991-02-13

Family

ID=24365526

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO851058A NO165448C (no) 1984-03-19 1985-03-18 Fremgangsmaate til aa generere og regulere hastigheten av en avanserende isoterm i en gjenstand.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4921549A (no)
EP (1) EP0158844B1 (no)
JP (1) JPS60215749A (no)
AT (1) ATE43864T1 (no)
AU (1) AU581881B2 (no)
CA (1) CA1234740A (no)
DE (1) DE3570892D1 (no)
NO (1) NO165448C (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3669044D1 (de) * 1985-12-19 1990-03-22 Bbc Brown Boveri & Cie Verfahren zum zonengluehen eines metallischen werkstuecks.
JPH02165263A (ja) * 1988-12-19 1990-06-26 Pfu Ltd タブ制御処理方式
JPH03229295A (ja) * 1990-02-02 1991-10-11 Fanuc Ltd スクリーン編集時のカーソル移動方式
US6464806B1 (en) * 2000-04-05 2002-10-15 International Business Machines Corporation Method of forming extruded structures from polycrystalline materials and devices formed thereby
US8220697B2 (en) * 2005-01-18 2012-07-17 Siemens Energy, Inc. Weldability of alloys with directionally-solidified grain structure
JP2016502615A (ja) * 2012-09-28 2016-01-28 ユナイテッド テクノロジーズ コーポレイションUnited Technologies Corporation 付加製造によって製作された超冷却型タービンセクション構成要素

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1925116A (en) * 1929-05-15 1933-09-05 Nat Malleable & Steel Castings Differential graphitization of cast articles
LU36370A1 (no) * 1957-08-26
US3063816A (en) * 1959-06-08 1962-11-13 American Can Co Method of controlling crystal growth
DE1179967B (de) * 1962-02-17 1964-10-22 Magnetfab Bonn Gmbh Verfahren zur Herstellung von gesinterten metallischen Dauermagneten mit Rekristallisationstextur
US3494709A (en) * 1965-05-27 1970-02-10 United Aircraft Corp Single crystal metallic part
US3615927A (en) * 1967-10-16 1971-10-26 Hayes Inc C I Method for heat treating metallic articles
US3833207A (en) * 1971-07-22 1974-09-03 Gen Electric Apparatus for alloy microstructure control
BE794801A (fr) * 1972-01-31 1973-07-31 Int Nickel Ltd Procede de recuit en zones d'alliages
US3844845A (en) * 1973-11-15 1974-10-29 Gen Electric Directional composites by solid-state up-transformation
US3847679A (en) * 1973-11-15 1974-11-12 Gen Electric Directional eutectoid composites by solid-state up-transformation
US3975219A (en) * 1975-09-02 1976-08-17 United Technologies Corporation Thermomechanical treatment for nickel base superalloys
US4526577A (en) * 1984-01-09 1985-07-02 National Starch And Chemical Corporation Disposable article constructions

Also Published As

Publication number Publication date
DE3570892D1 (en) 1989-07-13
NO851058L (no) 1985-09-20
US4921549A (en) 1990-05-01
CA1234740A (en) 1988-04-05
AU581881B2 (en) 1989-03-09
NO165448C (no) 1991-02-13
AU3969985A (en) 1985-09-26
JPS60215749A (ja) 1985-10-29
ATE43864T1 (de) 1989-06-15
EP0158844B1 (en) 1989-06-07
JPS6366893B2 (no) 1988-12-22
EP0158844A1 (en) 1985-10-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Kherrouba et al. Beta to alpha transformation kinetics and microstructure of Ti-6Al-4V alloy during continuous cooling
NO165448B (no) Fremgangsmaate til aa generere og regulere hastigheten av en avanserende isoterm i en gjenstand.
Gadeev et al. Determination of beta-transus temperature of two-phase titanium alloys using differential scanning calorimetry
Caballero et al. Time-temperature-transformation diagram within the bainitic temperature range in a medium carbon steel
Wang et al. A comparison on isothermal and thermomechanical fatigue behavior of 316LN stainless steel with various tension dwell time
Kessler et al. Continuous Cooling Transformation (CCT) Diagram of Aluminium Alloy Al-4.5 Zn-1Mg
Popov et al. Effect of quenching temperature on structure and properties of titanium alloy: Physicomechanical properties
CN109540891A (zh) 高温合金热处理可视化模拟的方法
Kablov et al. A study of the effect of nitrogen on the structure and properties of single crystals of castable refractory alloy ZhS30-VI
Alessio et al. Variation of creep properties in HP steel by influence of temperature
Tehovnik et al. Hot tensile testing of SAF 2205 duplex stainless steel
RU2344182C2 (ru) Способ термической обработки изделий из высокопрочных мартенситностареющих сталей
Kolmorgen et al. Thermo mechanical fatigue behaviour of a duplex stainless steel in the range of 350–600° C
Kučerová et al. Effect of various heat and thermo-mechanical treatments on low alloyed CMnAlNb high strength steel
US3110636A (en) High temperature turbine rotor shafts and method of heat treating
Paulose et al. Creep–fatigue interaction study on gas turbine engine alloy
Peković et al. Microstructural Evolution in 42SiCr Steel in a High-Temperature Chamber Under Microscope Objective
Zavartsev et al. Determination of Polymorphic Transformation Temperature for Alloy VT8
SU744042A1 (ru) Способ термической обработки нержавеющей стали с регулируемым мартенситным превращением
Mróz et al. Ductile Cast Iron Microstructure Adjustment by Means of Heat Treatment
RU2561567C1 (ru) Способ термической обработки крупногабаритных изделий из высокопрочного титанового сплава
Gladkovsky et al. Influence of Heat Treatment on Microstructure and Mechanical Characteristics of the Titanium Alloy Ti-5Al-5 V-2Mo-Cr with Metastable β-Phase
Dyja et al. „The use of dilatometer DIL 805A/D for prediction of microstructure of the steel wire rod for cold upsetting”
Alkali et al. Influence of preheat flux on the microstructure of 304 stainless steel
Tyagunov et al. Effect of Melting Conditions on Chromium-Nickel Alloy Kh20N80 Properties