NO154151B - Mobil trefellingsmaskin. - Google Patents

Mobil trefellingsmaskin. Download PDF

Info

Publication number
NO154151B
NO154151B NO833334A NO833334A NO154151B NO 154151 B NO154151 B NO 154151B NO 833334 A NO833334 A NO 833334A NO 833334 A NO833334 A NO 833334A NO 154151 B NO154151 B NO 154151B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
unit
drive unit
telescopic arm
trap
machine
Prior art date
Application number
NO833334A
Other languages
English (en)
Other versions
NO833334L (no
NO154151C (no
Inventor
Karl Thore Lindblom
Original Assignee
Oesa Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Oesa Ab filed Critical Oesa Ab
Publication of NO833334L publication Critical patent/NO833334L/no
Publication of NO154151B publication Critical patent/NO154151B/no
Publication of NO154151C publication Critical patent/NO154151C/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en mobil trefellingsmaskin.
Mekaniseringen innen skogbruket har i de seneste tiår rasjo-nalisert driften radikalt. Ettersom det har dreid seg om total felling, har maskinenes innvirkning på gjenstående skog aldri behøvd å tas hensyn til. Det vesentligste har vært å oppnå høy kapasitet og god økonomi.
Ved tynning av ungskog blir problemene betydelig større når arbeidet skal mekaniseres. Årsak og problem skal forklares i de følgende punkter: 1. På grunn av blant annet mangel på virke må ungskogen tyn-nes for at den gjenstående skog skal vokse hurtigere og gi stammer med større volum. Dessuten er det nødvendig av energihensyn og massetilskudd å ta vare på de små stammer som felles. 2. Manuell tynning er fysisk tungt. Kulde og sne vinterstid og varme, regn og insekter sommerstid er noen av de mange miljøproblemene. 3. Manuell tynning er meget dyrt, og derfor er behovet for å mekanisere tynningen stort. 4. For blant annet transport av virke ut av skogområdene må det dannes stikkveier gjennom området. For ikke å gjøre skadelige inngrep i den produktive skog må disse stikkveier ikke ligge altfor tett. Den minste avstand bør være ca. 30 meter, men større avstand mellom stikkveiene medfører større produktivt skogsareal og dermed en vesentlig total tilvekst-økning. 5. Ved forsøk på å nå inn mellom trær for å felle og trekke disse inn til stikkveien ved hjelp av lange kranarmer har følgende problemer oppstått: Kranarmer med stor lengde, ca. 15 meter eller mer, er avan-serte, dyre og tunge.
Når et arbeidsredskap er festet til enden av en lang arm, kreves eksepsjonelt stort løftemoment for fra et kjøretøy på stikkveien å ballansere og manøvrere den utragende armen med belastning. Tunge kjøretøyer forårsaker store markskader, med dårligere tilvekst som følge.
En lang kranarm er vanskelig å manøvrere, og skader altfor mange av de gjenstående trær, slik at disse ikke kan gi full-stendig virke i fremtiden.
På grunn av skjermende kvister og lang avstand kan føreren ikke få god oversikt, hvilket gjør det umulig å velge de mest egnede trærne for tynningen.
Førerens konsentrasjon i det således vanskelige arbeid gir uakseptabel stress. Avstandsbedømmelsen blir vanskelig på store avstander, der arbeidsredskapets posisjonering må skje med presisjon.
Ut- og innmanøvrering av en lang og tung kranarm gir lang bearbeidingstid for hvert enkelt tre, hvilket ikke kan aksep-teres kostnadsmessig, ettersom de trær som felles for tynning vanligvis har lite volum. Volumytelsen pr. tidsenhet blir således altfor liten til å være lønnsom.
De ovenfor nevnte croblemer løses eller minskes ved anvend-else av en maskin i henhold til oppfinnelsen, som omfatter en drivenhet med motor- og hydraulikk-aggregat samt en felleenhet med et styr- og drivbart støttehjul, en førerhytte, en svingbar kranarm, et felleaggregat og en klemanordning, hvilken felleenhet kan beveges frem og tilbake i forhold til drivenheten via en fleksibel armkonstruksjon, idet armkonstruksjonen inneholder de nødvendige hydrauliske og elektriske ledninger frem til felleenheten for manøvrering av denne fra førerhytten, samt kan føres tilbake over drivenheten for transport mellom felleområdene, og som kjennetegnes ved at drivenheten er tohjulet og er forbundet med felleenheten via et rammestyreledd med en konsoll som bæres av drivenheten og en fra denne utragende teleskoparm som inneholder de nevnte ledninger, hvilket rammestyreledd muliggjør svingning av de to enhetene mere enn 90° i forhold til hverandre, og den tohjulede drivenheten er utstyrt med en senkbar støtte for stabilisering av enheten ved svingning og
utføring av felleenheten.
En utførelsesform av maskinen i henhold til oppfinnelsen skal i det følgende beskrives under henvisning til de vedføyde tegninger. Fig. 1, 2 og 3 viser skjematisk maskinen i transportstilling sett henholdsvis fra siden, forfra og ovenfra.
Fig. 4 viser maskinen under utførelse av tynning.
Fig. 5 viser maskinen sett i perspektiv under arbeid.
Fig. 1 og 2 viser en drivenhet 1 og en felleenhet 2. Driv- • enheten bæres av to hjul 3a og 3b, og inneholder utstyr for motordrift og hydraulisk drift. Videre er den foran utstyrt med to hydraulisk individuelt nedsvingbare støtteben 4.
Felleenhten 2 holdes av et styr- og drivbart støttehjul 5 i en gaffel 6, hvilken med ubegrenset svingbarhet er lagret i det undre parti til en bøylelignende bjelkeramme 7. Det nevnte parti bærer førerhytten 8, som er utstyrt med en glassklar kuppel 9, som gir føreren ubegrenset sikt fremover, oppover og til hver side. Dette er av særlig betydning i forbindelse med tynning. På bjelkerammens øvre parti er et feste 10 svingelagret i horisontalplanet og har to tverraks-ler 11 og 12. Rundt den førstnevnte akselen 11 er lagret den første seksjon av en teleskopisk kranarm 13 (se også arbeids-stillingen vist med strekpunktlinjer), og mellom den annen aksel 12 og et øre på armens første seksjon er anordnet en hydraulisk sylinder 14. Kranarmens ytterste seksjon bærer svingbart et felleaggregat 15 av konvensjonell type, det vil si bestående av en ramme 16, en skjematisk antydet gripean-ordning 17, et kappeverktøy 18 og en hydraulisk sylinder 19. Endelig er en klemanordning 20 lagret for å kunne forskyves inn og ut under førerhyttens gulv, og kan manøvreres hydraulisk på ikke nærmere vist måte.
Den fremre ende av drivenheten 1 danner den ene del av et rammestyreledd 21, hvis annen del har en fortsettelse først oppover og deretter på skrå bakover, for dannelse av en konsoll 22. Denne slutter i lagerplater 23, der den innerste seksjonen av en teleskoparm 24 er lagret i punktet 25. Den ytterste seksjonen av den i fig. 1 helt sammenførte teleskoparmen har sin ende lagret rundt en horisontal aksel i den bakre enden av det undre parti av bjelkerammen 7, idet bjelkerammen kan svinges ved hjelp av en hydraulisk sylinder 26 (se fig. 4) anordnet mellom et punkt på armens ytterste seksjon og den vertikale del av bjelkerammen.
Av det ovenstående fremgår at førerhytten er helt uten ytre belastninger fra kranarm, støttehjul, klemanordning og teleskoparm, idet bjelkerammen opptar alle disse belastninger. Førerhytten kan også effektivt isoleres mot vibrasjoner og resonanslyd.
Ved enden av konsollen 22 er festet en vinsj 27, idet en kabel fra denne forløper inne i teleskoparmen 24 og er for-ankret i bjelkerammen 7.
Såvel drivenhetens støtteben 4 som bjelkerammen 7 kan hen-siktsmessig være utstyrt med automatiske nivelleringsorganer, som alltid holder førerhytten vannrett uavhengig av underlag-ets helning.
Det ovenfor beskrevne arrangement anvendes på følgende måte: Maskinen kjøres i transportstillingen vist i fig. 1 på en stikkvei frem til et valgt tynningsområde. Der feller før-eren støttebenene 4 for drivenheten 1 ned, og svinger felleenheten 2 ut rundt rammestyreleddet 21 omtrent 90° i forhold til stikkveien. Dette er vist med strekpunktlinjer i fig. 4. Deretter føres felleenheten ut til en strategisk plass i området ved drift og styring av støttehjulet 5 under forlengelse av teleskoparmen 24, hvoretter kranarmen 13 føres ut mot et tre som skal felles. Dette er vist med heltrukne linjer i fig. 4. Etter griping og felling av treet føres klemanordningen 20 ut, og treet slepes opp på denne. Deretter gjentas prosedyren for andre trær som skal felles innen rekkevidden for den svingbare kranarmen, hvilket er illust-rert i fig. 5. Føreren manøvrerer deretter felleenheten tilbake mot stikkveien ved forkortning av teleskoparmen. Dette skjer først og fremst ved endring av støttehjulets drivret-ning, men ved behov (f.eks. dersom klemanordningens bunt av trær er tung å trekke og underlaget samtidig er motbakke eller oppviser store hindringer) benyttes vinsjen. Når maskinen kommer frem til stikkveien skjer lossing av trebunten ved inntrekking av klemanordningen. Deretter svinges felleenheten inn mot drivenheten, den forkortede teleskoparmen bringes til anlegg mot konsollen, støttebenene løftes opp og kranarmen svinges til stillingen vist i fig. 1, eventuelt med anlegg mot teleskoparmen. Maskinen er med dette klar for transport til neste tynningsområde.
Foruten den ovenfor beskrevne, rasjonelle tynningen oppnås følgende fordeler: a) Når maskinen i transportstilling skal passere områder med stor helning kan stabiliteten mot velting økes betydelig ved at rammestyreleddet svinges slik at støttehjulet flyttes fra midten og mot siden i helningsretningen samtidig med at støttehjulet svinges slik at det blir parallelt med de to andre hjulene. Til stabiliteten bidrar også at teleskop-armens tyngdepunkt ved svingningen av styreleddet flyttes i motsatt retning i forhold til støttehjulet. b) På grunn av den bakover hellende, forholdsvis lange konsollen krever felleenheten minimal plass ved svingebevegelse på stikkveier, og det oppnås god avballansering samtidig med større "kranarmlengde" innen stikkveiens begrensede bredde. Videre oppnås ved forlenget teleskoparm god frigangshøyde over lokale terrengforhøyninger. c) Ettersom støttehjulet under førerhytten er styrbart uten styreutslagsbegrensninger, kan det fra en første retning mer eller mindre hurtig svinges for drift i den motsatte retning-en. Denne egenskap er særlig nyttig dersom maskinen hurtig skal snus i transportstillingen på stikkveien eller en smal bilvei.
d) Dersom begge støttebenene trykkes hardt mot underlaget, løftes hele felleenheten, slik at dens støttehjul heves fra
underlaget. Dersom bare det ene støttebenet trykkes kraftig mot underlaget, løftes drivenhetens hjul på samme side opp fra underlaget. Denne egenskap er av stor betydning når det gjelder service og reparasjoner.
e) De tre hjulene drives hydraulisk med hver sin hjulmotor. Under terrengkjøring er fortrinnsvis driften for samtlige
hjul innkoblet, mens det på vei kan utkobles driften av et eller to hjul, for tilsvarende økning av den hydrauliske kraften for det eller de øvrige hjul, slik at transporthas-tigheten kan økes.

Claims (6)

1. Mobil trefellingsmaskin, omfattende en drivenhet (1) med motor- og hydraulikk-aggregat samt en felleenhet (2) med et styr- og drivbart støttehjul (5), en førerhytte (8), en svingbar kranarm (13), et felleaggregat (15) og en klemanordning (20), hvilken felleenhet kan beveges frem og tilbake i forhold til drivenheten via en fleksibel armkonstruksjon, idet armkonstruksjonen inneholder de nødvendige hydrauliske og elektriske ledninger frem til felleenheten (2) for man-øvrering av denne fra førerhytten (8), samt kan føres tilbake over drivenheten (1) for transport mellom felleområdene, karakterisert ved at drivenheten (1) er tohjulet og er forbundet med felleenhten via et rammestyreledd (21) med en konsoll (22) som bæres av drivenheten og en fra denne utragende teleskoparm (24) som inneholder de nevnte ledninger, hvilket rammestyreledd muliggjør svingning av de to enhetene (1, 2) mere enn 90° i forhold til hverandre, og den tohjulede drivenheten (1) er utstyrt med en senkbar støtte (4) for stabilisering av enheten ved svingning og ut-
føring av felleenheten (2). 2. Maskin som angitt i krav 1, karakterisert ved at konsollen (22) har en lengde som hovedsakelig tilsvarer den sammenførte teleskoparmen (24), og er bakoverhellende, for å danne anlegg for den sammenførte teleskoparm.
3. Maskin som angitt i krav 1 eller 2, karakterisert ved at det i tillegg til støttehjulet (5), som også kan drives bakover, for sammenfør-ing av seksjonene til teleskoparmen (24) er anbragt på konsollen (22) en fra førerhytten (8) styrt vinsj (27), med vinsjkabelen løpende gjennom teleskoparmen ut tri felleenheten ( 2 ) .
4. Maskin som angitt i krav 1-3, karakterisert ved at støtten til drivenheten består av to individuelt senk- og hevbare støtteben (4), for å nivellere drivenheten (1) i hellende terreng, og at felleenheten (2), som er vertikalt svingbart forbundet med enden til teleskoparmen (24), på i og for seg kjent måte er ustyrt med nivelleringsorganer.
5. Maskin som angitt i krav 1-4, karakterisert ved at førerhytten (8), som ikke opptar belastninger, bæres av en bjelkeramme (7), på hvilken enden av teleskoparmen (24) er lagret.
6. Maskin som angitt i krav 1-5, karakterisert ved at klemanordningen (20) kan forskyves hydraulisk ut og inn under gulvet til fører-hytten (8) .
NO833334A 1982-09-20 1983-09-16 Mobil trefellingsmaskin. NO154151C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8205371A SE452697B (sv) 1982-09-20 1982-09-20 Mobil tredgallringsmaskin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO833334L NO833334L (no) 1984-03-21
NO154151B true NO154151B (no) 1986-04-21
NO154151C NO154151C (no) 1986-07-30

Family

ID=20347922

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO833334A NO154151C (no) 1982-09-20 1983-09-16 Mobil trefellingsmaskin.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4579157A (no)
AT (1) AT391583B (no)
AU (1) AU561773B2 (no)
CA (1) CA1206071A (no)
DE (1) DE3333968A1 (no)
FI (1) FI69232C (no)
FR (1) FR2533110A1 (no)
NO (1) NO154151C (no)
SE (1) SE452697B (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE465750B (sv) * 1990-09-17 1991-10-28 Assar Jansson Klipp och/eller avverkningsaggregat
US5931247A (en) * 1997-11-26 1999-08-03 Peterson; Robin A. Forest harvester methods and apparatus
US8235156B2 (en) * 2007-05-26 2012-08-07 Micheal James Koss Retrofitable ROPS reinforcement structure for cab raiser interface
US8096334B2 (en) * 2009-07-31 2012-01-17 Triton Logging, Inc. Shallow water wood harvester
DE202011003272U1 (de) 2011-02-25 2011-05-26 Impex Forstmaschinen GmbH, 84085 Vorrichtung zum Ernten und Bearbeiten von Baumstämmen
US20140373437A1 (en) * 2011-06-07 2014-12-25 Phillip John Miller Blossom Thinning Apparatus and Method
GB201908879D0 (en) * 2019-06-20 2019-08-07 European Forest Machinery Ltd Apparatus & method

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2745559A (en) * 1951-07-02 1956-05-15 Humboldt Company Combination log yarder and loader
CH481561A (de) * 1968-06-28 1969-11-30 Logma Ab Entastungsmaschine
SU654215A1 (ru) * 1975-12-30 1979-03-30 Ленинградская Ордена Ленина Лесотехническая Академия Им. С.М.Кирова Лесозаготовительна машина
SE7702774L (sv) * 1977-03-11 1978-09-12 Ostbergs Fabriks Ab Upparbetningsanordning vid arbetsfordon
SU793490A1 (ru) * 1979-01-25 1981-01-07 Ленинградская Ордена Ленина Лесо-Техническая Академия Им.C.M.Кирова Лесозаготовительна машина
SE428992B (sv) * 1979-10-08 1983-08-08 Ostbergs Fabriks Ab Tredgallringsanordning

Also Published As

Publication number Publication date
CA1206071A (en) 1986-06-17
NO833334L (no) 1984-03-21
SE8205371D0 (sv) 1982-09-20
US4579157A (en) 1986-04-01
SE8205371L (sv) 1984-03-21
DE3333968A1 (de) 1984-03-22
AU561773B2 (en) 1987-05-14
FI833286A (fi) 1984-03-21
FI833286A0 (fi) 1983-09-14
AU1926083A (en) 1984-03-29
AT391583B (de) 1990-10-25
SE452697B (sv) 1987-12-14
FI69232B (fi) 1985-09-30
NO154151C (no) 1986-07-30
FR2533110A1 (fr) 1984-03-23
ATA332383A (de) 1990-05-15
FI69232C (fi) 1986-01-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4403427A (en) Tree planter
US20040050309A1 (en) Tree spade system
NO154151B (no) Mobil trefellingsmaskin.
US3802663A (en) Device for felling timber
CA2309230C (en) Tree transport machine and method of transporting felled trees
NO150301B (no) Anordning ved felle- og gripeaggregat
EP0258282B1 (en) Method for mechanized thinning of a forest, and a harvester and forwarder for carrying out the method
NO137840B (no) T¦mmeravvirkningsmaskin.
US3643920A (en) Procedure and device for felling of timber
US3154200A (en) Pole handling device
US3595288A (en) Tree harvesting method and apparatus
US3342357A (en) Self-loading skidder and stacker
US3491810A (en) Apparatus for harvesting timber
RU2357407C2 (ru) Способ и машина для трелевки
US4371017A (en) Forest thinning device
US3871427A (en) Device for felling timber
US3527271A (en) Felling skidder combination including heeling device
US3630246A (en) Modified skidder and felling head
US3682210A (en) Tree harvesting method and apparatus
US4761109A (en) Forwarder
WO1984004019A1 (en) Working machine
FR2641755A1 (fr) Appareil tracteur autorisant le travail d'arbustes disposes en haie plate et continue et/ou la recolte de fruits
NO135768B (no)
GB2148810A (en) Mobile forest thinning machine
JP7125330B2 (ja) 自走式木材伐倒搬出機