NO152745B - Fremgangsmaate til fremstilling av klordioksyd og eventuelt klor - Google Patents

Fremgangsmaate til fremstilling av klordioksyd og eventuelt klor Download PDF

Info

Publication number
NO152745B
NO152745B NO793590A NO793590A NO152745B NO 152745 B NO152745 B NO 152745B NO 793590 A NO793590 A NO 793590A NO 793590 A NO793590 A NO 793590A NO 152745 B NO152745 B NO 152745B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
chlorate
electrolysis
chlorine
chlorine dioxide
membrane
Prior art date
Application number
NO793590A
Other languages
English (en)
Other versions
NO793590L (no
NO152745C (no
Inventor
Karl Lohrberg
Siegfried Bielz
Paul Janisch
Original Assignee
Metallgesellschaft Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6054586&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NO152745(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Metallgesellschaft Ag filed Critical Metallgesellschaft Ag
Publication of NO793590L publication Critical patent/NO793590L/no
Publication of NO152745B publication Critical patent/NO152745B/no
Publication of NO152745C publication Critical patent/NO152745C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J19/00Chemical, physical or physico-chemical processes in general; Their relevant apparatus
    • B01J19/24Stationary reactors without moving elements inside
    • B01J19/2455Stationary reactors without moving elements inside provoking a loop type movement of the reactants
    • B01J19/2465Stationary reactors without moving elements inside provoking a loop type movement of the reactants externally, i.e. the mixture leaving the vessel and subsequently re-entering it
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J19/00Chemical, physical or physico-chemical processes in general; Their relevant apparatus
    • B01J19/24Stationary reactors without moving elements inside
    • B01J19/2475Membrane reactors
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B11/00Oxides or oxyacids of halogens; Salts thereof
    • C01B11/02Oxides of chlorine
    • C01B11/022Chlorine dioxide (ClO2)
    • C01B11/023Preparation from chlorites or chlorates
    • C01B11/025Preparation from chlorites or chlorates from chlorates without any other reaction reducing agent than chloride ions

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en fremgangsmåte til fremstilling av klordioksyd , samt eventuelt klor fra hydrogenklorid og elektrolytisk fremstilt alkaliklorat, hvor den dannede residuoppløsning for ny kloratdannelse tilføres kloratelektrolysen.
Klor, klordioksyd og natronlut kreves som kjent i cellulosefabrikker til bleking av cellulose. Derved anvendes klor og natronlut som handelsprodukter, mens klordioksyd, som i konsentrert form har eksplosive egenskaper, må fremstilles på anvendelsesstedet. For fremstilling av klordioksyd er det derfor kjent å redusere handelsvanlig klorat i sur opp-løsning med mineralsyre, i cellulosefabrikker generelt med svovelsyre. I sulfatcellulosefabrikker har man benyttet det dannede natriumsulfat til å kompensere tap av natriumsulfat. Sterke anstrengelser for å nedsette sulfatforbruket av økologiske grunner har ført til at det ved klordioksydfrem-stillingen dannede sulfat ikke mer fullstendig -kan utnyttes i cellulosefabrikken. På den annen side stilles stadig høyere krav til cellulosens kvalitet, hvilket igjen medfører en forsterket anvendelse av klordioksyd, da det bare med klordioksyd kan frembringes høyfaste fibre og høye hvithets-grader. Derved fremkommer ved anvendelse av vanlige fremgangsmåter til klordioksyd-frembringelse stadig mer natrium-sulf at som overskudd.
En fra tysk patent 831 542 kjent fremgangsmåte til fremstilling av klordioksyd (såkalt Munchener-fremgangsmåten) foreskriver omsetning av kloratet med en maksimal støkiome-trisk syremengde, samt tilbakeføring av residuoppløsningen, som inneholder natriumklorat og natriumklorid-, i kloratelektrolysen. Ved den tidligere kjente fremgangsmåte føres en kontinuerlig strøm av NaCl-holdig natriumkloratoppløsnlng ved forhøyet temperatur i et flertall., fortrinnsvis seks etter hverandre koblede reaksjonskar og bringes til reak-
sjon med saltsyre. Den dannede gassblanding av klordioksyd og klor fortynnes og bortsuges ved hjelp av en luftstrøm,
for å forbli under eksplosjonsgrensen på 15% klordioksyd i reaktorgassen. Reaksjpnsoppløsningen som etter inndampning ved siden av natriumklorat har et høyt NaCl-innhold, innføres i elektrolysen for kloratdannelse og den dannede kloratopp-løsning tilføres igjen til kretsløpet. Kloret av den fra klordioksyd-reaktoren uttredende klordioksyd/klor/luftbland-ing kan etter absorbsjon av klordioksydet forbrennes med hydrogenet fra kloratelektrolysen til saltsyre. Imidlertid er den således fremstilte saltsyremengde selvsagt ikke til-strekkelig til å frembringe det samlede klordioksyd. En ytterligere vanskelighet ved denne fremgangsmåtevei er det faktum at fortynningen<j>med luft må kontrolleres meget nøy-aktig for å kunne forbrenne klor og luftoksygen. Redusering av luftmengden på den annen side betyr at man må gå fram meget nær eksplosjonsgrensen av klordioksyd. Endelig er det en ulempe ved denne fremgangsmåte at saltsyre i ikke-industrialiserte land ikke eller bare vanskelig står til disposisjon og er belastet med høye transportomkostninger, da saltsyre vanligvis bare handles i form av 32%-ig vandig oppløsning.
Det er videre kjent å fremstille klor, natronlut og hydrogen ved elektrolyse av natriumkloridoppløsninger etter membranfremgangsmåten. Her eir anode- og katoderommet i elektrolysecellen adskilt med;en ioneutvekslermembran, hvori-gjennom det vesentlig bare kan tres alkali-ioner. Disse nøytraliseres elektrisk ved katoden og danner i katoderommet med vann alkalilut og hydrogen. Halogenioner kan ikke passere membranen og frigjøres derfor utelukkende i anoderommet i form av halogengass. En del av i katoderommet dannet OH-ioner'vandrer imidlertid gjennom membranen inn i anoderommet og danner der med klorgassen - alt etter anolyttens pH-verdi - uønsket kloroksygensyre resp. dens salter, som bare kunne.spaltes ved syretilsetning. Denne ulempe har man fjernet! ved en arbeidsmåte med sur anolyt
(D. Bergner "Elektrolytische Chlorerzeugung nach dem Membran-Verfahren", Chemiker-Zeitung 101 (1977), side 433-
i
447). Ved fremgangsmåten ifølge US-patent 3 948 737 skal anolytens pH-verdi ikke ligge over 4,5, fortrinnsvis mellom 2,5 og 4,0, idet det også er tillatt pH-verdier på 1 og lavere.
Fra US-patent 3 442 778 er det kjent fremgangsmåte til fremstilling av blekekjemikalier ved en fremgangsmåte av kloralkalielektrolyse med kvikksølvkatode og
elektrolytisk fremstilling av klorat samt dets spalting til klordioksyd. Det er det klare mål ved den tidligere kjente fremgangsmåte ved siden av klordioksyd,klor,hydrogen og alkalihydroksyd, spesielt å fremstille alkalimetallsulfider. Fremstillingen foregår ved omsetning av natriumpolysulfider med natriumamalgam. Dette natriumamalgam stammer fra en elektrolysecelle med kvikksølvkatode.
Oppfinnelsens oppgave er å tilveiebringe en fremgangsmåte til frembringelse av klordioksyd og eventuelt klor, som ikke går ut fra alkaliklorat og hydrogenklorid som basisråstoffer, og som med fordel kan praktiseres i cellulosefabrikker med utilstrekkelig resp. ugunstig rå-stoff basis-stilling.
Oppfinnelsen vedrører nå en fremgangsmåte til fremstilling av klordioksyd og eventuelt klor av hydrogenklorid og elektrolytisk fremstilt alkaliklorat, hvor residueoppløs-ningen fra kloratspaltingen for fornyet kloratdannelse tilføres kloratelektrolysen og minst en del av det til det frembragte klordioksyd ekvivalente hydrogenklorid fremstilles ved forbrenning av ved en kloralkalielektrolyse dannet klorgass med hydrogen, idet fremgangsmåten erkarakterisert vedat kretsløpet kloratspalting/kloratelektrolyse kombineres med en etter membranfremgangsmåten arbeidende kloralkalielektrolyse, idet det i membranelektrolysen som biprodukt dannede alkaliklorat innføres som sådant eller etter spalting i kretsløpet kloratspalting/kloratelektro-lyse.
Fremgangsmåten ifølge bppfinnelsen lar seg gjengi i de følgende bruttoligninger av de enkelte fremgangsmåtetrinn:
Herav fremgår at bare strøm- og stensaltomkostninger bestemmer fremgangsmåtens økonomi. Selvsagt kan man ifølge reaksjon 1 også med hensyn til sumligningen fremstille overstøkiometriske mengder av klor for å ifrembringe de for blekeriene ekstra nødvendige mengder av Cl~og NaOH.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen arbeider på følgende måte, idet det refereres til flyt-skjema.
Til starting av alkalikloratelektrolysen 1 kreves i første rekke koksaltoppløsning. Dette tilføres over ledning 24
fra saltoppløseren 27 av solrensningsinnretningen 20 til kloralkalimembranelektrolysen 2 og over ledning 18 til kloratelektrolysen 1. Det i alkalikloratelektrolysen 1 fremstilte natriumkloråt tilføres over ledning 3 til klor-dioksydreaktor 4. Forj spalting av natriumklorat i reaktoren
i
4 innmates saltsyre over ledning 6. Herved kan den samlede for klordioksydf rembrijngelsen nødvendige saltsyremengde dekkes fra kloralkali-membranelektrolysen 2 og fremstilles ved forbrenning av klojr og hydrogen i reaktoren 5. Hydrogenet hertil står til disposisjon fra kloratelektrolysen 1
og membranelektrolysen 2 over ledningene 7 og 8.
Den i hydrogenkloridsyntesen 5 fremstilte og overskytende hydrogenholdige hydrogenkloridstrøm 9 passerer absorbsjonsinnretningen 10, hvorfra hydrogen og nitrogen slippes ut og trer over ledning 6 inn i klordioksyd-reaktoren 4. Reaksjons-residuoppløsningen tilføres igjen på kjent måte ved forbindelse 11 til kloratelektrolysen 1. Luft som fortynningsgass innsuges over forbindelse 12 inn i klordioksyd-reaktoren 4. Reaksjonsgassblandingen C102/C12trer ut over ledning 13
fra klordioksyd-reaktoren 4. I absorbsjonsinnretningen 14 uttas klordioksyd som vandig oppløsning gjennom ledning 15. Den gjenblivende klorgass/luftblanding fjernes over 16 og tilføres til klorstrømmen 17 fra kloralkali-membranelektrolysen 2. Klorgass/luft-blandingen kan imidlertid også inn-føres i alkaliluten og alkalihypokloritt dannes.
I membranelektrolysen fremkommer på i og for seg kjent
måte alkalilut som uttas over strøm 25. I katoderommet innføres vann over røret 26.
Ifølge en ytterligere utforming av oppfinnelsen oppkonsen-treres av den fra membranelektrolysen 2 uttredende kloratholdige anolyt 18 minst en delstrøm 19 i saltoppløseren 27 med alkaliklorid. Etter felling av forurensningene i renseinnretningen 20 innstilles ved forhøyet temperatur på eksempelvis 70-90°C en ytterligere delstrøm 28 på en pH-verdi under 1 i reaktoren 21. Den i denne spalting i avhengighet av pH-verdien dannede klorgass/klordioksyd-blanding tilføres igjen til forbrenningstrinnet for dannelse av hydrogenklorid 23/16 eller til reaksjonsgassene fra CK^-reaktoren 4 for absorbsjon av C1C>2 i absorbereren 14. Alkalikloridoppløsningen blir før fornyet inntak i anoderommet øket til en pH-verdi i området fra 1-6, fortrinnsvis 1-2,5. Av hensyn til en mest mulig kvantitativ spalting av kloroksygensyrene resp. deres salter er det fordelaktig å innstille den annen delstrøm 28 på en pH- verdi under 0,8,og å velge den i avhengighet av den tilstrebede slutt-pH-verdi av alkalikloridoppløsningen tilsvarende liten, dvs. den annen delstrøm 28 utgjør maksimalt 20% og fortrinnsvis 8-15% av den uttredende anolyt.
Ifølge en spesielt fordelaktig utforming av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen blander man en delstrøm av den fra membranfremgangsmåten uttredende kloratholdige anolyt 19 i reaktoren 21 (spalter) med! fra hydrogenkloridsyntesen 5/10 over ledning 2 2 uttatt saltsyre. Den herved dannede klordioksyd/ klorgassblanding forenes over forbindelse 23 med den fra kloratspalteren 4 dannede ClC^/C^-gassblanding.
De tilsammen i kretsløpet kloratspalting/kloratelektrolyse uunngåelig opptredende tap av natriumklorid, dekkes fra anolyten fra alkaliklorid-membran-elektrolysen. Anolyten tilføres over ledning 18, 18a til kretsløpet kloratelektro-lyse/kloratspalting ved 3.
Det foreligger således en kombinasjon av en fremgangsmåte av alkalikloratspalting og kloralkalielektrolyse og sammen-fattende virker elementene av begge fremgangsmåter funksjo-nelt sammen, således a;t a) det fra minst en del av kloret fra membran-kloralkali-elektrolysen fremsjtilte hydrogenklorid innføres i klordioksyd-reaktoren , b) den fra ClO^-absorbsjonen gjenblivende klor/luftblanding bringes til forbrenning med hydrogenet fra membran- og
kloratelektrolysen,
d) klor/klordioksyd-blandingen fremstilt ved spalting av . det ved membranelektrolysen dannede alkaliklorat,
forenes med klordioksydstrømmen fra klordioksyd-reaktoren.
Den apparative utforming av den i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen integrerte prosess av kloratspalting, som klordioksydreaktorer ejller elektrolyseinnretninger, til svarer i det vesentlige de fra Miinchener-fremgangsmåten kjente innretninger (tysk patent 831 542, Ullmann, 3. opplag, bind 5, side 553).
Selve membrancellen har i og for seg kjente konstruktive ele-menter. Som membranmateriale er det egnet polyfluorhydro-karboner med kation-utvekslende grupper, som f.eks. sulfon-syre-(S03H), karboksylsyre-(COOH) og fosfonsyre-(P03H2) grupper. De anvendte anoder kan bestå av grafitt. Spesielt fordelaktig er imidlertid med edelmetall eller edelmetall-oksyd belagte titan-, niob-eller tantal-elektroder eller såkalt dimensjonsstabile anoder, hvor den elektrokatalytiske virkning går ut fra blandingsoksyder av edelmetaller og filmdannende metaller, spesielt titan.
Som katodemateriale er det spesielt egnet stål og nikkel, nikkel i form av såkalt porøse dobbeltskjelett-katoder.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen har fordeler.
Ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen frembringes den for klordioksyd-frembringelse ved natriumkloratspalting ved hjelp av syre nødvendige syremengde helt eller for en over-veiende del direkte. Dessuten arbeider fremgangsmåten med et hydrogenoverskudd, hvilket fører til fordelaktig fareløs arbeidsmåte, da fortynningsluft forbrenner i stort overskudd og dermed kan klordioksyd-reaktoren drives langt under klordioksydets eksplosjonsgrense. Videre kan saltsyre-syntesen drives med hydrogenoverskudd, således at det ikke er nødvendig med noen etterbehandling av gassene, og også unngås den uønskede dannelse av natriumhypokloritt. Den ved membran-alkalikloridelektrolysen opptredende og der i og for seg uønskede kloratdannelse anvendes i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen ved syrespalting fordelaktig for klordioksydfremstilling. Eventuelt opptredende klorover-skudd kan i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen lett opptas for hydrogenkloridsyntese. Hver kloralkalielektrolyse
j
må av sikkerhetsgrunner jvære utstyrt med et nødabsorbsjons-system som er i stand til i nødstilfelle å oppta den samlede klorproduksjon for en viss tid under dannelse av hypokloritt. Ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan man ha dette hyp-kloritt i kloratelektrolysen, der det disproporsjonerer ved forhøyede temperaturer av kloratelektrolysen til natriumklorat og så endelig omsette i;ønsket klordioksyd.
i
Fremgangsmåten skal forklares nærmere ved hjelp av et utførelseseksempel.
I et celluloseanlegg frembringes 500 tonn/dag bleket cellulose. For blekingen kreves 13 tonn/dag klor, samt 8 tonn/dag klordioksyd som frembringes ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen. Klordioksyd-reaktoren 4 og membran-elektrolysecellen 2 arbeider med en virkningsgrad på 88%. Ved en virkningsgrad av klordioksydreaktoren 4 på 88%, kreves pr. tonn klordioksyd 1,54 tonn saltsyre til spalting av natriumklorat. Av disse 1,54 tonn saltsyre kan 0,99 tonn saltsyre frembringes fra restgassene 16, mens 0,55 tonn saltsyre må frembringes i form av klor 17. I klorat-elektrolysen 1 fremkommer 0,1 tonn hydrogen. Denne mengde står i forhold til et behov på 0,116 tonn hydrogen, j Differansemengden hydrogen uttas derfor fra membran-elektrolysecellen 2 over 8. Fra membran-elektrolysecellen 2 kreves således 0,55 tonn saltsyre tilsvarende 0,54 tonn klor pr. tonn klordioksyd. Membran-elektrolysen 2 løper derfor med en netto-klorproduksjon på 17,3 tonn/dag klor, hvorav 13 tonn/dag anvendes for klor-bleking, mens 4,3 tonn/dag tilføres forbrenningen til hydrogenklorid som tjener som råmateriale for spalting av natrium-
klorat i reaktoren 4.
Ovennevnte membran-elektrolysecelle ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen nårien virkningsgrad på 88%, dvs. ved siden av bireaksjoner opptrer strømtap på 12%.
I
Av disse 12% forbrukes 7,5% i bireaksjoner under dannelse av natriumklorat. Dette tilsvarer en natriumkloratproduksjon på 650 kg/dag. Denne mengde natriumklorat spaltes ved hjelp av 1 tonn saltsyre til klordioksyd og klor, idet det fremkommer o,36 tonn/dag"klordioksyd. Ved denne arbeidsmåte kan klordioksydanlegget dimensjoneres ved 0,36 tonn/dag C1C>2mindre. Tilsvarende må imidlertid membran-elektrolysen 2 innstilles på en netto klorproduksjon på 18,3 tonn/dag klor.
Hvis man vil omsette det i kloralkali-elektrolysen 2 i en mengde på 650 kg/dag dannede klorat 100%-ig til klor i sterkt surt miljø, kreves for selve reaksjonen 1,34 tonn/dag saltsyre. For innstillingen av den nødvendige pH-verdi kreves ytterligere 480 kg saltsyre. Ved denne fremgangsmåte forblir den opprinnelige kapasitet av klordioksydanlegget bestående, nettoklorproduksjonen av membran-kloralkali-elektrolysecellen 2 må imidlertid økes med 0,4 7 tonn/dag til ca. 17,8 tonn/dag. Brutto-klorproduksjonen øker derved til ca. 19 tonn/dag klor.
Ved utførelsesformen av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen uten anvendelse av ekstra klorat-spalter 21 tilføres en delstrøm av anolyten 18 med 0,65 tonn/dag natriumklorat-innhold til kretsløpet fra natriumkloratelektrolysen 1. I dette tilfellet forblir klordioksyd-anlegget stående
i den opprinnelige størrelse. Natriumklorat-elektrolysen 1 må imidlertid ikke mer frembringe 14,4 tonn/dag klorat, men bare 13,8 tonn/dag klorat. Derimot heves ytelsen av membran-kloralkalielektrolysen til en nettoproduksjon på 18,6 tonn/dag klor. I dette tilfellet blir koksalt-mengden som ble innmatet sammen med natriumklorat fra membran-elektrolysecellen 2 i kretsløpet for klorat-elektrolysen 1 etter spalting av kloratet i reaktoren 4 igjen tilført til solkretsløpet fra membran-elektrolysen over forbindelsen 29.

Claims (6)

1. Fremgangsmåte til fremstilling av klordioksyd og eventuelt klor av hydrogenklorid! og elektrolytisk fremstilt alkaliklorat, hvor residuoppløsningen fra kloratspaltingen for fornyet kloratdannelse tilføres kloratelektrolysen og minst en del av det til det frembragte klordioksyd ekvivalente hydrogenklorid fremstilles ved forbrenning av ved en kloralkalielektrolyse dannet klorgass med hydrogen, karakterisert vedat kretsløpet kloratspalting/kloratelektrolyse kombineres med en etter membran fremgangsmåten arbeidende kloralkalielektrolyse, idet det i membranelektrolysen som biprodukt dannede alkaliklorat innføres som sådant eller etter spalting i kretsløpet kloratspalting/kloratelektrolyse.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert vedat man vasker den ved kloratspaltingen dannede gassblanding og tilfører den derved dannede klorgass med minst delvis fra membran- elektrolysen stammende i hydrogen til forbrenningstrinnet for dannelse av hydrogenklorid. i
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 oq 2, l karakterisert vedat man innstiller minst en delstrøm av den fra membranelektrolysen uttredende anolyt etter oppkonsentrering med alkalihalogenid og ut- felling av forurensninger på en pH-verdi under 1 ved for- høyet temperatur, hvor\jed det dannes klor- og klordioksyd- gass, og tilfører den dannede klorgass til forbrennings trinnet for dannelse a<y>hydrogenklorid og hever alkali- halogenidoppløsningen før fornyet inntak i anoderommet til en pH-verdi i området fra 1 til 6, fortrinnsvis 1 til
2,5.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3, karakterisert vedat man innstiller en delstrøm på maksimalt 20%, fortrinnsvis 8-15%, på en I pH-verdi under 1,0, fortrinnsvis under 0,8, med den forholds-regel at etter forening med hovedstrømmen oppnås den tilstrebede i området fra 1,0 til 6,0 liggende pH-verdi.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1-2, karakterisert vedat man blander en del-strøm av den fra membran-elektrolysen uttredende anolyt med saltsyre under dannelse av klordioksyd og klorgass og forener den dannede gassblanding med den dannede gassblanding fra kloratspalteren.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 1-5, karakterisert vedat man dekker alkali-kloridtap i kretsløpet kloratspalting/kloratelektrolyse fra anolyten av membran-elektrolysen.
NO793590A 1978-11-14 1979-11-07 Fremgangsmaate til fremstilling av klordioksyd og eventuelt klor. NO152745C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19782849250 DE2849250A1 (de) 1978-11-14 1978-11-14 Verfahren zur herstellung von chlordioxid, alkalilauge und gegebenenfalls chlor

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO793590L NO793590L (no) 1980-05-16
NO152745B true NO152745B (no) 1985-08-05
NO152745C NO152745C (no) 1985-11-13

Family

ID=6054586

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO793590A NO152745C (no) 1978-11-14 1979-11-07 Fremgangsmaate til fremstilling av klordioksyd og eventuelt klor.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4294815A (no)
EP (1) EP0011326B2 (no)
JP (1) JPS5567505A (no)
AR (1) AR223190A1 (no)
AT (1) ATE1056T1 (no)
AU (1) AU528019B2 (no)
BR (1) BR7907363A (no)
CA (1) CA1184148A (no)
CS (1) CS254953B2 (no)
DE (2) DE2849250A1 (no)
FI (1) FI65634B (no)
NO (1) NO152745C (no)
NZ (1) NZ191824A (no)
ZA (1) ZA796104B (no)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3128817A1 (de) * 1981-07-21 1983-02-10 Dipl.-Ing. Hanns Fröhler KG, 8023 Pullach Verfahren und vorrichtung zur herstellung von chlordioxid
US4534833A (en) * 1982-05-03 1985-08-13 Energy Development Associates, Inc. Zinc-chloride battery in a chlorine producing/consuming plant
DE3246953A1 (de) * 1982-12-18 1984-06-20 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur wiedergewinnung von chlor aus chlorhaltigen abgasen
US4853096A (en) * 1988-02-18 1989-08-01 Tenneco Canada Inc. Production of chlorine dioxide in an electrolytic cell
US5324497A (en) * 1992-02-26 1994-06-28 Westerlund G Oscar Integrated procedure for high yield production of chlorine dioxide and apparatus used therefor
US5323477A (en) * 1992-08-24 1994-06-21 Motorola, Inc. Contact array imager with integral waveguide and electronics
DE19755636A1 (de) * 1997-12-15 1999-06-17 Bayer Ag Verfahren zur elektrochemischen Aufarbeitung von HCl-Gas zu hochreinem Chlor
CN104261350B (zh) * 2014-09-24 2016-02-17 广西大学 一种不产生固形物的二氧化氯制备方法
KR101778411B1 (ko) * 2015-12-24 2017-09-13 주식회사 포스코 중조와 이산화염소의 동시 제조 설비 및 방법
CN107381507B (zh) * 2017-09-19 2019-11-29 亚太森博(山东)浆纸有限公司 一种二氧化氯制备装置

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2484402A (en) * 1946-01-04 1949-10-11 Brown Co Process for producing chlorine dioxide
GB672047A (en) * 1948-10-01 1952-05-14 Edelbert Kesting Improvements in the manufacture of chlorine dioxide
US3442778A (en) * 1966-06-20 1969-05-06 Chemech Eng Ltd Preparation of chemicals for kraft pulping and bleaching and apparatus therefor
US3524728A (en) * 1966-10-05 1970-08-18 Chemech Eng Ltd Closed cycle system for the generation of chlorine dioxide
US3516790A (en) * 1967-05-20 1970-06-23 Chemech Eng Ltd Process and apparatus for preparing chlorine dioxide
FR2163818A5 (no) * 1970-06-10 1973-07-27 Electric Reduction Cy Ca
US3925540A (en) * 1970-06-10 1975-12-09 David G Hatherly Production of chlorine dioxide
JPS5227098A (en) * 1975-08-27 1977-03-01 Osaka Soda Co Ltd Method of simultaneous process of chlorine dioxide,chlorine gas,and ca ustic alkali.
US4069117A (en) * 1976-01-28 1978-01-17 Cooper Hal B H Process for removing and recovering acidic gases from gaseous mixtures containing them
CA1195477A (en) * 1976-02-24 1985-10-22 W.Howard Rapson Production of chlorine dioxide at high efficiency
US4169773A (en) * 1978-01-16 1979-10-02 Hooker Chemicals & Plastics Corp. Removal of chlorate from electrolytic cell anolyte

Also Published As

Publication number Publication date
US4294815A (en) 1981-10-13
ATE1056T1 (de) 1982-06-15
DE2962913D1 (en) 1982-07-08
NZ191824A (en) 1982-05-31
NO793590L (no) 1980-05-16
US4294815B1 (no) 1984-08-14
CA1184148A (en) 1985-03-19
AR223190A1 (es) 1981-07-31
CS254953B2 (en) 1988-02-15
EP0011326B2 (de) 1988-06-15
JPS5567505A (en) 1980-05-21
AU528019B2 (en) 1983-03-31
BR7907363A (pt) 1980-08-05
DE2849250A1 (de) 1980-06-04
FI793442A (fi) 1980-05-15
NO152745C (no) 1985-11-13
AU5276479A (en) 1980-05-22
EP0011326A1 (de) 1980-05-28
ZA796104B (en) 1981-06-24
FI65634B (fi) 1984-02-29
EP0011326B1 (de) 1982-05-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2023733C (en) Chlorine dioxide generation from chloric acid
EP1866460B1 (en) Process for jointly obtaining a chlorine derivative and crystals of sodium carbonate
US4542008A (en) Electrochemical chlorine dioxide process
US5198080A (en) Electrochemical processing of aqueous solutions
AU652320B1 (en) Process of producing chlorine dioxide
US5122240A (en) Electrochemical processing of aqueous solutions
US3789108A (en) Production of chlorine dioxide
NO152745B (no) Fremgangsmaate til fremstilling av klordioksyd og eventuelt klor
CA1074726A (en) Method of producing chlorine dioxide from hydrogen chloride
US2936219A (en) Production of chlorine dioxide
US3760065A (en) Production of chlorine dioxide
US3929974A (en) Production of chlorine dioxide
US3829557A (en) Production of chlorine dioxide
US3404952A (en) Process for the preparation of chlorine dioxide
US5851374A (en) Process for production of chlorine dioxide
US2895801A (en) Process for producing chlorine dioxide
JPH0621005B2 (ja) 二酸化塩素の製造法
CA2084183C (en) Electrochemical processing of aqueous solutions
US3925540A (en) Production of chlorine dioxide
US3442778A (en) Preparation of chemicals for kraft pulping and bleaching and apparatus therefor
CA2116427C (en) Acidity control in chlorine dioxide manufacture
NO153333B (no) Fremgangsmaate til fremstilling av kloridoksyd.
EP0560316B1 (en) Method for producing alkaline metal hydroxide
RU2154125C1 (ru) Способ получения хлората натрия
NO151973B (no) Fremgangsmaate til elektrolyse av vandige alkalihalogenidopploesninger