NO151075B - Maskin for fjerning av rotfortykninger paa trestokker - Google Patents

Maskin for fjerning av rotfortykninger paa trestokker Download PDF

Info

Publication number
NO151075B
NO151075B NO824010A NO824010A NO151075B NO 151075 B NO151075 B NO 151075B NO 824010 A NO824010 A NO 824010A NO 824010 A NO824010 A NO 824010A NO 151075 B NO151075 B NO 151075B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
elastomer
glass
glass fiber
glass fibers
chromium
Prior art date
Application number
NO824010A
Other languages
English (en)
Other versions
NO151075C (no
NO824010L (no
Inventor
John Flessum
Original Assignee
John Flessum
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by John Flessum filed Critical John Flessum
Priority to NO824010A priority Critical patent/NO151075C/no
Priority to EP83903828A priority patent/EP0126749B1/en
Priority to PCT/NO1983/000053 priority patent/WO1984002105A1/en
Priority to DE8383903828T priority patent/DE3364765D1/de
Publication of NO824010L publication Critical patent/NO824010L/no
Priority to FI843003A priority patent/FI79052C/fi
Publication of NO151075B publication Critical patent/NO151075B/no
Publication of NO151075C publication Critical patent/NO151075C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L1/00Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor
    • B27L1/10Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor using rotatable tools

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Apparatuses For Bulk Treatment Of Fruits And Vegetables And Apparatuses For Preparing Feeds (AREA)
  • Specific Conveyance Elements (AREA)
  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)

Description

Fremgangsmåte til fremstilling av et sammensatt produkt på basis av glassfibre.
Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte til fremstilling av et sammensatt produkt på basis av glassfibre, der disse overtrekkes med et elastomert materiale, som kan vulkaniseres med<J >metalloksyder og som deretter herdes eller vulkaniseres, hvorved elastomeren bindes til glassfiberoverflåtene, ved at man for nevnte overtrekking anbringer på glassfiberoverflåtene eller innblander i elastomermaterialet et forankringsmiddel.
En av hovedårsakene til innforing av glassfibre i elastomerer er at man onsker å bibringe de formede elastomerproduktene av en eller flere av glassfibrenes verdifulle egenskaper. De viktigste av disse er hoy strekkfasthet, kjemisk inerthet og god varmebestan-dighet. Det har vist seg at man ikke kan utnytte glassfibrenes styrke helt når fibrene- brukes i kombinasjon med elastomerer hvis man ikke oppnår en sterk og permanent forbindelse mellom elastomeren og glassfibrenes overflater.
Utviklingen av en sterk og permanent forbindelse mellom nevnte komponenter medforer forskjellige problemer som er spesielle for glassfibrene. I motsetning til naturfibre, såsom bomull, jute, silke og ull,' er glassfibrene fullstendig jevne og stavlignende, hvorfor det er vanskelig å oppnå fysisk forankring av elastomeren, og glassfibrenes hoye styrke kan ikke i noen storre grad oke ela-stomerproduktets styrke. I motsetning til naturfiber, såsom bomull, ull og silke, eller organiske, syntetiske fibre, såsom polyester ("Dacron"), polyamider :(nylon) og celluloseestere (rayon), angripes glassfibrene ikke av opplosningsmidler, eller oppmykes ved midlere temperaturer. Man kan således ikke benytte opplosningsmidler eller varme for å oppnå en forbindelse mellom glassfiberoverflåtene og
elastomeren.
Ettersom det er således umulig å utnytte slike fysikalske krefter for å oppnå en sterk og permanent forbindelse mellom glassfiberoverflåtene og elastomeren, har forskningen blitt rettet mot utnyttelse av kjemiske krefter. Det har da vist seg at hydrofile grupper dominerer ved glassfiberoverflåtene, slik at disse attra-herer fuktighet sterkere enn organiske materialer, såsom elastomer. I nærvær av vann eller hoy luftfuktighet dannes det nesten umiddel-bart en tynn vannfilm på glassfibrene, som skiller disse fra elastomermaterialet, hvorved enhver opprinnelig forbindelse mellom glassfibrene og elastomeren blir meget svakere.
Foreliggende oppfinnelse er rettet mot utviklingen av glassfiber-elastomer-system, der glassfibrene kan utnyttes bedre enn armering for elastomeren ved tilvirkning av stopte eller laminerte elastomerprodukter, belagte fibre og vevnader og lignende.
En hensikt med foreliggende oppfinnelse er å oppnå en fremgangsmåte for fremstilling av glassfiber-elastomer-produkter med hoy styrke, der en sterk og permanent forbindelse kan utvikles mellom glassfibrene og elastomermaterialet, hvorved produktene er i stand til å bibeholde den onskede styrken og bøyeligheten, både i vann og i en atmosfære med hoy fuktighet. Produktene er lette å fremstille og de behandlede glassfibrene kan fremstilles som et mel-lomprodukt for etterfølgende bruk i kombinasjon med elastornermateri-aler til fremstilling av de forbedrede, glassfiberarmerte elastomerproduktene. En lignende hensikt er å oppnå en fremgangsmåte for fremstilling av produkter bestående av glassfibre og neopren, klorbutyl, naturgummi som inneholder harpikssyrer og lignende elastomer-materiale som kan vulkaniseres med metalloksyder, og blandinger av slike elastomerer med andre ord dermed kombinerbare elastomerer.
Dette oppnås ifølge oppfinnelsen ved en remgangsmåte som
er karakterisert ved at det som forankringsmiddel brukes dels(l)
som i og for seg kjent et organosilån og/eller en kompleks kromforbindelse, inneholdende en med kromatomet koordinert karboksylatgruppe, i idet den i organosilanet til silisiumatomet bundne organiske gruppe, respektivt i kromkomplekset den med kromatomet koordinerte karboksylatgruppe, inneholder en alkenyl-, aryl- eller alkarylgruppe, dels (2) et aluminium-, sink- eller magnesiumhalogenid.
Med glassfibre menes her silkeglassfibre, som fremstilles ved rask tetrekning av smeltede glasstråler som kommer fra flere hull på undersiden av en glassmelteovn, stapelglassfibre, hvilke fremstilles ved rask strekning av smeltede glasstråler fra en glass-smelteovn ved hjelp av stråler av luft eller damp; strenger, garn og vevnader fremstilt av silkefibre eller stapelfibre, og glasspon i form av ualminnelig tynne og bøyelige glassfilmer.
Oppfinnelsen skal i det følgende beskrives i forbindelse med en kombinasjon av slike glassfibre og neopren eller klorbutyl som representative eksempler på elastomerer. Disse kjennetegnes av metallkloridgrupper, hvilke muliggjør vulkanisering av elastomeren i nærvær av metalloksyder. Oppfinnelsen kan også tillempes på andre elastomerer som inneholder slike metylklorider eller som vulkaniseres med metalloksyder. Oppfinnelsen angår også armering av elastomeren, der elastomerkomponenten består av neopren, klorbutyl eller andre elastomerer som kan vulkaniseres med metalloksyder, i kombinasjon med andre elastomerer som er kombinerbare med slik, såsom naturgummi, særskilt slik gummi som inneholder harpikssyrer.
Ved hjelp av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen oppnås en forbedret sammenbinding mellom elastomermaterialet og glassfiber-overllatene på grunn av at ovennevnte metallhalogenid (aluminium-, sink- eller magnesiumhalogenid) brukes i kombinasjon med det angitte bindemiddel, dvs. silan eller kromkompleksforbindelsen. Metallhalo-. genidet kan innblandes i det uvulkaniserte elastomermateriale og/eller appliseres på glassfiberoverflåtene for å brukes i kombinasjon med nevnte bindemiddel, som appliseres på glassfiberoverflåtene. Under disse forhold har metallhalogenidet vist seg å kunne danne en bro mellom elastomerens umettede grupper eller metylkloridgrupper og
bindemidlets umettede eller aromatiske grupper under vulkanisering-
en av elastomeren, for derved å forbinde denne med bindemidlet, som i sin tur binder til glassfiberoverflåtene. Det kan nevnes at det i og for seg er kjent å bruke silaner eller kromkompleksforbindelser av ovennevnte type som beleggmiddel på glassfibre for å forbedre vedheftningen av harpiks på glassfibrenes flater. Det skal her vises til H. Hagen: "Glasfaserverstårkte Kunststoffe", 2. utgave, Berlin 1961, side_197-200. Man har imidlertid ikke tidligere ut-nyttet d" sse siln- eller kromkompleks bindemidler i kombinasjon med aluminium-, sink- eller magnesiumhalogenider i den hensikt å få
i stand ovennevnte samspill mellom bindemidlet og metallhalogenidet for dannelse av en bro til et elastromert materiale.
Eksempel på hensiktsmessige bindemidler er vinyltroklor-silan, allyltrietoksisilan, fenyldiklorsilan, metakrylatkrom(III)-klorid.
Bindemidlet og metallhalogenidet, kan anbringes sammen på glassfiberoverflåtene i passende mengder for å få et belegg med 0,3 - 3,0 t metallhalogenid og 0,1 - 3,0 % bindemiddel på glassfib-eroverf låtene. regnet i forhold til glassfibrenes vekt. Bindemid-
let kan også anbringes separat på glassfibrene, mens halogenidet kan anbringes som et dekningssjikt eller også innføres som en kom-ponent i elastomermaterialet. For å oppnå en ønsket konsentrasjon av bindemidlet og halogenid på glassfiberoverflåtene kan glassfibrene behandles med midler som inneho ....•ju.logenidet og bindemidlet oppløst i en konsentrasjon av 0,5 - 10 vektprosent.
Oppfinnelsen skal i det følgende bli belyst nærmere ved eksempler. Prosenttallene er beregnet på vekten der ikke annet er angitt.
Eksempel 1.
En vandig oppløsning stabilisert med ammoniumhydroksyd og inneholdende 0,5 % aluminiumsklorid og 1,0 % vinyltriklorsila-n anbringes på glassfiberoverflatene og tørkes for fiksering av det organiske silan og aluminiumkloriden på glassfiberoverflatene.
Glassfiber behandlet på denne måte blandes med uvulkaniserfe neoprengummi og formes ved 177 - 204°C og under trykk, for vulkanisering av elastomermaterialet.
Eksempel 2.
Glassfibrene belegges først med metakrylatkrom(III)-klorid i en vandig løsning med en konsentrasjon av ca. 1 fo. De belagte glassfibrene belegges deretter med en 1 % magnesium-klorid oppløsning. De behandlede glassfibrene blandes deretter i en mengde svarende til. 1 - 10 $ med uvulkanisert neoprengummi som inneholder magnesiumoksyd som vulkaniseringsmiddel i en mengde av ca. 2 %, hvoretter blanding-en vulkaniseres under varme og trykk.
Eksempel 3.
Glassfibre i form.av tekstiler, som først er blitt befridd for all tidligere påført appretur, behandles med en vandig løsning av difenyldihydroksisilan. Neopren i uvulkaniser tilstand blandes med 2 % aluminiumklorid såvel med andre fyllmidler og pigment, hvoretter den lamineres med flere sjikt glassfibertekstil til dannelse av laminat som kan formes under varme og trykk til et sammensatt produkt, hvilket glassfiberkomponenten er sterkt forankret i det vul-kaniserte elastomer-materiale.
Det må antas at silisiumoksydgruppene eller andre grupper på glassfibrenes overflate, og silisiumatomet i den organiske silisiumforbindelsen, eller polysiloksanets silisiumoksydbroer orienter-es i forhold til hverandre på glassfiberoverflatene for å oppnå en sterk og permanent forbindelse mellom de organiske silisiumforening-er og glassfibrene. Det viser seg, uberoende av årsaken, at den organiske silisiumforbindelsen bindes til glassfiberoverflatene for å modifisere deres egenskaper slik at overflatene beholder den organiske silisiumforbindelsen sterkt bundet selv ved høy fuktighet.
Behahdl-ingsmidlé^kan påføres på glassfibrene ved bestryk-ning eller på annen kjent måte, f.eks. ved påsprøytning,. pårulling, dypping, belegging med pute, flytebelegging eller lignende. Man for-etrekker å anbringe bindemidlet direkte på de rene glassfibre.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte til fremstilling av et sammensatt produkt på basis av glassfibre, der disse overtrekkes med et elastomert materiale, som kan vulkaniseres med metalloksyder og som deretter herdes eller vulkaniseres, hvorved elastomeren bindes til glassfiberoverflatene, ved at man før nevnte overtrekking anbringer på glassfiberoverflatene eller innblander i elastomermaterialet et forankringsmiddel, karakterisert ved at det som forankringsmiddel brukes dels (1) som i og for seg kjent et organosilan og/ eller en kompleks kromforbindelse, inneholdende en med kromatomet koordinert karboksylatgruppe, idet den i organosilanet til silisiumatomet bundne organiske gruppe, respektivt i kromkomplekset den med kromatomet koordinerte karboksylatgruppe inneholder en alkenyl-, aryl- eller alkarylgruppe , dels (2) et aluminium-, sink- eller magnesiumhalogenid.
NO824010A 1982-11-30 1982-11-30 Maskin for fjerning av rotfortykninger paa trestokker NO151075C (no)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO824010A NO151075C (no) 1982-11-30 1982-11-30 Maskin for fjerning av rotfortykninger paa trestokker
EP83903828A EP0126749B1 (en) 1982-11-30 1983-11-29 Machine for removing thickened root portions on logs
PCT/NO1983/000053 WO1984002105A1 (en) 1982-11-30 1983-11-29 Machine for removing thickened root portions on timber
DE8383903828T DE3364765D1 (en) 1982-11-30 1983-11-29 Machine for removing thickened root portions on logs
FI843003A FI79052C (fi) 1982-11-30 1984-07-27 Maskin foer avlaegsning av rotfoertjockningar.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO824010A NO151075C (no) 1982-11-30 1982-11-30 Maskin for fjerning av rotfortykninger paa trestokker

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO824010L NO824010L (no) 1984-06-01
NO151075B true NO151075B (no) 1984-10-29
NO151075C NO151075C (no) 1985-02-06

Family

ID=19886829

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO824010A NO151075C (no) 1982-11-30 1982-11-30 Maskin for fjerning av rotfortykninger paa trestokker

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0126749B1 (no)
DE (1) DE3364765D1 (no)
FI (1) FI79052C (no)
NO (1) NO151075C (no)
WO (1) WO1984002105A1 (no)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1987000115A1 (en) * 1985-06-24 1987-01-15 Arne Carlsson Root chipper
WO1991012943A1 (en) * 1990-02-26 1991-09-05 Risto Korhonen A device for barking logs and similar

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8503288A (nl) * 1985-11-27 1987-06-16 Maas Klok Inrichting voor het punten en/of kronen van palen.
DE3619114A1 (de) * 1986-06-06 1987-12-10 Friedrich Moehringer Verfahren zum reduzieren des wurzelansatzes an baumstaemmen
WO1994013442A1 (en) * 1992-12-14 1994-06-23 Telcor Pty. Ltd. Size reduction machinery
US7631748B2 (en) 2005-01-06 2009-12-15 Usnr/Kockums Cancar Company Conveyor system

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2642904A (en) * 1951-02-06 1953-06-23 John H Pearce Log debarker and chipper
US2901011A (en) * 1956-04-24 1959-08-25 John C Eaton Chain-type debarking flails cushioned by rubber plates coaxially mounted on a rotor shaft
US2945523A (en) * 1957-10-29 1960-07-19 Koppers Co Inc Hold-down apparatus
US3324909A (en) * 1965-02-03 1967-06-13 Mccranie Ulysses Shasta Apparatus and process for peeling logs
FR2287974A1 (fr) * 1974-10-15 1976-05-14 Vignolles Jean Claude Machine pour ecorcer les billots de bois
SE427635B (sv) * 1977-11-04 1983-04-25 Bruks Mekaniska Ab Maskin for matrialavverkande bearbetning av foretredesvis langstreckta arbetsstycken

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1987000115A1 (en) * 1985-06-24 1987-01-15 Arne Carlsson Root chipper
WO1991012943A1 (en) * 1990-02-26 1991-09-05 Risto Korhonen A device for barking logs and similar

Also Published As

Publication number Publication date
WO1984002105A1 (en) 1984-06-07
NO151075C (no) 1985-02-06
EP0126749B1 (en) 1986-07-23
NO824010L (no) 1984-06-01
FI79052B (fi) 1989-07-31
FI843003A (fi) 1984-07-27
FI79052C (fi) 1989-11-10
DE3364765D1 (en) 1986-08-28
EP0126749A1 (en) 1984-12-05
FI843003A0 (fi) 1984-07-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0131870B1 (en) Flexible silicone resin coated fabric
DE69929308T2 (de) Verfahren zur verbesserung der adhäsion wzischen katschuk und textilien
EP0259612B2 (en) Reinforcing composite for roofing membranes and process for making such composites
US4780350A (en) Reinforcing composite for roofing membranes and process for making such composites
CN108368278A (zh) 用于聚合物增强的纤维的粘合剂处理剂和增强产品
NO140073B (no) Harpiksimpregnert glassfibermateriale samt impregneringsmiddel for dette
US20060063884A1 (en) Cord for rubber reinforcement, process for producing the same, and rubber product made with the same
EP0829591B1 (en) Preformed, unitary composite for reinforcing while suppressing curl in bituminous roofing membranes and process for making such composites
DE60007067D1 (de) Verfahren zum herstellen einer klebemittelbehandelten faserkordel aus polyester
JPH05318471A (ja) シートモールデイングコンパウンド
JPH0525667B2 (no)
US3773546A (en) Coated glass fibers and glass fiber reinforced elastomers
NO151075B (no) Maskin for fjerning av rotfortykninger paa trestokker
NO117610B (no)
EP0208918A2 (en) Reinforcing composite for roofing membranes and process for making such composites
US3852051A (en) Method of coating glass fibers with a combined sizing and coating composition
DE602004001322T2 (de) Verbundgegenstand und dessen Herstellung
EP0084453B1 (en) Fiber reinforced rubber manufacture
JPS5978004A (ja) 非粘着性スチ−ルコ−ドコンベヤベルト
NO170878B (no) Anordning ved fartoey
US3869306A (en) Glass fiber reinforced elastomers
US3589931A (en) Structures formed of glass fiber-elastomer systems
JPH0720680B2 (ja) 伝動ベルト
JPS6278276A (ja) 複合紐状品
Davis Delamination of Sandwich Composites