NO148487B - Fremgangsmaate til fremstilling av svovelsyre - Google Patents

Fremgangsmaate til fremstilling av svovelsyre

Info

Publication number
NO148487B
NO148487B NO761532A NO761532A NO148487B NO 148487 B NO148487 B NO 148487B NO 761532 A NO761532 A NO 761532A NO 761532 A NO761532 A NO 761532A NO 148487 B NO148487 B NO 148487B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
carboxyphenyl
acid
dimethylphenyl
anthranilic acid
compound
Prior art date
Application number
NO761532A
Other languages
English (en)
Other versions
NO148487C (no
NO761532L (no
Inventor
Karl Heinz Doerr
Hugo Grimm
Georg Daradimos
Karl Schmitt
Georg Schmidt
Rudolf Gerken
Christoph Muecke
Helmut Feucht
Original Assignee
Bayer Ag
Metallgesellschaft Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bayer Ag, Metallgesellschaft Ag filed Critical Bayer Ag
Publication of NO761532L publication Critical patent/NO761532L/no
Publication of NO148487B publication Critical patent/NO148487B/no
Publication of NO148487C publication Critical patent/NO148487C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B17/00Sulfur; Compounds thereof
    • C01B17/69Sulfur trioxide; Sulfuric acid
    • C01B17/74Preparation
    • C01B17/76Preparation by contact processes
    • C01B17/765Multi-stage SO3-conversion
    • C01B17/7655Multi-stage SO3-conversion with intermediate absorption

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Gas Separation By Absorption (AREA)

Description

Fremgangsmåte til fremstilling av den terapeutisk virksomme forbindelse N-(2,3-dimethylfenyl)-anthranilsyre og salter av denne syre.
Foreliggende oppfinnelse angår en
fremgangsmåte til fremstilling av den terapeutisk virksomme forbindelse N-(2,3-dimethylfenyl)-anthranilsyre og salter av
denne syre med formelen:
N- (2,3-dimethylfenyl) -anthranilsyre oppviser antiinflammatorisk virkning i lavere doser enn lignende forbindelser som er kjent på området. Således oppviser N-(2,3-dimethylfenyl) -anthranilsyre anti-in-flammatorisk virkning i doser betydelig lavere enn 12 mg/kg ved standardmetoden for bestemmelse av beskyttelsen av mar-svin mot ultrafiolett bestråling, mens f. eks. den beslektede forbindelse N-methyl-anthranilsyre-dimethylamid, som er be-skrevet i tysk patentskrift 1 091 120, ved samme standardmetode er uvirksom i doser på 200 mg/kg. Det karakteristiske hovedtrekk ved oppfinnelsen er at man oppvarmer N-(o-carboxyfenyl)-2,3-dimethylcyklohexan-imin som i dets ikke cykliske form tilsva-rer strukturf ormelen:
eller et salt av denne forbindelse med en
hydrogeneringskatalysator og en hydrogenakseptor.
Som hydrogeneringskatalysatorer er edelmetallhydrogeneringskatalysatorer som palladiumoxyd, palladium på kull, platina-oxyd og platina på kull såvel som Raney-nikkel særlig egnet for anvendelse i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen. Den mengde hydrogeneringskatalysatorer som anvendes, er ikke kritisk og den anvendte mengde er i alminnelighet omtrent den samme eller noe mer enn den mengde som anvendes i katalytiske hydrogeneringer.
Den hydrogenakseptor som anvendes ifølge fremgangsmåten, er et organisk stoff som lett hydrogeneres av det hydrogen som frigjøres under reaksjonens forløp. De foretrukne hydrogenakseptorer er organiske nitroforbindelser samt benzenforbindelser inneholdende minst én aromatisk nitro-gruppe, nitroalkaner, nitroalkanoler eller lignende organiske nitroforbindelser som ikke inaktiverer hydrogeneringskatalysatoren. Som noen spesielle eksempler på slike stoffer nevnes nitrobenzen, o-nitrotoluen, p-nitrotoluen, 3-nitro-l,2-xylen, 4-nitro-1,2-xylen, 2-nitro-l,3-xylen, 4-nitro-l,3-xylen, 2-nitro-l,3,5-trimethylbenzen, ni-troethanol og 1-nitropentan. Den relative mengde hydrogenakseptor som anvendes, er ikke særlig kritisk, men der bør anvendes en mengde som er tilstrekkelig til å reagere med de to molekyler hydrogen som frigjøres ved hvert molekyl av N-(o-carboxyfenyl)-2,3-dimethyl-cyklohexanimin-forbindelsen. Når man således anvender en organisk nitroforbindelse som hydrogenakseptor, bør der anvendes minst to tredjedels molekyler pr. molekyl N-(o-carboxyfenyl)-2,3-dimethylcyklohexan-imin-forbindelse. I praksis foretrekkes det å anvende et overskudd av hydrogenakseptoren og, om så ønskes, kan der anvendes en mengde som er tilstrekkelig til at hydrogenakseptoren kan tjene til oppløs-ningsmiddel for reaksjonskomponenten.
Reaksjonen utføres fortrinnsvis ved en temperatur på 100° C eller høyere. I alminnelighet er der intet formål ved å anvende temperaturer over 175° C, følgelig er det vanlig anvendte temperaturområde fra 100 til 175° C. Den temperatur som fortrinnsvis anvendes i reaksjonen, er ca. 110 til 125° C.
Reaksjonstiden kan også varieres betydelig. I alminnelighet kan der anvendes en reaksjonstid fra 10 til 100 timer.
Det er ikke nødvendig å fjerne det vann som dannes under reaksjonens forløp, fra reaksjonsblandingen, men det er for-delaktig å gjøre dette. Når der anvendes et med vann ikke blandbart oppløsnings-middel, kan det dannede vann oppsamles, om så ønskes, og den dannede vannmengde anvendes som middel til å følge reaksjonens forløp og til å fastslå reaksjonens fullstendighet.
Fremgangsmåten utføres fortrinnsvis i et organisk oppløsningsmiddel. Som oven-for nevnt, kan hydrogenakseptoren, særlig organiske nitroforbindelser, anvendes som oppløsningsmiddel. Der kan også anvendes hydrocarboner som benzen, xylen, toluen, nafthaien, mineralolje og petrole-umfraksjoner som koker ved 100° C eller høyere, en ether av en polyalkylenglycol som diethylenglycol-butylether, triethylen-glycol-dimethylether og diethylenglycol-diethylether; amider som dimethylformamid, ethere som dioxan og dibutylether, alkoholer som butanol og amylalkohol, og glycoler som ethylenglycol. De foretrukne oppløsningsmidler er når N-(o-carboxyfenyl) -2,3-dimethyl-cyklohexaniminet anvendes i form av den fri syre sem utgangsmateriale, hydrocarboner og andre ikke polare oppløsningsmidler, mens de foretrukne oppløsningsmidler når der anvendes et salt av cyklohexanimin-forbindelse er polare oppløsningsmidler. I sistnevnte tilfelle kan vann tilsettes til det organiske oppløsningsmiddel for å øke saltets opp-løselighet. Når der anvendes polare opp-løsningsmidler, foretrekkes det å bruke edelmetall-hydrogenerings-katalysatorer.
Reaksjonen utføres fortrinnsvis under anvendelse av N-(o-carboxyfenyl)-2,3-cyklohexaniminet i form av den fri syre.
Når den fri syre anvendes som utgangsmateriale, kan N-(2,3-dimethylfenyl)-anthranilsyren overføres til et salt ved behandling med en anorganisk eller organisk base som natriumbicarbonat, ka-liumcarbonat, kalsiumhydroxyd, ammoni-akk, diethylamin eller lignende. Når der anvendes et salt av N-(o-carboxyfenyl) - 2,3-dimethylcyklohexaniminet som utgangsmateriale, er N-(2,3-dimethylfenyl)-antranilsyren tilstede i reaksjonsblandingen i form av et salt. Syren kan isoleres i form av dette salt, men det foretrekkes å isolere den som den fri syre efter behandling med en syre.
N- (o-carboxyfenyl) -2,3-dimethyl-cyklohexaniminet og salter av denne forbindelse som anvendes som utgangsmateriale, behøver ikke å være i ren tilstand. I mange tilfelle foretrekkes det å anvende utgangsmaterialet i uren tilstand for å spare omkostningene ved isolering og rensning, fordi N-(2,3-dimethylfenyl)-anthra-nilsyren lett kan renses ved å oppløses i alkalier og felning påny med en syre, kry-stallisasjon og annen konvensjonell rens-ningsteknikk.
Ifølge en foretrukken utførelsesform for oppfinnelsen fremstiller man det som utgangsmateriale anvendte N- (o-carboxyfenyl) -2,3-dimethylcyklohexanimin ved omsetning av anthranilsyre med 2,3-dimethylcyklohexanon i et inert hydrocarbon som benzen, xylen eller toluen, hvorpå man anvender den herved erholdte oppløsning som inneholder N-(o-carboxyfenyl)-2,3-dimethylcyklohexaniminet, uten isolering eller rensning av denne forbindelse i hy-drogeneringsprosessen, ved simpelt hen å tilsette hydrogeneringskatalysatoren og hydrogenakseptoren til denne oppløsning.
N- (2,3-dimethylf enyl) -anthranilsy-ren og dens i formasøytisk henseende ak-septable salter er av verdi i medisinen til
lindring av smerter og til å nedsette de symptomer som er forbundet med reuma-
tiske og arthritiske lidelser samt andre in-flammatoriske tilstander. Disse stoffer er effektive ved oral anvendelse.
I det følgende beskrives som eksempler noen utførelsesformer for oppfinnelsen.
Eksempel 1
En oppløsning av 10 g anthranilsyre og 9,3 g 2,3-dimethylcyklohexanon i 25 ml toluen oppvarmes under tilbakeløpskjøling i 3 timer, hvorved det vann som frigjøres ved reaksjonen, oppsamles i en oppfang-ningsanordning for vann. Den erholdte oppløsning som inneholder N-(o-carboxyfenyl)-2,3-dimethylcyklohexanimin avkjø-les og tilsettes 100 ml xylen, 2 g palladium-på-kull-hydrogeneringskatalysator med 10 pst. palladium samt 10 ml nitrobenzen. Reaksjonsblandingen oppvarmes så under til-bakeløpskjøling i 72 timer idet det dannede vann oppsamles i en oppfangningsanord-ning for vann. Derpå filtreres blandingen i varm tilstand for å fjerne katalysatoren og avkjøles. Derefter ekstraheres det organiske filtrat med 1 N vandig natriumhy-droxydoppløsning. Det vandige ekstrakt surgjøres med fortynnet saltsyre og N-(2,3-dimethylfenyl)-anthranilsyren som herved skiller seg ut, oppsamles og omkrystalliseres fra ethanol. Forbindelsens smeltepunkt er 229—230° C (brusning).
Eksempel 2 10 g N-(o-carboxyfenyl)-2,3-dimethyl-cyklohexanimin og 10 ml o-nitrotoluen oppløses i 100 ml toluen. Den erholdte opp-løsning tilsettes 2 g platina-på-kull-hydrogeneringskatalysator med 10 pst. platina og blandingen oppvarmes under til-bakeløpskjøling i 48 timer. Derpå fraskil-les katalysatoren ved filtrering og filtratet ekstraheres med et overskudd av 1 N vandig natriumhydroxydoppløsning. Det vandige ekstrakt surgjøres med fortynnet saltsyre og N-(2,3-dimethylfenyl)-anthranil-syren som herved utfelles, oppsamles og omkrystalliseres fra ethanol. Produktets smeltepunkt er 299—230° C (brusning).
Eksempel 3
10 g av natriumsaltet av N-(o-carboxyfenyl) -2,3-dimethylcyklohexanimin tilsettes til 125 ml dimethylformamid og den erholdte blanding oppvarmes til 75° C. Den tilsettes så 10 ml nitrobenzen og 2 g palladium-på-kull-hydrogeneringskata-
lysator med 10 pst. palladium. Den erholdte blanding oppvarmes under tilbake-løpskjøling og omrøring i 48 timer, hvorpå katalysatoren fjernes ved filtrering. Filtratet fortynnes med 300 ml vann, ekstraheres med flere porsjoner ether og ether-ekstraktene kastes vekk. Den vandige opp-løsning surgjøres med fortynnet saltsyre. Den uoppløselige N-(2,3-dimethylfenyl)-anthranilsyre som herved skiller seg ut, oppsamles og renses ved omkrystallisasjon fra ethanol. Produktets smeltepunkt er 229—230° C (brusning).
N-(o-carboxyfenyl)-2,3-dimethyl-cyklohexaniminet som anvendes som utgangsmateriale i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, er en ny forbindelse som kan fremstilles ved å oppvarme anthranilsyre med 2,3-dimethylcyklohexanon i et oppløs-ningsmiddel bestående av et hydrocarbon som benzen, toluen eller xylen. Efter at reaksjonen er fullstendig, kan N-(o-carboxyfenyl ) -2,3 -dimethylcyklohexanimi-net isoleres ved å fordampe oppløsnings-midlet i vakuum.
Saltene av N-(o-carboxyfenyl)-2,3-di-methylcyklohexaniminet kan fremstilles ved å oppløse den fri syre i en alkohol som ethanol og tilsette den erholdte oppløsning en ekvivalent mengde av et metallalkoho-lat eller -hydroxyd med påfølgende for-dampning av oppløsningsmidlet i vakuum.

Claims (2)

1. Fremgangsmåte til fremstilling av den terapeutisk virksomme forbindelse N-(2,3-dimethylfenyl)-anthranilsyre og salter av denne syre, karakterisert ved at man oppvarmer N-(o-carboxyfenyl)-2,3-dimethylcyklohexanimin eller et salt av denne forbindelse med en hydrogeneringskatalysator og en hydrogenakseptor.
2. Fremgangsmåte ifølge påstand 1, karakterisert ved at man oppvarmer N- (o-carboxyfenyl) -2,3-dimethylcyk-lohexanimin i et inert organisk oppløs-ningsmiddel til en temperatur mellom 100 og 175° C med en edelmetallhydrogene-ringskatalysator og en benzenforbindelse som inneholder minst én aromatisk nitro-gruppe, hvorpå man isolerer den herved erholdte N- (2,3-dimethylfenyl) -anthranilsyre i form av den fri syre.
NO761532A 1975-07-03 1976-05-04 Fremgangsmaate til fremstilling av svovelsyre NO148487C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2529708A DE2529708C2 (de) 1975-07-03 1975-07-03 Verfahren zur Herstellung von Schwefelsäure

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO761532L NO761532L (no) 1977-01-04
NO148487B true NO148487B (no) 1983-07-11
NO148487C NO148487C (no) 1983-10-19

Family

ID=5950589

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO761532A NO148487C (no) 1975-07-03 1976-05-04 Fremgangsmaate til fremstilling av svovelsyre

Country Status (16)

Country Link
JP (1) JPS5943402B2 (no)
AU (1) AU502664B2 (no)
BE (1) BE843771A (no)
BR (1) BR7604368A (no)
DE (1) DE2529708C2 (no)
ES (1) ES448719A1 (no)
FI (1) FI761917A (no)
FR (1) FR2316186A1 (no)
GB (1) GB1554764A (no)
IN (1) IN146041B (no)
IT (1) IT1063613B (no)
NL (1) NL182468C (no)
NO (1) NO148487C (no)
SE (1) SE417948B (no)
YU (1) YU117776A (no)
ZA (1) ZA763524B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2905083A1 (de) * 1979-02-10 1980-08-28 Metallgesellschaft Ag Verfahren zur herstellung von schwefelsaeure
CA1146722A (en) * 1981-04-10 1983-05-24 Gordon M. Cameron Energy recovery method and system for combined sulphuric and phosphoric acid manufacturing plant
DE3232446A1 (de) * 1982-08-12 1984-02-16 Metallgesellschaft Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur herstellung von schwefelsaeure
DE3303287A1 (de) * 1983-02-01 1984-08-02 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Verfahren zur herstellung von schwefelsaeure
US4670242A (en) * 1984-11-09 1987-06-02 Monsanto Company Heat recovery from concentrated sulfuric acid
JP2015054805A (ja) * 2013-09-13 2015-03-23 住友金属鉱山株式会社 硫酸原料ガスの乾燥方法
CN110642230A (zh) * 2019-10-31 2020-01-03 攀钢集团攀枝花钢铁研究院有限公司 提高钛白废酸浓度的方法
CN112875653B (zh) * 2021-02-06 2022-06-24 易门铜业有限公司 一种高浓度烟气制酸平衡酸温酸浓系统及其方法

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1567403B2 (de) * 1965-12-14 1972-05-18 Chemiebau Dr A Zieren GmbH & Co KG, 5000 Köln Verfahren zur herstellung von schwefelsaeure
BE788625A (fr) * 1971-09-11 1973-01-02 Metallgesellschaft Ag Procede d'elimination de l'anhydride sulfurique et des brouillards d'acide sulfurique contenus dans des gaz

Also Published As

Publication number Publication date
DE2529708A1 (de) 1977-01-20
NO148487C (no) 1983-10-19
IT1063613B (it) 1985-02-11
BR7604368A (pt) 1977-07-26
NL7604675A (nl) 1977-01-05
BE843771A (fr) 1977-01-03
FR2316186A1 (fr) 1977-01-28
NL182468C (nl) 1988-03-16
JPS5235792A (en) 1977-03-18
ZA763524B (en) 1977-05-25
DE2529708C2 (de) 1982-09-02
NO761532L (no) 1977-01-04
IN146041B (no) 1979-02-10
YU117776A (en) 1982-10-31
SE7607632L (sv) 1977-01-04
FI761917A (no) 1977-01-04
AU502664B2 (en) 1979-08-02
GB1554764A (en) 1979-10-31
FR2316186B1 (no) 1981-05-22
ES448719A1 (es) 1977-07-01
SE417948B (sv) 1981-04-27
JPS5943402B2 (ja) 1984-10-22
AU1425776A (en) 1977-12-01
NL182468B (nl) 1987-10-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR910001042B1 (ko) 4-아미노알킬-2(3h)-인돌론 및 이의 제조방법
CH637927A5 (fr) Derives de 4-amino-5-alkylsulfonyl ortho-anisamides et leurs procedes de preparation.
Heinzelman et al. The synthesis of α-methyltryptophans and α-alkyltryptamines
NO148487B (no) Fremgangsmaate til fremstilling av svovelsyre
SU633471A3 (ru) Способ получени замещенных трихлорацетамидинов или их солей
IL27956A (en) History of pyridoindole and process for their production
EHRLICH et al. Experiments in the veratrole and quinoxaline groups
Manske et al. The synthesis and the characterization of the monomethyl-and the dimethyl-quinolines
Benington et al. Synthesis of (.+-.)-cryptowoline iodide
NO131546B (no)
NO148486B (no) Silotoemmingsanordning.
Smith et al. 83. The alkaloids of ergot. Part VIII. New alkaloids of ergot: ergosine and ergosinine
Leonard et al. Reactions of quinolinium compounds with nitromethane
Bogert et al. RESEARCHES ON QUINAZOLINES (THIRTIETH PAPER). A STUDY OF THE BROMINATION AND NITRATION OF 4-QUINAZOLONES; THE CORRESPONDING AMINOQUINAZOLONES, AND CERTAIN OTHER NEW 4-QUINAZOLONES.
Leonard et al. Reactions of Quinolinium Compounds with Phenylacetonitrile and Its Homologs
PRICE et al. SOME 4, 8-DIAMINOQUINOLINES1
Kulka et al. The Nitration of Some Quinoline Derivatives
Den Otter The preparation of symmetric and asymmetric aminopropanediol and of some of their derivatives
Manske The Alkaloids of Fumaraceous Plants: IV. Adlumia fungosa, Greene
TW464497B (en) Use of unsubstituted and substituted N-(pyrrol-1-yl) pyridinamines as anticonvulsant agents
Moyer et al. STEREOISOMERISM OF DIPHENYL COMPOUNDS. RESOLUTION OF 3, 3'-DIAMINODIMESITYL. II1
Morgan et al. CLXXX.—ortho-Chlorodinitrotoluenes. Part III. Bases derived from 2-chloro-4: 5-dinitrotoluene
Jacobs et al. ON NITRO-AND AMINOPHENOXYACETIC ACIDS.
Clem et al. Nitro and Aminobenzo [f] quinolines and Derivatives
IL31513A (en) Phenethylamine derivatives and process for the manufacture thereof