NO132644B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO132644B
NO132644B NO157/71A NO15771A NO132644B NO 132644 B NO132644 B NO 132644B NO 157/71 A NO157/71 A NO 157/71A NO 15771 A NO15771 A NO 15771A NO 132644 B NO132644 B NO 132644B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
substrate
zearalenone
zinc
approx
per
Prior art date
Application number
NO157/71A
Other languages
English (en)
Other versions
NO132644C (no
Inventor
J R Mcmullen
Original Assignee
Commercial Solvents Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Commercial Solvents Corp filed Critical Commercial Solvents Corp
Publication of NO132644B publication Critical patent/NO132644B/no
Publication of NO132644C publication Critical patent/NO132644C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12PFERMENTATION OR ENZYME-USING PROCESSES TO SYNTHESISE A DESIRED CHEMICAL COMPOUND OR COMPOSITION OR TO SEPARATE OPTICAL ISOMERS FROM A RACEMIC MIXTURE
    • C12P17/00Preparation of heterocyclic carbon compounds with only O, N, S, Se or Te as ring hetero atoms
    • C12P17/02Oxygen as only ring hetero atoms
    • C12P17/08Oxygen as only ring hetero atoms containing a hetero ring of at least seven ring members, e.g. zearalenone, macrolide aglycons
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S435/00Chemistry: molecular biology and microbiology
    • Y10S435/8215Microorganisms
    • Y10S435/911Microorganisms using fungi

Landscapes

  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Micro-Organisms Or Cultivation Processes Thereof (AREA)

Description

Denne oppfinnelse vedrorer en fremgangsmåte for fremstilling ;
av zearalenon ved submers dyrkning av stammer av mikroorganismen Gibberella zeae i et omrort, luftet, vandig, flytende fermenteringsmedium som inneholder assimilerbare karbon-, nitrogen- og mineralkilder, og ikke inneholder vesentlige mengder sinkholdig gjærekstrakt.
Det har blitt funnet av Chester L. Keith, og som beskrevet
i den samtidig innleverte patentsoknad nr. 156/71,
at zearalenon effektivt vil kunne produseres i et omrort, g j ennomluftet, vandig,flytende fermenteringsmedium som inneholder assimilerbart karbon, nitrogen og mineralkilder ved submers dyrkning av en mikroorganisme av arten Gibberella zeae. Denne dyrkning skjer ved bruk av mikroorganismen Gibberella zeae (Schw.) Petch stamme 542 Keith ATCC 20273.
Strukturformelen for zearalenon er fblgende:
For denne oppfinnelse ble gjort, har forsokene med å fremstille zearalenon ved submers kultur-fermentering vært absolutt mislykket. En fordel med å anvende den submerse kultur-teknikken, og da sammenlignet med den statiske fermenteringen på et porost substrat, er at man kan anvende en mindre dyr fremstillings-fremgangsmåte og en billigere metode for gjen-vinning av zearalenon-produktet. Det angis at det er fordelaktig å tilsette en viss mengde gjær-ekstrakt til substratet, og på den måte oke produksjonen av zearalenon, såvel som til-setning av den nodvendige mengde assimilerbart karbon, nitrogen og mineraler.
Det har nå blitt funnet at gjær-ekstraktet kan erstattes med sink-kationer, f.eks. ved å anvende en ekstern kilde med vannloselig sink-forbindelse og enda oppnå en okt zearalenon-produksjon.
Oppfinnelsen vedrorer således en fremgangsmåte for fremstilling av zearalenon ved submers dyrkning av stammer av mikroorganismen Gibberella zeae i et omrort, luftet, vandig, flytende fermenteringsmedium som inneholder assimilerbare karbon-, nitrogen- og mineralkilder, og ikke inneholder vesentlige mengder sinkholdig gjærekstrakt, og fremgangsmåten karakteriseres ved at det som mikroorganisme anvendes Gibberella zeae (Schw.) Petch stamme 542 Keith ATCC 20273, og at det innarbeides i mediet fra 0,09 til 0,23 mikrogram kationisk sink pr. milliliter medium.
Hvis man, i overensstemmelse med en foretrukket utforelse av nærværende oppfinnelse, tilsetter en utbytteokende mengde av et enzym-hydrolysat av protein sammen med sink-forbindelsen til substratet, så vil i hovedsak all den utbytte-okningen som svarer til gjær-ekstraktet oppnås. En av fordelene med nærværende oppfinnelse er at vannloselige sinkforbindelser, som f.eks. sinksulfat, er relativt billige sammenlignet med samme mengde gjær-ekstrakt, som kan koste 1000 ganger mere.
Som eksempler på egnede eksterne kilder med sink-kationer, kan nevnes uorganiske og organiske vannloselige forbindelser, som
f.eks. sinksulfat, sink-klorid, sink-nitrat og sink-acetat.
Den totale'mengden sink-kationer, som anvendes i fermenterings-substratet, er minimal, vanligvis anvendes fra 0,09 til 0,23, fortrinnsvis fra 0,14 - 0,18 mikrogram (beregnet som sink-kationer) pr. milliliter substrat. Ved å anvende sink-sulfat f.eks., er den optimale konsentrasjonen funnet å være ca.
0,4 - 0,8 mikrogram ZnSO^.T^O pr. milliliter substrat.
Submerse, aerobe zearalenon-produserende kultur-stammer av Gibberella zeae typer er deponert i American Type Culture Collection (ATCC). De vil med stort utbytte kunne produsere zearalenon når de dyrkes i submerst, omrort, gjennomluftet, vandig, flytende fermenterings-substrat, som inneholder næ-ringsmidler som omfatter.assimilerbart karbon, nitrogen og mineraler. En av disse stammer er Gibberella zeae (Schw.)
Petch stamme 542 Keith ATCC 20273. I substratet anvendes fortrinnsvis destillert vann, avionisert vann, eller springvann, som er oppvarmet til koking og derefter filtrert. Gjennomluft-ning av substratet utfores fortrinnsvis ved å boble luft gjen-nom det, fortrinnsvis steril luft, og fortrinnsvis med en ha-stighet tilsvarende ca. 0,25 til 2 volumdeler luft, pr. vol inn-del substrat pr. minutt (beregnet ved atmosfærisk trykk). Substratets temperatur holdes fortrinnsvis ved ca. 20 til 28°C, fortrinnsvis ved ca. 21 - 24°C. I lopet av det forste fermenterings-stadiet, f.eks. for zearalenon-produksjonen har star-tet, er det foretrukket ikke å la temperaturen overstige 24°C. Det er fordelaktig å omrore substratet, for derved å disper-gere luft som gjores tilgjengelig for mikroorganismen, og dette kan utfores ved hjelp av en eller annen egnet metode, f.eks. ved omroring med ca. 200 - 500 omdr./min. i en 20
liter gjæringsbeholder.
Den assimilerbare karbon-kilden i fermenterings-substratet er helst glukose, d.v.s. glukose av reagens-kvalitet, cerelose som er en hvit, krystallisert ren glukose, er egnet. Egnede, men mindre foretrukkede som karbonkilder er andre karbohydrater som ikke har en ugunstig innvirkning på zearalenon-produksjonen, som f.eks. xylose, fructose, sucrose og galactose. Xylose virker bedre når den blandes med glukose (f.eks. i forholdet 7,5 vekts-deler xylose og 22,5 vekts-deler glukose) enn når den anvendes alene som karbon-kilde. Hvis onsket, kan en del glukose, f.eks. opptil 50 vekts-%, erstattes med glycerol.
En alternativ glukose-kilde for fermenterings-substratet er f.eks. stivelse, som under prosess-betingelsene vil omdannes til glukose. Mengden assimilerbar karbon-kilde, som anvendes i fermenterings-substratet, må være tilstrekkelig for mikroorganisme-reduksjonen, hvorved zearalenon produseres, f.eks.
i tilfelle av glukose vil vanligvis mengden være ca. 20 - ca. 40, fortrinnsvis ca. 25 - 35 g glukose pr. 100 cc substrat.
Den assimilerbare nitrogen-kilden i fermenterings-substratet kan enten være uorganisk eller organisk, men fortrinnsvis anvendes organisk forbindelse. Ammoniakk-utviklerde, noytråe forbindelser, som lett hydrolyseres, er vanligvis egnede. jEksémpel på egnede nitrogen-utviklende forbindelser er urea, asparagin, ammoniumsalter, såsom ammoniumnitrat og ammonium-fumarat, glutamin, glycin, ammonium-hydroksyd og et protein-hydrolysat som Shef f ield' s "nz Amine Type HD'.' Den foretrukkede nitrogen-kilden er urea, og denne anvendes vanligvis i en mengde på ca. 0,2 - 0,8 g, fortrinnsvis ca. 0,3 - 0,7 .g pr. 100 cc fermenterings-substrat.
I fermenterings-substratet1tilsatt mineral som næringsmiddel omfatter elementene, jern, fosfor, kalium, svovel og magnesium, fortrinnsvis i vannloselig form. Mengdene av de forskjellige mineralene kan variere betydelig, og mineralene skal forekomme i et mengdeforhold som er tilstrekkelig for å garantere god vekst av mikroorganismene. Virkningsfulle mengder av disse elementene, beregnet som fritt element, ligger i området fra ca. 0,001 - 1 g pr. 100 cc substrat. Foretrukkede kilder for ,-disse elementer omfatter dikaliumfosfat (dvs. K2HP04), magnesiumsulfat (dvs. tilfort som MgS04. 7^0) ,
og kaliumklorid. Som kilde for jern, svovel og fosfor, kan man anvende det tidligere nevnte "NZ-amin Type A". Kaliumklorid er et salt som kan oke det osmotiske tykket, og som senere skal diskuteres. Den foretrukkede mengde anvendt di-
kaliumfosfat er ca. 0,05 - 0,3 g pr. 100 cc substrat, og den foretrukkede, mengde magnesiumsulfat (beregnet som MgS04.7H,,0)
er ca. 0,025 til 0,2 g pr. 100 cc substrat. Jern er en spesielt onsket ingrediens i substratet når karbonkilden er glukose av reagenskvalitet.
I fermenterings-substratet tilsettes fortrinnsvis^ ved fremgangsmåten ifolge oppfinnelsen, produksjonsokende mengder av et protein-hydrolysat, dvs. et : érizym-hydrolysat av protein, fortrinnsvis et enzym-hydrolysat av kasein, som f.eks. Sheffield<1>s "NZ Amine Type A"og Amber's"echV Sheffield"N-Z-Amine Type
AM er et panereas-hydrolysat av kasein, som inneholder alle aminosyrene i form av blandede aminosyrer og peptider, og som forekommer i kasein. Hydrolysatet forekommer fortrinnsvis i substratet i et mengdeforhold som tilsvarer minst.0,1 g, f.eks. ca. 0,1 - 2 g pr. 100 cc substrat. Det mest foretrukkede hydrolysatet er"NZ Amine Type A<*>.' Mindre foretrukkede erstatninger for hydrolysatet er vitamin-fri kasein og kaseinet selv. Bruk av enzym-hydrolysat, f .eks. "NZ Amine Type A'^ har vist seg å
være spesielt anvendelig når den anvendte karbonkilden er en dekstrose av reagens-kvalitet.
Vekst-fremmendé mengder av animalske aminosyrer, dvs. ca.
0,1 - 0,3 g pr. 100 cc substrat av biff-ekstrakt, som f.eks. Difco's kjbtt-ekstrakt, kan også tilsettes substratet.
En skum-inhibitor, fortrinnsvis en som ikke har uheldig innvirkning på produksjonen av zearalenon, tilsettes med fordel fermenterings-substratet. De som har vist seg minst skadelige av inhibitorene med hensyn til zearalenon-produksjonen er silikon-skum-inhibitorer, dvs."Antifoam lo" (en ikke-ionisk silikon-emulsjon som inneholder ca. 10% fast silikon, General Electric Co. produkt). Andre effektive inhibitorer, men
som reduserer zearalenon-utbyttet noe, omfatter maisolje, svine-fett-olje, mineral-olje og fettalkoholer som lauryl-alkohol.
Salter som oker det osmotiske trykket kan også tilsettes fermenterings-substratet. Eksempler på slike salter er alkalimetall-saltene, dvs. natriumacetat, natriumcitrat, natrium-succinat, natriumklorid og kaliumklorid. Mest foretrukket er alkalimetall-halogenidene, dvs. natriumklorid og kaliumklorid, og disse forekommer fortrinnsvis i en mengde som tilsvarer ca. 1 - 4 g pr. 100 cc substrat.
Zearalenon-utbyttene og utnyttelsen av karbon-kilden synes å
bli forbedret når substratet steriliseres i autoklav, f.eks.
.ca. 10 - 30 minutter for et volum på 3 liter og ved et trykk på ca. 0,7 - 1,4 kg/cm med damp for inokuleringen.
Det er ifolge nærværende oppfinnelse fordelaktig å la fermenterings-prosessen fortsette til hovedsakelig all assimilerbar karbon er oppbrukt, hvilket vanligvis tar fra ca. 5-23 dager og for substratet blir gjenstand for utvinning av zearalenon. Zearalénon-utvinningen kan foretas ifolge en egnet fremgangsmåte, f.eks. ved å filtrere substratet, oppslemning av filterkaken med en vandig alkalisk losning som opploser zearale.nonet, filtrere oppslerahingen,surgjore filtratet for å bunnfelle zearalenon, og derefter utvinne det bunnfelte zearalenonet. Den nevnte metode er beskrevet i f.eks. norsk soknad nr. 3753/68..
Utgangs-pH i fermenterings-substratet vil vanligvis være ca.
6,1 - 7,2, fortrinnsvis ca. 6,2 - 7,0. Under fermenterings-prosessen synker pH og vanligvis synker det til ca. 3,4 - 4,0, som oftest til ca. 3,6 - 3,7, i lopet av 2 - 4 dager. Substratets pH forblir derefter uforandret under fermenterings-prosessen, hvis man da ikke tilsetter substratet pH-regulerende midler. Heldigvis kan relativt få forurensende organismer formere seg ved pH-verdier under ca. 4. Folgende eksempler
skal illustrere nærværende oppfinnelse.
EKSEMPEL I
Flere forsoks-serier ble foretatt med sink-sulfat som ble tilsatt fermenterings-substratet, som beskrives nedenfor,
i mengder fra 0,05 - 0,23 mikrogram (beregnet som sink-kationer)
pr. milliliter substrat.
Podestoffet for forsokene ble fremstilt i det nedenfor
beskrevne inokulerings-substratet. I hvert tilfelle ble 100 ml inokulerings-substrat tilsatt en 500 ml Erlenmeyer-flaske,
og flasken ble lukket med bomulls-propp og behandlet i en autoklav 15 minutter ved 1 kg/cm <2>damp-trykk.
Det forste trinnet av en to-trinns inokulering besto av
inokulering med 5 ml av en myceHe-suspensjon eller 5 ml av en spore-suspensjon av ATCC 20273. Efter 24 timers inkubering ved 30°C
ved hjelp av en roterende -rystemaskin, ble 5 ml av podestoffet fra det forste trinnet overfort til en flaske nr. 2, og som inneholdt samme substrat. Det andre trinnet, hvorved mikroorganismene fikk gro ved 30°c i en roterende ryste-maskin,
var ferdig til bruk efter 20-22 timer.
Fermenterings-substratet, 100 ml i 500 ml Erlenmeyer-flasker
som var lukket med to melke-filter-skiver, ble behandlet i autoklav 10 minutter ved 1 kg/cm 2 trykk. 5 ml av podestoffet fra det andre trinnet ble anvendt. Efter 12 - 14 dager ble flaskenes innhold undersokt ved hjelp av ultra-fiolett-spektrofotometri, hvorved 2 36 mu avlesninger ble anvendt,
for beregninger.
Resultatene fra forsokene vises på to forskjellige måter i tabellene Ia og Ib. I tabell Ia angis hver styrke-bestemmelse som prosent av den styrken som erholdes ved et forsbk av den serie som anvender 0,1 g gjær-ekstrakt pr. lOO cc substrat i stedet for sink-sulfat i substratet. I tabell Ib angis styrke-bestemmelsen i prosent av den hoyeste styrken som er oppnådd ved forsok ifolge disse seriene.
EKSEMPEL II
I 5 forsok Jole det tilsatt 0,3 g "NZ Amin A" pr. 100 cc substrat til et fermenterings-substrat som inneholdt 0,14 mikrogram sink-kationer pr. milliliter substrat i likhet med eksempel I. Zearalenon-titrene var gjennomsnittlig 34% hoyere enn de som inneholdt sink-kationer uten "NZ Amine A".
EKSEMPLENE III til V
I hovedsak samme fremgangsmåte og betingelser ble anvendt som i eksempel II, bortsett fra at sink-klorid, sink-nitrat og sink-acetat ble brukt i stedet for sink-sulfat. Tilsvarende resultater ble oppnådd.

Claims (2)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av zearalenon ved submers dyrkning av stammer av mikroorganismen Gibberella zeae i et omrort, luftet, vandig,flytende fermenteringsmedium som inneholder assimilerbare karbon-, nitrogen- og mineralkilder, og ikke inneholder vesentlige mengder sinkholdig gjærekstrakt, karakterisert ved at det som mikroorganisme anvendes Gibberella zeae (Schw.) Petch stamme 542 Keith ATCC 20 27 3, og at det innar-be ides i mediet fra 0,09 til 0,23 mikrogram kationisk sink pr. milliliter medium.
2. Fremgangsmåte etter krav 1, karakterisert ved at fermenteringsmediet også inneholder et enzymhydrolysat av kasein i en mengde på minst 0,1 g pr. 100 cm^ medium.
NO157/71A 1970-06-18 1971-01-15 NO132644C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US4763870A 1970-06-18 1970-06-18

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO132644B true NO132644B (no) 1975-09-01
NO132644C NO132644C (no) 1975-12-10

Family

ID=21950086

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO157/71A NO132644C (no) 1970-06-18 1971-01-15

Country Status (17)

Country Link
US (1) US3661713A (no)
JP (1) JPS5038719B1 (no)
AT (1) AT301477B (no)
BE (1) BE768655A (no)
CA (1) CA951263A (no)
CH (1) CH559248A5 (no)
DE (1) DE2056443C3 (no)
DK (1) DK126509B (no)
ES (1) ES391168A1 (no)
FR (1) FR2075788A5 (no)
GB (1) GB1295791A (no)
IE (1) IE35014B1 (no)
IL (1) IL35591A (no)
NL (1) NL168881C (no)
NO (1) NO132644C (no)
SE (1) SE390980B (no)
ZA (1) ZA707693B (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS52136615U (no) * 1976-04-13 1977-10-17
JPS536624U (no) * 1976-07-02 1978-01-20
JPS536625U (no) * 1976-07-02 1978-01-20
ITTO20070555A1 (it) * 2007-07-26 2009-01-27 Bioman S R L Biomassa arricchita in zinco, procedimento per la sua preparazione e prodotti probiotici, cosmetici, dietetici e nutraceutici comprendenti tale biomassa

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3196019A (en) * 1964-04-06 1965-07-20 Purdue Research Foundation Anabolic and estrogenic compound and process of making
US3239342A (en) * 1965-02-15 1966-03-08 Commercial Solvents Corp Estrogenic compounds and animal growth promoters

Also Published As

Publication number Publication date
NO132644C (no) 1975-12-10
US3661713A (en) 1972-05-09
FR2075788A5 (no) 1971-10-08
GB1295791A (no) 1972-11-08
CA951263A (en) 1974-07-16
IL35591A0 (en) 1971-01-28
DE2056443C3 (de) 1980-10-30
DE2056443B2 (de) 1980-03-13
CH559248A5 (no) 1975-02-28
NL168881C (nl) 1982-05-17
ZA707693B (en) 1971-09-29
ES391168A1 (es) 1974-07-16
BE768655A (fr) 1971-11-03
SE390980B (sv) 1977-01-31
IL35591A (en) 1973-11-28
IE35014L (en) 1971-12-18
AT301477B (de) 1972-09-11
IE35014B1 (en) 1975-10-15
DK126509B (da) 1973-07-23
NL7100191A (no) 1971-12-21
NL168881B (nl) 1981-12-16
DE2056443A1 (de) 1971-12-23
JPS5038719B1 (no) 1975-12-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SU1082304A3 (ru) Способ получени белковых пищевых продуктов
US3937693A (en) Production of edible protein containing substances
NO134546B (no)
US2394031A (en) Process for the production of citric acid
AU762656B2 (en) Method of producing gamma-decalactone
US3622463A (en) Production of extracellular glucose isomerase by streptomyces
US3649455A (en) Production of lipase
IE47250B1 (en) Process for the continuous isomerisation of sucrose to isomaltulose with the aid of micro-organisms
NO132644B (no)
NO162347B (no) Fremgangsmaate for enzymatisk hydrolyse av raffinose.
DK149868B (da) Fremgangsmaade til fremstilling af 2-keto-l-gulonsyre eller salte deraf ved dyrkning af en 2-keto-l-gulonsyre-producerende mikroorganisme
NO161811B (no) Fremgangsmaate til fremstilling av etanol ved hjelp av fermentering i to trinn.
LU87203A1 (fr) Procede pour la preparation de tannase destinee a la production d&#39;acide gallique,a l&#39;aide d&#39;une culture d&#39;aspergillus,tannase ainsi obtenue et utilisation de celle-ci pour la production d&#39;acide gallique
NO141854B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av 6-aminopenicillansyre ved enzymatisk spaltning av penicillin
US3669840A (en) Gluconic acid production
US4728610A (en) Method for producing L-glutamic acid
US3661712A (en) Process for producing zearalenone
US3337415A (en) Method of preparing 6-amino-penicillanic acid
US3902965A (en) Method for production of citric acid
CN1037926A (zh) 微生物法制备葡萄糖酸钠
US3109779A (en) Process for the production of 6-amino-penicillanic acid
US3067109A (en) Method for producing cobalamins
NO802863L (no) Fremgangsmaate for fremstilling av 2,5-diketoglukonsyre
King et al. Submerged-culture production of Botrytis cinerea mycelium
NO134260B (no)