NO128614B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO128614B
NO128614B NO00170043A NO17004367A NO128614B NO 128614 B NO128614 B NO 128614B NO 00170043 A NO00170043 A NO 00170043A NO 17004367 A NO17004367 A NO 17004367A NO 128614 B NO128614 B NO 128614B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
vinyl acetate
vinyl chloride
vinyl
polymerization
ethylene
Prior art date
Application number
NO00170043A
Other languages
English (en)
Inventor
J Thomas
F Fournel
S Soussan
Original Assignee
Pechiney Saint Gobain
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pechiney Saint Gobain filed Critical Pechiney Saint Gobain
Publication of NO128614B publication Critical patent/NO128614B/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F255/00Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of hydrocarbons as defined in group C08F10/00
    • C08F255/02Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of hydrocarbons as defined in group C08F10/00 on to polymers of olefins having two or three carbon atoms
    • C08F255/026Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of hydrocarbons as defined in group C08F10/00 on to polymers of olefins having two or three carbon atoms on to ethylene-vinylester copolymers
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F263/00Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of esters of unsaturated alcohols with saturated acids as defined in group C08F18/00
    • C08F263/02Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of esters of unsaturated alcohols with saturated acids as defined in group C08F18/00 on to polymers of vinyl esters with monocarboxylic acids
    • C08F263/04Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of esters of unsaturated alcohols with saturated acids as defined in group C08F18/00 on to polymers of vinyl esters with monocarboxylic acids on to polymers of vinyl acetate

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)

Description

Fremgangsmåte til porsjonsfremstilling av polymerisasjonsprodukter på basis av vinylklorid inneholdende en vinylacetat/etylen-kopolymer podet på polyvinylklorid.
Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte til porsjonsfremstilling av polymerisasjonsprodukter på basis av vinylklorid inneholdende en vinylacetat/etylen-kopolymer podet på polyvinylklorid.
Ifølge foreliggende oppfinnelse består fremgangsmåten til porsjonsfremstilling av polymeriseringsprodukter på basis av vinylklorid som inneholder en vinylacetat/etylen-kopolymer som er podet på polyvinylklorid i at vinylklorid-monomer underkastes delvis polymerisering med omrøring inntil det oppnås en omsetning på 7 - 15% og at det således erholdte partielle polymerisat bringes i kontakt med en oppløsning av en vinylacetat/etylen-kopolymer i flytende vinylklorid-monomerer- under omrøring således at det fremstilles en fase hvor den endelige polymeri-
sering og podningén foregår.
Den kopolymere på basis av vinylacetat og etylen oppløses i flytende monomer vinylklorid ved temperaturer av en størrelsesorden på 15° - 30°C, og fortrinnsvis 20° - 25°C, i nærvær av et katalytisk system for porsjonspolymerisasjon av vinylblandinger.
Ifølge en annen modifikasjon av fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen bringes den kopolymere av vinylacetat og etylen til opp-løsning i flytende monomer vinylklorid ved temperaturer av en størrel-sesorden på 40° - 70°C, fortrinnsvis 50° - 60°C og deretter bringes den nevnte oppløsning av kopolymere i kontakt under omrøring med par-tielt polymerisat av blandingen på basis av vinylklorid og det katalytiske system for porsjonspolymerisasjon av blandinger av vinyltypen for å fremkalle en polymerisasjonsfase og endelig podning.
De kopolymere på basis av vinylacetat og etylen som anvendes
i fremgangsmåten inneholder generelt 20 - 80% vinylacetat, og fortrinnsvis 30 - 50% av det nevnte acetat.
Som eksempel kan man fortrinnsvis anvende kopolymere på basis av vinylacetat og etylen av følgende typer: en kopolymer på basis av vinylacetat og etylen inneholdende 33% vinylacetat,
en kopolymer på basis av vinylacetat og etylen inneholdende 45% vinylacetat.
Ifølge foreliggende oppfinnelse fremstilles som porsjon poly-merisas jonsproduktene ved å gå ut fra 1-30 vektprosent, og fortrinnsvis 3-15 vektprosent, av kopolymere av vinylacetat og etylen i forhold til den totale mengde vinylklorid-monomer som anvendes under hele fremstillingen.
For en særlig fordelaktig utførelsesform for fremgangsmåten til porsjonsfremstilling av polymerisasjonsprodukter i henhold til foreliggende oppfinnelse utføres partiell polymerisasjon av den monomere blanding på basis av vinylklorid for en mengde av en størrelses-orden på 30 - 90%, og fortrinnsvis 40 - 60 vektprosent i forhold til den totale mengde vinylklorid-monomer som anvendes under hele fremstillingen.
Som eksempler på katalytiske systemer for polymerisasjon av blandinger av vinyltypen kan nevnes: azobis-isobutyronitril, lauroyl-peroksyd, peroksydikarbonat av isopropyl, peroksyd av acetylcykloheksansulfonyl.
Det skal forstås at man kan gå ut fra et eneste kopolymer av vinylacetat og etylen eller gå ut fra en flerhet av disse kopolymere.
Blant andre fysiske og mekaniske interessante egenskaper for polymerisasjonsproduktene som fås ifølge fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan nevnes^ særlig økt motstandsevne mot sjokk. En god .bibehold-else av de mekaniske egenskaper og særlig motstandsevne mot sjokk etter forlenget utsettelse for ultrafiolette stråler i et apparat, kjent industrielt under benevnelsen "ATLAS WEATHER-0'-METER". Som sammenlikning kan nevnes at kommersielle produkter som har sjokktilsetninger av en annen natur har etter en eksponering i 500 timer i et apparat bare en sjokkmotstand som er ekvivalent med denne for en vanlig PVC. Pro-duktene har også en god motstandsevne mot innvirkning av oppløsnings-midler slik som aromatiske hydrokarboner og klorerte hydrokarboner.
I det følgende angis eksempler på utførelse av fremgangsmåten
i henhold til foreliggende oppfinnelse.
Eksempel 1.
Man innfører i en vertikal autoklav som er en prepolymerisator av rustfritt stål på 200 1 forsynt med en rører kjente industrielt under betegnelsen "Typhon", 110 kg monomer vinylklorid og 6,93 g av katalysator som er per-ioksyd-acetylcykloheksansulfonyl, hvilket svarer til 0,0005% aktivt oksygen i forhold til det vinylklorid som underkastes for polymerisasjon.
Man spyler apparatet ved forgassing av 10 kg monomer vinylklorid. Temperaturen i reaksjonsmiljøet er da bragt til 62°C, hvilket svarer til et innvendig relativt trykk på 9,3 bar og holdes deretter på denne verdi i 1 time og 15 minutter, idet omrøringshastigheten er 700 omdreininger pr. minutt. I en horisontal autoklav av rustfritt stål på 500 1 forsynt med en rammerører oppløses 10 kg kopolymer etylen/ vinyl-acetat med 45% vinylacetat i 115 kg monomer vinylklorid ved en temperatur på 25°C. 90 g av katalysatoren azodiisobutyronitril er på forhånd innført i autoklaven. Etter 1 time og 15 minutters omrøring er den kopolymere fullstendig oppløst, og innholdet overføres i autoklaven som inneholder oppløsningen av etylen/vinylacetat-kopolymere, dexetter spyles denne autoklav ved forgassing av 15 kg monomer vinylklorid. Temperaturen i reaksjonsmiljøet er da bragt til 60°C, hvilket svarer til et relativt trykk på 9,2 bar og holdes på denne verdi i 10 timer og 30 minutter under en omrøring på 30 omdreininger pr. minutt.
Ved slutten av polymerisasjonen elimineres ved'avgassing den monomere vinylklorid som ikke er reagert og man oppsamler 172 kg harpiks som svarer til et utbytte på 81% i forhold til den monomere vinylklorid som ble anvendt.
Denne harpiks inneholder 10 kg påpodet kopolymer av etylen/ vinyl-acetat som svarer til 5,8 vektprosent og dens volumvekt er 0,60. Granulometrien for denne harpiks er angitt i tabell I.
De ferdige produkter som erholdes ved kalandrering, ekstru-dering eller forskjellige andre behandlingsformer ved å gå ut fra har-pikser fremstilt ifølge fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse byr på utmerket motstand mot sjokk, hvilket kan vises- ved forsøk som angitt i det følgende.
Forsøket består i å slå en prøve i form av en skive som på siden er forsynt med innsnitt ved slag ved hjelp av en masse som har en pendelbevegelse, idet prøven slås ved sin midte.
Pendelen er en knapp-pendel av typen "Charpy". Prøven er erholdt ved pressing i 5 minutter ved 160°C av et åpent rør på 2 mm tykk-else med følgende dimensjoner: lengde 150 mm, størrelse 12,5 mm, tykk-else 2 mm. Innsnittet.er utført til en dybde på 2,5 mm, vanligvis på den side av prøven som utgjøres av falsen eller bøyningen på det opp-rinnelige rør og til generatriser i dette rør ved deres midte til en dybde på 2,5 mm.
Pendelen treffer prøvens flate idet denne hviler på under-støttelser som er anbragt 70 mm fra hverandre på den motsatte side av den som har innsnittet med en energi på 40 kg pr. cm 2. Tyve prøver anvendes for hver undersøkelse.
Motstandsevnen mot sjokk gis ved formelen R W, R er uttrykt
S
i kilogram centimeter pr. kvadratcentimeter, W er energien som absor-beres ved sjokket i kilogram centimeter, S = h+1, hvori h er tykkelsen for prøven og 1 er avstanden mellom bunnen på innsnittet og den ytre flate på den motsatte vegg svarende til 10 mm.
Motstanden mot sjokk for prøven erholdt ved å gå ut fra har-pikser fremstilt ifølge fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er 20 kg pr. cm2 ved 20°C, 10 kg cm pr. cm2 ved 0°C og 7 kg cm pr. cm2 ved -20°C. Mål utført som sammenlikning på en prøve av homopolymer av vinylklorid fremstilt under de samme betingelser har gitt resultater som følger: 5 kg cm pr. cm<2>ved 20°C/. 4 kg.cm pr. cm<2>ved 0°c og 3,5 kg cm pr.cm<2>ved -20°C.
Følgende tabell angir resultater oppnådd ved å måle motstandsevnen mot sjokk ved 20°C etter forskjellig varighet av eksponering overfor ultrafiolett lys.
Man bemerker at produktet som fås ifølge fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen har en motstandsevne mot sjokk som er forhøyet også etter eksponering overfor en ultrafiolett bestråling.
Eksempel 2.
Prepolymerisasjonen utføres som i eksempel 1 i det samme apparat og idet man anvender de samme mengder utgangsmateriale.
Deretter innføres i en horisontal autoklav av rustfritt stål på 500 1 forsynt med en rammerører, 115 kg monomer vinylklorid og 10 kg etylen/vinyl-acetat-kopolymer. Temperaturen i autoklaven bringes til 62°C og holdes ved denne verdi i 15 minutter, og røreren går med en hastighet på 30 omdreininger pr. minutt og deretter innføres 90 g av en katalysator som er azodii-sobutyronitril.
Innholdet av forpolymerisatøren blir deretter overført til en autoklav som inneholder oppløsningen av etylen/vinylacetat-kopolymere i monomer vinylklorid. Man spyler deretter autoklaven ved å forgasse 15 kg monomer vinylklorid.
Temperaturen bringes deretter til 60°C, og omrøringen fort-settes med en hastighet på 30 omdreininger pr. minutt. Disse beting-
eiser holdes i 10 timer og 40 minutter.
Ved slutten av polymerisasjonen fjernes monomer vinylklorid som ikke har reagert ved forgassing, og man oppsamler 172 kg harpiks som har følgende granulometri:
Vo.lummassen er 0,61.
Motstandsevnen mot sjokk for den erholdte blanding måles etter eksponering like overfor ultrafiolett lys ifølge den fremgangsmåte som er angitt i det foregående, for tyve prøver for hver forsøks-betingelse. Resultatene ligger meget nær de resultater som er angitt i eksempel 1.
Eksempel 3.
Man går frem som i eksempel 2, men erstatter etylen/vinyl-acetat-kopolymeren med 45% vinylacetat med den samme mengde av en kopolymer a<y>de samme komonomere som bare inneholder 33% vinylacetat.
Utbyttet av harpiks og egenskapene for denne ligger meget nær de tilsvarende resultater i eksempel 2.
Eksempel 4.
Man går frem som i eksempel 2, men innfører i autoklaven 8,5 ,kg etylen/vinylacetat-kopolymere med 45% vinylacetat istedenfor 10 kg som anvendes i dette eksempel. Man oppsamler 170 kg harpiks, hvilket svarer til et utbytte på 81% i forhold til monomer vinylklorid som er T~' anvendt til polymerisasjon, og denne harpiks har et innhold av påpodet kopolymer av vinylacetat og etylen på 5%.
Harpiksen som er erholdt har en granulometri og en volum-
-/"~ - masse som ligger nær det som er angitt for harpiksen i eksempel 2. Motstandsevnen mot sjokk, målt under de betingelser som er 2 o 2 beskrevet i eksempel 1, er 15 kg cm pr. cm ved 20 C, 9 kg cm pr. cm ved 0°C og 6 kg cm pr. cm2 ved -20°C. Den synker betydelig etter forlenget eksponering overfor ultrafiolett bestråling.

Claims (3)

1. Fremgangsmåte til porsjonsfremstilling av polymerisasjonsprodukter på basis av vinylklorid -inneholdende en vinylacetat/etylen-kopolymer podet på polyvinylklorid, karakterisert ved at vinylkloridmonomere underkastes delvis polymerisering med turbu-lent omrøring inntil det har funnet sted en omsetning på 7 - 15%, hvor-etter det således erholdte partielle polymerisat bringes i kontakt med en oppløsning av en vinylacetat/etylen-kopolymer i flytende vinylkloridmonomere under omrøring, således at det fremkalles en fase hvor den endelige polymerisering,og podningen, foregår.
2.F remgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det anvendes en vinylacetat/etylen-kopolymer som inneholder 20 - 80% vinylacetat, fortrinnsvis 30 - 50%.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1-2, karakterisert ved at det anvendes 1-30, fortrinnsvis 3-15, vektprosent vinyl-acetat/etylen-kopolymer beregnet på den totale mengde monomer vinylklorid som anvendes.
NO00170043A 1966-11-14 1967-10-09 NO128614B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR83489A FR1507232A (fr) 1966-11-14 1966-11-14 Procédé de préparation en masse de produits de polymérisation de compositions àbase de chlorure de vinyle contenant des copolymères à base d'acétate de vinyle et d'éthylène greffés par du chlorure de vinyle

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO128614B true NO128614B (no) 1973-12-17

Family

ID=8620932

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO00170043A NO128614B (no) 1966-11-14 1967-10-09

Country Status (10)

Country Link
US (1) US3607980A (no)
BE (1) BE706443A (no)
DE (1) DE1745289C3 (no)
ES (1) ES347102A1 (no)
FI (1) FI45664C (no)
FR (1) FR1507232A (no)
GB (1) GB1169966A (no)
NL (1) NL6715421A (no)
NO (1) NO128614B (no)
SE (1) SE352362B (no)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1035078A (en) * 1972-05-08 1978-07-18 Hooker Chemicals And Plastics Corp. Method of polymerizing vinyl chloride with olefin polymers and copolymers and composition thereof
US4071582A (en) * 1973-12-26 1978-01-31 Hooker Chemicals & Plastics Corporation Method of polymerizing vinyl halide with olefin polymers and copolymers and compositions thereof
US4169870A (en) * 1972-05-08 1979-10-02 Hooker Chemicals & Plastics Corp. Method of polymerizing vinyl halide with olefin polymers and copolymers and compositions thereof
US4012460A (en) * 1972-05-08 1977-03-15 Hooker Chemicals & Plastics Corporation Method of polymerizing vinyl chloride with olefin-acrylic ester copolymers and composition thereof
US4362834A (en) * 1979-12-26 1982-12-07 The Dow Chemical Company Extrusion-grade vinylidene chloride copolymer compositions and films prepared therefrom

Also Published As

Publication number Publication date
NL6715421A (no) 1968-05-15
FI45664B (no) 1972-05-02
FI45664C (fi) 1972-08-10
DE1745289C3 (de) 1974-02-28
DE1745289A1 (de) 1972-03-30
GB1169966A (en) 1969-11-12
DE1745289B2 (de) 1973-07-12
FR1507232A (fr) 1967-12-29
SE352362B (no) 1972-12-27
ES347102A1 (es) 1969-01-01
US3607980A (en) 1971-09-21
BE706443A (no) 1968-05-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPS6059923B2 (ja) ピニルピロリドンと酢酸ビニルの重合の際の残留単量体含量を減少させる方法
NO780528L (no) Fremgangsmaate ved klorering av etylenpolymere
NO128614B (no)
JPH0571606B2 (no)
US2191520A (en) Process for polymerizing lower alkyl esters of acrylic acid
NO170043B (no) Identifiseringsanordning.
DK172755B1 (da) Fremgangsmåde til fremstilling af additionspolymerer af maleinsyreanhydrid og 1-alkener
NO143749B (no) Fremgangsmaate ved klorering av etylenpolymerer
NO133552B (no)
SU420184A3 (ru) Способ получения ударопрочных полимеризатов винилхлорида
US3933776A (en) Bulk polymerization of vinyl chloride
US2852499A (en) Process for making terpolymers of vinyl chloride, vinyl acetate, and vinyl alcohol
SU481160A3 (ru) Способ получени прозрачных, ударопрочных и атмосферостойких полимеров винилхлорида
IL25336A (en) Preparation of polymers containing vinyl chloride
RU2004133056A (ru) Совместное введение органических инициаторов и защитных коллоидов в ходе проведения реакций полимеризации
US3022280A (en) Process of making vinyl ether polymers
JPS575703A (en) Suspension polymerization of vinyl chloride monomer
US4460754A (en) Process for the mass polymerization of vinyl chloride
US3069404A (en) Polymerization of ethylenically unsaturated compounds with bis(trifluoromethyl) peroxide as polymerization initiator
NO123403B (no)
US3856767A (en) Polymerisation process
US3288765A (en) Emulsion polymerization techniques
US2616881A (en) Shortstopping vinyl chloride polymerizations with ethylenically-unsaturated ketones
US3172878A (en) Suspension polymerization process using additive mixtures of polyacrylamide and natural gums
JPS5946521B2 (ja) 塩化ビニル系重合体の製造方法