NO127834B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO127834B
NO127834B NO16900767A NO16900767A NO127834B NO 127834 B NO127834 B NO 127834B NO 16900767 A NO16900767 A NO 16900767A NO 16900767 A NO16900767 A NO 16900767A NO 127834 B NO127834 B NO 127834B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
bleaching
pulp
resin
alkaline
mass
Prior art date
Application number
NO16900767A
Other languages
English (en)
Inventor
D Donalies
G Zeidman
D Forry
H Davis
D Fisher
K Swyler
Original Assignee
Rank Xerox Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US566842A external-priority patent/US3380437A/en
Priority claimed from US566944A external-priority patent/US3393663A/en
Priority claimed from US566841A external-priority patent/US3357399A/en
Application filed by Rank Xerox Ltd filed Critical Rank Xerox Ltd
Publication of NO127834B publication Critical patent/NO127834B/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03GELECTROGRAPHY; ELECTROPHOTOGRAPHY; MAGNETOGRAPHY
    • G03G15/00Apparatus for electrographic processes using a charge pattern
    • G03G15/06Apparatus for electrographic processes using a charge pattern for developing
    • G03G15/08Apparatus for electrographic processes using a charge pattern for developing using a solid developer, e.g. powder developer
    • G03G15/082Apparatus for electrographic processes using a charge pattern for developing using a solid developer, e.g. powder developer for immersion

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Dry Development In Electrophotography (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

Fremgangsmåte ved flertrinnsbleking av sulfitmasse.
Det er kjent at en vesentlig del av de forstyrrende smussflekker i 'blekt sulfitmasse består av harpiksprikker. Disse harpiksflekker dannes ofte ved bestemte be-handllngstrinn av massen, f. eks. ofte i forbindelse med visse bleketrinn eller føl-ger av bleketrinn. Dette følges da vanlig-vis av harpiksavsettelser i massesystemet. Det er f. eks. kjent at særlig -besværlige harpiksflekker dannes ved et kalsiumhypokloritbleketrinn som følger etter en alkali-behandlimg.
Harpiksvanskeligheter og forstyrrende
harpiksflekker forekommer også som følge ved flere andre bleketrinn. Det har vist seg at stor risiko for slike vanskeligheter alltid foreligger, når en sur massebehand-ling følger etter en alkalisk massebehand-ling, enten direkte eller etter at ytterligere et eller flere mere eller mindre alkaliske behandlinigstrinn er skutt inn mellom dem. Vanskelighetene opptrer, det være seg om alkaliet stammer ifra alkalimetall-, j ordalkallmetall- eller ammoniumforbin-delser, såsnart 'behandlingen er blitt utført ved en pH-verdi tilstrekkelig høy, f. eks. 8, for at en påtagelig koagulering av harpiks- og fettsyreforbindelser skal inntreffe ved den etterfølgende sur gjøring.
Som eksempel skal nevnes en bleke-metode med klorerinigstrinn, 'alkalitrinn, hypoklorittrinn og surt klordioksydtrinn. Ved denne holdes normalt hypokloritbleke-trinnet relativt alkalisk, f. eks. med en slutt pH på over 9,0 eller 9,5. I det sure klordioksydtrinn synker derpå pH-verdien f. eks. til 4,5—6,5. Anvendes kalsium som base i hypokloritbleketrlnnet kan en del av harpiksprikkene dannes i dette trinnet. Når massen etter vaskning ikommer inn i klordioksydtrinnet skjer her dog på ny en påtagelig dannelse av forstyrrende harpiksprikker, spesielt hvis man, slik som ønsket fra varmeøkonomisk synspunkt, holder relativt lukket toakvannssystem med påfølgende fortynning og vasketrinn.
Lignende risiko for dannelse av harpiksflekker finnes når man gjør massen sur med svoveldioksyd eililer et inatrlumhy-poklorittrinn eller etter et kalsiumhypokloritbleketrinn med en relativ høy slutt pH, enten direkte eller etter først å ha skutt inn ennu en svak alkalisk behandling f. eks. en peroksydblekning.
Lignende vanskeligheter forekommer også når et surt kloreringstrinn følger på en alkalisk behandling, særlig når massen ikke senere gjennomgår noen ytterligere alkalisk behandling, hvor koagulerte har-pikspartikler ipå ny kan dispergeres.
Hensikten med nærværende oppfinnelse er at ved tilsetning av små kjemika-liemengder å øke renheten hos den frem-stilte masse, hva angår forstyrrende, lett synlige harpiksprikker. Samtidig skal mas-sesystem og vaskefilter holdes fri for harpiksavsettelser og mengden av utskudds-masse fra sitøriet bringes ned. Oppfinnel-sen har sin hovedsakelige interesse ved fremstilling av sulfitmasse, hvor der legges størst vekt på renheten, som f. eks. blekt papir masse.
Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte ved flertrinnsbleking av sulfitmasse, hvor en sur behandling utføres etter en alkalisk behandling som består av en alkalisk kalsium- eller natriumhypo-klorittbleklnig eller en peroksydbleking, og karakteristisk er at man straks før eller under sur gjøringen av massen tilsetter den et eller flere anioniske eller ikke-ioniske overflateaktive midler i en mengde av 0,003 til 0,03 vektspst., og fortrinnsvis 0,005 til 0,015 vektspst., beregnet på tørr masse. Tilsetningen av det overflateaktive middel til massen skjer helst før surgjøringen, f. eks. når massen har forlatt vaske-filtret, slik at det overflateaktive middel er nærværende når syren eller det sure blekemiddel blandes inn i massen. Det er også mulig å tilføre det overflateaktive middel sammen med blekemidlet.
Den nødvendige mengde anioniske og/ eller ikke-ioniske midler har vist seg å være avhengig av flere faktorer. Viktigst blant disse er konsentrasjonen oppløst harpikssyre- og fettsyreanloner i den masse som kommer inn i trinnet, hvilken kon-sentrasjon på sin side er avhengig blant annet av den iforangående alkaliske behandlingen, av virkningsgraden hos mel-lomliggende vasketrinn, av massekonsen-trasjonen, massens opprinnelige harpiks-innhold og harplksets kjemiske sammen-setning. Viktige faktorer er ennvidere pH-verdien og konsentrasjonen av flervexdige metaOiMoraeir i isuingj ørinigsitrininet, så vel som temperatur, oppholdstid, omrøring og luft-innsugning i dette trinn. Det har vist seg at en tilsetning av overflateaktive midler fra 0,003 og opp til 0,03 vektsprosent, beregnet på tørt cellulosemateriale, er tilstrekkelig, og at i de fleste tilfeller gir en mengde på 0,005—0,015 vektsprosent det beste resultat.
Såvel anioniske som ikke-ioniske overflateaktive midler har vist seg egnet for foreliggende oppfinnelse. Blant anioniske overflateaktive midler har særlig alkylsul-fater og alkylarylsulfonater og Mant ikke-ionaktive alkylenoksydaddukter, særlig med fettalkoholer, alkylfenoler, fettsyrer eller aminer eller en blanding av sådanne midler, vist særlig god effekt.
Tilsetningen av det overflateaktive midlet gir godt resultat f. eks. hvis den ut-føres når vanlig alkaMbehandling eller alkalisk kajlisdumhypokloribblJekiniing, natai-umhypokloritblekning og/eller peroksyd-bleknlng følges av f. eks. surgj øring med svoveldioksyd eller svovelsyre eller sur klordioksydblekning.
Tilsetningen av overflateaktivt middel ved surgj øringen etter en alkalisk mas-sebehandling ifølge foreliggende oppfinnelse har til eneste oppgave å forhindre fremkomsten av harpikskonglomerater av sådan størrelse at de er lett synlige og der-for påvirker en visuell bedømmelse av massens renhet. Den har ingen harpiks-utløsende effekt. ,
Den kj ente utløsning av harpiks og lignende inkruster fra trecellulose (norsk patent nr. 81 667 og amerikansk patent nr. 2 716 058) krever betydelig større meng-der overflateaktive midler og kan med for-del baire skje ved alkalliske foehandltogs-trlnn. Av omkostningsgrunner anvendes slik harpiksutløsning bare ved fremstilling av høyt foredlede sulfitmasser, som derivatmasse.
Eksempel 1.
Et sulfitblefeeri på 150 tonn pr. døgn har et kloreringstrinn, et alkalitrinn, et kalsiumhypokloritbleketrinn og to tårn og eit surt klordiioksydblieketrinn med vandig
filtervask mellom hvert trinn. Foran mas-seblekningen foregikk ikke noen mekanisk avhartsing. Alkalltårnet kjøres med 1,5 vektsprosent NaOH, iberegnet på tørr masse ved 40° C og 15 pst. massekonseaitrasjon, hvoretter kalslumhypokloritblekningen skjedde ved 7 pst. massekonsentrasjon, 35° C og en slutt pH på 10,0 Det sure klordioksydbleketrinnet utførtes ved 70°, 18 pst. massekonstrasjon og en pH på 4,5. En tilsetning på totalt 0,03 vektsprosent, beregnet på tørr masse, av et etylenoksydaddukt ved hypokloritblekningen begrenset antallet harpiksflekker i massen, overstigende 0,7 mm2 flekkflate til 25—30 stykker pr. m2. En ytterligere tilsetning av 0,01 vektsprosent av samme ikke-ioniske overflateaktive middel til klordioksydbleketrinnet, bragte ned antallet av slike harpiksflekker til 5—10 stykker pr. m<2>. For ytterligere å kunne lukke bakvannsystemet for fortynning og vaskning etter 'klordioksydbleketrinnet ved dette flekkantall, øket dog behovet av overflateaktivt middel i klordioksydtrinnet til 0,02 vektsprosent.
Eksempel 2.
En laboratorieblekning av sulfitmasse utføres med et kloreringstrinn, et alkalitrinn, et nlatriumhypoklorittrlnin, et alkalisk sluttbleketrinn med peroksyd og ende-lig en surgjøring med svoveldioksyd. Vask-ningen mellom trinnene skjedde på et glassfilter med en begrenset vannmengde for å etterligne fatøibksvaskniingefn. Ved surgj øringen deltes massen i to satser og til den ene ble tilsatt sammen med S02-vannoppløsningen 0,01 vektsprosent av et
hovedsakelig sekundært alkylsulfat, beregnet på tørr masse. Ark tole formet av begge
massene for å sammenligne renheten,. Det
viste seg, at tilsetningen av det anioniske
overflateaktive middel hadde minsket det
totale antall prikker, overstigende 0,7 mm^,
med 20 pst.

Claims (3)

1. Fremgangsmåte ved flertrinnsbleking av sulfitmasse, hvor en sur behandling med klordioxyd, isvovaldioxyd eller svovelsyre utføres etter en alkalisk behandling som består av en alkalisk kalsium-eller natriumhypoklorittbleking eller en
peroksydbleking, karakterisert ved at man straks før eller under surgj øringen av massen tilsetter den et eller flere anio niske eller ikke-ioniske overflateaktive midler i en mengde av 0,003 til 0,03 vektspst., og fortrinnsvis 0,005 til 0,015 vektspst., beregnet på mengden tørr masse.
2. Fremgangsmåte etter påstand 1, karakterisert ved at det anvendes et anionisk overflateaktivt middel som in-neholder sulfat- eller sulfonatgrupper.
3. Fremgangsmåte etter påstand 1, karakterisert ved at det anvendes et ikke ionisk overflateaktivt middel som består av et kondensasjonsprodukt av &1-kylenoksyder med fettalkoholer, alkylfenoler, fettsyrer eller aminer eller av en blanding av sådanne midler.
NO16900767A 1966-07-21 1967-07-12 NO127834B (no)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US56684766A 1966-07-21 1966-07-21
US566842A US3380437A (en) 1966-07-21 1966-07-21 Transversely reciprocating fluidized bed development apparatus
US566944A US3393663A (en) 1966-07-21 1966-07-21 Fluidizing electrode development apparatus
US566841A US3357399A (en) 1966-07-21 1966-07-21 Combined fluidized bed and inverted cascade development apparatus

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO127834B true NO127834B (no) 1973-08-20

Family

ID=27504853

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO16900767A NO127834B (no) 1966-07-21 1967-07-12

Country Status (11)

Country Link
BE (1) BE701467A (no)
CH (1) CH481406A (no)
CS (1) CS157025B2 (no)
DE (1) DE1597873A1 (no)
DK (1) DK123998B (no)
GB (1) GB1193443A (no)
IL (1) IL28298A (no)
LU (1) LU54062A1 (no)
NL (1) NL159204B (no)
NO (1) NO127834B (no)
SE (1) SE322414B (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3115294C2 (de) * 1981-04-15 1983-02-03 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren zum Regenerieren der Trägerteilchen eines aus Trägerteilchen und Toner bestehenden Zwei-Komponenten-Entwicklers

Also Published As

Publication number Publication date
GB1193443A (en) 1970-06-03
NL6709924A (no) 1968-01-22
LU54062A1 (no) 1968-03-12
CH481406A (de) 1969-11-15
CS157025B2 (no) 1974-08-23
BE701467A (no) 1968-01-17
NL159204B (nl) 1979-01-15
DE1597873A1 (de) 1970-09-17
SE322414B (no) 1970-04-06
DK123998B (da) 1972-08-28
IL28298A (en) 1971-04-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3698995A (en) Digestion and bleaching of wood pulp followed by recovery of chemicals and countercurrent flow of wash water
KR850001341B1 (ko) 화학펄프류의 표백처리법
US2071304A (en) Process of manufacture of products of ground wood pulp
NO115269B (no)
NO127834B (no)
US3384534A (en) Bleaching of wood pulps with thiourea dioxide
NO160325B (no) Demonterbar stolfot.
US2772138A (en) Continuous bleaching process
US2203205A (en) Method of bleaching pulp
US2070893A (en) Process for improving the color of wood pulp
NO176726B (no) Fremgangsmåte for fremstilling av kjemotermomekanisk blekede masser
PT2920359T (pt) Método para lixiviação de cinza recuperada por caldeira
JP2023537805A (ja) クラフトプロセス回収サイクルを処理して、クラフトプロセスにおける金属レベルを低減する方法
US1859888A (en) Process of regenerating spent alkaline liquor to fresh acid cooking liquor
US2049676A (en) Process of treating bleached pulp
GB991367A (en) Process for de-inking printed waste paper
US2178649A (en) Process for bleaching wood pulp
FI76136C (fi) Foerfarande foer blekning av ns-aq- eller sap-massa.
SU730914A1 (ru) Способ обработки целлюлозы
US1968223A (en) Process of treating paper pulp
US106143A (en) Improvement in the manufacture op paper pulp
JPH0253551B2 (no)
NO116141B (no)
US1547138A (en) Bleaching process
US1579525A (en) Process for treating pulp