NO124811B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO124811B
NO124811B NO0402/71A NO40271A NO124811B NO 124811 B NO124811 B NO 124811B NO 0402/71 A NO0402/71 A NO 0402/71A NO 40271 A NO40271 A NO 40271A NO 124811 B NO124811 B NO 124811B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
gdl
herring
brine
gluconic acid
fish
Prior art date
Application number
NO0402/71A
Other languages
English (en)
Inventor
Leif F Neraal
Original Assignee
Leif F Neraal
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority to NO124811D priority Critical patent/NO124811L/no
Application filed by Leif F Neraal filed Critical Leif F Neraal
Priority to NO0402/71A priority patent/NO124811B/no
Priority to NL7201343A priority patent/NL7201343A/xx
Priority to GB514672A priority patent/GB1344801A/en
Publication of NO124811B publication Critical patent/NO124811B/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23BPRESERVING, e.g. BY CANNING, MEAT, FISH, EGGS, FRUIT, VEGETABLES, EDIBLE SEEDS; CHEMICAL RIPENING OF FRUIT OR VEGETABLES; THE PRESERVED, RIPENED, OR CANNED PRODUCTS
    • A23B4/00General methods for preserving meat, sausages, fish or fish products
    • A23B4/02Preserving by means of inorganic salts
    • A23B4/023Preserving by means of inorganic salts by kitchen salt or mixtures thereof with inorganic or organic compounds
    • A23B4/0235Preserving by means of inorganic salts by kitchen salt or mixtures thereof with inorganic or organic compounds with organic compounds or biochemical products

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)

Description

Fremgangsmåte for modning av saltet fisk.
Nærværende" oppfinnelse vedrorer en fremgangsmåte for modning
og lagring av saltet fisk, og fremgangsmåten er karakterisert ved at glukonsyre-delta-lakton tilsettes en saltlake med uvanlig lav saltkonsentrasjon.
Fremgangsmåter for konservering eller oppbevaring av fisk har tidligere vært gjenstand for patent-beskyttelse. Således er det kjent fra norsk patent nr. 24.428 å konservere fisk ved forst å desinfisere fisken i mineralsyre, fortrinnsvis saltsyre, og deretter anbringe den i:en saltlake som er tilsatt sprit og eddiksurt natron. Norsk patent nr. 79.792 vedrorer konservering av animalske og vegetabilske nærings-midler, som er karakterisert ved at det anvendes en saltsyrelosning av meget lav konsentrasjon (ca. 0,01% HCl) som konserverende losning. Etter denne metode får salt ikke forekomme i vesentlige mengder. I patentbeskrivel-sen nevnes det også at eddiksyre-tilsetning til saltsyrelosningen forsterker losningens. konserverende virkning. Den vanlige fremgangsmåten for modning og lagring av f.eks. fete fiskearter, som f.eks. sild og makrell, består imidlertid i at fisken får ligge i en med salt mettet lake. Etter en viss tid har modningsprosessen kommet så langt at fisken kan spises. For dette skjer må imidlertid produktet ofte utvannes. Herved senkes fiskens saltinn-hold og produktets saltsmak forsvakes. Det er tidligere kjent at tilsetning av glukonsyre-delta-lakton, og som i det folgende benevnes GDL, til kjottvarer som f.eks. polser, har en usedvanlig innvirkning på fermenteringsprosessen. Dette resulterer i at produktet er ferdigmodnet på betydelig kortere tid enn det som er normalt. Det henvises her til norsk patent nr. 115.511.
Et av oppfinnelsens viktigste formål har vært å fremskaffe et saltet fiskeprodukt som kan fortæres direkte og uten at produktet på forhånd ble utvannet. Det er kjent at aromaen og fiskens nær-ingsverdi reduseres ved utvanning, og dette betyr at produktets kvalitet minsker. Et annet formål med oppfinnelsen har vært å fremstille et saltet fiskeprodukt med bedre holdbarhetsegenskaper sammenlignet med tilsvarende produkter som fremstilles etter kon-vensjonell fremgangsmåte.
Det har nå vist seg at ovennevnte formål kan oppnås ved at GDL tilsettes en saltlake med relativt lav saltkonsentrasjon. Ved tilsetning av GDL til saltlaken vil GDL umiddelbart reagere med vann, dvs. hydrolysere under dannelse av glukonsyre. Tilsetning av GDL til saltlaken er således ensbetydende med tilsetning av syre, og lakens pH vil folgelig synke. Glukonsyre er noe sterkere enn melkesyre, som silden inneholder allerede fra naturens side. Lavere pH vil påvirke veksten av visse fiskebakterier som derved får ugunstigere utviklingsmuligheter. Foruten en kvantitativ redusering av den totale bakteriemengden vil også en kvalitativ forskyvning i bakteriefloraen finne sted, hvorved visse bakterie-typer blir dominerende. Ved fremgangsmåten ifolge oppfinnelsen har det vist seg at stavbakteriene etterhvert blir dominerende i det aktuelle miljoet.
Nærværende oppfinnelse vedrorer således en fremgangsmåte for modning av saltet fisk, særlig sild og makrell, og som er karakterisert ved at man anvender en lake som foruten å inneholde 8 - 20% salt også inneholder opptil 3% GDL.
Etterfølgende eksempler viser mulige eller foretrukne utforelser.
EKSEMPEL 1
Dette forsoket ble utfort med sild som fikk modne i to forskjellige saltlaker. Den ene laken besto av 15% salt (NaCl) og 1% GDL, og den andre laken, som ble medtatt som kontrollprove, besto av bare 15% salt (NaCl). Modningen ble i begge forsok foretatt ved en temperatur på 8 - 10°C, og forsøksperioden oppgikk til 114 dogn. Etter forskjellige lagringstider i laken, ble silden undersokt med hensyn til blant annet antall bakterier, pH, den totale mengde nitrogen, mengde nitrogen bundet i trimetylamin, mengde nitrogen bundet i NH-j, torrstoff og T-verdi.
T-verdien er det antall ml 1-n-HCl som medgår ved titrering av de vannoppioselige ikke-proteinstoffene i 100 g fisk, og som utfores innen pH-området 6,4 - 3. T-verdien for lagret fersk fisk synker etter en tilnærmet rett linje inntil bakteriene har tatt overhånd. Innen visse grenser stiger derimot T-verdien når fiskens opprinnelige bakteriebelastning har stagnert på grunn av en eller annen behandling, f.eks. ved varmesterilisering, ved saltning eller ved •tilsetning av baktericide stoffer, og da etterfulgt av inokuler-ing med spesielle mikrober.
Tabell 1 viser resultatene fra de nevnte sildesaltningsforsok uten tilsetning av GDL, og tabell 2 viser resultatene fra forsok med tilsetning av GDL.
Forts, av tabell 2:
Ved tilsetning av 1% GDL, som i laken hydrolyseres til glukonsyre, senkes sildens opprinnelige pH med ca. 0,5 enheter
(se tabell 2). Råsildens bakteriebelastning var 540.000
celler/g. Bakterlebelastningen synker ved behandling med lake, og tilsvarer i gjennomsnitt 6400 celler/g for sild fra GDL-tilsatt lake og 16000 celler/g for sild fra bare lake.
Silden med lavere pH og fra lake med tilsatt GDL oppviser
færrest antall bakterieceller/g. Samtidig med at bakteriebelastningen avtar skjer også en kvalitativ forskyvning i bakteriefloraen ved at stavbakterier blir dominerende.
Det er fra tidligere forsok kjent at en senkning av pH mot-
virker trimetylamin-dannelsen. Ved pH 5 kan dannelsen av trimetylamin helt undertrykkes, men ved det nevnte pH vil saltsildens normale kvalitet muligens ikke kunne opprettholdes. Forsøksresultatene viser at trimetylamin-mengden forblir konstant
i begge forsok, men at tilsetning av GDL har redusert dannelsen av denne forbindelse.
T-verdien gir et uttrykk for sildens bufferevne og er knyttet
til pH-begrepet. Glukonsyre bidrar med sin egen bufferevne, og den totale T-verdien blir derfor hoyere med tilsetning av GDL
enn uten.
Gjennomsnittlig torrstoffinnhold i silden er noe hoyere når
den er tilsatt GDL.
Sildekjottet fra den laktohsyre-holdige laken og den oljen som
her skiller seg ut under lagring har en lysere farge enn det som fås fra blindproven. Smaksbedommelse ga som resultat at sild tilsatt glukonsyre-delta-lakton ble karakterisert som avgjort best,
idet smaken var mild og rund og mer aromatisk enn sild som ikke var tilsatt glukonsyre-delta-lakton. Sildens holdbarhet ved lagring oker når laken er tilsatt GDL.
Ved ytterligere forsok har man funnet at 2% GDL i laken undertrykker bakteriefloraen fullstendig. Sildens pH vil imidlertid bli så lav at produktets smak muligens vil avvike fra det normale.
Selve laken fra de to forsokene ble også undersokt med
hensyn til bakteriemengde og pH. Resultatene vises i tabell 3.
Det viser seg også her at bakteriebelastningen synker med tilsetning av GDL. På samme måte som for silden synker lakens pH fra ca. 6 til ca. 5,4 når den inneholder glukonsyre.
EKSEMPEL 2
Dette forsoket ble utfort med makrell som fikk modne i to forskjellige saltlaker. Den ene laken besto av 12% salt (NaCl) og 1,2% GDL, og den andre laken, som ble medtatt som kontrollprove, inneholdt bare 12% salt (NaCl). Modningen ble i begge forsok foretatt ved en temperatur på 8 10°C, og forsøksperioden oppgikk til 42 dogn. Etter forskjellige lagringstider i laken ble makrellen undersokt med hensyn til antall bakterier og pH. Resultatene vises i tabell 4.
Analogt eksempel 1 er det også her tydelig at tilsetning av GDL har senket pH og ellers bevirket en gunstig senkning av bak-
. teriebelastningen.
Med 1,2% glukonsyre i laken fikk makrellen en fastere konsistens og fettet var fastere bundet. Smaken ble også bedre.
Selve laken fra de to forsokene ble også undersokt med hensyn til antall bakterieceller. Resultatene vises i tabell 5.
Smaksbedommelsen ga som resultat at sild tilsatt 1,2% glukonsyre-delta-lakton og 12% salt ifolge eksempel 2 ble karakterisert som avgjort best, idet smaken var mild og rund og mer aromatisk enn de ovrige forsokene inklusive kontrollene som for ovrig også hadde et snev av harsk smak.
EKSEMPEL 3
Dette forsoket ble utfort med fersk seimuskulatur. 200 g seimuskulatur ble oppslemmet ved 12 oC en viss tid i 400 g vann, som var tilsatt forskjellige mengder GDL. Provene ble undersokt med hensyn til pH og lukt. Resultatene vises i tabell 6.
Mikroskopering av produktene viste at i frisk vare sank inn-holdet av kokker med bkende mengde tilsatt GDL. I bedervet vare med lg glukonsyre dominerte stav—bakterier, i bedervet vare med 3 g glukonsyre fantes bare stav-bakterier og i bedervet vare med 7g glukonsyre fantes bare gjærsopp.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte for modning av saltet fisk, særlig sild og
    makrell, karakterisert ved at man anvender en lake som foruten salt også inneholder glukonsyre som dannes in situ fra glukonsyre-delta-lakton etter tilsetning av dette, idet man anvender 8 - 20% NaCl og inntil 3% glukonsyre-delta-lakton.
NO0402/71A 1971-02-03 1971-02-03 NO124811B (no)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO124811D NO124811L (no) 1971-02-03
NO0402/71A NO124811B (no) 1971-02-03 1971-02-03
NL7201343A NL7201343A (no) 1971-02-03 1972-02-02
GB514672A GB1344801A (en) 1971-02-03 1972-02-03 Method for processing fish

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO0402/71A NO124811B (no) 1971-02-03 1971-02-03

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO124811B true NO124811B (no) 1972-06-12

Family

ID=19877577

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO124811D NO124811L (no) 1971-02-03
NO0402/71A NO124811B (no) 1971-02-03 1971-02-03

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO124811D NO124811L (no) 1971-02-03

Country Status (3)

Country Link
GB (1) GB1344801A (no)
NL (1) NL7201343A (no)
NO (2) NO124811B (no)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1982003533A1 (en) * 1981-04-15 1982-10-28 Kjell Rolf Opshaug Method for enzyme maturing of fish
EP0191573A2 (en) * 1985-01-28 1986-08-20 American National Can Company Method of thermally processing foodstuffs, hermetically sealed foodstuffs containers and thermally processed foodstuffs
EP0190028A3 (en) * 1985-01-28 1988-03-16 American Can Company Method of thermally processing seafood and package having the seafood therein

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1982003533A1 (en) * 1981-04-15 1982-10-28 Kjell Rolf Opshaug Method for enzyme maturing of fish
EP0191573A2 (en) * 1985-01-28 1986-08-20 American National Can Company Method of thermally processing foodstuffs, hermetically sealed foodstuffs containers and thermally processed foodstuffs
EP0190028A3 (en) * 1985-01-28 1988-03-16 American Can Company Method of thermally processing seafood and package having the seafood therein
EP0191573A3 (en) * 1985-01-28 1988-03-23 American Can Company Method of thermally processing foodstuffs, hermetically sealed foodstuffs containers and thermally processed foodstuffs

Also Published As

Publication number Publication date
NO124811L (no)
NL7201343A (no) 1972-08-07
GB1344801A (en) 1974-01-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Sánchez Gómez et al. Elaboration of table olives
US5093140A (en) Aqueous bactericide for animal treatment
Chen et al. Relationship between water activity, salts of lactic acid, and growth of Listeria monocytogenes in a meat model system
CN104172222B (zh) 一种负压腌制腊肉的制作方法
CN104824591A (zh) 一种含益生菌的低盐不生花泡菜的制备方法
BRPI0615868B1 (pt) composições para a melhoria do sabor e segurança de produtos de carne marinados
PL121126B1 (en) Method of manufacture of dry sausages
KR20190008488A (ko) 소고기의 등심 및 설도육의 건식 숙성 방법
Puolanne et al. Principles of meat fermentation
NO124811B (no)
NO164659B (no) 7-amino-3-((z)-1-propen-1-yl)-3-cefem-4-karboksylsyrederivater.
JPWO2020045406A1 (ja) 牡蠣の風味低下抑制剤、活牡蠣の保持用水溶液、及び、風味低下が抑制された牡蠣の製造方法
JP6425876B2 (ja) 食品用保存剤
Ezeama et al. The influence of fermentation and salting on the bacterial, chemical and sensory characteristics of catfish (Clarias buthupogon) based marinate in Nigeria
JP2511345B2 (ja) 生鮮物の鮮度保持剤とその用法
CN111838564A (zh) 一种白切鸡卤水再利用的方法
DE1492650A1 (de) Verfahren zur Herstellung von mit Dill eingelegten Essigfruechten
KR101075932B1 (ko) 누름돌과 오이지 발효액을 이용한 속성 발효 오이지 및 그 제조방법
JPH10210927A (ja) 魚介類の加工方法
JP2549902B2 (ja) おろし生姜
Gibbons Wiltshire bacon
JPH06253733A (ja) 無塩発酵漬物
JPH11164675A (ja) 食品用保存剤および食品の保存方法
JP3585286B2 (ja) 食品用保存剤
KR102297114B1 (ko) 가수분해 유자침지액을 이용한 생선의 비린내 제거 및 표면 미생물 살균방법