NL9301412A - Polybutyleentereftalaat en mengsels die dit polybutylleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten, alsmede uit deze materialen vervaardigde voorwerpen. - Google Patents

Polybutyleentereftalaat en mengsels die dit polybutylleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten, alsmede uit deze materialen vervaardigde voorwerpen. Download PDF

Info

Publication number
NL9301412A
NL9301412A NL9301412A NL9301412A NL9301412A NL 9301412 A NL9301412 A NL 9301412A NL 9301412 A NL9301412 A NL 9301412A NL 9301412 A NL9301412 A NL 9301412A NL 9301412 A NL9301412 A NL 9301412A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
polybutylene terephthalate
pbt
molecular weight
materials
aromatic polycarbonate
Prior art date
Application number
NL9301412A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Gen Electric
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=19862760&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NL9301412(A) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Gen Electric filed Critical Gen Electric
Priority to NL9301412A priority Critical patent/NL9301412A/nl
Priority to EP94109443A priority patent/EP0639601B2/en
Priority to DE1994613634 priority patent/DE69413634T3/de
Priority to ES94109443T priority patent/ES2122091T3/es
Priority to JP18796694A priority patent/JPH07149880A/ja
Publication of NL9301412A publication Critical patent/NL9301412A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08LCOMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08L67/00Compositions of polyesters obtained by reactions forming a carboxylic ester link in the main chain; Compositions of derivatives of such polymers
    • C08L67/02Polyesters derived from dicarboxylic acids and dihydroxy compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G63/00Macromolecular compounds obtained by reactions forming a carboxylic ester link in the main chain of the macromolecule
    • C08G63/02Polyesters derived from hydroxycarboxylic acids or from polycarboxylic acids and polyhydroxy compounds
    • C08G63/12Polyesters derived from hydroxycarboxylic acids or from polycarboxylic acids and polyhydroxy compounds derived from polycarboxylic acids and polyhydroxy compounds
    • C08G63/16Dicarboxylic acids and dihydroxy compounds
    • C08G63/18Dicarboxylic acids and dihydroxy compounds the acids or hydroxy compounds containing carbocyclic rings
    • C08G63/181Acids containing aromatic rings
    • C08G63/183Terephthalic acids
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08LCOMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08L69/00Compositions of polycarbonates; Compositions of derivatives of polycarbonates

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)

Description

Polybutyleentereftalaat en mengsels die dit polybuty-leentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten, alsmede uit deze materialen vervaardigde voorwerpen.
De uitvinding heeft betrekking op polybutyleentereftalaat en mengsels die dit polybutyleentereftalaat en een aromatisch polycarbonaat bevatten, alsmede op voorwerpen die uit deze materialen zijn vervaardigd.
Polybutyleentereftalaat (PBT) en PBT-bevattende mengsels, met name mengsels van PBT en aromatisch polycarbonaat, zijn onder meer geschikt voor onderdelen van auto’s, zoals bumpers, wegens de goede mechanische eigenschappen en de bestandheid tegen organische oplosmiddelen. Deze materialen vertonen echter tekortkomingen v.w.b. de hechting voor lakken, zowel laksystemen op waterbasis als laksystemen op basis van organisch oplosmiddelen.
Uit de Nederlandse octrooiaanvrage 8902313 van aanvraagster is het bekend de hechting van lak aan polybutyleentereftalaat-polycarbonaatmengsels te verbeteren met polyalkyleenglycolen zoals polyethyleenglycol. Deze toevoegsels hebben echter het nadeel dat de Vicat-temperatuur belangrijk verlaagd wordt, hetgeen met name bij het lakproces nadelig is.
De uitvinding heeft betrekking op polybutyleentereftalaat met een gehalte aan eindstandige COOH groepen van minder dan 30 meq/kg en een aantal-gemiddeld molecuulgewicht (Mn) van ten minste 30.000, bepaald ten opzichte van polystyreen als standaard. De uitvinding heeft tevens betrekking op polymeermengsels die dit polybutyleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten.
Het is aanvraagster bekend dat in de handel een polybutyleentereftalaat met een gehalte eindstandige COOH groepen van 30 meg/kg en een aantal gemiddeld molecuulgewicht Mn van 26,000 verkrijgbaar is. Voor zover bekend worden uit dit materiaal geen voorwerpen gevormd die van een laklaag voorzien worden.
Gebleken is dat polybutyleentereftalaat met een gehalte aan eindstandige COOH groepen en een Mn waarde als hierboven vermeld, alsmede mengsels die dergelijke polybutyleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten, een voortreffelijke hechting voor lak vertonen. Dit geldt zowel voor laksystemen op waterbasis als ook voor laksystemen op basis van een organisch oplosmiddel, terwijl verder andere eigenschappen, zoals de mechanische, voortreffelijk zijn.
Bij voorkeur bedraagt de Mn waarde ten minste 35.000 en het gehalte aan eindstandige COOH groepen bedraagt bij voorkeur minder dan 25 meq/kg. Algemeen geldt dat hoe geringer het gehalte aan eindstandige COOH groepen is, des te beter de lakhechting blijkt te zijn.
De hoeveelheid aromatisch polycarbonaat in de PBT-polycarbonaatmengsels kan geschikt 0-60 gew.% bedragen, betrokken op de combinatie van polybutyleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat.
Bij voorkeur bedraagt de hoeveelheid polycarbonaat 20-50gew.%.
Polybutyleentereftalaat is afgeleid van butaan-l,4-diol en tereftaalzuur. Het is mogelijk in de polymeermengsels copolyesters toe te passen waarin een gedeelte van de diolverbinding en/of een gedeelte van het tereftaalzuur door een ander diol en/of carbonzuur is vervangen. Het verdient voor de polymeermengsels volgens de uitvinding de voorkeur een polybutyleentereftalaat toe te passen dat voor meer dan 70 mol% is opgebouwd uit eenheden afgeleid van butaan-l,4-diol en tereftaalzuur. Onder polybutyleentereftalaat (PBT) wordt hier zowel een homo-polyester als een co-polyester verstaan.
Het is ook mogelijk polybutyleentereftalaat toe te passen waarin een vertakkingsmiddel, bijv. een glycol met drie of meer hydroxylgroepen of een 3- of meervoudig carbonzuur, is opgenomen.
Aromatische polycarbonaten zijn op zich bekende materialen. Ze worden over het algemeen bereid door een tweewaardige fenolverbinding met een carbonaat-voorprodukt, zoals fosgeen, een halogeenformiaat of een carbonaatester, te laten reageren. Aromatische polycarbonaten zijn polymeren die eenheden bevatten met de formule
Figure NL9301412AD00041
waarin A een tweewaardige aromatische groep voorstelt die is afgeleid van het tweewaardige fenol dat bij de bereiding van het polymeer is toegepast. Als tweewaardige fenolen kunnen bij de bereiding van de aromatische polycarbonaten eenkernige of veelkernige aromatische verbindingen worden toegepast die twee hydroxyradicalen bevatten die elk direkt aan een koolstofatoom van een aromatische kern zijn gebonden.
Ook geschikt zijn de op zich bekende vertakte polycarbonaten zoals bijv. beschreven in US-A-4,001,184. Geschikte aromatische polycarbonaten zijn ook de zogenaamde polyestercarbonaten, die worden verkregen door de polymerisatiereactie uit te voeren aanwezigheid van een ester-voorprodukt, zoals een bifunctioneel carbonzuur, bijv. tereftaalzuur of een ester-vormend derivaat daarvan. Deze polyestercarbonaten bezitten in de polymere keten ester- en carbonaatbindingen. Polyestercarbonaten zijn bijv. beschreven in US-A-3.169.121.
Het polymeermengsel volgens de uitvinding kan verder een of meer additieven bevatten. Voorbeelden van geschikte additieven zijn stabilisatoren, transesterings-inhibitoren, kleurstoffen, pigmenten, vulstoffen en versterkende vezels, zoals glasvezels, losmiddelen. Het polymeermengsel volgens de uitvinding kan tevens een of meer middelen voor het verbeteren van de slagvastheid bevatten. Voorbeelden van middelen voor het verbeteren van de slagvastheid zijn MBS (methylmethacrylaat-butadieen-styreen) rubber van het kern-manteltype en ABS (acrylonitrile-butadieen-styreen), welke materialen in een concentratie tot 30 gew.% aanwezig kunnen zijn.
Voor de bereiding van de PBT-materialen volgens de uitvinding die een relatief laag gehalte aan eindstandige COOH groepen en daarmee een relatief hoog gehalte aan eindstandige OH groepen bezitten, geldt dat lagere temperaturen en kortere reactietijden tot een lager eindstandig COOH gehalte leiden. Verder geven langere reactietijden een hoger gehalte aan eindstandige COOH groepen en een hoger molecuulgewicht. Door een lagere druk wordt tevens een hoger molecuulgewicht gerealiseerd.
Men bereidde een viertal PBT materialen volgens de uitvinding met een relatief laag gehalte aan eindstandige COOH groepen, alsmede twee andere PBT materialen die niet onder de uitvinding vallen en een relatief hoog gehalte aan eindstandige COOH groepen bezaten.
Voor de PBT-synthese bracht men 11,7 kg dimethyltereftalaat, 8,1 kg butaandiol en 17 ml 2-ethylhexyltitanaat in een reactor die was voorzien van een roerder, een koeler, een stikstofgasinlaat en een drukregelsysteem. Het reactiemengsel werd verhit op ca. 150-220°C en de ontwikkelde methanol werd bovenuit afgevoerd. Het reactiemengsel werd verder verhit op de gewenste uiteindelijke polymerisatietemperatuur (ca. 240-265°C) terwijl de druk van het systeem verlaagd wordt. De combinatie van de uiteindelijke druk en de temperatuur, alsmede de reactietijd bepalen in hoofdzaak de concentraties van de eindstandige groepen (-COOH en -OH). Door de reactietijd kan men het molecuulgewicht variëren.
De PBT-materialen die niet onder de uitvinding vallen en hier als vergelijkingsmaterialen dienen, zijn hier aangeduid als PBT-Verg.A en PBT-Verg.B. PBT-Verg.A bezat een Mn waarde van 36.700 en een gehalte aan eindstandige COOH groepen van 52 meq/kg. PBT-Verg.B bezat een Mn waarde van 44.000 en een gehalte aan eindstandige COOH groepen van 42 meq/kg.
PBT-verg.A en PBT-Verg.B werden volgens de boven beschreven algemene werkwijze bereid bij een verlaagde druk van resp. 800 Pa en ongeveer 10 Pa en een uiteindelijke polymerisatietemperatuur van 255°C. In het geval van PBT-Verg.A bedroeg de totale reactietijd 4 uur 3 minuten en in het geval van PBT-Verg.B 2 uur 37 minuten. Voor de bereiding van de materialen volgens de uitvinding (PBT-1, PBT-2, PBT-3) bedroeg de polymerisatietemperatuur resp. 245°C, 245°C en 255eC, de druk resp. 270 Pa, 530 Pa en 800 Pa en de totale reactietijd resp. 2 uur 46 min, 3 uur 57 min en 3 uur 28 min.
Bij vergelijking van de bereidingsomstandigheden van enerzijds PBT-Verg. A en anderzijds PBT-1 blijken de in het laatste geval toegepaste lagere reactietemperatuur (245°C vs 255°C) en kortere reactietijd (2 uur 46 min. vs 4 uur 3 min.) tot een duidelijk lager gehalte aan eindstandige COOH groepen te leiden. De molecuulgewichten van PBT-1 en PBT-Verg. A zijn praktisch gelijk: bij de bereiding van PBT-1 is de druk (270 Pa) weliswaar lager dan bij de bereiding van PBT-Verg. A (800 Pa), hetgeen op zich tot een hoger molecuulgewicht voor PBT-1 zou leiden, maar daar staat weer een veel kortere reaktietijd in het geval van de bereiding van PBT-1 tegenover.
Bij vergelijking van de bereidingsomstandigheden van enerzijds PBT-Verg.A en anderzijds PBT-2 wordt het lagere gehalte van PBT-2 aan eindstandig -COOH verklaard door de lagere temperatuur in het geval van de bereiding van PBT-2 (245°C vs 255°C) (de reactietijden zijn van dezelfde grootte-orde).
Bij vergelijking van de bereidingsomstandigheden van PBT-Verg. A en PBT-3 ziet men dat de reactietemperatuur en -druk dezelfde zijn en dat in het geval van PBT-3 door de kortere reactietijd het gehalte aan eindstandige -COOH groepen kleiner is. (Het molecuulgewicht van PBT-Verg. A is ondanks de langere reactietijd enigszins lager dan van PBT-3, hetgeen wordt veroorzaakt door ketenafbraak bij deze langere reactietijd).
Het relatief hoge molecuulgewicht van 44000 in het geval van PBT-Verg. B vindt zijn oorzaak in de zeer lage druk (ongeveer 10 Pa).
PBT-4 werd verkregen door postcondensatie in solid state van een PBT met een aantal gemiddeld molecuulgewicht van 25.000 en een gehalte COOH-groepen van 28 meg/kg.
Kwantitatieve bepaling van het aantal eindstandige -COOH groepen -
Het monster wordt onder reflux opgelost in een mengsel van o.cresol en dichloormethaan (75/25). Na afkoelen tot kamertemperatuur worden de eindstandige carboxylgroepen getitreerd met 0,02 N tetrabutylammoniumhydroxide. Het omslagpunt wordt potentiometrisch bepaald. De hoeveelheid eindstandige carboxylgroepen (RS1) wordt uitgedrukt in milli-equivalent per kilogram. Men gebruikt de volgende formule:
RS1 =(EPl-C30)xC31xlOOO/COO
EP1 = ml titrant tot omslagpunt C30 = ml o.cresol, blankobepaling C31 = normaliteit van de titrant C00 = hoeveelheid monster in gram
Bepaling van het molecuulgewicht (Mn)
Het molecuulgewicht werd bepaald door GPC (gelpermeatiechromatografie) tegen polystyreen als standaard gecalibreerd.
De PBT materialen werden na verwerking tot een extrudaat in een Werner-Pfleiderer extrudeermachine en fijnhakken tot korrels, door spuitgieten tot plaatjes van 175 x 175 x 3 mm (lxbxd) gevormd; met deze plaatjes werd de lakhechting met de hieronder beschreven proeven bepaald.
De onderstaande laksysternen en lakomstandigheden werden toegepast: 1) Akzo 03-79541 (aanduiding handelsprodukt) met hardingsmiddel 07-20810 (een één-laag systeem)
Dit laksysteem is samengesteld op basis van een oplosmiddel. De lak wordt in één laag met een dikte van ca. 15-20 micrometer opgebracht, waarna men het gelakte plaatje gedurende 5-10 minuten in een stofvrije kast bij kamertemperatuur hield ('flash off"). Ten slotte werd gedurende 30 minuten bij 80°C gehard.
2) Een drie-lagen systeem van Wörwag: a) R 1300, een grondlaagsamenstelling op waterbasis; opgebracht in een laagdikte van ca. 20-30 micrometer; 5 minuten "flash off"; 15 minuten harden bij 80°C.
b) R 62612 ("Altograu") verdund met 63817, een bekledingsmateriaal op oplosmiddelbasis. Opgebracht in een laagdikte van ca. 10-15 micrometer; 10 minuten "flash off".
c) 66253 met 57859 als hardingsmiddel, helder bekledingsmateriaal op oplosmiddelbasis; opgebracht in een laagdikte van ca. 40 micrometer; 10 minuten "flash off"; 45 minuten bij 806C.
3) Een twee-lagen systeem van Herberts: a) Nordic Green R 65349.7, een basisbekledingsmateriaal op waterbasis. Opgebracht in een laagdikte van ca. 10-15 micrometer; 2 minuten "flasf off"; 3 minuten bij 70°C; 2 minuten "flash off".
b) R 47761 met R 65430 als hardingsmiddel; een heldei bekledingsmateriaal op oplosmiddelbasis; opgebracht in een laagdikte van ca. 30-40 micrometer; 10 minuten "flash off"; 40 minuten bij 90°C.
Proeven voor het bepalen van de lakhechting: 1) Gt ("Gitterschnitt")-proef ("Cross hatch").
Op het gelakte plaatje wordt met behulp van een speciaa] mesje een ruitjesmotief gesneden. Op deze ingekraste plaat wordt goed plakkende plakband stevig op de ingesneden laklaag geplakt. Hierna wordt de plakband in één ruk van het plaatje losgetrokken. De lakhechting wordt gewaardeerd volgens 5 klassen (Gt 0 t/m Gt 5) naai gelang het uiterlijk van het ingekraste gebied. Gt 0: gèèn lak van het substraat losgetrokken; Gt 5: meer dan 65% van de lak binnen het ruitjesmotief losgetrokken.
2) Stoomstraalproef:
Men spuit hierbij heet water met hoge druk op het gelakte plaatje. De lakhechting wordt gewaardeerd als "slecht"(aangeduid als NOK) of "goed"(aangeduid als OK). vooraf snijdt men met een mes een kruis dwars door de laklagen tot op het substraat. Het monster wordt op een mal vastgezet en men spuit de heetwaterstraal met constante druk en met een constante temperatuur tegen het kruis.
Figure NL9301412AD00111
*R = omstandigheden: 60°C, 6000 k Pa, 15 cm, 1 minuut. Gt O, OK: goede hechting Gt 5, NOK: slechte hechting
Uit de bovenstaande resultaten blijkt dat met ongemengd PBT volgens de uitvinding voortreffelijke resultaten voor wat betreft de lakhechting verkregen worden, zowel met lak op waterbasis als met lak op oplosmiddelbasis.
Verder werd gevonden dat de PBT-materialen volgens de uitvinding een voortreffelijke bestandheid tegen hydrolyse vertoonden, hetgeen bleek uit de smeltvolume-index (MVI), bepaald na veroudering bij 120°C en 300 k Pa en een relatieve vochtigheid van 100%. De MVI wordt volgens ISO 1133 bepaald door de polymere korrels te smelten en hier een gewicht op te zetten.
Door de druk van het gewicht stroomt het gesmolten materiaal door een cappillair en men meet de hoeveelheid doorgestroomd materiaal per 10 minuten. Hieronder zijn de MVI waarden voor PBT-Verg.A en voor PBT-1 na resp. 0, 4 en 8 uur vergeleken.
Figure NL9301412AD00121
Verder werden de in tabel I vermelde PBT materialen volgens de uitvinding gemengd met polycarbonaat, waarna de lakhechting van de op de boven beschreven wijze gevormde plaatjes werd onderzocht.
Men onderzocht twee samenstellingen, A en B. Samenstelling A bevatte 60% PBT, 20% aromatisch polycarbonaat (bereid uit bisfenol A en fosgeen; intrinsieke viscositeit 53 ml/g bij 25°C) en 18% ABS (acrylonitrile-butadieen-styreen)rubber als slagvastheidsmodificeermiddel en voor het overige gebruikelijke stabiliseermiddelen zoals anti-oxidantia en hydrolyse-stabiliseermiddel. Samenstelling B bevatte 60% PBT, 16,7% van het bovengenoemde aromatische polycarbonaat, 20% MBS (methylmethacrylaatebutadieen-styreen)rubber als slagvastheidsmodificeermiddel en voor het overige stabiliseermiddelen (anti-oxidantia en hydrolyse- stabiliseermiddel) en een tot vloeien in staat zijnd polydimethylsiloxan (viscositeit 500 est bij 25°C) als vormlosmiddel.
De resultaten zijn in de onderstaande tabellen II en III samengevat.
Tabel II (Samenstelling A met 60% PBT; 20% PC; 18% ABS)
Figure NL9301412AD00131
* DB = omstandigheden : 80 °C, 10.000 k Pa, 10 cm, 2 minuten
Hoewel de toevoeging van polycarbonaat op zich al een verbetering van de lakhechting geeft (vergelijk bijv. de resultaten in Tabel II met PBT-Verg.A met die van PBT-Verg.A in Tabel I), blijkt dat de combinatie van PBT-Verg.A of PBT-Verg.B met polycarbonaat bij de stoomstraalproef bij toepassing van het Herberts laksysteem niet voldoet, welke proef voor de lakhechting de meest kritische is. Bij toepassing van een PBT-materiaal volgens de uitvinding blijkt de samenstelling ook bij deze proef een voortreffelijke lakhechting te vertonen.
Figure NL9301412AD00141

Claims (10)

1. Polybutyleentereftalaat met een gehalte aan eindstandige COOH groepen van minder dan 30 meq/kg en een aantal-gemiddeld molecuulgewicht (Mn), bepaald ten opzichte van polystyreen als standaard, van ten minste 30.000.
2. Polymeermengsel dat een polybutyleentereftalaat met een gehalte aan eindstandige COOH groepen van minder dan 30 meg/kg en een aantal-gemiddeld molecuulgewicht (Mn), bepaald ten opzichte van polystyreen als standaard, van ten minste 30.000 en een aromatisch polycarbonaat bevat.
3. Polymeermengsel volgens conclusie 2, dat berekend ten opzichte van de som van het polybutyleentereftalaat en het polycarbonaat tot 60gew.% polycarbonaat bevat.
4. Polymeermengsel dat een polybutyleentereftalaat met een gehalte aan eindstandige COOH groepen van minder dan 30 meq/kg en een aantal-gemiddeld molecuulgewicht (Mn), bepaald ten opzichte van polystyreen als standaard, van ten minste 30.000 en een slagvastheidsmodificeermiddel bevat.
5. Polymeermengsel volgens conclusie 4, dat berekend ten opzichte de som van het polybutylenetereftalaat en het slagvastheidsmodificeermiddel tot 20 gew.% van het modificeermiddel bevat.
6. Polymeermengsel dat een polybutyleentereftalaat met een gehalte aan eindstandige COOH groepen van minder dan 30 meq/kg en een aantal-gemiddeld molecuulgewicht (Mn), bepaald ten opzichte van polystyreen als standaard, van ten minste 30.000, een aromatisch polycarbonaat en een slagvastheidsmodificeermiddel bevat.
7. Voorwerpen gevormd uit het polybutyleentereftalaat volgens conclusie 1 en voorzien van één of meer lagen van een lakbekleding.
8. Voorwerpen gevormd uit polymeermengsel volgens conclusie 2 en voorzien van één of meer lagen van een lakbekleding.
9. Voorwerpen gevormd uit polymeermengsel volgens conclusie 4 en voorzien van één of meer lagen van een lakbekleding.
10. Voorwerpen gevormd uit polymeermengsel volgens conclusie 6 en voorzien van één of meer lagen volgens een lakbekleding.
NL9301412A 1993-08-16 1993-08-16 Polybutyleentereftalaat en mengsels die dit polybutylleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten, alsmede uit deze materialen vervaardigde voorwerpen. NL9301412A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9301412A NL9301412A (nl) 1993-08-16 1993-08-16 Polybutyleentereftalaat en mengsels die dit polybutylleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten, alsmede uit deze materialen vervaardigde voorwerpen.
EP94109443A EP0639601B2 (en) 1993-08-16 1994-06-18 Polybutylene terephthalate as well as articles manufactured from the said material
DE1994613634 DE69413634T3 (de) 1993-08-16 1994-06-18 Polybutylenterephthalat und aus diesem Material hergestellte Gegenstände
ES94109443T ES2122091T3 (es) 1993-08-16 1994-06-18 Poli(tereftelato de butileno), mezclas que contienen dicho poli(tereftelato de butileno) y policarbonato aromatico, asi como articulos fabricados a partir de dichos materiales.
JP18796694A JPH07149880A (ja) 1993-08-16 1994-08-10 新規ポリブチレンテレフタレート及び該ポリブチレンテレフタレート及び芳香族ポリカーボネートを含有してなる混合物ならびにこれらの物質から製造された製品

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9301412A NL9301412A (nl) 1993-08-16 1993-08-16 Polybutyleentereftalaat en mengsels die dit polybutylleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten, alsmede uit deze materialen vervaardigde voorwerpen.
NL9301412 1993-08-16

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9301412A true NL9301412A (nl) 1995-03-16

Family

ID=19862760

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9301412A NL9301412A (nl) 1993-08-16 1993-08-16 Polybutyleentereftalaat en mengsels die dit polybutylleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten, alsmede uit deze materialen vervaardigde voorwerpen.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0639601B2 (nl)
JP (1) JPH07149880A (nl)
DE (1) DE69413634T3 (nl)
ES (1) ES2122091T3 (nl)
NL (1) NL9301412A (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5674928A (en) * 1995-09-21 1997-10-07 General Electric Company Thermoplastic resin compositions containing a high hydroxyl polyester and a polycarbonate, and articles made therefrom
US6762235B2 (en) 2001-04-24 2004-07-13 Mitsubishi Engineering-Plastics Corporation Polybutylene terephthalate resin and compositions and molded articles comprising the resin
ATE328961T1 (de) * 2003-02-21 2006-06-15 Bayer Materialscience Ag Verwendung von zusammensetzungen auf basis schlagzähmodifizierter polyalkylenterephtalat/polycarbonat blends zur herstellung von formkörpern
WO2007074603A1 (ja) * 2005-12-27 2007-07-05 Mitsubishi Chemical Corporation 芳香族ポリカーボネート樹脂組成物および樹脂成形品

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL7017670A (nl) * 1969-12-05 1971-06-08
EP0324065A1 (en) * 1988-01-15 1989-07-19 General Electric Company Polymer mixture comprising polybutylene terephthalate, aromatic polycarbonate and polydialkysiloxane
EP0378884A1 (en) * 1987-12-18 1990-07-25 Hoechst Celanese Corporation Improved polymerization process for the preparation of poly(butylene terephthalate)
EP0552546A1 (en) * 1991-12-27 1993-07-28 Ge Plastics Japan Limited Polybutylene terephthalate resin compositions

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3842219A1 (de) 1988-12-15 1990-06-21 Bayer Ag Stabilisierte thermoplastische formmassen

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL7017670A (nl) * 1969-12-05 1971-06-08
EP0378884A1 (en) * 1987-12-18 1990-07-25 Hoechst Celanese Corporation Improved polymerization process for the preparation of poly(butylene terephthalate)
EP0324065A1 (en) * 1988-01-15 1989-07-19 General Electric Company Polymer mixture comprising polybutylene terephthalate, aromatic polycarbonate and polydialkysiloxane
EP0552546A1 (en) * 1991-12-27 1993-07-28 Ge Plastics Japan Limited Polybutylene terephthalate resin compositions

Also Published As

Publication number Publication date
EP0639601B1 (en) 1998-09-30
DE69413634T3 (de) 2003-04-24
EP0639601A2 (en) 1995-02-22
JPH07149880A (ja) 1995-06-13
EP0639601B2 (en) 2002-08-21
ES2122091T3 (es) 1998-12-16
DE69413634D1 (de) 1998-11-05
EP0639601A3 (en) 1995-09-06
DE69413634T2 (de) 1999-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0362088A1 (en) Compatible tricomponent polymer blends
EP3992248B1 (en) Thermoplastic resin composition and molded product using same
EP0153470B1 (en) Polycarbonate composition
DE3022258A1 (de) Thermoplastische polymermasse
CN108264748B (zh) 热塑性树脂组合物及使用其的模制品
JPH05194829A (ja) 改良耐衝撃性をもつ耐溶剤性ポリカーボネート−ポリエステルブレンド
JP3238243B2 (ja) ポリエステルポリオールおよび2成分ポリウレタンラッカーにおけるその使用
NL9301412A (nl) Polybutyleentereftalaat en mengsels die dit polybutylleentereftalaat en aromatisch polycarbonaat bevatten, alsmede uit deze materialen vervaardigde voorwerpen.
EP0239157B1 (en) Polymer mixture which comprises an aromatic polycarbonate, a polybutylene terephtalate and an agent to improve the impact strength
EP0324065B1 (en) Polymer mixture comprising polybutylene terephthalate, aromatic polycarbonate and polydialkysiloxane
DE69017565T2 (de) Polymermischung aus aromatischen Polycarbonat, Polybutylenterephthalat und Polyalkylenglycol.
JPH10152606A (ja) ポリエステル樹脂組成物及びその成形品
JP3139567B2 (ja) 水系分散体
US5062984A (en) Polymer mixture which comprises an aromatic polycarbonate and a polyalkylene terephthalate, and articles formed therefrom
JPH0412901B2 (nl)
JPH01279982A (ja) プラスチック用塗料
US5290861A (en) Thermoplastic resin composition
CA2075910A1 (en) High impact polyethylene terephthalate-polycarbonate blend compositions
JPS6383158A (ja) 樹脂組成物
EP0474179B1 (en) Thermoplastic resin composition
DE69110549T2 (de) Thermoplastische Mischung, die ein Mittel zur Verbesserung der Lackhaftung enthält.
JPS62236870A (ja) 熱可塑性粉体塗料用ポリエステル組成物
JPH01138261A (ja) 熱可塑性樹脂組成物
EP1233039A1 (en) Modified polyolefins and methods of manufacturing
JPH10298263A (ja) ウレタン結合を含むポリエーテルエステル

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed