NL9000896A - Roentgenstraling absorberend filter. - Google Patents

Roentgenstraling absorberend filter. Download PDF

Info

Publication number
NL9000896A
NL9000896A NL9000896A NL9000896A NL9000896A NL 9000896 A NL9000896 A NL 9000896A NL 9000896 A NL9000896 A NL 9000896A NL 9000896 A NL9000896 A NL 9000896A NL 9000896 A NL9000896 A NL 9000896A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
ray
filter
wall
filter according
ray image
Prior art date
Application number
NL9000896A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL9000896A priority Critical patent/NL9000896A/nl
Priority to US07/682,807 priority patent/US5148465A/en
Priority to EP91200857A priority patent/EP0453027A1/en
Priority to JP3082100A priority patent/JPH04225197A/ja
Publication of NL9000896A publication Critical patent/NL9000896A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21KTECHNIQUES FOR HANDLING PARTICLES OR IONISING RADIATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; IRRADIATION DEVICES; GAMMA RAY OR X-RAY MICROSCOPES
    • G21K1/00Arrangements for handling particles or ionising radiation, e.g. focusing or moderating
    • G21K1/10Scattering devices; Absorbing devices; Ionising radiation filters
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/02Devices for diagnosis sequentially in different planes; Stereoscopic radiation diagnosis
    • A61B6/03Computerised tomographs
    • A61B6/032Transmission computed tomography [CT]
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/40Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment with arrangements for generating radiation specially adapted for radiation diagnosis
    • A61B6/4035Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment with arrangements for generating radiation specially adapted for radiation diagnosis the source being combined with a filter or grating

Description

Röntgenstraling absorberend filter.
De uitvinding heeft betrekking op een röngenstraling absorberend filter omvattende een in een röntgenbundel plaatsbaar vloeistofreservoir met een eerste en een tweede wand, waarbij de eerste wand flexibel is.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een röntgenonderzoekapparaat, voorzien van een röntgenbron en een detector voor detectie van door de röntgenbron uit te zenden röntgenstralen ter vorming van een röntgenbeeld, waarbij tussen de röntgenbron en de röntgendetector een filter volgens één der voorgaande conclusies is opgenomen om bij bestraling van de detector met een uniforme röntgenbundel vignettering in het röntgenbeeld te reduceren.
Een dergelijk filter is bekend uit DE 689 868. In dit octrooischrift is een filter beschreven voor toepassing in een medisch röntgenonderzoekapparaat, welk filter wordt gevormd door een vloeistofruimte tussen twee flexibele wanden. Het filter is tussen een röntgenbron en een röntgendetector geplaatst. Tussen de wanden kan een röntgenstraling absorberende vloeistof worden ingebracht. De wanden hebben een dusdanige kromming, dat de van een röntgenfocus afkomstige röntgenstraling door het filter ruimtelijk uniform wordt verzwakt. De weglengte van röntgenstraling die het filter aan de randen doorstraalt, is gelijk aan de weglengte van röntgenstraling die het centrale deel van het filter doorstraalt. Het filter heeft als doel de laag-energetische röntgenstraling, die weinig bijdraagt aan de beeldvorming, uit de bundel te verwijderen. Dit vermindert de patiëntdosis bij een medisch onderzoek.
In röntgenonderzoekapparaten waarin een röntgenbeeld met behulp van een röntgenbeeldversterkerbuis en een daarmee gekoppelde televisie-opneeminrichting als een televisiebeeld op een monitor wordt weergegeven, treedt tengevolge van de geometrie van een ingangsscherm van de röntgenbeeldversterkerbuis en de eventueel tussen de televisie-opneeminrichting en de röntgenbeeldversterkerbuis aanwezige optiek, vignettering op. Hierdoor worden de randen van het röntgenbeeld ook bij uniforme bestraling van de röntgenbeeldversterkerbuis donkerder dan centrale delen van het röntgenbeeld. Het is onder meer een doel van de uitvinding te voorzien in een röntgenstraling absorberend filter, dat het een door vignettering veroorzaakt ruimtelijk helderheidsverloop in een röntgenbeeld reduceert.
Hiertoe heeft een filter volgens de uitvinding tot kenmerk, dat een door de röntgenbundel te bestralen met vloeistof gevuld reservoirdeel vanaf het centrum van het reservoir naar de randen toe een afnemende wandafstand toont.
Onder invloed van de vloeistofdruk, neemt de flexibele wand een gekromde vorm aan, met een maximale uitwijking ten opzichte van de tweede wand in het centrale deel van het filter. De afstand tussen de wanden neemt bij benadering kwadratisch af. Het helderheidsverloop van het röntgenbeeld ten gevolge van vignettering, toont in eerste benadering een kwadratische afname van het centrum van het röntgenbeeld naar de beeldranden toe. Bij een filterdikte die klein is ten opzichte van een halfwaardelengte van de röntgenstraling bij verzwakking door de filtervloeistof, neemt de verzwakking bij benadering lineair toe met de filterdikte en wordt het ruimtelijk helderheidsverloop ten gevolge van vignettering gecompenseerd door het filter.
Een voorkeursuitvoering van een filter volgens de uitvinding heeft als kenmerk, dat dat de tweede wand stijf is.
De stijve wand kan bijvoorbeeld aan een buitenzijde van de röntgenbron worden bevestigd en maakt bij bijvoorbeeld verwisseling van het filter dit beter hanteerbaar. Een materiaal van de stijve wand kan zo worden gekozen, dat een gewenste filtering van het röntgenspectrum plaats vindt. Een goede afdichting tussen de flexibele wand en de stijve wanden kan worden verkregen door toepassing van een ringvormig klemorgaan.
Een uitvoeringsvorm van een filter volgens de uitvinding heeft als kenmerk, dat de tweede wand een kromming toont, die tegengesteld is aan de kromming van de eerste wand.
Twee flexibele wanden die met hun randen vloeistofdicht zijn verbonden, bijvoorbeeld door inklemming tussen twee ringvormige klemorganen, nemen een parabololde vorm aan, waarbij de wanden zich in tegengestelde richting krommen. Voor kleine filterdikten waarvoor de exponentiële verzwakking bij benadering lineair verloopt met de filterdikte, is bij gebruik van twee flexibele wanden de verzwakking twee maal zo groot is als bij toepassing van één flexibele wand.
Hierdoor kan bij kleinere uitrekking van de flexibele wanden een grotere verzwakking worden bereikt, zodat de paraboloide vorm van het filter beter gehandhaafd blijft.
Een verder voorkeursuitvoering van een filter volgens de uitvinding heeft als kenmerk, dat het filter via een toevoerleiding is verbonden met een vloeistofpomp.
Via een pomp die bijvoorbeeld wordt gestuurd in afhankelijkheid van een videosignaal van de televisie-opneerainrichting, kan een instelling van de filterdikte door toe- en afvoer van vloeistof naar en van het reservoir plaatsvinden. Het filter wordt dusdanig ingesteld, dat bij bestraling van de röntgendetector met een uniforme röntgenbundel het videosignaal van de beeldranden van het röntgenbeeld in benadering gelijk is aan het videosignaal van centrale delen van het röntgenbeeld. Een dergelijke instelling is noodzakelijk, daar de vignettering verandert bij aanpassing van de afstand tussen de röntgenbron en de röntgendetector.
Enkele uitvoeringsvormen van een filter volgens de uitvinding zullen nader worden toegelicht aan de hand van bijgevoegde tekening. In de tekening toont:
Figuur 1 een röntgenbeeldsysteem voorzien van een filter volgens de uitvinding;
Figuur 2 een schematische weergave van vignettering door een begrenzende apertuur bij afbeelding door een lens;
Figuur 3 een schematische weergave van intensiteitsvariaties ten gevolge van de geometrie van het ingangsscherm van een röntgenbeeldversterkerbuis;
Figuur 4 een doorsnede van een filter volgens de uitvinding; en
Figuur 5 een doorsnede van een filter volgens de uitvinding.
Figuur 1 toont een röntgenbeeldsysteem met een röntgenbron 1 voor het uitzenden van een bundel röntgenstralen 3. De röntgenbundel 3 valt op een ingangsscherm 5 van een röntgenbeeldversterkerbuis 7. Het ingangsscherm 5 omvat een achter een glazen of aluminium omhulling gelegen phosphorlaag, waarin de röntgenbundel 3 luminescentie teweeg brengt. Met behulp van een fotocathode worden de door het phosphor geëmitteerde lichtquanten opgevangen en worden elektronen vrijgemaakt, die tot bijvoorbeeld 20 keV worden versneld en die op een uitgangsscherm 9 worden afgebeeld. Via een tandemoptiek 11 wordt het lichtbeeld van het uitgangsscherm op een ingangsscherm van een televisie-opneeminrichting 13 afgebeeld. Tussen de lenzen van de tandemoptiek 11 is een deelspiegel opgenomen die het van het uitgangsscherm afkomstige lichtbeeld projecteert op een fotografische film in een filmcamera 19. De televisie-opneeminrichting 13 genereert een videosignaal dat evenredig is met de aan zijn ingangsscherm gedetecteerde lichtintensiteit. Het videosignaal wordt toegevoerd aan een televisiemonitor 15 en aan een controle-inrichting 25. Tussen de röntgenbron 1 en de röntgenbeeldversterkerbuis 7 is een instelbaar filter 21 opgenomen, dat via een vloeistofpomp 23 door de controle-inrichting 25 in afhankelijkheid van het videosignaal instelbaar is. Hierbij wordt door de pomp 23 vloeistof aan het filter toegevoerd of onttrokken totdat bij uniforme bestraling van het ingangsscherm 5 het videosignaal voor randen van een röntgenbeeld gelijk is aan het videosignaal voor centrale delen van het röntgenbeeld.
Figuur 2 toont schematisch hoe een object 27 dat zich in een dwars op de optische as 29 gelegen x-richting uitstrekt door een lens 31 wordt afgebeeld. Tussen het object 27 en de lens 30 is een diafragma 30 met een apertuur opgenomen. Als het object 27 een uniforme lijnbron is, dan varieert de door de apertuur van het diafragma 30 tredende flux in evenredigheid met (cosO)^, waarin Θ de hoek is die de straal tussen het deel van het object dat de flux uitzendt en het centrum van de apertuur, met de optische as maakt. Voor Gaussische stelsels, waarin een afstand in de x-richting klein is vergeleken met afmetingen van het stelsel langs de optische as 29, kan voor een object dat op een afstand I» van het diafragma 30 ligt de benadering worden gemaakt:
Figure NL9000896AD00051
Een beeld 27' van het oddeet üy neert ten gevolge van het begrenzende diafragma 30 een ten opzichte van de optische as kwadratisch afnemend intensiteitsverloop. Bij een lengte L van 5 cm en een afstand x tot de optische as van 1 cm is deze benadering binnen 0,5% nauwkeurig.
Figuur 3 toont hoe een bundel röntgenstralen 34 die vanuit het röntgenfocus 33 op het ingangsscherm 5 van de röntgenbeeldversterkerbuis valt, op het ingangsscherm een hogere intensiteit heeft dan een röntgenbundel 35 die onder een hoek ten opzichte van de optische as op het ingangsscherm 5 valt. De intensiteit op het ingangsscherm varieert als (cos^^, hetgeen voor kleine afstanden van x ten oDzinhte van Z benaderd kan worden door:
Figure NL9000896AD00061
, Hierin is Z de afstand tussen het röntgenfocus 33 en het ingangsscherm 5.
Voor een waarde van Z van 1 meter is deze benadering binnen 0,02% nauwkeurig.
Zowel de vignettering ten gevolge van begrenzende aperturen in de optiek van het röntgenbeeldsysteem als de helderheidsafname ten gevolge van de geometrie van het ingangsscherm van de röntgenbeeldversterkerbuis kunnen worden gecompenseerd door het filter 21 tussen de röntgenbron 1 en de röntgenbeeldversterkerbuis 7. Voor water bedraagt voor röntgenstralen opgewekt in een röntgenbuis bij ongeveer 80 kV een halfwaardelengte ongeveer 3 cm.
Voor een maximale filterdikte van 0,5 cm (in het centrum van het filter) is de verzwakking binnen een marge van 0,5% lineair. Door een kwadratisch in dikte afnemende waterlaag tussen de bron 1 en de röntgenbeeldversterkerbuis 7 kan compensatie van vignettering plaatsvinden. Aangezien de vignettering varieert met de afstand Z tussen de röntgenbron 1 en de röntgenbeeldversterkerbuis 7 is het van voordeel dat de filterdikte kan worden gevarieerd.
Figuur 4 toont een filter 21, waarbij twee flexibele wanden 37 en 39 zijn ingeklemd tussen twee ringvormige klemorganen 40 en 41.
Figuur 5 toont een filter 21, waarbij een flexibele wand 43 is ingeklemd tussen een stijve wand 45 uit bijvoorbeeld perspex en een ringvormig klemorgaan 47. Hierbij bedraagt een diameter D van het filter bijvoorbeeld 10 cm en een maximale hoogte H, 2,5 cm. Via een toevoerleiding 49 is het filter verbonden met de, in deze figuur niet getoonde, vloeistofpomp 23. Voor een goede vormvastheid van de flexibele wand die niet wordt verstoord door zwaartekrachteffekten, is de overdruk in het filter bij voorkeur groter dan 0,5 atmosfeer.

Claims (7)

1. Röntgenstraling absorberend filter omvattende een in een röntgenbundel plaatsbaar vloeistofreservoir met een eerste en een tweede wand, waarbij de eerste wand flexibel is, met het kenmerk, dat een door de röntgenbundel te bestralen met vloeistof gevuld reservoirdeel vanaf het centrum van het reservoir naar de randen toe een afnemende wandafstand toont.
2. Filter volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de tweede wand stijf is.
3. Filter volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de eerste wand via een ringvormig klemorgaan met de tweede wand is verbonden.
4. Filter volgens conclusie 1, waarbij de tweede wand flexibel is, met het kenmerk, dat de tweede wand een kromming toont, die tegengesteld is aan de kromming van de eerste wand.
5. Filter volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de wanden met hun randen vloeistofdicht zijn ingeklemd tussen twee ringvormige klemorganen.
6. Filter volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het filter via een toevoerleiding is verbonden met een vloeistofpomp.
7. Röntgenonderzoekapparaat voorzien van een röntgenbron en een detector voor detectie van door de röntgenbron uit te zenden röntgenstralen ter vorming van een röntgenbeeld, waarbij tussen de röntgenbron en de röntgendetector een filter volgens één der voorgaande conclusies is opgenomen om bij bestraling van de detector met een uniforme röntgenbundel vignettering in het röntgenbeeld te reduceren.
NL9000896A 1990-04-17 1990-04-17 Roentgenstraling absorberend filter. NL9000896A (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9000896A NL9000896A (nl) 1990-04-17 1990-04-17 Roentgenstraling absorberend filter.
US07/682,807 US5148465A (en) 1990-04-17 1991-04-08 X-ray examination apparatus and filter suitable for use therein
EP91200857A EP0453027A1 (en) 1990-04-17 1991-04-12 X-ray examination apparatus and filter suitable for use therein
JP3082100A JPH04225197A (ja) 1990-04-17 1991-04-15 X線検査装置及びそれに用いられるフィルタ

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9000896 1990-04-17
NL9000896A NL9000896A (nl) 1990-04-17 1990-04-17 Roentgenstraling absorberend filter.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9000896A true NL9000896A (nl) 1991-11-18

Family

ID=19856943

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9000896A NL9000896A (nl) 1990-04-17 1990-04-17 Roentgenstraling absorberend filter.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5148465A (nl)
EP (1) EP0453027A1 (nl)
JP (1) JPH04225197A (nl)
NL (1) NL9000896A (nl)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3419821B2 (ja) * 1992-05-26 2003-06-23 山之内製薬株式会社 連続高速回転像撮影用kフィルタ,連続高速回転像撮影装置及び連続高速回転像撮影方法並びに連続高速回転像撮影観察装置
US5679152A (en) * 1994-01-27 1997-10-21 Advanced Technology Materials, Inc. Method of making a single crystals Ga*N article
DE69504954T2 (de) * 1994-10-25 1999-05-12 Koninkl Philips Electronics Nv Einen filter enthaltende röntgenstrahlvorrichtung
WO1997003449A2 (en) * 1995-07-13 1997-01-30 Philips Electronics N.V. X-ray examination apparatus comprising a filter
WO1997003450A2 (en) * 1995-07-13 1997-01-30 Philips Electronics N.V. X-ray examination apparatus comprising a filter
US6201852B1 (en) 1997-04-11 2001-03-13 University Of Medicine & Denistry Of New Jersey Method and means for variably attenuating radiation
JP2002520075A (ja) * 1998-07-01 2002-07-09 コーニンクレッカ フィリップス エレクトロニクス エヌ ヴィ X線フィルターを含むx線検査装置
WO2000042619A1 (en) * 1999-01-13 2000-07-20 Koninklijke Philips Electronics N.V. X-ray examination apparatus and method for adjusting the same
DE19962281A1 (de) * 1999-12-23 2001-06-28 Philips Corp Intellectual Pty Röntgenuntersuchungsgerät
DE10227808B4 (de) * 2002-06-21 2007-05-31 Siemens Ag Röntgenfilter
JP4041025B2 (ja) * 2003-07-15 2008-01-30 ジーイー・メディカル・システムズ・グローバル・テクノロジー・カンパニー・エルエルシー X線分布調整フィルタ装置およびそれを用いたx線ct装置
US7308073B2 (en) * 2005-10-20 2007-12-11 General Electric Company X-ray filter having dynamically displaceable x-ray attenuating fluid
CN101303909B (zh) * 2007-05-11 2013-03-27 Ge医疗系统环球技术有限公司 滤波器单元,x射线管单元和x射线成像系统
US7489764B2 (en) * 2007-07-02 2009-02-10 Moshe Ein-Gal Adjustable aperture collimator
DE102008001545A1 (de) * 2008-05-05 2009-11-12 Robert Bosch Gmbh Messsonde, Kraftstoffzuleitung und Herstellungsverfahren einer Messsonde
US9173621B2 (en) * 2013-04-02 2015-11-03 Triple Ring Technologies, Inc. Method and apparatus for adaptive X-ray filtration
DE102013225425B4 (de) * 2013-12-10 2023-08-17 Siemens Healthcare Gmbh Röntgeneinrichtung und Verfahren zur Angleichung des von einem Röntgenstrahler in einem Strahlenbündel erzeugten Intensitätsprofils
US10667767B2 (en) 2014-05-02 2020-06-02 General Electric Company Systems and methods for selecting bowtie filter configuration
DE102021204328A1 (de) 2021-04-30 2022-11-03 Siemens Healthcare Gmbh Vorrichtung und Verfahren zur Anpassung einer räumlichen Intensitätsverteilung von Röntgenstrahlung

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE689868C (de) * 1938-11-12 1940-04-05 Siemens Reiniger Werke Akt Ges Filter fuer die Anwendung von Roentgenstrahlen, insbesondere fuer medizinische Zwecke
FR2046014A5 (en) * 1969-03-21 1971-03-05 Commissariat Energie Atomique Flexible resin matrix for x-ray filter - particles
SE347859B (nl) * 1970-11-30 1972-08-14 Medinova Ab
JPS5836327B2 (ja) * 1976-01-10 1983-08-09 株式会社東芝 X線撮影装置
JPS5586095A (en) * 1978-12-21 1980-06-28 Mitsubishi Electric Corp Medical high energy x-ray device
DE2926883A1 (de) * 1979-07-03 1981-01-22 Siemens Ag Elektronenbeschleuniger
US4481419A (en) * 1981-10-29 1984-11-06 Siemens Gammasonics, Inc. Attenuation zone plate
DE3307725C2 (de) * 1983-03-04 1988-03-24 Stb Strahlentechnische Bilddiagnostik Heinz Fleck, 2080 Pinneberg Ausgleichsfilter für röntgenologische Aufnahmen

Also Published As

Publication number Publication date
EP0453027A1 (en) 1991-10-23
US5148465A (en) 1992-09-15
JPH04225197A (ja) 1992-08-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL9000896A (nl) Roentgenstraling absorberend filter.
US4246607A (en) X-Ray fluoroscopy device
US7010092B2 (en) Dual energy imaging using optically coupled digital radiography system
US5311568A (en) Optical alignment means utilizing inverse projection of a test pattern/target
US5150394A (en) Dual-energy system for quantitative radiographic imaging
US4323779A (en) Scanning radiographic method
EP0038666A1 (en) Radiographic apparatus and method with automatic exposure control
JPH10201750A (ja) 放射線撮影装置
US4321473A (en) Focusing radiation collimator
JPH0690423B2 (ja) スリツト放射線写真装置
US2998518A (en) Tomoscope
US6404848B1 (en) X-ray image radiographing method and X-ray image radiographing apparatus
JPH1057361A (ja) X線装置
US6931099B2 (en) High-energy X-ray imaging device and method therefor
US4814597A (en) Apparatus and method for enhancing radiographs and the like
Hebden et al. Time-of-flight breast imaging system: spatial resolution performance
EP0140695A2 (en) Digital radiography device
US5352896A (en) High energy radiation detector including a radiation to light converter having baffle plates extending toward a light detector
Yaffe et al. Development of a digital mammography system
EP0139441A2 (en) Real time radiographic inspection
Edholm et al. Primary x-ray dodging
RU2288466C1 (ru) Устройство для радиографии и томографии
Kubota et al. Determination of x‐ray tube focal spot position
Speller et al. A CCD based focal spot camera
Cari et al. Contrast enhancement measurement using polycapillary x-ray optics at 20 to 40 keV

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed