NL8900206A - Werkwijze, installatie en gereedschap voor het kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode. - Google Patents

Werkwijze, installatie en gereedschap voor het kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode. Download PDF

Info

Publication number
NL8900206A
NL8900206A NL8900206A NL8900206A NL8900206A NL 8900206 A NL8900206 A NL 8900206A NL 8900206 A NL8900206 A NL 8900206A NL 8900206 A NL8900206 A NL 8900206A NL 8900206 A NL8900206 A NL 8900206A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
slots
troughs
gutters
connecting parts
hood
Prior art date
Application number
NL8900206A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Theodorus Arnoldus Maria Ammer
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Theodorus Arnoldus Maria Ammer filed Critical Theodorus Arnoldus Maria Ammer
Priority to NL8900206A priority Critical patent/NL8900206A/nl
Publication of NL8900206A publication Critical patent/NL8900206A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G31/00Soilless cultivation, e.g. hydroponics
    • A01G31/02Special apparatus therefor
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P60/00Technologies relating to agriculture, livestock or agroalimentary industries
    • Y02P60/20Reduction of greenhouse gas [GHG] emissions in agriculture, e.g. CO2
    • Y02P60/21Dinitrogen oxide [N2O], e.g. using aquaponics, hydroponics or efficiency measures

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Hydroponics (AREA)

Description

Werkwijze, installatie en gereedschap voor het kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode.
De uitvinding heeft in hoofdzaak betrekking op een werkwijze voor het op de bodem van een kas kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode, waarbij gebruik wordt gemaakt van met steenwol of soortgelijk materiaal gevulde kweekgoten van kunststof.
Een dergelijke werkwijze is bekend uit de Nederlandse octrooiaanvrage 83-03999. De bekende goten worden geplaatst op een met ongeveer 0,07 m dik loopfolie bedekte aarden bodem van een kas. Dat loopfolie blijkt, ondanks dat het gemaakt is van een soort materiaal dat kampeerders vaak voor hun tenten gebruiken, eerder aan vervanging toe te zijn dan de steenwol of soortgelijk materiaal dat zich in de goten bevindt. Dit betekent veel extra werk, omdat vaak ook het buisrailsysteem verwijderd en weer geplaatst moet worden, en een onnodige belasting van het milieu. Als het folie stuk gaat kan er voedingswater in de bodem sijpelen wat zowel een aantasting van het milieu betekent, alsook een efficiën-tieverlies van het voedingswatersysteem. Bovendien is het uiteraard een nadeel dat de goten nagenoeg los op het loopfolie liggen, omdat zij daardoor gemakkelijk uit hun juiste positie, zowel qua richting als qua helling, kunnen verschuiven.
De uitvinding beoogt in het voorgaande verbetering te brengen. Volgens de uitvinding is dit bereikt, doordat de bodem voorzien wordt van sleuven en doordat daarin goten worden aangebracht waarbij de afstand tussen de sleuven bedekt is door verbindingsdelen die één geheel vormen met de goten.
Het is het goedkoopst om de sleuven in de bodem te frezen, maar het is ook mogelijk om de sleuven te begrenzen door tempex stroken. In beide gevallen dient te worden gewerkt met een bepaald afschot, bijvoorbeeld 0,25%, om het overtollige water naar het einde van de kap te laten stromen.
De goten in één kap, standaard 3,2 m breed, van een kas bestaan bij voorkeur uit één geheel en de twee verbindingsdelen van naburige kappen worden bij voorkeur overlappend aangebracht.
Indien de installatie die wordt gebruikt voor het in de praktijk brengen van de bovengenoemde werkwijze is voorzien van een watercircuit dat het gewas van bovenaf bevochtigt, kunnen volgens de uitbreiding in de goten roosters zijn aangebracht voor het ondersteunen van de steenwol. Hierdoor worden de steenwol en het drainagewater zodanig van elkaar gescheiden dat het via het water overbrengen van ziektes niet meer mogelijk is.
Voor het efficiënt leggen van de goten en verbindingsdelen die in rolvorm door de fabriek worden afgeleverd, is speciaal gereedschap ontwikkeld. Dit gereedschap bestaat uit een verwijderbare stellage met lagers voor het ondersteunen van een rol met ingevouwen kweekgoten en een aantal "openvouwblokken" om de kweekgoten open te vouwen. Die stellage kan nog verdere middelen bezitten doch in een de voorkeur hebbende uitvoeringsvorm is in ieder geval bepaald dat tenminste de rol en de openvouwblokken zodanig schuin zijn opgesteld dat de goten en verbindingsdelen kunnen passeren tussen de paren kolommen van een kap.
De uitvinding zal hieronder nader worden toegelicht aan de hand van de tekening waarin bij wijze van voorbeeld aantal uitvoeringsvormen van een installatie en een gereedschap dat bij de uitgevonden werkwijze kan worden toegepast, bij wijze van voorbeeld is weergegeven. In de tekening toont: figuur 1 een schematische dwarsdoorsnede door een gedeelte van een kas, figuur 2 een schema ter toelichting van het werken met een installatie volgens de uitvinding, figuur 3 in perspectief een gedeelte van een goot met een daarop aangesloten watercircuit, figuur 4 hetzelfde als figuur 3 doch dan met een rooster om besmetting te verminderen, figuur 5 in perspectief een gereedschap voor het leggen van de goten en verbindingsdelen, en figuur 6 een aanzicht van het gereedschap in de richting van de pijl VI van figuur 5.
In figuur 1 is op schematische wijze een dwars- doorsnede weergegeven van een kap 1 met aan beide randen aansluitend een gedeelte van andere kappen 1 * en 1' ’. De standaard kap-breedte bedraagt ongeveer 3,2 meter, en de kaplengte (loodrecht op het vlak van de tekening) bedraagt gewoonlijk 70 meter, opgehouwd uit twee lengten van 33 meter en een pad van 4 meter ertussen.
In de bodem 2 van de kas zijn betonnen poeren of funderingsblokken 3 geplaatst die op bekende wijze metalen kolommen 4 van de kappen ondersteunen.
De bodem 2 loopt loodrecht op het vlak van de tekening onder een zodanige helling of afschot dat aan het ene einde van goten 5 toegevoerd water met voedingsstoffen met de juiste stroomsnelheid door in de goten geplaatste steunwol of soortgelijk materiaal naar het andere einde van de goten stroomt. Deze helling bedraagt gewoonlijk 0,25%, dat wil zeggen ongeveer 8 cm op 33 meter.
De goten 5 bevinden zich in in de bodem gemaakte, bijvoorbeeld gefreesde sleuven en zijn onderling verbonden door verbindingsdelen 6. In de plaats van het frezen van sleuven in een aarden bodem, kan in het geval van bijvoorbeeld een betonnen bodem worden volstaan met het neerleggen van tempex stroken 7 (links in figuur 1) die ook sleuven begrenzen. Ter plaatse van de overgang naar een nadere kap 1', 1'' kan een overlapping 8 zijn gemaakt. Uiteraard moeten de verbindingsdelen rond de funderingsblokken 3 worden weggesneden op dezelfde wijze als dit tot nu toe met het loopfolie gebeurde.
De getekende opstelling toont vier goten per kap en deze is geschikt voot tomaten- en paprikateelt. Bij komkommerteelt worden gewoonlijk slechts twee goten per kap toegepast, en voor andere gewassen kunnen weer andere gotenaantallen per kap gelden.
Figuur 2 toont een dwarsdoornede zoals in figuur 1 met denkbeeldig in het vlak van de tekening weergegeven bodem en dergelijke. Van links naar rechts wordt met de installatie als volgt gewerkt. Eerst worden steenwolstroken 9 in een goot 5 gelegd. Vervolgens worden die stroken 9 afgedekt met een foliestrook 10 waarin op regelmatige afstanden plantgaten 11 zijn aangebracht.
Tenslotte worden van gewas voorziene steenwolpotten 12 op de blootliggende steenwolstroken 9 geplaatst en de druppelaars 13 aangesloten. Op de brede verbindingsdelen 9 liggen voetplaten 14 die elk voorzien zijn van twee V-vormige sleuven 15 waarin de buizen 16 zijn ondersteund die zowel kunnen dienen voor het laten circuleren van verwarmingsvloeistof als voor het leveren van een baan voor (niet weergegeven) karretjes voor intern transport. De druppelaars 13 zijn aangesloten op een gemeenschappelijke leiding 17. Het zal duidelijk zijn dat het vervangen van de bekende loopfolie door met de goten 5 verbonden verbindingsdelen 6 veel werk bespaard op het gebied van het weghalen en weer plaatsen van de onderdelen 5, 9, 10, 14/15, 16 en 17.
In figuur 3 is een goot 5 in meer detail weergegeven. Het overtollige water stroomt door het afschot van + 0,25% naar een retour leiding 18 aan het einde van de kap en wordt door een pomp 19 en een tegenstroomapparaat 20, dat dient voor ontsmetting, teruggevoerd naar de druppelaars 13.
In figuur 4 is in wezen hetzelfde weergegeven, doch nu zijn op nagenoeg gelijke onderlinge afstanden u-vormige beugels 21 in de goot gehangen waarop een rooster 22 ligt dat de steenwolstroken 9 op afstand houdt van de bodem van de goot 5. Hierdoor kan een zieke plant geen na hem in de goot opgestelde planten besmetten, althans niet via het water.
De dikte en de eigenschappen van de voor de goten gebruikte, witgekleurde kunststof leent zich er op de uit de Nederlandse octrooiaanvrage 83-0999 bekende wijze toe om in rolvorm te worden geproduceerd, getransporteerd en verwerkt. Dit zal nader worden toegelicht aan de hand van de figuren 5 en 6. In die figuren is een schuin geplaatste as 23 zichtbaar die nabij het laaggelegen einde is voorzien van een stootplaat 24. Vanaf het andere einde kan een rol met ingevouwen kweekgoten 5 en verbindingsdelen 6 op de as 23 worden geschoven. Ondanks de breedte van ongeveer 3 meter van zo'n rol kan deze dan toch (in lengterichting) op een vrachtauto worden getransporteerd.
Eenmaal bij de kas aangekomen wordt de rol ge- plaatst op een bij voorkeur verrijdbare stelllage en over het betonnen middenadt naar de kap gereden. De stelllage bezit (zie fi guur 6) een korte geknikte console 25 en een hoge geknikte console 26. Beide consoles bezitten aan hun boveneinde lagers voor het roteerbaar opnemen van de rol. De schuine stand is zodanig gekozen dat zelfs na het met behulp van openvouwblokken 27 openvouwen van de goten 5 de projectie van de goten 5 en de verbindingsdelen 6 kan passeren tussen de kolommen 4 van de kap.
De openvouwblokken 27 zijn aan gebracht op een steunstang 28 die verbonden is met één van de assen 29, 30 waarop paren aandrijf- en drukrollen 31 . respectievelijk 32 zijn aangebracht. De drukrollen 32 zijn vrij draaibaar op de as 29 en de aandrijf rollen 31 zitten onverdraaibaar op de as 30 die op geschikte wijze aandrijf baar is. Indien nodig kan tussen de rol en de openvouwblokken 27 warmte worden toegevoerd om de goten over te brengen van hun transportvorm naar de gebruiksvorm. Dit is afhankelijk van de materiaalkeuze van de goten, waarbij de gedachten in de eerste plaats uitgaan naar kunststoffen uit de groep polyetheen met een dikte tussen ongeveer 1 en 1,5 mm.
De kunststof kweekgootplaat wordt schuin ten opzichte van de horizontaal, in de kap ingevoerd en tot het einde van de kap doorgetrokken. Daarna worden de poeren 3 uitgespaard met behulp van een pons/snij-ijzer. De overlapping 8 van de zojuist gelegde kweekgootplaat met die van de daarvoor gelegde kweekgootplaat, wordt waterdicht afgewerkt met dubbelzijdig (watervast) plakband/kit en eventueel aangetrokken met behulp van popnagels. Vervolgens wordt de ruimte tussen kweekgootplaat en poeren afgekit. Tenslotte worden de kopse kanten van de goten 5 afgedicht, en de goten worden aangesloten op een voedingswaterrecycling-systeem.
Binnen het kader van de uitvinding vallen ook andere uitvoeringsvormen dan degene die besproken is aan de hand van de tekening.

Claims (11)

1. Werkwijze en inrichting voor het op de bodem van een kas kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode, waarbij gebruik wordt gemaakt van met steenwol of soortgelijk materiaal gevulde kweekgoten van kunststof, eet het kenmerk, dat de bodem voorzien wordt van sleuven en dat daarin goten (5) worden aangebracht waarbij de afstand tussen de sleuven bedekt is door verbindingsdelen (6) die één geheel vormen met de goten.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het ken merk, dat de sleuven in de bodem worden gefreesd.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, met het ken merk, dat de sleuven worden begrensd door tempex stroken (7).
4. Werkwijze volgens één der conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de goten in één kap van een kas uit één geheel bestaan.
5. Werkwijze volgens één der conclusies 1-3, met het kenmerk, dat twee verbindingsdelen (16) van naburige kappen elkaar overlappend worden aangebracht.
6. Installatie voor het toepassen van de werkwijze volgens één der voorgaande conclusies met een watercircuit dat het gewas van bovenaf bevochtigt en voedt, met het kenmerk, dat in de goot 5} een rooster (22) is aangebracht voor het ondersteunen van de steenwol.
7. Gereedschap voor het toepassen van de werkwijze volgens één der conclusies 1-6, met het kenmerk, dat dit bestaat uit een verrijdbare stellage met lagers voor het ondersteunen van een rol met ingevouwen kweekgoten en een aantal "openvouwblok-kenn (27) om de kweekgoten open te vouwen.
8. Gereedschap volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat de openvouwblokken zijn aangebracht op één van de assen van bij de opengevouwen goten behorende paren van aandrijf-rollen (31, 32).
9. Gereedschap volgens conclusie 7 of 8, Met het kenaerk, dat tussen de lagers en de openvouwblokken een verwar-mingsinrichting voor de goten (5) en verbindingsdelen (6) is aangebracht.
10. Gereedschap volgens conclusie 7 of 8, aet het kennerk, dat tenminste de rol (5, 6) en de openvouwblokken (27) zodanig schuin zijn opgesteld dat de goten (5) en verbindingsdelen (6) kunnen passeren tussen de paren kolommen (4) van een kap.
11. Werkwijze, installatie en gereedschap zoals weergegeven in de tekening en/of besproken aan de hand daarvan.
NL8900206A 1989-01-27 1989-01-27 Werkwijze, installatie en gereedschap voor het kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode. NL8900206A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8900206A NL8900206A (nl) 1989-01-27 1989-01-27 Werkwijze, installatie en gereedschap voor het kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8900206 1989-01-27
NL8900206A NL8900206A (nl) 1989-01-27 1989-01-27 Werkwijze, installatie en gereedschap voor het kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8900206A true NL8900206A (nl) 1990-08-16

Family

ID=19854030

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8900206A NL8900206A (nl) 1989-01-27 1989-01-27 Werkwijze, installatie en gereedschap voor het kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL8900206A (nl)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1992013442A1 (en) * 1991-02-07 1992-08-20 Rockwool/Grodan B.V. Culture system for plants
US6598339B1 (en) 1997-10-14 2003-07-29 University Of Florida Strawberry plug transplant system

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1992013442A1 (en) * 1991-02-07 1992-08-20 Rockwool/Grodan B.V. Culture system for plants
US6598339B1 (en) 1997-10-14 2003-07-29 University Of Florida Strawberry plug transplant system

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4476651A (en) Apparatus and method for transporting growing plants
US10638678B2 (en) Vertical tiered growing systems
KR100515690B1 (ko) 수경재배용 장치
CA1061558A (en) Apparatus for producing plants
US9930841B2 (en) Vertically oriented collapsible hydroponic plant production apparatus
US5545356A (en) Industrial cooling tower
ZA200300300B (en) Textile irrigation mat.
JPH0511924B2 (nl)
NO166992B (no) Fremgangsmaate ved drift av et oppvarmbart storveksthus ogveksthusanlegg for gjennomfoering av fremgangsmaaten
NL8900206A (nl) Werkwijze, installatie en gereedschap voor het kweken van gewassen volgens de hydrocultuurmethode.
CA1180898A (en) Installation for cultivating plants in a programmed milieu
DE10214760B4 (de) Gewächshaussystem
JP3597288B2 (ja) 育苗施設
JPH06233635A (ja) U字溝段流形式の水耕栽培装置
EP1350429B1 (en) Device for cultivating crop in cultivation troughs
JP7425455B2 (ja) ハンギング式高設栽培システム
KR20120105257A (ko) 온수를 이용한 비닐하우스용 제설장치
DD300501A5 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Züchtung von Chicoree oder dergleichen und Wanne für eine solche Vorrichtung
JP3348337B2 (ja) 育苗箱
JP2804759B2 (ja) 植物栽培装置
JP3203824B2 (ja) トマト栽培のワキ芽剪定方法
NL1001995C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het telen van planten.
ES2034873B1 (es) Conduccion para cultivo sin suelo.
AT348816B (de) Vorrichtung zur hydroponischen kultivation von pflanzen
EP0875138A1 (en) Method and apparatus for growing plants

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed