NL8702199A - Werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel. - Google Patents

Werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel. Download PDF

Info

Publication number
NL8702199A
NL8702199A NL8702199A NL8702199A NL8702199A NL 8702199 A NL8702199 A NL 8702199A NL 8702199 A NL8702199 A NL 8702199A NL 8702199 A NL8702199 A NL 8702199A NL 8702199 A NL8702199 A NL 8702199A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
space
pipe
plastic pipe
sewer
sewer pipe
Prior art date
Application number
NL8702199A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Kst Holland B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kst Holland B V filed Critical Kst Holland B V
Priority to NL8702199A priority Critical patent/NL8702199A/nl
Publication of NL8702199A publication Critical patent/NL8702199A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L55/00Devices or appurtenances for use in, or in connection with, pipes or pipe systems
    • F16L55/16Devices for covering leaks in pipes or hoses, e.g. hose-menders
    • F16L55/162Devices for covering leaks in pipes or hoses, e.g. hose-menders from inside the pipe
    • F16L55/165Devices for covering leaks in pipes or hoses, e.g. hose-menders from inside the pipe a pipe or flexible liner being inserted in the damaged section
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F3/00Sewer pipe-line systems
    • E03F3/06Methods of, or installations for, laying sewer pipes
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F3/00Sewer pipe-line systems
    • E03F3/06Methods of, or installations for, laying sewer pipes
    • E03F2003/065Refurbishing of sewer pipes, e.g. by coating, lining

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Sewage (AREA)

Description

i NL 34„432-dV/lb
Werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel,· waarbij een buis uit kunststof met hoge dichtheid in een rioolbuissectie wordt aangebracht.
5 Een dergelijke werkwijze wordt door Aanvraagster reeds geruime tijd toegepast in gevallen, waarin een volledige vervanging van de bestaande buizen niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege gevaar voor verzakking van omliggende bouwwerken, het in stand houden van doorgaande verkeerswegen 10 enz. Als kunststofbuis wordt een HDPE- of HDPP-buis toegepast, die is voorzien van een uit hetzelfde materiaal bestaand, spiraalvormig op de buitenzijde gewikkeld hol ver-stevigingsprofiel. Voor het aanbrengen van de kunststofbuis in de rioolbuis worden aan de uiteinden van een te behande-15 len rioölbuissectie bouwputten gevormd, waarbij de kunststofbuis vanaf het ene uiteinde wordt ingebracht. Na het aanbrengen van de kunststofbuis moet deze kunststofbuis in de uit beton bestaande rioolbuis worden vastgezet, ten einde de uitzettingsverschillen tussen de beide buizen op te van-20 gen en de combinatie van kunststofbuis en rioolbuis de vereiste sterkte te verlenen.
Volgens de bekende werkwijze wordt de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis vol gepompt met een uithardende betonmassa. Hierbij moet de kunststofbuis onder in de 25 rioolbuis blijven liggen en moet de ronde vorm worden gehandhaafd. Hiertoe wordt volgens de bekende werkwijze de kunststofbuis met water gevuld, dat pas na het uitharden van de betonmassa kan worden afgevoerd. In de praktijk doen zich hierbij echter problemen voor in verband met de eisen, die 30 aan het soortelijk gewicht van de betonmassa worden gesteld, terwijl ook het handhaven van de plaats en de doorsnedevorm van de kunststofbuis niet eenvoudig is.
De uitvinding beoogt een verbeterde werkwijze van de in de aanhef genoemde soort te verschaffen.
35 Hiertoe heeft de werkwijze volgens de uitvinding het kenmerk, dat de genoemde ruimte tussen de kunststofbuis en 6702199 f - 2 - ί de rioolbuis voor het aanbrengen van de betonmassa wordt gevuld met relatief lichte korrels.
Op deze wijze wordt bereikt/ dat de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis wordt gevuld met een massa, 5 die als geheel een relatief laag soortelijk gewicht heeft en niettemin de gewenste sterkte en drukvastheid vertoont.
Bij voorkeur wordt water aangebracht in de met korrels gevulde ruimte en wordt na het afvoeren van het water de betonmassa in de met korrels gevulde ruimte aangebracht. 10 Hierdoor wordt een te snel uitharden van de betonmassa door het onttrekken van water door de korrels voorkomen.
Als alternatief kunnen de korrels voor het aanbrengen in de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis met water worden bevochtigd.
15 Volgens een gunstige uitvoeringsvorm van de uitvin ding worden eventuele lekken in de wand van de rioolbus voor het inbrengen van de kunststofbuis gedicht en wordt na het inbrengen van de kunststofbuis de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis aan de uiteinden van de behandelde 20 rioolbuissectie afgesloten, waarbij op het ene uiteinde van de ruimte een onderdrukbron wordt aangesloten en alle in de ruimte aan te brengen materialen vanaf het andere uiteinde door de onderdruk worden aangezogen.
Goede resultaten worden bereikt, wanneer volgens de 25 uitvinding vliegaskorrels met een diameter in de orde van grootte van 12 mm worden gebruikt voor het vullen van de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis. Dit materiaal heeft het voordeel, dat het goedkoop is en goed met een betonmassa kan worden gecombineerd.
30 De uitvinding wordt hierna nader toegelicht aan de hand van de tekening, waarin een toepassingsvoorbeeld van de werkwijze volgens de uitvinding schematisch is weergegeven.
Fig. 1 geeft schematisch het aanbrengen van de korrels in de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis 35 weer.
Fig. 2 is een dwarsdoorsnede van de rioolbuis uit fig. 1, nadat de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis met korrels is opgevuld.
Fig. 3 geeft schematisch het aanbrengen van de beton- 8702199 - 3 - ê massa In de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis weer.
fig.4 is een dwarsdoorsnede van de rioolbuis uit fig.
3, nadat de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis 5 met de betonmassa is gevuld.
In fig. 1 is een langsdoorsnede van een rioolbuissectie 1 met een lengte van bijvoorbeeld 60 m weergegeven. In de rioolbuissectie 1 is een buis 2 aangebracht# die bestaat uit een kunststof met hoge dichtheid, bij voorkeur poly-10 etheen of polypropyleen (HDPE resp. HDPP). De buis 2 is aan de buitenzijde voorzien van een spiraalvormig gewikkeld hol verstijvingsprofiel 3# dat uit hetzelfde materiaal als de buis 2 bestaat. De buis 2 is in de rioolbuissectie 1 aangebracht door de beide uiteinden van de rioolbuissectie 1 via 15 niet weergegeven bouwputten toegankelijk te maken. Tussen de kunststofbuis 2 en de rioolbuis 1 is een ruimte 4 aanwezig# die moet worden gevuld om de kunststofbuis 2 in de rioolbuis 1 vast te zetten# ten einde uitzettingsverschillen tussen de buizen 1# 2 op te vangen en de combinatie van de buizen 1 en 20 2 de vereiste sterkte te verlenen om de gronddruk, grondwa- terdruk en eventuele verkeersdruk te weerstaan.
Hiertoe worden eventuele lekken in de wand van de rioolbuis 1 voor het inbrengen van de kunststofbuis 2 dichtgesmeerd met specie. Vervolgens wordt na het inbrengen van 25 de kunststofbuis 2 de ruimte 4 tussen de buis 2 en de rioolbuis 1 aan de uiteinden van de rioolbuissectie 1 afgesloten, zoals met 5 en 6 schematisch is aangeduid. Op de afsluiting 6 wordt een luchtpomp 7 aangesloten via een filter 8# welke luchtpomp 7 in de ruimte 4 een onderdruk opwekt. Op de af-30 sluiting 5 wordt via een leiding 9 een voorraadbak 10 aangesloten# waarin zich lichte# poreuze# grove korrels 11 bevinden. De diameter van de korrels 11 bedraagt bij voorkeur ca.
12 mm. Met voordeel kan gebruik worden gemaakt van vliegaskorrels.
35 De ruimte 4 wordt zoveel mogelijk met de korrels 11 opgevuld# waarbij eventueel de kunststofbuis 2 in trilling wordt gebracht# zodat de kunststofbuis 2 stijf door de korrels 11 in de rioolbuis 1 ligt opgesloten. Aangezien de korrels 11 relatief licht zijn en in de ruimte 4 een onderdruk 8702198 - 4 - ft heerst, blijft de kunststofbuis 2 onder in de rioolbuis 1 liggen en blijft de ronde vorm van de kunststofbuis 2 behouden.
Vervolgens wordt op de leiding 9 een waterleiding 5 aangesloten, zodat de door de korrels 11 vormvaste' ruimte 4 met water wordt volgezogen door de luchtpomp 7. Het water dient voor het bevochtigen van de korrels 11. Het water wordt vervolgens op niet weergegeven wijze weer uit de ruimte 4 afgezogen.
10 Hierna wordt op de schematisch in fig. 3 weergegeven wijze onder handhaving van de onderdruk in de ruimte 4 door de luchtpomp 7 een uithardende betonmassa uit een reservoir 12 gezogen. Doordat de korrels 11 bevochtigd zijn, kunnen deze geen water aan de betonmassa onttrekken, zodat een 15 voortijdig uitharden wordt verhinderd.
Aangezien het vullen met water en het aanbrengen van de betonmassa onder handhaving van een onderdruk plaatsvindt, wordt een vervorming van de kunststofbuis 2 voorkomen.
20 üiteindelijk wordt de in fig. 4 in doorsnede weerge geven situatie bereikt, waarbij de kunststofbuis 2 vast in de rioolbuis 1 ligt en de ruimte 4 met een mengsel van korrels 11 en betonmassa 13 is gevuld. De totale massa, die de ruimte 4 opvult kan een soortelijk gewicht hebben van 1 3 25 kg/dm of minder, waarbij de betonmassa 13 zelf een voor de vereiste drukvastheid gewenst soortelijk gewicht van ca.
3 1,6 kg/dm kan hebben.
Hoewel in de voorgaande beschrijving sprake is van een rioolbuis 1, kan de beschreven werkwijze ook worden toe-30 gepast voor het renoveren van andere bestaande buisstel-sels.
De uitvinding is niet beperkt tot het in het voorgaande beschreven uitvoeringsvoorbeeld, dat binnen het kader der uitvinding op verschillende manieren kan worden geva-35 rieerd, 8702199

Claims (6)

1. Werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel, waarbij een buis uit kunststof met hoge dichtheid in een rioolbuissectie wordt aangebracht en in de ruimte tussen de kunststofbuis en 5 de rioolbuis een uithardende betonmassa wordt aangebracht, met het kenmerk, dat de genoemde ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis voor het aanbrengen van de betonmassa wordt gevuld met relatief lichte korrels.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, m e t. het 10 kenmerk, dat water wordt aangebracht in de met korrels gevulde ruimte en na het afvoeren van het water de betonmassa in de met korrels gevulde ruimte wordt aangebracht.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, m e t het 15 kenmerk , dat de korrels voor het aanbrengen in de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis met water worden bevochtigd.
4. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het' kenmerk r dat de kunststofbuis tijdens 20 het vullen van de genoemde ruimte met de korrels in trilling wordt gebracht.
5. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat eventuele lekken in de wand van de rioolbus voor het inbrengen van de kunststofbuis 25 gedicht worden en na het inbrengen van de kunststofbuis de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis aan de uiteinden van de behandelde rioolbuissectie wordt afgesloten, waarbij op het ene uiteinde van de ruimte een onderdrukbron wordt aangesloten en alle in de ruimte aan te brengen mate- 30 rialen vanaf het andere uiteinde door de onderdruk worden aangezogen.
6. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat vliegaskorrels met een diameter in de orde van grootte van 12 mm worden gebruikt 35 voor het vullen van de ruimte tussen de kunststofbuis en de rioolbuis. 8702139
NL8702199A 1987-09-15 1987-09-15 Werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel. NL8702199A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8702199A NL8702199A (nl) 1987-09-15 1987-09-15 Werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8702199 1987-09-15
NL8702199A NL8702199A (nl) 1987-09-15 1987-09-15 Werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8702199A true NL8702199A (nl) 1989-04-03

Family

ID=19850613

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8702199A NL8702199A (nl) 1987-09-15 1987-09-15 Werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL8702199A (nl)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0397296A2 (de) * 1989-05-11 1990-11-14 KLUG GMBH & CO KANAL-LEITUNGS-UMWELT SANIERUNG Verfahren zum Sanieren von Wasser- oder Abwasserkanälen
EP1266107A2 (en) * 2000-03-15 2002-12-18 James M. Hume Method and apparatus for lining manholes

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0397296A2 (de) * 1989-05-11 1990-11-14 KLUG GMBH & CO KANAL-LEITUNGS-UMWELT SANIERUNG Verfahren zum Sanieren von Wasser- oder Abwasserkanälen
EP0397296A3 (de) * 1989-05-11 1991-07-10 KLUG GMBH & CO KANAL-LEITUNGS-UMWELT SANIERUNG Verfahren zum Sanieren von Wasser- oder Abwasserkanälen
EP1266107A2 (en) * 2000-03-15 2002-12-18 James M. Hume Method and apparatus for lining manholes
EP1266107A4 (en) * 2000-03-15 2004-12-01 James M Hume MANHOLE COATING METHOD AND APPARATUS

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4064211A (en) Lining of passageways
US4170248A (en) Method for repairing sewer pipes
US5879501A (en) Method of sealing sewer systems
NL8702199A (nl) Werkwijze voor het renoveren van een bestaand buisstelsel, in het bijzonder rioleringsstelsel.
ZA823250B (en) Elongated underground construction having a uniform section and method of building this construction
US3562056A (en) Method of producing a sewer pipe
JP2009114815A (ja) 中空コンクリート構造体の補強構造及び中空コンクリート構造体の補強方法
JP3229332B2 (ja) 管のライニング材料及び方法
AU682181B2 (en) Process for lining a channel and fitting and withdrawal slide for implementing it
NL8700185A (nl) Werkwijze voor het vernieuwen van begaanbare of bekruipbare, een gesloten profiel bezittende, lijnvormige ondergrondse bouwwerken, in het bijzonder afwateringskanalen alsmede bouwelementensamenstel uit kunststof voor het uitvoeren van de werkwijze.
GB2088516A (en) Renovation of tunnels
RU2293243C2 (ru) Стеклопластиковая труба
JPH1054495A (ja) 管路補修更生工法
CN220469037U (zh) 一种面层透水的浅层雨水调蓄结构
NL1018792C2 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een funderingspaal, alsmede een holle buis ten gebruike bij deze werkwijze.
US3470918A (en) Sewer pipe and method of fabrication
JP2004132157A (ja) 浸透枡
JP3429834B2 (ja) 地中埋設貯留槽の製造方法
KR200249762Y1 (ko) 지중매설용 합성수지관
GB2093943A (en) Renovation of tunnels
NL2010640C2 (nl) Werkwijze en bekledingselment voor het herstellen van een verdekt buisstelsel.
SU987263A1 (ru) Железобетонна напорна виброгидропрессованна труба
NO812907L (no) Fremgangsmaate for fremstilling av beholder.
RU2278315C2 (ru) Способ нанесения покрытия на внутреннюю поверхность трубопровода
FI98157C (fi) Menetelmä hormistojen ja putkistojen vuoraamiseksi

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed