NL8401101A - Draaggolfsynchroniseersysteem en daarvoor geschikt basisstation. - Google Patents

Draaggolfsynchroniseersysteem en daarvoor geschikt basisstation. Download PDF

Info

Publication number
NL8401101A
NL8401101A NL8401101A NL8401101A NL8401101A NL 8401101 A NL8401101 A NL 8401101A NL 8401101 A NL8401101 A NL 8401101A NL 8401101 A NL8401101 A NL 8401101A NL 8401101 A NL8401101 A NL 8401101A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
carrier
phase
information
input
base station
Prior art date
Application number
NL8401101A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8401101A priority Critical patent/NL8401101A/nl
Priority to DE3510185A priority patent/DE3510185C2/de
Priority to US06/719,177 priority patent/US4626914A/en
Priority to GB08508750A priority patent/GB2157105B/en
Priority to FR8505259A priority patent/FR2562745B1/fr
Priority to JP60071917A priority patent/JPS60229557A/ja
Publication of NL8401101A publication Critical patent/NL8401101A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/04Synchronising
    • H04N5/06Generation of synchronising signals
    • H04N5/067Arrangements or circuits at the transmitter end
    • H04N5/073Arrangements or circuits at the transmitter end for mutually locking plural sources of synchronising signals, e.g. studios or relay stations
    • H04N5/0733Arrangements or circuits at the transmitter end for mutually locking plural sources of synchronising signals, e.g. studios or relay stations for distributing synchronisation pulses to different TV cameras
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/44Colour synchronisation
    • H04N9/475Colour synchronisation for mutually locking different synchronisation sources

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Synchronizing For Television (AREA)
  • Processing Of Color Television Signals (AREA)
  • Stabilization Of Oscillater, Synchronisation, Frequency Synthesizers (AREA)
  • Digital Transmission Methods That Use Modulated Carrier Waves (AREA)
  • Synchronisation In Digital Transmission Systems (AREA)

Description

. « * =. i PHN 11.002 1 N.V. Philips* Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Draaggolf synchroniseersysteem en daarvoor geschikt basisstation.
De uitvinding heeft betrekking op een draaggolfsynchroniseer-systeem, waarbij in een basisstation een referentiedraaggolfgenerator en in ten minste één ervan verwijderd' station een gesynchroniseerde draag-golfgenerator aanwezig is, waarbij vanuit het basisstation draaggolf-5 synchroniseer informatie naar het ervan verwijderde station wordt overge dragen en vanuit het verwijderde station de gesynchroniseerde draaggolf en daarmee over te dragen informatie naar het basisstation worden overgedragen, welk basisstation is uitgevoerd net een fasevergelijker aan ingangen waarvan de referentiedraaggolf en de gesynchroniseerde draaggolf 10 worden toegevoerd, waarvan een uitgang draaggolf synchroniseer informatie voor de overdracht afgeeft, en op een daarvoor geschikt basisstation.
Dergelijke draaggolfsynchroniseersystemen zijn algemeen bekend.
Als een der mogelijke toepassingsgebieden wordt als voorbeeld genoemd kleurentelevisie. Bij kleurentelevisie is de draaggolf werkzaam als hulp-15 draaggolf voor de overdracht van. chrcminantie-informatie. Het basisstation kan een televisiestudio zijn en hierbij zijn er verscheidene ervan verwijderde stations met televisiékamera’s. Bekend is de door chroni-nantie-informatie gemoduleerde kleurhulpdraaggolf over te dragen via een microgolf verbinding, een coaxiale kabel of anderszins. De draaggolf syn-20 chroniseerinformatie kan hierbij worden overgedragen over een audiover-binding, zoals een telefoonleiding.
Bij de voortgaande digitalisering van de apparatuur in draaggolfsynchroniseersystemen is het bij de verdergaande toepassing van microprocessoren en microcomputers gewenst de draaggolfsynchroniseer-25 informatie in de vorm van een getal op te wekken en over te dragen voor een frekwentie- en fasesynchronisering van de generator.
De uitvinding beoogt de verwezenlijking van een draaggolf-synchraniseersysteem waarin zowel frekwentie- als fasesynchronisering wordt verkregen met behulp van een getalmatige draaggolf synchroniseer in-30 formatie. Een draaggolfsynchroniseersysteem volgens de uitvinding vertoont daartoe het kenmerk, dat het basisstation is uitgevoerd met een periodiek variabele fasedraaier aan een ingang waarvan de gesynchroniseerde draaggolg wordt toegevoerd, waarbij een uitgang met een ingang - 840 1 1 01 'V"-............. .....
* PHN 11.002 2 van de fasevergelijker is gekoppeld, waarbij het basisstation is voorzien van een generator voor het opwekken van een eerste en tweede periodieke informatie die optreden met eeri eerste respektievelijk tweede periode, welke eerste periode een aantal tweede perioden omvat die elk weer 5 een aantal draaggolfperioden omvatten, waarbij de periodiek variabele fasedraaier de eerste periodieke informatie krijgt toegevoerd voor het verwezenlijken van een gedurende de eerste periode voortgaande fasever-sterrming, waarbij de fasevergelijker wordt gevolgd door een terugstel-bare teller die terugstelbaar is onder besturing van de eerste periodieke 10 informaties en waaraan de tweede periodieke informaties als telinformatie worden toegevoerd, welke, teller wordt gestopt door de fasevergelijker wanneer de voortgaand verstemde fase nagenoeg gelijk wordt aan een refe-rentiefase, waarbij het telresultaat aan telleruitgangen de draaggolf-synchroniseerinformatie voor de overdracht bepaalt.
15 De uitvinding berust op het inzicht dat bij een aanwezigheid van een lagerfrèkwente eerste en tweede periodieke informatie, deze kunnen worden benut voor de synchronisering van de hogerfrekwente draag-golf. Hierbij leidt de gedurende de eerste perioden voortgaande faseverstemming, en de telling van het aantal periodieke informaties tot aan 20 het moment van het optreden van een draaggolfreferentiefase, tot een getal dat een maat is voor het verschil in frekwentie respektievelijk fase tussen de ontvangen gesynchroniseerde draaggolf en de referentie-draaggolf.
Ter verkrijging van een ruime, snelle invangmogelijkheid van 25 de te synchroniseren draaggolf, vertoont een uitvoeringsvorm van het systeem, volgens de uitvinding het kenmerk, dat de gedurende de eerste perioden voortgaande faseverstemming van de periodiek variabele fasedraaier in eerste instantie gebeurt over min of meer de gehele periode van de draaggolf.
30 Een verdere uitvoeringsvorm, waarbij het snelle invangen over gaat in een langzamer invangen, vertoont het kenmerk, dat de gedurende de eerste perioden voortgaande faseverstemming van de periodiek variabele fasedraaier in tweede instantie gebeurt over een deel van de periode van de draaggolf nabij de nulfase.
35 Een nog verdere uitvoeringsvorm waarbij een zeer nauwkeurige fasesynchronisatie bereikt wordt en gehandhaafd blijft, vertoont het kenmerk, dat de gedurende de eerste perioden voortgaande faseverstemming van de periodiek variabele fasedraaier in derde instantie gebeurt 8401101 ί * ESN 11.002 3 over een nog kleiner deel van de periode van de draaggolf nabij de nul-fase, in de grootte orde van êên procent.
Een eenvoudige uitvoering van het systeem volgens de uitvinding vertoont het kenmerk, dat de telleruitgangen zijn gekoppeld met 5 in-uitvoerapparatuur van een micrcprocessor, die afhankelijk van het telresultaat de gedurende de eerste perioden voortgaande faseversterrming stapsgewijze, tot over een steeds kleiner deel van de periode van de draaggolf vermindert.
Een systeemuitvoering volgens de uitvinding met een min of 10 neer lineair gebeurende faseversteirming, vertoont het kenmerk, dat de periodiek variabele fasedraaier is uitgevoerd met een fase-vergrendel-de-lusschakeling die tussen een daarin aanwezig laagdoorlaatfilter en een spanningsgeregelde oscillator een net een ingang respectievelijk uitgang ervan gekoppelde cptelschakeling bevat, aan een andere ingang waar-15 van ter faseverstenming bij de oscillator de eerste periodieke informatie in de vorm van een puls met een instelbare pulsanplitude, wordt toegevoerd.
Een verdere, eenvoudige uitvoeringsvorm vertoont het kenmerk, dat de genoemde fasevergelijker is opgebouwd met een serieschakeling van 20 een fasevergelijker waaraan de referentiedraaggolf en de gesynchroniseerde draaggolf warden toegevoerd, van een bemonster- en houdschake-ling aan een stuuringang waarvan een poortpuls wordt toegevoerd en van een spanningsvergelijker aan een ingang waarvan een referentiespanning wordt toegevoerd, waarbij de uitgang van de spanningsvergelijker met 25 daarop êên van twee mogelijke spanningen met een stop- respéktievelijk dominerende stelingang van de teller is verbonden.
Een uitvoeringsvorm van het draaggolfsynchroniseersysteem volgens de uitvinding, geschikt voor toepassing in een kleurentelevisie-systeem waarin de draaggolf als een kleurhulpdraaggolf werkzaam is, en 30 als een periodiek salvo aanwezig is, vertoont het kenmerk, dat de eerste periodieke informatie aanwezig is in de vorm van rastersynchroniseer-pulsen en de tweede periodieke informatie aanwezig is in de vorm van lijnsynchroniseerpulsen.
De uitvinding zal aan de hand van de bijgaande tekening als 35 voorbeeld nader worden verklaard, welke tekening blokschematisch een uitvoeringsvorm van een draaggolfsynchroniseersysteem volgens de uitvinding geeft.
In de tekening is met 1 een basisstation en met 2 een ervan 8401101 EHN 11.002 4 i ^ 1 l verwijderd station aangeduid. Het station 2 wordt verondersteld één van vele stations te zijn die zich op enige afstand van het basisstation 1 kunnen bevinden. Verder kan het station 2 een stationnair of bewegend station zijn. Als voorbeeld is de tekening- gegeven voor een kleuren-5 televisiestelsel waarbij het al dan niet bewegende station 2 een kleuren-televisiekamera 3 bevat. In plaats van het gegeven voorbeeld zouden andere toepassingsgebieden als voorbeelden kunnen zijn beschreven. Voor een algemeen draaggolfsynchroniseersysteem volgens de uitvinding is het slechts van belang- dat, zoals zal. blijken, er een eerste en tweede 10 periodieke informatie in het systeem is respektievelijk wordt opgewekt, waarvan de verschillend zijnde eerste en tweede perioden vele draaggolf-perioden omvatten. Bij kleurentelevisie is dit het. geval, met de periodieke raster- en lijnsynchroniseerinformatie, ten opzichte van een kleur-hulpdraaggolf.
15 Bij de kamera 3 is met 4 een daarin aanwezige synchroniseersig- .
naalbron (S) aangeduid. De bron 4 wordt zelf gesynchroniseerd vanuit een met 5 aangeduide en eveneens zelf gesynchroniseerde draaggolfgenerator (CBG), Aan de generator 5 wordt draaggolf synchroniseer informatie BSI voor een frekwentieregeling toegevoerd. De informatie BSI is bijvoor-20 beeld periodiek met tussenposen aanwezig in de vorm van een aantal bits.
De draaggolfsynchroniseerinformatie. BSI is afkomstig van een ontvangerschakeling 6. De ontvangerschakeling 6 is verbonden met een ingangsklem 7 van het station 2 en geeft aan een klem 8. verdere informatie af die bestemd is voor het station 2. In het station 2 is met 9 een zender (TR) 25 aangeduid waaraan de kamera 3 een bijvoorbeeld gestandaardiseerd, videosignaal CVBS met daarin kleur-. (C), video- (V), onderdrukkings- (B) en synchroniseer informatie (S). De zender 9 straalt via een antenne 10 een met 11 aangeduid televisiesignaal uit.. In plaats van via een dergelijke straalverbinding zou het videosignaal of het televisiesignaal over een 30 kabelverbinding met voldoende bandbreedte kunnen worden, overgedragen.
De ingangsklem 7 is. verbonden met een-met 12 aangeduide speciale data- of audioverbinding met. een beperkte bandbreedte. De verbinding 12 kan een telefoonleiding zijn bij een, stationnair station 2 of een radioverbinding bij een bewegend station 2. Onafhankelijk van de 35 uitvoering van de verbinding 12 met een pulsherhalingsfrékwentie van bijvoorbeeld 2400 Bd, wordt gesteld dat via deze de draaggolfsynchroni-seerinformatie BSI en verdere (besturings- en synchroniseer) informaties bestemd voor het station 2, worden ontvangen. De ontvangerschakeling 6 e 8401101 & * H3N 11.002 5 is hierbij aangepast aan de uitvoering van de verbinding 12. Volledigheidshalve wordt cpgemerkt dat de gesynchroniseerde draaggolfgenerator 5 wel apart, hiiten de hrgn 4, is getekend, maar daarvan deel kan. uit-maken.
5 Het door het station 2 uitgezonden televisiesignaal 11 met daarin onder andere de gesynchroniseerde kleurhulpdraaggolf en de. daarmee over te dragen kleur informatie wordt in het basisstation 1 ontvangen door een antenne 13 die deel uitmaakt van een met 14 aangeduide ontvanger (RE). De .ontvanger 14 is aangeduid met een enkel blok voorzien van een 10 uitgang waaraan het ontvangen videosignaal CVBS ter beschikking kont.
Van een klem 15 kan het ontvangen signaal CVBS worden betrokken voor verdere bewerkingen in het station 1. Ter verkrijging van enige informaties die van belang zijn voor de beschreven uitvoering van de uitvinding, wordt op de getekende wijze het signaal CVBS toegevoerd aan een 15 met 16 aangeduide signaalscheider (S.S.). Bij de signaalscheider 16 zijn vier uitgangen aangegeven waaraan vier als funktie van de tijd erbij getekende signalen ter beschikking koten met een raster- (SV) en een lijn-synchroniseerinformatie (SH), een hulpdraaggolfsalvo (SB) en een salvo-poortinformatie (SBG).
20 Het rastersynchroniseersignaal SV is getekend met twee pulsen van een periodieke pulsreeks waarbij een rasterperiode met TV is aangeduid. Bij het signaal SV zijn twee periodiek optredende tijdstippen met t1 en t3 aangeduid, te weten bij de achter- en voorflank van de pulsen.
Het lij nsynchroniseersignaal SH is getekend met drie pulsen van een 25 periodieke pulsreeks waarbij een lijnperiode met TH is aangeduid. Voor het geval van gestandaardiseerde, geïnterlinieerde 625- of 525-lijnen-televisie met 50 Hz respektievelijk 60 Hz rasterfrekwentie, volgt dat geldt TV = 312,5 TH respektievelijk TV = 262,5 TH.
Het signaal SB is getekend met salvo’s van de gesynchroni-30 seerde hnlpdraaggolf, die op gestandaardiseerde wijze worden geacht voor te kanen op de achterstoep bij de lijnsynchroniseerpulsen. Deze salvo's zijn schematisch getekend en zijn enige tijd na het begin van de lijn-periode TH aanwezig. Met de salvoduur van bijvoorbeeld tien of negen draaggolfpericden korresponderend zijn in het signaal SBG pulsen gete-35 kend, die als salvo-pcortpulsen zullen blijken werkzaam te zijn.
Het draaggolfsalvosignaal SB wordt toegevoerd aan een ingang van een met 17 aangeduide fasevérgelijker' {(f -COM). De uitgang van de fasevergelijker 17 ligt via een serieschakeling van een bemonster- en 8401101 PHN 11.002 6 é <
* I
houdschakeling 18 (S/H), een laagdoorlaatfilter 19 (LPF), een optelscha-keling 20 en een spanningsgeregelde oscillator 21 (VCQ) aan een andere ingang van de fasevergelijker 17. Een stuur ingang van de schakeling 18 krijgt het signaal SBG vanuit de schakeling. 16 toegevoerd. Een andere 5 ingang van de optelschakeling 20 ligt aan een uitgang van een pulsampli-tude-instelschakeling 22, aan een signaalingang waarvan een referentie-rastersynchroniseersignaal SVR wordt toegevoerd. Aan een instelingang van de schakeling 22 wordt een nader te beschrijven informatie toegevoerd, waarbij het resultaat is dat de uitgang een erbij getekend sig-10 naai SV1 voert. Het signaal SV1 is gelijksoortig aan het referentieras-tersynchroniseersignaal SVR, echter met een instelbare pulsamplitude, waarbij drie waarden met P1, P2 en P3 zijn aangeduid. De onderdelen 17 tot en met 22 vormen te zamen een periodiek variabele fasedraaier (17-22), waarin een fase-vergrendelde-lusschakeling (17-21) aanwezig is. 15 De oscillator 21 geeft hierbij een geregenereerd draaggolfsignaal SB1 af, waarvan de frèkwentie gelijk is aan die van het ontvangen, gesynchroniseerde draaggolfsalvosignaal SB. De gemiddelde fase van het signaal SB1 wordt hierbij bepaald door de fase van het signaal SB. Volgens de uitvinding krijgt het draaggolf signaal SB1 een faseversteraming waar-20 bij een min of meer lineair veranderende fase optreedt en wel over de rasterperiode TV tussen de tijdstippen tl en t3. Deze lineaire fasever-andering wordt verkregen met behulp van het signaal SV1. De pulsen in het signaal SV1 geven namelijk de faseverstemming bij de oscillator 19, waarbij de grootte van de faseverstemming tussen de tijdstippen t1 en 25 t3 afhangt van de pulsamplitude P1, P2 of P3. Gesteld wordt dat in eerste instantie de pulsamplitude P1 aanwezig is en dat daarbij de faseverstemr ming tussen de tijdstippen t1 en t3 van de rasterperiode TV verloopt van ongeveer -180° tot ongeveer. +180° van de draaggolf fase. Anders gezegd: in eerste instantie gebeurt de faseverstemming. over min of meer de ge-30 hele periode van de draaggolf. Verder wordt gesteld dat in tweede res-pektievelijk derde instantie de pulsamplitude P2 respéktievelijk P3 aanwezig is, waarbij deze kleinere pulsairplituden een kleinere faseverstemming tussen de tijdstippen. t1 en t3 veroorzaken. Als voorbeelden worden genoemd een faseverstemming van ongeveer -18° tot ongeveer +18° res-35 pektievelijk van ongeveer -1,8° tot ongeveer +1,8° van de draaggolf-fase. De faseverstemming gebeurt hierbij over een deel van de periode van de draaggolf nabij de nulfase en ligt volgens de gedane keuze in de grootte orde van tien en één procent. De uitvoering van de periodiek 8401101 ~ -s PHN 11.002 7 variabele fasedraaier (17—22) met de fase-vergrendelde-lusschakeling (17-21) leidt tot een goede lineariteit bij de faseversterrming, hetgeen door het integrerende karakter van de schakeling (17—21) wordt verkregen.
Bij het pulsvormige signaal SV1 past hierbij een zaagtandvormig verande-5 rende faseverstemming.
Het geregenereerde draaggolfsignaal SB1 met de frekwsntie van het ontvangen, gesynchroniseerde draaggolfsalvosignaal SB en met de fase-verstatming over de rasterperiode TV wordt toegevoerd aan een ingang van een met 23 aangeduide fasevergelijker, aan een andere ingang waarvan de 10 uitgang van een met 24 aangeduide referentiesignaalgenerator (RSG) ligt.
Met SBR is een door de generator 24 geleverd referentiedraaggolfsalvos ig-naal aangegeven. Aan de generator 24 wordt een erbij getekend samengesteld synchroniseersignaal CSR als referentie toegevoerd. Getekend zijn lijnsynchroniseerpulsen en draaggolfsalvo's, terwijl verder rastersyn-15 chroniseerpulsen aanwezig worden geacht. De generator 24 levert behalve het referentiedraaggolfsalvosignaal SBR als verdere referentiesignalen een draaggolfsalvopoortsignaal SBGR, het rastersynchroniseersignaal SVR en een lijnsynchroniseersignaal SHR. Met een signaal SV2 is een doorgif-tesignaal getékend dat met een puls vóór het tijdstip t3 optreedt. Het 20 signaal CSR is een stationsreferentiesignaal zoals dat bij televisiestudio^ aanwezig is. Een andere, niet-gesynchroniseerde uitvoering van de referentiesignaalgenerator 24 kan zijn met een stabiele oscillator.
m de fasevergelijker 23 worden het referentiedraaggolfsalvcr signaal SBR en het geregenereerde draaggolfsignaal SB1 met elkaar verge-25 léken, waarbij afhankelijk van het fase- en frekwentieverschil een variërende spanning op de fasevergelijkeruitgang voorkomt. De uitgang van de fasevergelijker 23 is verbonden met een signaalingang van een met 25 aangeduide bemonster- en houdschakeling, aan een stuuringang waarvan het referentiesalvopoortsignaal SBGR wordt toegevoerd. Het resultaat is dat 30 de uitgang van de schakeling 25 een met de lijnperiode TH stapsgewijs variërende spanning U1 voert. De spanning U1 wordt toegevoerd aan een met 26 aangeduide spanningsvergelijker (U-CCM), aan een andere ingang waarvan een referentiespanning UR wordt toegevoerd. In de tekening is de lijnfrékwent stapsgewijs variërende spanning U1 getekend ten opzichte 35 van de konstante referentiespanning UR op de tijdbasis van zowel de lijnperiode TH als de rasterperiode TV. Over de rasterperiode TV beschouwd hééft de spanning U1 een zaagtandvormig verloop met daarin dé lijnfre-kwente stappen. De grootte van de zaagtandairplitude hangt hierbij af van 8401101
1 I
PHN 11.002 8 de pulsanplitude P1, P2 of P3 in. het signaal SV1, welke pulsanplitu.de het bereik van de faseverstemming bij de periodiek variabele fasedraaier (17-22) bepaalt. Voor de pulsamplituden P1, P2 en. P3 zijn reeds voor de faseversteramingen aangegeven het bereik van 360°, 36° en 3,6° van de 5 draaggolf. Andere en meer bereiken kunnen worden gekozen. Op het ogenblik dat de panning Ü1 de refereatiespanning OR bereikt dan wel passeert, verandert de met 02 aangeduide uitgangsspanning van de spannings-vergelijker 26. Gesteld wordt dat dit op een tijdstip t2 gebeurt, waarbij bij de twee mogelijke uitgangsspanningsniveaus, een logisch 0 en 1 10 zijn aangegeven. De spanning 02 is hierbij afkomstig van een fasevergelijker (23, 25, 26), die is opgebouM met de serieschakeling van de fasevergelijker 23, de bemonster- en houdschakeling 25 en de spannings-vergelijker 26, waarbij het tijdstip t2 het ogenblik van de fasegelijk-heid aangeeft.' 15 De spanning 02 wordt toegevoerd aan een stopr ofwel een domi nerende stelingang S van een met 27 aangeduide terugstelbare teller (CTR)« Aan de teller 27 wordt aan een dominerende terugstelingang R ervan het ras ter synchroniseer s ignaal SVR toegevoerd, terwijl aan een klok-pulsingang CP het lijnsynchroniseersignaal SHR wordt toegevoerd. Het re-20 sultaat is dat de vanaf het tijdstip t3 tot het tijdstip t1 teruggestelde teller 27, vanaf het tijdstip t1 de pulsen in het signaal SHR telt totdat de teller 27 op het tijdstip t2 wordt stilgezet. Getekend is dat de teller 27 is uitgevoerd met 8 uitgangen, zodat een telling tussen 0 en 255 zou kunnen gebeuren. Het blijkt dat aan de telleruitgangen het 25 telresultaat ter beschikking komt van het aantal pulsen in het signaal SHR optredend tussen de tijdstippen t1 en t2. Bij een groter respektievelijk kleiner faseverschil tussen, de signalen SB1 en SBR worden vanaf het tijdstip t1 minder respektievelijk meer lijnfrekwente pulsen geteld tot het tijdstip van de fasegelijkheid daar het tijdstip t2 eerder 30 respektievelijk later optreedt. Inzicht ontrent het frequentieverschil wordt verkregen uit vergelijking van opéênvolgende tellingen.
De 8 uitgangen van de teller 27 zijn aangesloten op 8 ingangen ' van met 28 aangeduide in-uitvoerapparatuur (I/O) van een met 29 aangeduide microprocessor (yUP) die deel kan uitmaken van een microcomputer.
35 Getekend zijn een adresbus met 3 adresingangen A bij de microprocessor 29, een schrijf-leesuitgang WR en een tweerichtingsdatabus met 8 data-aansluitingen D. Aan een besturingsingang van de in-uitvoerapparatuur 28 wordt het signaal SV2 toegevoerd met de doorgiftepuls optredend vóór 8401101 * ·© ΡΗΝ 11.002 9 het tijdstip t3. Hierbij kant het telresultaat aan de telleruitgangen ter beschikking aan een uitgang van de apparatuur 28 en wel als de draaggolf synchrcniseerinformatie BSI. 2 Uitgangen van de apparatuur 28 zijn verbonden net 2 instelingangen van de pulsairplitude-instelschakeling 22, 5 waarop onder de besturing van de microprocessor 29 een kodewoord voorkomt met betrekking tot welke van de drie mogelijke pulsamplitudes P1, P2 en P3 aanwezig is. De microprocessor 29 is hierbij voorzien van informatie bij welke telresultaten moet worden overgegaan van de ene naar een andere pulsamplitude.
10 Verdere bij de microprocessor 29 aanwezige in-uitvoerapparatuur is met 30 aangeduid, waarbij een ingang ervan is verbonden met een uitgang van een fasevergelijker 31 aan ingangen waarvan de referentie raster- en lijnsynchroniseersignalen SVR respectievelijk SHR en de ontvangen en afgescheiden raster- en lijnsynchroniseersignalen SV respek-15 tievelijk SH worden toegevoerd. De apparatuur 30 geeft onder besturing van de microprocessor 29 een raster- en lijnsynchronis eer informatie VHSI af. Dit gebeurt een enkele keer aan het begin van een synchroniseer operatie. De informaties BSI en VHSI worden toegevoerd aan ingangen van een pptelschakeling 32, waarvan een andere ingang is verbonden met 20 een uitgang van de microprocessor 29 die bijvoorbeeld besturingsinformaties voor het station 2 afgeeft. De uitgang van de optelschakeling 32 is verbonden met een ingang van een zenderschakeling 33, waarvan een uitgang is verbonden met een met de speciale data- of audioverbinding 12 verbonden uitgangsklem 34 van het station 1. De zenderschakeling 33 is hier-25 bij aangepast aan de uitvoering van de verbinding 12.
De uitvoering van het station 1 met de microprocessor 29 voor in hoofdzaak de synchronisatie van de draaggolf, vereist de aanwezigheid van de getalmatige draaggolfsynchroniseerinformatie. Deze wordt volgens de uitvinding in hoofdzaak verkregen met behulp van de periodiek 30 variabele fasedraaier (17-22), de fasevergelijker (23,, 25, 26) en de terugstelbare teller 27, waaraan in een kleurentelevis iesysteem de periodieke raster- en lijnsynchroniseerinformaties (SVR en SHR) worden toegevoerd. Alhoewel slechts de toepassing van de uitvinding in een kleuren-televisiestelsel is getekend, kan de uitvinding in zijn algemeenheid bij 35 draaggolf synchronisering worden toegepast. Hierbij is de fasevergelijker 31 afwezig en warden geen signalen SH en SV afgescheiden. De generator 24 wekt hierbij een eerste (vergelijkbaar met SVR) en een tweede (vergelijkbaar met SHR) periodieke informatie op die optreden met een eerste 8401101 EHN 11.002 10 w* < » respektievelijk tweede periode (vergelijkbaar net TV respectievelijk TH) welke eerste periode een aantal tweede perioden canvat die elk weer een aantal draaggolfperioden omvatten. Hierbij krijgt de periodiek variabele fasedraaier (17-22) de eerste periodieke informatie toegevoerd voor het 5 verwezenlijken van de gedurende de eerste- periode voortgaande fasever-steraning. De fasevergelijker 23 wordt dan. gevolgd door de terugstelbare teller' 27 die terugstelbaar is onder besturing van de eerste periodieke informatie. Aan de teller 27 worden de tweede periodieke informaties als telinformatie toegevoerd/ welke teller 27 wordt gestopt door de- fase-10 vergelijker 23 wanneer de voortgaand - verstemde fase gelijk wordt, aan de referentiefase, waarbij het telresultaat aan telleruitgangen de draag-golfsynchroniseer informatie BSI voor de overdracht bepaalt. In plaats dat de generator 24 de eerste en tweede periodieke informaties afgeeft, kunnen deze ook worden af gegeven door de microprocessor 29.
15 Bij een dergelijk algemeen draaggolfsynchroniseersysteem kun nen de genoemde eerste en tweede periode min of meer willekeurig worden gekozen. Van belang is dat de telcapaciteit voldoende groot is om het aantal tweede perioden dat de eerste periode omvat,, te kunnen tellen tot een optreden van de referentiefase„ Zo geldt voor het gegeven kleuren-20 televisievoorbeeld dat bij TV = 312,5 TH of TV = 262,5 TH de telcapaciteit met 8 bits tot het getal 255 gaat. Bij deze keuze van het 8-bits woord volgt bij de 360°-, 36°- en 3,6°-verstemming van de draaggolf een meetnauwkeurigheid tot 1/255-ste ofwel 1,4°, 0,14° respektievelijk 0,014° van de draaggolf..
25 Indien bij de synchronisering elk telresultaat tot een draag golf synchroniseer informatie BSI leidt die wordt overgedragen, gebeurt dit bij de beschreven voorbeelden 50 of 60 maal per sekonde. Gesteld wordt dat 5 a 6 maal per sekonde tot een voldoend snelle en nauwkeurige synchronisering kan leiden. Hierbij kunnen na elkaar volgende telresul-30 taten gemiddeld worden, op welk: gemiddelde de draaggolf synchroniseer informatie BSI wordt gebaseerd. Bij de aanwezigheid van verscheidene op afstand verwijderde stations 2, kunnen deze in een tijdmultiplexsysteem worden gesynchroniseerd.
Volledigheidshalve wordt genoemd dat voor de microprocessor 29 35 en de in-afvoerapparatuur 28, 30 kunnen worden genomen de typen 8085 respektievelijk 8255 van het geregistreerde merk Intel. Een andere keuze zou kunnen zijn met een gekambineerd geïntegreerd circuit dat de microprocessor 29 en de in-afvoerapparatuur 28 en 30 bevat. Voor de verge-:..
8401101 ΓΗΝ 11.002 11 ^ * lijkers 17 , 23 , 26 en 31 wordt genoemd het type TC&. 240 van het geregistreerde merk Signetics. De bemonster- en houdschakelingen 18 en 25 kunnen met veldeffékttransistoren zijn uitgevoerd. Ook hier is integratie van deze kanponenten mogelijk.
5 10 15 20 25 30 35 8401101

Claims (9)

1. Draaggolf synchroniseer systeem, waarbij in een basisstation, een referentiedraaggolfgenerator en in ten minste één ervan verwijderd station een gesynchroniseerde draaggolfgenerator aanwezig is, waarbij vanuit het basisstation draaggolfsynchroniseerinformatie naar het ervan 5 verwijderde station wordt overgedragen en vanuit het verwijderde station de gesynchroniseerde draaggolf en daarmee over te dragen informatie naar het basisstation worden overgedragen, welk basisstation is uitgevoerd met een fasevergelijker aan ingangen waarvan de referentiedraaggolf en de gesynchroniseerde draaggolf worden toegevoerd, waarvan een uit-10 gang draaggolf synchroniseer informatie voor de overdracht af geeft, met het kenmerk, dat het basisstation is uitgevoerd met een periodiek variabele fasedraaier aan een ingang waarvan de gesynchroniseerde draaggolf wordt toegevoerd, waarbij een uitgang met een ingang van de fasevergelijker is gekoppeld, waarbij het basisstation is voorzien van een gene-15 rator voor het opwekken van een eerste en tweede periodieke informatie die optreden met een eerste respektievel ijk tweede periode, welke eerste periode een aantal tweede perioden omvat die elk weer een aantal draaggolf perioden omvatten, waarbij de periodiek variabele fasedraaier dé eerste periodieke informatie krijgt toegevoerd voor het verwezenlij-20 ken van een gedurende de eerste periode voortgaande fasever stemming, waarbij de fasevergelijker wordt gevolgd door een terugstelbare teller die terugstelbaar is onder besturing van de eerste periodieke informaties en waaraan de tweede periodieke informaties als telinformatie worden toegevoerd, welke teller wordt gestopt door de fasevergelijker 25 wanneer de voortgaand verstemde fase nagenoeg gelijk wordt aan een referentiefase, waarbij het telresultaat aan telleruitgangen de draaggolf-synchroniseerinformatie voor de overdracht bepaalt.
2. Draaggolfsynchroniseersysteem volgens konklusie 1, met het kenmerk, dat de gedurende de eerste perioden voortgaande faseverstemming 30 van de periodiek, variabele fasedraaier in eerste instantie gebeurt over min of meer de gehele periode van de draaggolf.
3. Draaggolf synchroniseersysteem volgens konklusie 2, met het · kenmerk, dat de gedurende de eerste perioden voortgaande faseverstemming van de periodiek variabele fasedraaier in tweede instantie gebeurt 35 over een deel van de periode van de draaggolf nabij de nulfase.
4. Draaggolf synchroniseersysteem volgens konklusie 3, met het kenmerk, dat de gedurende de eerste perioden voortgaande faseverstemming van de periodiek variabele fasedraaier in derde instantie gebeurt over 8401101 ♦ O ï — PHN 11.002 13 een nog kleiner deel van de periode van de draaggolf nabij de nulfase, in de grootte orde van één procent.
5. Draaggolfsynchroniseersysteem volgens één der konklusies 1 tot en met 4, met het kenmerk, dat de telleruitgangen zijn gekoppeld 5 met in-uitvoerapparatuur van een microprocessor, die afhankelijk van het telresultaat de gedurende de eerste perioden voortgaande fasever-steirming stapsgewijze, tot over een steeds kleiner deel van de periode van de draaggolf vermindert .
6. Draaggolfsynchroniseersysteem volgens één der konklusies 1 10 tot en met 5, met het kenmerk, dat de periodiek variabele fasedraaier is uitgevoerd met een fase-vergrendelde-lusschakeling die tussen een daarin aanwezig laagdoorlaatfilter en een spanningsgeregelde oscillator een met een ingang respektievelijk uitgang ervan gekoppelde optelscha-keling bevat, aan een andere ingang waarvan ter faseverstemming bij de 15 oscillator de eerste periodieke informatie in de vorm van een puls met een instelbare pulsamplitude, wordt toegevoerd.
7. Draaggolf synchroniseersysteem volgens één der konklusies 1 tot en met 6, met het kenmerk, dat de genoemde fasevergelijker is opge-bcuwd met een serieschakeling van een fasevergelijker waaraan de refe- 20 rentiedraaggolf en de gesynchroniseerde draaggolf worden toegevoerd, van een bemonster- en houdschakeling aan een stuur ingang waarvan een poort-puls wordt toegevoerd en van een spanningsvergelijker aan een ingang waarvan een referentiespanning wordt toegevoerd, waarbij de uitgang van de spanningsvergelijker met daarop één van twee mogelijke spanningen 25 met een stop- respektievelijk dominerende stelingang van de teller is verbonden.
8. Draaggolf synchroniseersysteem volgens één der konklusies 1 tot en met 7, geschikt voor toepassing in een kleurentelevisiesysteem waarin de draaggolf als een kleurhulpdraaggolf werkzaam is, en als een 30 periodiek salvo aanwezig is, met het kenmerk, dat de eerste periodieke informatie aanwezig is in de vorm van rastersynchroniseerpulsen en de tweede periodieke informatie aanwezig is in de vorm van lijnsynchroni-seerpulsen.
9. Basisstation voor toepassing in een draaggolfsynchroniseer-35 systeem volgens één der konklusies 1 tot en met 8. 8401101
NL8401101A 1984-04-06 1984-04-06 Draaggolfsynchroniseersysteem en daarvoor geschikt basisstation. NL8401101A (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8401101A NL8401101A (nl) 1984-04-06 1984-04-06 Draaggolfsynchroniseersysteem en daarvoor geschikt basisstation.
DE3510185A DE3510185C2 (de) 1984-04-06 1985-03-21 Trägersynchronisiersystem und dazu geeignete Basisstation
US06/719,177 US4626914A (en) 1984-04-06 1985-04-03 Carrier synchronizing system for locking a remotely located carrier generator to a reference carrier generator at a base station
GB08508750A GB2157105B (en) 1984-04-06 1985-04-03 Carrier synchronizing system and base station suitable therefor
FR8505259A FR2562745B1 (fr) 1984-04-06 1985-04-05 Systeme de synchronisation d'onde porteuse et station de base convenant pour ce systeme
JP60071917A JPS60229557A (ja) 1984-04-06 1985-04-06 搬送波同期システム

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8401101A NL8401101A (nl) 1984-04-06 1984-04-06 Draaggolfsynchroniseersysteem en daarvoor geschikt basisstation.
NL8401101 1984-04-06

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8401101A true NL8401101A (nl) 1985-11-01

Family

ID=19843764

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8401101A NL8401101A (nl) 1984-04-06 1984-04-06 Draaggolfsynchroniseersysteem en daarvoor geschikt basisstation.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4626914A (nl)
JP (1) JPS60229557A (nl)
DE (1) DE3510185C2 (nl)
FR (1) FR2562745B1 (nl)
GB (1) GB2157105B (nl)
NL (1) NL8401101A (nl)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8800320A (nl) * 1988-02-10 1989-09-01 Philips Nv Kleurentelevisiesignaaldecodeerschakeling.
US5065450A (en) * 1989-03-21 1991-11-12 Tft, Inc. Frequency modulated radio frequency broadcast network employing a synchronous frequency modulated booster system
US5046124A (en) * 1989-03-21 1991-09-03 Tft, Inc. Frequency modulated radio frequency broadcast network employing a synchronous frequency modulated booster system
KR920022834A (ko) * 1991-05-23 1992-12-19 오오가 노리오 카메라 콘트롤 장치
US5784368A (en) * 1994-09-23 1998-07-21 Motorola, Inc. Method and apparatus for providing a synchronous communication environment
CA2206614A1 (en) 1997-05-30 1998-11-30 Richard A. Kupnicki Method and apparatus for absolute time descriptor universal reference signals for the synchronization of video and audio equipment in analog and digital areas
SE512034C2 (sv) * 1998-05-11 2000-01-17 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande och anordning för synkronisering av noder
JP4589631B2 (ja) * 2004-01-13 2010-12-01 ソニー株式会社 撮像装置,位相制御方法,および同期確立方法
EP1667430A1 (en) * 2004-12-06 2006-06-07 Thomson Licensing Synchronising a base unit and a camera unit which are connected by two opposite-direction digital video signal connections
EP1667429A1 (en) * 2004-12-06 2006-06-07 Thomson Licensing Synchronising a base unit and a camera unit which are connected by two opposite-direction digital video signal connections

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5136087A (nl) * 1974-09-20 1976-03-26 Sharp Kk
JPS5923154B2 (ja) * 1976-10-08 1984-05-31 ソニー株式会社 カラ−映像信号再生装置
JPS5431257A (en) * 1977-08-15 1979-03-08 Hitachi Denshi Ltd Phase synchronous loop circuit
JPS5435049A (en) * 1977-08-20 1979-03-14 Tadahiro Yuuki Preventing method and device for vibrating of upper portion of branch cutter
US4214261A (en) * 1979-01-11 1980-07-22 Rca Corporation Synchronizing apparatus for remote television apparatus
US4229741A (en) * 1979-03-12 1980-10-21 Motorola, Inc. Two-way communications system and method of synchronizing
JPS6013636B2 (ja) * 1979-10-09 1985-04-08 株式会社 アサカ テレビカメラ自動位相調整装置
DE3041898A1 (de) * 1980-11-06 1982-06-09 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Synchronisiersystem fuer fernsehsignale
US4532547A (en) * 1982-03-31 1985-07-30 Ampex Corporation Video device synchronization system

Also Published As

Publication number Publication date
GB2157105A (en) 1985-10-16
GB2157105B (en) 1987-09-09
FR2562745B1 (fr) 1989-07-28
GB8508750D0 (en) 1985-05-09
FR2562745A1 (fr) 1985-10-11
DE3510185C2 (de) 1994-03-24
US4626914A (en) 1986-12-02
JPS60229557A (ja) 1985-11-14
DE3510185A1 (de) 1985-10-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8810659B2 (en) Delay and lip sync tracker
US4498103A (en) Slow genlock circuit
US7773152B2 (en) Method, system, and program product for eliminating error contribution from production switchers with internal DVEs
NL8401101A (nl) Draaggolfsynchroniseersysteem en daarvoor geschikt basisstation.
US4680621A (en) Method and apparatus for variable phasing of periodic signals
US3679814A (en) Dropout compensator for color television
US6424185B1 (en) NCO based frequency synthesizer with jitter modulation
US4670786A (en) Video-camera synchronizing system
JPH02223869A (ja) 雑音測定装置
RU2193824C2 (ru) Способ и устройство передачи дополнительных сигналов по телевизионным каналам и применение способа для передачи информации
US4162508A (en) Synchronizing signal generator for PAL-TV signal processing system
US3567861A (en) Video/sync processor
JP2974301B2 (ja) トリガ生成回路及び波形表示装置
NL8303347A (nl) Schakeling voor het opwekken van een stuursignaal voor de rasterafbuiging in een beeldweergeefinrichting.
KR900007233A (ko) 텔레비젼 수신기
US3231829A (en) Sync lock phase control
US3420951A (en) Television transmission delay compensation apparatus
US4198659A (en) Vertical synchronizing signal detector for television video signal reception
US3673321A (en) Television reciever with a phase detector having dual phase determining and correcting networks
JP3515172B2 (ja) テレビカメラ装置
JPH0715216Y2 (ja) Pll選局装置
US3800224A (en) Automatic frequency control for f. m. transmitter
US3995112A (en) Television synchronizing pulse generating system
GB2122450A (en) Line deflection circuit for a picture display device
KR100370073B1 (ko) 디지털 방송의 vcr 녹화용 출력을 위한 프레임 싱크제어 장치 및 방법

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed