NL8401045A - Ruisreductieketen voor een videosignaal. - Google Patents

Ruisreductieketen voor een videosignaal. Download PDF

Info

Publication number
NL8401045A
NL8401045A NL8401045A NL8401045A NL8401045A NL 8401045 A NL8401045 A NL 8401045A NL 8401045 A NL8401045 A NL 8401045A NL 8401045 A NL8401045 A NL 8401045A NL 8401045 A NL8401045 A NL 8401045A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
circuit
signal
noise
video
addition
Prior art date
Application number
NL8401045A
Other languages
English (en)
Other versions
NL189538B (nl
NL189538C (nl
Original Assignee
Victor Company Of Japan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP58061295A external-priority patent/JPS59186474A/ja
Priority claimed from JP11685183U external-priority patent/JPS6025280U/ja
Application filed by Victor Company Of Japan filed Critical Victor Company Of Japan
Publication of NL8401045A publication Critical patent/NL8401045A/nl
Publication of NL189538B publication Critical patent/NL189538B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL189538C publication Critical patent/NL189538C/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/14Picture signal circuitry for video frequency region
    • H04N5/21Circuitry for suppressing or minimising disturbance, e.g. moiré or halo

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Picture Signal Circuits (AREA)

Description

ί «· r ·
* I
'··---· \ * _ . V I -
Ruisreductieketen voor een videosignaal.
De uitvinding heeft in het algemeen betrekking op ruisreductieketens voor een videosignaal en meer in het bijzonder op een ruisreductieketen welke een signaalbewerking uitvoert om effectief een ruis te verminderen zonder het 5 verstoren van de golfvorm van een oorspronkelijk videosignaal.
In het algemeen heeft een videoinformatie-signaal van een televisievideosignaal een korrelatie in een praktisch vertikale richting van een beeld en bestaat er een korrelatie tussen wederzijds aangrenzende horizontale aftastlij-10 nen. Een dergelijke korrelatie wordt in het algemeen een verti kale korrelatie of een lijnkorrelatie genoemd. Een ruiscomponent bestaat echter toevallig en heeft geen vertikale korrelatie zoals in het geval van het videoinformatiesignaal.
Er was dus een conventionele ruisreductie-15 keten die ontworpen was om gebruik te maken van het feit dat er de vertikale korrelatie is in het videoinformatiesignaal en -geen vertikale korrelatie in de ruiscomponent om de ruis te verminderen. Deze conventionele ruisreductieketen bestond uit een vertragingsketen voor het vertragen van een videoingangs-20 signaal met één horizontale aftastperiode (1H) en een optelketen om een vertraagd videouitgangssignaal van de vertragingsketen en het videoingangssignaal dat niet vertraagd is bij elkaar op te tellen. Wanneer het vertraagde videosignaal en het niet vertraagde videosignaal opgeteld worden in de optelketen wordt 25 het niveau van de signaalcomponent verdubbeld door de optelling omdat er de vertikale korrelatie is in het videoinformatiesignaal. Daar er echter geen vertikale korrelatie in de ruiscomponent is wordt door de optelling de wortel van het gemiddelde kwadraat van de energie van de ruiscomponent gevormd. Het niveau 30 van de ruiscomponent wordt met andere woorden V~2 maal het oorspronkelijke niveau voor de optelling. Wanneer dus het niveau van de signaalcomponent na de optelling teruggekeerd is naar het oorspronkelijke niveau voor de optelling wordt de ruiscom- 8401045
ï V
- 2 - ponent 1/ Γ2 maal het oorspronkelijke niveau en is de signaal-ruisverhouding 6/N) verbeterd met 3 dB.
Ofschoon echter in het algemeen de vertikale korrelatie in het videosignaal bestaat is er geen vertikale 5 korrelatie voor en na een punt waar de golfvorm van het video signaal een snelle verandering ondergaat (bijvoorbeeld in een extreem geval een punt waarbij het videosignaal verandert van wit in zwart). In dat geval wordt het niveau van het videosignaal niet verdubbeld in het videouitgangssignaal van de bovenge-10 noemde optelketen welke het vertraagde videosignaal optelt bij het niet vertraagde videosignaal in delen van het videosignaal waar de vertikale korrelatie niet bestaat. Er worden dus getrapte delen geïntroduceerd in de golfvorm in de delen waar de vertikale korrelatie niet bestaat en de videouitgangssignaal-15 golfvorm van de optelketen wordt verschillend van de oorspronke lijke videosignaalgolfvorm. Het deel van de videosignaalgolf-vorm waar er geen vertikale korrelatie is, wat verschillend wordt van de oorspronkelijke videosignaalgolfvorm als gevolg van de signaalbewerking die uitgevoerd wordt om de ruis te ver-20 minderen zal korrelatiefout genoemd worden in het volgende. Wan neer de korrelatiefout optreedt worden de helderheid en de kleur in het deel van het videosignaal waar de korrelatiefout opgetreden is verschillend van de helderheid en de kleur in een overeenkomstig deel van het oorspronkelijke videosignaal. Daarom 25 had de conventionele ruisreductieketen het nadeel dat het onmogelijk was om een bevredigend weergegeven beeld te verkrijgen ofschoon de ruis verminderd kon worden.
Het id dus een algemeen doel van cë uitvinding om een nieuwe en bruikbare ruisreductieketen te leveren 30 voor een videosignaal waarin de hiervoor beschreven nadelen overwonnen zijn.
Een ander en meer specifiek doel van de uitvinding is het leveren van een ruisreductieketen voor een videosignaal die ontworpen is om een korrelatiefout te compenseren \ 35 en bijgevolg een videouitgangssignaal te verkrijgen dat geen 8401045 w » - 3 - korrelatiefout heeft, dezelfde signaalgolfvorm als het oorspronkelijke videosignaal heeft en waarin de ruis gereduceerd is.
Nog een doel van de uitvinding is het le-5 veren van een ruisreductieketen voor een videosignaal die ont worpen is om het bovengenoemde videouitgangssignaal, dat ontdaan is van de ruis, te onderwerpen aan een positieve terugkoppeling naar een ingangszijde van de keten. Volgens de keten van de uitvinding zal de korrelatiefout niet optreden en kan 10 de ruis effectiever verminderd worden.
De uitvinding zal aan de hand van de tekening worden toegelicht.
Figuur 1 is een systematisch blokschema die een eerste uitvoering toont van een ruisreductieketen voor 15 een videosignaal volgens de uitvinding.
Figuur 2 is een systematisch blokschema die een tweede uitvoering toont van een ruisreductieketen voor een videosignaal volgens de uitvinding.
Figuur 3(A) tot en met 3 (I) tonen signaal-20 golfvormen in ieder deel van de blokstelsels getoond in figuur 1 en 2.
Figuur 4 is een schakelschema die een uitvoering toont van een concrete ketenconstructie van het blok-stelsel getoond in figuur 2.
25 Een eerste uitvoering van een ruisreductie keten voor een videosignaal volgens de uitvinding zal beschreven worden in samenhang met figuur 1. Een videosignaal a dat in figuur 3(A) getoond wordt waarin een ruis gemultiplexed is wordt aangelegd aan een ingangsklem 11. Het videosignaal a van de 30 ingangsklem 11 wordt toegevoerd aan een 1H vertragingsketen 12, een aftrekketen 13, en een optelketen 14. Hét videosignaal a dat toegevoerd wordt aan de 1H vertragingsketen 12 wordt vertraagd met 1H, waarbij 1H één horizontale aftastperiode voorstelt en geleverd wordt als een vertraagd videosignaal b getoond in fi-35 guur 3(B). Dit vertraagde signaal b wordt toegevoerd aan de af- 8401045 • * > - 4 - trekketen 13 en aan de optelketen 14. In figuur 3 is de duur van 1H overdreven voorgesteld en aangegeven als een lange duur ten opzichte van lv wat één vertikale aftastperiode voorstelt.
Het videosignaal a en het vertraagde video-5 signaal b worden opgeteld in de optelketen 14. De optelketen 14 levert een opgeteld signaal c getoond in figuur 3(C) en levert dit opgetelde signaal c aan een optelketen 16. Het niveau van het opgetelde signaal c wordt verdubbeld in delen welke overeenkomen met de delen van het videosignaal a en het vertraagde 10 videosignaal b waar er een vertikale korrelatie is. Omdat ech ter een ruiscomponent n geen vertikale korrelatie heeft wordt de wortel van het gemiddelde kwadraat gevormd van het niveau van de ruiscomponent n in het opgetelde signaal c en wordt f2 maal het oorspronkelijke niveau van de ruiscomponent n.
15 Er is echter geen vertikale korrelatie voor en na een voorrand en een achterrand van een videosignaalcompo-nent in het videosignaal a. Het opgetelde signaal c dat verkregen is door het optellen van het videosignaal a en het vertraagde videosignaal b heeft dus een korrelatiefout bij de voor 20 en achterrandgedeelten daarvan. Het niveau van het opgetelde signaal c wordt dus met andere woorden niet verdubbeld bij de voor en achterrandgedeelten daarvan en getrapte delen sl en s2 worden gevormd bij deze voor en achterrandgedeelten. In de ruis-reductieketen volgens de uitvinding wordt dus de korrelatiefout 25 gecompenseerd zoals hierna zal worden beschreven.
De aftrekketen 13 trekt het vertraagde videosignaal b af van het videosignaal a en levert een signaal d aangegeven in figuur 3(D). Dit signaal d heeft een golfvorm overeenkomend met de hiervoor beschreven korrelatiefout en de 30 ruiscomponent is in dit signaal d gemultiplexed. Het signaal d wordt toegevoerd aan een ruisafsnijketen 15 waarin de ruiscomponent die gemultiplexed is bij het gemiddelde niveau (nulniveau) van het signaal d geelimineerd is. De ruisafsnijketen 15 levert een signaal e getoond in figuur 3(E) die een golfvorm heeft die % 35 · slechts overeenkomt met de korrelatiefout. De ruisafsnijketen 8401045 f i -5-.
15 is ontworpen om een signaal door te laten boven een vooruit bepaald niveau dat aangegeven is met een streeppuntlijn in figuur 3(D) en om een signaal onder het vooruit bepaalde niveau te blokkeren. De ruiscomponent welke gemultiplexed is bij het 5 gemiddelde niveau van het signaal d wordt dus geelimineerd in de ruisafsnijketen 15. Het uitgangssignaal e van de ruisafsnij-keten 15 wordt toegevoerd aan de optelketen 16 als een compen-satiesignaal van de korrelatiefout.
Het signaal c van de optelketen 14 wordt 10 opgeteld bij het compensatiesignaal e van de korrelatiefout van de ruisafsnijketen 15 in de optelketen 16. De delen van het signaal c waar dus de korrelatiefout bestaat, dat wil zeggen de getrapte delen sl en s2 worden gecompenseerd door het korrela-tiefoutcompensatiesignaal e zoals aangegeven door een gestreepte 15 lijn in figuur 3(C). Als gevolg levert de optelketen 16 een signaal f met een golfvorm die getoond is in figuur 3(F). Het niveau van de videoinformatie in het signaal f is het dubbele van het niveau van de videoinformatie in het videosignaal a. Verder is het signaal f gecompenseerd voor de korrelatiefout en 20 bevat geen getrapte delen. Met betrekking tot de ruiscomponent in het signaal f is de ruis niet gereduceerd in geringe ruisdelen nl en n2 met 1H welke overeenkomt met de vertragingstijd in de 1H vertragingsketen 12, maar is het niveau van de ruis ψ2 maal het oorspronkelijke niveau in de andere delen. Wanneer 25 dus het niveau van het gehele signaal f gedeeld wordt door 1/2 zodat het niveau van de signaalcomponent dezelfde wordt als het niveau van de signaalcomponent in het videosignaal a wordt een videouitgangssignaal g getoond in figuur 3(G) verkregen. Zoals aangegeven in figuur 3(G) is de golfvorm van het video-informa-30 tiesignaal in het video-uitgangssignaal g dezelfde als de golf vorm van het video-informatiesignaal in het videosignaal a en bevat geen korrelatiefout. Bovendien is het niveau van praktisch de gehele ruiscomponent gereduceerd tot 1/ Γ2 maal het oorspronkelijke niveau in het video-uitgangssignaal g. Het 35 signaal f is alleen voor het gemak getoond en het signaal g kan 8401045 ί '* - 6 - verkregen worden door de niveaus van de signalen c en e te delen door 1/2 en door het optellen van de niveauverdeelde signalen in de optelketen 16. Daarom is het niveau van de ruiscomponent in het videouitgangssignaal g verminderd tot praktisch 5 1/ f2 maal het oorspronkelijke niveau, dat wilweggen dat de S/N- verhouding verbeterd is met 3 dB. Aanvullend bevat het videouitgangssignaal g geen korrelatiefout met betrekking tot de video-informatiesignaalcomponent en heeft dezelfde videoinfor-matiesignaalcomponent als het oorspronkelijke video-ingangssig-10 naai a. Dit video-uitgangssignaal g wordt geleverd via een uit- gangsklem 17.
Hierna zal een beschrijving gegeven worden met betrekking tot een tweede uitvoering van een ruisreductie-keten voor een videosignaal volgens de uitvinding met verwijzing 15 naar figuur 2.
In figuur 2 worden die delen welke dezelfde zijn als die overeenkomen met de delen in figuur 1 aangegeven met dezelfde verwijzingscijfers en zal de beschrijving ervan weggelaten worden.
20 In figuur 2 wordt het video-ingangssignaal a door de ingangsklem 11 toegevoerd aan de 1H vertragingsketen 12 de aftrekketen 13 en de optelketen 14. De bewerkingen van de 1H vertragingsketen 12, de aftrekketen 13, de optelketen 14, de ruisafsnijketen 15 en de optelketen 16 zijn dezelfde als bij de 25 eerste uitvoering die hiervoor beschreven is in verband met figuur 1.
Het uitgangssignaal van de optelketen 16 wordt toegevoerd aan een optelketen 22 via een coefficientver-menigvuldiger 21 welke een coefficient vermenigvuldigt. De 30 optelketen 22 ontvangt met andere woorden een positieve terug koppeling vanaf de optelketen 16. Het uitgangssignaal van de optelketen 16, dat vermenigvuldigd is met de coefficient i> wordt opgeteld bij het video-ingangssignaal a in de optelketen 22.
Eenuitgangssignaal van de optelketen 22 wordt onderworpen aan 35 een ruisreductiebewerking in een ruisreductieketen welke de- 8401045 -i - 7 - zelfde is als bij de eerste uitvoering en bevat de ketens 12 tot en met 16, Omdat een bewerking waarbij het signaal dat onderworpen werd aan de ruisreductiebewerking positief teruggekoppeld werd en opnieuw onderworpen aan een ruisreductiebe- 5 werking herhaald wordt wordt een video-uitgangssignaal h getoond in figuur 3(H) (dat wil zeggen een uitgangsvideosignaal i getoond in figuur 3(D) verkregen via de uitgangsklem 17. Zoals getoond in figuur 3 (H) (figuur 3 (I)), is de ruis grotendeels verminderd in het uitgangssignaal h (i).
10 De volgende vergelijkingen (1) en (2) be staan wanneer aangenomen wordt dat een ruiscomponent gemul-tiplexed wordt in het ingangsvideosignaal a, een ruiscomponent N' gemultiplexed wordt in het uitgangssignaal van de optelketen 22 en een ruiscomponent N . gemultiplexed wordt in het uit-
UlU
15 gangssignaal i._ ^ )2¾2 + P· \lt2 - »’ — (!)
Nuit = (1/ s/~2)K' ---(2)
De volgende vergelijking (3) kan gevormd worden uit de bovengenoemde vergelijkingen (1) en (2).
20 Nin/Nuit = ^2 ~ ^ 2/(1 " "" i3)
Uit de bovengenoemde vergelijking (3) kan de ruisverbetering die verkregen&ordt met de ruisreductieketen volgens de uitvinding beschreven worden door de volgende vergelijking (4). _ 25 201ogNin/Nuit = 201og V2"· fcVd - ) ---(4)
Wanneer dus de waarde van de coefficient Pi bijvoorbeeld 0,5 gekozen wordt kan de S/N-verhouding verbeterd worden met bij benadering 8 dB met de ruisreductieketen volgens de uitvinding.
30 In de hiervoor beschreven eerste en tweede uitvoeringen is de vertragingsketen 12 niet beperkt tot de 1H vertragingsketen om het signaal met 1H te vertragen. Ofschoon het effect van het verbeteren van de S/N-verhouding niet zo belangrijk zal zijn als in het geval waarbij de lH-vertragings- 35 keten toegepast wordt kan een vertragingsketen welke het signaal 8401045 - 8 - *
Μ ' V
vertraagt met m maal 1H, waarbij m een geheel getal is groter dan of gelijk aan 2, toegepast worden voor de vertragingsketen 12.
Een uitvoering van een concrete keten-5 constructie van de tweede uitvoering getoond in figuur 2, is ge toond in figuur 4. In figuur 4 zijn die delen welke dezelfde zijn als die welke overeenkomen met de delen in figuur 2 omgeven met gestreepte lijnen en aangegeven met dezelfde verwijzings-cijfers.
10 In figuur 4 wordt het video-ingangssignaal vanaf de ingangsklem 11 aangelegd aan een basis van de transistor Q1 welke een bufferketen vormt via een weerstand Rl. Een emitter-uitgang van de transistor Ql wordt toegevoerd aan de 1H vertragingsketen 12 welke een belasting gekoppelde inrichting bevat en 15 aan de optelketen 14 welke de weerstanden E3 en R4 bevat. De emitteruitgang van de transistor Q1 wordt ook toegevoerd aan een basis van de transistor Q2 in de aftrekketen 13. De aftrekketen 13 bevat de transistor Q2, een transistor Q3 en een bron 32 van constante stroom.
20 Het vertraagde videosignaal van de 1H ver tragingsketen 12, wordt toegevoerd aan een basis van de transistor Q4 welke een bufferketen vormt. Een emitteruitgang van de transistor Q4 wordt toegevoerd aan de optelketen 14. De emitteruitgang van de transistor Ql die verkregen wordt via de weer-25 stand R4 en de emitteruitgang van de transistor Q4 die verkre gen wordt via de weerstand R3 worden dus opgeteld in het punt 33. Het opgetelde signaal van de optelketen 14 wordt toegevoerd aan de optelketen 16 welke de weerstanden R5 en R6 bevat via een transistor Q5 welke een bufferketen vormt.
30 De emitteruitgang van de transistor Q4 wordt ook aangelegd aan een basis van de transistor Q3 in de aftrekketen 13. De transistor Q3 vormt een differentiaalverster-ker tezamen met de transistor Q2. Een afgetrokken resultaat dat verkregen wordt door het uitvoeren van een aftrekking tussen 35 de signalen van de transistors Ql en Q4 wordt geleverd door een 8401045
-T
- 9 - collector van de transistor Q3.
Dit afgetrokken resultaat van de aftrek-keten 13 wordt toegevoerd aan de ruisafsnijketen 15. De ruis-afsnijketen 15 bevat de diodes Dl en D2 welke parallel gekoppeld 5 zijn met wederzijds tegengestelde polariteiten, een weerstand R7, en een condensator Cl. Wanneer het niveau van het signaal van de transistor Q3 onder de drempelniveaus liggen (aangegeven met de streeppuntlijnen in figuur 3 (D)) van de diodes Dl en D2 worden de diodes Dl en D2 niet IN geschakeld en wordt geen uit-10 gangssignaal verkregen van de ruisafsnijketen 15. Anderzijds wanneer het niveau van het signaal van de transistor Q3 het drempelniveau overschrijdt van de diode Dl of D2 wordt de diode Dl of D2 IN geschakeld. Zodoende wordt het signaal e getoond in figuur 3(E) verkregen van de ruisafsnijketen 15 in dit geval.
15 De weerstanden van een collectorweerstand R8 en een emitterweerstand R9 van de transistor Q3 welke de af-trekketen 13 vormt en de weerstand van de weerstand R7 in de ruisafsnijketen 15 worden respectievelijk zo gekozen dat zij voldoen aan de betrekkingen R8 i) R9 en R8 )►> R7. Daarom kan een 20 spanningsversterking Gl, wanneer de diodes Dl en D2 UIT gescha keld zijn beschreven worden door een betrekking Gl*=>R2/Rl, en een spanningsversterking G2 wanneer de diode Dl of D2 IN geschakeld is beschreven worden door een betrekking G2 =wR3/Rl waarbij Gl G2. Zodoende kunnen de niet lineaire werkkarak- 25 teristieken van de diodes Dl en D2 verbeterd worden. Daarom vormt de transistor Q3 een differentiaalversterker tezamen met de transistor Q2 om de aftrekketen 13 te vormen en werkt ook zodanig dat de niet lineaire werkkarakteristieken verbeterd worden van de ruisafsnijketen 15.
30 Het uitgangssignaal van de ruisafsnijketen 15 wordt toegevoerd aan de optelketen 16 via een transistor Q6 welke een bufferketen vormt. De emitteruitgangen van de transistors Q5 en Q6 worden heengevoerd door de respectievelijke weerstanden R5 en R6 van de optelketen 16 en worden opgeteld in een 35 punt 34. Een opgeteld signaal van het punt 34 wordt verkregen 8401045 -10 -
i V
als het video-uitgangssignaal aan de uitgangsklem 17.
Het uitgangssignaal van de optelketen 16 van het punt 14 wordt aangelegd aan een basis van de transistor Q7 welke een bufferketen vormt. Een emitteruitgang van deze 5 transistor Q7 wordt toegevoerd aan een coefficient vermenigvul- digings- en optelketen 35 welke de weerstand Rl en een weerstand R2 bevat. De keten 35 komt overeen met de coefficientver-menigvuldiger 21 en de optelketen 22 getoond in figuur 2. Het signaal van de transistor Q7 wordt heengevoerd door de weerstand 10 R2 en wordt opgeteld bij het signaal van de ingangsklem 11 dat heengevoerd is door de weerstand Rl, in een punt 31. Het signaal van de transistor Q7 wordt dus vermenigvuldigd met de coefficient (b die beschreven kan worden door een vergelijking (b = Rl/ (Rl + R2) en opgeteld wordt bij het signaal van de ingangsklem 11. 15 In een geval waarbij de weerstanden van de weerstanden Rl en R2 zo gekozen worden dat zij voldoen aan de vergelijking Rl = R2 bijvoorbeeld wordt de coefficient ^ gelijk aan 0,5 en kan de S/N-verhouding verbeterd worden met bij benadering 8 dB. Aanvullend wordt in het geval waarbij de weerstan-20 den van de weerstanden Rl en R2 respectievelijk gekozen worden met 8,2 kohm en 2,2 kohm bijvoorbeeld de coefficient bij benadering gelijk aan 0,8 en kan de S/N-verhouding verbeterd worden met bij benadering 16 dB in dit geval.
8401045

Claims (7)

1. Ruisreductiekefcen voor een. videosignaal waarbij de ruisreductiéketen een vertragingsketen bevat voorzien van een videoingangssignaal waarin een ruis gemultiplexed 5 is voor het vertragen van het videoingangssignaal met een vooruit bepaalde vertragingstijd welke m maal een horizontale aftast-periode bedraagt en waarbij m een geheel getal is inclusief 1 en een eerste optelketen die voorzien wordt van het videoingangssignaal en een vertraagd videouitgangssignaal van de vertragings-10 keten om het videoingangssignaal op te tellen bij het vertraag de videosignaal, met het kenmerk, dat er verder een aftrekketen (13) is aangebracht voorzien van het videoingangssignaal en het vertraagde videouitgangssignaal van de vertragingsketen (12) voor het uitvoeren van een aftrekking tussen het videoingangs-15 signaal en het vertraagde videosignaal, een ruisafsnijketen (15) voor het elimineren van een ruiscomponent die gemultiplexed is bij een nulniveau van een uitgangssignaal van de aftrekketen en om een signaal te leveren met een golfvorm die overeenkomt met een korrelatiefout welke geïntroduceerd is in een uitgangs-20 signaal van de eerste optelketen (14) tengevolge van de optelling die uitgevoerd is in de eerste optelketen en een tweede optelketen (16) voorzien van het uitgangssignaal van de eerste optelketen en een uitgangssignaal van de ruisafsnijketen voor het optellen van de uitgangssignalen van de eerste optelketen en de 25 ruisafsnijketen om een videosignaal te leveren waarin de korre latiefout gecompenseerd is en de ruis verminderd is.
2. Euisreductieketen volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het ruisniveau in het videouitgangssignaal van de tweede optelketen 1/ \f~2 maal het ruisniveau is in het 30 video-ingangssignaal.
3. Euisreductieketen volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat er verder een coefficientvermenigvuldigings-en optelketen (21, 22, 35) is aangebracht voor het vermenigvuldigen van een vooruit bepaalde coefficient met het video- 35 uitgangssignaal van de tweede optelketen en om het vermenigvul- 8401045 » - 12 - digde '.. signaal op te tellen bij het videoingangssignaal, en de vertragingsketen, en waarbij de eerste optelketen en de aftrek-keten respectievelijk voorzien worden van een uitgangssignaal van de coefficientvermenigvuldigings- en optelketen.
4. Ruisreductieketen volgens conclusie 3, . met het kenmerk, dat de coefficientvermenigvuldigings- en optelketen een vermenigvuldiger (21) bevat om de vooruit bepaalde coefficient ^ te vermenigvuldigen met het video-uitgangssig-naal van de tweede optelketen en een derde optelketen (22) om 10 een uitgangssignaal van de vermenigvuldiger op te tellen bij het video-ingangss ignaal.
5. Ruisreductieketen volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de coefficientvermenigvuldigings- en optelketen een coefficientvermenigvuldigings- en optelketen (35) 15 bevat welke bestaat uit een eerste weerstand met een weerstand R1 voorzien van het video-ingangssignaal en een tweede weerstand met een weerstand R2 voorzien van het uitgangssignaal van de tweede optelketen waarbij de eerste en tweede weerstanden gemeenschappelijk gekoppeld zijn in een optelpunt en waarbij het 20. video-uitgangssignaal van de tweede optelketen vermenigvuldigd wordt met de coefficient (¾ die voldoet aan een vergelijking = R1/(R1 + R2) en opgeteld bij het video-ingangssignaal in het optelpunt.
6. Ruisreductieketen volgens conclusie 3, 25 met het kenmerk, dat de tweede optelketen een videosignaal levert dat ontdaan is van de ruis met een ruisverbetering beschreven door 20 log 2 - |b ^/(1 - ).
7. Ruisreductieketen volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de aftrekketen een differentiaalversterker 30 bevat welke een paar transistors (Q2, Q2) bevat en waarbij de ruisafsnijketen een keten bevat welke een paar diodes (Dl, D2) bevat die parallel gekoppeld zijn met wederzijds tegengestelde polariteiten, en waarbij één (Q3) van het paar transistors dat gekoppeld is met het paar diodes ook werkt om een niet lineaire 35 werkkarakteristiek te compenseren van een keten welke het paar 1401045 Λ - 13 - ψ diodes bevat. 8401045
NLAANVRAGE8401045,A 1983-04-07 1984-04-03 Ruisreductieketen voor een videosignaal. NL189538C (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP58061295A JPS59186474A (ja) 1983-04-07 1983-04-07 映像信号処理回路
JP6129583 1983-04-07
JP11685183 1983-07-27
JP11685183U JPS6025280U (ja) 1983-07-27 1983-07-27 映像信号の処理回路

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8401045A true NL8401045A (nl) 1984-11-01
NL189538B NL189538B (nl) 1992-12-01
NL189538C NL189538C (nl) 1993-05-03

Family

ID=26402333

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8401045,A NL189538C (nl) 1983-04-07 1984-04-03 Ruisreductieketen voor een videosignaal.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4575760A (nl)
AU (1) AU558091B2 (nl)
BR (1) BR8401618A (nl)
CA (1) CA1202413A (nl)
DE (1) DE3412529A1 (nl)
FR (1) FR2544147B1 (nl)
GB (1) GB2141303B (nl)
NL (1) NL189538C (nl)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6184972A (ja) * 1984-10-03 1986-04-30 Hitachi Ltd 映像信号の垂直方向エンフアシス回路
JPS61121574A (ja) * 1984-11-19 1986-06-09 Hitachi Ltd ビデオ信号処理回路
US4703343A (en) * 1984-12-25 1987-10-27 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Noise reduction feedback type comb filter
US4760449A (en) * 1985-04-03 1988-07-26 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Video signal processing apparatus
JPS6258793A (ja) * 1985-09-03 1987-03-14 Victor Co Of Japan Ltd テレビジヨン信号の同時化回路
US4713694A (en) * 1985-09-09 1987-12-15 Hughes Aircraft Company Noninvasive DC restoration to upgrade AC coupled systems
US4750037A (en) * 1985-10-07 1988-06-07 Victor Company Of Japan, Ltd. Noise reduction system for video signal
US4882618A (en) * 1987-04-15 1989-11-21 Kabushiki Kaisha Toshiba FM signal demodulator for video signal reproducing apparatus
JPH01204573A (ja) * 1988-02-10 1989-08-17 Sony Corp 雑音低減回路
DE3927101A1 (de) * 1989-08-17 1991-02-21 Nokia Unterhaltungselektronik Verfahren und schaltung zum bearbeiten von luminanzsignalen
JPH03112275A (ja) * 1989-09-27 1991-05-13 Sony Corp 雑音低減回路
JPH0468923A (ja) * 1990-07-09 1992-03-04 Sony Corp ノンリニアプリエンファシス・デエンファシスシステム
US5818972A (en) * 1995-06-07 1998-10-06 Realnetworks, Inc. Method and apparatus for enhancing images using helper signals

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS592228B2 (ja) * 1978-12-14 1984-01-17 松下電器産業株式会社 テレビジョン信号の雑音除去方式
JPS55156479A (en) * 1979-05-23 1980-12-05 Matsushita Electric Ind Co Ltd Noise reducing device
JPS57211885A (en) * 1981-06-22 1982-12-25 Victor Co Of Japan Ltd Noise reduction circuit
US4443817A (en) * 1981-11-25 1984-04-17 Faroudja Y C Chroma noise reduction system for quadrature modulated color television picture signals

Also Published As

Publication number Publication date
AU558091B2 (en) 1987-01-15
NL189538B (nl) 1992-12-01
CA1202413A (en) 1986-03-25
FR2544147B1 (fr) 1992-10-02
GB2141303B (en) 1986-11-05
GB2141303A (en) 1984-12-12
GB8409187D0 (en) 1984-05-16
US4575760A (en) 1986-03-11
DE3412529C2 (nl) 1986-11-06
DE3412529A1 (de) 1984-10-18
AU2645084A (en) 1984-10-11
BR8401618A (pt) 1984-11-13
FR2544147A1 (fr) 1984-10-12
NL189538C (nl) 1993-05-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8401045A (nl) Ruisreductieketen voor een videosignaal.
CA1264491A (en) Digital clip and gain circuit
EP0823814B1 (en) Image mixing circuit
JPH03278284A (ja) 画像の鮮鋭度強調方法及びその装置
KR900002384B1 (ko) 잡음 저감 회로
US7391476B2 (en) Method and device for interpolating a pixel of an interline of a field
FR2473240A1 (fr) Camera couleur comportant un circuit de correction d'ouverture verticale
KR900000128B1 (ko) 빗살형 필터
US5936681A (en) Video display monitor employing image interpolation
KR860003704A (ko) 비디오신호 엠파시스회로
KR930007261A (ko) 계조보정 회로
US20020015534A1 (en) Clipping circuit and image processing device employing such a clipping circuit
US6226051B1 (en) Digital video signal filtering to produce a double-sided impulse response
KR900008236B1 (ko) 영상신호 처리장치
CA2231828C (en) Video signal processing
JPH0523672B2 (nl)
EP0852879B1 (en) Video signal processing
KR0167586B1 (ko) 잡음저감장치
JPS62626B2 (nl)
JP3233331B2 (ja) 輪郭補正回路
KR960002700B1 (ko) 수평윤곽신호 생성회로
JP2731634B2 (ja) 輪郭補正回路
JP2006148199A (ja) 画質改善装置および画質改善方法
KR960012601B1 (ko) 직교변조형 칼라 텔레비젼 합성 영상신호의 잡음 제거장치
RU2015561C1 (ru) Устройство для апертурной коррекции изображений

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20040403