NL8204839A - Elektro-dynamische aandrijving voor een luidspreker en daarbij behorend membraan. - Google Patents

Elektro-dynamische aandrijving voor een luidspreker en daarbij behorend membraan. Download PDF

Info

Publication number
NL8204839A
NL8204839A NL8204839A NL8204839A NL8204839A NL 8204839 A NL8204839 A NL 8204839A NL 8204839 A NL8204839 A NL 8204839A NL 8204839 A NL8204839 A NL 8204839A NL 8204839 A NL8204839 A NL 8204839A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
section
dome
membrane
diameter
annular
Prior art date
Application number
NL8204839A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Jensen Int Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jensen Int Inc filed Critical Jensen Int Inc
Publication of NL8204839A publication Critical patent/NL8204839A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R7/00Diaphragms for electromechanical transducers; Cones
    • H04R7/02Diaphragms for electromechanical transducers; Cones characterised by the construction
    • H04R7/12Non-planar diaphragms or cones
    • H04R7/127Non-planar diaphragms or cones dome-shaped
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R9/00Transducers of moving-coil, moving-strip, or moving-wire type
    • H04R9/06Loudspeakers
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R2307/00Details of diaphragms or cones for electromechanical transducers, their suspension or their manufacture covered by H04R7/00 or H04R31/003, not provided for in any of its subgroups
    • H04R2307/029Diaphragms comprising fibres

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Audible-Bandwidth Dynamoelectric Transducers Other Than Pickups (AREA)

Description

ivt v
Elektro-dynamischa aandrijving voor een luidspreker en daarbij behorend membraan.
De uitvinding heeft betrekking op een luidspreker met een van een spreekspoel en een permanente magneet voorziene aandrijving, ook wel genoemd een elektro-dynamische luidspreker. Meer in het bijzonder heeft de uitvin-5 ding betrekking op een aandrijving van het koepeltype en op de vorm van membranen voor een dergelijke aandrijving. Zoals hier gebruikt refereert de uitdrukking "aandrijving" aan een afzonderlijke luidspreker en refereert de uitdrukking "luidspreker" aan een combinatie van aandrijvingen die als 10 een geïntegreerd systeem is georganiseerd.
Bij het pogen een luidspreker-systeem te verschaffen voor het effectief stralen van geluid in het gehele gevoeligheidsbereik van het menselijk gehoor dat gewoonlijk wordt aangenomen te liggen tussen 20 Hz en 20 kHz, 15 is het gebruikelijk twee of meer aandrijvingen in een luidspre- kersysteem aan te brengen, waarbij elke aandrijving geschikt is voor het uitstralen van geluid voornamelijk binnen slechts een gedeelte van dat bereikt. Elektronische wissel-netwerken zijn werkzaam om het elektrische audio-uitgangsvermogen te ver-20 delen over de aandrijvingen om zo een samengestelde responsie te verkrijgen, gemeten in decibels akoestische uitgangsenergie pen eenheid van elektrische energie, die zo goed mogelijk gelijkmatig is over het gehele gevoeligheidsbereik. Bij het ontwerp van dergelijke stelsels dient aandacht te worden ge-25 schonken aan de spreiding van de akoestische energie waarbij aan een ruime spreiding over het gehele bereik in het algemeen de voorkeur wordt gegeven. Bovendien moet aandacht worden geschonken aan de duurzaamheid van de luidsprekers en in het bijzonder van de membranen die in het algemeen een groot opper-30 vlak hébben en zijn vervaardigd van dun plaat-materiaal. Ook moet worden gelet op harmonische vervorming.
Bij het ontwerp van een dergelijk meervoudig aandrijvingssysteem is de keuze van de voornaamste 8204839 « » ί 2 lage tonenstraler of "woofer" een beslissing waar alles om draait. Een gebruikelijke keuze is een conus-aandrijving.
De laagfrequente responsie van een dergelijke aandrijving hangt in het algemeen af van de diameter van de conus en de hoog-5 frequente responsie is omgekeerd evenredig met deze diameter.
Zoals in het algemeen met conus-luldsprekers is de spreiding van het uitgestraalde geluid begrensd door de uitdrukking (1) λ = T d waarin d gelijk is aan de diameter van de conus en Λ de golf-10 lengte is waar beneden de spreiding een voorkeursrichting krijgt. De keuze van de diameter bepaalt aldus zowel de laagfrequente responsie-eigenschappen van het systeem en de mate van spreiding. In ieder geval bestaat vaak de wens de responsie van het systeem boven de uitstralingsmogelijkheid- van de 15 woofer uit te breiden door het gebruik van een "tweeter", met of zonder een tussen- of middenbereik-luidspreker.
Aandrijvingen van het koepel-type zijn nu algemeen bekend. Tot de voorbeelden behoren de in de Amerikaanse octrooischriften 3.328.537 en 4.190.746 beschreven 20 constructies. Omdat de membranen van deze aandrijvingen uit bollen in de richting waarin het geluid wordt uitgestraald, hebben zij een uitmuntende spreiding bij hoge frequenties. Aldus dient de combinatie van een woofer van het conus-type met een aandrijving van het koepeltype van geschikte afmetingen 25 voor responsie bij hoge frequenties voor het in stand houden van een spreiding van het geluid die in meerdere mate vergelijkbaar is met die van de woofer wanneer een vergelijking wordt gemaakt met de combinatie van een woofer van het conustype en een tweeter van het conus-type. Echter leveren aan-30 drijvingen van het koepel-type van de gebruikelijke construc tie zoals bijvoorbeeld beschreven in de hierboven genoemde octrooischriften, indien zij zijn ontworpen voor het leveren van een voldoende responsie bij de hoogste frequenties waarvoor het systeem is bedoeld, onvoldoende responsie in de midden-35 frequenties boven de frequenties waarbij de woofer werkzaam is.
8204839 * ♦ 3 *
Deze tekortkoming kam in enkele gevallen ket opnemen van een derde of middenbereik-aandrijving nodig maken. Indien omgekeerd een aandrijving van het koepel-type is bestemd voor een responsie die voldoende is om de afkapping van de woofer in 5 het middenfrequentiebereik te compenseren, is veelal de res ponsie bij hoge frequenties in ernstige mate begrensd en moet een derde aandrijving of tweeter worden gebruikt om de responsie bij hoge frequenties uit te breiden.
Op grond van de voorafgaande overwegingen 10 is het een belangrijk doel van de uitvinding een aandrijving te verschaffen met zowel een aanzienlijke responsie in het middenfrequentiebereik als in het bereik van de hoge frequenties die voorts een aanzienlijk ruimere spreiding heeft dan aandrijvingen van het conus-type. ----- 15 Een ander doel van de uitvinding is het verschaffen van een aandrijving van het al genoemde type met een duurzame constructie die een aanzienlijk akoestisch vermógen kan verwerken met minimale vermoeiing en beschadiging.
Weer een ander doel is het verschaf-20 fen van een aandrijving van de omschreven soort met in het middenfrequentiebereik een geringe vervorming.
Nog een ander doel is het verschaffen van een aandrijving die is geconstrueerd uit materialen die gelijkmatige eigenschappen hébben die relatief gesproken niet 25 worden aangetast door vocht, temperatuurveranderingen of tem pera tuur-uitersten, en vermoeiing.
Met het oog op het verwezenlijken van de genoemde doelen verschaft de uitvinding een aandrijving van het koepel-type met een membraan dat een koepel-sectie en een 30 ringvormige en gebogen randsectie omvat en die 20 is gecon strueerd dat een aanzienlijk akoestisch vermogen wordt uitgestraald bij frequenties beneden het bereik waarin de koepel-sectie effectief zou uitstralen indien opgehangen aan een rand van de gebruikelijke vorm.
35 De rand volgens de uitvinding is voor- 8204839 ν’-, 4 zien van een ringvormig bevestigingsorgaan dat ten opzichte van de permanente magneet-constructie vast is bevestigd, waarbij de plaats van deze bevestiging op een aanzienlijke afstand ligt van de spreekspoel waar de koepel en de rand bij-5 één komen. Dat wil zeggen dat de diameter van het membraan, gemeten aan de ringvormige bevestiging aan de vaste magneet-constructie, aanzienlijk groter is dan de diameter van de koepel-sectie en de spreekspoel. Bij voorkeur is de verhouding van de eerstgenoemde diameter tot de laatstgenoemde groter 10 dan 2,25.
De koepelsectie zelf kan de vorm hebben van een gedeelte van een bol, of anders kan de vorm parabolisch zijn, waarbij de laatstgenoemde een verder doorlopende responsie bij hoge frequenties levert dan de eerst-15 genoemde.
Door een geschikte keuze van materia len voor de membraan-constructie, in het bijzonder materialen met een voldoende inwendige demping, is het mogelijk een mid-denbereik-luidspreker te verschaffen met een gladde frequen-20 tie-responsie-eigenschap met een groot dynamisch bereik, ge combineerd met een verder doorlopende frequentie-responsie-eigenschap.
De uitvinding wordt hierna toegelicht in een beschrijving van onder andere een voorkeursuitvoerings-25 voorbeeld van de uitvinding. De beschrijving verwijst naar een tekening.
Fig. 1 is een doorsnede langs een middellijn, gezien in zijaanzicht, van een eerste uitvoerings-voorbeeld van de uitvinding dat de voorkeur heeft.
30 Fig. 2 is een bovenaanzicht van het uitvoeringsvoorbeeld in fig. 1.
Fig. 3 laat in doorsnede langs een middellijn in zijaanzicht een tweede uitvoeringsvoorbeeld van het membraan met een parabolische koepel zien.
35 Fig. 4 toont frequentieresponsie-karak- 8204 83 9 5 istieken voor aandrijvingen om een vergelijking mogelijk te maken.
Pig. 1 toont een uitvoeringsvoorbeeld van een aandrijving van het koepel-type volgens de uitvinding, 5 in het algemeen aangeduid met 12, dat de voorkeur heeft. De aandrijving omvat een permanente magneet-constructie van de gebruikelijke uitvoering, omvattende een poolschoen 14 met een daarmee een geheel uitmakende voetplaat 16, een permanente magneet of magneten 18 en een kopplaat 20, waarbij deze onder-10 delen op geschikte wijze met elkaar zijn verbonden, bijvoor beeld door middel van een kleefmiddel, op een gebruikelijke wijze. De magneet of de magneten brengen een permanente mag-neet-flux tot stand in een ringvormige spleet 22. Een beves-tigingsplaat 24 is op geschikte wijze bevestigd aan de kopplaat 15 20 en op de plaat 24 is een klemplaat 26 op geschikte wijze vastgezet om daarop een membraan 28 te klemmen. Het membraan is bevestigd aan een spreekspoel 30 die trilt om akoestische energie uit te stralen die wordt ontwikkeld door het lopen van een stroom in de spoel.
20 Het membraan 28 omvat twee secties, namelijk een koepel-sectie 32 en een rand-sectie 34. In het getekende uitvoeringsvoorbeeld dat op dit ogenblik de voorkeur heeft, zijn deze twee secties gevormd in vacuum of op andere wijze vervaardigd uit één enkele plaat materiaal en vormen 25 zij aldus een enkel lichaam. Op andere wijze kunnen de twee secties worden gevormd uit afzonderlijke platen materiaal waarbij de buitenomtrek van de koepel-sectie en de binnenomtrek van de rand-sectie aan elkaar worden bevestigd met ieder geschikt middel, zoals een kleefmiddel. De hier in gedane ver-30 wijzingen naar de koepelsectie en de rand-sectie die aanéén zijn "gevoegd", bedoelen zowel de één geheel vormende uitvoering die de voorkeur heeft als de alternatieve uitvoering te omvatten, en de verwijzingen naar de omstandigheid dat de rand-sectie is "gebogen" betekenen dat de randsectie een gekromde 35 vorm heeft in doorsnede, zoals in fig. 1 is getekend. De krom- 8204839 6 # ming van deze vorm is bij voorkeur althans nagenoeg die van een cirkelboog.
Op de plaats waar de koepel en de rand bijéén komen, is een cilindervormige spoelhouder 36 bevestigd 5 die de spreekspoel 30 in de spleet 22 draagt. Het membraan 28 is verder voorzien van een flens 37 die wordt vastgezet tussen de platen 24 en 26. Bij voorkeur zijn de koepelsectie en de randsectie geheel dicht en hebben zij de getekende vormen in alle doorsneden in vlakken die gaan door de as van de aan-10 drijving, zoals aangegeven door fig. 2. In de plaat 26 zijn gaten 38 aangebracht om deze door middel van schroeven op de plaat 24 vast te zetten.
Op de plaat 26 zijn aansluitklemmen 40 bevestigd die door aansluitdraden 42 en 44 zijn aangesloten 15 aan de respectievelijke einden van de spreekspoel 30.
Een dop 46 die een lichaam van glas-vezelmateriaal, schuimplastic of vezelig materiaal bevat, is door kleven bevestigd op een oppervlak van de poolschoen 14 onder de koepel 32 en dient voor het absorberen van akoesti-20 sche energie die wordt uitgestraald vanuit de onderkant van de koepel waardoor reflecties aan de poolschoen 14 die anders zouden interfereren met de akoestische energie die rechtstreeks vanuit het oppervlak van de koepel wordt uitgestraald, tot een minimum worden teruggebracht.
25 De spleet 22 zoals die hier wordt bedoeld, omvat zowel de ruimte tussen de houder 36 en de poolschoen 14, als de ruimte tussen de spreekspoel 30 en de kop-plaat 20. Deze spleet is althans nagenoeg geheel gevuld met "ferrofluid" dat een vloeistof is die in suspensie magnetische 30 deeltjes bevat en opzich bekend is voor gebruik in luidsprekers om te dienen als een warmte-brug van de spreekspoel naar de kopplaat 20.
In een constructie volgens fig. 1 en fig. 2 zijn de relatieve afmetingen van de koepel-sectie en de 35 rand-sectie zo gekozen dat het oppervlak van de rand werkt als 8204839 .s ".
een straler van een aanzienlijk akoestisch vermogen. Om het belang van de afmetingen toe te lichten geven in fig. 1 de letters "a" en "d" de kanten aan van de buitenomtrek van de rand 34, de letters "b" en "c" de voegpunten tussen de koepel 5 en de rand, de letters "e" en "£” de punten op de rand die het verst verwijderd zijn van het vlak van de ringvormige bevestiging van de rand tussen de platen 26 en 24, en de letter "g" het punt op de koepel dat het verst van dat vlak is verwijderd. De letters "h", "i" en "j" verwijzen naar punten in het-10 zelfde vlak asm de voet van de loodlijnen op dat vlak die gaan door respectievelijk de punten "g", "e" en "f". De volgende maten zijn van toepassing op een uitvoeringsvoorbeeld dat op dit moment de voorkeur heeft.
Maat_cm 15 ad 11,7 bc 5,1 ei = fj 1,12 gh 1,60
Opgemerkt wordt dat de verhouding 20 "ad" tot "bc” 2,3 is. In de praktijk kunnen de genoemde maten wat grootte en relatieve waarde betreft worden gevarieerd afhankelijk van het frequentiebereik van de nagestreefde nuttige responsie en van de geschiktheid voor het verwerken van het vermogen van de gebezigde materialen. Teneinde een prestatie 25 te verkrijgen bij een voldoend lage middenfrequentie met een constructie die stabiel genoeg is voor een adequate energie-verwerking met de beschikbare methoden en materialen van de membraanconstructie, moet de diameter van de koepel aan zijn omtrek en van de binnenkant van de rand tenminste ongeveer 30 3,8 cm bedragen. Ook bedraagt in ieder geval de verhouding ad/bc tenminste 2,3. Voorts bedraagt bij voorkeur de verhouding ei/ab tenminste 0,33.
De materialen waaruit het membraan is opgebouwd, zijn van groot belang bij het verkrijgen van de 35 verlangde energieverwerkingscapaciteit zonder beschadiging, 8204839 8 * ' de verlangde geschiktheid uitéén lopende omstandigheden wat betreft vochtigheid, hitte en koude te weerstaan, en de verlangde bestendigheid tegen vermoeiingsgebreken te verkrijgen.
Het op dit ogenblik de voorkeur hebbende membraanmateriaal voor 5 zowel de koepel als de rand is een plaatmateriaal van met talk gevuld polypropeen. Tot de andere membraanmaterialen die kunnen worden toegepast, behoren vinylfilm waarop een laagje aluminium in vacuum is afgezet, en polycarbonaat-film.
Fig. 3 toont een tweede uitvoerings-10 voorbeeld van het membraan volgens de uitvinding. Dit uitvoe- ringsvoorbeeld is identiek aan dat volgens fig. 1 en fig. 2, behalve wat betreft de vorm van de koepel in doorsnede. Een koepel 48 met parabolische doorsnede is als een geheel gevormd met een ringvormige gebogen rand 50 van praktisch dezelfde vorm 15 als de rand 34, of is bevestigd aan een ringvormige rand van dezelfde vorm, waarbij het membraan een flens 52 heeft voor ringvormige bevestiging in een vaste positie ten opzichte van de onderdelen van de permanente magneten. Een spoelhouder 54 is bevestigd aan de voeg tussen de koepel en de rand en draagt 20 een schroeflijnvormige spreekspoel 56. De parabolische vorm van de koepel verlengt het hoogfrequente eind van de responsie-karakteristiek zoals met meer bijzonderheden zou worden toegelicht onder verwijzing naar fig. 4.
Fig. 4 laat typerende frequentie-res-25 ponsiekarakteristieken zien voor drie aandrijvingen die ter toelichting zijn opgenomen. Een getrokken lijn 58 stelt voor de responsie van het uitvoeringsvoorbeeld in de figuren 1 en 2 met een koepel die een deel van een bol is. Een gebroken lijn 60 stelt voor een gedeelte van de responsiekarakteristiek van een 30 bekende aandrijving van het koepel-type met dezelfde afme tingen van de koepel als in fig. 1 maar met een rand als gebruikt in de stand van de techniek. In de stand van de techniek worden randen louter en alleen gebruikt voor het ophangen of steunen van de koepel. Dergelijke randen kunnen var hetzelfde materiaal 35 zijn als de koepel of van een ander materiaal en hebben betrek- 8204839 J» t 9 kelijk kleine afmetingen in de radiale richting gezien vanuit de as van de luidspreker. De kromme 60 stelt voor een uitvoe-ringsvoorbeeld met een afmeting "ab" van 6 mm of minder en zonder merkbare geschiktheid tot het uitstralen van geluid.
5 De karakteristieken 58 en 60 lopen in elkaar over bij een fre quentie die iets boven 1000 Hz ligt, en bij hogere frequenties van de karakteristieken praktisch samen met als oorzaak de gelijke eigenschappen van de koepels.
In fig. 4 is voorts een gebroken lijn 10 62 getekend die een aandrijving voorstelt als die in fig. 1, maar met het membraan volgens fig. 3. Deze karakteristiek laat een verder doorlopende responsie bij hoge frequenties zien die overgaat in de getrokken lijn 58 bij ongeveer 10.000 Hz.
Bij lagere frequenties heeft het uitvoeringsvoorbeeld- met de 15 parabolische koepel dezelfde karakteristiek als de uitvoering volgens fig. 1 en fig. 2.
Een nadere beschouwing van fig. 4 laat zien dat de uitvoeringsvoorbeelden volgens zowel fig. 1 als fig. 3 een aanzienlijke verbetering opleveren ten opzichte 20 van de koepelconstructie volgens de stand van de techniek en wel door de verlengde responsie bij lage frequenties. Aannemende dat het gebied van de praktisch "vlakke" responsie 0 decibel voorstelt, kan bijvoorbeeld verder worden aangenomen dat het effectieve frequentiébereik van de aandrijving zodanige 25 frequenties omvat die minder dan 6 decibel onder het nul- niveau liggen. Op deze basis heeft de bekende aandrijving van het koepel-type een nuttig bereik dat loopt van ongeveer 650 tot ongeveer 10.000 Hz, de aandrijving van het koepel-type volgens de uitvinding waarin de koepel een deel van een bol is, 30 een bereik van ongeveer 300 tot ongeveer 10.000 Hz, en de aan drijving van het koepel-type volgens de uitvinding met parabolische koepel een bereik van ongeveer 300 tot ongeveer 15.000 Hz.
In bepaalde uitvoeringsvormen van de 35 aandrijving van het koepel-type met parabolische koepel kan 8204839 10 de hoogfrequente responsie verder worden verbeterd waarbij de bovengrens van de bruikbare responsie dicht bij de grenswaarde van 20.000 Hz komt, waardoor de noodzaak van het in het systeem opnemen van een afzonderlijke tweeter wordt ge-5 elimineerd.
Bij de toepassing van de uitvinding verdient het de voorkeur dat de punten op de rand die het verst verwijderd zijn van het vlak van de ringvormige bevestiging daarvan, zoals de punten "e" en "f" in fig. 1, dichter 10 bij het vlak liggen dan het punt op de koepel dat het verst van het vlak is verwijderd, zoals het punt "g". Dit kenmerk zal een betere spreiding van akoestische energie over een ruimer frequentiebereik verzorgen bij vergelijking met aandrijvingen van het conus-type van gelijke afmetingen.....
15 Een van de voordelen van de uitvinding, zoals eerder al vermeld, is de duurzaamheid van een typische aandrijving van het koepel-type die is ontworpen voor het leveren van een responsie in een adequaat frequentiebereik voor gebruik als de middenbereik-aandrijving in een luidspreker-20 systeem met een aantal aandrijvingen. Dat wil zeggen dat de vormen van de koepel en de rand wanneer zij voor de verlangde frequentieresponsie zijn gekozen, zodanig zijn dat bij gebruik van de voorkeursmaterialen beschadiging van het membraan tot een minimum is teruggebracht. Ook stellen de voorkeursmateria-25 len de aandrijving in staat tot de beoogde prestaties onder uitéén lopende omstandigheden van vochtigheid en temperatuur.
Het zal duidelijk zijn dat ofschoon de vorm van de koepel in de toegelichte uitvoeringsvoorbeelden hier zijn beschreven als een gedeelte van een bol, respec-30 tievelijk parabolisch, in de praktijk variaties in de vorm kun nen optreden als gevolg van fabrikage-omstandigheden. Voor het bepalen van de preciese effecten van dergelijke variaties op de totale prestatie van de aandrijving kan gebruik worden gemaakt van proefondervindelijke methoden. Echter blijven zoda-35 nige variaties binnen de geest of strekking vancfe uitvinding.
8204839

Claims (13)

1. Elektro-dynamische aandrijving voor een luidspreker met in combinatie permanente magneet-organen met poolschoenen die een ringvormige spleet bepalen, 5 een membraan dat een koepel-sectie en een ringvormige rand- sectie omvat, waarbij de koepelsectie aan zijn omtrek is gevoegd aan de binnenkant van de randsectie en de buitenkant van de randsectie is voorzien van een ringvormig bevestigings-orgaan dat vast is bevestigd ten opzichte van het permanente 10 magneetorgaan en een spoel die is bevestigd aan het membraan ter plaatse van de aanéénvoeging van de koepel-sectie en de rand-sectie en die steekt in de spleet, met het kenmerk, dat de diameter van het membraan aam zijn omtrek tenminste 3,8 cm bedraagt, dat de rand-sectie een gebogen vorm heeft, en-dat 15 de diameter van de rand ter plaatse van het bevestigingsorgaan meer dan 2,3 maal de diameter van de spoel is.
2. Aamdrijving volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de koepel althans in hoofdzaak de vorm heeft vam een gedeelte van een bol.
3. Aandrijving volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de koepel althans in hoofdzaak de vorm heeft van een parabool.
4. Aandrijving volgens conclusie 1,2 of 3, met het kenmerk, dat de ramd een kromming heeft die 25 althams nagenoeg die vam een cirkelboog is, en wel in iedere doorsnede volgens een middellijn van het membraem.
5. Aamdrijving volgens één vam de voorafgaamde conclusies, met het kenmerk, dat de maucimale afstand van het oppervlaüc van de koepel-sectie ten opzichte 30 vam het vlak vam het ringvormige bevestigingsorgaan groter is dan de maximale afstand van het oppervlak van de rand-sectie tot dit vlade.
6. Aandrijving volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de maximale afstamd van het oppervlak 35 vam de ramd-sectie tot het vlak vam het ringvormige bevestigings- 8204839 •V ,* orgaan tenminste 1/3 is van de afstand van de spoel tot het ringvormige bevestigingsorgaan.
7. Membraan voor een elektro-dynami-sche aandrijving, gekenmerkt door een koepel-sectie met een 5 diameter van tenminste 3,8 cm aan zijn omtrek, en een gebogen ringvormige rand-sectie die aan zijn binnenkant is gevoegd aan de omtrek van de koepel-sectie en die aan zijn buitenkant geschikt is gemaakt voor ringvormige bevestiging, waarbij de diameter van de buitenkant groter is dan 2,3 maal de diameter 10 aan de binnenkant.
8. Membraan volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat de koepel-sectie en de rand-sectie een enkel geheel vormend lichaam zijn.
9. Membraan volgens conclusie 7- of 8, 15 met het kenmerk, dat de vorm van de koepel-sectie althans nagenoeg die is van een gedeelte van een bol.
10. Membraan volgens conclusie 7 of 8, met het kenmerk, dat de vorm van de koepel-sectie althans nagenoeg die is van een parabool.
11. Membraan volgens conclusie 7 of 8, met het kenmerk, dat de rand een althans nagenoeg cirkelvormige kromming heeft in iedere doorsnede van het membraan volgens een middellijn.
12. Membraan volgens conclusie 7 of 8, 25 met het kenmerk, dat de maximale afstand van het oppervlak van de koepel-sectie ten opzichte van het vlak van de buitenkant groter is dan de maximale afstand van het oppervlak van de rand-sectie ten opzichte van dat vlak.
13. Membraan volgens conclusie 7 of 8, 30 met het kenmerk, dat de maximale afstand van het oppervlak van de rand-sectie ten opzichte van het vlak van de buitenkant tenminste 1/3 bedraagt van de afstand tussen de voeg van de rand-sectie en de koepel-sectie tot de buitenkant. -o-o-o-o-o-o- 8204839
NL8204839A 1982-01-04 1982-12-15 Elektro-dynamische aandrijving voor een luidspreker en daarbij behorend membraan. NL8204839A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US33693582A 1982-01-04 1982-01-04
US33693582 1982-01-04

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8204839A true NL8204839A (nl) 1983-08-01

Family

ID=23318363

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8204839A NL8204839A (nl) 1982-01-04 1982-12-15 Elektro-dynamische aandrijving voor een luidspreker en daarbij behorend membraan.

Country Status (12)

Country Link
JP (1) JPS58120395A (nl)
AR (1) AR229719A1 (nl)
AU (1) AU9188082A (nl)
BE (1) BE895537A (nl)
BR (1) BR8300004A (nl)
DE (1) DE3248650A1 (nl)
DK (1) DK383A (nl)
FR (1) FR2519502A1 (nl)
GB (1) GB2113041A (nl)
IT (1) IT8249773A0 (nl)
NL (1) NL8204839A (nl)
SE (1) SE8207483L (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8603645D0 (en) * 1986-02-14 1986-03-19 Celestion Int Ltd Loudspeakers
JPH02146899A (ja) * 1988-06-13 1990-06-06 Foster Electric Co Ltd スピーカ振動部材
JPH02281899A (ja) * 1989-04-22 1990-11-19 Pioneer Electron Corp コーン型スピーカ
DE19651033A1 (de) * 1996-12-09 1998-06-10 Sennheiser Electronic Elektrodynamischer Wandler
JP3874183B2 (ja) * 2002-05-21 2007-01-31 フォスター電機株式会社 電気音響変換器用振動板
GB2414619A (en) * 2004-05-24 2005-11-30 Blast Loudspeakers Ltd Loudspeaker with parabolic or catenary shaped dome
GB201911086D0 (en) * 2019-08-02 2019-09-18 Element Six Tech Ltd Non-planar diomand body

Also Published As

Publication number Publication date
BR8300004A (pt) 1983-08-30
IT8249773A0 (it) 1982-12-30
AR229719A1 (es) 1983-10-31
SE8207483L (sv) 1983-07-05
DK383D0 (da) 1983-01-03
FR2519502A1 (fr) 1983-07-08
DE3248650A1 (de) 1983-07-14
JPS58120395A (ja) 1983-07-18
SE8207483D0 (sv) 1982-12-29
AU9188082A (en) 1983-07-14
GB2113041A (en) 1983-07-27
BE895537A (fr) 1983-05-02
DK383A (da) 1983-07-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102884809B (zh) 具有压缩腔的同轴扬声器系统
US7366318B2 (en) Suspension for the voice coil of a loudspeaker drive unit
JP5662462B2 (ja) 無指向性スピーカ
US6639993B2 (en) Loudspeaker with low distortion and high output power
JP4743793B2 (ja) スピーカー振動板およびこれを用いたスピーカー
JP5258907B2 (ja) 入れ子式複合ラウドスピーカ駆動ユニット
CN105323665B (zh) 用于优化压缩驱动器中的调相插塞性能的孔型和定向
CN108632724B (zh) 扬声器声学多样性孔状框架
JP2007533229A (ja) スピーカドライブユニット又はマイクロフォン用のダイアフラム
JP3924918B2 (ja) 楕円型スピーカ
NL8204839A (nl) Elektro-dynamische aandrijving voor een luidspreker en daarbij behorend membraan.
GB2313976A (en) Dissipating voice coil heat through loudspeaker diaphragm via heat conductive bobbin and subcone
US20150256910A1 (en) Non-directional transducer
US10897673B2 (en) Diaphragm, speaker unit using same, headphones, and earphones
JP2007502040A5 (nl)
EP0444034A1 (en) Electrodynamic transducer structure
JP6989751B2 (ja) ダストキャップおよびこれを用いる動電型スピーカー
US11523210B1 (en) Omnidirectional speaker with inverted dome diaphragm and separate exits
JPS60171900A (ja) スピ−カ
JP2009267875A (ja) ダストキャップ、および、これを用いた動電型スピーカー
JP7141906B2 (ja) スピーカ用の振動板およびスピーカ
JP2715409B2 (ja) ドーム形スピーカ
US20240007784A1 (en) Omnidirectional loudspeaker with asymmetric vertical directivity
JP2000197175A (ja) スピ―カ
KR200480337Y1 (ko) 무지향 정전형 스피커 및 무지향 정전형 스피커 시스템

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed