NL8202204A - Gordelklem voor veiligheidsgordelstelsels voor inzittenden van voertuigen. - Google Patents

Gordelklem voor veiligheidsgordelstelsels voor inzittenden van voertuigen. Download PDF

Info

Publication number
NL8202204A
NL8202204A NL8202204A NL8202204A NL8202204A NL 8202204 A NL8202204 A NL 8202204A NL 8202204 A NL8202204 A NL 8202204A NL 8202204 A NL8202204 A NL 8202204A NL 8202204 A NL8202204 A NL 8202204A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
belt
clamping jaw
frame
clamp according
deformable
Prior art date
Application number
NL8202204A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Takata Kojyo Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Takata Kojyo Co filed Critical Takata Kojyo Co
Publication of NL8202204A publication Critical patent/NL8202204A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60RVEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60R22/00Safety belts or body harnesses in vehicles
    • B60R22/34Belt retractors, e.g. reels
    • B60R22/36Belt retractors, e.g. reels self-locking in an emergency
    • B60R22/42Belt retractors, e.g. reels self-locking in an emergency having means for acting directly upon the belt, e.g. by clamping or friction
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60RVEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60R22/00Safety belts or body harnesses in vehicles
    • B60R22/28Safety belts or body harnesses in vehicles incorporating energy-absorbing devices

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Automotive Seat Belt Assembly (AREA)
  • Clamps And Clips (AREA)

Description

è'~ *
* J
N.0. 31141 1
Gordelklem voor veiligheidsgordelstelsels voor Inzittenden van voertuigen.
De uitvinding heeft betrekking op een gordelklem voor veiligheidsgordelstelsels, en heeft in het bijzonder betrekking op een gordelklem waarin een tot het stelsel behorend gordelsegment is ingeklemd en waarvan de beweging tussen een vaste klemkaak en een beweegbare klemkaak 5 wordt verhinderd zolang de spankracht in de gordel zich onder een vooraf bepaald niveau bevindt, terwijl een slip door de kaken wordt toegelaten wanneer de spankracht het vooraf bepaalde niveau overschrijdt teneinde de kinetische energie te absorberen van een inzittende, die in voorwaartse richting wordt geduwd tegen het gordelstelsel.
10 In de afgelopen jaren maakten velligheidsgordelstelsels, waarmee de meeste voertuigen werden uitgevoerd, gebruik van in noodgevallen vergrendelende vasthoudelementen. Een van de problemen die zich voordoen bij in noodgevallen vergrendelde vasthoudelementen is, dat ze een aanzienlijke mate van verlenging van de effectieve lengte van de gordel 15 toelaten tijdens een botsing als gevolg van de verdichting van de diverse windingen van de gordel op de gordelhaspel. Deze windingen of lussen van de gordel, die op de haspel blijven wanneer de gordel wordt omgedaan, zijn naar verhouding los en de zeer hoge krachten die op de gordel inwerken tijdens een botsing zijn voldoende om deze windingen 20 aanzienlijk te verdichten, waardoor het mogelijk wordt dat een lengte van de gordel van de gordelhaspel wordt afgetrokken zelfs wanneer de haspel tegen rotatie is vergrendeld door het in noodgevallen vergrendelende mechanisme.
Er zijn reeds diverse voorstellen gedaan voor het verschaffen van 25 een soort klem in samenwerking met een in noodgevallen vergrendelend vasthoudelement teneinde dit vrijkomen van een gordellengte van de haspel als gevolg van verdichting van de achterblijvende lussen te reduceren of te elimineren. Veel van de in het verleden gedane voorstellen zijn onbevredigend gebleken, opfwel omdat ze de gordel nooit geheel 30 vergrendelen maar laten slippen, ofwel omdat ze de band mogelijk kunnen doen breken bij het optreden van een zeer hoge uittrekkracht. Er zijn ook gordelklemmen geweest die klaarblijkelijk in staat waren de uittrekkracht op redelijke wijze te weerstaan zonder bandbreuk, maar deze waren moeilijk te lossen, een duidelijk ongemak voor de gebruiker, die 35 telkens met de hand de gordel moest losmaken nadat de kleminrichting was geactiveerd.
In onderhavige aanvrage wordt nu een gordelklem beschreven die de 8202204 i % k 2 algemene principes van veel conventionele gordelklemmen volgt, maar hun mogelijke problemen en nadelen overwint en de gordel op een effectieve en relatief eenvoudige wijze geheel vergrendelt. In het bijzonder bevat deze gordelklem een beweegbare klemkaak, een vaste klemkaak en een be-5 weegbare keerrol met een geribbeld oppervlak waar omheen de gordel in een nagenoeg volledige U-bocht is gewikkeld. Bij het uitoefenen van een trekkracht in de goprdel boven een geselecteerd niveau komt de keerrol aan tegen de beweegbare klemkaak en beweegt deze in de richting van de' vaste klemkaak, waarbij de gordel tussen de kaken wordt ingeklemd. Ten-10 einde ervoor te zorgen dat de keerrol niet blijft haken wanneer de band wordt uitgetrokken in een scheve richting (in een richting zijdelings op de bandlengterichting), wordt de keerrol gedragen door een U-vormige hefboom en ondersteund door een as die glijdt in gekromde geleidings-sleuven in het frame, en derhalve blijft de as van de keerrol parallel 15 aan het doorsnedeprofiel van de vaste klemkaak tijdens de beweging ervan in responsie op een kracht in de gordel en oefent een uniforme druk uit op de gordel in breedterichting ervan. Voor een volledioge be-« schrijving en illustratie van de bovengenoemde gordelklem wordt verwe zen naar de beschrijving en tekeningen van de Europese octrooiaanvrage 20 81.302943.6, die op 29 juni 1981 op naam van Takata Kojyo Company LTD is ingediend.
In veel tot nu toe uit de stand der techniek bekende gordelklemmen neemt de op de gordel uitgeoefende knijpdruk toe met de toename van de spanbelasting in de gordel. De knijpdruk kan een niveau bereiken dat 25 hoog genoeg is om breuk in de gordel te veroorzaken, in het bijzonder wanneer de klemmen scherpe tanden of gekartelde oppervlakken bezitten die in de band indringen teneinde slip te voorkomen. Een manier om de kans op gordelbreuk te reduceren is het monteren van de gehele klemsa-menstelling of gordelanker op een struktureel element zoals een klamp, 30 die zodanig is ontworpen dat ze kan deformeren wanneer de gordelkracht hoog genoeg wordt om breuk te doem optreden. Een andere manier is door middel van geschikte stopelementen de mate van beweging van de beweegbare kaak in de richting van de vaste kaak te begrenzen zodat de knijp-kracht op de gordel niet hoog genoeg kan worden om een risico op gor-35 delbreuk te lopen. Beide benaderingswijzen echter zijn moeilijk op een betrouwbare goedkope en eenvoudige manier te bereiken. In het laatste geval moeten strenge fabrikagetoleranties worden gehandhaafd om te verzekeren dat de spleet tussen de kaken op exact de juiste afmeting wordt gehandhaafd omdat anders de knijpkracht te laag kan worden waardoor de 40 band al gaat slippen bij een te lage trekbelasting, of te hoog wordt 8202204 1 j- * 3 waardoor het risico van gordelbreuk toeneemt.
In overeenstemming met de uitvinding wordt nu een verbetering gepresenteerd van een gordelklem voor een voertuig-veiligheidsgordelstel-sel, welke verbetering kan worden gebruikt bij gordelklemmen die voor-5 zien zijn van een frame, een vaste klemkaak gemongteerd op het frame aangrenzend aan de weg van een gordel van het stelsel en een beweegbare klemkaak die op geschikte wijze zodanig in het frame is gemonteerd dat ze door de band wordt aangegrepen en wordt bewogen in responsie op een spanning in de band in de richting van de vaste klemkaak zodanig, dat 10 de band wordt ingeklemd tussen de kaken en verder uittrekken van de band wordt verhinderd.
De uitvinding draagt nu het kenmerk, dat er tenminste een stopop-pervlak op het frame aanwezig is, dat in aanraking kan komen met de beweegbare klemkaak teneinde de mate van beweging daarvan in de richting 15 van de vaste klemkaak te begrenzen en dat er tenminste een element aanwezig is aangebracht tussen de vaste klemkaak en het frame, welk element besatemd is om te deformeren in responsie op een vooraf bepaalde spanbelasting in de gordel waardoor de gordel kan slippen door de klem-kaken bij deze belasting en de kinetische energie kan absorberen van 20 een inzittende, die voorwaarts wordt gedrukt tegen het gordelstelsel.
Het deformeerbare element kan bestaan uit een lichaam van een elastomeren synthetische hars, bijvoorbeeld polyester of polyerethaan in vaste of cellulaire vorm, een lichaam van natuurlijke of synthetische rubber, een zacht metaal zoals aluminium, een aluminiumlegering of lood, of een 25 bros materiaal zoals een keramisch materiaal. Afhankelijk van het voor het deformeerbare element gekozen materiaal kan dit element elastisch of plastisch worden gedeformeerd onder de spanning die wordt opgeroepen in responsie op de vooraf bepaalde spanbelasting in de gordel waarbij slippen van de band wordt toegelaten. Per definitie deformeren elasto-30 mere materialen op elastische wijze. Zachte metalen lichamen worden zodanig ontworpen dat ze plastisch deformeren onder de erop uitgeoefende i kracht bij de vooraf bepaalde spanbelasting. Brosse materialen worden zodanig gekozen dat ze breken onder de samendrukkende kracht bij de vooraf bepaalde spanbelasting. Naast een ruime variatiemogelijkheid 35 voor de keuze van de materialen voor het deformeerbare orgaan kunnen ook de vorm en afmetingen van het orgaan variëren, waarbij de vormvariaties bijvoorbeeld omvatten platen, stangen en buizen.
Voor een beter begrip van de uitvinding wordt verwezen naar de volgende beschrijving van uitvoeringsvoorbeelden ervan die worden ver-40 duidelijkt aan de hand van de bijgaande figuren.
8202204 4
Figuur 1 toont een zijaanzicht van een gordelvasthouder- en klem-samenstelling waarin de uitvinding wordt toegepast waarbij een gedeelte van de figuur is opengewerkt.
Figuur 2 toont een soortgelijk zijaanzicht als figuur 1.
5 Figuur 3a toont een zijaanzicht van de klemkaken alsmede een uit voeringsvorm van het deformeerbare orgaan, waarbij een deel van het aanzicht in doorsnede is opengewerkt en de klemkaken getoond zijn in de positie die ze aannemen onder een relatief lage spankracht in de gordel.
10 Figuur 3b toont een soortgelijk aanzicht als figuur 3a met uitzon dering van het feit dat de klemkaken en het deformeerbare orgaan zijn getoond in de posities die ze aannemen wanneer de gordel onder een hoge spanbelasting staat.
Figuur 4 toont een soortgelijk aanzicht als de figuren 3a en 3b 15 met uitzondering van het feit dat de delen zijn getoond in de posities die ze innemen wanneer de gordel slipt.
Figuur 5 toont een zijaanzicht van de klemkaken samen met een andere uitvoeringsvorm van het deformeerbare element, waarbij een gedeelte van de figuur is opengewerkt.
20 Figuur 6 toont een gedeeltelijk opengewerkt aanzicht van een ande re uitvoeringsvorm van het deformeerbare element.
Figuur 7 toont een zijdelingse doorsnede door een vaste klemkaak en een deformeerbaar element in eën verdere uitvoeringsvorm.
Figuur 8 toont een gedeeltelijk bovenaanzicxht van de in figuur 7 25 getoonde struktuur.
Figuur 9 toont een last-verlengings-diagram voor een gordel die wordt gebruikt samen met een gordelklem volgens de uitvinding.
De in figuur 1 getoonde gordelklem is ingebouwd in een samenstelling die omvat een in noodgevallen vergrendelende vasthoudinrichting 30 12, die van ieder willekeurig geschikt ontwerp kan zijn, waarvan er op dit moment velen alom in gebruik zijn en die derhalve niet in detail zal worden beschreven. De uitvinding kan natuurlijk ook worden toegepast bij een gordelklem die als afzonderlijke eenheid is uitgevoerd en gebruikt wordt samen met een afzonderlijke, in noodgevallen vergrende-35 lende vasthoudeenheid. De uitvinding is echter ook toepasbaar bij gor-delklemmen van verschillende ontwerpen, waarbij de uitvoeringsvormen getoond in de figuren 1 en 2 slechts dienen als voorbeeld van ontwerpen waarbij uitgegaan wordt van een vaste klemkaak, een beweegbare klemkaak en een of andere vorm van mechanisme samenwerkend met de gordel, waar-40 mee de beweegbare klemkaak wordt bewogen in de richting van de vaste 8202204 5
• V
klemkaak teneinde de band aan te grijpen in responsie op een in de gordel optredende spanning in de uittrekrichting*
De in de figuren getoonde samenstelling 10 van de gordelklem en de vasthoudeenheid omvat een U-vormig frame 11 met een basis 11c en een 5 paar zijwanden 11a en 11b. De gordel 13 verloopt vanaf de vasthoudhas-pel over een geleidingrol 28 en vervolgens door de ruimte tussen een vaste klemkaak 21 en een beweegbare klemkaak 22. De vaste klemkaak 21 is gemonteerd op de framebasis 11c op een wijze die in detail getoond is in andere figuren van de tekeningen en die nog in het onderstaande 10 ter sprake komt. De beweegbare klemkaak 22 is voorzien van blokken 23 die aan beide zijden uitsteken en zich bevinden in geleidingssleuven 24 in de respectievelijke zijkanten 11a en 11b van het frame. Veren 25 duwen onder normale omstandigheden de beweegbare klemkaak 22 in de positie die in figuur 1 is getoond, waarin de gladde afgeronde transver-15 sale tanden op de respectievelijke klemkaken naar verhouding ver uit elkaar staan, zodat de band vrij kan bewegen zowel in de afwikkelrich-ting A als in de opwikkelrichting A'.
Na passage door de ruimte tussen de kaken maakt de gordel een nagenoeg complete U-bocht rond een gegolfde keerrol 14, Zodanig dat ze 20 vanaf de keerrol verlopt in een richting die nagenoeg tegengesteld is aan de richting waarin ze de keerrol vanaf de vasthoudhaspel nadert. De keerrol 14 is voorzien van een as 16 die uitsteekt aan beide zijden en verloopt door aangepaste gekromde geleidingssleuven 15a en 15b in de > zijframewanden 11a en 11b. Veren 20 staan in aanraking met de einddelen 25 van de as 16 en houden de keerrol normaal in de positie die getoond is in figuur 1 tegen de bewegingsrichting die optreedt in responsie op gematigde, in de gordel optredende krachten. De as 16 van de keerrol wordt ondersteund in openingen in hefboomarmen 18a en 19a aan beide zijden van de keerrol 14. De hefboomarmen worden gedragen door een as 30 17, die scharniert in openingen in de framezijkanten, zoals aangeduid is met de pijl B-B', en ze zijn stijf gekoppeld met de as en hebben bij voorkeur een vorm van integrale delen van het U-vormige hefboomelement 18 een transversaal verbindingsdeel 18c. Gladde geleidingselementen 27 die door middel van schroeven 26 aan het frame zijn bevestigd houden de 35 gordel in het spoor op de keerrol.
Wanneer relatief lage krachten worden uitgeoefend op de gordel, dat wil zeggen krachten in de richting A’ worden uitgeoefend door de vasthoudeenheid 12 en in de richting A worden uitgeoefend wanneer de gebruiker de gordel uittrekt of wanneer de gordel automatisch wordt 40 uitgetrokken in het geval van een passief veiligheidsgordelstelsel, dan 8202204 6 houden de veren 20 de hefboom 18 en de keerrol 14 tegen van een schar-nierbeweging In de richting B, en de veren 25 houden de beweegbare klemkaak 22 in de in figuur 1 teruggetrokken positie. (De veren 25 kunnen worden weggelaten, omdat de zwaartekracht op gebruikelijke wijze de 5 beweegbare kaak in de teruggetrokken positie zal brengen, maar toepassing van de veren 25 verdient de voorkeur in het geval de blokken zouden kunnen vastlopen in de geleidingssleuven.)
In het geval van een plotselinge stop of een botsing, waardoor het grendelmechanisme van de vasthoudeenheid 12 (hetgeen afhankelijk van 10 het type van de vasthoudeenheid een op traagheid reagerend mechanisme kan zijn of een grendelmechanisme dat reageert op een grote versnelling van de bandhaspel in de afwikkelrichting) zal voorkomen worden dat de gordel afwikkelt van de gordelhaspel. Als de kracht op de gordel een bepaald niveau bereikt dan zal de kracht van de veren 20 worden over-15 wonnen en zal de hefboom 18 tegen de klokwijzerrichting in in de richting B gaan scharnieren, waarbij het gegolfde oppervlak 14a van de keerrol in aanraking komt met een kamoppervlak 22a op de beweegbare klemkaak 22. De klemkaak 22 zal langs de geleidingssleuven 24 worden geduwd in de richting van de vaste klemkaak 21 (zie figuur 2), en de 20 gordel zal worden aangegrepen tussen de gegolfde aangrijpoppervlakken zodanig dat de wrijvingskrachten die hoger zijn dan de uittrekkrachten in de gordel zullen voorkomen dat de band tussen de kaken door beweegt. Hoe groter de uittrekkracht op de gordel, hoe groter de aangrijpkrach-ten van de kaken zullen zijn die deze uittrekkracht tegen gaan. Als de 25 hoge kracht op de gordel afneemt dan zullen de veren 20 de keerrol in de tegengestelde richting B' doen scharnieren terug naar de uitgangspositie die getoond is in figuur 1, en derhalve zal de beweegbare klemkaak teruggebracht worden in de vrijgevende positie door de veren 25.
De in de figuren 3A, 3B en 4 getoonde uitvoeringsvorm van de uit-30 vinding geeft de gordel vrij vanuit de aangrijping van de klemkaken wanneer de uittrekkracht een vooraf bepaalde grootte van bijvoorbeeld 1800 kg bereikt. De vaste klemkaak 21 is bevestigd aan de basis 11c van het frame door middel van een aantal schroeven 29 die vrij verlopen door de basis in van schroefdraad voorziene gaten. Een deformeerbaar 35 orgaan 1 (aangeduid met S in de figuren 1 en 2), in dit geval een plaat van elastomeer materiaal, is aangebracht tussen de vaste klemkaak 21 en het frame 11c. Het materiaal, de afmetingen en de vorm van het defor-meerbare orgaan zijn zodanig gekozen dat de door het deformeerbare orgaan uitgeoefende reaktiekracht wanneer de beweegbare klemkaak 22 zich 40 in de stoppende positie (figuur 3B) bevindt wrijvingskrachten produ- 8202204 7 ceert op de gordel waarvan de grootte correspondeert met een geselecteerde spanbelasting in de gordel, waarbij de gordel gelegenheid krijgt om te slippen.
Onder een naar verhouding lage belasting of onder nullast heeft 5 het samendrukbare orgaan een initiële dikte t]_ (zie figuur 3A). Als de gordelbelasting het vooraf bepaalde punt (bijvoorbeeld 1800 kg) bereikt waarbij het moet gaan slippen (zie figuur 3B) dan bereikt de beweegbare klemkaak 22 een grenspositie die wordt bepaald door samenwerking tussen de blokken 23 en de uiteinden 24a van de sleuven 24, welke 10 uiteinden 24a dienst doen als stopelement. De beweegbare kaak kan dus niet verdser in de richting van de vaste kaak bewegen. Intussen is het samendrukbare element samengedrukt tot een dikte t£ waarbij de wrij-vingskracht in evenwicht is met de op de gordel uitgeoefende uittrek-kracht. De deformatie van het deformeerbare orgaan 1 en de corresponde-15 rende lichte beweging van de vaste kaak 21 in de richting van de frame-basis 11c is tragelijk door een corresponderende verplaatsing h^ van de schroeven. Elke toename van kracht voor beide geselecteerde waarde waarbij de klemkaken de band moeten loslaten, kan niet door de wrij-vingskrachten worden weerstaan, resulteert in een kleine verdere defor-20 matie van het deformeerbare orgaan als gevolg van het feit dat het ingeklemde gedeelte van de gordel strak wordt getrokken en de neiging heeft om rechter te worden onder de hoge belasting gepaard gaande met een corresponderende verplaatsing van de vaste kaak (figuur 4) wanneer de gordel 13 werkelijk slipt, hetgeen is aangegeven met de uiteindelij-25 ke t3 en de verplaatsing h£ in figuur 4. De slip van de band tussen de klemkaken tegen de resterende wrijvingskracht in, welke wrijvings-kracht door de klemkaken op de gordel wordt uitgeoefend, absorbeert de energie van de gebruiker gedurende deze slipperiode.
In de in figuur 5 getoonde uitvoeringsvorm zijn een aantal pennen 30 2 bevestigd aan de vaste klemkaak 21 en met perspassing ingebracht in corresponderende gaten 3 in de framebasis 11c. De perspassing is zodanig dat een vooraf bepaalde wrijvingskracht wordt opgewekt tussen de pennen 2 en de gaten 3, welke kracht wordt opgewekt voor het handhaven van een gewenste maximale wrijvingskracht tussen de gordel en de klem-35 kaken. Als de vooraf bepaalde maximale belasting op de gordel wordt uitgeoefend dan worden de pennen in de gaten geduwd teneinde een verplaatsing van de vaste klemkaak mogelijk te maken en een slipbeweging van de band tussen de klemkaken toe te laten. De pennen kunnen van aluminium of van een aluminiumlegering zijn.
40 De uitvoeringsvorm van figuur 6 laat de gewenste slip van de band 8202204 8 door het begrenzen van de klemkracht op de band door middel van samendrukbare afstandsbuizen 4 van aluminium of een aluminiumlegering, welke buizen op hun plaats worden gehouden door pennen. De afstandsbuizen zijn bestemd om een kracht op te nemen die voldoende is om de maximale 5 klemdruk en de corresponderende wrijving op de band 1 te weerstaan en plastisch te deformeren teneinde slip van de band mogelijk te maken wanneer de bandbelasting deze maximale wrijving overschrijdt.
Zoals blijkt uit de figuren 7 en 8 kan de vaste klemkaak 21 voorzien zijn van positioneerblokken 6 die passen in openingen in de basis 10 11c en belastingen opnemen parallel aan de framebasis 11c. Samendrukba re afstandselementen 5 worden in positie gehouden door schroeven 29 die de kaak 21 vasthouden. Naast de samendrukbare afstandselementen 5 is een nagel 7 aangebracht in een opening 7a aan elk uiteinde van de klemkaak 21 als bijdrage in het opvangen van de klemdruk maar deze nagels 15 laten de vaste klem 21 vrij door buig- of afschuifbewegingen voor de benodigde lichte verplaatsing in de richting van de basis 11c teneinde slip van de band toe te laten.
In plaats van elementen te gebruiken die een verplaatsing van de vaste kaak in de richting van de framebasis mogelijk te maken door 20 elastische of plastische deformatie kan de uitvinding ook worden toegepast met breekbare deformeerbare elementen, bijvoorbeeld keramische elementen die breken op het moment dat het gewenst is om de band vrij te geven. Het zal derhalve duidelijk zijn dat de onderhavige uitvinding zowel elastische en plastische deformatie (door samendrukking of bui-25 ging) van deformeerbare elementen als ook breuk als gevolg van samendrukking of afschuiving van deformeerbare elementen omvat. Verder omvat de uitvinding elastische deformatie van metalen veren als ook natuurlijke en synthetische elastomere materialen.
Figuur 9 toont het gedrag van de gordelklemsamenstelling in de 30 vorm van een belasting-verlenging-kromme voor de gordel 13. Als de belasting in de gordel toeneemt vanaf nul dan zal de band zelf uitrekken zoals blijkt uit het gedeelte van de kromme aangeduid met E. Als de maximale belasting, in dit voorbeeld 1800 kg, wordt bereikt dan zullen de klemkaken de band laten slippen door een kleine toename van de ruimte 35 tussen de klemkaken mogelijk gemaakt door deformatie van het deformeerbare element. Bij de glijdende beweging van de band zal de statische wrijving die op de band werd uitgeoefend op het moment dat de band werd vrijgegeven wijzigen in een dynamische wrijving, waardoor een daling optreedt in de belasting tot ongeveer 1500 kg zodat de effectieve leng-40 te van de band verder toeneemt in het gedeelte van de kromme aangeduid 8202204 -μ 9 met SL in figuur 9. Daarna begint de belasting zich opnieuw op te bouwen in het punt waarin de op de terugtrekhaspel achter gebleven gordel-wikkelingen zich verdichten en de vasthoudeenheid een verdere verlenging van de band tegen gaat.
5 In het geval van deformeerbare elementen die plastisch deformeren resulteert de daling van de spanningsbelasting in de gordel tijdens de slip niet alleen uit de daling van de wrijvingskracht vanwege de over-gang van statische naar dynamische wrijvingskracht, maar ook uit de voortgaande meegeefbaarheid van het deformeerbare element wanneer dit 10 plastisch deformeert. Dat is vertegenwoordigt door de getrokken lijn in figuur 9. Zoals getoond is door de fantoomlijn onderhouden de elastisch deformeerbare elementen een tamelijk uniforme gordelbelasting over de gehele gordelslipperiode. Een deel van de kinetische energie van de inzittende van het voertuig die door de gordel wordt vastgehouden wordt 15 geabsorbeerd door de uitvering van de gordel tijdens de slip door de klem, en de kracht van de gordel op de gebruiker wordt niet ongewenst hoog.
De uitvinding kan worden toegepast in alle typen van vasthoudstel-sels, zowel in actieve als in passieve stelsels, in samenhang met buik-20 gordels, schoudergordels en stuurgordels van driepuntstelsels. In veel passieve stelsels is een groot aantal gordelwikkelingen gewonden op de vasthoudeenheid in de grendelpositie, zodat de uitvinding in het bijzonder in passieve stelsels voordelen biedt.
8202204

Claims (10)

1. Gordelklem voor gebruik in een veiligheidsgordelstelsel van een voertuig voorzien van een frame, een vaste klemkaak gemonteerd op het frame aangrenzend aan de weg van de gordel in het stelsel en een be- 5 weegbare klemkaak die door het frame wordt gedragen en zodanig door de gordel kan worden aangegrepen dat ze wordt bewogen in responsie op een in de gordel aanwezige spanning in de richting van de vaste klemkaak teneinde een deel van de gordel tegen de vaste kaak te drukken en het betreffende deel bewegingsloos te houden, met het kenmerk, dat tenmins-10 te een stopoppervlak op het frame in aanraking kan komen met de beweegbare klemkaak teneinde de mate van zijn beweging in de richting van de vaste klemkaak te begrenzen en dat er tenminste een element aanwezig is tussen de vaste klemkaak en het frame welk element de mogelijkheid heeft om te deformeren in responsie op een vooraf bepaalde spanningsbe-15 lasting in de gordel waarbij het mogelijk is dat de gordel gaat slippen door de klemkaken en de kinetische energie van de gebruiker, die tegen het gordelstelsel in voorwaarts wordt gedwongen, absorbeert.
2. Gordelklem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het defor-meerbare element bestaat uit een lichaam van natuurlijk of synthetisch 20 elastomeer materiaal.
3. Gordelklem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het defor-meerbare element bestaat uit een lichaam van vast of cellulair synthetisch hars.
4. Gordelklem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het defor-25 meerbare element bestaat uit een lichaam van een natuurlijke of synthetische rubber.
5. Gordelklem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het defor-meerbare element bestaat uit een lichaam van een aluminium of een alu-miniumlegering.
6. Gordelklem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het defor- meerbare element bestaat uit een lichaam van een materiaal dat elastisch is wanneer het wordt gedeformeerd onder een spanning die daarin wordt geproduceerd in responsie op de genoemde vooraf bepaalde span-ningsbelasting in de gordel.
7. Gordelklem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het defor- meerbare orgaan bestaat uit een pen die bevestigd is in een gat in het frame.
8. Gordelklem volgens conclusie l, met het kenmerk, dat het defor-meerbare orgaan bestaat uit een buisvormig element dat in positie wordt 40 gehouden tussen de vaste klemkaak en het frame door middel van een aan 8202204 Ο ·ο de klemkaak bevestigde pen·
9. Gordelklem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het defor-meerbare orgaan bestaat uit een afstandselement dat plastisch deformeert bij een kracht boven het bezwijkingspunt van het materiaal daar- 5 van, welke kracht wordt gegenereerd onder een druk die daarin optreedt in responsie op de genoemde vooraf bepaalde belasting in de gordel·
10. Gordelklem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het de-formeerbare element bestaat uit een lichaam van broos materiaal dat breekt onder een kracht die optreedt in responsie op de genoemde vooraf 10 bepaalde spanningsbelasting. ************* 8202204
NL8202204A 1981-05-29 1982-05-28 Gordelklem voor veiligheidsgordelstelsels voor inzittenden van voertuigen. NL8202204A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP8111681 1981-05-29
JP56081116A JPS5937981B2 (ja) 1981-05-29 1981-05-29 シ−トベルト用クランプ装置

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8202204A true NL8202204A (nl) 1982-12-16

Family

ID=13737403

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8202204A NL8202204A (nl) 1981-05-29 1982-05-28 Gordelklem voor veiligheidsgordelstelsels voor inzittenden van voertuigen.

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4422593A (nl)
JP (1) JPS5937981B2 (nl)
AU (1) AU555556B2 (nl)
BE (1) BE893363A (nl)
BR (1) BR8203149A (nl)
CA (1) CA1187459A (nl)
DE (2) DE8215651U1 (nl)
ES (1) ES265515Y (nl)
FR (1) FR2506618B1 (nl)
GB (1) GB2099685B (nl)
IT (1) IT1148552B (nl)
MX (1) MX153970A (nl)
NL (1) NL8202204A (nl)
SE (1) SE448973B (nl)
ZA (1) ZA823758B (nl)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5286057A (en) * 1982-09-08 1994-02-15 Forster Lloyd M Comfort feature
DE3412383A1 (de) * 1984-02-25 1985-10-24 Hans-Hellmut Dipl.-Ing. 2061 Sülfeld Ernst Umlenkvorrichtung fuer einen sicherheitsgurt mit abgestufter gurtbandklemmung
DE3433297A1 (de) * 1984-09-11 1986-06-05 Autoflug GmbH & Co Fahrzeugtechnik, 2084 Rellingen Gurtblockiereinrichtung
DE3440698A1 (de) * 1984-11-07 1986-05-22 TRW Repa GmbH, 7077 Alfdorf Sicherheitsgurtaufroller
GB2167643B (en) * 1984-12-03 1988-06-08 Autoliv Dev Improvements in or relating to a clamp
DE3446981A1 (de) * 1984-12-21 1986-09-18 Britax-Kolb GmbH & Co, 8060 Dachau Klemmvorrichtung fuer ein sicherheitsgurtsystem
JPS61108672U (nl) * 1984-12-24 1986-07-10
DE3629091A1 (de) * 1986-08-27 1988-03-10 Britax Kolb Gmbh & Co Umlenkklemmer
DE3725223A1 (de) * 1987-07-30 1989-02-09 Autoflug Gmbh Klemmvorrichtung
GB2216773B (en) * 1988-04-05 1992-07-15 Gen Engineering Improvements in or relating to a safety belt arrangement
DE8914928U1 (nl) * 1988-04-06 1990-03-01 Autoflug Gmbh & Co Fahrzeugtechnik, 2084 Rellingen, De
GB8903570D0 (en) * 1989-02-16 1989-04-05 Europ Components Corp Safety belt mechanism
JPH03197257A (ja) * 1989-12-26 1991-08-28 Takata Kk シートベルトリトラクタ
JPH0810045Y2 (ja) * 1990-08-31 1996-03-27 株式会社東海理化電機製作所 ウエビング巻取装置
EP0487760A1 (de) * 1990-11-26 1992-06-03 Trw Repa Gmbh Sicherheitsgurt-Rückhaltesystem für Fahrzeuge
JPH04252761A (ja) * 1991-01-28 1992-09-08 Takata Kk シートベルトリトラクタ
GB2282317A (en) * 1993-09-10 1995-04-05 Nsk Ltd A retractor with a belt clamping mechanism
JPH0726264U (ja) * 1993-10-26 1995-05-16 日本精工株式会社 リトラクター
US5588611A (en) * 1994-03-10 1996-12-31 Nsk Ltd. Retractor with a clamping mechanism
US5588609A (en) * 1994-04-13 1996-12-31 Nsk Ltd. Seat belt winding device
JPH08175324A (ja) * 1994-12-27 1996-07-09 Nippon Seiko Kk クランプ付リトラクター
US6260884B1 (en) 1999-03-05 2001-07-17 Indiana Mills & Manufacturing, Inc. D-loop web belt gripper
US10729201B1 (en) 2013-03-01 2020-08-04 Rlf Industries Llc Impact protection apparatus
US20140247129A1 (en) 2013-03-01 2014-09-04 Ricardo Lewis de la Fuente Impact awareness device

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5332128B2 (nl) * 1971-09-18 1978-09-06
US4211377A (en) * 1978-03-24 1980-07-08 Toyota Jidosha Kogyo Kabushiki Kaisha Locking device for a seatbelt system
CA1133868A (en) * 1979-01-22 1982-10-19 Juichiro Takada Belt clamps for vehicle passenger restraint belts
DE2943441A1 (de) * 1979-10-26 1981-04-30 Repa Feinstanzwerk Gmbh, 7071 Alfdorf Gurtband-bremsvorrichtung fuer sicherheitsgurtsysteme
DE2950443C2 (de) * 1979-12-14 1986-02-20 TRW Repa GmbH, 7077 Alfdorf Gurtband-Hemmvorrichtung
US4401281A (en) * 1980-07-03 1983-08-30 Juichiro Takada Belt clamps for vehicle occupant restraint belt systems

Also Published As

Publication number Publication date
MX153970A (es) 1987-03-03
JPS5937981B2 (ja) 1984-09-13
DE8215651U1 (de) 1986-05-07
DE3220234A1 (de) 1983-03-17
BR8203149A (pt) 1983-05-17
SE448973B (sv) 1987-03-30
AU8423682A (en) 1982-12-02
AU555556B2 (en) 1986-10-02
ZA823758B (en) 1983-03-30
US4422593A (en) 1983-12-27
FR2506618B1 (fr) 1988-03-18
SE8203314L (sv) 1982-11-30
GB2099685A (en) 1982-12-15
CA1187459A (en) 1985-05-21
IT8248537A0 (it) 1982-05-28
ES265515Y (es) 1983-07-01
FR2506618A1 (fr) 1982-12-03
DE3220234C2 (de) 1985-12-05
IT1148552B (it) 1986-12-03
GB2099685B (en) 1985-05-15
BE893363A (fr) 1982-09-16
ES265515U (es) 1983-01-16
JPS57196978A (en) 1982-12-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8202204A (nl) Gordelklem voor veiligheidsgordelstelsels voor inzittenden van voertuigen.
US4323204A (en) Belt clamps for vehicle passenger restraint belts
US5242213A (en) Safety belt restraining system for vehicles
DE2432956C3 (de) Gurtaufwickelklemmautomat
US4378915A (en) Braking device for safety belts
WO1991004175A1 (de) Auslösevorrichtung für einen mechanischen energiespeicher
JPH0818535B2 (ja) 自動車の安全ベルト拘束装置
US4949995A (en) Safety belt arrangement
JPH02216344A (ja) 自動車の安全ベルト用エネルギ吸収緩衝装置
KR0166376B1 (ko) 안전 벨트 견인기
US4394992A (en) Energy absorber for load carrying flexible pulling means
CA1133868A (en) Belt clamps for vehicle passenger restraint belts
EP0186105B1 (de) Selbstsonsorische Klemmvorrichtung für ein Sicherheitsgurtsystem
DE3009701A1 (de) Aufrollautomat fuer einen sicherheitsgurt
US4447018A (en) Toggle type web lock
US4401281A (en) Belt clamps for vehicle occupant restraint belt systems
CH650997A5 (de) Brems- und/oder blockiervorrichtung fuer lasttragende flexible zugmittel.
WO2007000290A2 (de) Sicherheitsgurt mit einer aufroll- und sperrvorrichtung für einen gurt mit einer verdickung
JPS6348737B2 (nl)
JP4608812B2 (ja) シートベルトのスルーアンカ
EP1012009A1 (en) Weblocker retractor
RU2555246C1 (ru) Ремень безопасности для транспортного средства
JPH03143754A (ja) シートベルト装置
JPH07246914A (ja) シートベルト巻取り装置
DE8419033U1 (de) Gurtband-Klemmvorrichtung für Kraftfahrzeugsicherheitsgurte

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed