NL8201405A - Digitale its-signaalgenerator, bruikbaar als een referentiestandaard-instrument in stelsels voor het opwekken, zenden en verspreiden van kleurentelevisie-signalen door het pal-systeem. - Google Patents

Digitale its-signaalgenerator, bruikbaar als een referentiestandaard-instrument in stelsels voor het opwekken, zenden en verspreiden van kleurentelevisie-signalen door het pal-systeem. Download PDF

Info

Publication number
NL8201405A
NL8201405A NL8201405A NL8201405A NL8201405A NL 8201405 A NL8201405 A NL 8201405A NL 8201405 A NL8201405 A NL 8201405A NL 8201405 A NL8201405 A NL 8201405A NL 8201405 A NL8201405 A NL 8201405A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
signal generator
generator
input
systems
Prior art date
Application number
NL8201405A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Rai Radiotelevisione Italiana
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rai Radiotelevisione Italiana filed Critical Rai Radiotelevisione Italiana
Publication of NL8201405A publication Critical patent/NL8201405A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N17/00Diagnosis, testing or measuring for television systems or their details
    • H04N17/02Diagnosis, testing or measuring for television systems or their details for colour television signals

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Testing, Inspecting, Measuring Of Stereoscopic Televisions And Televisions (AREA)

Description

: m -2- 22449 ,/JF/mv
Helaas verandert in het geval van het PAL-systeem de fase van de kleur-subdraaggolf in elk van de ITS-Iijnen met 90° van het ene raster naar het andere. Het is derhalve noodzakelijk in de ROMs vier verschillende versies van elke ITS-signaal op te slaan. Deze worden segmentsgewijs naar 5 de C.A.D. gezonden, in overeenstemming met een vierrasterkringloop. De hoeveelheid vereist geheugen is wezenlijk.
Teneinde dit nadeel te verkleinen is het in een instrument, dat is bedoeld om uitsluitend te werken als een kalibrator en dat derhalve niet wordt gebruikt voor het zenden van de signalen, mogelijk af te zien van 10 de vierraster-PAL-sequentie. Met andere woorden elk ITS-signaal wordt opgewekt in een enkele versie. Op de oscilloscoop beweegt de kleur-subdraaggolf van de ITS-signalen niet met betrekking tot de lijnsynchronisatie, maar treedt als "bevroren" op.
Wanneer het video-synchronisatiesignaal wordt opgewekt door een 15 normale synchronisatiegenerator (P.G.) is er niet langer een nauwkeurige correlatie tussen de fase van het salvo (kleursynchronisatie) in een vooraf bepaalde lijn en het in de lijn tussengeschakelde ITSf met uitzondering van één veld per vier. In de andere velden is er respectievelijk een fout van 90°, 180° en 270°.
20 Teneinde video-oscilloscopen en vectorscopen te sturen is het wen selijk (of in sommige gevallen onmisbaar) gebruikt te maken van in alle lijnen tussengeschakelde signalen. Derhalve is het geschikt dat de stan-daardrlTS-generator eveneens volledig-rastersignalen opwekt. In dit geval verandert de fasefout van de subdraaggolf van het signaal met betrekking 25 tot het salvo continu, vanwege de 25Hz verschuiving (zie formule (2) hier na).
De hiervoor genoemde fasefouten veroorzaken geen ongemakken in het merendeel van de instrumenten. Ze maken echter het gebruik van de ITS-generator voor het sturen van die meters, waarin de subdraaggolf opnieuw 30 wordt gevormd door middel van een lokale oscillator die is geklemd aan het salvo (vectorscopen en sommige type automatische verschilfasemeters) moeilijk of onmogelijk. In het bijzonder is in het geval van volledig-veld-metingen de sturing van de bovengenoemde instrumenten onmogelijk. In het geval van rasteronderdrukkingsmetingen wekken de vier versies van het sig-35 naai elk een lichtend spoor op het scherm van de vectorscoop op, maar elk spoor is weinig helder en ondergaat flikkering. De verschilfasemeters kunnen zelfs in het geval van rasteronderdrukkingsmetingen niet werken.
Het is een doel van de uitvindng te voorzien in een digitale ITS- 8201405 -1- 22449/JF/mv
Korte aanduiding: Digitale ITS-signaalgenerator, bruikbaar als een refe-rentiestandaard-instrument in stelsels voor het opwekken, zenden en verspreiden van kleurentelevisie-signalen door het PAL-systeem.
5 De uitvinding heeft betrekking op een digitale ITS-signaalgenerator, bruikbaar als een referentiestandaard-instrument in stelsels voor het opwekken, zenden en verspreiden van kleurentelevisie-signalen door het PAL-systeem.
De ITS-signalen (tussenschakel-testsignalen) worden nu veelvul-10 dig gebruikt voor het sturen van alle televisiestelsels (laboratoriumap-paraten, radioverbindingen, zenders, relaistations). De golfvormen en tus-senschakellijnen ervan zijn gespecificeerd in de aanbeveling 473 van CCIR.
De inrichtingen gebruikt voor de ITS zijn: ITS-generatoren, video-oscillografen, vectorscopen, automatische meters.
15 Geen van de genoemde apparaten kunnen zodanig worden geconstrueerd, dat deze nauwe toleranties hebben en zodanige stabiliteitskarakteristieken dat deze voorzien in een "referentie". Derhalve is het, wanneer door het verbinden van de meetinstrumenten in een lus, vervormingen, afhankelijk van één of meer instrumenten worden gevonden, niet mogelijk door eenvoudige 20 werkwijzen te bepalen van welk instrument deze afkomstig zijn.
Teneinde dit probleem op te lossen is voorgesteld te voorzien in digitale ITS-generatoren, welk, doordat deze een-minimale hoeveelheid analoge onderdelen bevatten, geen calibratie vereisen en een zodanige stabie-liteit hebben, dat deze als "referentiestandaard-instrument" kunnen worden 25 aangenomen.
Deze generatoren omvatten dode geheugens (ROM) in elk waarvan een ITS-signaal is opgeslagen. De ROMs worden uitgelezen door een klokpuls die is geklemd aan de lijnfrequentie (kenmerkend ligt de klokfrequentie tussen 12-20 MHz) en het opgewekte signaal wordt gezonden naar een analoog naar 30 digitaal"omzetter (C.A.D.) en naar een laag-doorlatend filter.
De nauwkeurigheid van de golfvorm van het signaal hangt af van het bitaantal per monster (kenmerkend 8-10), de nauwkeurigheid van de analoog naar digitaal omzetter en van de karakteristieken van het laag-doorlatende filter.
35 Opgemerkt dient te worden dat de opbouw van het filter veel eenvou diger is, naar mate de bemonsteringsfrequentie hoger is. Desalniettemin is het mogelijk de door het filter ingebrachte vervorming te belanceren door het vooraf verstoren van de in de ROMs opgeslagen golfvormen.
8201405 I Φ -3- 22449/JF/mv generator die dient te worden gebruikt als een referentiestandaard-instrument, waarbij de hiervoor genoemde ongemakken worden vermeden, zonder de kapaci-teit van het geheugen met 4 te vermenigvuldigen.
Hiertoe voorziet de uitvinding in een inrichting van de in de aan-5 hef genoemde soort, die het kenmerk heeft, dat de pulsgenerator ervan een niet-standaard;synchronisatiegenerator (P.G.) omvat, waarbij de subdraaggolf-frequentie f en de lijnfrequentie f„ aan elkaar zijn gebonden door het SC tt verband: f = 284 f„
sc H
10
Zoals zal worden ingezien is het hierboven gespecificeerde probleem opgelost door middel van een kunstgreep in het bijzonder door te voorzien in een niet-standaard P.G., waarbij het volgende verband bestaat tussen de subdraaggolf-frequentie f en de lijnfrequentie f„: SC il 15 f = —4—— f„ = 284 f„ (1)
sc 4 Η H
in plaats van het normale verband: f - ^ ^35 - ƒ· sc '4 rH Q (2) 2q waarbij fQ = rasterfrequentie (25 Hz)
Aangezien de automatische meters en de vectorscopen geen wezenlijke afwijkingen van de subdraaggolf-frequentie van de ingestelde waarde tolereren, is het noodzakelijk de ingestelde waarde voor f te houden. Der-
SC
halve is het de lijnfrequentie die buiten de standaard wordt geplaatst, 25 maar dit brengt geen enkel ongemak met zich mee, aangezien elke synchro-nisatiescheider in staat is het gemodificeerde signaal te accepteren.
Door het aannemen van het verband (1) is de subdraaggolf-frequentie een geheel veelvoud van de lijnfrequentie, zodat elk ITS-signaal in een enkele versie dient te worden opgewekt. De hiervoor genoemde fasefouten 30 treden echter niet op, zodat de ITS-generator met gemodificeerde P.G. eveneens kan worden gebruikt voor het sturen van de vectorscopen en de verschil-fasemeters, zowel met ITS- als volledig-raster signalen.
De uitvinding zal beter worden begrepen aan de hand van de volgende beschrijving van een uitvoeringsvorm daarvan, die min of meer wordt gegeven als 35 voorbeeld en derhalve niet beperkend is bedoeld, onder verwijzing naar de bijbehorende tekening, waarin:
Fig. 1 een blokschema van een digitale ITS-generator is; en Fig. 2 een schema, eveneens in blokvorm, maar gedetailleerder, van 8201405 * » -4- 22449/JF/mv de pulsgenerator, die een deel van de digitale ITS-generator van fig. 1 is, is.
In fig. 1 is bij wijze van voorbeeld êén van de schakelingsoplos-singen, ingericht voor het in de praktijk brengen van de onderhavige uitvinding, getoond. Deze oplossing betreft een kalibrator, waarin is voor-5 zien voor het meten van de vereisten van de RAI en de Europese Omroep Unie.
De inrichting kan zowel in de ongestoorde versie als met de toevoeging van verstoringen met een gegeven hoeveelheid,testsignalen opwekken. Het is dus mogelijk de werking van de meetinstrumenten niet alleen in de nulpositie maar eveneens op een bepaald punt van de schaal te sturen. Teneinde de 10 kosten te verminderen worden niet alle vier de ITS-signalen van de aanbeveling 473 van de CCIR opgewekt, maar slechts 2 ervan, dat wil zeggen het signaal van lijn 17 met de toevoeging van de trap-subdraaggolf en het signaal van lijn 331. Deze signalen zijn die,, die het meest worden gebruikt en maken het mogelijk bijna alle vervormingen van het videosignaal 15 te meten. Daarnaast wekt de kalibrator "ruis" op met een bekende effectieve waarde, om op lijn 22 te worden toegevoegd, welke lijn door de CCIR is aangewezen om de signaalruisverhouding te meten en ten slotte een zaagtandsignaal voor het sturen van de kalibrator (in het bijzonder de juiste werking van de digitaal naar analoogomzetter). Alle bovengenoemde 20 signalen worden door de inrichting in de rasteronderdrukkingslijnen ingevoegd en eveneens in het volledige raster, in overeenstemming met de combinaties die programmeerbaar zijn door de bediener. De inrichting is zelfstandig in die zin, dat deze geen uitwendige videosignalen waarop gesynchroniseerd behoeft te worden, zoals duidelijk is,vereist en een signaal 25 opwekt dat synchronisaties en een salvo bevat, waarbij de verschillende testsignalen worden ingevoegd in overeenstemming met de door de bediener gekozen combinatie.
In fig. 1 is het deel dat het principe, dat het onderwerp van de uitvinding vormt, de pulsgenerator, die de klok opwekt voor het onttrekken 30 van gegevens uit de geheugens en het niet-standaard videosynchronisatie-signaal (zie vergelijking (1)).
De resterende delen van het schema zijn gebaseerd op bekende principes en zullen derhalve kort worden geschreven.
De door de pulsgenerator opgewekte signalen, dat wil zeggen de supersyn-35 chroon SS, de vertikale synchronisatie V en de horizontale synchronisatie H worden zowel gebruikt voor het adresseren van de ROMs, waar de testsignalen inclusief de synchronisaties en salvo worden opgeslagen als het tellen van de videolijnen en het opwekken van de poorten voor het tussenvoegen van de 8201405 -5- 22449/JF/mv testsignalen in de lijnen die de bediener door middel van uitwendige met de hand bedienbare besturingen heeft geprogrammeerd.
De ROMs zijn van het 74S472 Texas Instruments type en hebben de kapaciteit van 512 8-bitswoorden. De monsters van elk testsignaal kunnen 5 worden opgeslagen in twee chips.
Aangezien echter de uitleessnelheid van de ROMs niet voldoend is vanwege de hoge klokfrequentie (17,8 MHz) is het noodzakelijk het geheugen zodanig te organiseren, dat elk ROM wordt uitgelezen met een frequentie, die gelijk is aan een kwart van die van de klok. In de praktijk is het geheugen 10 georganiseerd in groepen van 4 ROMs en in elke groep worden twee testsignalen opgeslagen.
Beschouw bijvoorbeeld de ROM-groep die de signalen A en B opwekt. Teneinde het signaal A op te wekken wordt het eerste monster van de eerste helft van ROM 1 uitgelezen, het eerste monster van de eerste helft van 15 ROM 2, het eerste mondter van de eerste helft van ROM 3, het eerste monster van de eerste helft van ROM 4, het tweede monster van de eerste helft van ROM 1, het tweede monster van de eerste helft van ROM 2, etc.
Teneinde het signaal B op te wekken worden gelijksoortig de in de tweede helft van de vier ROMs opgeslagen monsters in een gelijksoortige volgorde 20 uitgelezen.
Zoals hierboven beweerd, bestaat elk monster uit 8 bits. Deze oplossing is ietwat kritisch voor sommige signalen en derhalve zal het het gerieflijkst zijn een generator te ontwerpen die gelijksoortig is aan die welke is beschreven, waarbij de monsters bestaan uit 10 bits. Dit zou 25 echter een andere organisatie van het geheugen met zich mee brengen, aangezien in 10-bits woorden georganiseerde ROMs niet op de markt beschikbaar zijn.
Verwijzend nu naar fig. 2 zal gedetailleerder de pulsgenerator die het principe, dat het onderwerp vormt van de onderhavige uitvinding gede-30 tailleerder worden geanaliseerd.
Ten einde gebruik te kunnen maken van geïntegreerde schakelingen die op de markt verkrijgbaar zijn, wordt een klaarblijkelijk redundant schakelingsschema gebruikt, dat echter het ontwerp in de praktijk aanzienlijk vereenvoudigt.
35 Van een 35,6 MHz kwartsoscillator wordt de 17,8 MHz klok verkre gen door middel van deling door 2. Anderzijds wordt van dezelfde oscillator een 749 kHz signaal verkregen, dat noodzakelijk is om een Texas TMS 3808 geïntegreerde schakeling, die direct'de signalen SS, H en V opwekt, te bewaken.
8201405 ψ· -6- 22449/JF/mv
Door middel van deling door 1136 wordt een 2H-frequentiesigiaal verkregen, dat in een fasebrug (waarin eveneens is voorzien door middel van een geïntegreerde schakeling, die op de markt verkrijgbaar is, een Motorola MC 4044) met een 2H-signaal, verkregen door deling door 24 van het 749 5 kHz signaal, opgewekt door een spanningsgestuurde oscillator (V'.C.O.).
De V.C.0. wordt gestuurd door de spanning die wordt afgegeven door een fasebrug. Op deze wijze wordt een absoluut stabiel 749 kHz signaal verkregen, aangezien de frequentie ervan is geklemd op de 35,5 MHz kwarts-oscillator.
10 Benadrukt wordt dat de beschreven uitvoeringsvorm (fig. 2) slechts één van vele mogelijke wegen tonen om het principe, dat het onderwerp vormt van de onderhavige uitvinding toe te passen. Het schema van fig. 1 toont eveneens slechts één voorbeeld van een generator, waarbij het nuttig is dit principe toe te passen. Hoewel slechts één uitvoeringsvorm van de 15 uitvinding is beschreven en getoond is in het algemeen gesproken duidelijk dat een aantal veranderingen en modificaties kunnen worden aangebracht zonder buiten de strekking van de uitvinding te komen.
8201405

Claims (2)

1. Digitale ITS-signaalgenerator,bruikbaar als een referentiestan-daard-instrument in stelsels voor het opwekken, zenden en verspreiden van 5 kleurentelevisie-signalen door het PAL-systeem, met het kenmerk, dat de pulsgenerator ervan een niet-standaard synchronisatiegenerator (P.G.) omvat, waarbij de subdraaggolf-frequentie f en de lijnfrequentie f„ aan elkaar bU π zijn gebonden door het verband: f = 284 f„ sc H 10
2. Digitale ITS-signaalgenerator volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de pulsgenerator een 1136-deler omvat, waarvan de ingang is verbonden met een uitgang van een 35.468.950 Hz oscillator en de uitgang is verbonden met een ingang van een fasebrug, waarvan een tweede ingang is 15 verbonden met de uitgang van een 24-deler en de uitgang is verbonden met de ingang van een ossillator, waarvan de frequentie wordt gestuurd door middel van een spanningsverandering (V.C.O.), van welke laatst genoemde de uitgang is verbonden met de ingang van de 24-deler en de ingang van de synchronisatiegenerator (P.G.). Eindhoven, maart 1982. 8201405
NL8201405A 1981-04-30 1982-04-02 Digitale its-signaalgenerator, bruikbaar als een referentiestandaard-instrument in stelsels voor het opwekken, zenden en verspreiden van kleurentelevisie-signalen door het pal-systeem. NL8201405A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT2146681 1981-04-30
IT21466/81A IT1194048B (it) 1981-04-30 1981-04-30 Generatore di segnali its digitale utilizzabile come strumento campione di riferimento negli impianti per la produzione,trasmissione e diffusione di segnali televisivi a colori col sistema pal

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8201405A true NL8201405A (nl) 1982-11-16

Family

ID=11182222

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8201405A NL8201405A (nl) 1981-04-30 1982-04-02 Digitale its-signaalgenerator, bruikbaar als een referentiestandaard-instrument in stelsels voor het opwekken, zenden en verspreiden van kleurentelevisie-signalen door het pal-systeem.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0064122B1 (nl)
DE (1) DE3175668D1 (nl)
DK (1) DK182882A (nl)
IT (1) IT1194048B (nl)
NL (1) NL8201405A (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5117483A (en) * 1989-06-13 1992-05-26 Magni Systems, Inc. Digital processing system for video and television signal generation

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1455821A (en) * 1972-11-02 1976-11-17 British Broadcasting Corp Generation and monitoring of freuqencies related by a rational ratio
GB1532405A (en) * 1974-11-01 1978-11-15 Indep Broadcasting Authority Television systems

Also Published As

Publication number Publication date
IT8121466A0 (it) 1981-04-30
IT1194048B (it) 1988-08-31
DK182882A (da) 1982-10-31
EP0064122A3 (en) 1984-05-09
EP0064122B1 (en) 1986-11-26
DE3175668D1 (en) 1987-01-15
EP0064122A2 (en) 1982-11-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5835501A (en) Built-in test scheme for a jitter tolerance test of a clock and data recovery unit
EP0549375A2 (en) Time base correction apparatus
US4215376A (en) Circuit arrangement for the digital correction of time base errors of a television signal using variable addressing of a memory
EP0294162B1 (en) Digital video probe
DE2807962C3 (de) Jitter-Meßeinrichtung
US4470064A (en) Horizontal sync to subcarrier phase measurement method and apparatus
KR970002144B1 (ko) 입력 비디오 신호의 부반송파 대 수평 sync 위상 트랙킹 회로 및 그 방법
CA2356406C (en) Waveform measuring method and apparatus
NL8201405A (nl) Digitale its-signaalgenerator, bruikbaar als een referentiestandaard-instrument in stelsels voor het opwekken, zenden en verspreiden van kleurentelevisie-signalen door het pal-systeem.
KR930010360B1 (ko) 동기신호복원회로
JPS5940838A (ja) ディジタル・フルオログラフィ・システム
US5010403A (en) Measurement of timebase jitter for component video
NL7909177A (nl) Amplitudemodulatorschakeling voor het moduleren van een videosignaal op een draaggolfsignaal.
CA1213356A (en) Subcarrier/horizontal sync phase measurement
JPS6310636B2 (nl)
US2502955A (en) Apparatus for deriving from a recurrent wave, a voltage of relatively low fundamental frequency but of the same shape
US4327372A (en) Encoding circuit for a secam color television transmitter
SU1661682A1 (ru) Устройство дл измерени амплитудно-частотных и фазочастотных характеристик четырехполюсников с преобразователем частоты
JPS61221625A (ja) 分光感度測定装置
US3778704A (en) Technique for directly measuring a signal-to-noise ratio of a communication circuit
Padel et al. Test equipment for television transmission circuits
JPS6199435A (ja) エンベロ−プデイレ−測定方式
US3763427A (en) Panoramic and automatic return loss measuring system
SU1538261A2 (ru) Устройство дл контрол амплитудно-частотных характеристик четырехполюсников
JPS5816391B2 (ja) テレビジヨンシケンシンゴウハツセイソウチ

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed