NL8105480A - Stralingsbeeld-opslagpaneel. - Google Patents

Stralingsbeeld-opslagpaneel. Download PDF

Info

Publication number
NL8105480A
NL8105480A NL8105480A NL8105480A NL8105480A NL 8105480 A NL8105480 A NL 8105480A NL 8105480 A NL8105480 A NL 8105480A NL 8105480 A NL8105480 A NL 8105480A NL 8105480 A NL8105480 A NL 8105480A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
panel
radiation image
image storage
colored
fluorescent layer
Prior art date
Application number
NL8105480A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Fuji Photo Film Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fuji Photo Film Co Ltd filed Critical Fuji Photo Film Co Ltd
Publication of NL8105480A publication Critical patent/NL8105480A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03CPHOTOSENSITIVE MATERIALS FOR PHOTOGRAPHIC PURPOSES; PHOTOGRAPHIC PROCESSES, e.g. CINE, X-RAY, COLOUR, STEREO-PHOTOGRAPHIC PROCESSES; AUXILIARY PROCESSES IN PHOTOGRAPHY
    • G03C5/00Photographic processes or agents therefor; Regeneration of such processing agents
    • G03C5/16X-ray, infrared, or ultraviolet ray processes
    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21KTECHNIQUES FOR HANDLING PARTICLES OR IONISING RADIATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; IRRADIATION DEVICES; GAMMA RAY OR X-RAY MICROSCOPES
    • G21K4/00Conversion screens for the conversion of the spatial distribution of X-rays or particle radiation into visible images, e.g. fluoroscopic screens

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Conversion Of X-Rays Into Visible Images (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)
  • Radiography Using Non-Light Waves (AREA)

Description

i N.0.30666 1
Stralingsbeeld-opslagpaneel.
De uitvinding heeft betrekking op een stralingsbeeld-opslagpaneel onder toepassing van een stimuleerbaar fosfor, in het bijzonder op een stralingsbeeld-opslagpaneel voor het registreren en weergeven van een stralingsbeeld door toepassing van een stimuleerbaar fosfor dat stra-5 lingsenergie opslaat en licht uitzendt bij stimulatie daarvan.
Zoals volgens de stand van de techniek bekend is wordt een fotografische werkwijze waarbij een zilverzout wordt gebruikt, zoals radiografie waarbij een rontgenfilm met een emulsielaag dat een zilverzout bevat, in combinatie met een versterkingsscherm wordt gebruikt, alge-10 meen toegepast om een stralingsbeeld te verkrijgen. Thans is in verband met problemen, zoals te kort aan zilverbronnen een werkwijze voor het verkrijgen van een stralingsbeeld zonder toepassing van een zilverzout gewenst.
Een voorbeeld van zulk een werkwijze is beschreven in het Ameri-15 kaans octrooischrift 3.859.527. Bij de werkwijze volgens het octrooi-schrift wordt een stralingsbeeld-opslagpaneel toegepast, dat bestaat uit een stimuleerbaar fosfor dat licht uitzendt wanneer dit wordt gestimuleerd door een elektromagnetische golf gekozen uit zichtbaar licht in infrarode straling, nadat het fosfor is blootgesteld aan een stra-20 ling (de hier gebruikte term "straling" betekent een elektromagnetische golf of een corpusculaire straling zoals röntgenstralen, a-stralen, 0-stralen,Y -stralen, neutronenstralen van hoge energie, kathodestra-len, ultraviolette stralen in vacuüm, ultraviolette stralen of dergelijke.). De werkwijze omvat de stappen van (i) het door het stimuleer-25 bare fosfor van het paneel absorberen van een straling die door een voorwerp wordt doorgelaten, (ii) het aftasten van het paneel met een elektromagnetische golf, zoals zichtbaar licht of infrarode stralen (hierna "stimuleringsstralen" genoemd) om sequentieel de in het paneel opgeslagen stralingsenergie als lichtemissie vrij te geven, en (iii) 30 het elektrisch omzetten van het uitgezonden licht in een beeld.
Ondertussen is het bekend dat bij conventionele radiografie waarbij een versterkingsscherm wordt gebruikt in combinatie met een rontgenfilm, de scherpte van het verkregen beeld afhangt van de mate van spreiding van het spontane uitgezonden licht door het fosfor in het 35 versterkingsscherm. In afwijking daarvan is bij de hierboven genoemde werkwijze voor het registreren en weergeven van een stralingsbeeld door toepassing van de stimuleerbaarheid van een stimuleerbaar fosfor, de scherpte van het verkregen beeld niet afhankelijk van de mate van 8105480 2 spreiding van het door het stimuleerbare fosfor in het paneel uitgezonden licht, maar hangt af van de mate van spreiding van de stimulerende stralen in het paneel. De reden daarvan zal hierna worden toegelicht. Dat wil zeggen dat hij de hierboven genoemde werkwijze voor het regi-5 streren en weergeven van een stralingsbeeld het in het paneel opgeslagen stralingsbeeld, zoals hierboven is genoemd sequentieel uit het beeld wordt gehaald. Derhalve wordt alle lichtemissie veroorzaakt door de stimuleringsstralen gedurende een bepaalde periode (ti) op gewenste wijze gedetecteerd als het uitgangssignaal van een bepaald beeldelement 10 (xi, yi) op het paneel dat aan stimuleringsstralen gedurende de periode (ti) wordt blootgesteld. Wanneer de stimuleringsstralen in het paneel worden verspreid als gevolg van verstrooiing of dergelijke en behalve het beeldelement (xi, yi), het fosfor dat het beeldelement (xi, yi) omgeeft, stimuleert, wordt het uitgangssignaal voor een breder gebied dan 15 het beeldelement (xi, yi) gedetecteerd als het uitgangssignaal van het beeldelement (xi, yi). Indien de lichtemissie die door de stimuleringsstralen gedurende de periode (ti) wordt veroorzaakt, slechts de emissie van alleen het beeldelement (xi, yi) is, dat nauwkeurig is blootgesteld aan de stimuleringsstralen gedurende de periode (ti), beïnvloedt het 20 geëmiteerde licht daarom niet de scherpte van het verkregen beeld onafhankelijk van de wijze waarop het geëmitteerde licht in het paneel wordt verstrooid.
Het stralingsbeeld-opslagpaneel dat bij de hierboven genoemde werkwijze wordt gebruikt voor het registreren en weergeven van een 25 stralingsbeeld, heeft tenminste een fluorescentielaag bestaande uit een geschikt bindmiddel en een daarin gedispergeerd stimuleerbaar fosfor. Hoewel de fluorescentielaag zelf een stralingbeeld-opslagpaneel kan zijn wanneer de fluorescentielaag zelf ondersteunend is, wordt de fluorescentielaag in het algemeen voorzien van een geschikt substraat om 30 een stralingsbeeld-opslagpaneel te vormen. Voorts wordt gewoonlijk een beschermingslaag voor het fysisch en chemisch beschermen van de fluorescentielaag aangebracht op het bloot te stellen vlak van de fluorescentielaag. Voorts wordt een grondlaag soms aangebracht tussen de fluorescentielaag en het substraat om de flurescentielaag nauw te verbinden 35 met het substraat. Bij het bekende stralingsbeeld-opslagpaneel met zulk een konstruktie worden de stimuleringsstralen uitgebreid in het paneel verstrooid als gevolg van uitstraling in de fluorescentielaag, versluiering in de beschermingslaag, de grondlaag of het substraat of dergelijke. Daarom kan een beeld met een grote scherpte niet worden verkre-40 gen door het bekende stralingsbeeld-opslagpaneel.
8105480 3
Jt" £
Als een stralingsbeeld-opslagpaneel waarbij het hierboven genoemde bezwaar in het bekende stralingsbeeld-opslagpaneel wordt verminderd, was een stralingsbeeld-opslagpaneel gekleurd met een kleurmlddel uitgevonden en een octrooiaanvrage op dit paneel werd ingediend (zie Ameri-5 kaans octrooiaanvrage 156.520.). Het in de octrooiaanvrage beschreven stralingsbeeld-opslagpaneel heeft een fluorescentielaag bestaande uit een bindmiddel en een daarin gedispergeerd stimulerend fosfor, met Ket kenmerk dat het stralingsbeeld-opslagpaneel is gekleurd met een kleur-middel zodanig dat de gemiddelde reflectie van het paneel in het golf-10 lengtegebied van de stimuleringsstralen voor het stimuleerbare fosfor lager is dan de gemiddelde reflectie van het paneel in het golflengte-gebied van het licht dat door het stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan wordt uitgezonden. Bij het stralingsbeeld-opslagpaneel kan de verstrooiing van de stimuleringsstralen in het paneel worden geregeld 15 door de absorptie van de stimuleringsstralen door het kleurmiddel en als gevolg daarvan kan een beeld met een aanzienlijk verbeterde scherpte worden verkregen.
In de hierboven genoemde Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 is beschreven dat hetzij een organisch kleurmiddel of een anorganisch 20 kleurmiddel kan worden gebruikt. In werkelijkheid kan in het geval waarin hetzij een organisch kleurmiddel of een anorganisch kleurmiddel wordt toegepast, een stralingsbeeld-opslagpaneel worden verkregen, dat een zeer scherp beeld voortbrengt, indien het toegepaste kleurmiddel de i stimuleringsstralen absorbeert. Als resultaat van achtereenvolgende on-25 derzoeken aan het stralingsbeeld-opslagpaneel dat met een kleurmiddel is gekleurd, was echter gevonden dat andere beeldeigenschappen van het paneel, zoals zichtbaarheid van de korrel en contrast aanzienlijk varieerden afhankelijk van het in het paneel toegepaste kleurmiddel.
Bij het gekleurde stralingsbeeld-opslagpaneel dat in de hierboven 30 genoemde Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 is beschreven, levert het met een organisch kleurmiddel gekleurde paneel in het algemeen een beeld met een betere zichtbaarheid van de korrel dan het paneel dat met een anorganisch kleurmiddel is gekleurd. Dit komt omdat de deeltjesafmeting van een organisch kleurmiddel in het algemeen zeer klein is in 35 vergelijking tot de deeltjesafmeting van een anorganisch kleurmiddel. Derhalve verdient het uit het oogpunt van de zichtbaarheid van de korrel van het stralingsbeeld-opslagpaneel, de voorkeur om een organisch kleurmiddel als kleurmiddel van het paneel toe te passen. Wanneer echter de in de hierboven genoemde Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 be-40 schreven organische kleurmiddelen als het kleurmiddel worden gebruikt, 8105480 4 kan slechts een stralingsbeeld-opslagpaneel worden verkregen, dat een beeld met een zwak konstrast levert. Dit komt omdat alle organische kleurmiddelen die in de hierboven genoemde Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 zijn beschreven, een lichtemissie met een langere golflengte 5 (in het algemeen in het gebied van rood tot infrarood) dan die van de stimuleringsstralen (in het algemeen in het golflengtegebied van 500 tot 800 nm afhankelijk van het toegepaste stimuleerbare fosfor), wanneer deze worden blootgesteld aan de stimuleringsstralen en omdat tenminste een deel van de lichtemissie wordt voorgebracht als ruis die 10 over het hele stralingsbeeld-opslagpaneel wordt waargenomen. In het voorbeeld I van de hierboven genoemde Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 is een werkwijze voor het registreren en weergeven van een stralingsheeld beschreven, bestaande uit de stappen van i) het blootstellen van een stralingsbeeld-opslagpaneel met een fluorescentielaag 2+ 15 die bestaat uit BaFBr:Eu fosfor (stimuleerbaar fosfor) en gekleurd met "Zapon Fast Blue 3G" (blauw organisch kleurmiddel bereid door "Hoechst AG,"), aan röntgenstralen, ii) het aftasten van het paneel met een He-Ne-laserstraal (633nm), iii) het detecteren van het licht dat door de fluorescentielaag van het paneel wordt uitgezonden, 20 door middel van een fotodetector voor het omzetten van het licht in een elektrisch signaal, en iv) het omzetten van het elektrische signaal in een beeldsignaal door middel van een reproduceringsinrichting voor het verkrijgen van een beeld op een weergeefinrichting. Met bijzondere verwijzing naar de hierboven genoemde werkwijze voor het registreren en 25 weergeven van een stralingsheeld zullen de bijzonderheden van het verzwakken van het kontrast van het gereproduceerde beeld als gevolg van de lichtemissie van de organische kleurmiddelen, veroorzaakt door de stimuleringsstralen, hierna worden beschreven.
Zoals in figuur 1 is getoond wordt een stralingsbeeld-opslagpaneel 2+ 30 13 met een fluorescentielaag bestaande uit een BaFBr:Eu fosfor en gekleurd met "Zapon Fast Blue 3G", blootgesteld aan röntgenstralen uitgezonden door een rontgenstraalbron 11 en die door een voorwerp 12 worden doorgelaten, waarna het paneel 13 wordt afgetast met een He-Ne-laserbundel uitgezonden door een He-Ne-laserbron 14. Door de stimulatie 35 met de He-Ne-laserbundel zendt de fluorescentielaag van het paneel 13 licht uit. Het door de fluorescentielaag van het paneel 13 uitgezonden licht wordt gedetecteerd en omgezet in een elektrisch signaal door een fotodetector 15. Daarna wordt het verkregen elektrische signaal omgezet in een beeldsignaal door een reproduktie-inrichting en een zichtbaar 40 beeld wordt door een weergeefinrichting 17 weergegeven. Bij zulk een 8105480 Λ i 5 werkwijze voor het registreren en weergeven van een stralingsbeeld wordt een filter 18 tussen het paneel 13 en de fotodetector 15 geplaatst. Het filter 18 wordt gebruikt voor het afsnijden van de He-Ne-laserbundel die door het paneel 13 wordt gereflecteerd, en die een ruis 5 veroorzaakt, teneinde slechts het door de'fluorescentielaag van het paneel 13 uitgezonden licht door te laten. Zoals in figuur 2 is getoond 2+ heeft het BaFBr:Eu fosfor waaruit de fluorescentielaag van het paneel 13 bestaat, een emissiespectrum in het gebied van nabij ultraviolet tot groen (het emissiespectrum heeft een piek nabij 400 nm) en 10 is de golflengte van de He-Ne-laserbundel gelijk aan 633 nm. Derhalve wordt een filter dat ultraviolet licht tot zichtbaar licht van korte golflengte doorlaat en dat selectief licht met een kortere golflengte dan groen licht doorlaat, gebruikt als het filter 18. Het filter laat nauwelijks zichtbaar licht met een langere golflengte door en derhalve 15 wordt de He-Ne-laserbundel met een golflengte van 633 nm die door het paneel 13 wordt gereflecteerd, volledig door het filter afgesneden.
Echter hebben, zoals door de spectrale doorlaatbaarheidskurve a van figuur 3 is geïllustreerd, zonder uitzondering alle filters die zichtbaar licht van ultraviolet tot korte golflengte doorlaten, een hoge trans-20 mittantie voor infrarode stralen en laten infrarode stralen door. An-derszijds vertoont zoals door het emissiespectrum, van de kurve b van figuur 3 is getoond, "Zapon Fast Blue 3G" dat de florescentielaag van het paneel 13 kleurt, een lichtemissie in het gebied van rood tot infrarood, wanneer dit wordt blootgesteld aan de He-Ne-laserbundel. Der-25 halve is uit figuur 3 duidelijk dat wanneer het paneel 13 wordt blootgesteld aan de He-Ne-laserbundel, een deel van de lichtemissie (lichtemissie in het infrarode gebied) van "Zapon Fast Blue 3G" wordt doorge- 2+ laten door het filter, tesamen met de lichtemissie van het BaFBriEu fosfor. De lichtemissie van het kleurmiddel dat door het filter pas-30 seert wordt gereproduceerd als een ruis die over het gehele paneel wordt waargenomen en als gevolg daarvan wordt het kontrast van het verkregen beeld verminderd.
De uitvinding heeft betrekking op een verbetering van het gekleurde stralingsbeeld-opslagpaneel dat in de hierboven genoemde Amerikaanse 35 octrooiaanvrage 156.520 is beschreven en een beeld met een grote scherpte levert. Bij de uitvinding wordt niet een in de Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 beschreven kleurmiddel maar een organisch kleurmiddel, dat geen lichtemissie vertoont met een langere golflengte dan die van de stimuleringsstralen wanneer dit aan de stimuleringsstralen 40 wordt blootgesteld, als kleurmiddel van het paneel toegepast, waardoor 8105480 ..... £ z 6 wordt verhinderd dat het kontrast van het gereproduceerde beeld wordt verminderd als gevolg van de lichtemissie van het in het paneel toegepaste kleurmiddel, welke vermindering optreedt wanneer het in de Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 beschreven organische kleurmiddel als 5 kleurmiddel wordt toegepast. Het hierboven genoemde organische kleurmiddel dat in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding wordt toegepast en dat niet licht met een langere golflengte (lagere energie) dan de stimuleringsstralen uitzendt wanneer dit daaraan wordt blootgesteld, is met andere woorden, zoals duidelijk uit de regel van 10 Stoke een organisch kleurmiddel dat in het geheel geen lichtemissie vertoont wanneer dit wordt blootgesteld aan de stimuleringsstralen.
Het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding heeft een fluorescentielaag bestaande uit een bindmiddel en een stimuleerbaar fosfor dat daarin is gedispergeerd en dat is gekleurd met een kleurmid-15 del, zodanig dat de gemiddelde reflectiefactor van het paneel in het golflengtegebied van de stimuleringsstralen voor het stimuleerbare fosfor lager is dan de gemiddelde reflectiefactor van het paneel in het golflengtegebied van het licht dat door het stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan wordt uitgezonden, en heeft het kenmerk dat het 20 kleurmiddel een organisch kleurmiddel is dat niet een lichtemissie met een langere golflengte dan die van de stimuleringsstralen vertoont, wanneer dit wordt blootgesteld aan de stimuleringsstralen.
De uitvinding zal hierna nader worden toegelicht aan de hand van de tekeningen. In de tekeningen toont: 25 Figuur 1 schematisch een werkwijze voor het registreren en weerge ven van een stralingsbeeld door toepassing van het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding;
Figuur 2 een grafiek die het spectrum van het licht illustreert, 2+ dat door het BaFBr:Eu fosfor bij stimulatie daarvan wordt uitge-30 zonden; en
Figuur 3 een grafiek die de spectrale transmittantiekurve in het gebied van rood tot infrarood van het "Coming”-filter 5-56 (kurve a) weergeeft en het spectrum van het licht dat door "Zapon Fast Blue 3G” (blauw organisch kleurmiddel) wordt uitgezonden, wanneer het kleurmid-35 del wordt blootgesteld aan een He-Nè-laserbundel (kurve b).
De uitvinding zal hierna in bijzonderheden worden beschreven.
In verband met de verbetering van de scherpte van het stralingsbeeld-opslagpaneel is het voor het organisch kleurmiddel dat in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding wordt toegepast, ver-40 eist om dezelfde absorptiekarakteristieken van de stimuleringsstralen 8105480 iê i 7 toe te passen als die beschreven zijn in de hierboven genoemde Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520. Dat wil zeggen dat het voor het in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding toegepaste organische kleurmiddel vereist is dat dit een lage reflectiefactor heeft voor de 5 golflengte van de stimuleringsstralen en dat dit de stimuleringsstralen absorbeert wanneer het stralingsbeeld-opslagpaneel daaraan wordt blootgesteld. Vanwege de absorptie van de stimuleringsstralen door het kleurmiddel wordt de verstrooiing van de stimuleringsstralen in het paneel als gevolg van uitstraling in de fluorescentielaag, versluiering 10 in de beschermingslaag, de grondlaag of het substraat of dergelijke geregeld. Als gevolg daarvan wordt de scherpte van het verkregen beeld verbeterd. Anderszijds in het in verband met de gevoeligheid van het stralingsbeel-opslagpaneel vereist dat het in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding toegepaste organische kleurmiddel een 15 zo hoog mogelijke reflectiefactor heeft voor de golflengte van het licht dat door het stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan wordt uitgezonden. Dat wil zeggen dat het vereist is dat het organische kleurmiddel een zo laag mogelijke absorptiefactor voor de hierboven genoemde golflengte heeft, terwijl de gevoeligheid van het paneel niet 20 wordt verminderd. Daarom wordt in verband met zowel de scherpte als gevoeligheid van het stralingsbeeld-opslagpaneel een organisch kleurmiddel waarvan de reflectiefactor voor de golflengte van de stimuleringsstralen lager is dan de reflectiefactor daarvan voor de golflengte van het licht dat door het stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan 25 wordt uitgezonden, in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding gebruikt. Concreter heeft het organische kleurmiddel dat in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding wordt toegepast, zulke reflectiekarakteristieken dat de gemiddelde reflectiefactor daarvan in het golflengtegebied van de stimuleringsstralen voor het in het pa-30 neel toegepaste stimuleerbare fosfor lager is dan de gemiddelde reflectiefactor daarvan in het golflengtegebied van het licht dat door het stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan wordt uitgezonden. Derhalve heeft het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding dat met zulk een organisch kleurmiddel is gekleurd, zulke reflectie-eigenschap-35 pen, dat de gemiddelde reflectiefactor van het paneel in het golflengtegebied van de stimuleringsstralen voor het in het paneel toegepaste stimuleerbare fosfor lager is dan de gemiddelde reflectiefactor van het paneel in het golflengtegebied van het licht dat door het stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan wordt uitgezonden. Uit oogpunt van verbe-40 tering van de scherpte is het gewenst dat de gemiddelde reflectiefactor 8105480 P 'k 8 van het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding in het golf-lengtegebied van de stimuleringsstralen van het in het paneel toegepaste stimuleerbare fosfor zo laag mogelijk is. In het algemeen is de gemiddelde reflectiefactor bij voorkeur niet hoger dan 95% van de gemid-5 delde reflectiefactor van het ongekleurde equivalent in hetzelfde golflengtegebied. Wanneer de gemiddelde reflectiefactor hoger is dan 95%, wordt de scherpte van het paneel niet op voldoende wijze verbeterd. Anderszij ds is het in verband met de gevoeligheid gewenst, dat de gemiddelde reflectiefactor van het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de 10 uitvinding in het golflengtegebied van het licht dat door het in het paneel toegepaste stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan wordt uitgezonden, zo hoog mogelijk is. In het algemeen is de gemiddelde reflectiefactor niet lager dan 30%, bij voorkeur niet lager dan 90% van de gemiddelde reflectiefactor van het ongekleurde equivalent in het-15 zelfde golflengtegebied. De hierin gebruikte term "reflectiefactor" betekent de reflectiefactor gemeten door toepassing van een integrerende bolfotometer.
In het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding kan elk van de elementen waaruit het paneel bestaat, met een organisch kleur-20 middel worden gekleurd. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om de fluo-rescentielaag, het substraat, de beschermingslaag en/of de grondlaag te kleuren. Voorts kan het paneel worden gekleurd door het verdelen van de fluorescentielaag in twee lagen en tussen de twee lagen een tussengele-gen laag aan te brengen, die met een organisch kleurmiddel is gekleurd 25 (de tussengelegen laag bevat geen stimuleerbaar fosfor). Het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding heeft bijvoorbeeld de volgende konstruktie.
1. Het stralingsbeeld-opslagpaneel bestaat uitsluitend uit een fluorescentielaag die zelf ondersteunend is en gekleurd is met een or- 30 ganisch kleurmiddel.
2. Het stralingsbeeld-opslagpaneel omvat een eerste beschermingslaag, een zelf ondersteunende fluorescentielaag die daarop is aangebracht en een tweede beschermingslaag die voorts daarop is aangebracht, waarbij tenminste een van de lagen met een organisch kleurmiddel is ge- 35 kleurd.
3. Het stralingsbeeld-opslagpaneel is gevormd uit een substraat en een fluorescentielaag die daarop is aangebracht, waarbij het substraat en/of de fluorescentielaag met een organisch kleurmiddel is gekleurd.
4. Het stralingsbeeld-opslagpaneel bestaat uit een substraat, een 40 daarop aangebrachte grondlaag en een fluorescentielaag die verder daar- 8105480 9 op is aangebracht, waarbij tenminste een van de elementen met een organisch kleurmiddel is gekleurd.
5. Het stralingsbeeld-opslagpaneel omvat een substraat, een daarop aangebrachte fluorescentielaag en een verder daarop aangebrachte be- 5 schermingslaag, waarbij tenminste een van de elementen met een organisch kleurmiddel is gekleurd.
6. Het stralingsbeeld-opslagpaneel is gevormd door een substraat, een daarop aangebrachte grondlaag, een verder daarop aangebrachte fluorescentielaag en een verder daarop aangebrachte beschermingslaag, waar- 10 bij tenminste een van de elementen met een organisch kleurmiddel is gekleurd.
7. Het stralingsbeeld-opslagpaneel bestaat uit een substraat, een eerste daarop aangebrachte fluorescentielaag, een verder daarop aangebrachte tussenliggende laag en een tweede verder daarop aangebrachte 15 fluorescentielaag, waarbij tenminste de tussengelegen laag met een organisch kleurmiddel is gekleurd.
8. Biet stralingsbeeld-opslagpaneel omvat een substraat, een eerste daarop aangebrachte fluorescentielaag, een verder daarop aangebrachte tussenliggende laag, een verder daarop aangebrachte tweede fluorescen- 20 tielaag en een verder daarop aangebrachte beschermingslaag, waarbij tenminste de tussenliggende laag met een organisch kleurmiddel is gekleurd.
9. Het stralingsbeeld-opslagpaneel bestaat uit een substraat, een daarop aangebrachte grondlaag, een verder daarop aangebrachte eerste 25 fluorescentielaag, een verder daarop aangebrachte tussengelegen laag, een verder daarop aangebrachte tweede fluorescentielaag en een verder daarop aangebrachte beschermingslaag, waarbij tenminste de tussengelegen laag met een organisch kleurmiddel is gekleurd.
Bij het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding hangt 30 het uiteindelijke effect van de kleuring af van het feit welk element of elementen zijn gekleurd. In het algemeen is het teneinde het optreden van uitstraling in de fluorescentielaag te verhinderen, bijzonder doelmatig om de fluorescentielaag te kleuren of om een gekleurde tussenliggende laag In de fluorescentielaag aan te brengen. Wanneer de 35 fluorescentielaag wordt gekleurd of de gekleurde tussenliggende laag in de fluorescentielaag wordt aangebracht, wordt de scherpte van het verkregen beeld bijzonder verbeterd in het betrekkelijk hoge frequentie-ruimtegebied. Anderszijds is het teneinde het optreden van versluiering in de beschermingslaag, de grondlaag of het substraat te verhinderen, 40 bijzonder voordelig om de beschermingslaag, de grondlaag of het sub- 8105480 10 straat te kleuren. Wanneer de beschermingslaag, de grondlaag of het substraat wordt gekleurd, wordt de scherpte van het verkregen beeld bijzonder verbeterd in het betrekkelijk lage frequentieruimtegebied. Zoals hierboven is beschreven hangt het uiteindelijke effect van de 5 kleuring af van welk element of welke elementen zijn gekleurd. Bijvoorbeeld in het geval van de stralingsbeeld-opslagpanelen waarin slechts een element daarvan wordt gekleurd, wordt de rangorde van het effect van de kleuring van het paneel afhankelijk van welk element wordt gekleurd, in het algemeen als volgt: 10 fluorescentielaag y' tussengelegen laaggrondlaag of substraat^· beschermingslaag.
Wanneer de beschermingslaag die op afstand ligt van de beschermingslaag waarop de stimuleringsstralen invallen, wordt gekleurd in het hierboven genoemde stralingsbeeld-opslagpaneel dat bestaat uit een eer-15 ste beschermingslaag, een daarop aangebrachte fluorescëntielaag en een daarop aangebrachte tweede beschermingslaag, komt het effect van de kleuring van het paneel overeen met het paneel dat voorzien is van een gekleurd substraat.
Wanneer de fluorescentlelaag wordt gekleurd, verdient het de voor-20 keur dat de fluorescentielaag zodanig wordt gekleurd, dat de mate van kleuring geleidelijk hoger wordt vanaf de zijde waarop de stimuleringsstralen invallen, naar de tegenover liggende zijde. Uiteraard brengt een stralingsbeeld-opslagpaneel dat op zulk een wijze is gekleurd, een veel scherper beeld voort dan het bekende ongekleurde stralingsbeeld-25 opslagpaneel. Vergeleken met een stralingsbeeld-opslagpaneel met dezelfde gevoeligheid levert het paneel voorts een veel scherper beeld dan het stralingsbeeld-opslagpaneel met een fluorescentielaag, waarbij de mate van kleuring een gradiënt heeft die het omgekeerde is van de hierboven genoemde gradiënt, of dan het stralingsbeeld-opslagpaneel met 30 een fluorescentielaag die homogeen is gekleurd. Als een werkwijze voor het vormen van een fluorescentielaag met de hierboven genoemde gradiënt van de mate van kleuring, kan bijvoorbeeld een werkwijze worden toegepast, waarbij diverse fluorescentielagen met enigszins onderling afwijkende maten van kleuring worden gelamineerd in de volgorde van mate van 35 kleuring, of een werkwijze waarbij de diffusie of de beweging van het kleurmiddel dat in een bekledingsdispersie aanwezig is, wordt gebruikt, welke diffusie plaats vindt wanneer de bekledingsdispersie zeer langzaam wordt gedroogd na het aanbrengen daarvan, teneinde een fluorescentielaag te vormen. Wanneer de fluorescentielaag een tussenliggende laag 40 bevat, dat wil zeggen wanneer de fluorescentielaag in twee lagen wordt 8105480 11 verdeeld en, zoals hierboven is beschreven een tussenliggende laag tussen de twee lagen wordt aangebracht, betekent de hierboven genoemde "gradiënt van de mate van kleuring" de gradiënt van de mate van kleuring in het deel van de fluorescentielaag in plaats van de tussengele-5 gen laag.
Wanneer, zoals hierboven is beschreven de fluorescentielaag zodanig wordt gekleurd dat de mate van kleuring vanaf de zijde waarop de stimuleringsstralen invallen, naar de tegenover liggende zijde gradueel hoger wordt, verdient het de voorkeur dat de fluorescentielaag zulk een 10 gradiënt van de mate van kleuring heeft, dat de gemiddelde reflectie-factor van de fluorescentielaag in het golflengtegebied van de stimule-ringsstralen voor het stimuleerbare fosfor gemeten vanaf de zijde tegenover de zijde waarop de stimuleringsstralen invallen, niet hoger is dan 95% van de factor die gemeten is vanaf de zijde waarop de stimu-15 leringsstralen invallen. Wanneer de eerstgenoemde factor hoger is dan 95% van de laatstgenoemde factor, is het effect om de fluorescentielaag de gradiënt van de mate van kleuring te geven zeer klein. Het vlak van de fluorescentielaag dat een lagere mate van kleuring heeft, dat wil zeggen de zijde van de fluorescentielaag waarop de stimuleringsstralen 20 invallen, behoeft noodzakelijkerwijze niet te worden gekleurd.
Zoals hierboven is beschreven en in afwijking van de in de Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 beschreven organische kleurmiddelen, is het in het straligsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding toegepaste organische kleurmiddel een organisch kleurmiddel dat geen lichtemissie 25 vertoont met een langere golflengte dan die van de stimuleringsstralen, wanneer dit wordt blootgesteld aan de stimuleringsstralen, dat wil zeggen een organisch kleurmiddel dat in het geheel geen lichtemissie vertoont, wanneer dit wordt blootgesteld aan de stimuleringsstralen. Door toepassing van zulk een organisch kleurmiddel kan worden verhinderd dat 30 het kontrast van het gereproduceerde beeld wordt verminderd als gevolg van de lichtemissie van het in het paneel toegepaste kleurmiddel, die door de stimuleringsstralen wordt veroorzaakt en die optreedt wanneer de in de hierboven genoemde Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 toegepaste organische kleurmiddelen als kleurmiddel wordt toegepast. Als 35 voorbeeld van organische kleurmiddelen die in het geheel geen lichtemissie vertonen wanneer deze aan de stimuleringsstralen worden blootgesteld, kunnen kleurmiddelen uit een metallisch complex zout worden gebruikt. Voorts heeft, zoals hierboven is beschreven het organisch kleurmiddel dat in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvin-40 ding wordt toegepast, zulke reflectie-eigenschappen, dat de gemiddelde 8105480 A «? 12 reflectiefactor daarvan in het golflengtegebied van de stimuleringstra-len voor het in het paneel toegepaste stimuleerbare fosfor lager is dan de gemiddelde reflectiefactor daarvan in het golflengtegebied van het licht dat door het stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan wordt 5 uitgezonden. Daarom hangt het in het paneel toegepaste organische kleurmiddel af van de soort van het daarin toegepaste stimuleerbare fosfor. Zoals hierin is beschreven moet in verband met de praktische toepassing, het in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding gebruikte, stimuleerbare fosfor bij voorkeur een fosfor zijn, dat 10 licht uitstraalt met een golflengte van 300 tot 600 nm, wanneer dit. wordt blootgesteld aan stimuleringsstralen met een golflengte van 500 tot 800 nm. In combinatie met zulk een stimüleerbaar fosfor wordt een organisch kleurmiddel met een basiskleur die van blauw tot groen verloopt, zodanig gebruikt, dat de gemiddelde reflectiefactor van het pa-15 neel in het golflengtegebied van de stimuleringsstralen voor het stimuleerbare fosfor kan worden verlaagd tot beneden de gemiddelde reflectiefactor van het paneel in het golflengtegebied van het licht dat door het stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan wordt uitgezonden, en zodanig dat het verschil daartussen kan worden vergroot.
20 Het organisch kleurmiddel uit een metallisch complex zout dat in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding wordt toegepast, dat een basiskleur van blauw tot groen heeft en dat in het geheel geen lichtemissie vertoont wanneer het wordt blootgesteld aan stimuleringsstralen, wordt gekozen uit kleurstoffen uit metaalcomplexzouten, zoals 25 ftalocyanide kleurstoffen en azo-kleurstoffen. In het bijzonder worden de kleurstoffen met de kleurindex getallen 24411, 23160, 74180, 74200, 22800, 23150, 23155, 24401, 14880, 15050, 15706, 15707, 17941, 74220, 13425, 13361, 13420, 11836, 74140, 74380, 74350, en 74460 in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding gebruikt.
30 Zoals hierboven is gesteld, is het stimuleerbare fosfor dat in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding kan worden toegepast, een fosfor dat licht uitzendt wanneer dit aan stimuleringsstralen wordt blootgesteld na blootstelling aan een straling. In verband met een praktisch gebruik moet het stimuleerbare fosfor bij voorkeur een fosfor 35 zijn dat licht uitzendt met een golflengte van 300 tot 600 nm, wanneer dit aan stimuleringsstralen met een golflengte van 500 tot 800 nm wordt blootgesteld. Bijvoorbeeld bevat het stimuleerbare fosfor dat in het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding kan worden toegepast, (a) SrS:Ce,Sm, SrS:Eu,Sm, I^C^^EujSm en (Zn,Cd)S:Mn,X, waarbij X 40 een halogeen is, die in het hierboven genoemde Amerikaans octrooi- 8105480 13 schrift 3.859.527 zijn beschreven; (b) ZnS:Cu,Pb, BaO.xA^Og.'Eu,
waarbij x een getal is dat voldoet aan de voorwaarde 0,8^x-^L0, en II II
M 0.xSi02:A, waarbij M tenminste een tweewaardig metaal is gekozen uit de groep van Mg, Ga, Sr, Zn, Cd en Ba, waarbij A tenmin- 5 ste een element is gekozen uit de groep Ce, Tb, Eu, Hu, Pb, Tl, Bi en
Mn, waarbij x een getal is dat voldoet aan de voorwaarde 0,5^x^2,5, die in het Amerikaans octrooischrift 4.236.078 zijn beschreven; (c) 2+ (Ba^_x_y,Mgx,Cay)FX:aEu , waarbij X Cl is en/of Br, x en y getallen zijn die voldoen aan de voorwaarden O^x+y^Ö,6 en xy^O, en 10 waarbij a een getal is dat voldoet aan de voorwaarde 10 ^a^5xl0 ^ die in de Amerikaanse octrooiaanvrage 57.080 is beschreven; (d)
LnOXrxA, waarbij Ln tenminste een element is gekozen uit de groep La, Y, Gd en Lu, waarbij X Cl en/of Br is, A Ce en/of Tb is, en x een getal is dat voldoet aan de voorwaarde 0/x\0,l, hetgeen in het Amerikaans
II
15 octrooischrift 4.236.078 is beschreven; (e) (Ba. ,M x)FX:yA, II 1 waarbij M tenminste een tweewaardig metaal is gekozen uit de groep Mg, Ca, Sr, Zn en Cd, waarbij X tenminste een halogeen is gekozen uit de groep Eu, Tb, Ce, Tm, Dy, Pr, Hb, Nd, Yb en Er, en waarbij x en y getallen zijn die voldoen aan de voorwaarden Ct£x$), 6 respectievelijk 20 0^y^0,2, hetgeen beschreven is in het Amerikaans octrooischrift 4.239.968; en dergelijke. Echter behoeft het geen vermelding dat het stimuleerbare fosfor dat volgens de uitvinding kan worden toegepast, niet is beperkt tot de hierboven genoemde fosforen en dat elk fosfor bij de uitvinding kan worden toegepast, vooropgesteld dat het fosfor 25 licht uitzendt wanneer dit wordt blootgesteld aan stimuleringsstralen na blootstelling aan een straling.
In het algemeen is er een tendens dat naarmate de gemiddelde deelt jesafmeting van het in het stralingsbeeld-opslagpaneel toegepaste, stimuleerbare fosfor kleiner wordt, de zichtbaarheid van de korrel 30 daarvan groter wordt, maar de gevoeligheid daarvan lager wordt. Daarentegen is er een tendens dat naarmate de gemiddelde stimuleerbare fosfor groter wordt, de gevoeligheid daarvan groter wordt, maar de zichtbaarheid van de korrel daarvan minder wordt. Deze tendensen in aanmerking genomen wordt het bij de uitvinding toegepaste stimuleerbare fosfor in 35 het algemeen gekozen uit die fosforen die een gemiddelde deelt jesafmeting van 0,1 tot 100/um hebben. Bet stimuleerbare fosfor met een gemiddelde deeltjesafmeting van 1 tot 30/um wordt bij voorkeur toegepast. Voorts wordt de hoeveelheid van het toegepaste stimuleerbare fosfor op juiste wijze gekozen met betrekking tot de registratie en repro-40 duktiefunctie en de kosten van het stralingsbeeld-opslagpaneel. De hoe- 8105480 1 14 veelheid van. het stimuleerbare fosfor ligt in het algemeen binnen het gebied van 3 tot 300 mg per cm^ van het stralingsbeeld-opslagpaneel.
De fluorescentielaag van het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding wordt gevormd door dispersie van het stimuleerbare fosfor 5 (dit is het geval waarin de fluorescentielaag niet is gekleurd), of het stimuleerbare fosfor en het kleurmiddel (dit is het geval waarin de fluorescentielaag is gekleurd. Wanneer de fluorescentielaag zelf-ondersteunend is en het stralingsbeeld-opslagpaneel uitsluitend daaruit bestaat, moet de fluorescentielaag in wezen worden gekleurd), in een ge-10 schikt bindmiddel om een bekledingsdispersie te bereiden, waarna de be-kledingsdispersie wordt aangebracht volgens een bekende bekledingswerk-wijze om een uniforme laag te vormen. De bekledingsdispersie voor het vormen van de gekleurde fluorescentielaag kan worden bereid hetzij door de gescheiden dispersie van het stimuleerbare fosfor en het kleurmiddel 15 in het bindmiddel, of door het vooraf hechten van het kleurmiddel aan het oppervlak van het stimuleerbare fosfor, waarna het uiteindelijke mengsel in het bindmiddel wordt gedispergeerd. Wanneer een gekleurde fluorescentielaag met de hierboven genoemde gradiënt van de mate van kleuring gewenst is, kan zulk een fluorescentielaag bijvoorbeeld worden 20 gevormd door een werkwijze, waarbij·verscheidene bekledingsdispersies met onderling afwijkende kleurinhouden (dat wil zeggen enigszins afwijkende maten van kleuring) worden toegepast en gelamineerd in de rangorde van de mate van kleuring, teneinde een fluorescentielaag te vormen, of door een werkwijze waarbij de diffusie of de beweging van het in een 25 bekledingsdispersie aanwezige kleurmiddel wordt toegepast, welke diffusie plaats vindt wanneer de bekledingsdispersie zeer langzaam wordt gedroogd na het aanbrengen daarvan. Als bindmiddel wordt bijvoorbeeld een bindmiddel gebruikt, dat gewoonlijk wordt toegepast bij het vormen van een laag, zoals een arabisch gom, proteïne, zoals gelatine, poly-30 saccharide, zoals dextran, polyvinylbutyral, polyvinylacetaat, nitrocellulose, ethylcellulose, vinylideenchloride - vinylchloridecopoly-meer, polymethylmethacrylaat, vinylchloride - vinylacetaatcopolymeer, polyuretaan, celluloseacetaatbutyraat, polyvinylalcohól en dergelijke. Het bindmiddel wordt gewoonlijk gebruikt in een hoeveelheid van 0,01 35 tot 1 gewichtsdelen per gewichtsdeel stimuleerbaar fosfor. In verband met de gevoeligheid en de verkregen scherpte van het paneel moet de hoeveelheid bindmiddel bij voorkeur klein zijn. Zowel de gevoeligheid als de scherpte van het paneel en het gemak van het aanbrengen van de bekledingsdispersie in overweging genomen, wordt het bindmiddel bij 40 voorkeur gebruikt in een hoeveelheid van 0,03 tot 0,2 gewichtsdelen per 8105480 15 gewichtsdeel stimuleerbaar fosfor. De dikte van de fluorescentielaag (bij het stralingsbeeld-opslagpaneel waarbij de fluorescentielaag is verdeeld in twee lagen en een gekleurde tussenliggende laag daartussen is aangebracht, komt de totale dikte van de drie lagen overeen met deze 5 dikte.) ligt in het algemeen binnen een gebied van 10ƒurn tot 1 mm.
Bij het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding wordt gewoonlijk een substraat toegepast voor het ondersteunen van de fluorescentielaag. Als substraat kunnen diverse materialen worden toegepast, zoals polymeermateriaal, glas, wol, katoen, papier, metaal of 10 dergelijke. Met het oog op het behandelen van het paneel als registratiemedium van informatie, moet het substraat bij voorkeur worden vervaardigd tot een flexibele plaat of rol. In dit verband worden als substraat bij voorkeur kunststoffoelies gebruikt, zoals cellusoseacetaat-foelie, polyesterfoelie, polyetheenterefthalaatfolie, polyamldefoelie, 15 polyimidefoelie, triacetaatfoelie, polycarbonaatfoelie en dergelijke; gewoon papier; en behandeld papier zoals fotografisch papier, drukpapier, zoals bekleed papier en kunstpapier, barytapapier, met een hars bekleed papier, behandeld papier dat in het Belgische octrooischrift 784.615 is beschreven en dat is behandeld met polysaccharide, pigment 20 bevattend papier dat een pigment bevat zoals titaandioxyde, behandeld papier dat behandeld is met polyvinylalcohol en dergelijke. Het substraat kan op een vlak daarvan een grondlaag hebben (het vlak waarop de fluorescentielaag wordt aangebracht) om de fluorescentielaag vast te houden. Als materiaal van de grondlaag kan een gewoon hechtmiddel wor-25 den gebruikt. Bij het aanbrengen van een fluorescentielaag op het substraat kan een bekledingsdispersie bestaande uit in een bindmiddel ge-dispergeerd stimuleerbaar fosfor, of een bekledingsdispersie bestaande uit een in een bindmiddel gedispergeerd stimuleerbaar fosfor en kleur-middel, direct worden aangebracht op het substraat om een fluorescen-30 tielaag te vormen. Volgens een uitvoeringsvorm wordt een vooraf gevormde fluorescentielaag op het substraat gehecht. Wanneer het gebruikte substraat voor stimuleringsstralen doordringbaar is, kan het stralingsbeeld-opslagpaneel vanaf de substraatzijde worden blootgesteld aan sti-muleringss tralen.
35 Wanneer het substraat met een kleurmiddel wordt gekleurd, behoeft het geen vermelding dat het substraat zodanig moet worden gekleurd, dat de stimuleringsstralen die bij het substraat aankomen, door het kleurmiddel worden geabsorbeerd. Wanneer bijvoorbeeld als substraat een materiaal wordt toegepast dat geen stimuleringsstralen doorlaat, zoals 40 metaal, gewoon papier, behandeld papier of dergelijke, moet tenminste . 8105480 -,-,- ---*=*=* a- i 16 het aan de fluorescentielaag grenzende vlak van het substraat worden gekleurd. Wanneer anderzijds als substraat een materiaal wordt toegepast dat stimuleringsstralen doorlaat, zoals glas, kunststoffoelie of dergelijke, kan elk vlak of beide vlakken van het substraat worden ge-5 kleurd, of kan het gehele substraat worden gekleurd. Een vlak of beide vlakken van het substraat worden bijvoorbeeld gekleurd door het daarop aanbrengen van een bekledingsdispersie bestaande uit een bindmiddel en een daarin gedispergeerd kleurmiddel. Het gehele substraat wordt gewoonlijk gekleurd door het dispergeren van een kleurmiddel in het sub-10 straat, wanneer het substraat wordt vervaardigd. Wanneer voorts de grondlaag met een kleurmiddel wordt gekleurd, wordt het kleurmiddel daarin gedispergeerd.
Bij het stralingsheeld-opslagpaneel volgens de uitvinding, waarbij een tussengelegen laag (die niet een stimuleerbaar fosfor bevat) tussen 15 twee fluorescentielagen is aangebracht, moet de tussengelegen laag steeds met een kleurmiddel worden gekleurd. Wanneer de tussengelegen laag niet met een kleurmiddel is gekleurd, verbetert de tussengelegen laag niet de beeldeigenschappen van het paneel maar beïnvloedt deze nadelig. Het schijnt dat evenals in het geval waarin een fluorescentie-20 laag wordt gekleurd, het aanbrengen van de gekleurde tussengelegen laag bijzonder effectief is voor het verhinderen van het optreden van uitstraling in de twee fluorescentielagen die aan beide zijden van de gekleurde tussengelegen laag zijn aangebracht. De gekleurde tussengelegen laag bevat een bindmiddel van hetzelfde type dat in een fluorescentie-25 laag is gebruikt, en een daarin gedispergeerd kleurmiddel. De gekleurde tussengelegen laag kan tussen twee fluorescentielagen worden aangebracht door het aanbrengen van een bekledingsdispersie die een kleurmiddel bevat dat in een juist bindmiddel is gedispergeerd, op een eerste fluorescentielaag die vooraf is gevormd, waarna een tweede fluores-30 centielaag op de gekleurde tussengelegen laag wordt gevormd. Bij een uitvoeringsvorm kan de gekleurde tussengelegen laag daartussen worden aangebracht door het hechten van de gekleurde tussengelegen laag aan een eerste fluorescentielaag waarna een tweede fluorescentielaag op de gekleurde tussengelegen laag wordt gehecht, 35 Voorts wordt bij het stralingsheeld-opslagpaneel volgens de uit vinding in het algemeen een beschermingslaag voor het fysisch en chemisch beschermen van het vlak van de fluorescentielaag aangebracht op het bloot te stellen vlak van de fluorescentielaag (aan de tegenover gestelde zijde van het substraat). Zoals hierboven is gesteld kan wan-40 neer de fluorescentielaag zelf-ondersteunend is, de beschermingslaag op 8105480 17 beide vlakken van de fluorescentielaag worden aangebracht. De beschermingslaag kan op de fluorescentielaag worden aangebracht door het rechtstreeks daarop plaatsen van een bekledingsdispersie om een beschermingslaag daarop te vormen, of kan daarop worden aangebracht door 5 het daarop hechten van de vooraf gevormde beschermingslaag. Als materiaal voor de beschermingslaag kan bekend materiaal voor een beschermingslaag worden gebruikt, zoals nitrocellulose, ethylcellulose, cellulose acetaat, polyester, polyetheenterefthalaat en dergelijke.
Wanneer de beschermingslaag met een kleurmiddel wordt gekleurd, 10 kan elk vlak daarvan, beide vlakken of de gehele beschermingslaag worden gekleurd. In het algemeen wordt de gehele beschermingslaag homogeen gekleurd door het daarin dispergeren van een kleurmiddel.
Het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding brengt een beeld voort met een grote scherpte en kontrast wanneer dit wordt ge-15 bruikt bij de werkwijze voor het registreren en weergeven van een stra-lingsbeeld, die in figuur 1 is getoond. Bij de werkwijze wordt het volgende opgesteld: een stralingsbron 11 zoals een röntgenstralingsbron, een voorwerp 12, een stralingsbeeld-opslagpaneel 13 volgens de uitvinding dat met een organisch kleurmiddel is gekleurd, dat in het geheel 20 geen lichtemissie vertoont, wanneer dit wordt blootgesteld aan stimule-ringsstralen, een lichtbron 14 die stimuleringsstralen uitzendt, die de fluorescentielaag van het paneel 13 stimuleren om de daarin opgeslagen stralingsenergie als fluorescentielicht vrij te maken, een fotodetector 15 voor het detecteren van het door het paneel 13 uitgezonden fluores-25 centielicht, een reproduktie-inrichting 16 voor het omzetten van een door de fotodetector 15 verkregen, elektrisch signaal in een beeldsig-naal dat overeenkomt met het stralingsbeeld, een weergeefinrichting 17 voor het weergeven van het beeld en een filter 18 voor het afsnijden van de stimuleringsstralen die door de lichtbron 14 worden uitgezonden 30 en door het paneel 13 worden gereflecteerd en voor het doorlaten van slechts het fluorescentielicht dat door het paneel 13 wordt uitgezonden. Bij de in figuur 1 getoonde werkwijze wordt de fotodetector 15 gebruikt als detector voor het detecteren van het door het paneel 13 uitgezonden licht en het reproduceren van een stralingsbeeld wordt uitge-35 voerd door de fotodetector 15, de reproduktie-inrichting 16 en de weergeefinrichting 17. Echter is een middel voor het reproduceren van een stralingsbeeld niet daartoe beperkt.
Zoals in figuur 1 is getoond wordt het voorwerp 12 tussen de stralingsbron 11 en het stralingsbeeld-opslagpaneel 13 geplaatst. Wanneer 40 het voorwerp 12 aan straling uit de bron 11 wordt blootgesteld, ver- 8105480 >t« 18 loopt de straling door het voorwerp 12. De intensiteit van de straling die door het voorwerp 12 wordt doorgelaten, stelt de transmittantie van het voorwerp 12 voor. Derhalve wordt een beeld dat het transmittantie-patroon van het voorwerp 12 voorstelt, verkregen door middel van de 5 straling die op het stralingsbeeld-opslagpaneel 13 invalt. De straling in de vorm van het beeld dat het transmittantiepatroon van het voorwerp 12 voorstelt, wordt door de fluorescentielaag van het paneel 13 geabsorbeerd en elektronen of gaten worden in de fluorescentielaag opgewekt. De hoeveelheid opgewekte elektronen of gaten zijn evenredig aan 10 de hoeveelheid geabsorbeerde straling. De elektronen of gaten worden in het vangniveau van het stimuleerbare fosfor opgeslagen en aldus wordt het stralingsbeeld in het paneel 13 vastgelegd.
Daarna wordt de in het paneel 13 opgeslagen straling zichtbaar gemaakt door het stimuleren met de stimuleringsstralen die door de licht-15 bron 14 worden uitgezonden. Dat wil zeggen dat de fluorescentielaag van het paneel 13 wordt afgetast met stimuleringsstralen die door de lichtbron 14 worden uitgezonden, waardoor de in het vangniveau van het stimuleerbare fosfor opgeslagen elektronen of gaten daaruit worden verdreven en het in het paneel 13 opgeslagen stralingsbeeld als fluorescen-20 tielicht wordt vrijgegeven. Het paneel 13 is met een organisch kleur-middel gekleurd, dat de stimuleringsstralen selectief absorbeert en wanneer de fluorescentielaag met de stimuleringsstralen wordt afgetast, wordt daarom de verstrooiing van de stimuleringsstralen in het paneel 13 als gevolg van uitstraling in de fluorescentielaag, versluiering in 25 de beschermingslaag, de grondlaag of het substraat, of dergelijke, geregeld door de absorptie van de stimuleringsstralen door het kleur-middel. Voorts wordt het paneel 13 met een organisch kleurmiddel gekleurd, dat geen lichtemissie vertoont wanneer dit wordt blootgesteld aan de stimuleringsstralen en daarom wordt licht dat afwijkt van het 30 fluorescentielicht dat door het stimuleerbare fosfor wordt uitgezonden, niet door de fluorescentielaag van het paneel 13 geëmitteerd, wanneer de fluorescentielaag wordt af getast. De luminantie van het door het paneel 13 uitgestraalde fluorescentielicht is evenredig aan het aantal in de fluorescentielaag van het paneel 13 opgeslagen elektronen of gaten, 35 dat wil zeggen de hoeveelheid van daardoor geabsorbeerde straling. Het fluoresentielicht (lichtsignaal) wordt gedetecteerd en door de fotode-tector 15, zoals een fotovermenigvuldigingsinrichting sequentieel omgezet in een elektrisch signaal. Het verkregen elektrisch saignaal wordt door de reproduktie-inrichting 16 omgezet in een beeldsignaal dat over-40 eenkomt met het stralingsbeeld en een zichtbaar beeld wordt door de 8105480 < #· ♦ 19 weergeefinrichting 17 weergegeven. Aldus wordt het stralingsbeeld herwonnen.
Zoals hierboven is vermeld wordt bij het stralingsbeeld-opslagpa-neel volgens de uitvinding de verstrooiing van de stimuleringsstralen 5 in het paneel geregeld door de absorptie van de stimuleringsstralen door het organisch kleurmiddel in het paneel. Daardoor wordt de scherpte van het beeld dat door de reproduktie-inrichting 16 wordt herwonnen en derhalve de scherpte van het beeld dat door de weergeefinrichting 16 wordt weergegeven, aanzienlijk verbeterd.
10 In afwijking van de in de hierboven genoemde Amerikaanse octrooi aanvrage 156.520 beschreven organische kleurmiddelen, vertoont wanneer blootgesteld aan stimuleringsstralen, het in het stralingsbeeld-opslag-paneel volgens de uitvinding toegepaste, organische kleurmiddel niet een lichtemissie die als ruis wordt gereproduceerd. Daardoor is het 15 kontrast van het beeld dat door de reproduktie inrichting 16 wordt gereproduceerd en derhalve het kontrast van het beeld dat door de weergeefinrichting 17 wordt weergegeven, beter dan het kontrast van het beeld dat door een stralingsbeeld-opslagpaneel wordt verkregen, dat met de in de Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 beschreven organische 20 kleurmiddelen is gekleurd.
Zoals hierboven is beschreven heeft de uitvinding betrekking op een verbetering van het kontrast van het gekleurde stralingsbeeld-opslagpaneel dat in de Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 is beschreven, waardoor een zeer scherp beeld kan worden verkregen. Dat wil zeggen dat 25 volgens de uitvinding als kleurmiddel van het paneel een organisch kleurmiddel wordt toegepast, dat geen lichtemissie vertoont wanneer dit wordt blootgesteld aan stimuleringsstralen, waardoor wordt verhinderd dat het kontrast van het gereproduceerde beeld wordt verminderd als gevolg van lichtemissie van het in het paneel toegepaste kleurmiddel, 30 hetgeen optreedt wanneer de in de Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 beschreven organische kleurmiddelen als kleurmiddel worden gebruikt. Vergeleken met een stralingsbeeld-opslagpaneel dat een beeld met dezelfde scherpte levert, brengt het stralingsbeeld-opslagpaneel volgens de uitvinding een beeld met een beter kontrast voort dan het stralings-35 beeld-opslagpaneel dat met de in de Amerikaanse octrooiaanvrage 156.520 beschreven, organische kleurmiddelen is gekleurd. Onder de stralings-beeld-opslagpanelen volgens de uitvinding levert het stralingsbeeld-opslagpaneel waarvan de fluorescentielaag zodanig is gekleurd dat de mate van kleuring van de zijde af waarop de stimuleringsstralen invallen, 40 naar de tegenover liggende zijde gradueel hoger wordt, een scherper 8105480 y* 'w 20 beeld op dan de andere.
De uitvinding zal hierna aan de hand van de voorbeelden I en II worden beschreven.
Voorbeeld I
2+ 5 8 gewichtsdelen van BaFBr:Eu fosfor (stimuleerbaar fosfor) en een gewichtsdeel nitrocellulose (bindmiddel)· werden gemengd door toepassing van een oplosmiddel (een mengsel van aceton, ethylacetaat en butylacetaat) om een bekledingsdispersie met een viscositeit van 0,5 x
Λ —I
10 m .s te bereiden. Anderzijds werd een dispersie bereid, 10 waarin methanol en "Vali Fast Blue 1605” (organisch blauw kleurmiddel uit metallisch complex zout vervaardigd door "Orient Co., Ltd.) gedis-pergeerd zijn. Daarna werd de dispersie toegevoegd aan de bekledingsdispersie in een verhouding waarbij de hoeveelheid kleurmiddel 1 mg per 2+ 100 gram BaFBr:Eu fosfor was.' Daarna werd de het kleurmiddel be-15 vattende bekledingsdispersie gelijkmatig aangebracht op een polyetheen-terefthalaatfolie (substraat) die horizontaal is geplaatst en natuurlijk wordt gedroogd door deze gedurende een dag te laten staan om een fluorescentielaag met een dikte van ongeveer 300/um te vormen. Het aldus verkregen stralingsbeeld-opslagpaneel werd "paneel A" genoemd.
20 Anderzijds werden voor de vergelijking met het paneel A twee stra- lingsbeeld-opslagpanelen (paneel B en paneel C) vervaardigd op dezelfde wijze als hierboven is genoemd, behalve de toevoeging van "Zapon Fast Blue 3G” (blauw organisch kleurmiddel vervaardigd door "ïïoechst AG".) in plaats van "Vali Fast Blue 1605” aan de bekledingsdispersie in de-25 zelfde verhouding als hierboven is genoemd, respectievelijk op dezelfde wijze zoals hierboven is genoemd behalve dat geen "Vali Fast Blue 1605" aan de bekledingsdispersie is toegevoegd.
Daarna werden de panelen A, B en C gedurende 50 milliseconden blootgesteld aan röntgenstralen van 80 KVp en 250 mA uitgezonden door 30 een röntgenstralenbron die op een afstand van 180 cm van de panelen is geplaatst, waarna de panelen met een He-Ne-laserbundel (633 nm) werden afgetast. Het door de fluorescentielaag van de panelen uitgezonden licht werd door een "Corming"-filter 5-56 gevoerd (vervaardigd door Corning Glass Works) en het door het filter doorgelaten licht werd ge-35 detecteerd en omgezet in een elektrisch signaal door een fotodetector (een fotovermenigvuldigingsinrichting met een spectrale gevoeligheid van het type S-5). Het verkregen elektrische signaal werd door een re-produktie inrichting omgezet in een beeldsignaal en een zichtbaar beeld werd door een weergeefinrichting weergegeven. De modulatie-overdrachts-40 functie (MTF) van het beeld werd voor de panelen A, B en C gemeten. De 8105480 21 MTF-waarden van de panelen A, B en C met een ruimtefrequentie van 2 Hz per mm waren 49%, 46% respectievelijk 18%, wanneer de MTF-waarden van die panelen bij een ruimtefrequentie van O Hz per mm als 100% werden gedefinieerd. Opgemerkt wordt, dat de MTF-waarden van de respectieve 5 beelden verkregen door de panelen A, B en C en de relatie daartussen niet afhankelijk waren van het type van de gebruikte reproduktie inrichting en weergeefinrichting.
Zoals uit de hierboven genoemde MTF-waarden blijkt, leveren de panelen A en B die met een kleurmiddel waren gekleurd, een aanzienlijk 10 scherper beeld op dan het paneel C dat niet met een kleurmiddel was gekleurd.
Daarna werd het kontrast van het beeld voor de panelen A en B gemeten. De meting van het contrast werd uitgevoerd door het bedekken van de helft van een paneel met een loden plaat met een dikte van 2 mm, 15 waarbij een stralingsbeeld werd opgewekt op dezelfde wijze als hierboven is genoemd en waarna het verschil werd verkregen tussen de dichtheid van het beeld dat door het met de loden plaat bedekte deel van het paneel werd gereproduceerd en de dichtheid van het deel van het beeld dat door het deel van het paneel werd gereproduceerd, dat niet met de 20 loden plaat was bedekt. Het dichtheidsverschil in het beeld verkregen door paneel A was 2,00. Anderzijds was het dichtheidsverschil in het beeld verkregen door het paneel B 1,00.
Zoals duidelijk uit de hierboven genoemde dichtheidsverschillen blijkt, levert het paneel A volgens de uitvinding dat gekleurd was met 25 "Vali Fast Blue 1605", een aanzienlijk kontrastrijker beeld dan het paneel B dat met "Zapon Fast Blue 3G" was gekleurd. De reden voor het feit dat het paneel A een aanzienlijk kontrastrijker beeld levert dan het paneel B is als volgt. "Zapon Fast Blue 3G” toegepast in het paneel B, vertoont een lichtemissie in het gebied van rood tot infrarood wan-30 neer dit wordt blootgesteld aan de He-Ne-laserbundel (het emissiespec-trum van "Zapon Fast Blue 3G” is getoond door de kurve B in figuur 3) en een deel van de lichtemissie (lichtemissie in infrarood gebied) wordt doorgelaten door het "Corning"-filter 5-56 (de spectrale trans-mittantiekurve in het gebied van rood tot infrarood van het filkter is 35 getoond door de kurve a in figuur 3) en wordt als ruis gereproduceerd, die over het gehele paneel wordt waargenomen. Daarentegen vertoont "Vali Fast Blue 1605" toegepast in het paneel A, in het geheel geen lichtemissie wanneer dit wordt blootgesteld aan de He-Ne-laserbundel. Tussen twee haakjes was de hoeveelheid licht die door het paneel B werd 40 uitgezonden en door de fotodetector werd gedetecteerd, 1,4 maal zo 8105480 22 groot als de hoeveelheid licht die door het paneel A werd uitgezonden
en door de fotodetector werd gedetecteerd. Dit komt omdat in paneel B
het door "Zapon Fast Blue 3G" uitgezonden licht werd toegevoegd aan het 2+ licht dat door het BaFBr:Eu fosfor werd uitgezonden.
5 Voorbeeld II
Een stralingsbeeld-opslagpaneel werd op dezelfde wijze als in het voorbeeld I vervaardigd, behalve de toepassing van "Cupro Cyanine Blue GL" (organisch blauw keurmiddel uit een metallisch complex zout vervaardigd door "Toyo Ink Co., Ltd.) in plaats van ”Vali Fast Blue 1605" 10 in een zodanige verhouding dat de hoeveelheid van het kleurmiddel 1 mg 2+ per 100 g BaFBr:Eu fosfor was. Het aldus verkregen stralingsbeeld-opslagpaneel werd "paneel D" genoemd.
Anderzijds werd voor de vergelijking met het paneel D een ander stralingsbeeld-opslagpaneel vervaardigd op dezelfde wijze als in het 15 voorbeeld I, behalve de toepassing van "Oil Blue nr. 603" (organisch blauw kleurmiddel vervaardigd door "Orient Co, Ltd") in plaats van "Va- li Fast Blue 1605” in een zodanige verhouding dat de hoeveelheid kleur- 2+ middel 1 mg per 100 g BaFBr:Eu fosfor was. Het aldus verkregen stralingsbeeld-opslagpaneel werd "paneel E" genoemd.
20 Daarna werden de MTF-waarden van. beide panelen D en E op dezelfde wijze als in het voorbeeld I gemeten, De MTF-waarden van de panelen D en E bij een ruimtefrequentie van 2 Hz per mm waren 49% respectievelijk 50%, wanneer de MTF-waarden van die panelen bij een ruimtefrequentie van 0 Hz per mm werden gedefinieerd als 100%. Zoals uit de MTF-waarden 25 blijkt, is de scherpte van het beeld geleverd door het paneel B volgens de uitvinding bijna dezelfde als van het beeld geleverd door het paneel E.
Voorts werd het hierboven genoemde dichtheidsverschil in beide beelden gereproduceerd door de panelen D en E, op dezelfde wijze als in 30 voorbeeld I gemeten. Het dichtheidsverschil van het met het paneel D verkregen beeld was 2,00. Anderzijds was het dichtheidsverschil van het met het paneel E verkregen beeld 0,90. Zoals uit de dichtheidsverschil-len blijkt, leverde het paneel D volgens de uitvinding dat met "Cupro Cyanine Blue GL" was gekleurd, een aanzienlijk kontrastrijker beeld dan 35 het paneel E dat met "Oil Blue No. 603" was gekleurd. De reden waarom het paneel D een aanzienlijk kontrastrijker beeld opleverde dan het paneel E is dezelfde als beschreven in het voorbeeld I. Het "Oil Blue nr. 603" toegepast in het paneel E, vertoonde een lichtemissie wanneer dit werd blootgesteld aan de He-Ne-laserbundel en een deel van de licht-40 emissie werd doorgelaten door het "Corning" filter 5-56 en werd gere- 8105480 23 produceerd als ruis. Daarentegen vertoonde "Cupro Cyanide Blue GL" in het geheel geen lichtemissie wanneer dit werd blootgesteld aan de He-Ne-laserbundel. De hoeveelheid licht die door het paneel E werd uitgezonden en door de fotodetector werd gedetecteerd, was 1,45 maal zo 5 groot als de hoeveelheid licht die door het paneel D werd uitgezonden en door de fotodetector werd gedetecteerd.
8105480

Claims (16)

1. Stralingsbeeld-opslagpaneel voorzien van een fluorescentielaag die een bindmiddel en een daarin gedispergeerd stimuleerbaar fosfor bevat en die met een kleurmiddel zodanig is gekleurd, dat de gemiddelde 5 reflectiefactor van het paneel in het golflengtegebied van de stimule-ringsstralen voor het stimuleerbare fosfor kleiner is dan de 'gemiddelde reflectiefactor van het paneel in het golflengtegebied van het licht dat door het stimuleerbare fosfor bij stimulatie daarvan wordt uitgezonden, met het kenmerk, dat het kleurmiddel een organisch kleurmiddel 10 is dat geen lichtemissie met een langere golflengte dan die van de stimuleringsstralen vertoont, wanneer dit wordt bloorgesteld aan de stimu-lerings tralen.
2. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de gemiddelde reflectiefactor van het paneel in het golfleng- 15 tegebied van de stimuleringsstralen niet hoger is dan 95% van de gemiddelde reflectiefactor van een paneel dat in het golflengtegebied van de stimuleringsstralen equivalent is aan het genoemde paneel, behalve dat het equivalente paneel niet gekleurd is met het organische kleurmiddel.
3. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het ken merk, dat de gemiddelde reflectiefactor van het paneel in het golflengtegebied van het licht niet lager is dan 30% van de gemiddelde reflectiefactor van een paneel dat in het golflengtegebied van het licht equivalent is aan het genoemde paneel behalve dat het equivalente pa-25 neel niet is gekleurd met het organische kleurmiddel.
4. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 3, mét het kenmerk, dat de gemiddelde reflectiefactor van het paneel niet lager is dan 90% van de gemiddelde reflectiefactor van het equivalente paneel.
5. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het ken-30 merk, dat tenminste de fluorescentielaag zodanig met het organische kleurmiddel is gekleurd, dat de mate van kleuring gradueel hoger wordt van de zijde af waarop de stimuleringsstralen invallen, tót de tegenover liggende zijde.
6» Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 5, met het ken-35 merk, dat de gemiddelde reflectiefactor van de fluorescentielaag in het golflengtegebied van de stimuleringsstralen gemeten vanaf de tegenover liggende zijde, niet hoger is dan 95% van de gemiddelde reflectiefactor van de fluorescentielaag in het golflengtegebied van de stimuleringsstralen gemeten vanaf de zijde waarop de stimuleringsstralen invallen. 40
7. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het ken- 8105480 ·. ·* merk, dat het paneel uitsluitend bestaat uit de fluorescentielaag, welke fluorescentielaag met het organische kleurmiddel is gekleurd.
8. Stralingsbeeld-opslagpeneel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het paneel een eerste beschermingslaag, een daarop aange- 5 brachte fluorescentielaag en een verder daarop aangebrachte tweede beschermingslaag omvat en tenminste een van de lagen gekleurd is met het organische kleurmiddel.
9. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het paneel een substraat en een daarop aangebrachte fluores- 10 centielaag omvat en het substraat en/of de fluorescentielaag is gekleurd met het organische kleurmiddel.
10. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het paneel een substraat, een daarop aangebrachte grondlaag en een verder daarop aangebrachte fluorescentielaag omvat en tenminste 15 een uit het substraat en de genoemde lagen is gekleurd met het organische kleurmiddel.
11. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het paneel een verder substraat, een daarop aangebrachte fluorescentielaag en een daarop aangebrachte beschermingslaag omvat en 20 tenminste een uit het substraat en de genoemde lagen is gekleurd met het organische kleurmiddel.
12. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het paneel een substraat, een daarop aangebrachte grondlaag, een verder daarop aangebrachte fluorescentielaag en een verder daarop 25 aangebrachte beschermingslaag omvat en tenminste een uit het substraat en de genoemde lagen is gekleurd met het organische kleurmiddel.
13. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het paneel een substraat, en daarop aangebrachte eerste fluorescentielaag, een verder daarop aangebrachte tussengelegen laag en een 30 verder daarop aangebrachte fluorescentielaag omvat en tenminste de tussengelegen laag met het organische kleurmiddel is gekleurd.
14. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het paneel is voorzien van een substraat, een daarop aangebrachte eerste fluorescentielaag, een verder daarop aangebrachte tus- 35 sengelegen laag, een verder daarop aangebrachte tweede fluorescentielaag en een verder daarop aangebrachte beschermingslaag en tenminste de tussengelegen laag met het organische kleurmiddel is gekleurd.
15. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het paneel bestaat uit een substraat, een daarop aangebrachte 40 grondlaag, een verder daarop aangebrachte eerste fluorescentielaag, een 8105480 -* / / verder daarop aangebrachte tussengelegen laag, een verder daarop aangebrachte tweede fluorescentielaag en een verder daarop aangebrachte beschermingslaag en tenminste de tussengelegen laag is gekleurd met het organische kleurmiddel.
16. Stralingsbeeld-opslagpaneel volgens conclusie 1, met het ken merk, dat het organische kleurmiddel een metallisch complex zout bevat. *************** 8105480
NL8105480A 1980-12-05 1981-12-04 Stralingsbeeld-opslagpaneel. NL8105480A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP17154580 1980-12-05
JP55171545A JPS5796300A (en) 1980-12-05 1980-12-05 Radiation image conversion panel

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8105480A true NL8105480A (nl) 1982-07-01

Family

ID=15925106

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8105480A NL8105480A (nl) 1980-12-05 1981-12-04 Stralingsbeeld-opslagpaneel.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4491736A (nl)
JP (1) JPS5796300A (nl)
DE (1) DE3148077C2 (nl)
FR (1) FR2495818B1 (nl)
NL (1) NL8105480A (nl)

Families Citing this family (33)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5917199A (ja) * 1982-07-21 1984-01-28 富士写真フイルム株式会社 放射線像変換用複合体
JPS60174999A (ja) * 1984-02-22 1985-09-09 化成オプトニクス株式会社 感度補償増感紙及びその製法
US4665003A (en) * 1984-07-31 1987-05-12 Fuji Photo Film Co., Ltd. Stimulable phosphor sheet and method of conveying the same
US4728583A (en) * 1984-08-31 1988-03-01 Fuji Photo Film Co., Ltd. Radiation image storage panel and process for the preparation of the same
DE3433141A1 (de) * 1984-09-10 1986-03-20 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Roentgendiagnostikeinrichtung mit einem roentgenkonverter mit lumineszenz-speicherleuchtschirm
JPS6195351A (ja) * 1984-10-17 1986-05-14 Kasei Optonix Co Ltd 増感紙
JPS61228399A (ja) * 1985-04-03 1986-10-11 富士写真フイルム株式会社 放射線像変換パネルおよびその製法
US4661704A (en) * 1985-07-12 1987-04-28 North American Philips Corporation Image recording and readout device based on light-stimulable phosphors
US4855603A (en) * 1985-10-10 1989-08-08 Quantex Corporation Photoluminescent materials for radiography
US4879186A (en) * 1985-10-10 1989-11-07 Quantex Corporation Photoluminescent materials for outputting reddish-orange light and a process for making the same
EP0233497B1 (en) * 1986-01-21 1990-05-09 Fuji Photo Film Co., Ltd. Radiation image storage panel
JPH0690319B2 (ja) * 1987-02-02 1994-11-14 富士写真フイルム株式会社 放射線像変換パネルの製造法
JPH0619680Y2 (ja) * 1988-01-29 1994-05-25 石川島播磨重工業株式会社 セグメント搬送供給装置
US5340996A (en) * 1989-08-10 1994-08-23 Fuji Photo Film Co., Ltd. Radiation image read-out apparatus, radiation image recording method and apparatus, stimulable phosphor sheet, and cassette
US5549843A (en) * 1991-11-21 1996-08-27 Eastman Kodak Company Annealed alkaline earth metal fluorohalide storage phosphor, preparation method, and radiation image storage panel
US5507976A (en) * 1993-11-24 1996-04-16 Eastman Kodak Company Stabilized phosphor intermediates, storage phosphors, radiation image storage panels, and preparation methods
US5427868A (en) * 1993-11-24 1995-06-27 Eastman Kodak Company Radiographic phosphor panel having binder compatible oxosulfur stabilizer and method for preparing phosphor panel
US5464568A (en) * 1993-11-24 1995-11-07 Eastman Kodak Company Alkaline earth metal fluorobromoiodide storage phosphor, and radiation image storage panel, and method
US5401971A (en) * 1993-11-24 1995-03-28 Eastman Kodak Company Overcoated radiation image storage panel and method for preparing radiation image storage panel
US5641583A (en) * 1993-11-24 1997-06-24 Eastman Kodak Company Radiographic phosphor panel having both binder compatible oxosulfur stabilizer and oxosulfur pigment and method for preparing phosphor panel
US5549844A (en) * 1995-03-24 1996-08-27 Eastman Kodak Company Radiographic phosphor panel, phosphor and phosphor modification method
US5523558A (en) * 1995-04-24 1996-06-04 Eastman Kodak Company Radiographic phosphor panel having metal hydride stabilizing compound
US5641967A (en) * 1995-05-31 1997-06-24 Eastman Kodak Company Radiographic phosphor panel having oxosulfur functionalized polymer reducing agents
US5646412A (en) * 1995-07-19 1997-07-08 Eastman Kodak Company Coated radiographic phosphors and radiographic phosphor panels
US5670086A (en) * 1996-02-20 1997-09-23 Eastman Kodak Company Vitrified phosphor articles, intermediates, and preparation methods
DE19725940A1 (de) * 1997-06-19 1998-12-24 Thoms Michael Dr Neutronenempfindliche Speicherleuchtstoffe und daraus bestehende Bildplatten
EP1113292A3 (en) * 1999-12-28 2003-03-12 Fuji Photo Film Co., Ltd. Method and device for storing and reproducing a radiation image
US6652994B2 (en) * 2000-10-20 2003-11-25 Konica Corporation Radiation image conversion panel
DE10116803C2 (de) * 2001-04-04 2003-10-02 Siemens Ag Strahlungswandler und Verfahren zur Herstellung desselben
US20030134087A1 (en) * 2001-12-03 2003-07-17 Ludo Joly Binderless phosphor screen on a support colored with a pigment mixture
US6977385B2 (en) * 2002-03-26 2005-12-20 Agfa-Gevaert Storage phosphor screen having binderless colored layers
JP2004340892A (ja) * 2003-05-19 2004-12-02 Fuji Photo Film Co Ltd 放射線像変換パネルおよびその製造方法
DE102009009051B4 (de) * 2009-02-17 2011-02-17 Siemens Aktiengesellschaft Szintillatoranordnung zur Erfassung einer Röntgenstrahlung sowie Röntgendetektor mit einer solchen Szintillatoranordnung

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB396601A (en) * 1931-12-16 1933-08-10 Siemens Reiniger Veifa Fluorescent screen
US3859527A (en) * 1973-01-02 1975-01-07 Eastman Kodak Co Apparatus and method for producing images corresponding to patterns of high energy radiation
US3975637A (en) * 1973-10-23 1976-08-17 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Device for storage and display of a radiation image
JPS5923400B2 (ja) * 1979-06-07 1984-06-01 富士写真フイルム株式会社 放射線像変換パネル
JPS5917400B2 (ja) * 1979-07-11 1984-04-20 富士写真フイルム株式会社 放射線像変換パネル

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5796300A (en) 1982-06-15
FR2495818A1 (fr) 1982-06-11
US4491736A (en) 1985-01-01
JPS6317200B2 (nl) 1988-04-12
DE3148077C2 (de) 1986-07-03
FR2495818B1 (fr) 1988-01-08
DE3148077A1 (de) 1982-08-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8105480A (nl) Stralingsbeeld-opslagpaneel.
US4380702A (en) Radiation image storage panel
EP0021174B1 (en) Radiation image storage panel
US4368390A (en) Radiation image storage panel
US4350893A (en) Radiation image storage panel
EP0123025A2 (en) Radiation image storage panel
CA1201331A (en) Radiation image storage panel
US5534710A (en) Radiation image storage panel and radiation image reading method
JPH038520B2 (nl)
EP0158862B1 (en) Radiation image storage panel
US4835396A (en) Radiographic intensifying screen and radiation image producing method
US4628208A (en) Radiation image storage panel
US4863826A (en) Radiation image storage panel
EP0178592B1 (en) Intensifying screens
US7250614B2 (en) Radiation image conversion panel
JP2583417B2 (ja) 放射線像形成方法
JP2004264231A (ja) 放射線画像変換パネル
JP2770207B2 (ja) X線画像読取方法
JPS6118480Y2 (nl)
JPH0535399B2 (nl)
JP2002122698A (ja) 放射線画像変換パネル
JPH0631899B2 (ja) 放射線画像変換方法
JPS6141144A (ja) 放射線増感スクリ−ンおよび放射線像形成方法
JP2001324598A (ja) 厚い最外層を有する保存蛍りん光体スクリーンおよびその使用方法
JPH1020096A (ja) 放射線増感スクリーン

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BN A decision not to publish the application has become irrevocable