NL8103112A - Kathodestraalbuis met een kwadrupolair scherpstellende, kleurkiezende constructie. - Google Patents

Kathodestraalbuis met een kwadrupolair scherpstellende, kleurkiezende constructie. Download PDF

Info

Publication number
NL8103112A
NL8103112A NL8103112A NL8103112A NL8103112A NL 8103112 A NL8103112 A NL 8103112A NL 8103112 A NL8103112 A NL 8103112A NL 8103112 A NL8103112 A NL 8103112A NL 8103112 A NL8103112 A NL 8103112A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
conductors
openings
columns
plate
masking plate
Prior art date
Application number
NL8103112A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of NL8103112A publication Critical patent/NL8103112A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J29/00Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
    • H01J29/46Arrangements of electrodes and associated parts for generating or controlling the ray or beam, e.g. electron-optical arrangement
    • H01J29/80Arrangements for controlling the ray or beam after passing the main deflection system, e.g. for post-acceleration or post-concentration, for colour switching
    • H01J29/81Arrangements for controlling the ray or beam after passing the main deflection system, e.g. for post-acceleration or post-concentration, for colour switching using shadow masks

Landscapes

  • Electrodes For Cathode-Ray Tubes (AREA)
  • Cathode-Ray Tubes And Fluorescent Screens For Display (AREA)
  • Video Image Reproduction Devices For Color Tv Systems (AREA)

Description

Λ i * VO 1956
Kathodestraalbuis met een kwadrupolair scherpst ellende, kleurkiezende constructie.
De uitvinding heeft betrekking op een verbeterde scherp-stel-maskeer-CRT (kathodestraalbuis) en op een werkwijze voor het bedienen van deze verbeterde CRT.
Een in de handel verkrijgbare schaduwmaskeerkleurentele-5 visiebeeldbuis, hetgeen een soort CRT is, omvat in het‘algemeen een onder vacuum geplaatste omhulling, voorzien van een beeldmozaiek daarin, dat een opstelling fosforelementen omvat, van drie verschillende emissiekleuren, aangebracht in cyclische volgorde, verder middelen voor het produceren van drie convergerende elektronenbundels, gericht 10 naar het beeldmozaiek, en een kleurkiezende constructie, die een van openingen voorziene maskeerplaat bevat tussen het beeldmozaiek en de bundel producerende middelen. De maskeerplaat beschaduwt het beeldmozaiek en wordt derhalve ook een schaduwmasker genoemd. De verschillen in convergent iehoeken maken het de doorgelaten ge^deelten van elke 15 bundel of de bundeltjes mogelijk fosforelementen van de gewenste emissiekleur te kiezen en te bekrachtigen. Ongeveer bij het midden van de kleurkiezende constructie, onderschept de maskeerplaat van deze bekende CRT op ongeveer ï8% na alle bundelstromen, d.w.z. dat de plaat wordt geacht een doorlating te hebben van ongeveer ï8%. Het oppervlak 20 van de openingen van de plaat is dus ongeveer 18% van het oppervlak van het masker. Omdat er geen scherpstellende velden aanwezig zijn, wordt een overeenkomstig gedeelte van het beeldmozaiek bekrachtigd door de bundeltjes van elke elektronenbundel.
Verschillende werkwijzen zijn voorgesteld voor het ver-25 groten van de doorlating van de maskeerplaat, d.w.z. het vergroten van het oppervlak van de openingen met betrekking tot het oppervlak van de plaat zonder in belangrijke mate de bekrachtigde gedeelten van het beeld-mozaïekoppervlak te vergroten. Volgens een benadering zijn de openingen aangebracht in kolommen tegenover in hoofdzaak evenwijdige fosforstro-30 ken in het beeldmozaiek. Elke opening in de maskeerplaat is vergroot en gedeeld in twee naburige vensters, door een geleider. De twee bundeltjes, die door naburige vensters gaan, worden naar elkaar afgebogen, en beide bundeltjes vallen op in hoofdzaak hetzelfde oppervlak van het beeldmozaiek. Bij deze benadering worden de doorgelaten gedeelten van 35 de bundels ook scherp gesteld in een dwarsrichting en buiten scherp- 8103112 ___ » - 2 - 4 4 stelling geplaatst in de rechthoekige dwarsrichting.
Een familie CRT’s, waarbij dergelijke samengestelde middelen voor het afbuigen, scherp stellen en kleurkiezen worden gebruikt, bevat een beeldmozalek, dat bij gebruikelijk bekijken een mozaïek om-5 vat van verfikale fos forst roken van drie verschillende emissiekleuren, cyclisch aangebracht in drietallen (groepen van drie verschillende stroken), middelen voor het produceren van drie convergerende horizontale elektronenbundels in lijn, gericht naar het beeldmozalek, en een kleurkiezende constructie, die zich nabij en op korte afstand bevindt 10 van het beeldmozalek. De kleurkiezende constructie omvat een metalen maskeerplaat, voorzien van een opstelling in hoofdzaak rechthoekige openingen daarin, aangebracht in vertikale kolommen, en een enkele reeks smalle vertikale geleiders, in de vorm van draden, isolerend op afstand geplaatst vanaf en gedragen door een hoofdoppervlak van de 15 maskeerplaat, waarbij elke draadgeleider in hoofdzaak is gecentreerd boven de openingen van een van de kolommen met openingen. Elke draag-geleider wordt boven elke opening niet gedragen en is niet geisolëerd. Gezien vanaf de middelen voor het produceren van de elektronenbundel, verdelen de geleiders elke opening in twee in beginsel gelijke, horizan-20 taal aangrenzende vensters.
Bij het bedienen van deze inrichting, worden de smalle verticale geleiders elektrisch onder voorspanning geplaatst met betrekking tot de maskeerplaat, zodat de bundeltjes, gaande door elk der vensters van dezelfde opening, horizontaal worden afgebogen weg van de 25 positief onder voorspanning geplaatste zijde van het venster. Op grond van de kwadrupolairachtige scherpstelvelden, tot stand gebracht in de vensters, worden de bundeltjes scherp gesteld (samengedrukt) in een richting van de fosforstroken, en buiten scherpstelling gebracht (gestrekt) in de andere richting van de fosforstroken. De afstanden en spanningen 30 worden zodanig gekozen, dat een opstelling elektrostatische lenzen wordt gevormd, welke lenzen naburige paren bundeltjes ook afbuigen om te val?--.·, len op dezelfde fosforstrook van het beeldmozalek. De convergentiehoek van de bundel, die het bundeltje produceert, bepaald welke strook van het drietal wordt gekozen.
35 Deze kleurkiezende constructie vereist een elektrische iso- ------81 0 3 1-12 4 * - 3 - latie tussen de maskeerplaat en de draadgeleiders, -waaruit de kleurkie-zende constructie bestaat. In de tot nu toe gemaakte constructies, ' 11 blijft enige isolatie achter, nadat alle vervaardigingsbehandelingen zijn voltooid, op plaatsen, waar de constructie is blootgesteld aan 5 een elektronenbeschieting. Deze beschieting laat elektrostatisch oppervlakken van de isolatie met een daaruit voortvloeiende ernstige verstoring van de uiteindelijke bundelvlek. Hoewel maatregelen, zoals zandstralen en vlekverschuiving enig succes bereiken in het verwijderen van blootgelegde isolatie, zijn dit niet praktische, grootschalige remedies 10 voor massaproduktie van deze constructie.
Overeenkomstig de uitvinding wordt bij de onderhavige CHT : gebruik gemaakt van een constructie voor het afbuigen, scherp stellen en kleurkiezen en een scherm, bestaande uit evenwijdige fosfor-stroken. In tegenstelling tot de hiervoor beschreven bekende CRT, wordt 15 bij de onderhavige CRT gebruik gemaakt van een kleurkiezende constructie, waarbij de enkele reeks draadgeleiders, welke geleiders niet worden gesteund bij het over de openingen gaan, is vervangen door een reeks smalle geleiders, isolerend gedragen op tegenover elkaar liggende plaatsen op elk hoofdoppervlak van de plaat en zich in hoofdzaak even-20 wij dig aan de fosforstroken uit strekkende. Omdat een gedeelte van de plaat zich onder elk der geleiders bevindt aan tegenover elkaar liggende zijden van de plaat, worden de geleiders op de plaat gedragen in de ruimten tussen elke volgende kolom.
De uitvinding overwint het isolatieladen door (a) het 25 superponeren van een elektronenstelsel bovenop het andere voor het zodoende fysisch afschermen van de gehele isolatielaag en door (b) het symmetrisch plaatsen van de gesuperponeerde elektroden op zowel het voorste als het achterste eindvlak van het masker voor het zodoende elektrisch afschermen van de onderliggende onderlaagelektrode. Dit 30 elektrisch afschermen is beslissend, omdat zonder dit af-schermen een ongeveer tweemaal zo groot spanningsverschil zou moeten worden aangelegd met als gevolg het gevaar van velddoorslag over de isolatoren.
De onderhavige CRT bevat (a) een beeldmozaïek, dat een opstelling in hoofdzaak evenwijdige stroken omvat van drie verschillen-35 de emissiekleuren, aangebracht in cyclische volgorde in naburige drietallen, waarbij elk drietal een strook omvat van elk van de drie verschillende emissiekleuren, verder (b) middelen voor het produceren van 81 03 112 o ..
-4- drie convergerende elektronenbundels in lijn, gericht naar het beeld-mozaiek in een vlak, dat in hoofdzaak loodrecht staat op de lengte van de fosforstroken, en (c) een kleurkiezende constructie, opgesteld tussen het beeldmozaïek en de bundelproducerende middelen. De kleurkiezen-5 de constructie omvat (i) een metalen maskeerplaat, voorzien van twee tegenover elkaar liggende hoofdoppervlakken en daarin een opstelling openingen, aangebracht in kolommen, die in hoofdzaak evenwijdig zijn aan de lengte van de fosforstr'oken, en (II) een opstellingsmalle geleiders, isolerend gedragen op tegenover elkaar liggende plaatsen op elk 10 hoofdoppervlak van de plaat. De geleiders, die zich in hoofdzaak evenwijdig aan de lengte van de stroken uitstrekken, en op de plaat in elke volgende ruimte tussen de kolommen worden gedragen, zijn aangebracht voor het afschermen van de isolerende steunen voor de geleiders ten opzichte van de elektrostatische lading.
15 De uitvinding wordt- nader toegelicht aan de hand van de - tekening, waarin: figuur 1 een gedeeltelijk schematisch doorgesneden bovenaanzicht is van een uitvoeringsvorm van de onderhavige CRT, figuur 2 en 3 resp. een ruimtelijk en een vooraanzicht 20 zijn van een gedeelte van de kleurkiezende constructie van de in figuur 1 weergegeven *CRT, bevattende een maskeerplaat met in hoofdzaak rechthoekige openingen, aangebracht in vertikale kolommen, waarbij de openingen van een paar kolommen verspringen ten opzichte van de openingen van een aangrenzend paar kolommen in de vertikale richting, 25 figuur U een vooraanzicht is van een gedeelte van een twee de kleurkiezende constructie voor een andere uitvoeringsvorm van de CRT, voorzien van een maskeerplaat. met rechthoekige openingen, aangebracht in vertikale kolommen, waarbij de openingen in naburige kolommen in de vertikale richting onderling verspringen, 30 figuur 5 een vooraanzicht is van een gedeelte van een derde kleurkiezende constructie voor een andere uitvoeringsvorm van de CRT, voorzien van een maskeerplaat met in hoofdzaak rechthoekige openingen, aangebracht in vertikale kolommen en horizontale lijnen, figuur 6 een doorsnede is van een van de uitvoeringsvor-35 men van de figuren 2-5, waarbij de bediening van de CRT is weergegeven, met een negatieve voorspanning op de smalle geleider ten opzichte van de maskeerplaat, en - 8103112 -------- - f * -5- figuur 7 een doorsnede is van een van de •uitvoeringsvorm en van de figuren 2-5, waarbij de CRT is weergegeven met de smalle geleiders positief onder voorspanning geplaatst ten opzichte van de maskeerplaat.
5 Gedetailleerd omvat de onderhavige kleurentelevisiebeeld- buis 21, weergegeven in figuur 1, een onder vacuum geplaatste ballon.
23, die eenrdoorzichtige frontplaat 25 omvat aan een einde, en een hals 27 aan het andere einde. De frontplaat 25, die plat is, maar naar buiten kan uitbuigen, draagt een lichtend kijkscherm of beeldmozalek 10 29 op zijn binnenoppervlak. Ook wordt een kleurkiezende constructie 31 door drie steunen 33 gedragen op het binnenoppervlak van de frontplaat 25· Middelen 35 voor het opwekken van drie elektronenbundels 37A, 37B en 37C zijn opgenomen in de hals 27. De bundels worden in hoofdzaak in een vlak opgewekt, dat bij voorkeur horizontaal is in de gebruike-15 lijke kijkstand. De bundels worden gericht naar het scherm 29, waarbij de buitenbundel 37A en 37C convergeren naar de middenbundel 37B op het scherm 29· De drie bundels kunnen worden af gebogen met behulp van een afbuigwikkeling 39 voor het aftasten van een raster over de kleurkiezende constructie 31 en het scherm 29· 20 Het kijkscherm 29 en de kleurkiezende constructie 31 worden gedetailleerder beschreven met betrekking tot de figuren 2, 3 en 6. Het scherm 29 (figuur 6) omvat een groot aantal roodstralende, groenst ralende en blauwst ralende fos forst roken, resp. R, G en B, aangebracht in kleur groepen van drie stroken of drietallen in een cyclische volg-25 orde, en zich uitstrekkende in een richting, die in het algemeen loodrecht staat op het vlak, waarin de elektronenbundels worden opgewekt.
In de gebruikelijke kijkstand strekken de fosforstroken voor deze uit-voeringsvorm zich in de vertikale richting uit.
De kleurkiezende constructie 31 omvat een maskeerplaat Ui, 30 voorzien van een groot aantal rechthoekige openingen k3 daarin. De openingen k3 zijn aangebracht in vertikale kolommen, die evenwijdig zijn aan d e lengterichting van de fosforstroken R, G en B, waarbij twee naburige kolommen openingen samenhangen met elk drietal stroken. De groenstrook bevindt zich in het midden van elk drietal en is gecentreerd 35 boven de ruimte tussen zijn bijbehorend paar kolommen openingen. De roodstrook R ligt rechts en de blauwst rook B links van de groenstrook G, gezien vanaf de middelen 35 voor het opwekken van de elektronenbundels.
8103 112 1/ w -6-
Een eerste opstelling met smalle eerste gelèiders 1*5 is dicht hij de schermzijde van de maskeerplaat 1*1 opgesteld door eerste isolatoren 1*7, die ongeveer 0,025 mm dik zijn. Een eerste geleider 1*5 strekt zich naar beneden uit in elke volgende ruimte tussen de kolommen openingen 5 .1*3 aan de schermzijde van de maskeerplaat 1*1 en tegenover elke drietal begrenzing, d.w.z. dat hij is gecentreerd tegenover de grens tussen de rood- en blauwst roken R en B. Een tweede opstelling met smalle tweede geleiders 1*9 is op kleine afstand geplaatst vanaf de bundelproduce-rende zijde van de plaat 1*1 door tweede isolatoren 51, die ongeveer 10 0,025 mm dik zijn. Een tweede geleider 1*9 strekt zich naar beneden uit in elke volgende ruimte tussen.de kolommen openingen 1*3 tegenover elke eerste geleider 1*5. De geleiders 1*5 en 1+9 zijn in hoofdzaak evenwijdig aan de stroken R, G- en B. De openingen 1*3 zijn werkzame elektronen-uitstralende delen of vensters.
15 In deze eerste uitvoeringsvorm zijn de openingen 1*3 in het midden van de plaat 1*1 ongeveer 0,30 mm breed bij 0,30 mm hoog. De openingen zijn op een afstand van 0,10 mm geplaatst vanaf naburige openingen naar boven en daaronder. Zijdelings is de afstand ongeveer 0,10 mm. De geleiders zijn ongeveer 0,10 mm breed. De maskeerplaat 1*1 20 ligt op een afstand van ongeveer 13,7 mm- vanaf de fosfor stroken R, G . en B.
Al deze afmetingen zijn bij wijze van voorbeeld en kunnen worden veranderd. De openingen 1*3 hebben een regelmatige afmeting, maar kunnen, indien gewenst, vanaf het midden naar derrand van de mas-25 keerplaat 1*1 in afmeting veranderlijk zijn. De afstand tussen de maskeerplaat 1*1 en de stroken R, G en B is regelmatig, maar kan ook vanaf het midden naar de rand van de maskeerplaat 1*1 veranderlijk zijn. Als een ander alternatief kunnen de openingen 1*3 in naburige kolommen vertikaal onderling verspringen, zoals weergegeven in figuur 1*, of in ho- · 30 rizontale lijnen en vertikale rijen zijn, zoals weergegeven in figuur 5· Voor het verbeteren van de lichtuitgang van het beeldmozaïek, kunnen de oppervlakken van de stroken R, G en B naar de middelen voor het opwekken van de elektronenbundels zijn bekleed met een lichtterugkaatsend voor elektronen doordringbaar materiaal, zoals metallisch aluminium 30 35 (figuur 6), zoals op dit gebied bekend.
Voor het bedienen van de buis 21 van de eerste uitvoerings-— vorm (figuur 2 en 6), worden de middelen 35 voor het opwekken van de ----------8103 112 - ------------------- e * -7- elektronenbundels bekrachtigd met de kathode in hoofdzaak op aardpo-tentiaal. Een eerste positieve spanning (v) van ongeveer 25.000 7 vanaf een spanningsbron S1 -wordt gelegd aan het scherm 29 en de maskeerplaat 41, en een tweede positieve spanning (V-&V) vanoigeveer 25.000 V minus 5 ongeveer 200 V van een bron S2 wordt gelegd aan elke eerste en tweede geleiders 45 en 49· Drie convergerende bundels 37A, 3TB en 370 van de middelen 35 voor het opwekken Tan de elektronenbundels worden gedwongen een raster af te tasten op het kijkscherm 29 met behulp van de afbuig-wikkelingen 39. De bundels naderen de maskeerplaat onder verschillende, 10 maar bepaalde hoeken. Elke bundel is veel breder dan de openingen en overspant derhalve vele openingen. Elke bundel produceert vele bundeltjes, die de gedeelten van de bundel zijn, die door de openingen gaan.
Elektrostatische en kwadrupolaire velden worden geproduceerd in elke opening ^-3 door het verschil in de spanningen, gelegd 15 aan de plaat 41 en aan de geleiders 45 en 49. De elektrostatische velden doen de bundeltjes, die door de openingen 43 gaan, wegbuigen van de geleiders 45. De kwadrupolaire velden stellen.de bundeltjes scherp loodrecht op de lengterichting van de gelèiders 45 en 49, zodat de bundeltjes in die richting worden samengedrukt. De elektrostatische vel-20 den, geproduceerd door de spanning op de plaat 41, worden gemaskeerd op de plaatsen waar de geleiders 45 en 49 over de plaat Ui heen liggen.
Op de plaatsen echter, waar de geleiders 45 en 49 niet over de plaat 41 heen liggen, brengt het door de spanning op de plaat geproduceerde veld het bundeltje buiten scherpstelling evenwijdig aan de richting 25 van de geleiders 45 en 49, zodat de bundeltjes in die richting worden uitgezet. Als gevolg van de afstand tussen de maskeerplaat 41 en de stroken E, G en B samen met de verschillende convergentiehoeken, vallen naburige bundeltjes van naburige paren openingen 43 tussen de geleiders 45 op overlappende wijze op dezelfde fosforstrook. Zoals bijv. weer-30 gegeven in figuur 6, produceert de middenbundel 37B gewoonlijk paren naburige bundeltjes 41A en 4lB, die door naburige openingen 43 gaan en worden afgebogen om op een groenstralende strook G te vallen. Dezelfde afbuiging en scherpstelling vindt plaats bij elk paar naburige openingen 43 wanneer de middenbundel 373 aftast over het kijkscherm 29· 35 Op soortgelijke wijze maar onder een andere hoek produceert een zijbun-del 37A twee naburige bundeltjes (niet weergegeven) van naburige ope-- - ningen, welke bundeltjes op dezelfde roodstralende strook R vallen, _ . -- - ------- 8103 112 --------
V
-8- en produceert de andere zijbundel 3TC twee naburige bundeltjes, (niet weergegeven) van naburige openingen, welke bundeltjes op dezelfde blauwstralende strook B vallen.
Een andere uitvoeringsvorm van de in figuur 1 weergegeven 5 buis maakt eveneens gebruik van het in figuur 2 weergegeven masker.
In déae uitvoeringsvorm echter, zoals weergegeven in figuur 7, zijn de fosforstroken E, G en B, die het beeldmozaïek 29 uitmaken, over de helft van een drietal breedte verschoven, zodat de geleiders k5 en U9 ongeveer zijn gecentreerd op de groenstralende strook G. Yoor het 10. bedienen van de buis 21 van deze uitvoeringsvorm, worden de middelen 35 voor het opwekken van de elektronenbundels bekrachtigd vanaf de bronnen S1 en S2 zoals in de eerste uitvoeringsvorm. Een eerste positieve spanning (V) van ongeveer 25.000 V van de spanningsbron S1 wordt gelegd aan het scherm 29 en aan de maskeerplaat Ui. Een tweede posi-15 tieve spanning (Vf&V) van ongeveer 25.000 V + ongeveer 200 V van de bron S2 wordt gelegd aan elk der eerste en tweede geleiders i+5 en k9· Drie convergerende bundels 37A, 37B en 370 van de middelen 35 voor het • opwekken van de elektronenbundels worden gedwongen een raster af te tasten op het kijkscherm 29, zoals in de eerste uitvoeringsvorm.
20 Elektrostatische en kwadrupolaire velden worden geprodu ceerd bij elke opening b3 door het verschil in de spanningen, gelegd • aan de plaat 41 en de geleiders i+5 en k9. De elektrostatische velden doen de bundeltjes, die door de openingen k3 gaan, afbuigen naar (in plaats weg van) de geleiders b$. De kwadrupolaire velden stellen de 25 bundeltjes scherp in evenwijdig aan de lengterichting van de geleiders ^5 en ^9, en brengen de bundeltjes uit scherpstelling loodrecht op de lengterichting van de geleiders 1*5 en U9.
Op grond van de afstand tussen de maskeerplaat Ul en de stroken E, G en B samen met de verschillende convergentiehoeken, val-30 len naburige bundeltjes van naburige paren openingen U3 aan elke zijde van de geleiders op overlappende wijze op dezelfde fosforstrook. Zoals bijv. weergegeven in figuur 7, produceert de middenbundel 37B gewoonlijk paren naburige bundeltjes 51A en 51B, die door naburige openingen k3 gaan en worden af gebogen om op een groens tralende strook G te vallen. 35 Hetzelfde afbuigen en scherpstellen vindt plaats bij elk paar naburige openingen ^3 wanneer de middenbundel 37B aftast over het kijkscherm — 29. Op soortgelijke wijze maar onder een andere hoek bekrachtigen de ------8103 112 -........-...........
-9- - * tvee zijbundels 37A en 37C naar keuze resp. de roodstralende en blauv-stralende stroken, zoals in de eerste uitvoeringsvorm.
8103112

Claims (6)

1. Kathadestraalbuis, voorzien van een beeldmozaïek, dat een opstelling in hoofdzaak evenwijdige fos forst roken omvat van drie verschillende emissiekleuren, aangehracht in cyclische volgorde in 5 naburige drietallen, waarbij elk drietal een strook omvat van elk der drie verschillende emissiekleuren, verder van middelen voor het opwek-ken van drie convergerende elektronenbundels in lijn gericht naar het scherp in een vlak, dat in hoofdzaak loodrecht staat op de lengte van de stroken, -en van een kleurkiezende constructie,' opgestèld tussen het HO scherm en de bundelopwekkende middelen, met het kenmerk, dat de constructie (31) een metalen maskeerplaat (Ui) omvat, voorzien van twee hoofdoppervlakken en van een opstelling openingen (U3), aangebracht in kolommen, die in hoofdzaak evenwijdig zijn aan de fosforstroken (R, G, B),. en een opstelling smalle geleiders (1)-5, 1)-9), isolerend 15 gedragen op de tegenover elkaar liggende plaatsen op elk hoöfdopper-vlak van de plaat en zich in hoofdzaak evenwijdig aan de lengte van de stroken uitstrekkende, welke geleiders op de plaat worden gedragen in elke volgende ruimte tussen de kolommen, waardoor de maskeerplaat en de geleiders een opstelling vensters bepalen voor het doorlaten van 20 gedeelten van de elektronenbundels (37A, 37B, 37C).
2. Buis volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat elk der geleiders zich: tegenover en op afstand bevindt van ongeveer de grens tussen naburige drietallen (figuur 6).
3. Buis volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat elk 25 der geleiders zich tegenover en op afstand bevindt van ongeveer het midden tussen de grenzen van een drietal (figuur 7)· k. Buis volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de openingen zijn aangebracht in vertikale kolommen en horizontale lijnen wanneer het scherm (29) normaal wordt bekeken (figuur.5). 30 5·' Buis volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de ope ningen zijn aangebracht in vertikale kolommen, waarbij openingen in naburige kolommen onderling verspringen wanneer het scherm (29) normaal wordt bekeken (figuur i+).
6. Buis volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de ope-35 ningen zijn aangebracht in vertikale kolommen, waarbij de openingen in naburige paren kolommen horizontaal onderling in lijn liggen, en horizontaal naburige paren openingen onderling verspringen (figuur 3).
7- Buis volgens conclusie 1, gekenmerkt door middelen (Si) • 8103 1 12 " « 9 -11- voor het aan de maskeerplaat leggen van een positieve spanning (V) ten opzichte van de middelen (35) voor het opwekken van de elektronenbundels , welke spanning werkzaam is voor het versnellen van de "bundels naar het scherm (29)» en door middelen (S2) voor het aan de geleiders 5 leggen van een negatieve spanning (V-4 V) ten opzichte van de spanning op de maskeerplaat, welke negatieve spanning werkzaam is voor het af-huigen van elektronenbundeltjes, die worden doorgelaten door de vensters en invallen op gekozen fosforstroken (figuur 6).
8. Buis volgens conclusie 1, gekenmerkt door middelen 10 (S1) voor het aan de maskeerplaat leggen van een positieve spanning (V) ten opzichte van de middelen (35) voor het opwekken van de elektronenbundels, welke spanning werkzaam is voor het versnellen van de bundels naar het scherm (29), en door middelen (S2) voor het aan de geleiders leggen van de positieve spanning (V + Δ V) ten opzichte van 15 de spanning op de maskeerplaat, welke laatste positieve spanning werkzaam!is voor het afbuigen van elektronenbundeltjes, die zijn doorgelaten door de vensters en invallen op gekozen fosforstroken (figuur 7)* 810.3112______________________
NL8103112A 1980-06-27 1981-06-26 Kathodestraalbuis met een kwadrupolair scherpstellende, kleurkiezende constructie. NL8103112A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/163,724 US4311944A (en) 1980-06-27 1980-06-27 CRT With dipolar deflection and quadrupolar-focusing color-selection structure
US16372480 1980-06-27

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8103112A true NL8103112A (nl) 1982-01-18

Family

ID=22591298

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8103112A NL8103112A (nl) 1980-06-27 1981-06-26 Kathodestraalbuis met een kwadrupolair scherpstellende, kleurkiezende constructie.

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4311944A (nl)
JP (1) JPS5740838A (nl)
CA (1) CA1170705A (nl)
DD (1) DD160024A5 (nl)
DE (1) DE3125256C2 (nl)
FI (1) FI811920L (nl)
FR (1) FR2485803A1 (nl)
GB (1) GB2079529B (nl)
IT (1) IT1139363B (nl)
NL (1) NL8103112A (nl)
PL (1) PL231883A1 (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8102200A (nl) * 1981-05-06 1982-12-01 Philips Nv Kleurenbeeldbuis.
US4464601A (en) * 1982-08-11 1984-08-07 Rca Corporation CRT with quadrupolar-focusing color-selection structure
US4514658A (en) * 1983-03-31 1985-04-30 Rca Corporation Mesh lens focus mask for a cathode-ray tube

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3398309A (en) * 1966-08-10 1968-08-20 Rauland Corp Post-deflection-focus cathoderay tube
US4059781A (en) * 1974-07-17 1977-11-22 U.S. Philips Corporation Shadow mask each aperture of which is defined by a quadrupolar lens
NL167798C (nl) * 1974-07-17 1982-01-18 Philips Nv Elektronenstraalbuis voor het weergeven van gekleurde beelden.
US4112536A (en) * 1976-01-09 1978-09-12 Colgate-Palmolive Company Applicator
NL7600421A (nl) * 1976-01-16 1977-07-19 Philips Nv Werkwijze voor het vervaardigen van een kleuren- beeldbuis en aldus vervaardigde kleurenbeeld- buis.
NL7600417A (nl) * 1976-01-16 1977-07-19 Philips Nv Werkwijze voor het vervaardigen van een kathode- straalbuis voor het weergeven van gekleurde beel- den.
US4112563A (en) * 1977-01-13 1978-09-12 U.S. Philips Corporation Color display tube and method of manufacturing same
NL7704130A (nl) * 1977-04-15 1978-10-17 Philips Nv Kleurenbeeldbuis.

Also Published As

Publication number Publication date
US4311944A (en) 1982-01-19
IT1139363B (it) 1986-09-24
CA1170705A (en) 1984-07-10
JPS6347108B2 (nl) 1988-09-20
PL231883A1 (nl) 1982-01-04
FR2485803A1 (fr) 1981-12-31
GB2079529A (en) 1982-01-20
GB2079529B (en) 1984-06-06
FR2485803B1 (nl) 1984-12-28
DE3125256A1 (de) 1982-04-22
DD160024A5 (de) 1983-04-20
FI811920L (fi) 1981-12-28
DE3125256C2 (de) 1984-10-11
JPS5740838A (en) 1982-03-06
IT8122192A0 (it) 1981-06-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4069439A (en) Flat panel display with beam injection cleanup
JPH04212246A (ja) 画像表示装置
US2695372A (en) Grid structure for cathode-ray tubes
NL8103112A (nl) Kathodestraalbuis met een kwadrupolair scherpstellende, kleurkiezende constructie.
CA1120989A (en) Modular flat display device with beam convergence
US4207490A (en) Shadow mask having apertures divided into symmetrical halves by isolated conductors
EP0271926B1 (en) Display device comprising a flat cathode ray tube
NL8702400A (nl) Kleurenbeeldbuis met asymmetrische deflektie-elektroden.
KR100347647B1 (ko) 전자총을구비한화상디스플레이장치및그장치를사용하는전자총
NL8102982A (nl) Veel-kleuren kathodestraalbuis met een kwadrupolaire, scherp stellende, kleurkiezende constructie.
US4316126A (en) Color television picture tube with color-selection structure and method of operation thereof
US4470822A (en) Method of fabricating a metalized electrode assembly
US4464601A (en) CRT with quadrupolar-focusing color-selection structure
CA1085443A (en) Flat panel display and method of operating the same
CN1316540C (zh) 具有聚焦荫罩和带有改进边界框的支撑框架组件的阴级射线管
US4651051A (en) Cathode-ray tube having a focusing color-selection structure and a viewing screen formed therefrom
EP0143669B1 (en) Image display apparatus
USRE30195E (en) Guided beam flat display device
JPH0148608B2 (nl)
BE1007285A3 (nl) Kathodestraalbuis.
JPS61107639A (ja) 平板形陰極線管
JPS6338821B2 (nl)
JP2830190B2 (ja) 画像表示装置
JPH0418665B2 (nl)
JPS59171440A (ja) カラ−映像管

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed