NL8020407A - Inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistoffen. - Google Patents

Inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistoffen. Download PDF

Info

Publication number
NL8020407A
NL8020407A NL8020407A NL8020407A NL8020407A NL 8020407 A NL8020407 A NL 8020407A NL 8020407 A NL8020407 A NL 8020407A NL 8020407 A NL8020407 A NL 8020407A NL 8020407 A NL8020407 A NL 8020407A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
activated carbon
particles
vessel
fluid
inlet
Prior art date
Application number
NL8020407A
Other languages
English (en)
Other versions
NL185132C (nl
Original Assignee
Terumo Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP13946779A external-priority patent/JPS5663358A/ja
Priority claimed from JP13946579A external-priority patent/JPS5662540A/ja
Application filed by Terumo Corp filed Critical Terumo Corp
Publication of NL8020407A publication Critical patent/NL8020407A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL185132C publication Critical patent/NL185132C/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61MDEVICES FOR INTRODUCING MEDIA INTO, OR ONTO, THE BODY; DEVICES FOR TRANSDUCING BODY MEDIA OR FOR TAKING MEDIA FROM THE BODY; DEVICES FOR PRODUCING OR ENDING SLEEP OR STUPOR
    • A61M1/00Suction or pumping devices for medical purposes; Devices for carrying-off, for treatment of, or for carrying-over, body-liquids; Drainage systems
    • A61M1/36Other treatment of blood in a by-pass of the natural circulatory system, e.g. temperature adaptation, irradiation ; Extra-corporeal blood circuits
    • A61M1/3679Other treatment of blood in a by-pass of the natural circulatory system, e.g. temperature adaptation, irradiation ; Extra-corporeal blood circuits by absorption

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Vascular Medicine (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Anesthesiology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Cardiology (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Sampling And Sample Adjustment (AREA)

Description

-1- 8020407
Inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistoffen.
Deze uitvinding betreft een inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistoffen, en meer in het bijzonder een inrichting waarin men actieve kool gebruikt.
Een inrichting voor het ontgiften van 5 lichaamsvloeistoffen, zoals die gewoonlijk gebruikt wordt als hulpmiddel bij kunstnieren en kunstlevers, omvat een kolom met daarin actieve kool verkregen uit cocosnootbast of petroleum-pek. Vele fijne deeltjes (stofkool) zitten aan de actieve kool , en raken los als een lichaamsvloeistof door een kolom met der-10 gelijke actieve kool geleid wordt, komen dan in de lichaamsvloeistof en veroorzaken onheil in het menselijk lichaam. Deze fijne deeltjes kunnen ook de bloedcellen aan elkaar doen hechten, oftewel thrombose veroorzaken. Daarom wordt het oppervlak van de actieve kool vaak bekleed met een in water onoplosbaar, voor 15 het levende systeem verdraagbaar polymeer materiaal zoals collodion, poly(hydroxyethylmethacrylaat), acetylcellulose, cellulose-derivaten en hydrogelen om te voorkomen dat stofkool vrijkomt.
Maar van beklede actieve kool is het absor-20 berend vermogen verlaagd, en daardoor moet er een grotere hoeveelheid van gebruikt worden om toch de gewenste mate van adsorptie te bereiken, waardoor een groot apparaat nodig wordt. Dit maakt op zijn beurt dat er meer vloeistof nodig is om het apparaat in werking te stellen, en dus een grotere belasting van de ; 25 patiënt tijdens de circulatie buiten het lichaam om. Bovendien blijft altijd enige organische vloeistof, die gebruikt was voor ; het oplossen van het polymere materiaal om mee te bekleden, in de aangebrachte bekleding achter. Zo'n rest organische oplosmiddel of bekledingsmateriaal kan tijdens het steriliseren 30 in de autoclaaf en ook bij langdurige opslag vrijkomen, wat in het menselijk lichaam weer vele moeilijkheden kan veroorzaken.
8020407 - 2 -
Ook is het gebruik van een kleverig^maker voorgesteld om niet beklede actieve kool uit cocosnootbast aan een lint te doen kleven waardoor het vrijkomen van fijne deeltjes voorkomen wordt. Hoewel deze methode niet tot een verlaging van 5 het adsorberend vermogen leidt is een inrichting die een dergelijk soort actieve kool gebruikt ingewikkeld van structuur en kostbaar. Bovendien kunnen verontreinigingen uit de kleverig-maker loskomen indien dergelijk geactiveerde kool met een lichaamsvloeistof zoals bloed in aanraking gebracht wordt.
10 Het is daarom een doel van deze uitvinding een inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistoffen te verschaffen waarin het volle adsorberende vermogen van zuivere actieve kool benut wordt, en dat geen schadelijke werking op lichaamsvloeistoffen uitoefent. Een ander doel.van deze uitvin-15 ding is een inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistof-: fen te verschaffen waarin men niet-beklede actieve kool gebruikt.
Deze uitvinding verschaft een inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistoffen, met daarin een zuil-| vormig hol vat met een inlaat en een uitlaat voor de lichaams- 20 vloeistof, en gevuld met niet-beklede, uit petroleumpek verkre- ^ gen deeltjes actieve kool, welke deeltjes actieve kool zo lang met een fysiologisch aanvaardbare reinigingsvloeistof onder toe- : passing van ultrasone golven uitgewassen zijn dat het aantal | deeltjes koolstof dat in de reinigingsvloeistof vrijkomt voor 25 deeltjes niet kleiner dan 2 jm niet boven 100 deeltjes/ml ligt en voor deeltjes niet kleiner dan 5 ƒ1111 niet boven 10 deeltjes/ml i ligt.
In het algemeen zijn er bij de inlaat en de uitlaat filtreermaterialen waarvan de poriën zo klein zijn dat ! 30 ze de geactiveerde kool kunnen dragen. In het algemeen bestaat i de geactiveerde kool uit deeltjes met doorsneden van 0,1 tot 1 | ! mm en hebben de filtreermaterialen poriën van 200 tot 250 yim in j doorsnede. i
Het zuilvormige vat heeft in het algemeen 35 een capaciteit van 50 tot 600 ml, en bij voorkeur wordt het 8020407
•V
- 3 - tot een maximale dichtheid met geactiveerde kool gevuld. In dit : , vat zit ook een fysiologisch aanvaardbare vloeistof, bijvoor beeld water, een fysiologische zout-oplossing, een waterige dextran-oplossing of iets dergelijks. Deze bevat bij voorkeur 5 50 tot 5000 eenheden heparine per gram actieve kool.
In de hierbij behorende tekeningen is figuur 1 een schematische dwarsdoorsnede van een bloedontgif-tingsapparaat volgens een uitvoeringsvorm van deze uitvinding, is figuur 2 een schema van een apparaat voor'het reinigen van | 10 volgens de uitvinding te gebruiken actieve kool uit petroleumpek; is figuur 3 een met een doorloopelektronenmicroscoop gemaakte foto van geactiveerde kool uit petroleumpek voordat het schoongemaakt is, is figuur 4 net zo'n foto van geactiveerde kool nadat het schoongemaakt is, en zijn figuren 5 t/m 10 grafieken 15 waaruit het gedrag van de inrichting volgens de uitvinding blijkt.
j In figuur 1 ziet men een ontgiftingsinrich- ! 1 · « » ting volgens een uitvoeringsvorm van deze uitvinding, bestaande ; uit een hol zuilvormig vat 11 met bodem 14 en deksel 15 met ! 20 daarin inlaat 12 en uitlaat 13 voor het bloed. Nabij deze inlaat: i en uitlaat staan filters 16 en 17 die de hierna te beschrijven | actieve kool kunnen dragen. De filters hebben poriën klein ge- ! noeg om te voorkomen dat geactiveerde kool vrijkomt, en deze ! filters bepalen een ruimte 18 binnen het vat. Deze ruimte 18 25 heeft in het algemeen een omvang van 50 tot 600 ml, en de poriën van de filters zijn 200 tot 250 ^m in doorsnede.
! Ruimte 18 is opgevuld met uit petroleumpek verkregen deeltjes geactiveerde kool 19, bij voorkeur tot een maximale dichtheid zodat botsingen (waaruit opnieuw fijne deel-30 tjes zouden kunnen ontstaan) voorkomen worden. Actieve kool wordt in het algemeen uit petroleumpek verkregen door smelten (granu- ; I : leren) van petroleumpek dat de vorm van bolletjes met doorsneden van 0,1 tot 1 mm heeft. Actieve kool uit petroleumpek heeft de voorkeur boven andere soorten actieve kool, zoals uit cocosnoot-: 35 bast daar het een hoog absorberend vermogen vertoont voor zowel .............laagmoleculaire stoffen als voor stoffen met middelmatige en .....
@020407 - 4 - hoge molecuulgewichten, het hard is, zijn oppervlakken glad zijn, en omdat het betrekkelijk weinig fijne deeltjes loslaat als het met bloed in contact gebracht wordt.
Dergelijke actieve kool uit petroleumpek 5 wordt voor gebruik in de inrichting volgens de uitvinding goed schoongemaakt. Volgens de uitvinding gebeurt dit reinigen met behulp van ultrasone trillingen. Men gaat er mee door totdat het aantal deeltjes dat in de fysiologisch aanvaardbare reinigings-vloeistof, zoals steriel water, fysiologische zout-oplossing of 10 een waterige dextran-oplossing, voor deeltjes niet kleiner dan 2 jm niet boven 100 de&tjes/ml ligt en voor deeltjes niet klei- ; ner dan 5 jm niet boven 10 deeltjes per ml. (Het meten van fijne kool-deeltjes gebeurt met behulp van een Coulter-teller). Of er meer fijne kool-deeltjes met in de reinigingsvloeistof vrijkomen 15 wordt deze geacht nog niet voldoende uitgewassen te zijn en der-, halve niet geschikt om het optreden van thrombose door aan elkaar hechten van bloedlichaampjes te voorkomen.
Het reinigen van geactiveerde kool met behulp van ultrasone trillingen gebeurt bij voorkeur in een appa-20 raat zoals in figuur 2 weergegeven.
I Zo’n reinigingsinrichting bestaat uit de | eigenlijke ultrasonore reiniger 21, een circulatiepomp 22, eer- : I ste en tweede filtreerinrichtingen 23 en 24, en een omloopleiding I 25 die al deze delen met elkaar verbindt. De ultrasone reiniger I . ’ ! 25 21 bestaat uit een bak 27 met een ultrasone triller 26, een ί vloeistofinlaat 28 met gaas en een vloeistofuitlaat 29 (die | begin en einde van omloopleiding 25 bepalen), en een roerder 31 j die door motor 30 aangedreven wordt. Bak 27 is gevuld met een fysiologisch aanvaardbare reinigingsvloeistof 32, zoals een 30 fysiologische zout-oplossing, gedestilleerd water of een waterige dextran-oplossing, waarin de uit petroleumpek verkregen actieve kool 33 gestort wordt. Bij voorkeur bevat de reinigings-; vloeistof dextran. De eerste filtreerinrichting 23 heeft een filtreerpatroon met poriën van 5 jm doorsnede en de tweede fil-35 treerinrichting 24 een filtreerpatroon met poriën van 1 jm. door- : 8020407 - 5 - snede. Dergelijke filters, met poriën van 0,2 tot 5 yam doorsnede kunnen in twee of drie stappen gebruikt worden.
In dit reinigingsapparaat wordt de ultrasone triller 26 aangezet zodat kleine deeltjes en verontreini-5 gingen die aan de actieve kool zitten losraken, en roerder 31 wordt aangezet om dit nog te ondersteunen. De reinigingsvloei-stof 32, die de fijne deeltjes en verontreinigingen bevat, gaat dankzij de werking van pomp 22 door inlaat 28 naar de eerste en tweede filtreerinrichtingen 23 en 24. Fijne deeltjes en veront-10 reinigingen met doorsneden van 5 yam en meer worden in de eerste filtreerinrichting verwijderd, en fijne deeltjes en verontreinigingen met doorsneden van 1 tot 5 yam in de tweede filtreerinrichting. De reinigingsvloeistof, die hierdoor zelf weer schoner geworden is, komt via uitlaat 29 weer in de bak 27 terug. 15 De actieve kool uit petroleumpek wordt aldus in voldoende mate gereinigd.
| Bij deze methode van reinigen hangen de toe te passen omstandigheden af van de kwaliteit van de actieve kool ; en van opzet en omvang van de inrichting. Voor het reinigen van I 20 1 kg actieve kool uit petroleumpek stelt men bij voorkeur een | debiet van 0,5 tot 5,0 liter/min. in en zet men dit 1 tot 4 uur door totdat het aantal vrijgekomen deeltjes kool kleiner dan 2 yjm niet meer dan 100 deeltjes/ml bedraagt en het aantal deeltjes : j kool niet kleiner dan 5 yum niet meer dan 10 deeltjes /ml be- ! 25 draagt.
I De aldus voldoende gereinigde actieve kool I uit petroleumpek ondergaat nu meerdere uitspoelingen met af- I schenken, en dan vult men er het vat 11 mee op (zoals weerge- I geven in figuur 1), dus zonder dat het met een of andere stof • i 30 bekleed is.
Om uitdrogen van de actieve kool te voorkomen wordt het in vat 11 onder een fysiologisch aanvaardbare vloeistof gehouden. Dat kan water, een fysiologische zout-oplossing of iets dergelijks zijn. De opvulvloeistof kan de reinigingsvloei-35 stof zijn die bij de laatste reinigingstrap zoals beschreven 802 040 7 '..................................: - 6 - toegepast werd.
Verder werd gevonden dat het toevoegen van 50 tot 5000 internationale eenheden heparine per gram actieve kool aan de opvullende vloeistof 20 het coaguleren van bloed 5 aLs het door de ontgiftingsinrichting stroomt verder tegengaat. Indien aan de opvullende vloeistof 20 per gram actieve kool 50 tot 5000 eenheden, bij voorkeur 200 tot 2000 eenheden heparine aan de opvulvloeistof 20 toegevoegd worden en de actieve kool gedurende minstens 6 uur hiermee in contact staat het meeste 10 heparine na het schoonmaken van de inrichting en voor het gebruik daarvan met een fysiologische oplossing of iets dergelijks wegstroomt, maar een deel daarvan blijft gedurende een lange tijd in de poriën of op het oppervlak van de actieve kool. Deze rest heparine voorkomt een teruggang in het absorberend vermogen 15 van de actieve kool, het coaguleren van bloed en schade aan de bloedplaatjes. Het heparine heeft bij voorkeur een gemiddeld molecuulgewicht tussen 5000 en 25/)00.
Nadat vat 11 met de actieve kool en de opvulvloeistof gevuld is, past men steriliseren in een autoclaaf j 20 toe, met inlaat 12 en uitlaat 13 afgesloten met uitzetbare dop- | jes 12 en 13, bijvoorbeeld van een silicon, en dan heeft men een I ontgiftingsinrichting gereed voor toepassing als kunstnier of | kunstlever. Het steriliseren kan zonodig gebeuren met de inrich- | ting in een hermetisch gesloten zak.
| 25 Deze ontgiftingsinrichting werkt doordat het ! organische en giftige stoffen met middelmatig molecuulgewicht, zoals creatinine, inuline, pesticiden en verdovingsmiddelen, adsorbeert en uit bloed verwijdert. Daar eerder fijne deeltjes en verontreinigingen verwijderd waren uit de van petroleumpek 30 afgeleide actieve kool hechten bloedcellen zoals bloedplaatjes zich niet noemenswaard aan de actieve kool, voorkomt men de invoer van fijne deeltjes in het menselijk lichaam en dus ook thrombose, en wordt de verdraagbaarheid van deze inrichting voor het levende systeem even goed als die van gebruikelijke systemen 35 met beklede geactiveerde kool. Daar de actieve kool nu niet be- 8020407 - 7 - kleed is is zijn adsorberend vermogen hoog en kan de inrichting compact zijn en heeft men ook niets te maken met resten van het oplosmiddel dat bij het bekleden van de actieve kool gebruikt was.
5 De ontgiftingsinrichting volgens de uit vinding kan niet alleen voor het reinigen van bloed gebruikt wordt, maar ook voor het reinigen van plasma dat in plasma-afscheidingsapparaten verkregen was.
Voorbeeld 1 10 In een opstelling volgens figuur 2 werd als de eigenlijke reiniger een "Solid State 600" van de firma Ultrasonic Industry K.K. gebruikt, en de filtreerpatronen met poriën van 1 jm en 5 yum waren van de firma Tateishi Roka K.K.
In dit apparaat schonk met 1 kg uit petroleumpek verkregen 15 actieve kool waarvan de deeltjesdoorsneden van 0,4 tot 1 mm hadden (BAC-MU-ND van de firma Kureha Kagaku K.K.), en hieraan voegde men gesteriliseerde fysiologische zout-oplossing toe.
Het reinigen gebeurde continu met een debiet van 3 liter/min. gedurende 3 uur. Daarna werden de filtreerpatronen bekeken en | 20 er bleek dat ze zwart geworden waren door de vrijgekomen fijne | deeltjes, zodat dus vast stond dat die fijne deeltjes daar opge vangen waren. Het aantal fijne deeltjes in de fysiologische zout-oplossing die door de uitlaat 29 kwam werd gemeten met een Coulter-teller (type ZB, van de firma Coulter Electronics Ine.).
25 Voor deeltjes niet fijner dan 2 jm. in doorsnede bleek dit niet meer dan 100 deeltjes per ml te zijn, en voor deeltjes niet fijner dan 5 jim bleek het nul te zijn. De reinigingsvloeistof bleek schoon te zijn.
| Het oppervlak van de geactiveerde kool werd 30 voor en na het reinigen met een doorloop-elektronenmicroscöop bekeken. Voor het reinigen werden vele fijne deeltjes gevonden, zoals men in figuur 3 ziet, maar na het reinigen helemaal niet, zoals men in figuur 4 ziet. Aldus werd bevestigd dat in voldoende mate gereinigd werd.
35 Van de aldus gereinigde actieve kool werd 100 g in een kolom gebracht, en deze werd in een autoclaaf ge- 8020407 - 8 - steriliseerd, terwijl inlaat en uitlaat met siliconkapjes afgesloten waren. Daarna liet men er een fysidogische zoutoplossing, die tweemaal door een microporeus membraan met poriën van 0,22 ^tm gehaald was, met een debiet van 200 ml/min door-5 stromen. Het aantal fijne deeltjes dat na 5 minuten nog in de i gereinigde fysiologische zout-oplossing zout, werd met een Coulter-teller gemeten; de resultaten hiervan staan in tabel A.
In een bastaardhond van 24 tot 28 kg werd een omloopleiding gemaakt van de halsslagader naar de jukbeen-10 ader zodat het hele lichaam gehepariniseerd kon worden en er een ; omloopleiding voor een kunstnier geschapen werd. De hierboven ! beschreven kolom werd in deze omloopleiding opgenomen om daarmee een experiment uit te voeren.
De fluctuatie in het aantal bloedplaatjes 15 tijdens dit experiment werden gemeten, en de resultaten hiervan I zijn weergegeven door lijn aj van figuur 5. In de genoemde kolom ; werd 100 g uit petroleumpek verkregen en gesteriliseerde actieve kool gebracht, en een oplossing met 20 mg/dl vitamine liet : men er eenmaal met een debiet van 200 ml/min. doorgaan. De j ; 20 fluctuaties in de uitputting KT bij deze werkwijze werd gemeten, ; en de resultaten hiervan zijn weergegeven door lijn a^ van figuur 6. De uitputting KT wordt gedefinieerd door de formule: ; i ci"Go ; K = -2—-xQs
! 1 C, B
; 25 1 ! waarin K^ = uitputting (in ml/min.) = concentratie aan onzuiverheden bij de inlaat van | de kolom (in mg %)
Cq = concentratie aan onzuiverheden bij de inlaat van 30 de kolom (in mg %) QB = debiet van de oplossing (ml/min.).
Vergelijkend voorbeeld 1
Voor het bekleden werd 15 g polyhydroxy-35 ethylmethacrylaat in 2 liter ethanol opgenomen. Nadat de oplos- 8020407 - 9 - sing verhit was om al het materiaal op te lossen werd hieraan 1 kg actieve kool uit petroleumpek toegevoegd, en werd de ! ethanol met een stroom warme lucht verdampt. Nadat de vloeistof verdampt was liet men de vaste stof 2 dagen in een oven op 90°C 5 waardoor men een beklede actieve kool uit petroleumpek kreeg.
Van deze actieve kool werd net als in voorbeeld 1 100 g in een kolom gebracht en gesteriliseerd. Daarna liet men er een fysiologische zout-oplossing door stromen en werd het aantal fijne deeltjes in de oplossing gemeten. De uit-10 k>msten hiervan staan ook in tabel A.
Precies zo'n proef werd ook uitgevoerd met actieve kool uit petroleumpek dat echter niet gereinigd was; de resultaten daarvan staan ook in tabel A.
Verder verder net als in voorbeeld 1 bloeds-15 omloop-proeven buiten het lichaam uitgevoerd met deze twee anderè soorten actieve kool. In figuur 5 zijn de resultaten hiermee weergegeven door lijnen bj (voor de beklede actieve kool) en c (voor de niet gereinigde actieve kool). In figuur 6 zijn de resultaten met de beklede actieve kool weergegeven door lijn b2«
; 20 Tabel A
Aantal fijne deeltjes per ml in het bloed.
_Deeltjesgrootte_ | Niet beneden Niet beneden 2 ^tm 5 25
Volgens de Geactiveerde en 85 0 I uitvinding_gezuiverde kool _
Ter Geactiveerde en 72 0 beklede kool verge- ---- 30 , . Geactiveerde maar 2625 253 in® niet gezuiverde _kool_ ;
Uit tabel A en figuur 5 ziet men dat uit de ! niet beklede actieve kool volgens de uitvinding geen fijne deel-; 35 tjes vrijkomen, de vermindering van het aantal bloedplaatjes gering is en de biologische verdraagbaarheid even goed is als bij de gebruikelijke beklede actieve kool. Verder ziet men uit 1020407 - 10 - figuur 6 dat de uitputting door de actieve kool volgens de uitvinding hoger blijft en dat het absorberend vermogen ongeveer het dubbele is van dat van beklede actieve kool.
Voorbeeld 2
5 Van actieve kool uit petroleumpek (BAC-MU-ND
van de firma Kureha Kagaku K.K.) die overeenkomstig voorbeeld 1 voldoende gereinigd was werd 100 g gemengd met 200 ml fysiologische zout-oplossing die 250 eenheden/ml beparine (gemiddeld molecuulgewicht 15.000) bevatte. (Dus 500 eenheden/gram). Met 10 dit mengsel werd een cilindrisch vat van 56 mm doorsnede en 81 mm hoogte gevuld, en dit vat werd afgesloten zodat men een inrichting als afgeheeld in figuur 1 had. Deze inrichting werd in een autoclaaf gesteriliseerd. Als voorbereiding liet men 2 liter fysiologische zout-oplossing met een debiet van 100 ml/ 15 min. door deze kolom stromen. Na het 30 minuten te hebben laten staan liet men weer 2 liter fysiologische zout-oplossing met een debiet van 200 ml/min. door de kolom stromen. De hoeveelheden heparine die met beide fysiologische zout-oplossingen uit de kolom kwamen werden met behulp van toluïdine blauw bepaald; de 20 uitkomsten hiervan staan in figuur 7.
I Uit figuur 7 ziet men dat hoewel het meeste heparine met de voorbehandeling uit het vat verwijderd was een | deel daarvan op het oppervlak en in de microporiën van de ac tieve kool bleef zitten, en deze rest heparine geeft het plaat-25 selijke anti-coagulerende effect dat tot de nu gerealiseerde uitstekende resultaten bijdraagt, zoals uit de volgende voorbeelden zal blijken.
Voorbeeld 3
Overeenkomstig voorbeeld 2 werd een DHP-30 kolom aangemaakt, behalve dat doorsnede en hoogte van het vat nu respectievelijk 20 mm en 30 mm waren, en in dit vat werden 5 g actieve kool en 10 ml fysiologische zout-oplossing met 250 eenheden/ml heparine gebracht (heparine/actieve kool = i 500 eenheden/gram).
35 Voorbeeld 4
Overeenkomstig voorbeeld 3 werd een DHP-; 8020407 - J1 - kolom aangemaakt, behalve dat de heparine-concentratie nu op 1000 eeriheden/ml ingesteld werd (200 eenheden/gram actieve kool).
Vergelijkend voorbeeld 2 | De actieve kool van voorbeeld 2 werd zonder 5 reinigen met fysiologische zout-oplossing gemengd in een verhouding van 1 g kool op 2 ml oplossing, en met dit mengsel werden de in voorbeelden 2 en 3 gebruikte vaten gevuld. De hoeveel-| heden actieve kool en fysiologische zout-oplossing waren zoals hierboven aangegeven.
! 10 Vergelijkend voorbeeld 3
Van de goed gereinigde actieve kool uit petroleumpek van voorbeeld 1 werd 1 kg 24 uur in een oven op 120°C gedroogd. In 2 liter watervrij ethanol die tot 80°C verhit was werd 15 g polyhydroxyethylmethacrylaat opgelost, en deze 15 oplossing werd in een verdamper gebracht. Nadat 1 kg gedroogde ; actieve kool toegevoegd was werd het ethanol snel met warme lucht verdampt. Men liet de droge stof nog 72 uur in een oven op 90°C staan, wat actieve kool met op zijn oppervlak een ongeveer 1 ^im dikke anti-coagulerende bekleding gaf.
20 Met deze beklede actieve kool werden over eenkomstig vergelijkend voorbeeld 2 twee DHP-kolommen van verschillende afmetingen aangemaakt. De hoeveelheden actieve kool j en fysiologische zout-oplossing waren zoals hierboven beschre- I i | ven.
j 25 Proef 1 ! Proeven met bloedsomloop buiten het lichaam werden uitgevoerd aan Europese konijnen om de anti-coagulerende | eigenschappen en schade aan bloedplaatjes van de DHP-kolommen van voorbeelden 3 en 4 te vergelijken met die van de kleine ! 30 DHP-kolommen van de vergelijkende voorbeelden 2 en 3.
Met name liet men bloed uit de halsslagader | van een konijn door een pomp gaan naar een DHP-kolom die in een thermostaat op 37°C stond, en dan door een luchtkamer naar ; de jukbeenader van het konijn. Elke DHP-kolom was vooraf in 35 een autoclaaf gesteriliseerd en gereinigd met 100 ml fysiologi- ; sche zout-oplossing die men er met een debiet van 100 ml/min. 1 8020407 .................................
- 12 - i door had laten stromen. De bloedcirculatie gebeurde met een debiet i van 20 ml bloed per minuut gedurende 2 uur. Voor de circulatie j werd in het aLgemeen 150 eenheden/kg heparine zachtaardig toege- i doend, maar daarna niet meer.
5 Tijdens een dergelijke bloedsomloop buiten I het lichaam werden het verloopt van het drukverschil over inlaat en uitlaat van de DHP-kolom en het verloop van de bloedplaatjestelling gemeten; de uitkomsten hiervan staan respectievelijk in i figuren 8 en 9. In beide figuren betreffende lijnen a, b, c en j 10 d respectievelijk de resultaten met de kolommen van voorbeelden
J
3 en 4 en van vergelijkende voorbeelden 2 en 3.
Uit figuur 8 ziet men dat in het geval van vergelijkend voorbeeld 2 (lijn c) ΔΡ met de tijd toeneemt en in de kolom coagulatie optreedt, zodat een vlotte doorstroming van 15 het bloed niet mogelijk bleef. Na de circulatieproef werd de kolom onderzocht, en er werden vele bloedstolsels gevonden. Daarentegen liep in het geval van voorbeelden 3 en 4 (lijnen a en b) en van vergelijkend voorbeeld 3 (lijn d) ΔΡ nauwelijks omhoog en werden er geen bloedstolsels gevonden.
20 Uit figuur 9 ziet men dat bij voorbeelden 3 en 4 en vergelijkend voorbeeld 3 (lijnen a, b en d) de daling in de bloedplaatjestelling ongeveer gelijk was, maar bij vergelijkend voorbeeld 2 (lijn c) daalde deze in de loop van de proef ’ tot ongeveer 60 % van de beginwaarde.
25 Dierproef 2
Voor het vergelijken van het adsorberend vermogen van de DHP-kolom van voorbeeld 2 met de grote DHP-kolom-men van vergelijkende voorbedden 2 en 3 werd het verloop van de j uitputting met de tijd gemeten met creatinine, vitamine en 30 inuline als meetstoffe. In het apparaat werd fysiologische zout- , oplossing gebracht en'bovendien 10 ml van een oplossing die creatinine, vitamine of inuline bevatte. Dit apparaat werd j verbonden met een warmtewisselaar, een bloedpomp, een wasflesje en de DHP-kolom, in deze volgorde. De DHP-kolom was steeds eerst : 35 in een autoclaaf gesteriliseerd en gereinigd met 2 liter fysio-................. logische zout-oplossing met een debiet van 100 ml/min........
8020407 - 13 -
De uitputtingen van de meetstoffen werden overeenkomstig voorbeeld 1 gemeten, en de uitkomsten hiervan staan in figuur 10. Hierin betreffen lijnen a^, a2 en a^ gegevens met de DHP-kolom van voorbeeld 2, lijnen c., c. en c.
1 L· J
5 gegevens betreffende de kolom van het vergelijkende voorbeeld 2 en lijnen dj, d^ en d^ gegevens betreffende de kolom van vergelijkend voorbeeld 3. De lijnen met referentiecijfer 1 betreffen uitkomsten met creatinine, met cijfer 2 uitkomsten met vitamine Β^> én met cijfer 3 uitkomsten met inuline.
10 Uit de resultaten van figuur 10 ziet men dat de uitputting hoog was en dat het absorberend vermogen van een DHP-kolom volgens de uitvinding maar langzaam terugloopt.
Overeenkomstige resultaten werden bereikt toen de verhouding van heparine tot actieve kool gevarieerd werd , 15 tussen 50 en 5000 eenheden per gram.
j 8020407

Claims (12)

1. Inrichting voor het ontgiften van i ; lichaamsvloeistoffen, bestaande uit een zuilvormig hol vat met j ! een inlaat en een uitlaat voor lichaamsvloeistof, en gevuld 5 met niet beklede uit petroleumpek verkregen deeltjes actieve kool, welke deeltjes actieve kool zo lang met een fysiologisch aanvaardbare reinigingsvloeistof onder toepassing van ultrasone golven uitgewassen zijn dat het aantal stofkool-deeltjes dat in de reinigingsvloeistof vrijkomt voor deeltps niet groter ; 10 dan 2 yum niet boven 100 deeltjes per ml en voor deeltjes niet groter dan 5 yum niet boven 10 deeltjes per ml ligt.
2. Inrichting volgens conclusie 1, met bij de inlaat en de uitlaat van het vat filtreermateriaal met poriën klein genoeg om de deeltjes actieve kool vast te houden. j
3. Inrichting volgens conclusie 2 waarin de actieve kool deeltjes met doorsnede van 0,1 tot 1 mm heeft.
4. Inrichting volgens conclusie 3, waarin het filtreermateriaal poriën van 200 tot 250 yam doorsnede heeft.
5. Inrichting volgens conclusie 4, waarin 20 het vat een capaciteit tussen 50 en 600 ml heeft.
6. Inrichting volgens conclusie 5, waarin het vat tot de maximale dichtheid met actieve kool gevuld is.
7. Inrichting volgens een der voorafgaande conclusies, waarin het vat met een fysiologisch aanvaardbare 25 vloeistof opgevuld is.
: 8. Inrichting volgens conclusie 7, waarin de opvallende vloeistof water, een fysiologische zout-oplossing of een waterige dextran-oplossing is.
9. Inrichting volgens conclusie 8, waarin 30 de opvullende vloeistof 50 tot 5000 eenheden heparine per gram actieve kool bevat.
10. Inrichting voor het ontgiften van een lichaamsvloeistof , bestaande, uit een hol vat met een inlaat en een uitlaat voor lichaamsvloeistof, gevuld met niet beklede deel- 35 tjes uit petroleumpek verkregen actieve kool en met een fysiologisch aanvaardbare vloeistof, met bij de inlaat en de uitlaat 8020407 ·*» - 15 - van het vat filtreermateriaal dat de deeltjes actieve kool bin- ; nen het vat kan houden, welke inrichting verkregen wordt door (a) de deeltjes actieve kool in een fysiologisch aanvaardbare reinigingsvloeistof met behulp van ultrasone golven uit te was-5 sen, (b) tijdens het wassen de vrijkomende fijne deeltjes kool uit de reinigingsvloeistof te verwijderen totdat het aantal deeltjes kool in de reinigingsvloeistof voor deeltjes niet groter dan 2 yum niet boven 100 deeltjes per ml en voor deeltjes niet kleiner dan 5 yam niet boven 10 deeltjes per ml ligt, met 10 of zonder circulatie van de reinigingsvloeistof, (c) opvullen ! van het vat met de aldus uitgewassen deeltjes actieve kool samen | met de reinigingsvloeistof of een vervanging daarvan, (d) het ! bij elkaar houden van de vulling van deeltjes actieve kool door ; het filtreermateriaal, (e) het afsluiten van inlaat en uitlaat, ; 15 en (f) het steriliseren van deze inrichting in een autoclaaf.
11. Inrichting volgens conclusie 10, waarin de opvullende vloeistof water, een fysiologische zout-oplossing of een waterige dextran-oplossing is.
12. Inrichting volgens conclusie 11, waarin : 20 de opvullende vloeistof 50 tot 5000 eenheden heparine per gram actieve kool bevat. | ; 80 2 0 4 0 7
NLAANVRAGE8020407,A 1979-10-29 1980-10-29 Inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistoffen. NL185132C (nl)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP13946779 1979-10-29
JP13946779A JPS5663358A (en) 1979-10-29 1979-10-29 Purifier for body fluid
JP13946579 1979-10-29
JP13946579A JPS5662540A (en) 1979-10-29 1979-10-29 Washing method of active carbon for purifying body fluid
PCT/JP1980/000268 WO1981001103A1 (en) 1979-10-29 1980-10-29 Body fluid-purifying apparatus
JP8000268 1980-10-29

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL8020407A true NL8020407A (nl) 1981-09-01
NL185132C NL185132C (nl) 1990-02-01

Family

ID=26472274

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8020407,A NL185132C (nl) 1979-10-29 1980-10-29 Inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistoffen.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4358376A (nl)
EP (1) EP0038860B1 (nl)
AU (1) AU528671B2 (nl)
CA (1) CA1144484A (nl)
GB (1) GB2074168B (nl)
IT (1) IT1134090B (nl)
NL (1) NL185132C (nl)
SE (1) SE445803B (nl)
WO (1) WO1981001103A1 (nl)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0088971B1 (de) * 1982-03-13 1985-06-19 Roche Diagnostics GmbH Vorrichtung zum Nachweis von Bakterien, Pilzen und Viren im Blut
US5910304A (en) * 1982-12-13 1999-06-08 Texas A&M University System Low-dose oral administration of interferons
US4724079A (en) * 1985-01-11 1988-02-09 Gloria Stephan Sale Water purification process
US4820514A (en) * 1985-12-30 1989-04-11 Texas A&M University System Low dosage of interferon to enhance vaccine efficiency
ZA878295B (en) * 1986-11-06 1988-05-03 Amarillo Cell Culture Co. Inc. Treatment of immuno-resistant disease
CA1320905C (en) 1986-11-06 1993-08-03 Joseph M. Cummins Treatment of immuno-resistant disease
FR2616773B1 (fr) * 1987-06-19 1991-07-05 Srti Soc Rech Tech Ind Dispositif individuel portable de traitement d'eau
NL9001087A (nl) * 1990-05-07 1991-12-02 Harimex Ligos Bv Werkwijze voor het zuiveren van bloedplasma.
CN1040690C (zh) * 1992-09-03 1998-11-11 惠普公司 一种色谱用的固相提取柱
US5639376A (en) * 1994-01-10 1997-06-17 Hemasure, Inc. Process for simultaneously removing leukocytes and methylene blue from plasma
CA2180328A1 (en) * 1994-01-10 1995-07-13 Franco Castino Device and process for removing leukocytes and viral inactivating agents from blood
US5503740A (en) * 1994-09-20 1996-04-02 Teledyne Industries, Inc. Filter funnel having releasably mounted reservoir
JP4150838B2 (ja) * 1999-11-02 2008-09-17 株式会社カネカ 充填物流出防止用フィルタ及びそれを装着した吸着器
KR100804542B1 (ko) * 2001-01-30 2008-02-20 가부시키가이샤 가네카 직접 혈액관류가 가능한 체액 처리기
WO2006009179A1 (ja) 2004-07-23 2006-01-26 Kaneka Corporation 水不溶性微粒子を除去した吸着材を充填した直接血液灌流用吸着器、および水不溶性微粒子を除去した直接血液灌流用吸着材の取得方法
US7563410B2 (en) * 2004-10-19 2009-07-21 Agilent Technologies, Inc. Solid phase extraction apparatus and method
GB0921528D0 (en) 2009-12-09 2010-01-27 Mast Carbon Internat Ltd Carbon and its use in blood cleansing applications
ES2728280T3 (es) * 2011-11-07 2019-10-23 Delcath Systems Inc Aparatos para retirar compuestos de quimioterapia de la sangre
US11911551B2 (en) 2016-03-02 2024-02-27 Exthera Medical Corporation Method for treating drug intoxication
WO2017151797A1 (en) 2016-03-02 2017-09-08 Exthera Medical Corporation Method for treating drug intoxication

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1601333A (nl) * 1968-12-03 1970-08-17
US3725113A (en) * 1970-12-17 1973-04-03 Research Corp Blood compatible microencapsulated detoxicants and method for making
US3770625A (en) * 1971-04-19 1973-11-06 Carborundum Co Removal of virus from fluids
DE2304512B1 (de) * 1973-01-31 1974-06-27 B. Braun Melsungen Ag, 3508 Melsungen Vorrichtung zum Filtern von Blut
JPS564271B2 (nl) * 1973-02-27 1981-01-29
US3888250A (en) * 1973-07-02 1975-06-10 Becton Dickinson Co Disposable hemoperfusion assembly for detoxification of blood and method therefor
US4169051A (en) * 1976-06-22 1979-09-25 Eisai Co., Ltd. Blood purification with coated activated carbon spheres
SE410784B (sv) * 1977-12-16 1979-11-05 Gambro Dialysatoren Kolonn for avlegsnande av gifter och/eller andra emnen ur en vetskeblandning och/eller for jonbyte
JPS5510971A (en) * 1978-07-12 1980-01-25 Sumitomo Chemical Co Blood purifying device

Also Published As

Publication number Publication date
SE445803B (sv) 1986-07-21
EP0038860A1 (en) 1981-11-04
EP0038860A4 (en) 1982-04-22
IT8025638A0 (it) 1980-10-29
EP0038860B1 (en) 1984-07-18
GB2074168A (en) 1981-10-28
AU6482880A (en) 1981-05-07
NL185132C (nl) 1990-02-01
US4358376A (en) 1982-11-09
GB2074168B (en) 1983-05-18
CA1144484A (en) 1983-04-12
SE8103926L (sv) 1981-06-23
IT1134090B (it) 1986-07-24
AU528671B2 (en) 1983-05-05
WO1981001103A1 (en) 1981-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8020407A (nl) Inrichting voor het ontgiften van lichaamsvloeistoffen.
CN101394917B (zh) 孔扩散式平膜分离装置
JP5434691B2 (ja) 生体成分分離膜および生体成分分離膜の製造方法
AU758405B2 (en) Composite membranes and methods for making such membranes
Andrade et al. Coated adsorbents for direct blood perfusion II
WO2000002649A1 (en) Apparatus, membranes and methods for removing organic compounds from a biological fluid
WO2003049775A2 (en) Copolymer coating for a hydrophobic membrane
JP6497318B2 (ja) 血小板浮遊液洗浄用の中空糸膜モジュール
Lee et al. Preparation of spherical encapsulation of activated carbons and their adsorption capacity of typical uremic toxins
WO2003047655A1 (fr) Filtre pour l'elimination selective de leucocytes
JP4707810B2 (ja) 内因性カンナビノイドの吸着材、吸着除去方法および吸着器
JP6291970B2 (ja) タンパク質吸着材料およびその製造方法、血液浄化器
EP3195930B1 (en) Fiber for protein adsorption and column for protein adsorption
JPH0556987B2 (nl)
Gouge et al. Radiocontrast removal by dialysis membranes
JPH0347131A (ja) 白血球捕捉用フィルター材およびその製造方法
JP4156160B2 (ja) 直接血液灌流用体液処理器
Mazid et al. An improved affinity support and immunoadsorbent with a synthetic blood group oligosaccharide and polymer coating for hemoperfusion
JP2003175321A (ja) 中空糸状膜の製造方法
JP2003010322A (ja) 血液浄化用中空糸膜とその製造方法、及び血液浄化器
McPhillips et al. Grafted synthetic sorbents for enhanced removal of toxic chemical agents from plasma
JP6154678B2 (ja) 薬剤除去フィルター、薬剤除去システム、及び薬剤除去方法
BE885911A (fr) Appareil pour detoxiquer un liquide de l'organisme
JP2020093086A (ja) 分離膜デバイスおよびその製造方法
JP2003265596A (ja) 白血球選択吸着剤及びその評価選択方法

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 19970501