NL8006650A - Werkwijze voor het winnen van roet uit waterige suspensies. - Google Patents

Werkwijze voor het winnen van roet uit waterige suspensies. Download PDF

Info

Publication number
NL8006650A
NL8006650A NL8006650A NL8006650A NL8006650A NL 8006650 A NL8006650 A NL 8006650A NL 8006650 A NL8006650 A NL 8006650A NL 8006650 A NL8006650 A NL 8006650A NL 8006650 A NL8006650 A NL 8006650A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
carbon black
hydrocarbons
soot
expansion
process according
Prior art date
Application number
NL8006650A
Other languages
English (en)
Other versions
NL182815C (nl
Original Assignee
Union Rheinische Braunkohlen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Union Rheinische Braunkohlen filed Critical Union Rheinische Braunkohlen
Publication of NL8006650A publication Critical patent/NL8006650A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL182815C publication Critical patent/NL182815C/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09CTREATMENT OF INORGANIC MATERIALS, OTHER THAN FIBROUS FILLERS, TO ENHANCE THEIR PIGMENTING OR FILLING PROPERTIES ; PREPARATION OF CARBON BLACK  ; PREPARATION OF INORGANIC MATERIALS WHICH ARE NO SINGLE CHEMICAL COMPOUNDS AND WHICH ARE MAINLY USED AS PIGMENTS OR FILLERS
    • C09C1/00Treatment of specific inorganic materials other than fibrous fillers; Preparation of carbon black
    • C09C1/44Carbon
    • C09C1/48Carbon black
    • C09C1/487Separation; Recovery
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2006/00Physical properties of inorganic compounds
    • C01P2006/80Compositional purity
    • C01P2006/82Compositional purity water content

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Pigments, Carbon Blacks, Or Wood Stains (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)
  • Cyclones (AREA)
  • Extraction Or Liquid Replacement (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)

Description

' n.o. 29571 1
Werkwijze voor het winnen van roet uit waterige suspensies.
Oe uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het winnen van roet uit een waterige suspensie door het mengen van de suspensie met laagkokende koolwaterstoffen en het uitzetten van het mengsel in een reservoir met lage druk, waarbij het mengsel gescheiden wordt in 5 een gasfase, waaruit bij de uitzetting koolwaterstofdampen ontstaan, die het roet met zich dragen, en een waterige vloeibare fase.
Het is bekend in water gesuspendeerd roet, zoals dit bijvoorbeeld bij oliedruk vergassingsprocessen verkregen wordt, door het toevoegen van koolwaterstoffen te hydrofoberen, waardoor een afscheiding van het 10 roet van water teweeggebracht wordt. Doel van deze werkwijze is in het algemeen het afgescheiden roet weer aan de vergassingsreactor toe te voeren en het van roet bevrijde water opnieuw in het proces, waarbij de roet-watersuspensie verkregen wordt, te gebruiken. In deze gevallen is het doelmatig de hydrofobering direkt met zware koolwaterstofoliën uit 15 te voeren, bijvoorbeeld met zware verwarmingsoliën of ruwe olie-vacuüm-residuën (Duits "Offenlegungsschrift” 2.821.358). Omdat de afscheiding door mengen met zware oliën, ook wanneer dit bij verhoogde temperaturen plaats heeft, relatief langzaam verloopt, is het goed gebleken, de hydrofobering met laagkokende koolwaterstoffen uit te voeren en bij een 20 tweede trap de roet-koolwaterstofsuspensie met zware olie te mengen. Na destillatieve scheiding van de lichte koolwaterstoffen kan dan de suspensie in de vergassingslnrichting worden teruggeleid (Duits "Auslege-schrift" 1.216.259, Duits octrooischrift 2.346.742, Duits "Auslege-schrift” 2.557.684). Dient echter het roet als zodanig gewonnen te wor-25 den, dan wordt volgens de stand der techniek de suspensie van roet in vloeibare koolwaterstoffen van het roetvrije water gescheiden en de koolwaterstof door verdampen of ook langs mechanische weg afgescheiden. Het op deze wijze gewonnen roet bevat nog grote hoeveelheden water, bijvoorbeeld tot 15% (Duits "Offenlegungsschrift” 2.216.155), afhanke-30 lijk van de winningsmethode ook aanzienlijk meer, bijvoorbeeld 40-70% (Duits "Offenlegungsschrift" 2.510.876). Wanneer een watervrij roet gewenst is, dient daarna een kostbare droging te worden uitgevoerd, die in het algemeen bij temperaturen van 350-600°C plaats heeft.
Onlangs is een werkwijze beschreven, met behulp waarvan uit wate-35 rige roetsuspensles het roet direkt met een watergehalte van slechts ongeveer 2 gew.% kan worden gewonnen. Dit wordt bereikt, wanneer men de suspensie met laagkokende koolwaterstoffen onder verhoogde druk behandelt en vervolgens een uitzetting van het mengsel uitvoert, waarbij q η n s fi π 2 een scheiding in verdampte koolwaterstoffen, in hoge mate roetvrij water en roet plaats heeft (Duits "Auslegeschrift" 2.546.072).
Gevonden werd nu, dat men een droog, niet klevend roet met nog kleinere watergehalten dan volgens de hiervoor beschreven werkwijze als 5 een waterige suspensie met koolwaterstoffen verkrijgt, wanneer men de het roet bevattende waterige suspensie met laagkokende koolwaterstoffen mengt, het mengsel met een temperatuur van 20-180eC en onder een druk van 2-30 bar in een reservoir, dat onder lage druk staat, uitzet en de zich bij de uitzetting vormende, het roet met zich dragende gasvormige 10 fase-uit de verdampte koolwaterstoffen alsmede de achterblijvende vloeibare, aanzienlijk van roet bevrijde waterige fase gescheiden van elkaar uit het uitzettingsreservoir afvoert.
Voor het mengen van de roet-water-suspensie past men met voordeel een lus met mengpomp toe, echter kunnen ook andere mengorganen, bij-15 voorbeeld roerreservoirs, gebruikt worden. De toe te voegen laagkokende koolwaterstoffen bevatten doelmatig 3 tot 10, met voordeel 4-8 koolstof at omen. Als voorbeelden worden genoemd butaan, pentaan, hexaan, benzeen, voorts benzinefracties van overeenkomstige kooktrajecten. De menging heeft afhankelijk van de gekozen koolwaterstoffen bij 20-180°C 20 en onder een druk van 2-30 bar plaats. Bij gebruik van pentaan of hexaan heeft de menging bijvoorbeeld bij 4-18 bar en 60-100°C plaats. Het mengsel uit roet, water en koolwaterstof wordt in een reservoir uitgezet, dat onder een lagere druk staat dan het mengapparaat. De uitzetting dient zodanig te worden uitgevoerd, bijvoorbeeld met behulp van 25 een pomp, dat daarbij een ontmenging van het koolwaterstof-water-roet-systeem vermeden word. Deze moet pas na de uitzettingsinrichting plaats hebben. In het algemeen zal men tot normale druk uitzetten, echter kan het uitzettingsreservoir vanzelfsprekend ook bij over- of onderdruk worden toegepast, zolang een voldoende drukval tussen dit reservoir en 30 de mengapparatuur aanwezig is. Men houdt het uitzettingsreservoir op een temperatuur die voldoende is om de gebruikte koolwaterstof, evenwel < niet het water te laten verdampen. In het algemeen ligt deze temperatuur bij 80-120°C. Het roet wordt met de koolwaterstoffen uit het uitzettingsreservoir afgevoerd. Bij een voorkeursuitvoeringsvorm bevindt 35 zich daarin een valbuis, die zo hoog boven de waterige fase uitsteekt, dat de verdampt koolwaterstoffen te zamen met het roet door de valbuis onttrokken worden zonder dat gedeelten van de waterige fasen in de valbuis komen. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk koolwaterstofdampen en roet op andere wijze uit het ontspanningsreservoir af te voeren. De 40 in het vat verkregen waterige fase, die praktisch roetvrij is, wordt 8006650
^. A
3 doelmatig aan het onderste traject van het reservoir onttrokken. Deze fase kan bijvoorbeeld in kringloop gebracht worden in de inrichting voor de bereiding van de roetsuspensie of ook als afschrikwater in een olievergassingslnrichting gebracht worden.
5 Uit het roet-koolwaterstofdampmengsel scheidt men het roet op be kende wijze af. Zo kan de valbuis in een cycloon uitmonden, waarin de roetafscheiding plaats heeft. Het kan doelmatig zijn de uit de cycloon tredende koolwaterstofdampen na te zuiveren, bijvoorbeeld door een tweede cycloon en/of een wasbehandeling. Deze kan bijvoorbeeld met war-10 me, hoogkokende koolwaterstofoliën plaats hebben, die dan als toe te passen stof voor de vergassing kunnen dienen. In plaats van cyclonen kunnen andere gebruikelijke scheidingsinrichtingen toegepast worden, bijvoorbeeld filters, ook combinaties van cycloon en filter. De afscheiding van dit roet wordt bij verhoogde temperaturen, bijvoorbeeld 15 80-120°C uitgeyoerd· De van roet bevrijde koolwaterstofdampen kunnen bijvoorbeeld na condensatie in kringloop in de mengapparatuur teruggeleid worden.
Het roet, dat het uitzettingsreservoir met de koolwaterstofdampen verlaat, heeft in het algemeen een watergehalte van ongeveer 0,5-1,5 20 gew.%. Dit kan nog verminderd worden, wanneer men het roet na de afscheiding van de koolwaterstofdampen in een drooginrichting brengt.
Hier kan op bekende wijze, bijvoorbeeld door verwarmen of door behandelen met warme inerte gassen, het watergehalte nog verder verlaagd worden, waarbij het een bijzonder voordeel van de werkwijze volgens de 25 uitvinding is, dat dit bij verhoudingsgewijze lage temperaturen, bijvoorbeeld 200-300°C kan plaats hebben. Het aldus verkregen roet is wa-tervrij, niet klevend en uitstekend houdbaar.
Aan de hand van de figuur wordt de werkwijze volgens de uitvinding als voorbeeld op vereenvoudigde wijze voorgesteld.
30 In de op verhoogde temperatuur gehouden menginrichting 2 wordt via leiding 1 een onder hoge druk staande roet-watersuspensie en via leiding 8 een onder de gelijke druk staande laagkokende benzinefractie geleid. Het mengsel wordt via de uitzettingsinrichting 3 in het verwarmde, onder normale druk staande uitzettingsreservoir 4 geleid.
35 Hier vindt een scheiding plaats in een waterige vloeibare fase, die via . leiding 6 uit het proces verwijderd wordt, en een gasvormige fase uit de benzinedampen, die het roet bevatten en die via de valbuis 5 en door de leiding 7 in de cycloon 8 stromen, die op ongeveer gelijke temperatuur als het reservoir 4 gehouden wordt. Het in de cycloon 8 afgeschei-40 den roet komt via leiding 9 in de droger 10, waarin via leiding 24 8006650 4 stikstof wordt geleid. Het gedroogde, watervrije roet wordt via leiding 11 in de bunker 12 gevoerd.
De in de cycloon 8 van roet bevrijde benzinedampen komen via leiding 13 in de onder verhoogde temperatuur gehouden wasser 14, waar zij 5 met via leiding 15 toegevoerde zware olie gewassen worden, om de laatste roetsporen uit de benzinedampen te verwijderen. Het gebruikte wasmiddel wordt via leiding 16 uit het proces verwijderd. De benzinedampen worden via leiding 17 in de koeler 18 gevoerd en komen na condensatie via leiding 19 in het reservoir 20 met kolom 11, waarin onder terug-10 vloeien de gecondenseerde benzinefractie van de mede ingevoerde stikstof gescheiden wordt. De stikstof komt via koeler 22 en leiding 24 als inert gas na (niet getekende) verhitting in de droger 10, eventueel ook in de bunker 11. Voor zover de stikstof hier niet vereist is, wordt deze via leiding 23 uit het proces verwijderd. De benzinefractie verlaat 15 het reservoir 20 via leiding 26, wordt in de pomp 27 op de vereist druk gebracht en komt via leiding 28 in het mengapparaat 2.
Voorbeeld 50 m^/h van een waterige roetsuspensie, die 0,8 gew.% roet bevatte, werden bij 80°C en 6 bar gemengd met 3 t/h van een laagkokende 20 benzinefractie en vervolgens in een reservoir uitgezet, dat op ongeveer 100°C en normale druk werd gehouden. Het met de benzinedamp het uitzet-tingsreservoir verlatende roet bevatte 0,7 gew.% water. Het uit het reservoir afgevoerde water was nagenoeg roetvrij. De afscheiding van het roet van de benzinedampen in een cycloon had plaats bij ongeveer 110°C. 25 Vervolgens werd het roet bij ongeveer 275°C gedroogd. Het roet was daarna praktisch watervrij.
8006650

Claims (10)

1. Werkwijze voor het winnen van roet uit een waterige suspensie met koolwaterstoffen, met het kenmerk, dat men de waterige suspensie, die het roet bevat, met laagkokende koolwaterstoffen mengt, het mengsel met een temperatuur van 20-180°C en onder een druk van 2-30 bar in een 5 reservoir, dat onder lagere druk staat, laat uitzetten en de bij de uitzetting ontstaande, het roet met zich dragende gasvormige fase uit de verdampte koolwaterstoffen alsmede de achterblijvende vloeibare, in hoofdzaak van roet bevrijde waterige fase gescheiden van elkaar uit het uitzettingsreservoir afvoert.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het uitzet tingsreservoir onder normale druk is.
3. Werkwijze volgens conclusies 1 en 2, met het kenmerk, dat de koolwaterstoffen koolwaterstoffen met 4-8 koolstofatomen zijn.
4. Werkwijze volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat het uit- 15 gezette roet/koolwaterstofdampmengsel uit het uitzettingsreservoir door een buis verwijderd wordt, die als valbuis is uitgevoerd.
5. Werkwijze volgens conclusies 1-4, met het kenmerk, dat de valbuis in een systeem uitmondt dat als cycloon werkt.
6. Werkwijze volgens conclusies 1-5, met het kenmerk, dat men de 20 praktisch roetvrije, waterige fase uit het onderste gedeelte van het uitzettingsreservoir afvoert.
7. Werkwijze volgens conclusies 1-6, met het kenmerk, dat de in hoofdzaak van roet bevrijde dampvormige koolwaterstoffen voor hun condensatie met een zware olie gewassen worden.
8. Werkwijze volgens conclusies 1-7, met het kenmerk, dat voor het wassen van de van roet af gescheiden gasvormige koolwaterstof warm ge-bruiksprodukt van een oliedrukvergassing wordt toegepast.
9. Werkwijze volgens conclusies 1-8, met het kenmerk, dat voor het mengen van de waterige roetsuspensie met de laagkokende koolwaterstof- 30 fen een lus met mengpomp wordt toegepast.
10. Werkwijze volgens conclusies 1-9, met het kenmerk,dat men de uitzetting van het roet-water-koolwaterstofsysteem zodanig uitvoert, dat voor de uitzetting geen scheiding van het systeem in zijn componenten plaats heeft. 8006650
NLAANVRAGE8006650,A 1979-12-17 1980-12-05 Werkwijze voor het winnen van roet uit een waterige suspensie hiervan. NL182815C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2950705 1979-12-17
DE19792950705 DE2950705A1 (de) 1979-12-17 1979-12-17 Verfahren zur gewinnung von russ aus waessrigem suspensionen

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL8006650A true NL8006650A (nl) 1981-07-16
NL182815C NL182815C (nl) 1988-05-16

Family

ID=6088702

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8006650,A NL182815C (nl) 1979-12-17 1980-12-05 Werkwijze voor het winnen van roet uit een waterige suspensie hiervan.

Country Status (15)

Country Link
US (2) US4329329A (nl)
JP (1) JPS5912698B2 (nl)
BE (1) BE886599A (nl)
CA (1) CA1170427A (nl)
DD (1) DD155173A1 (nl)
DE (1) DE2950705A1 (nl)
DK (1) DK535180A (nl)
ES (1) ES497796A0 (nl)
FR (1) FR2472004A1 (nl)
GB (1) GB2065626B (nl)
GR (1) GR71869B (nl)
IE (1) IE50488B1 (nl)
IT (1) IT1146069B (nl)
NL (1) NL182815C (nl)
NO (1) NO155494C (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2950705A1 (de) * 1979-12-17 1981-06-25 Union Rheinische Braunkohlen Kraftstoff AG, 5000 Köln Verfahren zur gewinnung von russ aus waessrigem suspensionen
JPH0637580B2 (ja) * 1987-03-16 1994-05-18 東海カ−ボン株式会社 ゴム配合用カ−ボンブラツク
JPH0641539B2 (ja) * 1988-07-21 1994-06-01 東海カーボン株式会社 タイヤトレッドゴム配合用カーボンブラック
US5230878A (en) * 1989-10-02 1993-07-27 Tokai Carbon Co., Ltd. Carbon black for tire tread rubber
AT7595U1 (de) * 2004-04-22 2005-06-27 Hirsch Armbaender Vorrichtung zum anschluss eines endteiles eines bandes an einen standteil
US10767028B2 (en) 2016-02-01 2020-09-08 Cabot Corporation Compounded rubber having improved thermal transfer
JP6721692B2 (ja) 2016-02-01 2020-07-15 キャボット コーポレイションCabot Corporation カーボンブラックを含有する熱伝導性ポリマー組成物

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3574547A (en) * 1966-07-12 1971-04-13 Ashland Oil Inc High structure,high surface area carbon black
NL168796C (nl) * 1971-04-06 1982-05-17 Shell Int Research Werkwijze voor het verwijderen van roet uit waterige suspensies daarvan.
DE2510876C3 (de) * 1975-03-13 1982-07-29 Verkaufsgesellschaft für Teererzeugnisse (VFT) mbH, 4300 Essen Verfahren zur Umwandlung von wasserhaltigem Rußschlamm in ein hochkohlenstoffhaltiges Produkt mit nur geringen Beimengungen von Asche, Stickstoff und Schwefel
DE2515632C2 (de) * 1975-04-10 1984-09-13 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur antistatischen Ausrüstung von Kunststoffen
DE2515633C3 (de) * 1975-04-10 1980-06-19 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Herstellung eines leitfähigen Rußes für Depolarisatormassen von Trockenbatterien
DE2546072C3 (de) * 1975-10-15 1980-04-17 Union Rheinische Braunkohlen Kraftstoff Ag, 5000 Koeln Verfahren zur Entfernung von RuB aus wäßrigen Suspensionen
DE2613126C2 (de) * 1976-03-27 1983-12-08 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur antistatischen Ausrüstung von Kautschuk
DE2950705A1 (de) * 1979-12-17 1981-06-25 Union Rheinische Braunkohlen Kraftstoff AG, 5000 Köln Verfahren zur gewinnung von russ aus waessrigem suspensionen

Also Published As

Publication number Publication date
IE50488B1 (en) 1986-04-30
GB2065626A (en) 1981-07-01
GB2065626B (en) 1983-03-09
NO803654L (no) 1981-06-18
DE2950705A1 (de) 1981-06-25
NO155494C (no) 1987-04-08
IT1146069B (it) 1986-11-12
NL182815C (nl) 1988-05-16
CA1170427A (en) 1984-07-10
NO155494B (no) 1986-12-29
DK535180A (da) 1981-06-18
FR2472004B1 (nl) 1984-03-09
US4459273A (en) 1984-07-10
DD155173A1 (de) 1982-05-19
BE886599A (fr) 1981-04-01
IE802645L (en) 1981-06-17
JPS56131670A (en) 1981-10-15
GR71869B (nl) 1983-07-08
IT8050366A0 (it) 1980-12-15
FR2472004A1 (fr) 1981-06-26
ES8200386A1 (es) 1981-11-01
JPS5912698B2 (ja) 1984-03-24
US4329329A (en) 1982-05-11
ES497796A0 (es) 1981-11-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4139450A (en) Solvent extraction of tar sand
CA1191469A (en) Azeotropic dehydration process for treating bituminous froth
JPS6158110B2 (nl)
JPS6116311B2 (nl)
US4279739A (en) Process for separating bituminous materials
GB2037807A (en) Process for treating waste oil
US4311583A (en) Solvent extraction process
JPH0220594A (ja) 粘稠な原料の品質向上法
NL8006650A (nl) Werkwijze voor het winnen van roet uit waterige suspensies.
US3306849A (en) Hydrocarbon solvent refining process
US4169044A (en) Re-refining used lube oil
US3338814A (en) Process for separating oil from bituminous sand
US2431677A (en) Process for the recovery of oil from shales
US3711400A (en) Continuous process for recovering waxes from oily sludges
Kershaw et al. Supercritical gas extraction of coal with hydrogen-donor solvents
US4419227A (en) Recovery of solvent from a hydrocarbon extract
US4390418A (en) Recovery of solvent in hydrocarbon processing systems
CA1039697A (en) Process of separating and recovering solids and clear liquid phase from dispersions
US2312912A (en) Solvent refining of oil and recovery of the solvent
CA1164390A (en) Dual solvent refining process
US2907709A (en) Method of drying a deoiling solvent by contacting with a portion of dewaxed oil
CA2043488A1 (en) Process for deasphalting and demetallizing crude petroleum or its fractions
US4033855A (en) Mineral oil dewaxing process with dehydration of feed and solvent
US4088564A (en) Dehydrating process for ketone dewaxing solvents
US1864496A (en) Production of nonknocking motor fuels

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee