NL8006410A - Werkwijze voor de vervaardiging van geintegreerde optische golfgeleider circuits en circuits verkregen met deze werkwijze. - Google Patents

Werkwijze voor de vervaardiging van geintegreerde optische golfgeleider circuits en circuits verkregen met deze werkwijze. Download PDF

Info

Publication number
NL8006410A
NL8006410A NL8006410A NL8006410A NL8006410A NL 8006410 A NL8006410 A NL 8006410A NL 8006410 A NL8006410 A NL 8006410A NL 8006410 A NL8006410 A NL 8006410A NL 8006410 A NL8006410 A NL 8006410A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
substrate
grooves
glass
circuits
integrated optical
Prior art date
Application number
NL8006410A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8006410A priority Critical patent/NL8006410A/nl
Priority to EP81201225A priority patent/EP0052901A1/en
Priority to US06/319,774 priority patent/US4384038A/en
Priority to CA000390437A priority patent/CA1191108A/en
Priority to JP56187933A priority patent/JPS57118201A/ja
Publication of NL8006410A publication Critical patent/NL8006410A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C17/00Surface treatment of glass, not in the form of fibres or filaments, by coating
    • C03C17/02Surface treatment of glass, not in the form of fibres or filaments, by coating with glass
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B6/00Light guides; Structural details of arrangements comprising light guides and other optical elements, e.g. couplings
    • G02B6/10Light guides; Structural details of arrangements comprising light guides and other optical elements, e.g. couplings of the optical waveguide type
    • G02B6/12Light guides; Structural details of arrangements comprising light guides and other optical elements, e.g. couplings of the optical waveguide type of the integrated circuit kind
    • G02B6/122Basic optical elements, e.g. light-guiding paths
    • G02B6/125Bends, branchings or intersections
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B6/00Light guides; Structural details of arrangements comprising light guides and other optical elements, e.g. couplings
    • G02B6/10Light guides; Structural details of arrangements comprising light guides and other optical elements, e.g. couplings of the optical waveguide type
    • G02B6/12Light guides; Structural details of arrangements comprising light guides and other optical elements, e.g. couplings of the optical waveguide type of the integrated circuit kind
    • G02B6/13Integrated optical circuits characterised by the manufacturing method
    • G02B6/136Integrated optical circuits characterised by the manufacturing method by etching

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Optical Integrated Circuits (AREA)

Description

1 , PEN 9897 1 N.V.Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven
Werkwijze voor de vervaardiging van geïntegreerde optische golfgeleider circuits en circuits verkregen met deze werkwijze.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor de vervaardiging van. een geïntegreerd optisch golfgeleidercircuit, waarbij een substraat uit glas van groeven wordt voorzien, qp het substraat onder opvulling van de groeven glas wordt aangebracht met een hogere 5 brekingsindex dan die van het substraat en vervolgens de aangebrachte laag zover wordt verwijderd, dat alleen in de groeven glas van hogere brekingsindex achterblijft.
In de Japanse terinzage gelegde octrooiaanvrage (Kokai)
No. 53-70839 wordt een werkwijze voor de vervaardiging van een optical 10 waveguide circuit beschreven. Volgens een abstract in de Engelse taal verschenen in Patents Abstracts of Japan vol. 2, pag. 5556E78 (1978) wordt daarbij als volgt te werk gegaan: In een glazen basis plaat, zoals kwarts worden mechanische groeven aangebracht, die door etsen of vlampolijsten desgewenst glad kunnen worden gemaakt. Een mengsel van 15 gassen zoals SiCl^, GeCl^ en O2 wordt toegevoerd en een fijn poeder uit SiO en GeC>2 wordt neergeslagen door middel van een CVD methode op de basisplaat, die wordt verhit in een reaktiebuis. Het poeder wordt verglaasd door verhitting, hierna wordt de neergeslagen glaslaag zover weggepolijst, dat uitsluitend in de groeven neergeslagen glas 20 achterblijft. Het in de groeven achtergebleven glas vormt een optische golfgeleider met lage verliezen. Er kan nog een afdéklaag uit SiC>2 en op de glasplaat worden aangebracht. De groeven in de basisplaat bezitten volgens de bij het abstract gereproduceerde figuren een rechthoekige doorsnede.
25 De beschreven methode is wat de keuze van de uitgangsmateria len betreft beperkt omdat bij deze methode zowel bij het neerslaan van het fijne poeder uit Si02 en GeC>2,als bij het daaropvolgende verglazen het substraat tot tamelijk hoge temperaturen moet worden verhit. Het substraat en de daarin aangebrachte groeven moeten daarbij hun vorm be-30 houden. De toepassing van substraten uit kwarts lijkt daarom in de meeste gevallen een noodzakelijke voorwaarde. Een andere beperking van de beschreven methode is dat de thermische uitzettingscoëfficient van het neergeslagen glas, niet al te veel zal mogen verschillen van die van 8006410 T < ΡΗΝ 9897 2 het substraatmateriaal. Bij het afkoeken na verglazen bestaat anders het gevaar, dat het neergeslagen glas van het substraat losspringt. Tenslotte lijkt uit optische overwegingen de rechthoekige doorsnede van de groeven niet gunstig.
5 De uitvinding beoogt een werkwijze, waarvoor de genoemde beperkingen van het bekende proces niet of slechts in verminderde mate gelden.
Volgens de uitvinding wordt aan deze opgave voldaan met een werkwijze die het kenmerk draagt, dat 10 het substraat wordt voorzien van groeven met een nagenoeg halfcirkelvormige doorsnede, op het substraat onder opvulling van de groeven door middel van een niet-isotherm plasma geactiveerd C.V.D. proces direct glas vanuit de gasphase wordt aangebracht.
15 De uitgevonden werkwijze kan in het algemeen worden uitge voerd zonder dat het substraat afzonderlijk behoeft te worden verwarmd. In.feite stijgt bij toepassing van de werkwijze normaliter de temperatuur van het substraat door behandeling met het plasma tot enige honderden graden celsius. In sommige gevallen kan het gunstig zijn de substra-20 ten, voordat zij in aanraking komen met het plasma voor te verwarmen.
De maximale substraat temperatuur zal echter beneden de verwekingstemperatuur van het substraat moeten blijven. Daar de reactie in elk geval beneden ca. 500°C met voldoend grote snelheid verloopt is een ruime keuze van materialen zowel voor het substraat, als voor de samenstel-25 ling van het glas dat wordt neergeslagen, mogelijk. De grotere keuze in substraatmaterialen geeft de mogelijkheid goed bewerkbare materialen te kiezen.
Groeven met nagenoeg halfcircelvormige doorsnede zijn in optisch opzicht voordelig in het bijzonder indien volgens een voorkeurs-30 uitvoeringsvorm van de werkwijze een substraatdeel volgens een bepaald patroon wordt voorzien van groeven met een nagenoeg halfcirkelvormige doorsnede, een ander substraatdeel volgens hetzelfde patroon in spiegelbeeld wordt voorzien van groeven met een nagenoeg halfcirkelvormige doorsnede, op beide suhstraatdelen onder opvulling van de groeven door mid-35 del van een niet-isotherm plasma geactiveerd CVD proces direkt glas vanuit de gasphase wordt aangebracht en na polijsten van de substraatdelen tot alleen in de groeven uit de dampphase afgezet glas achterblijft, de substraatdelen met die zijde, waarin zich de groeven bevinden zodanig op 8006410 PHN 9897 3 elkaar worden gelegd, dat de met glas gevulde groeven elkaar dekken en een circuit van golfgeleiders met nagenoeg cirkelvormige doorsnede vormen.
De nagenoeg halfcirkelvormige doorsnede van de groeven waar-5 borgt een goede gelijkmatige vulling met glas bij het depositieproces.
Er bestaat geen gevaar op holtevorming, zoals bij vulling van groeven met rechthoekige doorsnede, in het bijzonder indien daartoe glaspoeder wordt afgezet en vervolgens verglaasd, moet worden gevreesd. De nagenoeg halfcirkelvormige doorsnede van de groeven heeft bovendien een meer 10 symmetrisch spanningspatroon tengevolge indien zich ondanks de relatief lage depositietemperatuur toch spanningen in het in de groeven aangebrachte glas zouden opbouwen tengevolge van een verschil in de uitzet-tingscoëfficient van dit glas en het substraatmateriaal.
De groeven kunnen langs mechanische weg worden aangebracht, 15 bijvoorbeeld door inpersen in het oppervlak van een substraat.
De groeven worden echter bij voorkeur door etsen aangebracht omdat hierbij veel nauwkeuriger de gewenste halfcirkelvormige doorsnede vorm kan worden verkregen dan met inpersen mogelijk is.
Glas wordt op het substraat onder opvulling van de groeven 20 dirékt vanuit de gasphase aangebracht door middel van een niet-isotherm plasma geactiveerd chemical vapour deposition proces.
Onder een "niet-isotherm plasma geactiveerd chemical vapour deposition (CVD) proces" wordt een proces verstaan, waarbij een zogenaamd koud plasma ter activering wordt toegepast. In een koud plasma bezitten 25 alleen elektronen een hoge kinetische energie. Met een dergelijk plasma kunnen zelfs mengsels van gas of dampvormige componenten tot reactie worden gebracht, die thermisch niet kunnen worden geactiveerd. Met een niet-isotherm plasma geactiveerd CVD proces kunnen bij relatief lage temperaturen direkt uit de gasphase glaslagen worden neergeslagen. Dit 30 is een groot voordeel ten opzichte van processen, waarbij in een eerste stap poedervormige deeltjes worden afgezet, die in een volgende stap moeten worden verhit om een glaslaag te verkrijgen. Bij dergelijke geheel of gedeeltelijk hcmogeen in de gasphase verlopende processen is bovendien een gelijkmatige bedekking van een geprofileerd substraat pro-35 blematisch, de opbouw van een golfgeleider met een brekingsindex gradient lijkt daarbij op bijzondere moeilijkheden te stuiten. Dit hangt samen met het feit dat de afzetting diffusie bepaald is.
Bij het niet-isotherm plasma geactiveerde CVD proces verloopt.
8006410 I ί PHN 9897 4 de depositie reaktie uitsluitend heterogeen, waardoor ook bij sterke profilering over het gehele substraat gelijkmatig dikke lagen kunnen worden afgezet, hierdoor biedt bijvoorbeeld de vervaardiging van een golfgeleider met graded index geen enkel probleem.
5 Een ander voordeel van dit proces is, dat het bij relatief lage temperatuur verloopt d.w.z. tussen omgevingstemperatuur en ca. 500° C. Bij dergelijke lage afzettingstemperaturen is de kans op een schadelijke spanningsopbouw in het afgezette glas bij verschil in uitzettingscoëfficienten met die van het substraat kleiner dan bij een 10 CVD proces, dat temperaturen aanmerkelijk boven 500°C vereist.
Bij toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding kunnen optische golfgeleiders van zowel het step index type als van het graded index type worden vervaardigd. Hiertoe wordt in de groeven in het substraat een glas bestaande uit SiC^ en een brekingsindex verhogend 15 doteermiddel zoals Si^, Sb^^, GeC>2 toegepast. Si^N^ verdient hierbij vanwege de hoge brekingsindex de voorkeur.
De aangebrachte laag wordt vervolgens door afslijpen en/of polijsten zover verwijderd, dat alleen het in de groeven afgezette glas achterblijft.
20 Aan de hand van de bijgaande tekening zal de werkwijze vol gens de uitvinding nu meer in detail worden uiteengezet, tevens toont de tekening een aantal golfgeleidercircuits, zowel in de vorm van passieve als van actieve componenten die geheel of gedeeltelijk onder toepassing van de uitvinding kunnen worden vervaardigd.
25 Figuur 1 toont in doorsnede een substraat met masker, figuur 2 toont een bovenaanzicht van substraat met masker, figuur 3 toont in doorsnede het substraat na etsen en verwijdering van het masker, figuur 4 toont in perspektief een substraat met een groeven- 30 patroon, figuur 5 toont schematisch een aantal substraten in een depositie ruimte, figuur 6 toont in doorsnede het substraat na afzetting van een aantal lagen, 35 figuur 7 toont in doorsnede het substraat na polijsten, figuur 8 toont perspektivisch een signaalsplitter verkregen door twee substraten met gevulde groeven op elkaar te bevestigen.
Op een substraat 1 uit glas wordt, in een eerste stap een ets- 8006410 I » PHN 9897 5 masker 2 aangebracht (figuur 1) bijvoorbeeld uit metaal. Een geschikt metaal is bijvoorbeeld chroom, dat door sputteren op het substraat kan worden aangebracht. Van het me taalmasker wordt een deel 2 in het gewenste patroon weggeëtst tot op het substraat 1 (figuur 2) bijvoorbeeld 5 onder toepassing van een niet-getekend het masker 2 afdekkend foto- masker. Het etsmiddel kan bijvoorbeeld de volgende samenstelling bezitten: 220 gr. Ceriumammoniumnitraat 100 ml. 65%-tig salpeterzuur 900 ml. water 10 Na het wegetsen van de delen 3 door openingen in het fotomasker wordt het fotomasker verwijderd. Voor dit doel geschikte fotomaskermaterialen' en etsmiddelen zijn in de handel verkrijgbaar. Als fotoraaskermateriaal kan bijvoorbeeld een materiaal op basis van Novolakhars met een licht gevoelige diazoverbinding, zoals naphtodiazoquinonsulfon-zure ester 15 worden toegepast. Het substraat 1 wordt vervolgens via de openingen 3 voor een deel weggeëtst. Een geschikt etsmiddel bestaat uit een mengsel van 100 ml. 40% HF en 100 ml. van een oplossing verkregen door 600 ml. geconcentreerd I^SO^ (98%) te mengen met 150 ml H^O. In het mengsel wordt 2 gr.gelatine opgelost. Nadat voldoende van het substraat is weg-20 geëtst wordt het masker 2 verwijderd. Er resteren nu groeven 4 in het substraat 1 met een halfcirkelvormige doorsnede (figuur 3). In figuur 4 is het substraat 1 met de groef 4 in perspektief getékend, zodat een goede indruk van het geheel kan worden verkregen. Van groeven voorziene substraten 1 worden in een reaktieruimte 5 met behulp van de op zichzelf 25 bekende niet-isotherme plasma geactiveerde chemical vapour deposition methode bedekt met een laag uit glas met hogere brekingsindex dan het substraat (zie voor de toegepaste techniek bijvoorbeeld het Amerikaanse octrooischrift 4,145,456, waarvan de inhoud voorzover nodig als hier ingelast wordt beschouwd). Indien over elkaar een aantal lagen met ver-30 schillende brekingsindex wordt rieergeslagen, wordt een samenstel verkregen als in doorsnede weergegeven in figuur 6. Op het substraat 1 en in de groeven 4 daarin, zijn een aantal lagen 9 aangebracht. In figuur 6 zijn slechts een beperkt aantal lagen aangegeven. In werkelijkheid kan bij een diepte van de groeven van bijvoorbeeld 50^um het aantal lagen 35 bijvoorbeeld 100 bedragen. Indien een golfgeleider van. het graded index type wordt vervaardigd, neemt in deze lagen de brekingsindex toe. Dit kan bijvoorbeeld plaats vinden door in een mengsel uit SiO^ en een de brekingsindex verhogende toevoeging zoals Si^N^ of GeÜ2 de relatieve 8006410 PHN 9897 6 hoeveelheid van deze toevoeging te verhogen, het is uiteraard ook mogelijk een lichtgeleider van het step index type te vervaardigen door een aantal lagen met onderling gelijke samenstelling over elkaar aan te brengen. De lagen 9 worden vervolgens weggepolijst tot Op het opper-5 vlak van het substraat 1. In doorsnede ziet het samenstel na de polijst-bewerking eruit als weergegeven in figuur 7, met 10 is de golfgeleider bedoeld die zich in de openingen 4 in het substraat bevindt. In figuur 8 tenslotte is de situatie geschetst, die ontstaat nadat twee substraten met in het oppervlak een golfgeleider, met deze oppervlakken tegen 10 elkaar gelegd. De in figuur 7 in doorsnede weergegeven constructie kan echter ook direkt met een laag uit glas met een lagere brekingsindex dan het glas in de kanalen worden afgedekt. Deze laag dient als afscherming.
Met de werkwijze volgens de uitvinding kunnen bijvoorbeeld ook "adders" en ','spitters" met meerdere takken, worden vervaardigd. De 15 kanalen in twee op elkaar gelegde substraten kunnen elkaar ook kruisen zonder dat de door de kanalen geleide signalen elkaar storen.
20 25 30 35 8006410

Claims (5)

1. Werkwijze voor de vervaardiging van een geïntegreerd optisch golfgeleidercircuit, waarbij een substraat uit glas van groeven wordt voorzien, op het substraat onder opvulling van de groeven glas wordt aangebracht met een hogere brekingsindex dan die van het substraat en 5 vervolgens de aangebrachte laag zover wordt verwijderd, dat alleen in de groeven glas van hogere brekingsindex achterblijft, met het kenmerk, dat het substraat wordt voorzien van groeven met een nagenoeg halfcirkelvormige doorsnede en dat op het substraat onder opvulling van de groeven door middel van een niet-isotherm plasma geactiveerd chemical 10 vapour deposition proces direkt glas vanuit de gasphase wordt aangebracht.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het. kenmerk, dat de groeven worden aangebracht door patroonmatig etsen van het oppervlak van het substraat.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat op het substraat onder opvulling van de groeven een glasfilm uit SiC^ en Si^N^ wordt neergeslagen.
4. Werkwijze voor de vervaardiging van een geïntegreerd optisch golfgeleidercircuit, met het kenmerk, dat twee substraten beide aan het 20 oppervlak voorzien met een golfgeleider met deze oppervlakken tegen elkaar worden gelegd.
5. Optisch golfgeleidercircuit verkregen met de werkwijze volgens conclusies 1-4. 25 30 35 8006410
NL8006410A 1980-11-25 1980-11-25 Werkwijze voor de vervaardiging van geintegreerde optische golfgeleider circuits en circuits verkregen met deze werkwijze. NL8006410A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8006410A NL8006410A (nl) 1980-11-25 1980-11-25 Werkwijze voor de vervaardiging van geintegreerde optische golfgeleider circuits en circuits verkregen met deze werkwijze.
EP81201225A EP0052901A1 (en) 1980-11-25 1981-10-30 Method of producing integrated optical waveguide circuits and circuits obtained by means of this method
US06/319,774 US4384038A (en) 1980-11-25 1981-11-09 Method of producing integrated optical waveguide circuits and circuits obtained by this method
CA000390437A CA1191108A (en) 1980-11-25 1981-11-19 Method of producing integrated optical waveguide circuits and circuits obtained by means of this method
JP56187933A JPS57118201A (en) 1980-11-25 1981-11-25 Formation of light integrated wave guide circuit

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8006410 1980-11-25
NL8006410A NL8006410A (nl) 1980-11-25 1980-11-25 Werkwijze voor de vervaardiging van geintegreerde optische golfgeleider circuits en circuits verkregen met deze werkwijze.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8006410A true NL8006410A (nl) 1982-06-16

Family

ID=19836235

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8006410A NL8006410A (nl) 1980-11-25 1980-11-25 Werkwijze voor de vervaardiging van geintegreerde optische golfgeleider circuits en circuits verkregen met deze werkwijze.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4384038A (nl)
EP (1) EP0052901A1 (nl)
JP (1) JPS57118201A (nl)
CA (1) CA1191108A (nl)
NL (1) NL8006410A (nl)

Families Citing this family (42)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4520485A (en) * 1981-03-17 1985-05-28 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Semiconductor device
US4509824A (en) * 1982-02-01 1985-04-09 Nippon Sheet Glass Co., Ltd. Plate lens and a method for manufacturing the same
DE3230657A1 (de) * 1982-08-18 1984-02-23 Philips Kommunikations Industrie AG, 8500 Nürnberg Optischer multiplexer
FR2534034B1 (fr) * 1982-10-05 1986-02-28 Lyonnaise Transmiss Optiques Guide d'ondes lumineuses, et procedes de fabrication de celui-ci
DE3329512A1 (de) * 1983-08-16 1985-02-28 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Stablinse aus mehreren glasschichten
DE3329510A1 (de) * 1983-08-16 1985-02-28 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Verfahren zur herstellung eines lichtbeugenden bauelementes
DE3329511A1 (de) * 1983-08-16 1985-02-28 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Verfahren zur herstellung von mikrolinsen
DE3345717A1 (de) * 1983-12-17 1985-06-27 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Integriert-optisches bauelement
EP0146196A3 (de) * 1983-12-17 1987-01-21 Philips Patentverwaltung GmbH Integriert-optisches Bauelement
US4762728A (en) * 1985-04-09 1988-08-09 Fairchild Semiconductor Corporation Low temperature plasma nitridation process and applications of nitride films formed thereby
JPS61284704A (ja) * 1985-06-11 1986-12-15 Sumitomo Electric Ind Ltd 石英系光導波路用ガラス多層膜及びその製造方法
GB8515814D0 (en) * 1985-06-21 1985-07-24 British Telecomm Fabrication of optical waveguides
DE3536780A1 (de) * 1985-10-16 1987-04-16 Schott Glaswerke Verfahren zur herstellung eines planaren lichtwellenleiters
GB2181861B (en) * 1985-10-16 1989-09-13 Zeiss Stiftung Method of making a planar lightwave guide
JPH0764940B2 (ja) * 1986-09-16 1995-07-12 三菱レイヨン株式会社 帯電防止性に優れた合成樹脂成形品の製造法
US4906837A (en) * 1988-09-26 1990-03-06 The Boeing Company Multi-channel waveguide optical sensor
WO1990008030A1 (en) * 1989-01-12 1990-07-26 Codenoll Technology Corporation Injection molded star-couplers and methods of making same
US5019301A (en) * 1989-01-12 1991-05-28 Codenoll Technology Corporation Method of injection molding star-couplers
US4953933A (en) * 1989-07-10 1990-09-04 The Boeing Company Optical encoder reading device
US5064684A (en) * 1989-08-02 1991-11-12 Eastman Kodak Company Waveguides, interferometers, and methods of their formation
JP2894866B2 (ja) * 1991-04-26 1999-05-24 日本電気株式会社 光コネクタ
US5343544A (en) * 1993-07-02 1994-08-30 Minnesota Mining And Manufacturing Company Integrated optical fiber coupler and method of making same
US5382272A (en) * 1993-09-03 1995-01-17 Rodel, Inc. Activated polishing compositions
US5371598A (en) * 1993-10-07 1994-12-06 Motorola, Inc. Optical displacement sensor and method for sensing linear displacements in a shock absorber
US5432877A (en) * 1994-06-03 1995-07-11 Photonic Integration Research, Inc. Integrated optical circuit having a waveguide end of lens geometry, and method for making same
FR2722304B1 (fr) * 1994-07-06 1996-08-14 Commissariat Energie Atomique Procede de realisation de guides d'onde circulares et enterres, et dispositifs associes.
AUPN258095A0 (en) * 1995-04-21 1995-05-18 Unisearch Limited Low temperature fabrication of silica-based pecvd channel waveguides
US6314228B1 (en) 1998-02-02 2001-11-06 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Optical waveguide component and a method of producing the same
EP0961140A1 (en) * 1998-05-27 1999-12-01 Corning Incorporated Method and apparatus for aligning optical waveguide arrays
US7068870B2 (en) * 2000-10-26 2006-06-27 Shipley Company, L.L.C. Variable width waveguide for mode-matching and method for making
DE60133670T2 (de) * 2000-12-14 2009-05-28 Shipley Co., L.L.C., Marlborough Konverter zur Veränderung der optischen Modengrösse mit vertikaler und horizontaler Modenformung
US7251406B2 (en) * 2000-12-14 2007-07-31 Shipley Company, L.L.C. Optical waveguide termination with vertical and horizontal mode shaping
US7158701B2 (en) * 2001-02-21 2007-01-02 Shipley Company, L.L.C. Method for making optical devices with a moving mask and optical devices made thereby
US6912345B2 (en) * 2001-03-30 2005-06-28 Shipley Company, L.L.C. Tapered optical fiber for coupling to diffused optical waveguides
US6614977B2 (en) 2001-07-12 2003-09-02 Little Optics, Inc. Use of deuterated gases for the vapor deposition of thin films for low-loss optical devices and waveguides
US7043133B2 (en) * 2001-07-12 2006-05-09 Little Optics, Inc. Silicon-oxycarbide high index contrast, low-loss optical waveguides and integrated thermo-optic devices
US6624077B2 (en) * 2001-12-17 2003-09-23 Applied Materials, Inc. Integrated circuit waveguide
DE10222609B4 (de) * 2002-04-15 2008-07-10 Schott Ag Verfahren zur Herstellung strukturierter Schichten auf Substraten und verfahrensgemäß beschichtetes Substrat
EP1435533A1 (en) * 2002-12-30 2004-07-07 STMicroelectronics S.r.l. Waveguide manufacturing method and waveguide
US7024082B2 (en) * 2003-05-16 2006-04-04 Eastman Kodak Company Apparatus and method for forming an optical converter
US20080003404A1 (en) * 2006-06-30 2008-01-03 3M Innovative Properties Company Flexible circuit
DE102010004442B4 (de) * 2010-01-13 2015-08-20 Leoni Kabel Holding Gmbh Optisches Bauelement zur Lichtwellenleitung, optisches Steckverbindungssystem mit einem solchen Bauelement und Verfahren zur Herstellung eines solchen Bauelements

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3719462A (en) * 1970-12-21 1973-03-06 Bell Telephone Labor Inc Light guide paths comprising densified regions in a transparent medium;and method of producing
AT327425B (de) * 1971-10-11 1976-01-26 Inst Kib Akademii Nauk Gruzins Verfahren zum herstellen von lichtleitern mit wenigstens zwei lichtleitenden pfaden
JPS5370839A (en) * 1976-12-07 1978-06-23 Fujitsu Ltd Production of optical wave guide circuit
DE2913843A1 (de) * 1979-04-06 1980-10-23 Philips Patentverwaltung Verfahren zur herstellung von mikrolinsen und kopplungselement mit einer nach diesem verfahren hergestellten mikrolinse

Also Published As

Publication number Publication date
CA1191108A (en) 1985-07-30
EP0052901A1 (en) 1982-06-02
US4384038A (en) 1983-05-17
JPS57118201A (en) 1982-07-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8006410A (nl) Werkwijze voor de vervaardiging van geintegreerde optische golfgeleider circuits en circuits verkregen met deze werkwijze.
US4375312A (en) Graded index waveguide structure and process for forming same
KR102456738B1 (ko) 통합 디바이스를 갖는 다층 광 정의형 유리
US20190161389A1 (en) Methods of fabricating photosensitive substrates suitable for optical coupler
EP0318267B1 (en) Method of making integrated optical component
GB2160226A (en) Manufacture of integrated optical waveguides
US20170003421A1 (en) Methods of Fabricating Photoactive Substrates for Micro-lenses and Arrays
US4296143A (en) Method of producing microlenses
JPH07140336A (ja) 光導波路
JPH075318A (ja) 光学素子の製造方法
JPS6157601B2 (nl)
US4931077A (en) Method of manufacturing a planar optical component
JPS60123807A (ja) 測地光学素子の製造方法
US20060151859A1 (en) Component packaging and assembly
JPS552263A (en) Production of optical guide circuits
JPH09222525A (ja) 光導波路の製造方法
JPH05215929A (ja) ガラス導波路の製造方法
JPS602906A (ja) フイルタ付光導波路の製造方法
JP2001511537A (ja) 光回路部品作成方法及びこれにより作成された光回路部品
JPS57208514A (en) Manufacture of diffraction grating
JPH04234004A (ja) 集積型光学部品の製造方法
JPS59171907A (ja) 光ガイドの製造方法
WO2020129664A1 (ja) 光導波路とその製造方法
JP4259963B2 (ja) 半導体装置及びその製造方法
JP2003107264A (ja) 光導波路の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed