NL8004855A - Werkwijze ter bereiding van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van 1-alkenen, alsmede een deze component bevattend katalysatorsysteem. - Google Patents

Werkwijze ter bereiding van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van 1-alkenen, alsmede een deze component bevattend katalysatorsysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL8004855A
NL8004855A NL8004855A NL8004855A NL8004855A NL 8004855 A NL8004855 A NL 8004855A NL 8004855 A NL8004855 A NL 8004855A NL 8004855 A NL8004855 A NL 8004855A NL 8004855 A NL8004855 A NL 8004855A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
magnesium
compound
alkyl
aryl
cycloalkyl group
Prior art date
Application number
NL8004855A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Toa Nenryo Kogyo Kk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toa Nenryo Kogyo Kk filed Critical Toa Nenryo Kogyo Kk
Publication of NL8004855A publication Critical patent/NL8004855A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J37/00Processes, in general, for preparing catalysts; Processes, in general, for activation of catalysts
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C29/00Preparation of compounds having hydroxy or O-metal groups bound to a carbon atom not belonging to a six-membered aromatic ring
    • C07C29/68Preparation of metal alcoholates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07FACYCLIC, CARBOCYCLIC OR HETEROCYCLIC COMPOUNDS CONTAINING ELEMENTS OTHER THAN CARBON, HYDROGEN, HALOGEN, OXYGEN, NITROGEN, SULFUR, SELENIUM OR TELLURIUM
    • C07F3/00Compounds containing elements of Groups 2 or 12 of the Periodic Table
    • C07F3/003Compounds containing elements of Groups 2 or 12 of the Periodic Table without C-Metal linkages

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

V *· ί VO 8T0 f » * -1-
Werkwijze ter bereiding van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van 1-alkenen, alsmede een deze component bevattend katalysator-systeem
De uitvinding heeft betrekking op een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van 1-alkenen, alsmede de toepassing daarvan. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een ondersteunde titaan-katalysatorcomponent, met hoge activiteit en stereospecificiteit waar-5 mede polymeren bereid kunnen worden met een uniforme deelt jesdiameter, alsmede op de toepassing daarvan.
Bij de bereiding van alkeenpolymeren,. in het bijzonder polypropeen, met behulp van Ziegler-Natta-type katalysatoren, zijn tot dusver vele pogingen ondernomen katalysatoren te verkrijgen met zowel een hoge aeti-10 viteit als stereospecificiteit met het doel eindpolymeerprodukten te verkrijgen, die niet verder behoeven te worden behandeld. In de laatste jaren zijn ondersteunde katalysatoren, zoals titaan op verschillende dragers, in het. bijzonder magnesiumverbindingen, ontwikkeld. Bij deze ondersteunde katalysatoren is de polymerisatie-activiteit van de titaan-15 component vergeleken met de gebruikelijke Ziegler-Hatta-type katalysatoren sterk verbeterd. Tot dusver is echter een dergelijke geheel bevredigende katalysator nog niet beschikbaar.
Er zijn pogingen ondernomen katalysatoren te verkrijgen die in staat zijn de deeltjesaflaeting van het verkregen polymeer gunstig te be— 20 invloeden onder behoud van een hoge activiteit en stereospecificiteit.
Vermeld wordt dat het type polymeer verkregen bij toepassing van een Ziegler-PTatta-type katalysator in het algemeen wordt beïnvloed door het type en de vorm van de toegepaste katalysatorcomponent. Voor ondersteunde katalysatoren zijn maar weinig methoden beschikbaar voor het instel-25 len van de vorm.
Wat betreft ondersteunde katalysatoren die een magnesiumverbinding, in het bijzonder magnesiumchloride, als drager bevatten, is er bij voorbeeld een werkwijze bekend, waarbij gesmolten magnesiumchloride wordt gesproeidroogd onder vorming van bolvormige deeltjes en titaantetra-30 chloride in gesuspendeerde toestand daarop wordt ondersteund.' [(1) Japanse octrooipublikatie 65999/7^, (2) Japanse octrooipubli-katie 30590/77)1 8004855 -2- * alsmede een werkwijze, waarbij titaantetrachloride wordt ondersteund .op een gesorteerd poedervormig magnesiumchloride in gesuspendeerde toestand.
[(3) Japanse octrooipublikatie 127185/Τβ].
5 De katalysatoren,, verkregen volgens de werkwijzen (1) en (2) heb ben in. hoofdzaak betrekking op de. bereiding van polyetheen. Deze katalysatoren vertonen een lage stereospeeificiteit, wanneer zij worden toegepast voor de bereiding van polypropeen. Werkwijze (3) heeft in hoofdzaak betrekking op een katalysator voor het polymeriseren van etheen.
10 De deeltjeseigenschappen van het verkregen polymeer zijn goed, maar de polymerisatie productiviteit van de katalysator is niet noodzakelijkerwijze hoog.
De Japanse octrooipublikatie 1U629/T8 beschrijft een werkwijze waarbij metallisch magnesium en een organisch halogenide of een organi-15 sche verbinding van magnesium in reactie worden gebracht met een ortho-kiezelzuurester onder vorming van een magnesiumverbinding met ingestelde deeltjeseigenschappen waarna deze verbinding behandeld met een elektron-donorverbinding en/of een halogeenverbinding, waarbij een materiaal wordt verkregen dat een magnesiumhalogenide, in het bijzonder magnesium-20 chloride, als hoofdcomponent bevat, waarna op dit materiaal titaantetra— chloride wordt ondersteund. Hoewel de deeltjesafmetingverdeling van het verkregen polymeer aanzienlijk wordt verbeterd, zijn de activiteit en de stereospeeificiteit van deze katalysator niet zo hoog als gewenst is en kan de werkwijze niet als economisch voordelig warden beschouwd, omdat 25 de ortho-kiezelzuurester, die voor deze methode essentieel is, een specifieke verbinding is, die moeilijk is te verkrijgen.
Het is een hoofddoel van de uitvinding een katalysatorcomponent te verschaffen, die zowel een hoge activiteit als stereospeeificiteit vertoont en waarmede vrijvloeiende polyalkenen kunnen worden verkregen, 30 in het bijzonder polypropeen, met een nauwe deeltjesafmetingsverdeling en een laag gehalte aan fijn poeder.
Volgens de uitvinding wordt voorzien in een dergelijke katalysatorcomponent voor het polymeriseren van een 1-alkeen, die wordt bereid door het in aanraking brengen van: 35 (1) een magnesium-bevattende vaste stof, verkregen door het in aanraking brengen van (a) metallisch magnesium, 8004855 ► -¾ -3- i (b) een gehalogeneerde koolwaterstof, aangegeven door de algemene formule RX, waarin R een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-20 koolstofatomen is en X een halogeenatoom is en (c) een verbinding met de algemene formule X'^CCOR' )^_mi waarin 5 X’ een waterstofatoom is of een alkyl-, aryl- of cycloalkyl groep met 1-10 koolstofatamen, R' een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-20 koolstofatomen is en m 0,1 of 2 is; (2) een titaanverbinding; en (3) een elektrondonor verbinding; 10 waarbij tevens wordt voorzien in een werkwijze voor bet polymeriseren van 1-alkenen door een 1-alkeen afzonderlijk of met etbeen of een ander 1-alkeen, in aanwezigheid van een katalysator, gevormd uit de genoemde katalysator component en-een organoaluminiumver binding te polymeriseren.
Metallisch magnesium kan in elke vorm aanwezig zijn, maar het 15 is geschikt in poeder- of snippervorm. Het is gewenst dit metallisch magnesium vóór gebruik te wassen met een inerte koolwaterstof, bij voorbeeld een verzadigde alifatische, alicyclische of aromatische koolwaterstof met 6-8 koolstofatamen en onder verhitting te drogen in aanwezigheid, van een inert gas, zoals stikstof.
20 Gehalogeneerde koolwaterstoffen met de algemene formule RX, die de voorkeur hebben, zijn die, waarin R een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-20, bij voorkeur 1—18 koolstofatomen is en X chloor of broom is. Illustratieve voorbeelden van de gehalogeneerde koolwaterstoffen zijn methyl, ethyl, isopropyl, n-butyl, n-octyl en cyclohexylchlor id en en -25 -bromiden, chloorbenzeen, o-chloortolueen, en dergelijke.
In plaats van metallisch magnesium en de gehalogeneerde koolwaterstof .'af zonder lijk toe te passen kan een verbinding, verkregen door voornoemde verbindingen van tevoren met elkaar in contact te brengen, worden toegepast. Typerende voorbeelden van dergelijke verbindingen zijn de 30 Grignard-reagentia. Illustratieve voorbeelden van de Grignard-reagentia zijn: ClMgCH3, CIMgCgH , ClMgC^, ClMgC^, ClMgi-C^, ClMgCgH^, ClMg-GqH17, BrMgCgHj., BrMgC^, BrMgi-C^, BigC^, ClMgCgH^ en BrMgCgH^.
De verbindingen, aangegeven door de algemene formule X' C(0R')i, , m 4—m (eenvoudig af te korten tot alkoxyverbindingen) zijn die, waarin 35 X' wordt gekozen uit een waterstofatoom, een halogeenatoom of een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-10 koolstof atomen, R' wordt gekozen uit 8004855 -u- een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-2Ó koolstof at amen, terwijl m wordt gekozen uit 0, 1 of 2. Illustratieve voorbeelden van dergelijke verbindingen waarin m=0, 1 en 2 warden hierna gegeven. Wat betreft de verbindingen waarin m=0, d.w.z. ortho-koolzuuresters, kunnen worden ge-5 noemd methylorthocarbonaat [CiOCH^)^] » ethylorthocarbonaat [CiOC^H^)^], -propylorthocarbonaat [CiOC^H^)^], butylorthocarbonaat [C(OC^H^)^], isobutylorthocarbonaat [C(O-i-C^)^] , hexylorthocarbonaat [0(0CgH^)^] j octylorthocarbonaat [CiOCgH^) ], endergelijke.
Voorbeelden van de verbindingen waar m*1, d.w.z. ortho-mierezuur-10 esters en de substitutieprodukten daarvan omvatten methylorthoformiaat [HCiOCH^)^]» ethylarthofarmiaat [HC(OCgH^), propylorthoformiaat [HCiOC^Ej.)^] , butylorthoformiaat [HCCOC^H^)^] , isobutylorthoformiaat [HCCO-i-C^H^)^], hexylorthoformiaat [HCKOCgH^g] » octylorthoformiaat [HCiOCgH^)^] en fenylorthofarmiaat [HCCoCgH^)^] , waarin, met X' gelijk 15 is aan een waterstofatoom; methylortho-acetaat [CH^CiOCH^)^] , ethylortho-acetaat [CH^CiOCgH^)^]» methylorthopropionaat [CH^CHgC(OCH3) 3] , ethyl-orthopropionaah [C^CH^OCyi^] , CgH^CfOCgB^) , 0^0(OCgH )g, C_HQC(0CoHr)_ en CÖH,..C(0CLH_).- waarin X’ gelijk is aan alkyl-, cyclo- (ö d 5 j on alkyl- of arylgroepen; ethylorthobrocmacetaat [CH^BrC(OC^H^), ethyl-20 orthochlooracetaat [CHgClcKoCgH^)^], ethylortho-a-broompropionaat [CHgCHBrCKOC^H^] en ethylortho-a-chloorpropionaat [CÏÏ^CHClCiOOgH^)^] , die ontstaan door het waterstofatoom van de alkylgroep te vervangen door een halogeenatocm en methylorthochloorformiaat [ClCiOCH^)^], ethyl-orthochloorformiaat [ClC(0C2H^)g] , propylorthochloorformiaat [ClCiOC^S^)^]5 25 isobutylorthochloorformiaat (ClCKO-i-C^H^)^], octylarthochloorformiaat [ClCiOCgH^)^] s fenylorthochloorformiaat [ClC(0CgH )^] en ethylortho-brocmformiaat [BrCKQCgH^)^], waarin X’ gelijk is aan een halogeenatoom. Hiervan hebben de orthamierezuuresters, die overeenkomen met X’ = H, in het bijzonder die, waarin R' een alkylgroep met 1-8 koolstofatomen is, 30 zoals methylorthoformiaat, ethylorthoformiaat, butylorthoformiaat en octylorthoformiaat de meeste voorkeur.
Voorbeelden van de verbindingen, waarin m=2, d.w.z. verbindingen met de formule X' (0R') ^ omvatten ethylideendimethylether [CH^CHiOCH^g] » ethylideendiethylether [CH^CHiOC^H^g], methyleen [CH^(OCH^)^3, methyleen-35 diëthylether [CH2(0C2H^)2], monochlooracetaal [CHgClCHiOCgH^Jg] , dichloor-acetaal [CHC12Cïï(0C2H5 )g], trichlooracetaal [CClgCH-iOCgH )g], mono-brocmacetaal [CHgBrCH(OCgH^)2], monojoodacetaal [CH2ICH(0C2H^)2] en 8004855 * * -5- benzaldehydediëthylacetaal [CgH^CHiOC^H^) .
Van de voornoemde ver "bindingen hebben de orthomierezunresters, in het bijzonder de alkylesters met 1-8 koolstof atomen, zoals methyl-orthoformiaat, ethylorthoformiaat en butylorthoformiaat de meeste voor-5 keur.
De voornoemde magnesium-bevattende vaste stof wordt verkregen door de alkoxyverbinding in aanraking te brengen met metallisch magnesium en de gehalogeneerde koolwaterstof. De werkwijze van het in aanraking- brengen van de alkoxyverbinding met het metallische magnesium en 10 de gehalogeneerde koolwaterstof is niet bijzonder kritisch en elke methode kan worden toegepast. Bij voorbeeld kunnen ze alle drie tegelijk in aanraking worden gebracht. Of als boven vermeld is het mogelijk het metallische magnesium van te voren in aanraking te brengen met de gehalogeneerde koolwaterstof onder vorming van een z.g. Grignard-reagens, 15 waarna dit in aanraking wordt gebracht met. de alkoxyverbinding. Een werkwijze die bestaat uit het toevoegen van een oplossing van de gehalogeneerde koolwaterstof aan een suspensie van metallisch magnesium in een oplossing van de voornoemde alkoxyverbinding waarbij deze aldus met elkaar in aanraking worden gebracht, is bijzonder gunstig. Deze contact-20 reacties kunnen worden uitgevoerd in aanwezigheid van een soortgelijke inerte koolwaterstof als die eerder beschreven voor metallisch magnesium.
Verder kunnen, met het doel deze reacties te bevorderen, jodium, alkyljodiden of anorganische halogeniden, zoals calciumchloride, koper-chloride, mangaanchloride of waterstofhalogeniden worden toegepast.
25 De contactreactie kan gedurende 1-10 uur worden uitgevoerd bij 40-250°C, in het bijzonder bij 60-120°C.
De hoeveelheden van de genoemde alkoxyverbindingen en het metallische magnesium zijn bij voorkeur zodanig dat de hoeveelheid van de 0R'-groep in de alkoxyverbinding tenminste 1, in het bijzonder 3-5 per 30 magnesiumatoom (als metallisch magnesium) bedraagt. Bij voorkeur wordt de gehalogeneerde koolwaterstof toegepast in een hoeveelheid van 1-2 mol/ gramatoom magnesium.
Het magnesium-bevattende vaste reactieprodukt wordt bij voorkeur geïsoleerd en het kan desgewenst met een inerte koolwaterstof worden ge-35 wassen.
Volgens een ander aspect van de uitvinding wordt de magnesium-bevattende vaste stof in aanraking gebracht met de titaanverbinding en de 8004855 -6- - i elektronendonorverbinding onder vorming van de katalysatorcomponent.
Titaantetrahalogeniden, in het "bijzonder titaantetrachloride, zijn bruikbaar als de titaanverbinding, die wordt toegepast bij de bereiding van de katalysatorccmponent. Halogeenalcoholaten en halogeen-fenolaten 5 van titaan, zoals TiiONC^ïïgJ^Clg, TiOCgH^Clg en Ti(OC^)kunnen tevens worden toegepast.
Voorbeelden van de elektronendonor verb inding» die bij de bereiding van de katalysatorccmponent wordt toegepast, zijn: organische carbonzu-ren, organische carbonzuuresters, alcoholen, ethers, ketenen, aminen, 10 amiden, nitrilen, aldehyden, alcoholaten, verbindingen van fosfor, arseen en antimoon gebonden aan een organische groep via koolstof of zuurstof, fosfo-amiden, thioëthers, thioësters en koolzure esters. Hiervan hebben de organische zure esters de voorkeur.
De organische zure esters zijn esters gevormd door condensatie 15 van verzadigde of onverzadigde alifatische, alicyclische of aromatische mono- of polycarbonzuren met alifatische, alicyclische of aralifatische mono- of polyolen. Meer in het bijzonder omvatten deze bij voorbeeld butylformiaat, ethylacetaat, butylacetaat, ethylacrylaat, ethylbutyraat, isobutylisobutyraat, methylmethacrylaat, diëthylmaleaat, diëthyltartraat, 20 ethylhexahydrobenzoaat, ethylbenzoaat, ethyl-p-methcocybenzoaat, methyl-p-methylbenzoaat, ethyl-p-tert.butylbenzoaat, dibutylftalaat, diallyl-ftalaat en ethyl-a-naftoaat. De esters zijn echter niet hiertoe beperkt.
De alkylesters van aromatische carbonzuren, in het bijzonder de C^-Cg-alkylesters van benzoëzuur of in de ring gesubstitueerde benzoëzuren, zo-25 als p-methylbenzoëzuur en p-hydroxybenzoëzuur, hebben de voorkeur.
Tevens kan men verbindingen toepassen die in staat zijn in situ de organische zuuresters te leveren, zoals alkylesters van aromatische carbonzuren, die onder de voornoemde elektronendonorverbindingen vallen. Benzoylchloride, benzoëzuuranhydride en ftaalzuuranhydride zijn voor-30 beelden van verbindingen die ddorganische zure esters kunnen produceren.
De werkwijze van het in aanraking brengen van de voornoemde mag-nesiumbevattende vaste stof, de titaanverbinding en de elektronendonar-verbinding kan volgens verschillende combinaties worden uitgevoerd.
De verbindingen kunnen bij voorbeeld gelijktijdig met elkaar in aanra-35 king worden gebracht; of twee hiervan kunnen eerst met elkaar in aanraking worden gebracht en daarna met de overblijvende verbinding.
De hoeveelheden van de toegepaste stoffen zijn bij voorkeur 8004855 i -7- zodanig, dat de elektronendonorverbinding wordt toegepast in een hoeveelheid van niet groter dan 1 zool, in het bijzonder 0,1-0,3 mol, per.
g.atoom magnesium in de magnesium-bevattende vaste stof en tevens in een hoeveelheid van 0,2-2 mol, bij voorkeur 0,5-1 ,5 mol/mol van de 5 titaanverbinding.
Het contact van de voornoemde magnesium-bevattende vaste stof, de titaanverbinding en de elektronendonorverbinding, ongeacht of zij tegelijk of afzonderlijk met elkaar in aanraking worden gebracht, vindt bij voorkeur plaats onder verhitting, bij voorbeeld tot een temperatuur 10 in het gebied van 50-200°C gedurende 0,5-5 uur. Bij het in aanraking brengen van de voornoemde magnesium-bevattende vaste stof en de elektronendonorverbinding heeft het de voorkeur dit uit te voeren in aanwezigheid van dezelfde inerte koolwaterstof als boven beschreven voor metallisch magnesium.
15 De voornoemde contactbehandeling kan tevens worden uitgevoerd in aanwezigheid van een halogeenverbinding. Uiteraard kan de halogeenver-binding niet alleen aanwezig zijn bij de gelijktijdige behandeling, maar ook bij de afzonderlijke behandeling. Voorbeelden van de halogeenverbinding zijn siliciumhalogeniden, zoals siliciumtetrachloride, gehalogeneer-20 de aluminiumverbindingen, zoals aluminiumtrichloride, dialkylaluminium-monochloriden en alkylaluminiumdichloriden, benzoylchloride, boriumtri-chloride, fosfortrichloride, organische halogeenverbindingen, als hierna aangegeven en halogeen-bevattende verbindingen van de elementen van groep IVa van het Periodiek Systeem anders dan koolstof. Typerende orga-25 nische halogeenverbindingen zijn mono- of polygehalogeneerde verbindingen van verzadigde en onverzadigde alifatische-, alicyclische en aromatische koolwaterstoffen. Meer in het bijzonder zijn voorbeelden van de alifatische verbindingen methylchloride, methylbromide, methyljodide, methyleenchloride, methyleenbromide, methyleenjodide, chloroform, bromo-30 form, jodoform, koolstof tetrachloride, koolstof tetrabromide, koolstof-tetrajodide, ethylchloride, ethylbromide, ethyljodide, 1,2-dichloorethaan, 1.2- dibroomethaan, 1,2-dijoodethaan, methylchloroform, methylbrcmoform, methylj odoform, 1,1,2-trichloorethyleen, 1,1,2-tribroommethyleen, 1.1.2.2- tetrachloorethyleen, pentachloorethaan, hexachloorethaan, hexa-35 brocmethaan, n-propylchloride, 1,2-dichloorpropaan, hexachloorpropyleen, octachloorpropaan, decabroombutaan en gechloreerde paraffinen; voorbeelden van de alicyclische verbindingen zijn: chloorcyclopropaan, tetra- 8004855 -8- > chloorcyclopentaan, hexachloorpentadieen en hexachloorcyclohexaan; terwijl voorbeelden van arcmatische verbindingen chloor benzeen» brocm-benzeen, o-dichloorbenzeen, p-cyclobenzeen, hexachloorbenzeen, hexabroam-benzeen, benzotrichloride en p-chloorbenzotrichloride zijn. Naast deze 5 halogeen-gesubstitueerde koolwaterstoffen, kunnen tevens halogeen-gesubstitueerde zuurstof-bevattende verbindingen, zoals hexachlooraceton, -chloorazijnzuuresters en trichloorazijnzuuresters, worden toegepast.
Voorbeelden van de halogeen-bevattende verbindingen van de elementen van groep IVa van het Periodiek Systeem anders dan koolstof crnvat-10 ten. halogeenverbindingen van silicium, germanium, tin en lood of de homologen daarvan» of andere halogeenverbindingen.
Typerende, halogeen-bevattende verbindingen van silicium worden aangegeven door de algemene formule Si X_ _ (X is een halogeenatoam en c.
q. gewoonlijk een geheel getal van 1-10). In het bijzonder anvatten deze 15 polyhalogeensilanen, zoals tetrahalogeensilanen, hexahalogeendisilanen, octahalogeentrisilanen, decahalogeentetrasilanen, dodeeahalogeenpenta-silanen, tetradecahalogeenhexasilanen en docosahalogeendecasilanen.
Van deze polyhalogeensilanen kunnen de halogeensilaanatcmen identiek of verschillend zijn. Voorkeursverbindingen hiervan zijn tetrahalogeensila-20 nen, die overeenkomen met q=1. Voorbeelden van de tetrahalogeensilanen zijn tetrachloorsilaan, tetrabroomsilaan, tetrajoodsilaan, trichloor-broomsilaan, trichloorjoodsilaan, trichloorfluorsilaan; dichloordibrocm-silaan, dichloorjoodsilaan, chloordibrocmsilaan, chloortri-joodsilaan en tribroomjoodsilaan. Trichloorsilaan is commercieel gemakkelijk ver-25 krijgbaar en heeft de voorkeur.
De halogenen in de voornoemde halogeénsilaanhomologen kunnen ten dele zijn gesubstitueerd door één of een veelvoud van alkyl-, aryl-, aralkyl-, vinyl-, alkoxy- en acylgroepen. Typerende halogeenverbindingen van germanium worden uitgedrukt door GeX , waarin X halogeen is en n een 30 n geheel getal van 2 of 4 voorstelt. Specifieke voorbeelden zijn: GeCl^,
GeBr^, Gelg, GeCl^, GeBr^ en Gel^. Hiervan hebben GeCl^ en GeCl^ de voorkeur.
De halogenen van de voornoemde halogeen-germaniumverbindingen kunnen gedeeltelijk worden vervangen door één of een veelvoud van alkyl-, aryl-, ar alkyl-, vinyl-, alkoxy- en acylgroepen. Typerende halogeenverbindingen van tin worden voorgesteld door SnX^, waarin X en n de voornoemde betekenissen hebben. Specifieke voorbeelden omvatten SnCl2, 35 8004855 * * -9- i
SnBr2, Snlgj SnCl^, SnBr^, Snl^, SnCl^Br, SnCl2Br 2, SnBr^Cl, SnBr2I2 en SnClglg. Hiervan hebben SnCl^ en SnCl^ de voorkeur.
De halogenen in de voorno oude halogeen-tinverbindingen kunnen zijn gesubstitueerd met één of een veelvoud van alkyl-, aryl-s aralkyl-, 5 vinyl-, alkoxy- en acylgroepen.
Typerende halogeenverbindingen van lood worden .voorgesteld door FbX , waarin X en n de voornoemde betekenissen hebben, waarvan specifieke voorbeelden zijn: FbClg, PbCl^, FbBr2, PbBr^, Pblg en Pbl^. Hiervan hebben PbClg en PbCl^ de voorkeur.
10 De halo genen* van de voornoemde halogeen-loodverbindingen kunnen gedeeltelijk zijn gesubstitueerd door één of een veelvoud van alkyl-, aryl-, aralkyl-, vinyl-, alkoxy- en acylgroepen. Deze verschillende halogeenverbindingen kunnen afzonderlijk of in combinaties van twee of meer worden toegepast.
15 Door deze contactbehandeling verandert de magnesium-bevattende vaste stof vrijwel geheel in magnesiumdihalogenide, waarbij een katalysator component ontstaat, die deze vaste stof als drager bezit en de tit'aanverbihding en de elektronendonorverbinding omvat. De katalysator— component, verkregen volgens de werkwijze van de uitvinding, heeft een 20 deeltjesdiameter van 3-30 micrometer, en een zodanige deeltjesafmetings-verdeling, dat deeltjes met een afineting van 10-20 micrometer tenminste 70% van alle deeltjes uitmaken. De geïsoleerde katalysatorcamponent van de uitvinding kan verder in aanraking worden gebracht met de hierboven genoemde halogeenverbinding. Verder kan de katalysator component als 25 boven verkregen worden onderworpen aan een contactbehandeling met een mengsel van een organoaluminiumverbinding en een elektronendonorverbinding. De organoaluminiumverbinding die wordt toegepast met de elektronendonorverbinding wordt voorgesteld door de algemene formule R" A1X" , g b—g waarin R" een alkyl- of arylgroep voorstelt, X" een halogeenatoam, een 30 alkoxygroep of een waterstofatoom voorstelt en g elk getal is in het gebied van 1£g«3. Bijzondere voorkeur hebben alkylaluminiumverbindingen met 1-18 koolstof atomen, bij voorkeur 2-6 koolstof atomen, zoals trialkyl-aluminiumverbindingen, dialkylaluminiummonohalogeniden, monoalkyl-aluminiumdihalogeniden, alkylaluminiumsesquihalogeniden, dialkylaluminium-35 monoalkoxyden en dialkylaluminiummonohydriden; of mengsels of complexen ervan. Illustratieve voorbeelden van de trialkylaluminiumverbindingen zijn trimethylaluminium, triëthylaluminium, tripropylaluminium, tri-iso- 8004855 -10- ; butylaluminium en trihexylaluminium; voorbeelden van de dialkylaluminium-monohalogeniden zijn dimethylaluminiumchloride, diëthylaluminiumchlor ide, diëthylaluminiumbrcmide, diëthylaluminiumjodide en dilsobutylalimunium-chloride; voorbeelden van de monoalkylaluminiumdihalogeniden zijn: 5 m ethylaluminiumdichloride, ethylaluminiumdichloride, ethylaluminium-dibromide, ethylaluminiumdi-j odide en isobutylaluminiumdichloride; een voorbeeld van bet alkylaluminiumsesquihalogenide is ethylaluminiumsesqui-cbloride; voorbeelden van de dialkylaluminiummonoalkoxyden zijn dimethyl-aluminiumethoxyde, diëthylaluminiumethoxyde, diëthylaluminiumfenoxyde, 10- dipropylaluminiumethoxyde, diïsobutylaluminiumethoxyde en dilsobutyl-aluminiumf enoxyde; terwijl voorbeelden van de dialkylaluminiumhydriden dimethylaluminiumhydr ide, diëthylaluminiumhydride, dipropylaluminium-bydride en diisobutylaluminiumhydride zijn.
De elektronendonorverbinding die met deze organoaluminiumverbin-15 dingen wordt toegepast wordt op geschikte wijze uit de bovenvermelde verbindingen gekozen.
De aldus verkregen katalysatorecmponent vertoont bij combinatie met een organnalunriητπτηνρ-τΉιnding een uitstekend effect, nl. een hoge . activiteit en stereospecificiteit bij de homopolymerisatie van een 1-alkeen 20 of de copolymerisatie daarvan met etheen of een ander 1-alkeen, waarbij de daarbij verkregen polymeren een zeer nauwe deeltjesafmetingsverdeling hebben en half-transparante deeltjes zijn met unieke deelteseigenschappen, die niet worden waargenomen bij de gebruikelijke ondersteunde katalysatoren.
25 De organoaluminiumverbindingen, die in combinatie met de kataly sator component bij de polymerisatie van 1-alkenen worden toegepast, kunnen geschikt worden gekozen uit de boven beschreven organoaluniniumver-bindingen. Hiervan hebben in het bijzonder de trialkylaluminiumverbin-dingen de voorkeur, terwijl triëthylaluminium en triïsobutylaluminium 30 als voorbeelden daarvan kunnen worden genoemd. Deze trialkylaluminium-verbindingen kunnen verder worden toegepast in combinatie met andere organoaluminiumverbindingen. Specifieke voorbeelden daarvan zijn diëthyl-aluminiumchloride, ethylaluminiumdichloride, ethylaluminiumsesquichlo-ride, diëthylaluminiumethoxyde en diëthylaluminiumhydride of mengsels 35 of complexsidaarvan. Deze zijn zeer gunstig omdat zij gemakkelijk commercieel verkrijgbaar zijn en een uitstekend effect vertonen. De hoeveelheid van de organoaluminiumverbindingen ten opzichte van de katalysa- 8004855 -11- β > torcomponent is gewoonlijk 1-2000 mol, meestal 50-500 mol per g.atoom titaan in de katalysatorccmponent.
Bij' voorkeur wordt de organoaluminiumv er binding toegepast in combinatie met de voornoemde elektronendonorverbinding, toegepast bij de 5 bereiding van de katalysatorccmponent. Van de voornoemde elektrondonor-verbindingen kunnen de organische zure esters als gewenste elektrondonor-verbindingen worden genoemd. Hiervan hebben de aromatische carbonzuur-esters, in het bijzonder de C^-Cg-alkylesters van benzoëzuur en ring-gesübstitueerde benzoëzuren, zoals p-methoxybenzoëzuur of p-methylbenzo-10 ezuur de voorkeur.
De verhouding tussen de arganoaluminiumverbinding en de elektron-donorverbinding wordt in dit geval zodanig gekozen, dat de hoeveelheid van de organoaluminiumverbinding in het gebied van 0,1-10, bij voorkeur 1-5, g. atoom als aluminium per mol van de elektronendonorver binding en 15 ligt.
De uitvinding is gericht op de polymerisatie van alkenen onder toepassing van een katalysator samengesteld uit de katalysatorccmponent als boven verkregen en de arganoaluminiumverbinding (en de elektronen-donorverbinding). Deze kan in het bijzonder toegepast voor de stereo-20 specifieke polymerisatie van 1-alkenen met 3-6 koolstofatomen, zoals propeen, buteen-1,· U-methylpenteen-1 en hexeen-1, alsmede de copolymeri-satie van de voor noemde 1-alkenen met elkaar en/of met etheen. De copo-lymerisatie omvat zowel statistische als blokcopolymerisaties. Wanneer etheen als copolymeer wordt toegepast, is de hoeveelheid daarvan gewoon-25 lijk ten hoogste 30 gew.$, in het bijzonder 1-15 gew.$, gebaseerd op het 1-alkeen. De omstandigheden waarbij de polymerisatie met het katalysator-systeem van de uitvinding wordt uitgevoerd zijn dezelfde als in de techniek bekend. De reactie kan worden uitgevoerd in de gasvormige of vloeibare fase. De vloeibare fasereactie kan hetzij in een inerte koolwater-30 stof of een vloeibaar monomeer worden uitgevoerd. Wanneer de polymerisatie wordt uitgevoerd in een oplosmiddel worden geschikte oplosmiddelen gekozen uit de voornoemde inerte koolwaterstoffen. De polymerisatie-temperatuur is gewoonlijk -80 tot +150°C, bij voorkeur ^0-100°C. De druk kan bij voorbeeld 1-^0 atmosfeer zijn. De regeling van het molecuulge-35 wicht van het polymeer gedurende de polymerisatie wordt volgens bekende methoden uitgevoerd, welke de aanwezigheid van waterstof of andere bekende molecuulgewichts-regelende middelen omvatten. De polymerisatiemethode kan 8004855 -12- » hetzij continu, of ladingsgewijze zijn.
Wanneer een 1-alkeen volgens de werkwijze van de uitvinding wordt gepolymeriseerd , zijn zowel de polymerisatie-activiteit als de stereo-specificiteit van de katalysator hoog. Aldus wordt zowel de trap ter 5 verwijdering van de katalysator als de verwijdering van het atactische polymeer overbodig of wordt ten minste de bewerkelijkheid aanmerkelijk minder. Het polymeer dat volgens de werkwijze van de uitvinding wordt verkregen, vertoont verder een uniforme deeltjesafmetingsafdeling binnen een nauw traject en heeft een grote deeltjesdiameter met een laag ge-10 halte aan fijn poeder en derhalve een goede vrije vloeibaarheid. Aldus worden uitstekende resultaten bereikt.. Tevens vertoont het verkregen polymeer de unieke eigenschap semi-transparant te zijn, hetgeen men bij de gebruikelijke ondersteunde katalysatoren niet waarneemt.
De werkwijze van de uitvinding is van bijzonder belang voor de 15 bereiding van isotactisch polypropeen, een statistisch copolymeer van etheen en propeen en een blokcopolymeer van etheen ên propeen.
De volgende voorbeelden geven een specifieke illustratie van de uitvinding. De uitvinding is echter niet tot deze voorbeelden beperkt.
' Alle percentages in de voorbeelden zijn in gewicht, tenzij anders aan- 20
gegeven. De polymerisatie-activiteit Kc is de hoeveelheid (g) polymeer, gevormd per gram katalysator. Kt is de hoeveelheid (kg) polymeer per gram Ti. Het heptaan-onoplosbare deel (af te korten tot H.I.) dat de hoeveelheid kristallijn polymeer in het verkregen polymeer aangeeft, betekent de rest-hoeveelheid polymeer, wanneer dit gedurende 6 uur wordt 25 geëxtraheerd met kokende n-heptaan in een gemodificeerde Soxhlet-extrac-teur. De smeltvloeisnelheid (MFr) werd gemeten volgens ASTM D-1238. Voorbeeld I
Bereiding van een magne sium-bevattende vaste stof
Een reactor van 1 1 uitgerust met een reflux-condensor werd onder 30 een atmosfeer van stikstof gas geladen met 12,8 g (0,53 mol) snippers metallisch magnesium (zuiverheid 99,5%, gemiddelde deeltjesdiameter 1,6 mm) en 250 ml n-hexaan. Deze werden gedurende 1 uur bij 68°C geroerd en het magnesiummetaal werd weggenomen en onder verlaagde druk bij 65°C ge-‘ droogd, waarbij voorgeactiveerd metallisch magnesium werd verkregen.
35 Aan het verkregen metallische magnesium werden 88 ml (0,53 mol) ethylortho-formiaat en als promotor 0,5 ml van een 10 gew.^'s methyljodide-oplos-sing van jodium toegevoegd. De verkregen suspensie werd op 55°C gehand- 8004855 -13- haafd en 5 ml van een oplossing van. 80 ml (0,8 mol) n-butylchloride in 100 ml n-hexaan druppelsgewijze toegevoegd, waarbij na roeren van het mengsel gedurende 50 minuten de rest van de oplossing druppelsgewijze ever een periode van 80 minuten verdeeld werd toegevoegd. Onder roeren 5 werd de reactie bij T0°C gedurende h uur uitgevoerd, waarbij een vast reactieprodukt werd verkregen. Het reactieprodukt werd 6 maal gewassen bij 50°C met 300 ml n-hexaan en onder verlaagde druk bij 60°C gedurende 1 uur gedroogd, waarbij 55,6 g van een magnesium-bevattende vaste stof werd gewonnen. De vaste stof bevatte 22,5$ magnesium en 3l,0$ chloor.
10 Bereiding van een katalysatorcomponent
Een 300 ml reactor, uitgerust met een refluxeondensor, werd onder een stikstof gasatmosfeer geladen met 13,5 S van de verkregen magnesium-bevattende vaste stof, 200 ml n-hexaan en 1+,32 ml (Ui ,5 mmol; 0,33 mol/g atoom magnesium in de magnesium-houdende vaste stof) benzoylehloride 15 onder vorming van een suspensie. Zij werden gedurende 2 uur bij T0°G met elkaar in aanraking gebracht en gereageerd, waarna de vaste stof 3 maal bij 65°C met 150 ml h-hexaan werd gewassen.
150 ml titaantetrachloride werd aan de gewassen vaste stof toegevoegd en de contactbehandeling gedurende 2 uur bij 120°C uitgevoerd.
20 Het produkt werd in hete toestand bij 120°C gefiltreerd, 10 maal gewassen bij 65°C met 150 ml n-hexaan en onder verlaagde druk bij 50°C gedurende 1 uur gedroogd, waarna 11,5 g van een katalysatorcomponent van de uitvinding werd verkregen met de volgende samenstelling: (Ti 2,3 gew.$, Mg 19,8 gew.$, Cl 67,1 gew.%). De deeltjesafmetingsverdeling van de ka-25 talysatorccmponent was als volgt: 26 micrometer of meer : 0,1 gew.$ 20 micrometer of meer : 21,7 gew.$ 10 micrometer of meer :; 70,5 gew.$ 5 micrometer of meer : 6,0 gev.% 30 minder dan 5 micrometer: 1,8 gew.$
Polymerisatie van uro-peen j6,k mg van de voornoemde katalysatorcomponent, 11,0 ml (overeenkomende met 300 g.atoom aluminium/g titaan in de katalysatorcomponent) van een n-heptaanoplossing, die 1 mol, per 1 n-heptaan, triëthylaluminium 35 bevatte (af te korten als TEAl), en 0,b6 ml (overeenkomende met 0,29 mol/g atoom aluminium in het TEAl) ethyl-p-methoxybenzoaat werden gemengd en gedurende 5 minuten bewaard. Het mengsel werd geladen in één 1 1 roestvrij 8004855 -Ill·- } stalen (SUS 32) autoclaaf, uitgerust met een roerder onder een atmosfeer van stikstof. Daarna werd 0,6 1 waterstofgas als een molecuulgewichts-regelend middel en 0,8 1 vloeibaar gemaakt propeen onder druk in de autoclaaf gevoerd. Het reactiesysteem werd daarna verhit tot 68°C en propeen 5 gedurende 30 minuten gepolymeriseerd. Ha de polymerisatie werd niet-omgezet propeen afgelaten en verkreeg men 221 g polypropeen als een wit poeder.
De polymerisatie-activiteit Kc was 2900 en Kt was 126. Verder was H.I. 93,5$ en MFr 3,2.
10 Het polymeer was semi-transparant en had een schudgewicht van 3 0,51 g/cm . Het had de volgende deeltjesafmetingsverdeling: 8Uo micrometer of meer : 0,5 gew.$ 590 micrometer of meer : 21 Λ gew.$ ^20 micrometer of meer : ^7,8 gew.$ 15 350 micrometer of meer : 20,1 gew.$ 250 micrometer of meer· : 8,0 gew.$ 1^9 micrometer of meer : 2,0 gew.$ 52 micrometer of meer : 0,2 gew.$
Kleiner dan 53 micrometer: 0 gew.$
20 Voorbeelden II en III
Er werd een katalysatorcomponent bereid, op dezelfde wijze als in voorbeeld I,.met uitzondering, dat bij de bereiding van de magnesium-bevattende vaste stof in voorbeeld I de reactie na de druppelsgewijze toevoeging van de n-hexaanoplossing van n-butyichlaride werd uitgevoerd 25 bij elk* van de temperaturen, weergegeven in tabel A, in plaats van dat deze werd uitgevoerd bij 70°C gedurende U uur. Propeen werd op dezelfde wijze als in voorbeeld I gepolymeriseerd onder toepassing van de verkregen katalysatorcomponent. De resultaten worden weergegeven in tabel A.
TABEL A
30 Voor- Tanpera- Tijd Kc Kt Hl MFr Schudgewicht beeld tuur (°C) (uren) ($) (g/cm’) II 50 k 3050 130 93,9 U,8 0,^9 III 90 ll· 2790 123 95,6 2,5 0,U8
Voorbeeld IV
35 Er werd een katalysatorcomponent bereid op dezelfde wijze als in voorbeeld I met uitzondering dat bij de bereiding van de magnesium-be-vattende vaste stof in voorbeeld I 2 molaire hoeveelheden ethylortho-formiaat werden toegepast in plaats van dat dit in een met metallisch 8004855 ·9- -15- t magnesium, equimolaire hoeveelheid werd toegepast. Propeen werd op dezelfde wijze als in voorbeeld I gepolymeriseerd onder toepassing van de verkregen katalysatorcomponent. De resultaten waren: 2
Kc 3100, Kt 150, ÏÏ.I. 32,9$, MFR 6,0, schudgewicht 0,50 g/cm .
5 Voorbeelden V-VII
Er werd een katalysatorcomponent bereid op dezelfde wijze als in voorbeeld X met uitzondering, dat bij de bereiding van, de magnesium-be-vattende vaste stof in voorbeeld I elk van de verbindingen aangegeven in tabel B werd toegepast in plaats van ethylorthoformiaat. Eropeen werd op 10 dezelfde wijze al^in voorbeeld I gepolymeriseerd onder toepassing van de verkregen katalysatorcomponent. De resultaten worden aangegeven in tabel B.
TABEL B
Voor— Alkaxy- Kc Kt HI MFR Schudgewicht 15 beeld verbinding {%) (g/cm?) V Methylortho- 1+500 290 90,8 7,2 0,1(7 formiaat VI Ethylideen 1900 86 9^,5 6,0 0,1+9 diëthylether 20 VII Ethylortho- 1810 59 96,1 l+,9 0,1+8 carbonaat
Voorbeelden VIII-X
Er werd een katalysatorcomponent bereid op dezelfde wijze als in voorbeeld I met uitzondering, dat bij de bereiding van de katalysatorcomponent in voorbeeld I, benzoylchloride werd toegepast in hoeveelheden 25 weergegeven in tabel C. Propeen werd gepolymeriseerd op dezelfde wijze als in voorbeeld I onder toepassing van de verkregen katalysatorcomponent. De resultaten worden aangegeven in tabel C.
TABEL C
Voor- PhCOCl/Mg . Kc Kt Hl MFR Schudgewicht beeld (mol ver- (g/cm3) houding) 30 VIII 0,02 3150 152 9^,3 2,5 0,50 IX 1 2050 105 95,0 l+,0 0,1+9 X 2 2100 110 9^,9 3,0 0,1+7
Voorbeeld XI
Bereiding van een magnesium-bevattende vaste stof 35 Een reactor van 1 1 uitgerust met een refluxcondensor werd gela den met 0,5 mol n-butyJmagnesiumchloride en 200 ml tolueen. De reactie- 8004855 '....... ...... -16- oplossing werd op 50 C gehandhaafd en een gemengde oplossing van 11*6 g (0,3 mol) fenylorthoformiaat en 100 ml tolueen werd druppelsgewijze gedurende 50 minuten toegevoegd. Daarna werd onder roeren de reactie hij T0°C gedurende 4 uur uitgevoerd, waarbij een vast reactieprodukt 5 werd verkregen. Het reactieprodukt werd op dezelfde wijze als in voorbeeld I behandeld,, waarbij 60,1 g van een magnesium-houdende vaste stof werd gewonnen. De vaste stof bevatte 21,3# magnesium en 30,9# chloor. Bereiding van een katalysatorcomponent
De contactbehandeling met titaantetrachloride werd op dezelfde 10 wijze als in voorbeeld I uitgevoerd met uitzondering dat na de behandeling van de magnesium-hevattende vaste stof met benzoylchloride als in voorbeeld I, ethylbenzoaat werd toegepast in een equimolaire hoeveelheid ten opzichte van 1 g atoom magnesium in de magnesium-houdende vaste stof. Aldus werd een katalysatorcomponent verkregen.
15 Polymerisatie· van propeen
Propeen werd gepolymeriseerd op dezelfde wijze als in voorbeeld I. De resultaten waren als volgt:
Kc 2050, Kt 103, H.I. 89,5#, MER 1*,0, schudgewicht 0,1*6 g/cm3.
Voorbeelden XII-XIII
20 Er werd op dezelfde wijze als in voorbeeld I een katalysatarccm— ponent bereid met uitzondering, dat elk van de verbindingen als aangegeven in tabel D werd toegepast in plaats van het fenylorthoformiaat, toegepast bij de bereiding van de magnesium-houdende vaste stof in voorbeeld XI. Propeen werd gepolymeriseerd op dezelfde wijze als in voor-25 beeld I onder toepassing van de verkregen katalysatorcomponent. De resultaten worden aangegeven in tabel D.
TABEL D
Voor- Alkoxy- Kc Kt HI MFR Schudgewicht beeld verbinding (#) (g/cm^) XII Ethylideen- 1750 95 93,0 3,5 0,1*8 diëthylether 30 XIII Ethylortho- 1800 73 92,5 5,2 0,1*7 carbonaat
Voorbeeld XTV
Bereiding van een katalysatorcomponent
Een 300 ml reactor, uitgerust met een refluxcondensor, werd geladen onder een stikstof atmosfeer met 1*,6 g van de verkregen magne s ium-hou-35 dende vaste stof, bereid als in voorbeeld I, 120 ml n-hexaan en 1,7 g 8004855 -£ -Ψ~ -17- (7,5 mmol, 0,2 mol/g atocm magnesium in. de magnesium-houdende vaste stof) benzoëzuuranhydride onder vorming van een suspensie. Zij werden in aanraking gebracht en met elkaar gereageerd hij 70°C gedurende 2 uur, waarna de vaste stof 3 maal werd gewassen met 150 ml n-hexaan hij 65°C.
5 Daarna werd 150 ml titaantetrachloride toegevoegd en de contact- behandeling hij 120°C gedurende 2 uur uitgevoerd. De vaste stof weid heet gefiltreerd hij 120°C, 10 maal gewassen met 150 ml n-hexaan hij 65°C en onder verlaagde druk hij 50°C gedurende 1 uur gedroogd, waarna ^,1 g van de katalysatorccmponent van de uitvinding met de volgende samenstel-10 ling (Ti 2,5 gew.%) werd verkregen.
Polymerisatie van proneen
Propeen werd gepolymeriseerd op dezelfde wijze als in voorbeeld I met 75 Λ mg van de voornoemde katalysatorccmponent, waarbij 2^5 g poly-propeen werd verkregen. De polymerisatie-activiteit Kc was 3250 en Kt 15 130. Verder was iï.ï. 93,5%, MFR 1*,^· en het schudgewicht 0,50 g/cm .
Voorbeeld XV
Bereiding van een katalysatorcomponent
Een katalysatorcomponent werd op dezelfde wijze als in voorbeeld XIV bereid onder toepassing van 10,9 g van een magnesiumhoudende vaste 20 stof, bereid als in voorbeeld I, 130 ml n-hexaan en 3,9 g (31,9 mmol; 0,33 mol/g atoom magnesium in de magnesium-houdende vaste stof) benzoë-zuur (Ti 2,9 gew.%).
Polymerisatie van uroneen
Propeen werd gepolymeriseerd op dezelfde wijze als in voorbeeld I 25 onder toepassing van 59,7 mg van de voornoemde katalysatorcomponent, waarbij 137 g polypropeen werd verkregen. De polymerisatie-activiteit
Kc was 2300 en Kt 79· Verder was H.I. 93,5%, MFR 3,0 en het schudge- 3 wicht 0,½ g/cm .
Voorbeeld XVI
30 Bereiding van een katalysatorcomponent
Een katalysatorcomponent werd bereid op dezelfde wijze als in voorbeeld XIV onder toepassing van 6,7 g magnesium-houdende vaste stof bereid volgens voorbeeld I, 130 ml n-hexaan en 2,8 ml (19,6 mmol; 0,33 mol/g atocm magnesium in de magnesium-houdende vaste stof) ethyl-35 benzoaat (Ti 2,7 gew.$).
Polymerisatie van propeen
Propeen werd gepolymeriseerd op dezelfde wijze als in voorbeeld I
8004855 i -18- onder toepassing van 81,6 mg van de voornoemde katalysatorcomponent, waarbij 125 g polypropeen werd verkregen.
De polymerisatie-activiteit Ke was 1530 en Kt was 1. Verder was H.I. 32,1$, MFR 5S5 en bet schudgewicbt 0,^8 g/cm^.
8004855

Claims (13)

1. Werkwijze ter bereiding van een verbinding, voorgesteld door de ' formule ROMgX, met het kenmerk, dat (a) magnesiummetaal; (b) een gehalogeneerde koolwaterstof voorgesteld door de formule
5 RX, waarin R een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-20 koolstof atomen en X een halogeenatoom is; en (c) een verbinding, voorgesteld door de formule X1 CCOR*))| waarin X’ een waterstofatoom, een halogeenatoom; een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep of een gehalogeneerde alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep 10 met 1-10 koolstof atomen is, en R1 een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-20 koolstof atomen is, waarin R en R* gelijk of verschillend kunnen zijn en m 0, 1 of 2 is, met elkaar in reactie worden gebracht.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat m 1 is.
3. Werkwijze volgens conclusies 1-2, met het kenmerk, dat R en R’ 15 alkylgroepen met 1-8 koolstofatomen zijn. h. Werkwijze volgens conclusies 1-3, met. het kenmerk, dat X een chloor- of broamatoom is.
5· Werkwijze volgens conclusies 1—h, met het kenmerk, dat X een waterstofatoom is.
6. Werkwijze volgens conclusies 1-5, met het kenmerk, dat het magne siummetaal en de gehalogeneerde koolstof met elkaar in aanraking worden gebracht ter bereiding van een Grignard-reagens, waarna het Grignard-reagens in aanraking wordt gebracht met de verbinding met de formule x,m0(0S,W 25 7- Werkwijze volgens conclusies 1-5, met het kenmerk, dat de gehalogeneerde koolwaterstof, metallisch magnesium en X’^CiOR’)^ tegelijk met elkaar in aanraking worden gebracht.
8. Werkwijze volgens conclusie Jt met het kenmerk, dat de gehalogeneerde koolwaterstof wordt toegevoegd aan een suspensie van metallisch 30 magnesium in een oplossing van XM^OR’)^ .
9· Werkwijze ter bereiding van een titaan-bevattende katalysator component, met het kenmerk, dat bij een temperatuur in het gebied van ongeveer 50-200°C een magnesium-bevattende vaste stof, bereid volgens de werkwijze van conclusies 1-5 en voorgesteld door de formule ROMgX, waar-35 rin R’ een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-20 koolstof atomen en 8004855 -20- > X een halogeen is» een titaanverbinding en een elektronendonor of een verbinding die in staat is in sits een organische zure ester te vormen is, met elkaar in aanraking worden gebracht.
10. Werkwijze volgens conclusie 9* met het kenmerk, dat het in aan- 5 raking brengen wordt uitgevoerd in aanwezigheid van een inerte koolwaterstof.
11. Werkwijze volgens conclusie 10, met het kenmerk,, dat de verbindingen gelijktijdig in aanraking worden gebracht.
12. Werkwijze volgens conclusies 9-10, met het kenmerk, dat de mag-10 nesium-bevattende vaste stof in aanraking wordt gebracht met een verbinding, die in staat is in situ een organische zure ester te vormen en daarna in aanraking· wordt gebracht met een. titaanverbinding.
13. Werkwijze-volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat de verbin- . ding die in staat is een organische zure ester te vormen, benzoylchlo- . 15 ride is en de'fcitaanverbinding titaantetrachloride is. 1¼... Werkwijze-voor het polymeriseren van 1-alkenen, met het kenmerk, dat. een 1-alkeen wordt gehamopolymeriseerd of dit wordt gecopolymeri-seerd met etheen of een ander 1-alkeea in aanwezigheid van een door magnesium ondersteunde titaankatalysatorcomponent en een hulpkatalysator 20 van een organoaluminiumverbinding, met het kenmerk, dat de met magnesium ondersteunde titaankatalysatorcomponent wordt verkregen' door het in aanraking brengen van: (1) de magnesium-bevattende vaste stof, verkregen door het in aanraking brengen van 25 (a) metallisch magnesium; (b) " een gehalogeneerde koolwaterstof, voorgesteld door de formule RX, waarin R een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-20 koolstofatomen en X een halogeenatoom is; (c) een verbinding, voorgesteld door de formule XO^C(0R1)^ 30 waarin X' een waterstofatoom, een halogeenatoom of een alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep of gehalogeneerde alkyl-, aryl- of cycloalkylgroep met 1-10 koolstof at omen, R' een alkyl-, ary Ιοί cycloalkylgroep met 1-20 koolstofatomen en m 0, 1 of 2 is; met 35 (2) een titaanverbinding; en (3) een elektronendonorverbinding.
15· Katalysatorsysteem, gekenmerkt door een ondersteunde titaankata- 8004855 -21- •S- — i lysatorcomponent, "bereid volgens de werkwijze van conclusies 9-13» alsmede een organoaluminiumhulpkat alys at or. « 8004855
NL8004855A 1979-08-30 1980-08-27 Werkwijze ter bereiding van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van 1-alkenen, alsmede een deze component bevattend katalysatorsysteem. NL8004855A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP10968179A JPS5634707A (en) 1979-08-30 1979-08-30 Alpha-olefin polymerization catalyst component, and its use
JP10968179 1979-08-30

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8004855A true NL8004855A (nl) 1981-03-03

Family

ID=14516477

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8004855A NL8004855A (nl) 1979-08-30 1980-08-27 Werkwijze ter bereiding van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van 1-alkenen, alsmede een deze component bevattend katalysatorsysteem.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4370257A (nl)
JP (1) JPS5634707A (nl)
BE (1) BE884996A (nl)
CA (1) CA1154426A (nl)
DE (1) DE3032318A1 (nl)
FR (2) FR2464242B1 (nl)
GB (1) GB2057443B (nl)
IT (1) IT1141036B (nl)
NL (1) NL8004855A (nl)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1209255B (it) * 1980-08-13 1989-07-16 Montedison Spa Catalizzatori per la polimerizzazione di olefine.
US6777508B1 (en) 1980-08-13 2004-08-17 Basell Poliolefine Italia S.P.A. Catalysts for the polymerization of olefins
JPS5792006A (en) 1980-11-28 1982-06-08 Toa Nenryo Kogyo Kk Solid containing magnesium
JPS5857407A (ja) * 1981-09-30 1983-04-05 Toa Nenryo Kogyo Kk オレフインの重合用触媒成分
US5208109A (en) * 1982-06-24 1993-05-04 Bp Chemicals Limited Process for the polymerization and copolymerization of alpha-olefins in a fluidized bed
EP0099774B2 (fr) * 1982-06-24 1995-03-22 BP Chimie Société Anonyme Procédé pour la polymérisation et la copolymérisation des alpha-oléfines en lit fluidisé
US4683344A (en) * 1984-01-30 1987-07-28 Ppg Industries, Inc. Process for the preparation of an organomagnesium compound
GB2183244B (en) * 1985-11-26 1989-11-15 Toho Titanium Co Ltd Olefin-polymerization catalysts and component therefor
US4792640A (en) * 1986-04-18 1988-12-20 Lithium Corporation Of America Hydrocarbyloxy magnesium halides
US4727051A (en) * 1986-12-15 1988-02-23 Stauffer Chemical Company Production of halide-and alkoxy-containing magnesium compositions
US4814312A (en) * 1986-12-26 1989-03-21 Toa Nenryo Kogyo Kabushiki Kaisha Method for production of catalyst component for olefin polymerization
JP2502107B2 (ja) * 1986-12-26 1996-05-29 東燃株式会社 オレフイン重合用触媒担体の製造方法
JPH082930B2 (ja) * 1986-12-26 1996-01-17 東燃株式会社 オレフイン重合用触媒成分の製造方法
US4820879A (en) * 1987-06-05 1989-04-11 Lithium Corporation Of America Preparation of hydrocarbyloxy magnesium halides
US4950630A (en) * 1987-11-30 1990-08-21 Toa Nenryo Kogyo, K.K. Method for production of catalyst component for olefin polymerization
US4960743A (en) * 1987-11-30 1990-10-02 Toa Nenryo Kogyo K.K. Method for production of catalyst carrier for polymerization of olefin
US5149889A (en) * 1988-05-04 1992-09-22 Metallgesellschaft Aktiengesellschaft Composition for use in organolithium synthesis reactions
DE3815166A1 (de) * 1988-05-04 1989-11-16 Metallgesellschaft Ag Synthesemittel fuer lithiumorganische reaktionen
US5081320A (en) * 1990-03-22 1992-01-14 Akzo Nv Novel halide/alkoxy-containing magnesium compounds
DE4108204A1 (de) * 1991-03-14 1992-09-17 Schering Ag Verfahren zur herstellung von alkoxymagnesiumhalogeniden
KR100334165B1 (ko) * 1998-04-17 2002-11-27 삼성종합화학주식회사 에틸렌 중합 및 에틸렌/α-올레핀 공중합용 담지촉매의 제조방법
DE59903895D1 (de) * 1998-06-24 2003-02-06 Bayer Ag Katalysatorsystem zur Herstellung von Olefin(co)polymerisaten
US20070015910A1 (en) * 2001-11-20 2007-01-18 Barker Larry D Continuous process for production of oil seed protein isolate
US20190177446A1 (en) * 2016-02-15 2019-06-13 Basell Polyolefine Gmbh Preactivated catalyst component for the polymerization of olefins

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE686366A (nl) * 1965-09-03 1967-03-02
BE765033R (fr) * 1970-04-06 1971-09-30 Inst Francais Du Petrole Nouveau procede d'hydrogenation et catalyseurs d'hydrogenation correspondants
LU61816A1 (nl) * 1970-10-06 1972-06-28
IT1042711B (it) * 1975-09-19 1980-01-30 Montedison Spa Compnenti di catalizzatori per la polimerizzazione di olefine
DE2553104A1 (de) * 1975-11-26 1977-06-08 Mitsui Petrochemical Ind Verfahren zur herstellung einer auf einen traeger mit hoher leistungsfaehigkeit aufgebrachten katalysatorkomponente
JPS5948003B2 (ja) * 1976-06-02 1984-11-22 三井化学株式会社 ポリオレフイン類の製造方法
US4258168A (en) * 1976-06-16 1981-03-24 Standard Oil Company (Indiana) Polymerization process
GB1603724A (en) * 1977-05-25 1981-11-25 Montedison Spa Components and catalysts for the polymerisation of alpha-olefins
IT1084546B (it) * 1977-09-30 1985-05-25 Euteco Spa Catalizzatori supportati per la imo- e co-polimerizzazione di alfa-olefine.

Also Published As

Publication number Publication date
FR2464242B1 (fr) 1985-09-27
US4370257A (en) 1983-01-25
GB2057443B (en) 1983-12-14
FR2477160B1 (nl) 1984-05-18
IT8024386A0 (it) 1980-08-29
GB2057443A (en) 1981-04-01
FR2477160A1 (fr) 1981-09-04
CA1154426A (en) 1983-09-27
BE884996A (fr) 1981-03-02
IT1141036B (it) 1986-10-01
JPS5634707A (en) 1981-04-07
DE3032318A1 (de) 1981-03-26
FR2464242A1 (fr) 1981-03-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8004855A (nl) Werkwijze ter bereiding van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van 1-alkenen, alsmede een deze component bevattend katalysatorsysteem.
US4657882A (en) Supported olefin polymerization catalyst produced from a magnesium alkyl/organophosphoryl complex
EP0117929B1 (en) Polymerization of alpha-olefins and catalyst component and catalyst system therefor
JPS6142925B2 (nl)
AU763949B2 (en) Methods of making magnesium/transition metal alkoxide complexes and polymerization catalysts made therefrom
EP0174116B1 (en) Polymerization catalyst
EP0115691B1 (en) Catalyst component for polymerization of olefins
US5155079A (en) Multiple site olefin polymerization catalysts
EP0490451B1 (en) Process for the production of polypropylene
US4562170A (en) Polymerization catalyst
EP0053899B1 (en) Magnesium containing solid catalyst carrier, a catalyst and its use in polymerization of olefins
EP0127487B1 (en) Catalyst component for polymerization of olefins
US4554265A (en) Polymerization catalyst
GB2085016A (en) Catalytic composition and its use for producing highly stereoregular a-olefin polymers
EP0004791B1 (en) Catalyst component for alpha-olefin polymerization and use thereof
US4618660A (en) Polymerization catalyst
JPH07107084B2 (ja) 球形粒子を有するポリオレフィンの製法
US5114896A (en) Process for the production of a catalytic component for the polymerization of olefins
US4814311A (en) Method for production of catalyst component for olefin polymerization (P-1292)
EP0677066A1 (en) Olefin polymerization catalyst
US4665262A (en) Polymerization catalyst
JPS5984906A (ja) α−オレフイン重合用触媒成分
GB1594020A (en) Process for the preparation of titanium trichloride catalyst components for olefine polumerisation
JPS6238361B2 (nl)
JPS584723B2 (ja) α−オレフイン重合触媒

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed