NL8002518A - Deurkozijn. - Google Patents

Deurkozijn. Download PDF

Info

Publication number
NL8002518A
NL8002518A NL8002518A NL8002518A NL8002518A NL 8002518 A NL8002518 A NL 8002518A NL 8002518 A NL8002518 A NL 8002518A NL 8002518 A NL8002518 A NL 8002518A NL 8002518 A NL8002518 A NL 8002518A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
frame
door frame
door
groove
lintel
Prior art date
Application number
NL8002518A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Windo Doetinchem B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Windo Doetinchem B V filed Critical Windo Doetinchem B V
Priority to NL8002518A priority Critical patent/NL8002518A/nl
Publication of NL8002518A publication Critical patent/NL8002518A/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B1/00Border constructions of openings in walls, floors, or ceilings; Frames to be rigidly mounted in such openings
    • E06B1/04Frames for doors, windows, or the like to be fixed in openings
    • E06B1/045Frames for doors, windows, or the like to be fixed in openings with separate wing abutment strips, e.g. adjustable; Door stops

Description

y ^ "A ...
^ - · -...... **,
Windo Doetinchem B.V. 3185
Uitvinder: Hendrikus J.M. WEUSTINK te Vaassen
DEURKOZIJN
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een deurkozijn, in het bijzonder een binnendeurkozijn bestaande uit twee stijlen en een bovendorpel welke zijn voorzien van een aanslag voor een deur.
5 Dergelijke kozijnen zijn algemeen in gebruik en derhalve welbekend. Er bestaan verschillende typen kozijnen die worden gebruikt bij de verschillende soorten deuren.
De keuze van het kozijn wordt namelijk bepaald door het type deur, b.v. opdek of stompe deur terwijl de plaatsing ' 10 van het kozijn bepaald wordt door de draairichting van de deur. Indien een verandering van de draairichting is gewenst dient men het kozijn los van de muur te nemen en te keren, hetgeen op z’n zachts gezegd een zeer ingrijpende maatregel is. Indien men van type deur wenst te veranderen 15 dient men genoegen te nemen met een onestetisch geheel.
Of er moeten opvullatten worden toegepast of de deur steekt buiten het kozijn uit.
Verder blijkt dat de aanslag van de deur tijdens de bouwwerkzaamheden kwetsbaar is en aanzienlijk te lijden 20 heeft van beschadigingen.
Het doel van de uitvinding is nu deze nadelen op te heffen en een kozijn te verschaffen waarbij de aanslag pas naderhand, bijvoorbeeld in de afwerkfase behoeft te worden aangebracht en waardoor het mogelijk is de keuze 25 van het type deur en de draairichting te maken nadat het kozijn is aangebracht. Een verder doel van de uitvinding is om een kozijn te verschaffen waarbij het mogelijk is achteraf de draairichting van de deur te veranderen zonder ingrijpende wijzigingen aan het kozijn en/of een ander 30 type deur te kiezen zonder onestetische resultaten te moeten accepteren.
Een ander doel van de uitvinding is een kozijn te verschaffen dat eenvoudig aan te passen is aan de 8002518
V
f 2 \ verschillende muurdikten en aan de gewenste afmetingen van hoogte en breedte.
Volgens de uitvinding worden deze doelen bereikt doordat de stijlen en de bovendorpel in doorsnede een in 5 hoofdzaak rechthoekig profiel hebben waarbij de naar de dag van het kozijn toegekeerde zijde in het midden van de breedte van een in hoofdzaak symmetrische groef is voorzien in welke groef een in doorsnede assymmetrische aanslaglat passend is bevestigd.
10 Door deze vormen van het profiel van stijlen en bovendorpel en van aanslaglat kan deze aanslaglat in twee standen in de groef van het kozijn passend worden bevestigd. In de ene: stand is het mogelijk een stompe deur aan een zijde van het kozijn te bevestigen, in de 15 andere stand,180° gedraaid,kan een opdekdeur aan het kozijn worden aangebracht. Aan de andere zijde van het kozijn kan in de eerstgenoemde stand een opdekdeur worden aangebracht en in de andere stand een stompe deur. Het is dus mogelijk om hetzij een stompe hetzij een opdekdeur toe 20 te passen door keuze van de stand van de aanslaglat.
Eveneens is het hierdoor mogelijk de draairichting van de deur te kiezen.
De aanslaglatten worden op eenvoudige en bekende wijze passend bevestigd in de overeenkomstige groeven in de 25 stijlen en bovendorpel door middel van spijkers of schroeven indien respectievelijk hout of metaal wordt toegepast. Bij kunststof zal men de daarvoor meest geschikte middelen toepassen b.v. snapverbindingen.
De verhoudingen van de afmetingen van de stijlen 30 en bovendorpel en de aanslaglatten dienen daarbij zodanig gekozen te worden dat de stompe deur en de opdekdeur op de gewenste plaats in het kozijn kunnen worden aangebracht.
Dit is een voor de vakman eenvoudig uit te voeren opgave.
De kozijnen volgens de uitvinding kunnen zowel in 35 hout, metaal, kunststof als combinaties daarvan worden uitgevoerd. Daarbij kan het van voordeel zijn de aanslaglat van een ander materiaal te kiezen als de rest van het kozijn.
8002518
' A
% 3
Het verdient de voorkeur om de aanslaglat in doorsnee een L-vormig profiel te geven waarbij het korte been van de L past in de groef van het kozijn en het lange been tegen het kozijn aanligt of om de aanslag-5 lat in doorsnee een T-vormig profiel te geven met ongelijke armlengten en waarbij het been past in de groef in het kozijn en de beide armen tegen het kozijn aanliggen.
Door het in de groef passende been van het L of T profiel korter uit te voeren als de diepte van de groef 10 wordt ook bij grotere toleranties van de afmetingen bereikt dat de aanslaglat stevig tegen het kozijn bevestigd kan worden.
De aanslaglat wordt bijvoorkeur zodanig assymmetrisch uitgevoerd dat de verhouding tussen de 15 afstanden van het midden van het in de groef passend deel tot de uiterste posities van de aanslaglat in de richting evenwijdig aan de binnenzijde van het kozijn tenminste ongeveer 1 : 1,5 bedraagt.
In het bijzonder is deze verhouding tenminste onge-20 veer 1:2. Hierdoor kunnen sterk verschillende sponning- breedtes worden gerealiseerd hetgeen noodzakelijk is wil men zowel opdek- als stompe deuren kunnen toepassen.
Het is niet alleen van belang dat men een grotere vrijheid heeft en behoudt t.a.v. de keuze van de deur en 25 de draairichting, het is eveneens van belang een kozijn te verschaffen dat bij vele uiteenlopende muurdikten kan worden toegepast. De onderhavige uitvinding voorziet ook hierin. Op de eerste plaats doordat het profiel van de stijlen en de bovendorpel aan de haar de muur toege-30 keerde zijde in het midden van de breedte voorzien is van een in hoofdzaak symmetrische uitsparing. Deze uitsparing (sponning) wordt bijvoorkeur zodanig breed uitgevoerd dat de kopse kant van een lichte binnenmuur die ca. 9 cm dik is erin past. Dat betekent dat deze uitsparing bijvoorkeur 35 ca. 9 cm breed is terwijl de diepte niet essentieel is en in het algemeen tussen 10 en 20 mm gekozen wordt. Om het kozijn verder geschikt te maken voor de op verschillende 8002518 4 j» · t *' · “ * ·.. ·υ *·! wijze afgewerkte muren· worden volgens de uitvinding bijzondere architraaf latten toegepast. Deze architraaflatten zijn in doorsnee in hoofdzaak L-vormig en zijn zodanig op het kozijn bevestigd dat de benen van de L grijpen 5 om de rand van het kozijn of om de rand van de buiten de diepte van het kozijn uitstekende afwerklaag van de muur.
Hierdoor wordt bereikt dat het kozijn bij drie verschillende muurdikten past, namelijk een muur met schoonmetsel-werk aan beide zijden, een muur met schoon metselwerk aan 10 een zijde en aan de andere zijde voorzien van een afwerk-of stuclaag of een muur die aan beide zijden voorzien is van een afwerk- of stuclaag. De L-vormige architraaflatten kunnen ook hier in twee standen worden bevestigd, welke standen 180° t.o.v. elkaar zijn gedraaid om de lengteas.
15 De architraaflatten kunnen ook op de gebruikelijke wijze worden bevestigd b.v. in het geval hout wordt gebruikt met behulp van spijkers of schroeven.
Omdat een kozijn voor vele verschillende deur-breedtes geschikt moet zijn, geeft de onderhavige uit-20 vinding eveneens een kozijn dat op eenvoudige wijze aan de gewenste breedte is aan te passen. Daarvoor is het op de eerste plaats van belang dat de bovendorpel op de zijstijleh van het kozijn is bevestigd. Bijvoorkeur wordt de bovendorpel op de platte bovenzijden van de zij stijlen 25 bevestigd met behulp van twee of meer spreidbouten.
Daarbij is het van belang dat de. bovendorpel aan de naar de muur toegekeerde zijde voorzien is van op regelmatige afstand van elkaar aangebrachte gedeeltelijk voorgeboorde gaten in het bijzonder gatenparen. Door middel van 30 deze gatenparen kunnen de zij stijlen op verschillende plaatsen aan de bovendorpel worden bevestigd waardoor deuren van verschillende breedte kunnen worden toegepast. Eventueel overstekende gedeelten van de bovendorpel kunnen eenvoudig worden afgezaagd.
35 Door de bovendorpel aan beide uiteinden te voorzien van drie gedeeltelijk voorgeboorde op regelmatige afstand van elkaar liggende gatenparen kunnen vijf verschillende kozijnbreedten gerealiseerd worden. Vanzelfsprekend zijn 8002518 « 4 ί » -. . -λ.
5 meerdere gaten op andere plaatsen ook zeer wel mogelijk.
De lengte van de kozijnen oftewel de stijlen is zodanig dat elke gewenste deur van normale afmetingen kan worden toegepast. De deurstijlen kunnen daarvoor op 5 ' de gewenste lengte worden afgezaagd. Bijvoorkeur zijn de deurstijlen ongeveer 204 cm lang aangezien in dat geval een stompe deur in combinatie met een stofdorpel van ruim 2 cm hoogte toegepast kan worden.
De uitvinding heeft verder ook betrekking op de X0 onderdelen die kennelijk bedoeld zijn om te worden toegepast in het kozijn volgens de uitvinding.
Aan de hand van een tekening zal de uitvinding nader verduidelijkt worden.
Hierin is; 15 Fig. 1 een vooraanzicht van een deurkozijn?
Fig. 2 een doorsnede volgens de lijn la van fig. 1;
Fig. 3 een doorsnede volgens de lijn l*5 van fig. 1;
Fig. 4 een doorsnede van een kozijn voorzien van een smalle groef met een aanslaglat; 20 Fig. 5 doorsnede van een aansluiting van kozijn op een lichte muur;
Fig. 6 doorsnede van een aansluiting op een muur van een ‘kozijn voorzien van architraaflatten;
Fig. 7 vooraanzicht van een gedeelte van een bovendorpel 25 met een zijstijl.
In fig. 1 zijn met 1 en 2 dezijsti jlen van het deurkozijn aahgegeven en met 3 de bovendorpel. De aanslag voor de deur is aangegeven met 4.
Fig. 2 laat een doorsnede zien over de lijn la 30 van fig. 1. Hierin is een situatie bedoeld waarbij zich in de deuropening een stompe deur bevindt. Het kozijn is aangegeven met 5 en is voorzien van een groef 6 waarin een aanzetstuk 8 van een aanslaglat 7 past. De aanslaglat 7 heeft een in doorsnede in hoofdzaak een T-vormig profiel 35 met armen van ongelijke lengte en waarvan het been 8 (aanzetstuk) in de groef 6 van het kozijn 5 past. Zoals de fig. 2 laat zien liggen de armen van het T-profiel 8002518 V ------ .= Ψ-- · * 6 tegen het kozijn, zodanig dat de langste arm van de stompe deur 9 is afgekeerd. Bij gesloten deur 9 valt deze geheel binnen het kozijn.
Fig. 3 geeft de situatie weer wanneer men gebruik 5 maakt van een opdekdeur 10. Men ziet dat de aanslaglat 7 (zie ook fig. 2)180° gedraaid is zodanig dat de langste arm van de T-vormige aanslaglat 7 nu naar de deur 10 toe is gekeerd. De figuur laat 'zien dat het opdekgedeelte 11 van de deur 10 tegen het kozijn aanligt en het stompe 10 gedeelte 12 valt binnen het kozijn 5.
De figuur 2 en 3 laten duidelijk zien dat door de wijze van plaatsing van de aanslaglat 7 in de groef 6 van het kozijn 5, dit kozijn geschikt gemaakt kan worden voor stompe deuren alsook voor opdekdeuren, terwijl bovendien de draai-15 richting (naar binnen of naar buiten) ook nog gekozen kan worden. Deze keuzemogelijkheden heeft men zelfs nog wanneer het kozijn reeds geplaatst is. De aanslaglat kan uit een ander materiaal vervaardigd zijn als het kozijn. De bevestiging van de aanslaglat kan bijvoorbeeld met schroeven 20 plaatsvinden.
Fig. 4 geeft een doorsnede weer van een kozijn-profiel voorzien van een groef 13 waarin het korte been 14 ....... ..van een..in.doorsnede L-vormige aanslaglat 15 past. Ook bij deze uitvoering heeft men weer dezelfde keuzemogelijkheden 25 wat betreft het toepassen van stompe of opdekdeuren alsook wat betreft de draairichting hiervan. De aanslaglat 15 kan hier namelijk ook 180° gedraaid in een vlak evenwijdig aan het voorvlak 16 van het kozijn 17.
Fig. 5 laat zien dat de naar de muur of wand 18 30 gekeerde zijde van het kozijn 5 van een uitsparing is voorzien welke zodanig breed is dat hier het kopse einde van de lichte muur of wand 18 hierin past. In dit geval behoeven geen extra maatregelen genoemen te worden om een estetisch verantwoorde aansluiting van muur op kozijn te 35 verkrijgen.
Fig. 6 geeft een situatie weer waarbij een muur en wand 19 voorzien van een sierlaag 20 op het kozijn 5 aangesloten moet worden. De uitsparing in het kozijn 5 800 2 5 18 · m V * - - ------- j « 7 aan de naar de muur 19 gekeerde zijde hiervan is onvoldoende breed om de muurdikte met sierlaag hierin op te nemen. Om een estetisch verantwoorde aansluiting te krijgen maakt men in een dergelijke situatie gebruik van 5 architraaflatten 21 en 22. De figuur laat zien dat deze latten in doorsnede L-vormig zijn, en indien gewenst in twee standen gemonteerd kunnen worden. De figuur laat een dergelijke situatie zien.
Fig. 7 laat een vooraanzicht van een gedeelte van 10 een bovendorpel 23 zien waarin drie paren gedeeltelijk voorgeboorde gaten 24 zijn aangebracht, waarbij een paar benut . wordt voor bevestiging met spreidschroeven op de zijstijl 25.
8002518

Claims (13)

  1. 8 3185 *
  2. 1. Deurkozijn bestaande uit twee stijlen en een bovendorpel welke zijn voorzien van een aanslag voor een deur, met het kenmerk, dat de stijlen en de bovendorpel een in doorsnee in hoofdzaak rechthoekig 5 profiel hebben waarbij de naar de dag van het kozijn toegekeerde zijde in het midden van de breedte van een in hoofdzaak symmetrische groef is voorzien in welke groef een in doorsnee assymmetrische aanslaglat passend is bevestigd.
  3. 2. Deurkozijn volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de assymmetrische aanslaglat in doorsnee een L vormig profiel heeft waarbij het korte been van de L past in de groef van het kozijn en het lange been tegen het kozijn aanligt.
  4. 3. Deurkozijn volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de assymmetrische aanslaglat in doorsnee een T-vormig profiel heeft met ongelijke armlengten en waarbij het been past in de groef van het kozijn en de beide armen tegen het kozijn aanliggen.
  5. 4. Deurkozijn volgens conclusie 1-3, met het kenmerk, : · ··' ’. ·. · dat het in de groef passende been van het L of T-vormig profiel korter is als de diepte van de groef. -5. Deurkozijn volgens conclusie 1-4, met het kenmerk, dat de aanslaglat zodanig assymmetriscb is uitgevoerd 25 dat de verhouding tussen de afstanden van het midden van het in de groef passend deel tot de uiterste posities van de aanslaglat in de richting evenwijdig aan de binnenzijde van het kozijn tenminste ongeveer 1,5 : 1 bedraagt.
  6. 6. Deurkozijn volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de verhouding tenminste ongeveer 2 : 1 bedraagt.
  7. 7. Deurkozijn volgens conclusie 1-6, met het kenmerk, dat het profiel van de stijlen en de bovendorpel aan de naar de muur toegekeerde zijde in het midden van 35 de breedte voorzien is van een in hoofdzaak symmetrische uitsparing. 8002518 & Λ * ' - * - * — * a* -a-S..
  8. 8. Deurkozijn volgens conclusie 1-7, met het kenmerk, dat het mede voorzien is van architraaflatten, die in doorsnee in hoofdzaak L vormig zijn en die zodanig op het kozijn zijn bevestigd dat de benen van de 5 L grijpen om de rand van het kozijn of om de rand van de buiten de diepte van het kozijn uitstekende afwerk-.·. ···' . ·· .*-·:;· ·· -.laag van de muur. · *· ·'·*· ·
  9. 9·. Deurkozijn volgens conclusie 1-8, met het kenmerk, dat de bovendorpel op de zijstijlen van het kozijn 10 is bevestigd.
  10. 10. Deurkozijn volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat de bovendorpel aan de naar de muur toegekeerde zijde voorzien is van op regelmatige afstand van elkaar aangebrachte gedeeltelijk voorgeboorde gatenparen.
  11. 11. Zijstijlen en bovendorpel kennelijk bedoeld voor toepassing in een deurkozijn volgens conclusie 1-10.
  12. 12. Assymmetrische aanslaglat kennelijk bedoeld voor toepassing in een deurkozijn volgens conclusie 1-10.
  13. 13. L-vormige architraaflat kennelijk bedoeld voor toe- 20 passing in een deurkozijn volgens conclusie 1-10. MHP/TS 8002518
NL8002518A 1980-05-01 1980-05-01 Deurkozijn. NL8002518A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8002518A NL8002518A (nl) 1980-05-01 1980-05-01 Deurkozijn.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8002518A NL8002518A (nl) 1980-05-01 1980-05-01 Deurkozijn.
NL8002518 1980-05-01

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8002518A true NL8002518A (nl) 1981-12-01

Family

ID=19835230

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8002518A NL8002518A (nl) 1980-05-01 1980-05-01 Deurkozijn.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL8002518A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5653074A (en) * 1993-06-29 1997-08-05 Yoon; Suk Kyu Doorframe

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5653074A (en) * 1993-06-29 1997-08-05 Yoon; Suk Kyu Doorframe

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4589229A (en) Adjustable door jamb assembly
US3271919A (en) Door edge protector
US3788019A (en) Adjustable metal door frame construction
US20070022699A1 (en) Knockdown doorframe for adjustably accommodating wall thickness and building method thereof
AU2007329178B2 (en) Bracket for spigot or telescoping type joints between members
NL8002518A (nl) Deurkozijn.
US1197031A (en) Frame for wall-openings.
ATE201740T1 (de) Fenster mit fensterrahmen
BE1005551A3 (nl) Werkwijze en steun voor het beschermen tegen vocht van deurstijlen van een kozijn.
US985886A (en) Metallic door-jamb.
US3491487A (en) Adjustable door frame
US3702517A (en) Plastic door frame
NL9101603A (nl) Systeem voor het ophangen van een binnendeur aan een frame, alsmede het in een dergelijk systeem toepasbare samenstel van twee metalen profielen en scharnieren.
JP6850692B2 (ja) 鴨居構造
NL7900378A (nl) Kozijn met een schuifraam.
EP0396180A1 (en) Adjusting frame and connecting structure between an adjusting frame and the reveal of an opening in a cavity wall
NL9401825A (nl) Inbraakwerend profielsamenstel alsmede een geprofileerde strip voor toepassing daarin.
EP0849427A1 (en) A concealed-hinge casement
JP6735126B2 (ja) トイレブースにおける欄間構造および欄間パネル体の組込み方法
JP6923598B2 (ja) 見切材を備えた開口部構造及びその施工方法
US977611A (en) Sheet-metal window.
NL8600119A (nl) Aansluitconstructie tussen een kopse wand van een opening in een muur en een daarin te plaatsen kozijn.
EP1876321A1 (en) Knockdown doorframe for adjustably accomodating wall thickness and building method thereof
IT201600069325A1 (it) Portoncino a taglio termico e metodo per realizzarlo
NL8200865A (nl) Raamwerk zoals een kozijn.

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed