NL7908775A - Inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathodestraalbuis van het indextype. - Google Patents

Inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathodestraalbuis van het indextype. Download PDF

Info

Publication number
NL7908775A
NL7908775A NL7908775A NL7908775A NL7908775A NL 7908775 A NL7908775 A NL 7908775A NL 7908775 A NL7908775 A NL 7908775A NL 7908775 A NL7908775 A NL 7908775A NL 7908775 A NL7908775 A NL 7908775A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
circuit
signal
phase
signals
gate
Prior art date
Application number
NL7908775A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of NL7908775A publication Critical patent/NL7908775A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/12Picture reproducers
    • H04N9/16Picture reproducers using cathode ray tubes
    • H04N9/22Picture reproducers using cathode ray tubes using the same beam for more than one primary colour information
    • H04N9/24Picture reproducers using cathode ray tubes using the same beam for more than one primary colour information using means, integral with, or external to, the tube, for producing signal indicating instantaneous beam position

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Video Image Reproduction Devices For Color Tv Systems (AREA)
  • Details Of Television Scanning (AREA)

Description

’ C/Ca/eh/1072 ^ r
Inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathodestraalbuis van het indextype.
De uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathodestraalbuis van het index-type.
5 In aanvraagster's Amerikaanse octrooiaanvragen 969.861 en 969.975 van 15 december 1978 en 972.236 van 22 december 1978 zijn met een kathodestraalbuis van het indextype uitgeruste kleurentelevisie-ontvangers beschreven/ waarbij het beeldscherm van de kathodestraalbuis behalve van de gebrui-10 kelijke, door de aftastende electronenbundel exiteerbare kleurelementen, zoals rode, groene en blauwe fosforstroken, is voorzien van periodiek verdeeld aangebrachte indexfosforstroken- Daarbij zijn de kleurfosforstroken op gebruikelijke wijze gegroepeerd volgens drietallen of triaden van steeds 15 een rood (R) een groen (G) en een blauw (B) kleurfosforelement; de triaden herhalen zich volgens een bepaald patroon over het beeldscherm van de kathodestraalbuis, zodat zij bij de aftastende beweging in horizontale richting, bijvoorbeeld van links naar rechts, door de electronenbundel worden afge-20 tast. Tijdens deze aftasting van de kleurfosforstroken vindt tevens aftasting plaats van de indexfosforstroken? deze laatstgenoemde stroken zenden bij. exitatie door de electronen-b.undal licht uit. Teneinde te verhinderen, dat het van de indexfosforstroken afkomstige licht een storende invloed 25 op het zichtbaar gemaakte televisiebeeld uitoefent, heeft men de indexfosforstroken aangebracht op het ene oppervlak van een dunne metaallaag, terwijl de kleurfosforstroken op het andere oppervlak van deze metaallaag zijn gevormd. De metaallaag laat de aftastende electronenbundel practisch 30 geheel door, doch niet het van de indexfosforstroken afkomstige licht. Op het door iedere geexiteerde indexfosforstrook uitgezonden licht reageert een fotodetector, die een periodiek signaal of indexsignaal afgeeft, waarvan de frequentie of indexfrequentie gelijk is aan de frequentie volgens welke 7 9 ° 8Γ7 7 5 , -v" * .* *· - 2 - de indexfosforstroken worden geëxiteerd. Bij aftasting van een zich in horizontale richting uitstrekkende beeld-regel op het beeldscherm door de electronenbundel zal de fotodetector derhalve een periodiek indexsignaal afgeven.
5 Het- genoemde indexsignaal wordt gebruikt voor poortbe- stuurde doorlating van respectievelijk op de kleuren rood, groen en blauw betrekking hebbende kleurstuursignalen naar bijvoorbeeld het eerste rooster van de kathodestraalbuis; deze doorlating vindt plaats volgens een bepaalde sequentie.
10 Aangezien het indexsignaal uit de door de electronenbundel uitgevoerde aftastbeweging wordt afgeleid, vertoont het een bepaalde relatie met de aftastsnelheid van de bundel. De poortbestuurde, doorlating van de verschillende kleurstuursignalen naar het in aanmerking komende rooster van de ka-15 thodestraalbuis dient derhalve bij voorkeur synchroon met de bundelsnelheid te geschieden. Dit wil zeggen, dat wanneer de electronenbundel het beeldscherm op een voor aftasting van een rode kleurfosfofstrook geschikte plaats treft, het op de kleur rood betrekking hebbende stuursignaal voor modu-20 latie van de bundel met op deze kleur betrekking hebbende • * o signaalinformatie naar het in. aanmerking komende rooster van de kathodestraalbuis wordt doorgelaten. Vervolgens, wanneer de bundel op een voor aftasting van een groene kleurfosfor-strook geschikte plaats van het beeldscherm terecht komt, 25 wordt het op de kleur rood betrekking hebbende stuursignaal onderbroken en wordt het op de kleur groen betrekking hebbende stuursignaal voor modulatie van de bundel doorgelaten. Wanneer de bundel daarna het beeldscherm op een voor aftasting van een blauwe kleurfosforstrook geschikte plaats treft, 30 wordt het op de kleur groen betrekking hebbende stuursignaal onderbroken en wordt het qp de kleur' blauw betrekking hebbende stuursignaal voor modulatie van de bundel doorgelaten. Deze poortbestuurde doorlaatsequentie wordt steeds zodanig herhaald, dat de bundel tijdens aftasting van de rode, groene 35 en blauwe kleurfosforstroken steeds gelijktijdig, en 'synchroon met de 2espectievelijk op de kleuren rood, groen en blauw betrekking hebbende kleurinformatie wordt gemoduleerd.
7908775 - 3 - ί%
Bij een kleurentelevisie-ontvanger van het in de hiervoor genoemde octrooiaanvragen beschreven type worden respectievelijk aan de kleuren rood, groen en blauw toegevoegde poortschakelingen gebruikt voor poortbestuurde doorlating 5 van de respectievelijk op de kleuren rood, groen en blauw betrekking hebbende informatiesignalen; de desbetreffende poortschakelingen worden tijdens aftasting door de bundel van een beeldregel op het beeldscherm individueel en in volgorden opengestuurd, zodat de in aanmerking komende kleurstuur-10 signalen steeds op dié tijdstippen naar de kathodestraalbuis worden doorgelaten, welke respectievelijk overeenkomen met de positie van de electronenbundel bij een aan het desbetreffende kleurstuursignaal toegevoegde kleurfosforstroom. Bij een dergelijke kleurentelevisie-ontvanger vindt de toevoer 15 van kleurstuursignalen van de respectievelijke poortschakelingen naar de kathodestraalbuis plaats via een videoversterker. Als gevolg van de belastingsweerstand en parasitaire capaciteit van de videoversterker treedt echter in het aan het in aanmerking komende rooster van de kathodestraalbuis een fase-20 vertraging op, welke afhankelijk is van het niveau van het aan de videoversterker toegevoerde kleurstuursignaal. Deze fasevertraging blijkt des te groter te zijn, naarmate het kleurstuursignaal een hoger niveau vertoont.
Als gevolg van een dergelijke faseverschuiving zal de 25 trefplaats van de electronenbundel op het beeldscherm voor een bepaald kleurstuursignaal gaan afwijken van de gewenste tref— plaats, welke op de respectievelijk bijbehorende kleurfosfor-strook ligt. Aangezien aangrenzende kleurfosforstroken van elkaar zijn gescheiden door een hoeveelheid zwart materiaal, 30 zoals "koolstof, kan de genoemde faseverschuiving van het kleurstuursignaal tot gevolg hebben, dat de trefplaats van de electronenbundel gedeeltelijk op het zwarte materiaal terecht komt. Daardoor worden de afmetingen van het op de desbetreffende kleurfosforstrook vallende gedeelte van de bundeltref-35 plaats kleiner, waaruit een verandering van de "hue" een daling van de kleurverzadiging en een vermindering van de relatieve luminantie van het zichtbaar gemaakte videobeeld kunnen 7908775 ΛΓ - 4 - * * resulteren. Aangezien de videöversterker een niveau-afhankelijke faseverschuiving van de kleurstuursignalen teweeg brengt, zal de trefplaatsafwijking van de bundel met het signaalniveau toenemen. Een dergelijke trefplaatsafwijking kan nog toenemen 5 als gevolg van het feit, dat de afmetingen van de trefvlek van de·bundel op het beeldscherm eveneens met het niveau van de kleurstuursignalen toeneemt. Daarbij is het zelfs mogelijk, dat de trefplaats van de electronenbundel ingeval van een bundeltrefvlek van betrekkelijk grote afmetingen en een aan-10 zienlijks faseverschuiving van het kleurstuursignaal zodanig verschuift, dat de bundel in wezen een aangrenzende kleurfos-forstrook treft. Een dergelijke trefplaatsafwijking, waarbij niet de bedoelde doch een aangrenzende kleurfosforstrook wordt getroffen, kan bijvoorbeeld optreden wanneer voor versterking 15 van de electronenbundelstroom een versterker met regelbare versterkingsfactor wordt toegepast.
De onderhavige uitvinding stelt zich nu ten doel, een j. inrichting voor besturing van de electronenbundel te ver- i.
schaffen, waarbij de hiervoor genoemde problemen niet optreden.
20 Voorts stelt de uitvinding zich tén doel, een inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleuren-televisie-ontvanger.behorendé kathodestraalbuis van het index-· type te verschaffen, waarbij wordt zekergesteld, dat de electronenbundel onafhankelijk van niveauvariaties van de toege-25 paste kleurstuursignalen de respectievelijk in aanmerking ' komende kleurfosforstroken, op juiste wijze aftast.
Een ander doel van de uitvinding is het verschaffen van een inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathodestraal-30 buis, waarbij de voor poortbewerkte doorlating van de verschillende kleurstuursignalen dienende poortimpulssignalen aan van het niveau van de aan de kathodestraalbuis toegevoerde kleurstuursignalen afhankelijke faseverschuiving worden onderworpen .
35 . Nog een ander doel van de uitvinding is het verschaffen van een inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathode- 79 0 8 7 7 5 -5-.
straalbuis, waarbij de voor poortbestuurde doorlating van de kleurstuursignalen dienende poortimpulsen aan van het kleurstuursignaal van het hoogste niveau, dat aan de poort-schakelingen wordt toegevoerd, afhankelijke faseverschuiving 5 worden onderworpen.
Daartoe gaat de uitvinding uit van een inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleuren-televisie-ontvanger behorende kathodestraalbuis van het indextype met een beeldscherm, waarop bij aftasting door 10 de bundel exiteerbare kleurelementen benevens eveneens afgetaste indexelementen zijn aangebracht, welke inrichting is voorzien van middelen voor opwekking van een indexsignaal in afhankelijkheid van aftasting van de indexelementen door de electronenbundel, middelen voor sequentiële en poortbe-15 stuurde doorlating van respectievelijke kleurstuursignalen voor modulatie van de electronenbundel tijdens aftasting van-de kleurfosforelementen -daardoor, en van middelen voor op-- wekking van poortimpulssignalen in reactie op het indexsignaal en voor toevoer van de poortimpulssignalen aan de 20 middelen voor poortbestuurde doorlating van de respectievelijke kleurstuursignalen; volgens de uitvinding dient een dergelijke inrichting bovendien te zijn voorzien van faseregel-middelen voor regeling van dë fase van de poortimpulssignalen in afhankelijkheid van het niveau van de kleurstuursignalen.
25 Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding vindt de faseregeling van de poortimpulssignalen plaats in afhankelijkheid van het hoogste niveau van één van de kleurstuursignalen; de desbetreffende faseregelmiddelën omvatten een met de kleur stuur signalen gevoede regelsignaalgenerat.or, 30 waarvan het uitgangssignaal overeenkomt met het kleurstuursignaal van het hoogste niveau, en een met het uitgangssignaal van de regelsignaalgenerator gevoede faseversc hiiver voor afgifte van een in fase verschoven impulssignaal aan een poortimpulsgenerator, die sequentiële poortimpulsen voor * 35 besturing van de werking van de middelen voor poortbestuurde doorlating van de kleurstuursignalen toevoert.
’ De uitvinding zal worden verduidelijkt in de nu volgende 7908775 τ • \ * - 6 - beschrijving aan de hand van de bijbehorende tekening van enige uitvoeringsvormen, waartoe de uitvinding zich echter niet beperkt. In de tekening tonen: figuur 1 een gedeeltelijk als blokschema uitgevoerd 5 schema van een poortschakeling en een videoversterker, welke worden toegepast bij een kleurentelevisie-ontvanger van bekend type met een kathodestraalbuis van het indextype, figuur 2A een schematische weergave van een gedeelte van het beeldscherm van een kathodestraalbuis van het indextype, 10 figuur 2B een grafische voorstelling van de fasever- ..... schuiving die bij ëën videoversterker volgens figuur 1 langs •een gedeelte van het beeldscherm optreedt, figuur 3 een blokschema van een eerste uitvoeringsvorm van een inrichting volgens de uitvinding voor besturing van 15 de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathodestraalbuis van het indextype, figuur 4 een blokschema van een tweede uitvoeringsvorm van een dergelijke^inrichting, figuur 5 een aansluitschema van een voor toepassing bij 20 de uitvinding geschikte regelsignaalgenerator, figuur 6 een aansluitschema van een voor toepassing· bij de uitvoeringsvorm volgens figuur 3 van de uitvinding geschikte faseverschuiver, figuur 7 een aansluitschema van een voor toepassing bij 25 de fasevergrendelde lusschakeling volgens figuur 3 geschikte, spanningsgeregelde oscillator, figuur 8 een aansluitschema van een voor toepassing bij een fasevergrendelde lusschakeling volgens figuur 4 geschikte, spanningsgeregelde oscillator, 30 figuur 9 enige golfvormen ter verduidelijking van de relatie tussen de niveaus van de verschillende primaire kleur-stuursignalen, figuur 10A-10G enige golfvormen ter verduidelijking Van de werking van deuitvoeringsvorm volgens figuur 3, 35 figuur' 11A-11E enige golfvormen ter verduidelijking van de werking van de spanningsgeregelde oscillatoren volgens respectievelijk de figuren 7 en 8, en 79° 8 7 7 5 ·:··^ν^;ν.
- 7 - · c figuur 12A-12E enige golfvonnen ter verduidelijking van de werking van de uitvoeringsvorm volgens figuur 4.
Het schema volgens figuur 1 laat zien, dat bij een kleuren-televisie-ontvanger met een kathodestraalbuis van het index-5 type, waarop de uitvinding kan worden toegepast, een met één enkele electronenbundel werkende kathodestraalbuis 10 is voorzien van een. beeldscherm 5 met daarop volgens een bepaald verdelingspatroon aangebrachte triaden van steeds een rood, een groen en een blauw kleurfosforelement R, G, respectievelijk 10 B (zie ook figuur 2). Zoals algemeen bekend is, zal ieder van dergelijke kleurfosforelementen R, G en B bij exitatie door de aftastende electronenbundel van de kathodestraalbuis licht van een respectievelijk bijbehorende kleur emitteren, -waarbij de intensiteit van het geëmitteerde licht wordt be-15 paald door de intensiteit van de electronenbundel, die het beeldscherm ter plaatse van het desbetreffende kleurfosfor-element treft. De triaden met zich in verticale richting uitstrekkende kleurfosforstroken R, G en B hebben een steek ter waarde ?φ en herhalen zich in de horizontale of aftastrichting 20 van de electronenbundel in de volgorde RGBRGBRGB... Aangrenzende kleurfosforelementen of -stroken zijn van elkaar gescheiden door banden 7 van zwart materiaal, bijvoorbeeld koolstof of dergelijke, welke evenals de kleurfosforelementen R, G en B op het achter- of binnenoppervlak van het gewoonlijk van 25 glas vervaardigde beeldscherm van de buis 10 zijn aangebracht.
Een metallische laag 8, bijvoorbeeld van aluminium, is bijvoorbeeld door opdamping als een dunne laag aangebracht op het gehele achteroppervlak van het beeldscherm 5, zodanig, dat de laag als lichtref lector werkt, doch electronen doorlaat-30 De electronenbundel 9 van de kathodestraalbuis kan derhalve door de metallische laag 8 heendringen voor exitatie van de kleurfosforstroken R, G en B, waarbij het door deze kleurfosforstroken bij dergelijk exitatie geëmitteerde licht grotendeels in voorwaartse richting, dat wil zeggen naar een kijker 35 toe, wordt weerkaatst in plaats van in het inwendige van de kleurenkathodestraalbuis 10 te vallen.
Op het achteroppervlak van de metallische laag 8 strekken zich op in horizontale richting steeds op enige afstand van 7908775 0 - - 8 - elkaar gelegen plaatsen in verticale richting indexfosfor-elementen of -stroken 1^ uit, welke een vooraf bepaalde posi-tierelatie ten opzichte van de kleurfosforstroken R, G en B hebben. Bij de hier beschreven uitvoeringsvorm is voor de 5 steek van de indexfosforelementen IN bijvoorbeeld een waarde gekozen, welke tweederde van de steekwaarde van de triaden met rode, groene en blauwe kleurfosforstroken R, G en B bedraagt; de indexfosforelementen IN strekken zich steeds tussen aangrenzende kleurfosforstroken R, G en B uit.
10 Wanneer de .electronenbundel het beeldscherm 5 aftast, worden de daarbij getroffen indexfosforelementen 1^ geëxiteerd, zodat zij tot emissie van licht komen, doch dit licht kan niet door de metallische laag 8 heendringen en oefent derhalve geen storende invloed uit op het kleurentelevisiebeeld dat 15 op het beeldscherm zichtbaar wordt gemaakt. Een kijker zal derhalve een kleurenvideobeeld waarnemen, dat vrij is van uit de exitatie van de indexfosforelementen I„ resulterende stoorverschijnselen. Zoals nog meer in details zal worden beschreven, bevindt zich aan de buitenzijde van het trechter-20 vormige gedeelte van het omhulsel van de kathodestraalbuis 10 een fotodetector 20, welke dient om het van de indexele-menten 1^ afkomstige licht, dat in figuur 1 met de gebroken pijl 7 is aangeduid, te detecteren.
Bij het schema volgens figuur 1 worden respectievelijk - . 25 op de kleuren rood, groen en blauw betrekking hebbende, primaire kleursignalen ER, EQ en Eg selectief door respectievelijke poortschakelingen 70R, 70G en 70B doorgelaten naar een. eerste rooster 11 van de kathodestraalbuis 10,' zodanig, dat de buhdelstroomsterkte van de electronenbundel 90 tijdens af-30 tasting daardoor van de respectievelijke kleurfosforstroken R, G en B steeds door het bijbehorende kleurstuursignaal wordt gemoduleerd. De poortschakelingen 70R, 70G en 70B kunnen ieder worden gevormd door een analoge poortschakeling, welke zodanig is uitgevoerd, dat hij de respectievelijk bijbeho-35 rende, analoge kleursignalen naar het rooster 11 doorlaat wanneer respectievelijk bijbehorende impulssignalen PR, P^ en Ρβ welke' eveneens aan de respectievelijke poortschakelingen worden 7908775 -9-- 2 toegevoerd, met de desbetreffende analoge signalen samenvallen.
De genoemde impulssignalen PR, PQ en PR vertonen een fase- verschuiving van 120° ten opzichte van elkaar, zodat zij sequentieel de respectievelijke poortschakelingen opensturen 5 voor sequentiële doorlating van de primaire kleursignalen ER, E-, en E_, naar het eerste rooster 11 van de kathodestraalbuis wanneer de electronenbundel respectievelijk de kleurfosfor- stroken R, G en B aftast. Wanneer de poortschakeling 7R wordt opengestuurd voor doorlating van het impulssignaal PR, wordt 10 het rode kleurstuur- of -informatiesignaal E naar het rooster ·
,K
11 doorgelaten. Op soortgelijke wijze wordt bij opensturing van de poortschakeling 70G door middel van het impulssignaal Pq het groene kleurstuur- of -informatiesignaal E^,doorgelaten. Wanneer de poortschakeling 70B door het poortimpulssignaal PR 15 wordt opengestuurd, wordt het blauwe kleurstuursignaal of kleurinformatiesignaal E_ naar het eerste rooster 11 van de £3 kathodestraalbuis 10 doorgelaten.
De uitgangen van de poortschakelingen 70R, 70G en 70B zijn gemeenschappelijk verbonden met een videoversterkër 80, 20 welke de genoemde k1eurstuursignalen of kleurinformatie- signalen in versterkte vorm aan het rooster 11 van de kathodestraalbuis 10 toevoert. Zoals figuur 1 laat zien, bevat de vjdeoversterker-80 een eerste transistor 83, waarvan de basis de uitgangssignalen van de poortschakelingen 70R, 70G en 70B 25 krijgt toegevoerd en de collector is geaard. Van een tweede transistor 81 is de emitter met de emitter van de transistor 83 gekoppeld via een weerstand 82, terwijl de collector met het eerste rooster 11 van de kathodestraalbuis 10 is verbonden voor tpevoer daaraan van het in aanmerking komende kleurstuur-30 signaal. De collector van -de transistor 81 is voorts via een belastingsweerstand R^ met een spanningsbron B gekoppeld. Aangezien tussen de collector van de transistor 81 (of het rooster 11 van de kathodestraalbuis 10) en aarde een parasitaire capaciteit Cg aanwezig is, ondergaat het aan het rooster 11 toe-35 gevoerde kleurstuursignaal een vertraging of faseverschuiving, welke met de hoogte van het signaalniveau toeneemt, zoals de golfvormen volgens figuur 2B laten zien. Dit wil zeggen, dat 7908775 " ¢.
- 10 - naarmate de potentiaal aan de basis van de transistor 83 toeneemt, zodat ook de potentiaal aan het rooster 11 van de katho-destraalbuis 10 toeneemt, ook de optredende faseverschuiving groter wordt, zulks in afhankelijkheid van de door de waarden 5 van de belastingsweerstand en de parasitaire capaciteit Cg bepaalde tijdsconstante.
Zoals algemeen bekend is, zal een niveaustijging van het kleurstuursignaal resulteren in een vergroting van de afmetingen van de door de electronenbundel op het beeldscherm 10 gevormde trefvlek. Zo kan bijvoorbeeld het toegevoerde kleurstuursignaal een zodanig hoog niveau hebben, dat de trefvlek-diameter van de electronenbundel gelijk is aan of groter is dan de breedte van het respectievelijk bijbehorende kleur-fosforelement, terwijl een gering kleurstuursignaalniveau tot 15 een trefvlekdiameter leidt, welke kleiner is dan de breedte van de bijbehorende kleurfosforstrook. Hoewel de videover-sterker 80 ook aan een kleurstuursignaal. van betrekkelijk laag niveau een faseverschuiving geeft, zal de trefplaats van. de electronenbundel op het beeldscherm in dat geval slechts een 20 geringe verschuiving ondergaan en nog steeds of nagenoeg geheel op de in aanmerking komende kleurfosforstrook terecht . . komen. Ingeval van een kleurstuursignaal van hoog niveau, zal de door de videoversterker 80 teweeg gebrachte faseverschuiving van dit signaal echter zo groot zijn, dat mede 25 gezien het feit, dat ook de trefvlek. van de electronenbundel in dat geval een aan de breedte van de kleurfosforstrook gelijke diameter kan hebben, de desbetreffende faseversc luiving een aanzienlijke trefplaatsafwijking ten opzichte van de in aanmerking komende kleurfosforstrook kan optreden. De tref-30 plaats kan bijvoorbeeld een zodanige afwijking hebben, dat de helft van de trefvlek de kleurfosforstrook bedekt, terwijl de andere helft van de trefvlek een aangrenzende hoeveelheid zwart materiaal 7 bedekt. In een extreem geval kan de trefplaats een zo grote afwijking vertonen, dat een aangrenzende • 35 kleurfosforstrook wordt geëxiteerd. In dat geval leidt de optredende faseverschuiving tot "hue'‘-fouten, te-geringe kleurverzadiging en fouten in de relatieve luminantie van het zichtbaar gemaakte videobeeld.
7908775 - 11 -
Figuur 3 toont het blokschema van een eerste uitvoeringsvorm van de uitvinding? daarbij zijn de met die volgens figuur 1 overeenkomende componenten respectievelijk met dezelfde verwijzingscijfers aangeduid. Aangenomen wordt, dat de kleuren-5 televisie-ontvanger volgens figuur 3 is voorzien van een schakeling van gebruikelijk type voor afleiding van de respectievelijk op de kleuren rood, groen en blauw betrekking heb-iende inforomatiesignalen Επ, E„ en E_. uit een ontvangen, sa-mengesteld kleurentelevisiesignaal. Voorts wordt aangenomen, 10 dat de ontvanger is voorzien van een niet. in de tekening weergegeven afbuiginrichting van gebruikelijk type voor zodanige afbuiging van de electronenbundel, dat deze het beeldscherm 5 volgens een gebruikelijk raster aftast.
De kleurentelevisie-ontvanger volgens figuur 3 is.voor-15 zien van een kathodestraalbuis 10 van hèt reeds aan de hand van figuur 1 beschreven, algemene type met een eerste rooster 11, waaraan de primaire kleur signalen E_,, E_ en E_ worden toe-gevoerd voor modulatie van de dichtheid of intensiteit van de electronenbundel 9, die dit rooster 11 passeert. Voorts 20 is de kathodestraalbuis 10 voorzien van een beeldscherm 5, dat overeen kan komen met het beeldscherm volgens figuur 2A-Het beeldscherm 5 is zodanig uitgevoerd, dat de indexfosfor-elementen 1^ naar het electronenkanon gericht zijn, terwijl de kleurfosforstroken R, G en B naar de kijker zijn gericht 25 en door deze via het doorzichtige beeldscherm van de buis kunnen worden waargenomen. Wanneer de electronenbundel opeenvolgende beeldregels aftast, treft hij eerst de indexfosfor-elementen en dringt dan door de metallische laag 8 heen voor exitatie van de kleurfosforelementen. Daarbij wordt het 30 door de indexfosforelementen 1^ door de metallische laag 8 weerkaatst, zodat het niet door de kijker wordt waargenomen.
Zoals reeds aan de hand van figuur 1 is uiteengezet, is aan de kathodestraalbuis 10 een fotodetector 20 toegevoegd,, die het van de indexfosforelementen 1^ afkomstige licht ont-35 vangt. Tijdens de aftastbeweging van de electronenbundel 9 zal het bij exitatie van een indexfosforelement daardoor geëmitteerde licht 7 door de fotodetector 20 worden ontvangen 7908775 - Ï2 - * en in een overeenkomstig uitgangssignaal worden omgezet, dat aan een bandfilter 30 wordt toegevoerd. Het bandfilter 30 is zodanig ontworpen, dat het een indexsignaal S^ doorlaat, waarvan de indexfrequentie is gelegen binnen een frequentie- 5 band, welke wordt bepaald door de steekwaarde P^ van aangrenzende indexelementen I„ en de aftastsnelheid van de electronenbundel
N
9.
Zoals figuur 3 laat zien, wordt het door het bandfilter 30 afgegeven indexsignaal, toegevoerd aan een als fasever-10 grendelde lus uitgevoerde schakeling, die een met het indexsignaal S^. gesynchroniseerd signaal PQ volgens figuur 10A afgeeft, waarvan de frequentie tweemaal dié van het indexsignaal bedraagt. De als fasevergrendelde lus uitgevoerde schakeling kan een spanningsgeregelde oscillator 42 bevatten, welke 15 oscillatie-impulsen afgeeft, waarvan de gemiddelde of centrale impulsherhalingsfrequentie bij benadering tweemaal de indexfrequentie bedraagt en welke aan frequentiedeling door twee worden onderworpen in een frequentiedeler 43. De uit deze frequentietweedeling resulterende impulsen P^ worden aan een 20 fasevergelijkingsschakeling 41 toegevoerd voor fasevergelijking met het van het bandfilter 30 afkomstige· indexsignaal S^. De uit de vergelijking resulterende foutspanning, welke door de fasevergelijkingsschakeling 41 wordt afgegeven, wordt via een laagdoorlaatfilter 44 als regelspanning aan.de oscillator 25 42 toegevoerd, zodat de door- deze afgegeven impulsen aan fasevergrendeling op tweemaal de frequentie van het indexsignaal S^. zijn onderworpen.
Figuur 7 toont het schema van een voor toepassing bij de als fasevergrendelde lus uitgevoerde schakeling 40 volgens 30 figuur 3 geschikte, spanningsgeregelde oscillator 42. Deze bevat een paar emitter gekoppelde multivibratoren met een eerste paar transistoren 131 en 136, waarvan de collectors en de bases respectievelijk met elkaar zijn doorverbonden, en een tweede paar transistoren 132 en 137, waarvan de collectors
K
35 en de bases eveneens respectievelijk met elkaar zijn doorverbonden, waarbij de collectors van ieder van deze naren transistoren respectievelijk via weerstanden 143 en 144 met 7908775 - 13 - ieder een weer standswaarde R aan een spanningsbronaans lui ting van de potentiaal +V^C zijn aangesloten. De emitters van de transistoren 136 en 137 zijn rechtstreeks met elkaar doorverbonden, terwijl de emitters van de transistoren 131 en 5 132 met elkaar zijn gekoppeld door een capaciteit 133 met een weerstandswaarde C. Van de transistoren 136 en 137 zijn de emitters met de collector van een transistor 138 verbonden, terwijl de emitters van de transistoren 131 en 132 met de collectors van respectievelijk de transistoren 134 en 135 zijn 10 verbonden; van deze beide laatstgenoemde transistoren zijn de bases met elkaar doorverbonden. De emitters van de transistoren 134, 135 en 138 zijn met elkaar doorverbonden en via een bron van constante stroom 139, die een stroom ter waarde 2Iq doet vloeien, geaard. De door het laagdoorlaatfilter 44 15 volgens figuur 3 afgegeven regelspanning E^, wordt aangelegd tussen de met elkaar doorverbonden bases van de transistoren 134 en 135 en de basis van de transistor 138. Voorts zijn de met elkaar doorverbonden bases van de transistoren 131 en ( 136 verbonden met de emitter van een transistor 142, waarvan 20 de collector eveneens aan de voedingsspanningsaansluiting van de potentiaal +VCC is aangesloten, terwijl de basis van de transistor 142 is verbonden met de collectors van de transistoren 132 wn 137. De met elkaar doorverbonden bases van de transistoren 132 en 137 is op soortgelijke wijze verbonden 25 met de emitter van een transistor 141, waarvan de collector eveneens met de voedingsspanningsaansluiting van de potentiaal +VC£ is verbonden en de basis met de collectors van de transistor en 131 en 136 is verbonden.
Uitgaande van het feit, dat de voedingsspanning de poten-30 tiaal +VCC heeft, de basisremitterspanningsval in voorwaartse richting voor iedere transistor νβΕ bedraagt, de capaciteit 133 een capaciteitswaarde C heeft, de door de bron van constante stroom 139 afgegeven stroom een grootte. 21^ heeft, de waarde van de beide belastingsweerstanden 143 en 144 gelijk 35 aan R is en de stroom door ieder van de transistoren 134 en 135 gelijk aan I is (de stroom door de transistor 134 is gelijk aan dié door de transistor 135), zpllen de emitterpotentialen νΕχ, νΕγ en de collectorpotentialen Vcx, van respectievelijk 7908775 - 14 - de transistoren 131 en 132 zich respectievelijk volgens de figuren 11A-11D gedragen. Op het tijdstip, waarop de transistoren 131 en 136 geleidend worden, gaan de transistoren 132 en Γ37 naar hun niet-geleidende toestand over. Op dat tijd-5 stip zal de transistor 131 aan zijn emitter een potentiaal V_v gaan vertonen, welke een waarde V_ -2V_„ heeft, terwijl de transistor 122 aan zijn emitter een potentiaal gaat vertonen, waarvan de waarde V^-2Vg^+2.R bedraagt. De spanning, waartoe de capaciteit 133 wordt opgeladen, heeft derhalve 10 de waarde 2IQ.R en de polariteit volgens figuur·7. Daarna zal de door de beide transistoren 134 en 135 vloeiende stroom met een totale waarde 21 door de transistor 131 vloeien, aangezien de transistor 132 in zijn niet-geleidende toestand verkeert. Aangezien de stromen door de transistoren 134 en 15 135 aan elkaar gelijk zijn, wil dit zeggen, dat van de emitter van de transistor 131 door de capaciteit 133 naar de collector van de transistor 135 een stroom ter waarde I vloeit. Als gevolg daarvan zal de emitterpotentiaal van de transistor 132 afvallen volgens een hellingshoek ter waarde I/C, waar-. 20 bij I de stroom door de capaciteit 133 en C de waarde van de capaciteit is. Dit wil zeggen, dat door de transistoren 138 en 136 een stroom ter waarde 2(1^-1) zal vloeien,- zodat een Stroom ter waarde 2I0 door de belastingsweerstand 143 vloeit. Wanneer de spanning over de capaciteit 133 een waarde 2Iq.R 25 met een aan die volgens figuur 7 tegengestelde polariteit heeft bereikt, gaan de transistoren 132 en 137 naar hun geleidende toestand over,.terwijl de transistoren 131 en 136 naar ‘hun niet-geleidende toestand overgaan. Dit is het gevolg van de positieve terugkoppeling van de transistoren 132, 137, t 30 142 en 131136. De voorgaande' cyclus herhaalt zich dan,' waarbij de stroom van de emitter van de transistor 132 via de capaciteit 133 naar de transistor 134 begint te vloeien. De oscillatiefrequentie van de spanningsgeregelde oscillator 42 wordt derhalve bepaald door de waarde I/C; aangezien 35 de stroom I door de 'transistoren 134 en 135 kan worden geregeld met behulp van de regelspanning Ec, kan op deze wijze de oscillatiefrequentie worden geregeld.
Bij het schema- volgens figuur 3 worden de met het door 7908775 - 15 - het bandfilter doorgelaten indexsignaal fasevergrendelde oscillatie-impulsen van de oscillator 42, waarvan de impulsherhalingsfrequentie tweemaal de indexfrequentie bedraagt, via een faseverschuiver 50 toegevoerd, aan een poort-5 impulsgenerator 60. In het kader van de onderhavige beschouwing wordt volstaan met op te merken, dat de poortimpulsgenerator 60 steeds wanneer daaraan een impuls PMS wordt toegevoerd, opeenvolgende 3-fasige poortimpulssignalen P_, Ρ~ en P„ af geeft, waarvan de frequentie 1/3 van de frequentie van de door de 10 schakeling 40 afgegeven impulsen Pq, dat wil zeggen 2/3 van de frequentie van het indexsignaal S^, bedraagt; daarbij zijn de poortimpulssignalen P„, P„ en P_ sequentieel steeds 120°
K O
ten opzichte van elkaar in fase verschoven, zoals respectievelijk de figuren 10D, 10E en 10F laten zien.
15 De aldus verkregen poortimpulssignalen PR, en Ρβ worden respectievelijk aan poortschakelingen 70R, 70G en 70B toegevoerd als schakelsignalen voor respectievelijk de doorlating van de op de kleuren rood, groen en blauw betrekking hebbende primaire kleurinformatiesignalen ER, en Εβ. Iedere 20 poortschakeling 70R, 70G en 70B kan een analoge poortschake-lingsinrichting bevatten, welke zodanig is uitgevoerd, dat hij de daaraan toegevoerde analoge signalen doorlaat wanneer hij respectievelijk gelijktijdig met het analoge signaal de bijbehorende poortimpulssignalen ontvangt. De poortschakelingen 25 70R, 70G en 70B ontvangen respectievelijk de.kleurstuur- of kleurinformatiesignalen ER, E^ en Eg, welke door een niet in de tekening weergegeven demodulatieschakeling van gebruikelijk type van de kleurentelevisie-ontvanger worden afgegeven.
De poortschakelingen volgens figuur 3 werken op identieke 30 wijze als de poortschakelingen volgens figuur 1. Wanneer de poortschakeling 70R door een poortimpulssignaal PR wordt opengestuurd, laat hij het op de kleur rood betrekking hebbende kleur-stuursignaal ER door, enzovoorts. Transmissie van de op de kleuren rood, groen en blauw betrekking hebbende kleurstuur-35 signalen ER, E^, en ER door de genoemde poortschakelingen resulteert in een regelmatige opeenvolging of sequentie van kleurstuursignalen, welke via de videoversterker 80 aan het eerste rooster 11 van de kathodestraalbuis 10 worden toege- 7908775 - 16 - voerd voor dichtheidsmodulatie van de electronenbundel 9 wan-neer deze respectievelijk de rode, groene en blauwe kleur-fosforstroken R, G en B aftast.
Zoals in het voorgaande reeds is opgemerkt, oefent de 5 videoversterker 80 een vertraging of faseverschuiving uit op de toegevoerde kleurstuursignalen; een dergelijke faseverschuiving kan een verplaatsing van de trefvlek van de electronenbundel op het beeldscherm ten opzichte van de in aanmerking komende kleurfosforstroken veroorzaken., waardoor een 10 verandering in de "hue” en de kleurverzadiging van het op het beeldscherm 5 zichtbaar gemaakte videobeeld wordt ver- · oorzaakt. De onderhavige uitvinding stelt compensatie van een dergelijke vertraging of faseverschuiving voor door geschikte besturing van de tussen de als fasevergrendelde lus 15 uitgevoerde schakeling 40 en de poortimpulsgenerator 60 opgenomen faseverschuiver 50, welke de fase van de aan· de poortimpulsgenerator 60 toegevoerde impulsen P^ selectief verandert. Voor geschikte besturing van de faseverschuiver 50, dat wil zeggen regeling van de daardoor teweeg gebrachte fasever-20 schuiving, is een regelsignaalgenerator 90 aanwezig, waaraan de kleurstuursignalen ER, E^ en Εβ worden toegevoerd en welke een daarmede overeenkomend faseverschuivingsregelsignaal afgeeft, dat aan de faseverschuiver 50 wordt toegevoerd en de hoeveelheid faseverschuiving, die aan de impulsen PQ wordt 25 medegedeeld, regelt in afhankelijkheid van de niveauverande-ringen van de kleurstuursignalen E^, EQ en Eg.
Figuur 5 toont het schema van een voor toepassing bij de schakeling volgens figuur 3 geschikte regelsignaalgenerator 90. Deze bevat drie transistoren 91, 92 en 93, waarvan de 30 emitters met elkaar zijn doorverbonden en de bases respectievelijk worden gevoed, met de primaire kleurstuursignalen E E^ en Eg, zodat zij aan hun gemeenschappelijke emitter een signaal E^ volgens figuur 9 afgeven, dat overeenkomt met het niveau van dat primaire kleurstuursignaal E^, EQ en Εβ, 35 dat het hoogste niveau heeft. Dit wil zeggen, dat op. ieder tijdstip ëén van de transistoren 91, 92 en 93 in zijn geleidende toestand verkeert, terwijl de beide andere in hun niet-geleidende toestand verkeren. Van een transistor 94 is de basis 79 0 8 7 7 5 - 17 - verbonden met de gemeenschappelijke emitter van de transis-toren 91, 92 en 93; de transistor 94 dient voor afgifte aan zijn collector van een geïnverteerd maximumspanningssignaal Dit geïnverteerde signaal wordt toegevoerd aan de basis 5 van een transistor 95, welke aan zijn emitter het fasever- schuivingsregelsignaal voor de faseverschuiver 50 levert. Hoewel in figuur 5 een regelsignaalgenerator 90 is weergegeven, waarmede het faseverschuivingsregelsignaal voor de faseverschuiver 50 op basis van het signaal met het hoogste niveau 10 van de drie primaire kleurstuursignalen wordt gevormd, wordt ter vermijding van misverstand opgemerkt, dat de regelsignaal-generator 90 volgens figuur 5 slechts een voorkeursuitvoeringsvorm vertegenwoordigt, waartoe de uitvinding zich niet beperkt. Het is namelijk niet noodzakelijk om uit te gaan van het 15 signaal met het hoogste niveau van de primaire kleurstuur-signalen. In plaats daarvan kan ieder van de via de poort-schakeling 70R, 70G en 70B doorgelaten kleurstuursignalen op ieder ogenblik worden gebruikt voor regeling van de door de faseverschuiver 50 uitgeoefende faseverschuivingshoeveel-20 heid.
Figuur 5 toont een uitvoeringsvorm van een voor toepassing bij de schakeling volgens figuur 3 geschikte, variabele faseverschuiver 50 welke is voorzien van een bron van Constante stroom 51 voor afgifte van een constante stroom 1^/ 25 welke stroombron 51 het van de regelsignaalgenerator 90 afkomstige signaal als regelsignaal krijgt toegevoerd en in serieschakeling met de collector-emitterstroomkring van een .transistor 52 tussen een voedingsspanningsaansluiting van de potentiaal +VCC en aarde is opgenomen. Parallel met de col-30 lector-emitterstroomkring van de transistor 52, waarvan de basis de uitgangsimpuls Pq van de spanningsgeregelde oscillator van de als fasevergrendelde lus uitgevoerde schakeling 40 krijgt toegevoerd, is een capaciteit 53 geschakeld. De zich over deze capaciteit ontwikkelende spanning volgens 35 figuur 10B wordt toegevoerd aan een golfvormcorrectie-schakeling 54, waarvan de uitgangsimpuls Pg volgens figuur 10C het uitgangssignaal van de faseverschuiver 50 vormt.
7908775 - 18 -
Wanneer de uitgangsimpuls Pq van de spanningsgeregelde oscillator het logische niveau "1" vertoont (zie figuur 10A), waardoor de transistor 52 in zijn geleidende toestand wordt gebracht, zal de spanning (zie figuur 10B) over de capa-5 citeit 53 op aardpotentiaal liggen. Wanneer de uitgangsimpuls Pq van de oscillator 42 zijn logische niveau ”0" vertoont, in welk geval de transistor 52 in zijn niet-geleidende toestand verkeert, wordt de capaciteit 53 opgeladen door de van de bron van constante stroom 51 afkomstige stroom 1^, zodat 10 de spanning over de capaciteit 53 met een bepaalde snelheid stijgt. Zodra deze spanning Εχ een boven een drempelniveau Vq (zie figuur 10B) van de golfvormcorrectieschakeling 54 liggende waarde heeft bereikt, zal de uitgangsimpuls Pg (zie figuur IOC) van de faseverschuiver 50 het logische ni-15 veau ”0" laten zien. Daarentegen zal de uitgangsimpuls Pg het logische niveau "1” vertonen, wanneer de spanning Ej over de . capaciteit 53 onder het drempelniveau ligt. De dalende flank van de uitgangsimpuls Pg wordt derhalve ten opzichte van de dalende flank van de uitgangsimpuls P^ van de spannings— 20 geregelde oscillator 42 vertraagd, hoewel de stijgende flanken van beide impulsen met elkaar samenvallen. Dit is het bijzonder van belang omdat de door de poortimpulsgenerator 60 afgegeven poortimpulsen ·Ρ^, Pg en Pg verschijnen, dat wil zeggen werkelijk worden afgegeven, bij de dalende flanken van 25 de uitgangsimpuls Pg zoals dè figuren 10D-I.0F laten zien. Indien bijvoorbeeld de door de bron van constante stroom 51 afgegeven stroom 1^ evenredig met een maximale spanningswaarde E^ stijgt, zal de toename van de spanning tot gevolg, hebben, dat de spanning E^ volgens een stijlere helling 30 stijgt, waardoor het tijdstip wordt vervroegd, waarop de uitgangsimpuls Pg naar zijn logische niveau "0" afvalt; dit is in figuur 10C met gebroken lijnen weergegeven. Het voorgaande heeft tot gevolg, dat de poortimpulssignalen P_, P_ en P_
& t? JB
bij een dergelijke stijging van de spanning E^ in fase worden 35 vervroegd. Deze voorwaartse faseverschuiving van de poort-impulssignalen PR, Pg en Pg is des te groter, naarmate het desbetreffende kleurstuursignaal een hoger niveau vertoont; 7908775 - 19 - op deze wijze wordt compensatie voor de door de videover-sterker 80 teweeg gebrachte vertraging of faseverschuiving in achterwaartse richting verkregen. De trefvlek van de electronenbundel zal als gevolg daarvan bij de aftasting 5 van de kleurfosforstroken nauwkeurig op de kleurfosforstrook liggen, onafhankelijk van eventuele veranderingen van het signaalniveau. Daardoor worden ongewenste veranderingen van de "hue" en een relatieve luminantiedaling en vermindering van de kleurverzadiging vermeden. Zoals figuur 10G laat 10 zien, keert de 'uitgangsimpuls P?, van de frequentiedeler 43 van de als fasevergrendelde lus uitgevoerde schakeling 40 om, dat wil zeggen daalt of stijgt, bij de voorflanken van de opeenvolgende uitgangsimpulsen PQ van de spanningsgefegelde oscillator 42. Daardoor wordt onder alle omstandigheden een 15 arbeidsfactor (duty cycle) van 50% verkregen, zodanig, dat de fase van de impuls P^ niet door faseveranderingen van de uitgangsimpulsen Pc van de variabele faseverschuiver 50 wordt b beïnvloed.
Figuur 4 toont het schema van een andere uitvoeringsvorm 20 van de inrichting volgens de uitvinding; daarbij, zijn de met dié volgens figuur 3 overeenkomende componenten respectievelijk weer met dezelfde verwijzingscijfers aangeduid. Bij de schakeling volgens figuur 4 voert de spanningsgeregelde oscillator 42' dezelfde faseverschuiving uit als de in figuur 4 25 niet aanwezige faseverschuiver 50 volgens figuur 3, zodat dezelfde impulsen Pg voor de poortimpulsgenerator 60 ter beschikking komen.
Zoals figuur 8 laat zien, komt de voor toepassing bij de schakeling volgens figuur 4 geschikte, spanningsgeregelde 30 oscillator 42’ grotendeels met de oscillator 42 volgens figuur 7 overeen, zij het met de volgende afwijking: bij de oscillator 42’ zijn de emitters van de transistoren 134 en 135 verbonden met de collector van een transistor 149, waarvan de collector-emitterstroomkring in serieschakeling met dié 35 van de transistor 135 is opgenomen. De emitters, van de transistoren 149 en 138 zijn met elkaar doorverbonden en voorts verbonden met de bron van constante stroom 139. De bases van de transistoren 134 en 135 zijn in dit geval doorverbonden; het 79 0 877 5 - 20 - maximum spanningssignaal E^, dat door de regelsignaalgene-rator 90 wordt afgegeven, wordt in dit geval tussen de beide bases aangelegd, terwijl de van het laagdoorlaatfilter 44 afkomstige spanning E^ tussen de bases van de tr.ansistoren 5 149 en 138 wordt aangelegd. Wanneer de door het laagdoor laatfilter 44 afgegeven spanning Ec aan de transistoren 149 en 138 wordt toegevoerd voor wijziging van de verhouding tussen de stromen door deze beide transistoren, kan de oscil-latiefrequentie van de spanningsgeregelde oscillator 42' 10 op soortgelijke wijze als bij de oscillator 42 volgens figuur 7 worden gewijzigd.
Bij de spanningsgeregelde oscillator 42' zijn de stromen Iv en I door respectievelijk de transistoren 134 en 135
Λ- X
echter niet meer gelijk aan elkaar, hoewel tussen de beide 15 stromen een vaste relatie bestaat, welke kan worden weerge-'geven als 1^+1^=21. Dit wil zeggen, dat hoewel het tussen de bases van de transistoren 134 en 135 aangelegde maximum-spanningssignaal E^ zodanig varieert, dat de verhouding tussen de .beide stromen 1^ en 1^ zich wijzigt, de som van 20 de beide stromen steeds gelijk aan 21 blijft. De uitgangs-impuls Pg. (zie figuur 12Ά) van de spanningsgeregelde oscillator 42’ wordt derhalve op- soortgelijke wijze aan faseverschuiving onderworpen als in de faseverschuiver 50 volgens figuur 3. Als gevolg daarvan zullen de poortimpulssignalen 25 P_, P_ en P (zie de figuren 12B, 12C en 12D) een daarmede overeenkomende faseverschuiving ondergaan, zodat de electronenbundel een nauwkeurige aftasting van de respectievelijk bijbehorende kleurfosforstroken uitvoert, onafhankelijk van eventuele veranderingen in de kleurstuursignaalniveaus. Voorts wordt 30 opgemerkt, dat figuur 12E laat zien, dat de uit gangsimpuls-van de frequentiedeler 43 omkeert, dat wil zeggen stijgt en daalt, bij de stijgende flank van de uitgangsimpuls Pg van de spanningsgeregelde oscillator 42’. Dit resulteert weer in een arbeidsfactor van 50% en een impuls P^, waarvan 35 de fase niet door eventuele faseverahderingen van de uit- r.
gangsimpulsen P van de oscillator 42* wordt beïnvloed.
Het zal duidelijk zijn, dat de door de uitvinding voorgestelde faseverschuiving niet noodzakelijkerwijs door middel 7908775 - 21 - van een faseverschuiver 50 of een spanningsgeregelde oscillator 42' van het hiervoor beschreven type behoeft te worden uitgevoerd. Zo kan de faseverschuiving bijvoorbeeld worden uitgeoefend op het door het doorlaatfilter 30 afgegeven 5 indexsignaal of op de aan frequentiedeling onderworpen uitgangsimpulsen P^ van de frequentiedeler 43 van de als fasevergrendelde lus uitgevoerde schakeling 40, in plaats van op de uitgangsimpulsen van de spanningsgeregelde oscillator 42 van de schakeling 40. Voorts wordt opgemerkt, dat 10 hoewel de uitvinding in het voorgaande is beschreven voor het geval van toepassing bij een kathodestraalbuis 10 van het indextype, waarbij de steekwaarde van de indexfosfor-elementen 1^ 2/3 van de steekwaarde P^, van de triaden met steeds een rode, een groene en een blauwe fosforstrook bedraagt, 15 toepassing van de uitvinding op soortgelijke wijze mogelijk -is bij een kathodestraalbuis van het indextype, waarbij de steekwaarde van de indexfosforelementen 1^ gelijk is aan of een^geheel veelvoud bedraagt van de steekwaarde van de triaden met kleurfosforstroken.
20 De uitvinding beperkt zich derhalve niet tot de in het voorgaande beschreven ‘uitvoeringsvormen; verschillende wijzigingen kunnen in de beschreven onderdelen en in hun onderlinge samenhang worden aangebracht, zonder dat daarbij het kader van de uitvinding wordt overschreden.
7908775

Claims (12)

1. Inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathode-straalbuis van het indextype met een beeldscherm, waarop bij aftasting door de bundel exiteerbare kleurelementen benevens 5 eveneens afgetaste indexelementen zijn aangebracht, welke inrichting is voorzien van een schakeling voor opwekking ent afgifte van een indexsignaal in reactie op aftasting van de indexelementen door de electronenbundel, een schakeling voor sequentieel poortbestuurde doorlating van afzonderlijke 10 kleurstuursignalen voor modulatie van de electronenbundel tijdens aftasting van de respectievelijk bijbehorende kleurelementen door de bundel, en van een schakeling voor opwekking en afgifte van poortimpulssignalen in reactie op het' indexsignaal en voor toevoer van deze poortimpulssignalen aan de 15' schakeling voor sequentieel bestuurde doorlating als stuursignalen voor besturing van de doorlating van de respectievelijke kleurstuursignalen, gekenmerkt door een regelschake-ling (50, 90; 42, 90) voor regeling van de fase van de poortimpulssignalen (PR, Ρβ, Ρβ) in afhankelijkheid van het niveau 20 van de kleurstuursignalen (E^, E^, E^).
2. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de regelschakeling (50, 90; 42, 90) is voorzien van een fase-verschuivingsschakeling (50, 42) voor faseverschuiving van de poortimpulssignalen (P , P^ en P ) en van een met de kleur-25 stuursignalen (ER, Ε^, Εβ) gevoede regelsignaalopwekschakeling (90) voor regeling van de hoeveelheid faseverschuiving, welke door de faseverschuivingsschakeling (50, 42) aan de poortim-pulssi'gnalen (P_, P_, P_) wordt medegedeeld.
3. Inrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat 30 de regelsignaalopwekschakeling (90) aan de faseverschuivingsschakeling (50, 42) een regelsignaal levert, dat'afhankelijk is van het signaal van hoogste niveau (E^) van de kleurstuursignalen.
4. Inrichting volgens conclusie 3, met het kenmerk., dat 35 de kleurstuursignalen de drie primaire kleurstuursignalen • 7908775 - 23 - (E^, Eg/ Εβ) vormen en dat de regelsignaalopwekschakeling (90) is voorzien van drie transistoren (91/ 92, 93), welke ieder aan zijn ingang éën van de primaire kleurstuursignalen (E^, Eg, Eg) krijgen toegevoerd en aan hun met elkaar doorverbonden 5 uitgangen het signaal van hoogste niveau (E^) van de drie primaire kleurstuursignalen afgeven.
5. Inrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk/ dat de schakeling (4(1/ 60) voor opwekking en afgifte van poort-impulssignalen is voorzien van een als fasevergrendelde lus 10 uitgevoerde schakeling (40) voor vorming van poortimpuls-signalen (P_, P_, P_) met een met dié van de indexsignalen K \3 O (S-j.) gesynchroniseerde frequentie, en van een poortimpuls-generator (60) voor besturing van de sequentiële doorlating door de doorlaatschakelingen (70R/ 70G, 70B/ 80) van de res-15 pectievelijk bijbehorende kleurstuursignalen (ER, Eg/ Eg), waarbij de faseverschuivingsschakeling (50, 42) een uitgangssignaal (Pg) van de als fasevergrendelde lus uitgevoerde schakeling (40) ontvangt en een aan een met dat uitgangssignaal overeenkomende faseverschuiving onderworpen signaal (Pg) 20 aan de poortimpulsgenerator (60) levert.
6. Inrichting volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de regelsignaalopwekschakeling (90) aan de faseverschuivingsschakeling (50) een met het niveau van de kleurstuursignalen (E_, E_, E_) overeenkomend regelsignaal toevoert, terwijl de 25 faseverschuivingsschakeling (50) een transistor (52) bevat, waarvan de ingang het uitgangssignaal (Pg) van de als fasevergrendelde lus uitgevoerde schakeling (40) ontvangt en waarvan de emitter-collectorstroomkring in serieschakeling met een variabele stroombron (51) tussen een voedingsspanningspunt 30 (Vgg) en aarde is opgenomen, terwijl aan de emitter-collectorstroomkring van de transistor (52) een capaciteit (53) is paral-lelgeschakeld, waaraan een golfvormcorrectieschakeling (54) is toegevoegd voor afgifte van het faseverschoven signaal (Pg) één en ander zodanig, dat de variabele stroombron (51) 35 reageert op het niveau van het door de regelsignaalopwekschakeling (90) afgegeven regelsignaal.
7. Inrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat 7908775 - 24 - de schakeling (40, 60) voor opwekking en afgifte van poortimpulssignalen is voorzien van een als fasevergrendelde lus uitgevoerde schakeling (40) voor afgifte van de poortimpuls-signalen (PR, Pg, PR) met een met de frequentie van het index-5 signaal (S^) gesynchroniseerde frequentie, welke als fasevergrendelde lus uitgevoerde schakeling (40) is voorzien van een regelbare oscillator (42’) voor opwekking en afgifte van de poortimpulssignalen, welke regelbare oscillator (42') twee ing'angsaansluitingen heeft, en van een poortimpulsgenerator 10 (60) voor sequentiële toevoer van de poortimpulssignalen (PR, Pg, Ρβ) aan de sequentieel poortbestuurde doorlaatschakeling (70R, 70G, 70B, 80) voor besturing van de doorlating van de respectievelijk bijbehorende kleurstuursiganlen (ER,E , Εβ).
8. Inrichting volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat 15 de regelbare oscillator (42') bovendien als faseverschuivings- schakeling functioneert voor faseverschuiving van de poortimpulssignalen (PR, PQ, Pr), terwijl de regelsignaalopwek-schakeling (90) een regelsignaal aan de ene ingang van dë oscillator (421) af geeft voor regeling van de mate van de. 20 door de regelbare oscillator (42’) aan de poortimpulssignalen (PR, Pg, PR) medegedeelde faseverschuiving.
9. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de schakeling voor opwekking en afgifte (40, 60) van de poortimpulssignalen is, voorzien van een als fasevergrendelde 25 lus uitgevoerde schakeling (40) met een regelbare oscillator (42) voor vorming en afgifte van het oscillatiesignaal en een fasevargelijkingsschakeling (41) voor fasevergelijking van het oscillatiesignaal met het indexsignaal (S^) en voor zodanige bijregeling van de frequentie van het oscillatiesignaal, dat 30 dit met het indexsignaal (S^) wordt gesynchroniseerd.
10. Inrichting volgens conclusie 9, waarbij de indexelementen (1^) ingeval van aftasting door de electronen-bundel worden geëxiteerd voor emissie van licht, terwijl de middelen (20, 30) voor afgifte van het indexsignaal een foto- 35 detector (20) omvatten voor ontvangst van het door de indexelementen (Ijg) geëmitteerde licht en omzetting daarvan in een periodiek indexsignaal/ waarvan de frequentie gelijk is aan 79 0 8 7 7 s? ; 5 - 25 - dié waarmede de indexelementen (1^) worden geëxiteard, gekenmerkt door een filter (30), via hetwelk het periodieke indexsignaal aan de fasevergelijkingsschakeling (41) wordt toegevoerd- 11. inrichting volgens conclusie 9, met het kenmerk/ dat de schakeling (40, 60) voor opwekking en afgifte van de poortimpulssignalen is voorzien van een poortimpulsgenerator (60) voor sequentiële toevoer van de poortimpulssignalen (PR, Pg, Ρβ) aan de sequentieel poortbestuurde doorlaatscha- 10 keling (70R, 70G, 70B, 80) voor poortbesturing van de doorlating van de respectievelijke kleurstuursignalen (ER, Ε^, Εβ) door deze schakeling.
12. Inrichting volgens conclusie 11, met het kenmerk,' dat de schakeling (70R, 70G,70B,80) voor sequentieel bestuurde 15 doorlating is voorzien van een aantal poortschakelingen (70R, 70G, 70B), die ieder met één van de poortimpulssignalen (Pr, Pg, ?B) eh met één van de kleurstuursignalen (ER, E^, Eg) worden gevoed en dienen voor afzonderlijke afgifte van het in aanmerking komende kleurstuursignaal (E^, EQ, Eg) voor mo- 20 dulatie van de electronenbundel in geval van gelijktijdigheid van een poortimpulssignaal en een kleurstuursignaal.
13. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de regelschakeiing (50, 90;. 42, 90) de fase van de poortimpulssignalen (PR, ?G, Pg) in afhankelijkheid van het signaal 25 van hoogste niveau (E^) van de kleurstuursignalen regelt. 7908775
NL7908775A 1978-12-05 1979-12-05 Inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathodestraalbuis van het indextype. NL7908775A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP15073178 1978-12-05
JP15073178A JPS5577287A (en) 1978-12-05 1978-12-05 Color television receiver of beam index type

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7908775A true NL7908775A (nl) 1980-06-09

Family

ID=15503172

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7908775A NL7908775A (nl) 1978-12-05 1979-12-05 Inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathodestraalbuis van het indextype.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4261010A (nl)
JP (1) JPS5577287A (nl)
AT (1) AT378647B (nl)
AU (1) AU523796B2 (nl)
CA (1) CA1126395A (nl)
DE (1) DE2947988A1 (nl)
FR (1) FR2443779A1 (nl)
GB (1) GB2037531B (nl)
NL (1) NL7908775A (nl)
SE (1) SE441970B (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS60145784A (ja) * 1984-01-09 1985-08-01 Hitachi Ltd インデツクス方式カラ−画像再生装置
EP0288317B1 (en) * 1987-04-24 1993-06-16 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Drive method for synchronizing scanning and modulation of flat-configuration color crt
JP4642874B2 (ja) 2008-05-13 2011-03-02 星野楽器株式会社 ドラムヘッド締付装置、そのドラムヘッド締付装置を備えたドラムの支持装置、及びドラム

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2989583A (en) * 1954-10-20 1961-06-20 Rca Corp Electron beam control system for vertical strip color tube
GB897984A (en) * 1960-03-03 1962-06-06 Mullard Ltd Improvements in or relating to beam-indexing picture display systems
US3258527A (en) * 1962-09-24 1966-06-28 Rca Corp Index signal generation
US3688204A (en) * 1971-01-26 1972-08-29 Westinghouse Electric Corp Electronic power regulation control device for providing constant electrical power to a load of varying impedance
US3748375A (en) * 1971-10-08 1973-07-24 D Sunstein Television image-display system

Also Published As

Publication number Publication date
DE2947988A1 (de) 1980-06-26
JPS5577287A (en) 1980-06-10
AU523796B2 (en) 1982-08-12
GB2037531A (en) 1980-07-09
AT378647B (de) 1985-09-10
SE7910006L (sv) 1980-06-06
ATA771179A (de) 1985-01-15
CA1126395A (en) 1982-06-22
GB2037531B (en) 1983-03-02
FR2443779A1 (fr) 1980-07-04
SE441970B (sv) 1985-11-18
JPS6221317B2 (nl) 1987-05-12
AU5303279A (en) 1980-06-12
US4261010A (en) 1981-04-07
FR2443779B1 (nl) 1984-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2251525A (en) Secret television system
US3939486A (en) Cathode ray tube having index strip electrode
NL7908775A (nl) Inrichting voor besturing van de electronenbundel van de tot een kleurentelevisie-ontvanger behorende kathodestraalbuis van het indextype.
NL8003426A (nl) Schakeling voor correctie van zijdelingse kussen- vormige beeldvervorming bij een kleurentelevisie- -ontvanger.
US6809563B2 (en) Fast sweep voltage ramp generator and streak camera using same
NL7908951A (nl) Inrichting voor besturing van de kleuroverschakeling bij een met een kathodestraalbuis van het indextype uitgeruste kleurentelevisieontvanger.
CA1119718A (en) Beam index color television receiver
NL7908487A (nl) Inrichting voor afbuigingsbesturing ten gebruike bij een kathodestraalbuis van het indextype.
NL8002329A (nl) Kleurentelevisie-ontvanger met een kathodestraal- buis van het indextype.
ES432249A1 (es) Un dispositivo reproductor de senales de video.
JP2000295490A (ja) ビデオ表示装置
US4965495A (en) Parabolic voltage generating circuit
US3277335A (en) Display system using variable frequency, constant amplitude, constant width pulses applied to a cathode ray tube
US2773117A (en) Cathode ray tube beam intensity control
US2725418A (en) Color television receiving system
US4914359A (en) Deflecting voltage generating circuit
US4215294A (en) Automatic intensity control circuit for an oscilloscope
KR100245286B1 (ko) 텔레비젼수상기의다이나믹포커싱전압발생회로
KR830001249B1 (ko) 빔인덱스형 칼라텔레비젼 수상기
NL7905265A (nl) Inrichting voor besturing van de electronenbundel van een kathodestraalbuis van het indextype.
SU1195484A1 (ru) Устройство дл стабилизации ркости изображени на экране электроннолучеовй трубки
KR830002192B1 (ko) 텔레비젼 수상기
JPS6167382A (ja) ビ−ムインデツクス式カラ−テレビジヨン受像機
JPS6167381A (ja) ビ−ムインデツクス式カラ−テレビジヨン受像機
JPS6053950B2 (ja) テレビジヨン受像機

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed