NL7906131A - Werkwijze voor het besturen van een drukinrichting en drukinrichting met individueel bestuurbare drukorganen. - Google Patents

Werkwijze voor het besturen van een drukinrichting en drukinrichting met individueel bestuurbare drukorganen. Download PDF

Info

Publication number
NL7906131A
NL7906131A NL7906131A NL7906131A NL7906131A NL 7906131 A NL7906131 A NL 7906131A NL 7906131 A NL7906131 A NL 7906131A NL 7906131 A NL7906131 A NL 7906131A NL 7906131 A NL7906131 A NL 7906131A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
printing
information
parameter
parameter values
recorded
Prior art date
Application number
NL7906131A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Stork Brabant Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stork Brabant Bv filed Critical Stork Brabant Bv
Priority to NL7906131A priority Critical patent/NL7906131A/nl
Priority to DE19803027717 priority patent/DE3027717A1/de
Priority to US06/175,774 priority patent/US4366542A/en
Publication of NL7906131A publication Critical patent/NL7906131A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41FPRINTING MACHINES OR PRESSES
    • B41F33/00Indicating, counting, warning, control or safety devices
    • B41F33/16Programming systems for automatic control of sequence of operations
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41FPRINTING MACHINES OR PRESSES
    • B41F15/00Screen printers
    • B41F15/08Machines
    • B41F15/10Machines for multicolour printing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Inking, Control Or Cleaning Of Printing Machines (AREA)

Description

795102/Timmers * --
Aanvraagster: Stork 3rabant B-.V. te Boxmeer.
Titel : Werkwijze voor het besturen van een drukinrichting en drukinrichting met individueel bestuurbare drukorganen.
5 De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het besturen van een drukinrichting met een reeks individueel voor wat betreft de werkparameters instelbare drukorganen zoals sjablonen waarbij men de bij de eerste drukgang van een dessin bepaalde para-meterwaarden vastlegt op een informatiedrager en deze informatie voor 10 het uitvoeren van een hiernieuwde drukgang van dit dessin uitleest en gebruikt voor het instellen van de verschillende parameters.
Een dergelijke werkwijze is op zich bekend uit de Nederlandse octrooiaanvrage 7511692. Met deze bekende werkwijze wordt beoogd de werkzaamheden die gepaard gaan met het voor de eerste maal instellen 15 van een drukinrichting voorafgaand aan het uitvoeren van een drukgang waarbij met een aantal drukorganen een bepaald dessin op een baan voortbewegend materiaal wordt gedrukt te versnellen en te vereenvoudigen. Hiertoe worden van de betreffende in te stellen werkparameters j| aantekeningen gemaakt op een bij het dessin behorende notitiekaart 20 aan de hand van welke aantekeningen voorafgaand aan een hernieuwde | drukgang de werkparameters der verschillende drukorganen worden ïnge-j steld.
| Hoewel met deze werkwijze reeds een verbetering wordt ver- | kregen is deze werkwijze bij lange na nog niet optimaal en wordt zeker 25 | niet het maximum aan nauwkeurigheid en instelsnelheid bereikt; ter- ï | wijl met het oog de bereikte drukresultaten worden waargenomen moeten I met de hand nog een aantal handelingen worden verricht om optimale instellingen te bereiken terwijl het drukproces reeds in gang is gezet. Voorts moeten voor elke gebruikte kleurstelling van elk dessin 30 de betreffende registratiekaarten worden bewaard en bij herhaling van het dessin op de juiste positie gelegd en geraadpleegd en moet gebruik worden gemaakt van de mechanische instelmogelijkheden om de gewenste optimale instellingen te benaderen.
De uitvinding beoogt niet alleen de instellingsprocedure 35 nog verder te vereenvoudigen door een bijzondere wijze van vastleggen 7906131 * — 2 - 4r van de verschillende parameterwaarden welke op elk gewenst moment weer kunnen worden uitgelezen en gebruikt voor het besturen der verschillende instellingen doch ook door voor het besturen van de druk-inrichting optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden welke de 5 moderne digitale technieken bieden. Volgens de uitvinding wordt hiertoe zodanig tewerk gegaan dat men de verschillende parameterwaarden omzet in digitale vorm en deze informatie met het betreffende dessin kenmerkende informatie op een geschikte drager vastlegt, en bij de aanvang van een hernieuwde drukgang van dit dessin deze informatie 10 uitleest en gebruikt voor het uitvoeren van de verschillende para-meterinstellingen.
Het is duidelijk dat hierdoor een zeer grote besparing zowel in tijd als in materiaal wordt verkregen daar alle informatie betreffende een bepaald dessin en de daarbij behorende instellingen der 15 drukorganen in zeer korte tijd kan worden opgeroepen en de instelling der verschillende parameters vrijwel op hetzelfde moment kan geschieden.
In de praktijk ka» het voorkomen dat als gevolg van geringe spelingen in mechanische overbrengingen, maatafwijkingen tengevolge 20 van toleranties, rek en andere mechanische veranderingen na een aantal drukgangen de dan geldende optimale instellingen afwijken van de oorspronkelijke gevonden optimale instellingen. Volgens de uitvinding wordt hiermee rekening gehouden en wel doordat men de tijdens een hernieuwde drukgang voor het verkrijgen van esn optimaal drukresultaat 25 gebruikte van de oorspronkelijke parameterwaarden afwijkende nieuwe parameterwaarden ter vervanging der oorspronkelijke waarden op de registratiedrager invoert.
Bij de bekende werkwijze wordt zodanig tewerk gegaan dat bij het voor de eerste maal bepalen van de parameterinstellingen voor 50 een nieuw dessin uitgaande van de referentiestanden der drukorganen onder een gelijktijdige beoordeling van het bereikte drukresultaat de optimale instellingen benaderd worden. Uiteraard is dit een handelwijze die resulteert in een groot materiaalverbruik doordat, mede als gevolg van het grote aantal instellingen dat moet worden verricht, de 55 uiteindelijke optimale instelling slechts langzaam benadert.
7906131 Λ - 3 - 7olgens de uitvinding kan deze optimale instelling veel sneller worden gevonden en wel doordat men tijdens bedrijf van de drukinrichting voor elk drugorgaan de individuele afwijkingen der drukparameters ten opzichte van de door de constructie der inrichting bepaalde referen-5 tieparameterwaarden waarneemt en het gemiddelde van deze afwijkingen bepaalt en vastlegt, en men bij het voor de eerste maal uitvoeren van een drukgang met een serie drukorganen voor een ander dessin de aanvangsparameterinstellingen van elk daarvan kiest in overeenstemming met deze gemiddelde afwijkingen.
10 De tijdens bedrijf van de drukmachine ontstane afwijkingen ten opzichte van de referentiewaarden worden bij het begin van de drukgang van een nieuw dessin dus onmiddellijk in aanmerking genomen waardoor de uiteindelijke optimale instelling aanzienlijk sneller j wordt bereikt.
15 Aangezien bij het in de juiste stand brengen van een instellings-mogelijkheid welke het drukproces beheerst, meestal een bepaalde volgorde wordt aangehouden en wel dezelfde waarin de sjablonen in de I drukrichting gerekend in de rotatiezeefdrukmachine zijn geplaatst, j bestaat de mogelijkheid dat men, alvorens alle instellingen welke bij 20 | de verschillende sjabloonposities dezelfde parameter beheersen, zijn | verricht in een bepaalde positie reeds het eind van de beschikbare jinstellingsmogelijkheid in èèn bepaalde richting zou bereiken.
| De uitvinding ondervangt dit bezwaar en wel door zodanig ! tewerk te gaan dat men bij het voor de eerste maal instellen der 25 j rapportage parameters der drukorganen te beginnen met het eerste van | elk drukorgaan de voor een optimaal resultaat noodzakelijke afwijking j in grootte en richting ten opzichte van de referentiewaarde waarneemt, vergelijkt met die voor volgend drukorgaan en de resterende instelmarge daarvan bepaalt en men wanneer voor een parameter van 30 een drukorgaan de grens van de instelmarge in een bepaalde richting wordt bereikt de parameterinstellingen der voorafgaande drukorganen in tegengestelde zin verandert, ter vergroting van het nog resterend instelbereik der volgende drukorganen.
Sen in de praktijk veelvuldig voorkomend probleem is dat -35 |men reeds enige tijd op een in bedrijf zijnde machine instelwerkzaam- 790313! i_
V
- 4 - heden verricht en dan bemerkt dat daar een fout bij bijvoorbeeld het inleggen der sjablonen of het bevestigen van de eindringen dan wel het verkeerd aanbrengen van een rakelblad onmogelijk is bepaalde parameters op de juiste waarde in te stellen. Hierdoor kan een 5 groot verlies aan gedrukt produkt optreden.
Volgens de uitvinding wordt dit bezwaar ondervangen doordat men alvorens met een drukgang aan te vangen voor elke vastgelegde parameter waarneemt of deze op de juiste waarde kan worden ingesteld en bij het ontbreken van deze mogelijkheid het in gang zetten van 10 het drukproces blokkeert.
Bij voorkeur zal men van elk instel- en besturingsorgaan de juiste werking regelmatig bewaken.
Teneinde fouten en onlogische handelingen te voorkomen zal men bij het invoeren van de parameterwaardeninformatie bij voorkeur 15 gebruik maken van een toetsenbord met bepaalde funkties representerende toetsen.
Voorts zal men bij het instellen van een parameterwaarde voor diverse drukorganen steeds de gewenste waarde in dezelfde richting passeren en vervolgens naar de gewenste eindwaarde terugkeren 20 waardoor het voordeel wordt verkregen dat eventueel aanwezige speling steeds in dezelfde richting wordt opgevangen.
Het gevraagde uitsluitend recht strekt zich voorts uit tot een drukinrichting met een aantal drukorganen, van elk waarvan via individuele besturingsinrichtingen de werkparameters instelbaar zijn, 25 en die elk samenwerken met tasters voor het opnemen van de momentane waarden dezer parameters, en samenwerkend met een informatiedrager voor het daarin vastleggen van de bij het drukken van een dessin bepaalde optimale parameterwaarden, waarbij volgens de uitvinding de informatiedrager en de bijbehorende randapparatuur zijn van de soort 50 waarmee informatie snel kan worden gewist, vervangen en uitgelezen, terwijl de insturingsinrichtingen direkt door de uitgelezen informatie kunnen worden gestuurd.
Bij voorkeur is deze inrichting zodanig uitgevoerd dat tijdens bedrijf de tasters kontinu parameterwaarde-informatie kunnen 35 leveren en de randapparatuur der informatiedrager geschikt is voor 7906131 - 5 - het tijdens bedrijf der druk in ri cht in g onder besturing van buitenaf wijzigen van de op de informatiedrager vastgelegde parameterwaarde-informatie in overeenstemming met de tijdens bedrijf door de tasters opgenomen parameterwaarden. Hierdoor wordt rekening gehouden met tij-5 dens bedrijf optredende veranderingen der drukinrichtingeigenschappen en karakteristieken en is verzekerd dat steeds bij de aanvang van een drukgang een optimaal resultaat wordt verkregen.
Bij de bekende drukinrichtingen wordt bij de eerste drukgang van een nieuw dessin waarvan de werkparameters nog moeten worden 10 bepaald steeds uitgegaan van de referentiewaarden der verschillende werkparameters wat in vele gevallen tot een aanzienlijk materiaal-verlies kan leiden. Teneinde dit bezwaar te ondervangen is de inrichting volgens de uitvinding voorzien van vergelijkingsketens voor het vergelijken van de door de tasters geleverde met optimale drukresul-15 j taten overeenkomende, momentane parameterwaarden met de door de con·. ‘
Istructie der drukinrichting vastgelegde referentieparameterwaarden, jketens voor het bepalen van het gemiddelde der respektievelijke afwij-· Skingen en door middelen voor het op de informatiedrager vastleggen van jde in overeenstemming daarmee gemodificeerde parameterwaarden, te ge- 20 ·bruiken als instelinstructies bij de eerste drukgang van een nieuw t dessino
Boor deze maatregelen is verzekerd dat ook voor een eerste drukgang van een nieuw dessin de optimale parameterinstellingen met [een minimum aan tijdverlies worden bereikt.
i 25 i Het is bekend dat bij de op zich bekende drukinrichtingen ^het instellen van het rapport der opeenvolgende drukorganen, bijvoor- t beeld sjablonen, in een bepaalde volgorde geschiedt wat het gevaar met zich mee kan brengen dat, indien steeds in eenzelfde richting moet worden gecorrigeerd, een eerste stel sjablonen wel onderling in 30 rapport kan worden gebracht, doch voor de daaropvolgende sjablonen het resterend instelbereik onvoldoende is. Volgens de uitvinding wordt dit bezwaar ondervangen door toepassing van eerste vergelijkingsketens voor het voor elk drukorgaan en voor de rapportparameters daarvan vergelijken van de momentane parameterwaarde met de door de 35 constructie der drukinrichting bepaalde referentiewaarde daarvan en j 7906131 2 - 6 - voor het bepalen van het verschil daartussen in richting en grootte, tweede vergelijkingsketéns voor het voor successievelijke drukorganen onderling vergelijken van de waargenomen afwijkingen met de nog resterende instelmarge, en besturingsketens voor het zodanig besturen 5 van de parameterinstelinriGhtingen der eerder ingestelde drukorganen dat een correctie tegengesteld aan het onvoldoende instelbereik der verdere drukorganen wordt uitgevoerd <,
Teneinde te voorkomen dat men bij het in bedrijfstellen van een drukinrichting tracht een optimale instelling der verschillende 10 drukparameters te bereiken terwijl dat in feite onmogelijk is doordat bepaalde organen onjuist zijn gemonteerd of aangebracht of andere defecten optreden die dit doel onbereikbaar maken wordt volgens de uitvinding voorzien in detectiemiddelen voor het detecteren van overeenstemming tussen ingestelde parameterwaarden en op de informa-15 tiedrager vastgelegde waarden en door ketens voor het bij onmogelijkheid van bereiken van overeenstemming vlokkeren van de drukinrichting Het is bekend dat in en om een drukinrichting, welke voorzien is van een groot aantal elektromotoren en elektrisch bedreven instelorganen aanzienlijke strooivelden optreden die de overdracht 20 van informatie van de tasters naar de centrale besturingsinrichting met randapparatuur kunnen verstoren. Teneinde dit bezwaar te ondervangen zijn volgens de uitvinding de tasters van de soort die analoge signalen leveren en zijn elk verbonden met de ingang van een omzetter die de analoge ingangssignalen omzet in in frekwentie gecodeerde uit-25 gangssignalen welke worden overgedragen naar de randapparatuur der informatiedrager en daar worden omgezet in digitale, op de informatiedrager vast te leggen signalen.
De informatiedrager is bij voorkeur van de soort waarop informatie in binaire vorm wordt vastgelegd, bijvoorbeeld op magne-30 tische wijze. Hiertoe kan de informatiedrager bestaan uit een magne-tiseerbare band.
Bij voorkeur is de inrichting volgens de uitvinding voorzien van middelen voor het kontinu digitaal weergeven van de momentane, bij een bepaald drukorgaan behorende, parameterwaarden.
35 Hoewel de maatregelen volgens de uitvinding kunnen worden 7906131 -7 - «Γ toegepast bij elke bekende drukinrichting worden bijzondere voordelen verkregen indien de maatregelen volgens de uitvinding worden toegepast bij een rotatiezeefdrukmachine met een gestel waarin een aantal cilindersjablonen is gelegerd met middelen voor het instellen van de 5 stand van de sjablonen: in de voortbewegingsrichting van het materiaal (langsrapport); in dwarsrichting (dwarsrapport) en in diagonale richting (scheefverstelling), alsmede van voor elk sjabloon de hoek-instelling der rakel, de rakeldruk en de plaats van de rakel in de voortbewegingsrichting van het te bedrukken materiaal, middelen voor 10 het instellen van het verfniveau in de respektievelijke sjablonen, en middelen voor het instellen der lijm- en waterfilmdikte op de druk-I deken .
j De uitvinding wordt toegelicht aan de hand van de tekening.
| Fig. 1 is een schematisch zijaanzicht van een drukinrich- 15 ting waarin de maatregelen volgens de uitvinding worden toegepast; fig, 2 is een schematische afbeelding, met blokschema, aan de hand waarvan de uitvinding wordt toegelicht; | fig. 3 is een blokschema van de volgens de uitvinding toe- I gepaste omzetters; 20 ! fig. 4 en 5 zijn blokschema's ter toelichting van de uit- i vinding.
De in fig. 1 afgebeelde drukinrichting, in dit geval een rotatiezeefdrukmachine omvat een gestel 1 waarin is gelegerd een eindloze band 2 (de zgn. drukdeken) die dient voor het ondersteunen 25 en voortbewegen van het te bedrukken materiaal. Deze band steunt op ί
Ihet bovenste horizontale trajekt op een aantal steunrollen 3 die op jniet nader aangegeven wijze in vertikale richting beweegbaar zijn voor het heffen of doen dalen van het bovenste part van de band en deze band is geslagen om de twee eindrollen 4 en 5· Langs het onder-30 ste deel van de band 2 is een inrichting 6 aangebracht voor het wassen der band in een inrichting 7 voor het aanbrengen van een lijm-laag.
Het gestel 1 draagt voorts een aantal paren draagorganen 8 jwaarbij steeds in elk paar de einden van een cilindrisch sjabloon 9 35 |zijn gelegerd. Elk der sjablonen werkt samen met niet getekende t I________________ 79 0 6 -m - 8 - A .
Λ middelen voor het roterend aandrijven daarvan. Voorts heeft elk sjabloon instelmechanismen voor het nauwkeurig instellen van de stand van tenminste èèn der beide draagorganen 8.
Een dergelijke drukinrichting met instelmechanismen, behorend tot de 5 stand der techniek, is beschreven in de Nederlandse octrooiaanvrage 7511692ο Instelinrichtingen voor de individuele sjablonen en de daarbij toegepaste rakel zijn beschreven in de Nederlandse octrooiaanvrage 69IO5II en worden hier niet nader toegelicht. Met deze inrichtingen is het nauwkeurig instellen van de stand van het betrok-10 ken sjabloon en wel zowel in langs- als in dwarsrichting als in een richting diagonaal ten opzichte van de voortbewegende band 2 en de daarop rustende baan materiaal mogelijk.
Voorts heeft elk sjabloon middelen, eveneens tot de stand der techniek behorend, voor het axiaal spannen van het sjabloon en 15 is in elk sjabloon een rakel 10 aangebracht met een mechanisme voor het instellen van de stand der rakel, eveneens behorend tot de stand der techniek en beschreven in de Nederlandse octrooiaanvrage 7105481.
Uiteraard zal een dergelijke drukinrichting zijn gekombi-neerd met hulpapparatuur voor het toevoeren van de te bedrukken ma-20 teriaalbaan, een inrichting voor het met stoom behandelen van de gedrukte baan teneinde de kleurstoffen te fixeren en bedienings- en regelapparatuur.
Een drukinrichting als bovenomschreven is, zoals gezegd, uitgevoerd met vele instelinrichtingen voor het verrichten van de 25 volgende instellingen: stand van de sjablonen in: a) de voortbewegingsrichting van het materiaal (langsrapport) b) de dwarsrichting (dwarsrapport) en c) de diagonale richting (scheefstelling) en 30 voor elk sjabloon: de hoekinstelling der rakel, de druk waarmee de rakel op het binnenoppervlak van het sjabloon rust en het verfniveau in de respektievelijke sjablonen. Dergelijke instelinrichtingen behoren, zoals gezegd, tot de stand der techniek.
Bij de bekende drukinrichtingen bestaan deze instelinrich-35 tingen uit handbediende organen, bijvoorbeeld handwielen die via 7906131 * - 9 - randwielen, overbrengingsbanden of buigzame assen zijn gekoppeld met de verschillende insielorganen. Bij de te beschrijven uitvoeringsvorm volgens de onderhavige aanvrage wordt voor de instelinrichtingen gebruik gemaakt van de op zich bekende, niet nader toegelichte, 5 servomotoren, die zowel door handbediende schakelorganen, zoals druk-schakelaars, als door geschikte elektrische ketens kunnen worden bestuurd, en waarvan de uitgaande as onder invloed van een geschikt besturingscommando links- of rechtsom draaiend kan worden aangedreven; elke servomotor is gekoppeld met een taster die de momentane 10 asstand, en daarmee de parameterwaarde, aangeeft. Dergelijke inrichtingen zijn in vele uitvoeringen (optisch, mechanisch, inductief) op zich bekend en zullen in het hiernavolgende dan ook slechts schetsmatig worden aangegeven.
Yoor elk te drukken dessin moet een aantal aparte sjablonen 15 | 9a ... 9g worden gebruikt met elk waarvan een deel van het totale dessin op het zich over de baan 2 voortbewegend materiaal wordt gedrukt. Zoals bekend moeten de sjablonen alle nauwkeurig ten opzichte van elkaar zijn ingesteld om ervan verzekerd te zijn dat elk door een sjabloon gedrukt dessindeel op de juiste plaats komt; dit betekent 20 j dat voor elk sjabloon langs-, dwars- en diagonaalinstelling apart j moet worden ingeregeld, terwijl ook voor elk sjabloon niet alleen de > kleur van de bij het drukken gebruikte verf doch ook rakeldruk, j j rakelstand en verfniveau apart moeten worden ingeregeld om verzekerd j te zijn dat de juiste hoeveelheid inkt bij elke drukgang wordt opge- i 25 \ bracht. Bovendien moet de lijmlaag op de drukdeken en de vochtigheid l | van de drukdeken aan bepaalde waarden voldoen.
Bij het eerste drukken van een nieuw dessin moeten alle verschillende parameters der achtereenvolgende sjablonen worden ingesteld en wel zodanig dat het uiteindelijk produkt optimaal is; 30 dergelijke instellingen zullen uiteraard in de meeste gevallen afwijken van de respektievelijke referentie uitgangsinstellingen. Bij de bekende drukinrichtingen wordt zodanig tewerk gegaan, dat, wanneer bij de eerste drukgang een optimaal resultaat is bereikt, de instellingen der verschillende parameters worden genoteerd en vastgelegd op 35 een registratiekaart; bij het na verloop van een bepaalde tijd 7906131 » —10 — opnieuw drukken van een hoeveelheid materiaal met hetzelfde dessin wordt aan de hand van deze, bewaarde, kaart waarop tevens de naam van het dessin staat aangegeven alvorens met het inlopen der druk-inrichting te beginnen de parameters ingesteld in overeenstemming met 5 de op de kaart vastgelegde waarden.
Volgens de uitvinding nu wordt zodanig tewerk gegaan dat de verschillende parameterwaarden in digitale vorm worden vastgelegd op een geschikte drager die samenwerkt met een centrale besturingslogica en welke informatie vóór het aanvangen van een nieuwe drukgang voor 10 een bepaald dessin wordt uitgelezen en gebruikt voor het in overeenstemming daarmee instellen der verschillende parameterwaarden waarbij de instelinrichtingen direkt door de uitgelezen informatie worden bestuurd wat leidt tot een aanzienlijke tijdbesparing bij het instellen van de drukinrichting, bovendien wordt een merkbare materiaalbespa-15 ring verkregen door het instellen der parameters in overeenstemming met de uitgelezen informatie veel nauwkeuriger kan geschieden dan handinstellingen in overeenstemming met door de gebruiker uit een drager uitgelezen informatie.
Een drukinrichting met randapparatuur waarbij dit wordt 20 gerealiseerd wordt toegelicht aan de hand van fig. 2 die betrekking heeft op de besturing der werkparameters van slechts twee sjablonen, en wel de sjablonen 9a en 9b> het is duidelijk dat dit besturings-principe tot een willekeurig aantal sjablonen kan worden uitgebreid. Uiteraard is fig. 2 zeer schematisch gehouden en zijn de verschillen-25 de daarin aangegeven regel- en besturingsorganen niet nader gedetailleerd; ze behoren echter tot de stand der techniek en de realisering van een inrichting zoals schematisch in fig. 2 weergegeven zal voor de vakman die bekend is met de gebruikelijke digitale regel- en be-sturingsapparatuur geen enkel probleem geven.
30 Voor de beide sjablonen 9a en 9¾ is de servo-inrichting voor het uitvoeren van de langsverstelling aangegeven met het ver-wijzingscijfer 15a, 15b respektievelijk, die voor de dwarsverstelling met 16a, 16b respektievelijk en die voor de diagonaalverstelling met 17a, 17b respektievelijk. Elk van deze inrichtingen heeft een schema-35 tisch aangegeven display 18, digitaal of analoog, terwijl ook de 7906131 S' - 11 - mogelijkheid bestaat de door de servomotor aangedreven instelinrich-ting met de hand te besturen wat schematisch is aangegeven met de instelknop 19o Voor elk sjabloon is de inrichting voor het instellen van rakeldruk en rakelstand aangegeven met het ver wijzingscijfer 20a, 5 20b respektievelijk en de inrichting voor het detecteren van het verfniveau met 21a, 21b respektievelijk; de bijbehorende servobestu-ringsinrichtingen zijn voor wat betreft de rakelstand aangegeven met het verwijzingscijfer 22a, 22b, voor wat betreft de rakeldruk met 23a, 23h en voor wat betreft het verfniveau met 24a, 24b. Ook hier is 10 elk van deze inrichtingen voorzien van een display 25 voor het aangeven van de momentane waarde van de met de betreffende inrichting in te stellen parameter en is er eventueel een handinstelling schema-t tisch aangegeven met de bedieningsknop 26.
ί j De inrichting voor het aanbrengen van de lijmlaag op het 15 * doek is aangegeven met het verwijzingscijfer 27 en die voor het was- I sen van het doek met het verwijzingscijfer 28; ook hier zijn weer ge-! bruikelijke, niet nader aangegeven instelinrichtingen en tasters aan-! gebracht die respektievelijk de instelling verzorgen en de momentane [waarde der instelling aangeven.
20 ί De servobedieningsinrichtingen ontvangen stuursignalen van ίde centrale besturingslogica 29 en leveren parameterwaardesignalen i jaan deze besturingslogica 29; dit is schematisch aangegeven met de ! ίinformatie-overdrachtslijnenbundels 30» 31 en 32 waarbij een pijl i I gaande in de richting van de besturingslogica 29 aangeeft de over- 25 !dracht van informatie van de betreffende besturings- en instelinrich- \ I ting naar de logica en een pijl welke van deze besturingslogica af ί gericht is aangeeft de overdracht van besturingscommando's.
De besturingslogica werkt samen met een bandgeheugen 33 dat bijvoorbeeld kan zijn uitgerust met de bekende bandcassettes waarop 30 voor elk dessin een het dessin karakteriserend code en de vele werk-parameters zijn vastgelegd. De logica kan zijn voorzien van een printer 34 waarop de in het bandgeheugen 33 vastgelegde informatie kan worden uitgeprint. Voorts is er het gebruikelijke programmageheu-gen 35 en een bedienings- en signaleringseenheid 36. Deze laatste 35 omvat een toetsenbord 37 met behulp waarvan via bepaalde funkties t 79 0 6 1 3 "« — 12 — karakteriserende toetsen besturingscommando's aan de centrale besturingseenheid 29 kunnen worden gegeven. Het toepassen van dergelijke "funktiegebonden"toetsen voorkomt onjuiste instellingen en onlogische handelingen o 5 De inrichtingen voor het aangeven der parameterwaarden zijn bij voorkeur uitgevoerd als schematisch aangegeven in fig. 3* Gebruik wordt gemaakt van potentiometers zoals de potentiometer 40a» 40b, elk verbonden met een geschikte spanningsbron 41a, 41b; de res-pektievelijke lopers 42a, 42b zijn zoals met de stippellijn 43a, 43b 10 schematisch aangegeven, gekoppeld met een bedieningsas 44a, 44b van een instelorgaan. De stand van deze as wordt overgedragen op de loper der potentiometer en de aan de aansluiting 45a resp. 45b optredende spanning is een direkte maat voor de positie der bedieningsas 44a, 44b en daarmee van een parameter zoals langs- of dwarsstand van een 15 sjabloon. De spanning wordt toegevoerd aan een spannings-frekwentie-omzetter 46a, 46b die aan de uitgang 47a, 47b een wisselspannings-signaal levert waarvan de frekwentie een maat is voor de betreffende werkparameter. Het zijn deze signalen die via de lijnbundels 29, 30, 31 worden overgedragen; de bovenomschreven omzetting garandeert dat 20 stoorvelden en stoorspanningen, zoals deze in grote installaties met vele elektromotoren veelvuldig voorkomen, geen invloed hebben. Aan de ontvangstkant, dus in de centrale besturingseenheid 28 zijn omzetters 48a, 48b aanwezig die het ontvangen frekwentiesignaal omzetten in een op de aansluitingen 49a> 49b aanwezig voor verdere digitale verwer-25 king geschikt digitaal signaal.
De spanning op de potentiometerloperaansluitingen 45a, 45b wordt direkt toegevoerd aan een digitale voltmeter 50a, 50b en de op het display daarvan aangegeven waarde karakteriseert de werkparameter, Zoals fig. 4 toont kunnen een aantal vergelijkers 51 aan-30 wezig zijn die informatië ontvangen van de uitgangen 49 der omzetters 48. Tevens ontvangen zij via de lijn 53 van de centrale besturingseenheid 29 informatie over de in het bandgeheugen 33 vastgelegde waarde van parameters en deze informatie wordt onder besturing van een via de lijn 54 geleverd commando met elkaar vergeleken; bij af-55 wijking wordt de nieuwe waarde via de lijn 55 teruggevoerd naar de 7906131 -13- centrale besturingseenheid en kan via deze ter vervanging van de op het bandgeheugen aanwezige informatie daarin worden ingevoerd. Ook kunnen deze vergelijkers 51 worden gebruikt voor het controleren der aanvangsinstelling waartoe zowel de momentane waarde van een para-5 meter als de vastgelegde waarde in de vergelijker 51 worden vergeleken en bij het ontbreken van overeenstemming via de lijn 56 niet alleen een blokkeersignaal naar de besturingseenheid 54 wordt geleverd doch ook via de lijn 57 ©en alarm 58 kan worden geactiveerde De inrichting kan ook zijn voorzien van een vergelijker 60 (zie fig. 10 5) met een aantal ingangen 6la .. 6lh op elk waarvan een overeenkom stige parameterwaarde, bijvoorbeeld de langsinstelling van een sjabloon, van een aantal sjablonen 9a» ··· 9h wordt ingevoerd met via de lijnen 62a ... 62h informatie over de gewenste waarde van de parameter (afkomstig dus van het bandgeheugen) en informatie betreffende 15 t het mogelijk instelbereik van deze parameter die door de constructie [ der drukinrichting is bepaald en in een apart geheugen 63 in de £ j eenheid 28 is vastgelegd. Deze informatie wordt in de vergelijker 60 ’verwerkt en voor elk sjabloon wordt bepaald wanneer de grens van een i j instelbereik door een parameter wordt bereikt in welk geval, zoals i 20 ! in het hiernavolgende nog zal worden beschreven, een tegengestelde correctie voor de eerder ingestelde parameters wordt uitgevoerd.
De parameters welke met de bovenomschreven inrichting worden ingesteld zijn de volgende: l) Stand van de sjablonen ten opzichte van elkaar gemeten in de 25 voortbewegingsrichting van het te bedrukken materiaal. (Het zg.
j langsrapport) I 2) Verstelling van de sjablonen in een richting evenwijdig aan hun draaiingsas (zg. dwarsverstelling).
3) Verstelling van de raaklijn tussen sjabloon en het te bedrukken 30 materiaal teneinde een aanpassing te krijgen bij eventuele onnauw keurigheden bij het dessineren, (zg. scheefverstelling) 4) Verstelling van de hoek van het rakelblad, waardoor de hoeveelheid drukinkt (verf) welke bij het drukken wordt opgebracht, wordt beinvloed.
35 5) Se rakeldruk. De mechanische aandrukkracht bepaalt bij het drukken 79 0 SI 3 1 -14 - a op textiel in grote mate de penetratie van de drukpasta in het materiaal.
6) De plaats van de rakel gemeten in de voorfbewegingsrichting van het te bedrukken materiaal. Naast een beïnvloeding van de opge- 5 brachte hoeveelheid drukpasta in deze instelling mede maatgevend voor de mechanische belasting van het sjabloon.
7) Het niveau van de drukpasta in het sjabloon.
Bij konstante viscositeit heeft het verfniveau in verband met de hydrostatische druk enige invloed op de verfopbrengst.
10 8) Dikte van de lijmfilm op de drukband.
In het algemeen is in een rotatiezeefdrukmachine ten behoeve van het drukken van textielachtige materialen, welke weinig maatstabieL zijn een transportband aanwezig, welke het te bedrukken materiaal ondersteunt en transporteert. Om een vlakke aanligging en verschui-15 ving te voorkomen wordt dikwijls een tijdelijke lijmlaag op deze band aangebracht met behulp van een lijmopbrenginrichting, welke lijmlaag bij elke omwenteling van de band, voor zover nog aanwezig wordt verwijderd met behulp van een wasinrichting en opnieuw aangebracht. De dikte van de lijmfilm is van belang voor de kwaliteit 20 van het bedrukte materiaal. Is de lijmfilm te dun, dan kan ver schuiving optreden; is de lijmfilm te dik, dan treedt niet alleen onnodig lijmverlies op, doch kan ook hierdoor de penetratie van de op het te bedrukken materiaal opgebrachte drukpasta nadelig worden beinvloed.
25 9) Dikte van de waterfilm na de bandwasinrichting.
Ook al is geen tijdelijke lijmfilm aanwezig, welke moet worden weggewassen, dan kan het toch noodzakelijk zijn, om de drukpasta, welke tijdens het drukken van het doek tot op de transportband penetreert, bij elke omwenteling van de band te verwijderen.
50 Het is van belang de waterfilm, welke afkomstig uit de wasinrich ting, op de band achterblijft te beheersen. Deze waterfilm kan zowel de op te brengen lijmlaag als de penetratie van de tijdens het drukken op te brengen drukpasta beïnvloeden.
Met de bovenomschreven inrichting worden alle parameters in 55 de meest optimale toestand en zoals vastgesreld bij het voor de V9 0 6 1 3 1 «r -15 - eerste maal drukken van een nieuw dessin in het bandgeheugen vastgelegd en bij herhaling van het dessin gereproduceerd en gebruikt voor het bereiken van dezelfde instellingen, zonder dat hierbij het druk- r proces in gang behoeft te worden gesteld» Alle eenmaal verkregen 5 meest gewenste instellingen worden gemeten en in digitale vorm reproduceerbaar vastgelegd, terwijl deze verzameling van digitale gegevens, voorzien van een gedigitaliseerde kode-aanduiding bij reproductie wordt gebruikt voor het automatisch instellen van alle gewenste parameters.
10 Het is duidelijk, dat hierdoor een enorme besparing, zowel in tijd als in materialen kan worden verkregen.
Aangezien in de praktijk reeds dikwijls dessins door middel van kode-namen worden onderscheiden en om te vermijden dat bij het invoeren van het systeem volgens de uitvinding problemen ontstaan is ervoor 15 gezorgd, dat alle kombinaties van letters, cijfers en leestekens bij de samenstelling van de kodenaam kunnen worden toegepast. Om de bediening zo eenvoudig mogelijk te houden wordt gebruik gemaakt van funktiegebonden druktoetsen, waardoor onlogische en foutieve bedieningen automatisch onderkend en gesignaleerd worden.
20 Aangezien in elke rotatiezeefdrukmachine bij het drukken onnauwkeurigheden voorkomen, welke het gevolg zijn van geringe doch noodzakelijke spelingen in mechanische overbrengingen, maatafwij-kingen ten gevolge van toleranties, alsmede rek en andere onnauwkeu- i | righeden van de in het voorgaande genoemde transportband welke dient 25 i ter ondersteuning en transport van het te bedrukken materiaal, worden t j tijdens bedrijf deze onnauwkeurigheden bepaald door met de vergelij- !ker 51 veranderingen, optredend in de meest optimale parameterinstellingen vast te stellen en vroeger gevonden en digitaal opgeslagen gegevens automatisch te corrigeren met de gemiddelde afwijking van 30 de sindsdien opgetreden afwijkingen van de nulstand.
ïïanneer de in de rotatiezeefdrukmachine te gebruiken schablonen op de juiste wijze van een patroon zijn voorzien, dat wil zeggen dat de oriëntatie van het gewenste dessin op alle sjablonen identiek is en de eindringen op de juiste wijze en ten opzichte van 35 1 elkaar juist gepositioneerd zijn aangebracht en de sjablonen on de !_ ► 79 0 β 1 3 f — 16 — juiste wijze met behulp van de aanwezige vertanding op de eindringen zijn ingelegd in de drukmachine, dan bepaalt in principe de mechanische nauwkeurigheid van alle onderdelen per sjabloonpositie de afwijking van de nulstand teneinde de ideale en gewenste instelposities 5 te bereiken.
Van de verzameling der noodzakelijke afwijkingen wordt een gemiddelde bepaald en gecorrigeerd bij iedere nieuwe op de zeefdruk-machine te gebruiken verzameling sjablonen, welke tezamen een dessin vertegenwoordigen.
10 Het is duidelijk, dat dit gemiddelde bij een voldoend aan tal dessins de machine-afwijkingen steeds nauwkeuriger zal benaderen. Bovengenoemde gemiddelden van de diverse parameters worden automatisch gebruikt als instelwaarden voor een nieuw te drukken dessin, waardoor materiaalverliezen bij het drukken zo klein mogelijk worden 15 gehouden.
Aangezien bij het in de juiste stand brengen van een instel·· 1ingsmogelijkheid welke het drukproces beheerst, meestal een bepaalde volgorde wordt aangehouden en wel dezelfde waarin de sjablonen in de drukrichting gerekend in de rotatiezeefdrukmachine zijn geplaatst, 20 bestaat de mogelijkheid dat men, alvorens alle instellingen welke bij de verschillende sjabloonposities dezelfde parameter beheersen, zijn verricht in een bepaalde positie reeds het eind van de beschikbare instellingsmogelijkheid in èèn bepaalde richting zou bereiken.
Met de vergelijker 60 wordt een dergelijke situatie gesignaleerd 25 waarna op alle sjabloonposities, te beginnen met de eerste, alle andere betreffende instellingen in tegengestelde zin en evenveel worden versteld, om de juiste instelling op alle posities te kunnen bereiken, Hoewel in dit geval sprake is van het voor de eerste maal instellen van de parameters voor een nieuw dessin, wordt hierbij toch een 50 aanmerkelijke besparing bereikt doordat het stuk voor stuk opnieuw instellen van de parameters veel trager verloopt dan de automatische gelijktijdige verstelling volgens de uitvinding.
De kobstruktie van een goede rotatiezeefdrukmachine is zodanig, dat met inbegrip van alle onnauwkeurigheden op alle sjabloon-35 posities welke op de betrokken machine benut kunnen worden en voor 7906131 -17 - alle gewenste instelmogelijkheden het regelbereik voldoende is» Desondanks komt het in de praktijk dikwijls voor, dat men enkele minuten op de drukkende machine aan het instellen is om dan tot de ontdekking te komen, dat door een fout bij het inleggen van de sja-5 blonen, bij het bevestigen van de steeds aanwezige eindringen aan het sjabloon of het verkeerd aanbrengen van een rakelblad, het onmogelijk is op alle posities binnen het aanwezige regelbereik tot de gewenste instelling te komen, waardoor een groot verlies aan gedrukt produkt kan optreden.
10 De vergelijker 51 signaleert een eventuele onmogelijkheid van het bereiken van een gewenste positionering en geeft via het alarm 57 een alarmsignaal, met aanduiding van de betreffende positie. Zonder dat overigens het drukproces in gang is gezet kan nu de gemaakte fout worden gecorrigeerd. Eventueel kan dan nog de bedienings-15 j inrichting 34 worden geblokkeerd.
| Daar de regeltechnische funkties van de genoemde servomoto- ren gerealiseerd zijn met behulp van vrij programmeerbare elektronische schakelingen, ontstaat een hoge mate aan flexibiliteit, die het ten alle tijde mogelijk maakt de automatisering-inrichting aan te 20 passen aan het aantal rotatieposities der drukmachine.
De regeltechnische funkties zijn zo gerealiseerd, dat het verschil tussen gemeten waarde en ingestelde waarde op een minimum geregeld wordt. Teneinde de invloed van de mechanische spelingen in motoren s jen overbrengingen zo gering mogelijk te houden, wordt er door middel 25 {van een "overshoot" voor gezorgd, dat de ingestelde waarde altijd in i [dezelfde bewegingsrichting benaderd wordt, j Alle instelwaarden worden op elektronische wijze "non-volaiile" opgeslagen. De volgorde van opslag is gelijk aan de volgorde van binnenkomst. Hierdoor kunnen op ieder gewenst moment 30 alle gegevens en hun ouderdom opgevraagd worden. 3ij het bereiken van de maximale geheugen capaciteit kunnen zo de instelgegevens van niet gangbare dessins verwijderd worden om plaats te maken voor nieuwe.
79 0 S 1 3 1 i

Claims (10)

1. Werkwijze voor het besturen van een drukinrichting met een reeks individueel voor wat betreft de werkparameters instelbare drukorganen zoals sjablonen waarbij men de bij de eerste drukgang van een 5 dessin bepaalde parameterwaarden vastlegt op een informatiedrager en deze informatie voor het uitvoeren van een hernieuwde drukgang van dit dessin uitleest en gebruikt voor het instellen van de verschillende parameters, met het kenmerk, dat men de verschillende parameterwaarden omzet in digitale vorm en deze informatie met 10 het betreffende dessin kenmerkende informatie Öp een geschikte drager vastlegt, en bij de aanvang van een hernieuwde drukgang van dit dessin deze informatie uitleest en gebruikt voor het uitvoeren van de verschillende parameterinstellingen. 2» Werkwijze volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, 15 dat men de tijdens een hernieuwde drukgang voor het verkrijgen van een optimaal drukresultaat gebruikte van de oorspronkelijke parameter·· waarden afwijkende nieuwe parameterwaarden ter vervanging der oorspronkelijke waarden op de registratiedrager invoert»
3, Werkwijze volgens conclusies 1-2, met het k e n - 20. e r k, dat men tijdens bedrijf van de drukinrichting voor elk druk-orgaan de individuele afwijkingen der drukparameters ten opzichte van de door de constructie der inrichting bepaalde referentieparameter-waarden waarneemt en het gemiddelde van deze afwijkingen bepaalt en vastlegt, en men bij het voor de eerste maal uitvoeren van een druk-25 gang met een serie drukorganen voor een ander dessin de aanvangs-parameterinstellingen van elk daarvan kiest in overeenstemming met deze gemiddelde afwijkingen.
4. Werkwijze volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat men bij hét voor de eerste maal instellen der rapportage 30 parameters der drukorganen te beginnen met het eerste van elk druk-orgaan de voor een optimaal resultaat noodzakelijke afwijking in grootte en richting ten opzichte van de referentiewaarde waarneemt, vergelijkt met die voor het volgende drukorgaan en de resterende in-stelmarge daarvan bepaalt en men wanneer voor een parameter van een 35 drukorgaan de grens van de instelmarge in een bepaalde richting wordt 7906131 - 19- bereikt de parameterinstellingen der voorgaande drukorganen in tegengestelde zin verandert, ter vergroting van het nog resterend dnstelbereik der volgende drukorganen.
5. Werkwijze volgens conclusies 1-4, met het ken- 5 merk, dat men alvorens met een drukgang aan te vangen voor elke vastgelegde parameter waarneemt of deze op de juiste waarde kan worden ingesteld en bij het ontbreken van deze mogelijkheid het in gang zetten van het drukproces blokkeert.
6. Werkwijze volgens conclusies 1-5, met het k e n - 10 merk, dat men van elk instelregel- en besturingsorgaan de juiste werking regelmatig bewaakt. 7e Werkwijze volgens conclusies 1-6, met het ken merk, dat men bij het invoeren van de parameterwaardeninformatie gebruik maakt van een toetsenbord met bepaalde funkties represente-15 rende toetsen. 8o Werkwijze volgens conclusies 1-7, met het ken merk, dat men bij het instellen van een parameterwaarde voor diverse drukorganen de gewenste waarde steeds in dezelfde richting passeert en vervolgens op de gewenste eindwaarde terugregelt. 20 9· Drukinrichting met een aantal drukorganen, van elk waarvan via individuele besturingsinrichtingen de werkparameters instelbaar zijn, en die elk samenwerken met tasters voor het opnemen van de momentane waarden dezer parameters, en samenwerkend met een informatiedrager voor het daarin vastleggen van de bij het drukken van een 25 dessin bepaalde optimale parameterwaarden, met het ken merk, dat de informatiedrager en de bijbehorende randapparatuur zijn van de soort waarmee informatie snel kan worden gewist, vervangen en uitgelezen, terwijl de insturingsinrichtingen direkt door de uitgelezen informatie kunnen worden gestuurd.
10. Drukinrichting colgens conclusie 9» m e t het ken merk, dat tijdens bedrijf de tasters kontinu parameterwaarde-informatie kunnen leveren en de randapparatuur der informatiedrager geschikt is voor het tijdens bedrijf der drukinrichting onder besturing van buitenaf wijzigen van de op de informatiedrager vastgelegde 55 parameterwaarde-informatie in overeenstemming met de tijdens bedrijf 7306131 Ji * — 20 — door de tasters opgenomen parameterwaarden. lie Inrichting volgens conclusie 9 of 10, gekenmerkt door vergelijkingsketens voor het vergelijken van de door de tasters geleverde met optimale drukresultaten overeenkomende, momentane para-5 roeterwaarden met de door de constructie der drukinrichting vastgelegde referentieparameterwaarden, ketens voor het bepalen van het gemiddelde der respektievelijke afwijkingen en door middelen voor het op de informatiedrager vastleggen van de in overeenstemming daarmee gemodificeerde parameterwaarden, te gebruiken als instelinstructies 10 bij de eerste drukgang van een nieuw dessin.
12. Inrichting volgens conclusies 9-11, gekenmerkt door eerste vergelijkingsketens voor het voor elk drukorgaan en voor de rapportparameters daarvan vergelijken van de momentane parameter-waarde met de door de constructie der drukinrichting bepaalde refe- 15 rentiewaarde daarvan en voor het bepalen van het verschil daartussen in richting en grootte, tweede vergelijkingsketens voor het voor successievelijke drukorganen onderling vergelijken van de waargenomen afwijkingen met de nog resterende instelmarge, en besturingsketens voor het zodanig besturen van de parameterinstelinrichtingen der eer-20 der ingestelde drukorganen dat een correctie tegengesteld aan het onvoldoende instelbereik der verdere drukorganen wordt uitgevoerd.
13. Inrichting volgens conclusies 9-12, gekenmerkt door detectiemiddelen voor het detecteren van overeenstemming tussen ingestelde parameterwaarden en op de informatiedrager vastgelegde 25 waarden en door ketens voor het bij onmogelijkheid van bereiken van overeenstemming blokkeren van de drukinrichting.
14. Inrichting volgens conclusies 9-13* met het kenmerk, dat de tasters zijn van de soort die analoge signalen leveren en elk zijn verbonden met de ingang van een omzetter die de ana- 30 loge ingangssignalen omzet in in frekwentie gecodeerde uitgangssignalen welke worden overgedragen naar de randapparatuur der informatiedrager en daar worden omgezet in digitale, op de informatiedrager vast te leggen signalen. 15» Inrichting volgens conclusies 9-14, met het ken- 35 merk, dat de informatiedrager is van de soort waarop informatie 7906131 * — 21 — in binaire vorm wordt vastgelegd. l6o Inrichting volgens conclusie 15, met het ken merk, dat de informatiedrager is van de soort waarop informatie op magnetische wijze wordt vastgelegd. 5 17«» Inrichting volgens conclusies 9-16, met het ken merk, dat de informatiedrager bestaat uit een magnetiseerbare band. l8. Inrichting volgens conclusies 9-17, gekenmerkt door middelen voor het kontinu digitaal weergeven van de momentane, bij een bepaald drukorgaan behorende parameterwaarden.
19. Inrichting volgens conclusies 9-18, met het ken merk, dat de drukinrichting een rotatiezeefdrukmachine is met een gestel waarin een aantal cilindersjablonen is gelegerd met middelen voor het instellen van de stand van de sjablonen: in de voortbewe-gingsrichting van het materiaal (langsrapport); in dwarsrichting 15 (dwarsrapport) en in diagonale richting (scheefverstelling), alsmede van voor elk sjabloon de hoekinstelling der rakel, de rakeldruk en de plaats van de rakel in de voortbewegingsrichting van het te bedrukken materiaal, middelen voor het instellen van het verfniveau in de respektievelijke sjablonen, en middelen voor het instellen der 20 lijm- en waterfilterdikte op de drukdeken. 79 0 6 1 3 1
NL7906131A 1979-08-10 1979-08-10 Werkwijze voor het besturen van een drukinrichting en drukinrichting met individueel bestuurbare drukorganen. NL7906131A (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7906131A NL7906131A (nl) 1979-08-10 1979-08-10 Werkwijze voor het besturen van een drukinrichting en drukinrichting met individueel bestuurbare drukorganen.
DE19803027717 DE3027717A1 (de) 1979-08-10 1980-07-22 Verfahren zum steuern einer druckeinrichtung und druckeinrichtung mit individuell steuerbaren druckorganen
US06/175,774 US4366542A (en) 1979-08-10 1980-08-06 Controlling the operation of a printing equipment

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7906131A NL7906131A (nl) 1979-08-10 1979-08-10 Werkwijze voor het besturen van een drukinrichting en drukinrichting met individueel bestuurbare drukorganen.
NL7906131 1979-08-10

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7906131A true NL7906131A (nl) 1981-02-12

Family

ID=19833675

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7906131A NL7906131A (nl) 1979-08-10 1979-08-10 Werkwijze voor het besturen van een drukinrichting en drukinrichting met individueel bestuurbare drukorganen.

Country Status (3)

Country Link
US (1) US4366542A (nl)
DE (1) DE3027717A1 (nl)
NL (1) NL7906131A (nl)

Families Citing this family (38)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4495582A (en) * 1982-06-04 1985-01-22 Harris Graphics Corporation Control system for pre-setting and operation of a printing press and collator
GB8302594D0 (en) * 1983-01-31 1983-03-02 Gallaher Ltd Smoking rod wrapper
EP0126723A3 (en) 1983-05-18 1986-10-29 Svecia Silkscreen Maskiner AB Method and arrangement for positioning a second pattern origination from a pattern formed on a stencil in relation to a material intended for the pattern
EP0160167A1 (en) * 1984-02-21 1985-11-06 Didde Graphic Systems Corporation Method and apparatus for distributed electronic control of a printing press
DE3509633C2 (de) * 1984-04-26 1994-05-11 Heidelberger Druckmasch Ag Vorrichtung zur Steuerung einer Druckmaschine
EP0165386B1 (de) * 1984-04-26 1989-11-29 Heidelberger Druckmaschinen Aktiengesellschaft Verfahren und Speichersystem zum Speichern von Einstellwerten für Stellvorrichtungen an Druckmaschinen
US5052298A (en) * 1985-05-09 1991-10-01 Graphics Microsystems Ink control system
US4864930A (en) * 1985-05-09 1989-09-12 Graphics Microsystems, Inc. Ink control system
CH665999A5 (fr) * 1986-03-17 1988-06-30 Bobst Sa Procede et dispositif pour commander le reglage des organes d'une machine pour les arts graphiques et le cartonnage.
IT1188464B (it) * 1986-03-27 1988-01-14 Siasprint Group Srl Dispositivo per il rallentamento della velocita' di rotazione del cilindro di trasporto e stampa dei fogli da stampare nelle macchine per la stampa serigrafica di fogli singoli
DE3708925C2 (de) * 1986-04-30 1995-08-31 Heidelberger Druckmasch Ag Einrichtung zur Steuerung oder Regelung von Betriebsvorgängen an einer Rotations-Offset-Bogendruckmaschine
DE3614743A1 (de) * 1986-04-30 1987-11-05 Heidelberger Druckmasch Ag Verfahren zur verstellung von stellgliedern an druckmaschinen
US5018213A (en) * 1988-05-11 1991-05-21 Web Printing Controls Co., Inc. Method and apparatus for registration mark identification
NL8902600A (nl) * 1989-10-20 1991-05-16 Stork Brabant Bv Voorrapportering van een meerkleuren rotatiezeefdrukmachine.
US5213033A (en) * 1991-05-10 1993-05-25 Illinois Tool Works Inc. Press-ready rotary screen printing apparatus
US5259307A (en) * 1991-05-10 1993-11-09 Illinois Tool Works Inc. Registration adjustment for rotary screen printing apparatus
NL9101176A (nl) * 1991-07-05 1993-02-01 Stork Brabant Bv Zeefdrukinrichting met continue rapportering van roterende sjablonen.
US5260878A (en) * 1991-09-06 1993-11-09 Automation, Inc. Web press monitoring system
US5400709A (en) * 1992-09-21 1995-03-28 Comco Machinery, Inc. Rotary print head module and impression bar
JP3292535B2 (ja) * 1993-03-01 2002-06-17 理想科学工業株式会社 孔版印刷装置および版胴
US5379211A (en) * 1993-05-11 1995-01-03 Brown Printing Company, A Division Of Gruner & Jahr Printing And Publishing Co. Press folder preset system
US5521844A (en) * 1993-09-10 1996-05-28 Beloit Corporation Printing press monitoring and advising system
CA2123245A1 (en) 1993-09-29 1995-03-30 Alan F. Barney System for controlling printing press and accessories and auxiliaries therefor
DE19626821A1 (de) * 1996-07-03 1998-01-08 Alexander Lintner Modulare Rotationssiebdruckmaschine
US5771811A (en) * 1996-10-10 1998-06-30 Hurletron, Incorporated Pre-registration system for a printing press
US5828075A (en) * 1996-10-11 1998-10-27 Hurletron, Incorporated Apparatus for scanning colored registration marks
DE59809058D1 (de) * 1997-06-02 2003-08-28 Wifag Maschf Registerhaltige Abstimmung von Druckzylindern einer Rollenrotationsmaschine
JP4180693B2 (ja) * 1997-11-21 2008-11-12 東北リコー株式会社 多色印刷方法及び多色印刷システム
US6591746B2 (en) 2001-06-13 2003-07-15 Hurletron, Incorporated Registration system for printing press
DE10339655A1 (de) 2002-09-13 2004-03-25 Heidelberger Druckmaschinen Ag Verfahren zur Kompensation von Passerdifferenzen beim Betreiben einer Druckmaschine
DE10357429B4 (de) * 2003-12-09 2018-07-19 Heidelberger Druckmaschinen Ag Modulare Bogenrotationsdruckmaschine
TWI252809B (en) * 2004-05-05 2006-04-11 Bobst Sa Method and device for initial adjustment of the register of the engraved cylinders of a rotary multicolour press
DE102005007435A1 (de) * 2005-02-18 2006-08-24 Bosch Rexroth Ag Verfahren zum Durchführen einer Druckkorrektur und Vorrichtung hierfür
DE102006025010A1 (de) * 2006-05-26 2007-11-29 Khs Ag Stellantrieb
JP2013537860A (ja) * 2010-09-21 2013-10-07 ボブスト メックス ソシエテ アノニム 印刷機械のための色の見当合わせ方法及び装置
CN103770460B (zh) * 2012-10-25 2016-05-18 营口盼盼超烁高科彩镀有限公司 一种四色长幅印花彩色涂层钢板的控制系统
CN109130462B (zh) * 2017-06-28 2019-09-13 长胜纺织科技发展(上海)有限公司 卧式圆网转移印花装置
CN109130460B (zh) * 2017-06-28 2020-07-14 长胜纺织科技发展(上海)有限公司 圆网转移印花机控制系统

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3702587A (en) * 1970-10-12 1972-11-14 North American Rockwell Electronic control system for adjustment of ink fountain in a printing press
US3717092A (en) * 1970-11-23 1973-02-20 Harris Intertype Corp Registering mechanism for printing press
US3774536A (en) * 1971-08-09 1973-11-27 Rockwell International Corp Printing press control system
US3963902A (en) * 1975-04-29 1976-06-15 Westvaco Corporation Method and apparatus for pre-registration of a multiple cylinder rotary printing press
NL7511692A (nl) * 1975-10-03 1977-04-05 Stork Brabant Bv Rotatie-zeefdrukmachine, werkwijze voor het be- drijven van een dergelijke machine, alsmede een hiervoor bestemde registratie-drager.
GB2024457B (en) * 1978-06-07 1983-01-06 Harris Corp Printing press ready and control system
US4264957A (en) * 1979-05-23 1981-04-28 Zerand Corporation Apparatus and method for register control in web processing apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
US4366542A (en) 1982-12-28
DE3027717A1 (de) 1981-02-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL7906131A (nl) Werkwijze voor het besturen van een drukinrichting en drukinrichting met individueel bestuurbare drukorganen.
US5255598A (en) Screen printing device with continuous registering of rotating stencils
SE440204B (sv) Sett och anordning att injustera ett tryck pa ett material
RU2053128C1 (ru) Машина для трафаретной печати
JP2005319788A (ja) ロータリー多色プレスの彫刻シリンダーの位置合わせの初期調整のための方法と装置
CN108340660B (zh) 印花部套装置和印花设备及其自动对版系统和方法
JPS62263053A (ja) 多色印刷機における見当合せ誤差測定方法及び装置
US6095040A (en) Stencil printer and ink viscosity sensing device
US4147104A (en) Key color control system for printing press
US4296365A (en) Method and apparatus for correcting errors of feeding of endless belt in automatic screen printing
CN105173809A (zh) 搬运装置及具备该搬运装置的喷墨打印机以及搬运方法
DE10139310B4 (de) Verfahren zum Ermitteln von START OF FRAME-Korrekturdaten und START OF LINE-Korrekturdaten zur Registereinstellung für Druckmaschinen beim Mehrfarbdruck
US6948426B2 (en) Screen printing method for a flat textile structure and device for carrying out the method
US3990363A (en) Method and device for printing a web or a rectangular piece of material
JPH02212145A (ja) マルチカラーシルクスクリーンプリンタの各プリンティング位置でプリントを位置決めする方法
US4242957A (en) Process and apparatus for the printing of sponge-cloths and the like
EP0423896B1 (en) Pattern repeat presetting of a multi-colour rotary screen printing machine
GB2043883A (en) Measuring Colour Densities for Printing
US5907996A (en) Half-tone printing process
DE3521993C2 (nl)
USRE22835E (en) Means for screen printing on cloth
CN110936738B (zh) 印刷装置、印刷控制装置以及印刷装置的控制方法
WO2008113825A2 (en) Method and apparatus for adjusting printing units
JP2632304B2 (ja) 見当プリセツト装置
US4305332A (en) Two web gravure dual impression cylinder proofing and sampling press and method

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed