NL7905394A - Werkwijze voor de bereiding van kaliummagnesiumfosfaat. - Google Patents

Werkwijze voor de bereiding van kaliummagnesiumfosfaat. Download PDF

Info

Publication number
NL7905394A
NL7905394A NL7905394A NL7905394A NL7905394A NL 7905394 A NL7905394 A NL 7905394A NL 7905394 A NL7905394 A NL 7905394A NL 7905394 A NL7905394 A NL 7905394A NL 7905394 A NL7905394 A NL 7905394A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
magnesium
phosphate
potassium
process according
water
Prior art date
Application number
NL7905394A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Kali & Salz Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kali & Salz Ag filed Critical Kali & Salz Ag
Publication of NL7905394A publication Critical patent/NL7905394A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05BPHOSPHATIC FERTILISERS
    • C05B9/00Fertilisers based essentially on phosphates or double phosphates of magnesium
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B25/00Phosphorus; Compounds thereof
    • C01B25/16Oxyacids of phosphorus; Salts thereof
    • C01B25/26Phosphates
    • C01B25/45Phosphates containing plural metal, or metal and ammonium

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Fertilizers (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)
  • Fodder In General (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)

Description

Λ VO 7906
Kali und Salz Aktiengesellschaft,
Kassel, Bondsrepubliek Duitsland.
Werkwijze voor de bereiding van kaliummagnesiumfosfaat.
De betekenis van magnesium als voedingsstof voor planten wordt in toenemende mate erkend. Aangezien veel cultuurbodems door intensieve verbouwing reeds een aanzienlijk gebrek aan magnesium hebben, is het nodig dit gebrek door passende toevoeging van meststoffen te 5 conroenseren. Als meststoffen staan daarvoor anorganische, uit meerdere voedingsstoffen samengestelde meststoffen ter beschikking, die behalve de fosfaatcomponent ook magnesiumsulfaat bevat. Oók magnesiumbevattende kalimeststoffen of kieseriet worden als enkelvoudige meststoffen voor dit doel gebruikt.
10 Een magnesiumhoudende meststof zonder ballastbestand- delen en met een uitstekende fysiologische activiteit voor planten is kaliummagnesiumfosfaat, dat ook als component kan worden opgenomen in meststoffen, die uit meerdere vo%ingstoffen zijn samengesteld. Dergelijke samengestelde meststoffen met een hoog tot-aal voedingsstoffen-15 gehalte zijn bijv. beschreven in de Duitse octrooischriften 1.152.210 en 1.592.803.
. . Kaliummagnesiumfosfaat kan worden verkegen als wa-tervrij zout, als monohydraat of als hexahydraat. Het hexahydraat van kaliummagnesiumfosfaat ontstaat door omzetting van kaliumdiwaterstof-20 fosfaat en magnesiumoxyde resp. -carbonaat in de hoeveelheid water die als· kristalwater wordt gebonden. Ook Engels zout MgCO^.KHCO,· ij-Hg0 kan met fosforzuur in het hexahydraat van kaliummagnesiumfosfaat worden omgezet, zoals is beschreven in "Gmelin's Handbuch. der anorga-nischen Chemie", 8e editie, systeem nr.27, ΓB_7, Lieferung' ^ (1939)> 25 blz. k65-b66. De voor deze methode te gebruiken kaliumzouten moeten evenwel eerst volgens omslachtige werkwijzen uit kaliumchloride worden gevormd.
Volgens het Franse octrooischrift 722.378 is kaliummagnesiumfosfaat aanwezig in produkten, die ontstaan door calcium-30 diwaterstoffosfaat te kneden met kaliumsulfaat en magnesiumoxyde.
Een soortgelijk produkt wordt volgens- het Duitse 790 53 94 2 φ
Auslegeschrlft 1.767.329 verkregen door kaliumsulfaat te verwerken in een zure calcium- en magnesiumfosfaat "bevattende grondmassa. De volgens"deze werkwijze verkregen pródukten "bevatten evenwel calciumsulfaat als onnodige "ballaststof.
5 In het Duitse octrooischrift 619.397 wordt aanbevolen om kaliumchloride en magnesiumchïoride te verhitten met fosforzuur tótdat geen chloorwaterstof meer ontwijkt en kaliummagnesiumfosfaat zich heeft gevormd. Deze werkwijze vereist echter het gebruik van omslachtige apparatuur met een hoge bestandheid tegen corrosie.
10 Verontreinigd kaliummagnesiumfosfaat kan volgens de gepubliceerde Japanse octrooiaanvrage 7 217.69¼ met natriumhydroxide worden neergeslagen uit zeewater. Eveneens verontreinigde pródukten ontstaan volgens het Belgische octrooischrift 61+8.111 door gezamenlijk neerslaan van ammonium- en kaliummagnesiumfosfaat of volgens het Britse 15 octrooischrift 969-^19 door kaliummagnesiumfosfaatbevattende pródukten neer te slaan uit zeewater.
In de ter inzage gelegde Duitse octrooiaanvrage 1.92^.28¼ is een werkwijze beschreven voor de vorming van kaliummagnesiumfosfaat, waarbij magnesiumoxyde, fosforzuur en kaliumhydroxyde 20 worden omgezet. Van de uitgangsmaterialen kan kaliumhydroxyde meestal slechts op omslachtige wijze uit kaliumchloride worden verkregen, het-*en .
geen nadelige belasting betekent van deze werkwijze.
Andere werkwijzen voor de bereiding van kaliummagnesiumfosfaat worden uitgevoerd in aanwezigheid van organische aminen. In 25 het Duitse octrooischrift 1.265*726 is bijv. een werkwijze beschrevenm waarbij" kaliumchloride en magnesiumchïoride of -sulfaat in aanwezigheid van arninen reageren tot kaliummagnesiumfosfaat en het overeenkomstige aminezout. Uit de moederloog kan het amine weer worden gewonnen door koken met calciumhydroxyde.
Soortgelijke werkwijzen zijn beschreven in liet Amerikaanse octrooischrift . 3.615.186 en in het Belgische octrooischrift 7^0.307, waarbij kalium- en magnesiumsulfaat en fosforzuur worden omgezet in aanwezigheid van organische arninen. Door het aanvullende gebruik van aninen kan het kaliummagnesiumfosfaat ook uit betrekkelijk 35 eenvoudig toegankelijke uitgangsmaterialen worden gewonnen. Het mede- 7905394 3 gebruik van deze «mi πρτι en het terugwinnen daarvan betekenen evenwel een aanvullende technische belasting, die voor deze werkwijze nadelig is.
Er is bijgevolg gezocht naar mogelijkheden om kalium-5 magnesiumfosfaat zonder toepassing van bijzondere en technisch omslach tige maatregelen en zonder het medegebruik van. hulpstoffen uit gemakkelijk toegankelijke uitgangsmaterialen te verkrijgen.
Er is een werkwijze gevonden voor de bereiding van ka-liummagnesiumfosfaat door omzetting van zure, fosfaationenbevattende 10 waterige oplossingen met kaliumchloride en basisch reagerende magnesium- verbindingen. Daarbij worden aan een zure fosfaatoplossing met een PgOcj-gehalte van 20-167 g PgOïj -er S water de voor de vorming van dimagnesiumfosfaat stoechiometrisch nodige hoeveelheid . basisch reagerende magnesiumverbinding en een deelhoeveelheid van de in totaal 15 nodige hoeveelheid kaliumchloride onder roeren toegevoegd, en wordt aan de gevormde suspensie, na toevoeging van de resthoeveelheid kaliumchloride, waardoor de totale hoeveelheid toegevoegd kaliumchloride wordt vergroot tot een molverhouding van meer dan 2:1 tot een weinig bene den de verzadigingsgrens, bij een temperatuur beneden U0°C, de voor de 20 vorming van het tertiaire magnesiumfosfaat stoechiometrische nodige hoeveelheid basisch reagerende magnesiumverbinding langzaam toegevoegd, waarbij een concentratie van 130 g MgClg in 1000 g water in het reaktie-mengsel niet' mag worden overschreden;· waarna het produkt van de moederloog wordt afgescheiden, met water wordt gewassen en wordt gedroogd.
25 De werkwijze volgens de uitvinding gaat uit van de vaststelling , dat kaliummagnesiumfosfaat in aanwezigheid van oplosbare zouten van magnesium, in het bijzonder van magnesiumchloride, meta-stabiel is en zich incbrgelijke oplossingen omzet in trimagnesiumfosfaat volgens de vergelijking:
30 2 Km?Ok + MgCl2 -> Mg3 (P<\)2 + 2 KCL
Om deze reden zijn de eerdere proeven mislukt om fosforzuur; kaliumchloride en magnesiumoxyde in waterig milieu in afwezigheid van reaktiegeleidende hulpmiddelen, zoals aminen, tot kaliummagnesiumfosfaat-om te zetten en daarbij moederlogen te'verkrijgen, waarvan het magnesium-35 gehalte hoger is als dat van zeewater.
790 53 94 τ ' k 'j
Er Is: evenwel Trast gesteld, dat ook dan nog kalium— magnesiumfosfaat ontstaat uit een oplossing met' 1QÖ g MgClg/lGQü. g H^O in aanwezigheid van fosfaati'onen, -wanneer in de oplossing een hoge concentratie aan kaliumchloride in stand gehouden wordt en wanneer het 5 toevoegen van de voor de vorming van trimagnesiumfosiaat nodige hoe veelheid aan "basische magnesiumverbinding uiterst langzaam plaatsvindt vanaf het tijdstip waarop de pH-waarde van de oplossing tot "Boven 6,5 stijgt. Bij het verdere verloop van de toevoeging van magnesium— ixixyde moeten in de oplossing de aanwezige hoeveelheid aan nog niet 10 omgezet magnesiumoxyde zeer gering zijn en de kaliumchlörideconeentratle zeer hoog zijn. Wanneer deze omstandigheden niet in acht worden genomen, ontstaat in de oplossing in toenemende mate trimagnesiumfósfaat in zijn verschillende hydraatvormen.
Als zure waterige oplossing, die 20—167 g PgO^ per 15 1000 g water bevat". ·, kunnen voor het uitvoerennan de werkwijze volgens· de uitvinding in de eerste werkwijzetrap fosforzuur of kalium— resp. magnesiumdiwaterstoffosfaatoplossingen worden gebruikt. Wanneerreen · fosforzuur met een PgO^-gehalte van 25-63 gew.t ter beschikking staat, dan kan dit met. bij de werkwijze beschikbaar komende moederloog resp.
•20 met bij de werkwijze beschikbaar komend waswater tot het gewenste
PgO^-gehalte worden verdund.
Als zure waterige oplossing, die 20-167 g PgQ^ per 1000 g water bevat, kunnen ook kalium— resp. magnesiumfosfaatoplosislngen met een passend P^O^-gehalte worden gebruikt, waarvan de mol verhouding 25 KgO resp. MgO resp. KgO+MgOrP^O^ ongeveer 1:1 bedraagt.
Aan deze zure waterige oplossing wordt dan een deel— hoeveelheid van het kaliumchloride toegevoegd, die tot nagenoeg de ver— zadigingshoeveêlheid kan bedragen. Daarvoor kan ook. een kaliumchloride worden gebruikt, dat is verkregen door ontleding van Carnallit KCl.MgClg, 3Q 6H20 met water of met de moederloog, die na afscheiding van het kalium- magnesiumfosfaat-hexahydraat overblij ft.
Aan de verkregen oplossing wordt vervolgens een basisch, reagerende magnesiumverbinding onder roeren toegevoegd, tot de pH-waar— de van de oplossing tot ongeveer 6,0-6,5 is gestegen en de voor de vor-35 ming van het dimagnesiumfosfaat stoechiometrisch nodige hoeveelheid is bereikt.
790 5 3 94 5
Aan. de reactiviteit van deze basisch- reagerende magnesiinijyerhindingea hoeven bij deze werkwijzetrap geen bijzondere eisen te worden gesteld. Magnesiumoxyde resp. hydratatieprodukten daarvan alsmede magnesium-carbonaat, in het bijzonder in de vorm van het trihydraat, het Nesquehonit , 5 zijn geschikte verbindingen gebleken. Bij deze werkwijzetrap bestaat ook de mogelijkheid de zure, waterige oplossing met passende hoeveel-heden calciuaEyuroxyde resp. -carbonaat en magnesiumsulfaat om te zetten tot het magnesiumdiwaterstoffosfaat en het als vast est of gevormde calciumsulfaat daarvan af te scheiden. De hoeveelheden calcium-10 hydroxyde resp. ^carbonaat en magnesiumsulfaat dienen zo "te worden gekozen, dat na de afscheiding van het calciumsulfaat een magnesium— diwaterstoffosfaatoplossing overblijft, die vervolgens wordt omgezet in dimagnesiumfosfaat.
Na de toevoeging van de basische magnesiumverbinding 15 wordt aan het reaktiemengsel in een tweede trap onder zeer krachtig roeren, bijv. door middel van turboroerders, een bijzonder reactieve, basisch reagerende magnesiumverbinding uiterst langzaam toegevoegd.
Als basisch reagerende magnesiumverbinding met een hoge reactiviteit zijn zo fijn als meel gemalen magnesiumoxyden met 20 sen joodgetal van meer dan 20 geschikt gebleken. Bij het langzame toe voegen van de basisch reagerende magnesiumverbinding öbijgt de pH— waarde van de oplossing tot 7s0-7,5 en blijft op deze waarde staan, wanneer de toevoeging van de basisch reagerende magnesiumverbinding met die snelheid plaatsvindt, welke voor het uitvoeren van de werkwijze 25 volgens de uitvinding het meest gunstig is. Wanneer de basisch, reagerende magnesiumverbinding sneller wordt toegevoegd, dan stijgt de pH-waarde van de oplossing aanzienlijk. Bij een pH-waarde van 9 of hoger ontstaat trimagnesiumfosfaat in plaats van het beoogde kaliummagnesiumfosfaat.
Dit gevaar kan worden verminderd door het gebruik van magnesiumcarho-30 naat, in het bijzonder in de vorm van het Nesquehonit .
Bovendien dient er ook. te worden opgelet, dat de mag-nesiumchloride-concentratie in de oplossing niet hoger wordt dan 130 g MgClg per 1000 g water, omdat bij een magnesiumchloride-concentratie van 130 g MgCl2 per 1000 g water en hoger het gevormde kaliummagnesium— 35 fosfaat in zeer sterk toenemende mate met trimagnesiumfosfaat is ver— 790 53 94 > 6 ontreinigd.
Voor het uitvoeren van de -werkwijze volgens de uitvinding is het ook wezenlijk, dat de temperatuur van de suspensie in de laatste werkwijzetrap tussen 0 en Uo°C wordt gehouden. Bovendien 5 moet in de oplossing tijdens het verloop van de heide werkwijzetrappen van de onderhavige werkwijze, de kaliumchlorideconcentratie steeds hoven de molverhouding KgChPgO^ van 1:1 worden gehouden, maar onder de verzadigingsconcentratie.
Daartoe worden aan de oplossing meerdere malen deel-10 hoeveelheden van het in totaal te gebruiken kaliumchlori de toegevoegd. Daartoe kan ook een kaliumchloride worden gebruik, dat nog ten hoogste 8 gev.% natriumchloride bevat. .
Het is bovendien gunstig gebleken, de oplossing na het beëindigen van de toevoeging van de basisch reagerende magnesium-15 verbinding nog 30 minuten bij een temperatuur van 0-^0°C te roeren.
Daardoor kan de opbrengst aan kaliummagnes iumfos faat nog worden verhoogd.
Het uit de oplossing uitkristalliserende kaliummagne-siumfosfaat wordt van de moederloog afgescheiden en na wassen gedroogd. 20 De overblijvende moederloog mag bij een correcte reaktievoering van de onderhavige werkwijze niet meer dan 0,1 g PgO^/lOOO g H^O en niet meer dan 130 g Mg0/1000 g HgO bevatten.
Optimale produkten worden verkregen wanneer de MgClg-concentratie tussen 100 en 110 g MgClg/IOOO g HgO wordt gehouden.
25 Deze moederloog kan ten'dele als verdunningsmiddel weer bij de werkwijze volgens de uitvinding worden gebruikt of worden aangewend voor de ontleding van Carnallit. In dit laatste geval kan het voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding nodige kaliumchloride worden gewonnen.
30 De werkwijze volgens de uitvinding leidt op technisch eenvoudige wijze, uitgaande van gemakkelijk toegankelijke uitgangsmaterialen, tot kaliummagnes iumf os f aat, dat in deze vorm als inagnesium.-meststof zonder ballaststoffen kan worden gebruikt. Het gebruikte PgO,-wordt bij deze werkwijze praktisch volledig in 'de gewenste verbinding 35 omgezet. De moederloog kan, tenminste ten dele, weer bij de werkwijze worden gebruikt of voor het winnen van het voor de werkwijze nodige 790 53 94 7 r kaliumchloride worden benut.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van de volgende voorbeelden.
Voorbeeld I
5 1*15,1 jï MrCC^.311^0 werd onder flink roeren lanczaam toegevoegd aan 1536 g van een oplossing van 340 g KC1 en 196 g H^PO^ in 1000 g HgO, die op 25°C werd gethermostatiseerd. Bij de reaktie ontweek COg.
De toevoeging van het kunstmatige Nesquehonit vereiste ongeveer 0,5 uur. Er werd nog een uur nageroerd. Er ontstond een moederloog, die 10 202 g KC1 en 87,5 g MgCl^ in 1000 g HgO bevatte. Het produkt werd af ge zogen en gewassen. Ha drogen bij 1*0°C werd 527 g produkt gewonnen met 16,5# KgO; 15s9# MgQ en 27,0 $ PgO,-. Door verhitten op 100 C ontweek een groot deel van het kristalwater, waardoor het KgO-gehalte steeg tot 2ky9%. Het produkt bevatte 93,2% van het theoretisch mogelijke kalige-15 halte.
Voorbeeld II
Uit een andere proef werd een oplossing overgenomen, die in 1000 g HgO 113,7 g Mg (HgPO^Jg; 227,8 g KC1 en reeds 81*,3 g MgClg bevatte. Aan 11*26 g van deze oplossing werd onder de in voorbeeld I 20 aangegeven omstandigheden ll*l*,1 g MgCO^.SHgO toegevoegd, waarbij ook hier C02 werd afgegeven. Ha ongeveer 2 uur bevatte de moeder loog 182,2 g KC1 en 121,2 g MgClg in 1000 g water. Ha afzuigen, wassen en drogen bij 1*0°C werden 261* g produkt gewonnen. Dit bevatte 12,3$
KgO; 18,6 $ MgO, 28,0 $ P20^ en 1*1,0$ kristalwater. Het kaligehalte 25 bedroeg 69, 5$ van het theoretisch mogelijke gehalte.
Voorbeeld III
Een ruw fosfaat, dat 30,6$ PgOj. en ^9,7$ CaO bevatte naast andere stoffen, werd onder toevoeging van kieserietstof en water met fosforzuur ontsloten onder afscheiding van gips. Uit 100 g van dit 30 ruwe fosfaat verkreeg men 11*2 g fosforzuur, 1208 g ontsluitingsoplossing en waswater. Dit was de te gebruiken fosfaatoplossing, die naast enige verontreinigingen 190,7 g Mg (H2P0^)2 in 1000 g HgO bevatte. Daarnaast werd nat ongeveer 250 g gewassen oplosresidu met 2,72$ PgO^ verkregen, dat hoofdzakelijk uit gips bestond.
35 1208 g van de aldus gewonnen fosfaatoplossing werd ge
mengd met 331 g KC1. Vervolgens werd onder thermostatisering op 35°C
790 53 94 8 <Γ * , onder krachtig roeren langzaam 2^5 Λ g MgCO^. 3^0 toegevoegd, Na 90 minuten had de moederloog een MgC^-gehalte van 8U g in 3000 g -water bereikt. De moederloog werd van het produkt afgescheiden en het KC1 gehalte ervan bedroeg nog 216 g. Hst gewassen produkt woog na drogen ~ 5 bij 1+Q°C UTO g. De samenstelling was als volgt: 16,8% Κ,,Ο; 15,72i MgO*, 26,9$ P205 en ^0,5 % kristalwater. Het kaiigehalte bereikte 9^,9 % van het theoretisch, mogelijke gehalte. 1T,7 % van het winbare PgO^ was afkomstig uit het ruwe fosfaat. Van het totale fosfaat ging 5,32» met het afgescheiden gips verloren.
10 Bij de werkwijze volgens voorbeeld UT werd het in oplossing gegane fosforzuur en het MgCO^. 3^0 praktisch voor 1QQ% benut. Het gébruikte kalium werd voor 37,82» teruggevondenin het produkt, terwijl de rest zich als. overtollig kaliumchloride in de moederloog bevond. Deze laatste dient te worden opgewerkt, teneinde bet KC1 15 terug te winnen.
Voorbeeld IV
Technisch fosforzuur met een H^PO^-inhoud van 0,632 t werd verdund met 2,81 t waswater, dat afkomstig was van de zuivering van het produkt van de voorafgaande lading en 2,57 t H^O; 0,1^3 t KC1J 20 0,01^- t ïïaCl en 0,083 t MgClg bevatte, en met gemalen natuurlijk magne- siet of met kunstmatig Nesquehonit of met bijtend magnesiumcocyde of hydratatieprodukten daarvan of met mengsels uit deze magnesiumverbin-dingen onder verdere toevoeging van een zodanige hoeveelheid water omgezet, dat i+,77 t van een oplossing (h 1) met de volgende samenstelling 25 ontstond: L 1= (183,7 g Mg + 37,3 g KC1 + 3,8 g NaCl + · · 21J g MgClg + 1000 g HgO),
Bij gebruik van bijtend magnesiumoxyde of gemalen natuurlijk magnesiet kon -zonder verstoring van de waterhuishouding een technisch fosforzuur 30 met slechts 25% PgO^ worden gebruikt.
i+,77 t van deze oplossing liet men continu in een van een dispergator voorzien doorloopvat lopen en men voegde daar 0,13 t fijn verdeeld actief magnesiumoxyde, 0,95 t technisch kaliumchloride met 60% KgO en 5,6 t moederloog uit de voorafgaande kaliummagnesiumfosfaat-35 lading eveneens continu aan toe. Uit het doorloopvat vloeiden in 15-20 7905394 \ 9 minuten 11,k5 t van een suspensie van dimagnesiumfosfaat (secundair magnesiumfosfaat) en nog niet volledig omgezette resp. nog niet volledig opgeloste stoffen in de reaktieoplossing (L2l af met een gemiddelde verblijfstijd van 2 minuten.
5 De 11,45 t van de suspensie uit bet dispergator-door—
loopvat stroomden in een ladingsgewijs -werkende roerketel, waarin zicb reeds 0,56 t kaliummagnesiumfosfaatprodukt in 3,3 t moederloog uit de voorlading bevond I
Daarbij begon de zeer langzame toevoeging yan nog 10 eens 0,131 t fijn verdeelde actief magnesiumosyde uit bij 720¾ gebrand basisch magnesiumcarbonaat aan de roerketel, teneinde, een pE~«aarde tussen 7,0 en 8,5 te stabiliseren. Het- invloeien en onder roeren inhren-^ gen van het magnesiumoxyde in de suspensie in het roerwerk duurde langer da-π het toevoeren van de 11,1*5 t suspensie uit het dispergator-toeyoer— 15 vat. Afhankelijk van de omzetsnelheid van bet bijtende magnesiinaoxyda waren 20 tot 40 minuten nodig.
Ha beëindiging van de toevoeging van magnesiumoxyde werd het reaktiemengsel nog ongeveer 30 minuten nageroerd om volledig te rijpen. Tijdens de gehele reaktietijd werd de roerketel door warmte— 20 wisselaars op een temperatuur van 32°C gehouden. De ketelinboud bedroeg 15s44 t suspensie.
Aan het einde van de rijpïngstijd was de kristallisatie van het kaliummagnesiumfosfaat-hexahydraat praktisch beëindigd.
Dan werd 11,58 t van de suspensie uit de roerketel afgevoerd, terwijl 25 3,86 t als voorlading voor de volgende lading in de ketel werd gelaten.
De 11,58 t suspensie werd door een klaarinriehting gevoerd. Hieruit werd 3,30 t geklaarde moederloog (Mil afgevoerd, die de volgende samenstelling had: ML B (190 g KC1 + 20 g NaCl + 110 g MgCl2 + 10QQ g H^Ol 30 en verder werd verwerkt om het KCl-terug te winnen.
De Ingedikte suspensie werd gefiltreerd. Daarbij werd eerst 5s6o t moederloog (ML)gewonnen, die naar de reaktie in Het disper— gator-doorloopvat als verdunningsmiddel voor de volgende lading werd teruggevoerd.
’5 De filterkoek van de filter (JI, waarvan de. boeveel— 7905394 f t 1° heid in vochtige toestand 2,68 t "bedroeg, werd in het aanmaakvat (1) met het filtraat van filter (3) geroerd en afgezogen over filter (2).
Het filtraat van filter (2) vormde het waswater, dat "bij de volgende lading als verdunningswater voor het fosfor zuur diende. De filterkoek van 5 de filter (2) werd in het aanmaakvat (2) met water opnieuw aang'emaakt en over filter (3) droog gezogen en met water nahehandeld. Het filtraat naar ging / aanmaak (1), Er werd 2,53 t vochtig produkt gewonnen, dat na calcineren tot het monohydraat 1,15 t produkt leverde met 23,6 % KgO? 23>9% MgO; 39,3# PgO^; 0,42# Cl en 12,1# kristalwater. Het kaliummagne-10 siumfosfaat-monohydraatprodukt "bevatte 88,4# van het theoretisch mogelijke kaliumgehalte.
Het gebruikte fosforzuur was voor praktisch 100# weer in het produkt aanwezig. Van het gebruikte MgO was 70,3# in het produkt terug te vinden, terwijl de rest door binding met het chloorion van het 15 omgezet KC1 was overgegaan in MgClg, Het gebruikte kaliumchloride werd slechts voor 47,6 # door opname van kalium in het produkt benut. De overmaat bevond zich in de voor de verdere verwerking gebruikte 3,3 t moederloog (ML), die 0,473 t KC1? 0,275 t MgClg en 2,5 t water bevatte.
Uit voorbeeld IV "blijkt, dat het mogelijk is de werk-20 wijze continu uit te voeren, wanneer de roerketel met kaliummagnesium-fosfaat wordt vervangen door een roerketelcascade en het ladingsgewijs continu werkende dispergeer-doorloopvat zonder onderbreking wordt gevoed.
Voorbeeld V
25 Een geschikt kaliumchloride was het produkt, dat werd gewonnen door de ontleding van carnalliet met water of bij voorkeur met de kaliumchloride en magnesiumchloride bevattende moederlogen van de bereiding van kaliummagnesiumfosfaat.
1 t carnalliet leverde bij 25°C met 0,51 t water 0,227 t kalium-30 chloride en 1,283 t loog (Eg^). De 1,283 t bevatte 0,0409 t KC1, 0,343 t MgClg en 0,899 t HgO en werd verwijderd. De opbrengst aan KC1 bedroeg dus 84,8#.
De kaliummagnesiumfosfaat-werkwij ze volgens de uitvinding leverde in navolging van voorbeeld IV met een praktisch zuiver 35 kaliumchloride een moederloog (ML) met de volgende samenstelling: 790 53 94 \ 11 ML = (190 g KC1 + 110 g MgClg + 1000 g HgO).
Voor het ontleden van 1 t carnalliet had men 0,933 t ML nodig en verkreeg iaën hij 25°C 0,35^5 t kaliumchloride en 1,578 t loog (Ε^). De 1,578 t hevatte 0,050¾ t KC1 en werd verwijderd. De opbrengst van het 5 in het totaal hij de ontleding gebruikte kaliumchloride bedroeg 87,6 %. Wanneer men het kaliumchlorideverlies zodanig verdeelde, dat men de normale verliezen van 15,2$ bij de carnallietontleding erbij telde, dan had men voor het kaliumchloride, dat met de oplossing (Ml) werd toegevoerd, slechts 75 van de met ML toegevoerde hoeveelheid als verlies.
10 1 t kaliummagnesiumfosfaat-produkt met 23,6 % KgO vereiste 0,78¾ t kaliumchloridetoevoegstof en leverde 2,826 t moederloog (ML).
Met deze hoeveelheid moederloog werd 3,03 t camalliet ontleed, waarbij men 1,07¾ t kaliumchloride en ^78 t loog (E^^) verkreeg.
Met Eg^ ging 0,1527 t KC1 verloren, waarvan 0,1239 t zonder-15 meer op de normale ontleding vervallen. Er ging dus slechts 0,0288 t KC1 extra verloren doordat in plaats van water de moederloog (ML) voor de ontleding moest worden genomen. Daaruit bleek een kaliumrendement van 96,35 voor de onderhavige KMgPO^-werkwijze, wanneer op het ontle-dings-kaliumchloride werd betrokken, of van ongeveer 80$, wanneer op 20 ' het kaliumgehalte van het carnalliet werd betrokken.
25 790 5 3 94

Claims (8)

1. Werkwijze voor het "bereiden van kaliummagnesium-fosfaat door omzetting van zure, fosfaationehbevattende waterige-oplossingen met kaliumchloride en "basisch reagerende magnesiumverbindingen, 5 met het kenmerk, dat aan een zure fosfaatoplossing met een PgO^-gehalte van 20-167 g PgO^ per 1000 g water de voor de vorming van dimagnesium-fosfaat stoechiometrisch nodige hoeveelheid basisch reagerende magnesiumverbinding en een deelhoeveelheid van de in totaal nodige hoeveelheid kaliumchloride onder roeren worden toegevoegd, en aan de 10 ’ gevormde suspensie, na toevoeging van de resthoeveelheid kaliumchloride, waardoor de totale hoeveelheid toegevoegd kaliumchloride tot een mol-verhouding KgOsPgO,- van meer dan 1:1 tot weinig onder de versadigings-concentratie wordt verhoogd, .bij een temperatuur beneden ^0°C de voor de vorming van het tertiaire magnesiumfosfaat stoechiometrisch 15 nodige hoeveelheid aan basisch reagerende magnesiumverbinding langzaam wordt toegevoegd, waarbij een concentratie van 130 g MgClg in 1000 g water in het reaktiemengsel niet mag worden overschreden, waarna het produkt van de moederloog wordt afgescheiden, met water wordt gewassen en wordt gedroogd.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat als zure fosfaatoplossing, die 20-167 g PgO^ per 1000 g water bevat- , een mengsel van een fosforzuur met 25-63 gew.% PgO^ en een passende hoeveelheid van de na afscheiding van het kristallisaat overblijvende moederloog en waswater wordt gebruikt. 25 3.Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat als zure fosfaatoplossing, die 20—167 g pg°5 Per 1000 S water.bevat, een magnesiumfosfaatoplossing wordt gebruikt, waarin de molve'rhouding KgO resp. MgO resp. KgO+MgO : PgO^ ongeveer 1:1 bedraagt. k. Werkwijze volgens conclusies 1-3» met het kenmerk, 30 dat als basisch reagerende magnesiumverbinding magnesiumoxyde resp. hydratatieprodukt/daarvan worden gebruikt.
5. Werkwijze volgens conclusies 1-k, met het kenmerk, dat als basisch reagerende magnesiumverbinding magnesiumcarbonaattri-hydraat wordt gebruikt.
6. Werkwijze volgens conclusies 1-5, met het kenmerk, dat een kaliumchloride wordt gebruikt, dat wordt verkregen door ontleding 790 5 3 94 van carnalliet met de van het kaliummagnesiunhexahydraat afgescheiden moederloog.
7. Werkwij ze volgens conclusies 1-6, met het kenmerk., dat aan de zure fosfaatoplossing ter vorming van het magnesiumdiwater- 5 stoffosfaat in plaats van een "basisch reagerende magnesiumverbinding de passende hoeveelheden aan calciumbydroxyde resp. -carhonaat en mag— nesiumsulfaat worden toegevoegd, en het verkregen calciumsulfaat van het reaktiemengsel wordt afgescheiden.
8. Werkwijze volgens conclusie 1-7» met het kenmerk, 10 dat de oplossing na het einde van de toevoeging van de basisch reagerende magnesiumverbinding nog verdere 30 minuten bij de temperatuur van
0-Uo°C wordt geroerd.
9. Werkwijze volgens conclusies 1-8, met het kenmerk, dat de na afscheiding van het kristallisaat overblijvende moederloog 15 ten dele als verdunningsmiddel naar de werkwijze wordt teruggevoerd. 20 790 53 94
NL7905394A 1978-07-19 1979-07-10 Werkwijze voor de bereiding van kaliummagnesiumfosfaat. NL7905394A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2831672A DE2831672C3 (de) 1978-07-19 1978-07-19 Verfahren zur Herstellung von Kaliummagnesiumphosphat
DE2831672 1978-07-19

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7905394A true NL7905394A (nl) 1980-01-22

Family

ID=6044763

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7905394A NL7905394A (nl) 1978-07-19 1979-07-10 Werkwijze voor de bereiding van kaliummagnesiumfosfaat.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4217333A (nl)
BE (1) BE877455A (nl)
CA (1) CA1126476A (nl)
DE (1) DE2831672C3 (nl)
FR (1) FR2431460A1 (nl)
GB (1) GB2025916B (nl)
IT (1) IT1117385B (nl)
NL (1) NL7905394A (nl)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3204238A1 (de) * 1982-02-08 1983-08-18 Kali Und Salz Ag, 3500 Kassel Verfahren zur herstellung von kaliummagnesiumphosphat
DE3216973C2 (de) * 1982-05-06 1986-11-27 Kali Und Salz Ag, 3500 Kassel Verfahren zur Herstellung von Kaliummagnesiumphosphat
IT1167608B (it) * 1983-01-14 1987-05-13 Lorenzo Liberti Procedimento per il recupero di sostanze nutrienti per l'agricoltura da acque di scarico contenenti ammoniaca, potassio e fosfati
DE3707785C1 (de) * 1987-03-11 1988-03-24 Kali & Salz Ag Verfahren zum Granulieren von Kieserit und von Kieserit-Kaliumsulfat-Mischungen
DE3914796C1 (nl) * 1989-05-05 1990-05-17 Kali Und Salz Ag, 3500 Kassel, De
US5374294A (en) * 1993-05-19 1994-12-20 The Vigoro Corporation Controlled release potassium divalent metal phosphate fertilizer
US6822033B2 (en) 2001-11-19 2004-11-23 United States Gypsum Company Compositions and methods for treating set gypsum
US8070895B2 (en) 2007-02-12 2011-12-06 United States Gypsum Company Water resistant cementitious article and method for preparing same
CA2638704C (en) * 2008-08-13 2014-04-08 Karnalyte Resources Inc. Process for producing potassium chloride granulars
US8329308B2 (en) 2009-03-31 2012-12-11 United States Gypsum Company Cementitious article and method for preparing the same
DE102011075239A1 (de) * 2011-05-04 2012-11-08 Chemische Fabrik Budenheim Kg Mehlverbesserer
RU2634936C2 (ru) * 2016-04-04 2017-11-08 Акционерное общество "Минерально-химическая компания "ЕвроХим" Способ получения комплексных минеральных удобрений из фосфатной руды и установка для его реализации
CN115676788B (zh) * 2022-10-18 2024-02-02 新希望化工投资有限公司 一种高纯磷酸二氢钾及其制备方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1265726B (de) * 1964-09-18 1968-04-11 Wintershall Ag Verfahren zur Herstellung von hydratisiertem Kalium-Magnesiumphosphat
IL23702A (en) * 1965-06-09 1968-10-24 Hamelah M Granulated potassium chloride and process of producing it
DE1924284A1 (de) * 1969-05-13 1970-11-19 Mueller Dr Frank Verfahren zur Herstellung von Natrium- und Kaliummagnesiumphosphat
US3615186A (en) * 1969-12-09 1971-10-26 Wintershall Ag Process of making hydrates of potassium-magnesium phosphates

Also Published As

Publication number Publication date
GB2025916A (en) 1980-01-30
IT7949779A0 (it) 1979-07-17
US4217333A (en) 1980-08-12
GB2025916B (en) 1982-09-15
CA1126476A (en) 1982-06-29
DE2831672B2 (de) 1980-05-14
DE2831672C3 (de) 1981-02-12
IT1117385B (it) 1986-02-17
FR2431460B1 (nl) 1984-04-06
FR2431460A1 (fr) 1980-02-15
DE2831672A1 (de) 1980-01-31
BE877455A (fr) 1979-11-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL7905394A (nl) Werkwijze voor de bereiding van kaliummagnesiumfosfaat.
CN102963874B (zh) 用湿法净化磷酸和硫酸钾生产工业级磷酸二氢钾的方法
US3306700A (en) Method of lithium recovery
US3985567A (en) Method of treating bauxite waste red mud with acid and making construction bricks from the treated material
US3072654A (en) Dichloroisocyanurate process
US5035872A (en) Method of preparing potassium magnesium phosphate
CA2149138C (en) Process of preparing a caesium and rubidium salt solution having a high density
US3563699A (en) Process for the preparation of very pure cryolite from sodium fluosilicate and ammonia
US3684435A (en) Method of preparing calcium fluoride and soluble phosphate from fluorine containing phosphate rock
US2816136A (en) Process for the production of alkali and alkaline-earth-metal salts of cyanodithioimidocarbonic acid
WO1982002538A1 (en) A method for recovering useful products from waste products obtained when manufacturing aluminium fluoride
JPS6254116B2 (nl)
CN85102768A (zh) 盐酸分解磷矿制备磷酸盐及磷酸的方法
US4483837A (en) Process for making calciummonohydrogen phosphate dihydrate
JPH092999A (ja) 乳酸アルミニウム結晶の製造方法
EP0290478B1 (en) Antimony thioantimonate lubricant additive and preparation
JP2020530431A (ja) 硫酸を使用するリン酸塩源をエッチングする方法
RU2747639C1 (ru) Способ получения монокалийфосфата
JPH04261189A (ja) トリフルオロメタンスルホン酸スズの製造法
SU645938A1 (ru) Способ получени карбоната стронци
SU565905A1 (ru) Способ получени концентрированного водорастворимого фосфорного удобрени
US2298493A (en) Process for producing anhydrous magnesium sulphate
SU1525119A1 (ru) Двойные средние фосфаты цинка-магни и способ их получени
SU1723076A1 (ru) Способ получени бесхлорного калийного удобрени
US3205035A (en) Process for producing high purity beryllium fluoride

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed