NL2007847A - Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig. - Google Patents

Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig. Download PDF

Info

Publication number
NL2007847A
NL2007847A NL2007847A NL2007847A NL2007847A NL 2007847 A NL2007847 A NL 2007847A NL 2007847 A NL2007847 A NL 2007847A NL 2007847 A NL2007847 A NL 2007847A NL 2007847 A NL2007847 A NL 2007847A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
valve
tank
gas tank
fuel system
reserve
Prior art date
Application number
NL2007847A
Other languages
English (en)
Other versions
NL2007847C2 (nl
Inventor
Leonardus Petrus Maria Verhees
Franciscus Michel Elisabeth Govers
Original Assignee
Vegotech B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vegotech B V filed Critical Vegotech B V
Priority to NL2007847A priority Critical patent/NL2007847C2/nl
Publication of NL2007847A publication Critical patent/NL2007847A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2007847C2 publication Critical patent/NL2007847C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60KARRANGEMENT OR MOUNTING OF PROPULSION UNITS OR OF TRANSMISSIONS IN VEHICLES; ARRANGEMENT OR MOUNTING OF PLURAL DIVERSE PRIME-MOVERS IN VEHICLES; AUXILIARY DRIVES FOR VEHICLES; INSTRUMENTATION OR DASHBOARDS FOR VEHICLES; ARRANGEMENTS IN CONNECTION WITH COOLING, AIR INTAKE, GAS EXHAUST OR FUEL SUPPLY OF PROPULSION UNITS IN VEHICLES
    • B60K15/00Arrangement in connection with fuel supply of combustion engines or other fuel consuming energy converters, e.g. fuel cells; Mounting or construction of fuel tanks
    • B60K15/03Fuel tanks
    • B60K15/06Fuel tanks characterised by fuel reserve systems
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60KARRANGEMENT OR MOUNTING OF PROPULSION UNITS OR OF TRANSMISSIONS IN VEHICLES; ARRANGEMENT OR MOUNTING OF PLURAL DIVERSE PRIME-MOVERS IN VEHICLES; AUXILIARY DRIVES FOR VEHICLES; INSTRUMENTATION OR DASHBOARDS FOR VEHICLES; ARRANGEMENTS IN CONNECTION WITH COOLING, AIR INTAKE, GAS EXHAUST OR FUEL SUPPLY OF PROPULSION UNITS IN VEHICLES
    • B60K15/00Arrangement in connection with fuel supply of combustion engines or other fuel consuming energy converters, e.g. fuel cells; Mounting or construction of fuel tanks
    • B60K15/03Fuel tanks
    • B60K15/03006Gas tanks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Sustainable Energy (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Cooling, Air Intake And Gas Exhaust, And Fuel Tank Arrangements In Propulsion Units (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)

Description

Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig BESCHRIJVING:
Gebied van de uitvinding
De uitvinding heeft betrekking op een brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig voorzien van een verbrandingsmotor, omvattende een hoofdgastank, alsmede een daarmee in verbinding staand aansluitstuk dat op de verbrandingsmotor kan worden aangesloten, en een reservegastank, die op de hoofdgastank en op het aansluitstuk is aangesloten, waarbij tussen de hoofdgastank en het aansluitstuk een eenrichtingsklep aanwezig is, die de gasstroom in de richting van de verbrandingsmotor naar de hoofdgastank blokkeert, en tussen de reservegastank en het aansluitstuk een afsluiter aanwezig is, die de verbinding tussen de reservetank en het aansluitstuk kan afsluiten of vrijgeven.
Stand van de techniek
Een dergelijk brandstofsysteem is bekend uit US 5 704 387 A en wordt onder andere toegepast op heftrucks. Heftrucks worden vaak in een hal gebruikt waardoor deze op gas rijden om minder vervuiling te veroorzaken. Indien de hoofdgastank bijna leeg is, dient deze gevuld te worden indien deze vast op de heftruck aanwezig is of dient deze vervangen te worden door een andere volle hoofdgastank indien de hoofdgastank losneembaar op de truck aanwezig is. Hierbij is of de hoofdgastank nog niet helemaal leeg of valt de heftruck stil op afstand van de plaats waar de hoofdgastank verwisseld of gevuld kan worden doordat de hoofdgastank leeg is.
Om de hoofdgastank altijd volledig te kunnen ledigen zonder dat de inrichting waarop het brandstofsysteem is aangesloten, bijvoorbeeld een heftruck, stilvalt, is het bekende systeem voorzien van een reservegastank, die op de hoofdgastank en op het aansluitstuk is aangesloten, waarbij tussen de hoofdgastank en het aansluitstuk een eerste afsluiter aanwezig is, die de gasstroom in ten minste één richting kan blokkeren, en tussen de reservegastank en het aansluitstuk een tweede afsluiter aanwezig is, die de verbinding tussen de reservetank en het aansluitstuk kan afsluiten of vrijgeven. Na plaatsing van een volle hoofdgastank wordt eerst de reservegastank vanuit deze hoofdgastank gevuld door de tweede afsluiter te openen, waarbij de eerste afsluiter de gasstroom uit de hoofdgastank toelaat. Nadat de reservetank is gevuld wordt de tweede afsluiter gesloten, waarna -bij toepassing van het brandstofsysteem in een voertuig- op de hoofdgastank gereden kan worden. Op het moment dat de hoofdgastank leeg is gereden, wordt de tweede afsluiter geopend en kan op de reservegastank gereden worden, waarbij de eerste afsluiter de gasstroom van de reservegastank naar de hoofdgastank blokkeert. In de reservegastank dient zich voldoende gas te bevinden om naar de plaats voor het verwisselen van de hoofdgastank te kunnen rijden. Zodoende kan altijd de hoofdgastank volledig leeg gereden worden en vervolgens kortstondig op de reservegastank verder gereden worden, waardoor al het gekochte gas gebruikt wordt en alleen volledig lege hoofdgastanks ingeleverd worden.
Samenvatting van de uitvinding
Een doel van de uitvinding het bekende brandstofsysteem te verbeteren. Hiertoe is het brandstofsysteem volgens de uitvinding gekenmerkt, doordat het brandstofsysteem voorts: een verdere afsluiter omvat, die aanwezig is tussen de hoofdtank en de reservetank en de verbinding tussen de hoofdgastank en de reservetank kan afsluiten of vrijgeven, en die is gevormd door een elektrische bediende klep, alsmede een peilventiel die het niveau van het gas in de reservetank regelt, en gelijktijdig met de verdere afsluiter dient te worden bediend.
Hierdoor kan de reservetank beter gevuld worden waardoor langer van de reservetank gebruik gemaakt kan worden.
Een gunstige uitvoeringsvorm van het brandstofsysteem volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat de peilventiel eveneens is uitgevoerd als een elektrisch bediende klep en de verdere afsluiter en de peilventiel samen door middel van een schakelaar worden bediend.
Een verdere uitvoeringsvorm van het brandstofsysteem volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat op de peilventiel een buffer is aangesloten met een relatief grote ingangsopening en een relatief kleine uitgangsopening.
Nog een verdere uitvoeringsvorm van het brandstofsysteem volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat de buffer is voorzien van een eenrichtingsklep op de uitgang die uitkomt op de brandstoftoevoer vanaf de hoofdtank. Wanneer de hoofdtank leeg is, wordt ook de buffer geleegd. Bij iedere lege hoofdtank krijgt men dan ook een lege buffer.
Weer een verdere uitvoeringsvorm van het brandstofsysteem volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat de peilventiel een automatische peilventiel is via welke de hoofdgastank in verbinding gebracht kan worden met de verbrandingsmotor en de reservetank. Dit heeft als voordeel dat er een compleet gesloten circuit ontstaat zonder dat men gas afblaast naar de buitenlucht.
Bij voorkeur is voorts tussen de hoofdgastank en de reservegastank een verdere eenrichtingsklep aanwezig.
Het brandstofsysteem kan ook toegepast worden op een andere inrichting dan een voertuig, bijvoorbeeld een gaskooktoestel. Hierbij kan door op de reservegastank over te schakelen, verder gekookt worden nadat de hoofdgastank leeg is geraakt.
Beknopte omschrijving van de tekeningen
Hieronder zal de uitvinding nader worden toegelicht aan de hand van in de tekeningen weergegeven uitvoeringsvoorbeelden van het brandstofsysteem volgens de uitvinding. Hierbij toont:
Figuur 1 een schematische weergave van een eerste uitvoeringsvorm van het brandstofsysteem volgens de uitvinding;
Figuur 2 een schematische weergave van een tweede uitvoeringsvorm van het brandstofsysteem volgens de uitvinding;
Figuur 3 de buffer van het in figuur 2 weergegeven brandstofsysteem;
Figuur 4 de in figuur 3 weergegeven buffer voorzien van een eenrichtingsklep op de uitgang.
Figuur 5 het in figuur 2 weergegeven brandstofsysteem waarin de buffer is vervangen door een automatische peilventiel via welke de brandstoftoevoer naar motor en reservetank plaatsvindt; en
Figuur 6 de in figuur 5 weergegeven automatische peilventiel.
Gedetailleerde omschrijving van de tekeningen
In figuur 1 is een eerste uitvoeringsvorm van het brandstofsysteem volgens de uitvinding schematisch weergegeven. Het brandstofsysteem bevindt zich hierbij in een voertuig dat is voorzien van een verbrandingsmotor 1 voor het aandrijven van wielen van het voertuig. Het brandstofsysteem heeft een hoofdgastank 3, die via een aansluitstuk 4 op de verbrandingsmotor 1 is aangesloten, alsmede een reservegastank 5, die op de hoofdgastank 3 en op de verbrandingsmotor 1 is aangesloten.
Tussen de hoofdgastank 3 en de verbrandingsmotor 1 is een eenrichtingsklep 7 aanwezig, die alleen gasstroom vanaf de hoofdgastank 3 naar de verbrandingsmotor 1 toelaat. Tussen de reservegastank 5 en de verbrandingsmotor 1 is een afsluiter 9 aanwezig, die is gevormd door een elektrisch bedienbare tweewegklep, die de verbinding tussen de reservetank en de verbrandingsmotor kan afsluiten of vrijgeven.
Tussen de hoofdgastank 3 en de reservegastank 5 is een verdere afsluiter 11 aanwezig die eveneens is gevormd door een elektrisch bedienbare tweewegklep.
De afsluiter 9 kan via een handmatig bedienbare schakelaar 13 worden aangesloten op een accu (aangegeven met - en +). Indien de schakelaar 13 wordt gesloten, wordt tevens een signaalbron 15 van stroom voorzien die is uitgevoerd als een waarschuwingslamp en/of een luidspreker.
Indien de hoofdgastank 3 leeg is gereden, dient de bestuurder van het voertuig de schakelaar 13 te sluiten, waarna de afsluiter 9 de verbinding tussen de reservegastank 5 en de verbrandingsmotor 1 opent. Gelijktijdig wordt er een signaal afgegeven die de bestuurder erop attendeert dat op de reservegastank wordt gereden en dat dus de hoofdgastank snel vervangen dient te worden.
Na vervanging van de hoofdgastank 3 dient eerst de reservetank weer gevuld te worden. Hiertoe dient deze eerst ontlucht te worden. Dit doet men door een op de reservetank 5 aanwezige peilventiel 12 tijdelijk te openen.
Tussen de hoofdgastank 3 en de reservetank 5 is voorts een verdere eenrichtingsklep 19 aanwezig, die alleen een gasstroom vanaf de hoofdgastank naar de reservegastank toelaat.
De verdere afsluiter 11 kan handbediend of elektrisch bediend worden en dient ervoor om overvulling van de reservetank 5 te voorkomen. Voor het vullen van de reservetank wordt de handbediende peilventiel 12 tegelijk geopend met verdere afsluiter 11 door schakelaar 20. Wanneer er vloeistof uit de peil ventiel 12 komt, wordt de peilventiel 12 en de verdere afsluiter 11 gesloten.
De handbediende peilventiel 12 in figuur 3 kan vervangen worden door een elektrisch bediende peilventiel 21, zie figuur 2, die samen met de eveneens elektrische uitgevoerde verdere afsluiter 11 bediend wordt door bijvoorbeeld schakelaar 20 (andere bronnen mogelijk). Eventueel kan op de elektrische peilventiel 21 een buffer 22 worden gemonteerd. Deze buffer 22 heeft een relatief grote ingangsopening en een relatief kleine uitgangsopening die kan leiden naar buitenlucht, luchtinlaat van motor of gasinlaat van motor, zie figuur 3.
De buffer 22 kan ook voorzien zijn van een eenrichtingsklep 24 op de uitgang die uitkomt op de brandstoftoevoer vanaf de hoofdtank, zie figuur 4. Wanneer de hoofdtank 3 leeg is, wordt ook de buffer 22 geleegd. Bij iedere lege hoofdtank krijgt men dan ook een lege buffer 22.
De toevoer van de brandstof naar de verbrandingsmotor 1 en reservetank 5 kan ook via een automatische ontluchter 23 geschieden, zie figuur 5. Dit heeft als voordeel dat er een compleet gesloten circuit ontstaat zonder dat men gas afblaast naar de buitenlucht.
In figuur 6 is deze ontluchter 23 in detail weergegeven. Wanneer men de reservetank 5 wil vullen, zal men de druk in de reservetank moeten reduceren (ontluchten). Wanneer kleppen 11 en 21 worden geopend, wordt de druk die vrijkomt uit de reservetank op gevangen in de automatische ontluchter. De druk in kamer 23.1 en kamer 23.2 wordt dan ongeveer gelijk. Door de hulp van de drukveer 23.4 in kamer 23.2 wordt de zuiger 23.3 verplaatst zodat de inlaat opening 23.5 nagenoeg gesloten wordt waardoor de druk in kamer 23.1 af gaat nemen. Wanneer de druk in kamer 23.1 afneemt, opent de tussen kamer 23.1 en 23.2 gemonteerde eenrichtingsklep 23.6 waardoor de druk in kamer 23.2 weer afneemt.
Wanneer de druk zover is afgenomen, kan de druk op de inlaat 23.7 de inlaat weer openen. Wanneer men schakelaar 20 vervangt door een signaal van de startmotor aansturing zal het systeem zich bij iedere startbeurt van de motor deels ontluchten.
Hoewel in het voorgaande de uitvinding is toegelicht aan de hand van de tekeningen, dient te worden vastgesteld dat de uitvinding geenszins tot de in de tekeningen getoonde uitvoeringsvormen is beperkt. De uitvinding strekt zich mede uit tot alle van de in de tekeningen getoonde uitvoeringsvormen afwijkende uitvoeringsvormen binnen het door de conclusies gedefinieerde kader. Zo kan bij de in figuur 1 weergegeven uitvoeringsvorm de verbinding tussen de hoofdgastank en de reservegastank via de derde afsluiter 11 weggelaten worden. Voorts kan de derde afsluiter 11 ook vervangen worden door een handbediende kraan of een elektrische klep en kan de elektrisch bediende driewegklep 17 ook als handmatig bediende driewegklep uitgevoerd worden.

Claims (7)

1. Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig voorzien van een verbrandingsmotor (1), omvattende een hoofdgastank (3), alsmede een daarmee in verbinding staand aansluitstuk (4) dat op de verbrandingsmotor kan worden aangesloten, en een reservegastank (5), die op de hoofdgastank en op het aansluitstuk is aangesloten, waarbij tussen de hoofdgastank en het aansluitstuk een eenrichtingsklep (7) aanwezig is, die de gasstroom in de richting van de verbrandingsmotor naar de hoofdgastank blokkeert, en tussen de reservegastank en het aansluitstuk een afsluiter (9) aanwezig is, die de verbinding tussen de reservetank en het aansluitstuk kan afsluiten of vrijgeven, met het kenmerk, dat het brandstofsysteem voorts: een verdere afsluiter (11) omvat, die aanwezig is tussen de hoofdtank (3) en de reservetank (5) en de verbinding tussen de hoofdgastank en de reservetank kan afsluiten of vrijgeven, en die is gevormd door een elektrische bediende klep, alsmede een peil ventiel (12) die het niveau van het gas in de reservetank regelt, en gelijktijdig met de verdere afsluiter (11) dient te worden bediend.
2. Brandstofsysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de peil ventiel (12) eveneens is uitgevoerd als een elektrisch bediende klep en de verdere afsluiter (11) en de peilventiel (12) samen door middel van een schakelaar (20) worden bediend.
3. Brandstofsysteem volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat op de peilventiel (12) een buffer (22) is aangesloten met een relatief grote ingangsopening en een relatief kleine uitgangsopening.
4. Brandstofsysteem volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de buffer (22) is voorzien van een eenrichtingsklep (24) op de uitgang die uitkomt op de brandstoftoevoer vanaf de hoofdtank (3).
5. Brandstofsysteem volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de peilventiel (12) een automatische peilventiel is via welke de hoofdgastank (3) in verbinding gebracht kan worden met de verbrandingsmotor (1) en de reservetank (5).
6. Brandstofsysteem volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat tussen de hoofdgastank (3) en de reservegastank (5) een verdere eenrichtingsklep (19) aanwezig is.
7. Voertuig voorzien van een verbrandingsmotor, alsmede daarmee verbonden wielen die door de verbrandingsmotor kunnen worden aangedreven, welk voertuig voorts een brandstofsysteem volgens één der voorgaande conclusies omvat.
NL2007847A 2010-11-24 2011-11-23 Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig. NL2007847C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2007847A NL2007847C2 (nl) 2010-11-24 2011-11-23 Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig.

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2005749 2010-11-24
NL2005749 2010-11-24
NL2007847A NL2007847C2 (nl) 2010-11-24 2011-11-23 Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig.
NL2007847 2011-11-23

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL2007847A true NL2007847A (nl) 2012-05-29
NL2007847C2 NL2007847C2 (nl) 2012-08-21

Family

ID=45531984

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2007847A NL2007847C2 (nl) 2010-11-24 2011-11-23 Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig.

Country Status (2)

Country Link
NL (1) NL2007847C2 (nl)
WO (1) WO2012091552A1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10941904B1 (en) 2020-03-04 2021-03-09 Wright Brothers Global Gas, LLC HP gas supply system and method

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3710809A (en) * 1971-01-21 1973-01-16 Fueltime Saver Corp Reserve fuel system for liquefied gas powered engines
US5704387A (en) 1995-10-16 1998-01-06 Sims; Donald G. Propane reserve system
US5975574A (en) * 1998-06-24 1999-11-02 Spare Tank Co., Inc. Auxiliary propane fuel tank system for vehicles
DE19955204B4 (de) * 1999-11-17 2011-01-20 Air Liquide Deutschland Gmbh Verfahren und Vorrichtung für die Kraftstoffversorgung eines flüssiggasbetriebenen Fahrzeugs

Also Published As

Publication number Publication date
WO2012091552A1 (en) 2012-07-05
NL2007847C2 (nl) 2012-08-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1981731B1 (en) Method for recovering vapor during an onboard refueling operation
US10766757B2 (en) Method and system for vehicle refueling
CN102442298B (zh) 基于变速器状况控制自动发动机停止-起动的系统和方法
US20130199863A1 (en) Vocational truck vehicle
NL2007847C2 (nl) Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig.
CN203793261U (zh) 一种智能安全节能自卸车液压控制系统
CN208216691U (zh) 起重机电控式自动驻车系统
CN106314245B (zh) 自卸汽车辅助举升系统
KR100535594B1 (ko) 연료 탱크의 구조
JP6141633B2 (ja) 塵芥収集車の架装物
CN107839474B (zh) 用于控制燃料储箱系统内的压强的方法
NL2003905C2 (nl) Brandstofsysteem, in het bijzonder voor een voertuig.
US9004100B2 (en) Tank container with a pump assembly
CA2876467C (en) System and method for preventing tanker truck overfill
JP6172650B2 (ja) 作業車両の架装物
KR102064022B1 (ko) 플러그인 하이브리드 자동차의 연료시스템 압력 제어방법
KR102186770B1 (ko) 오일 탱크로리
JP2014121937A (ja) 作業車両の架装物
WO2010018900A1 (en) Fuel saving device of vehicle
JP2016190735A (ja) 作業車両の架装物
JP6344883B2 (ja) 塵芥収集車の架装物
JPH0438136Y2 (nl)
JP2014122098A (ja) 作業車両の架装物
CN219258381U (zh) 一种新型油罐车的智能化安全控制系统
NL2028755B1 (en) Refuse collection vehicle

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20171201