NL2003579C2 - Inrichting voor het automatisch bewateren van planten. - Google Patents

Inrichting voor het automatisch bewateren van planten. Download PDF

Info

Publication number
NL2003579C2
NL2003579C2 NL2003579A NL2003579A NL2003579C2 NL 2003579 C2 NL2003579 C2 NL 2003579C2 NL 2003579 A NL2003579 A NL 2003579A NL 2003579 A NL2003579 A NL 2003579A NL 2003579 C2 NL2003579 C2 NL 2003579C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
water
plant
soil
outflow opening
plants
Prior art date
Application number
NL2003579A
Other languages
English (en)
Inventor
Jan Hendricus Emile Koning
Original Assignee
Jan Hendricus Emile Koning
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jan Hendricus Emile Koning filed Critical Jan Hendricus Emile Koning
Priority to NL2003579A priority Critical patent/NL2003579C2/nl
Priority to PCT/NL2010/050640 priority patent/WO2011040812A1/en
Priority to EP10763890A priority patent/EP2482637A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL2003579C2 publication Critical patent/NL2003579C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G27/00Self-acting watering devices, e.g. for flower-pots
    • A01G27/006Reservoirs, separate from plant-pots, dispensing directly into rooting medium

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

Inrichting voor het automatisch bewateren van planten BESCHRIJVING: 5
Gebied van de uitvinding
De uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor het automatisch bewateren van planten omvattende een gesloten reservoir dat gevuld is met een 10 vloeistof en is voorzien van een bodem met een naar onderen uitstekend deel dat is voorzien van een uitstroomopening en dat bij gebruik in de grond gestoken dient te worden en is gevormd door een holle hals met een bol uiteinde.
Planten hebben water en voedingsstoffen nodig om te groeien. Water en daarin opgeloste voedingsstoffen nemen de planten op via hun wortelstelsels vanuit de 15 grond. Door regelmatig de grond vochtig te houden is de toevoer van water voor de plant verzekerd. Het wortelstelsel van een plant is zodanig ontwikkeld dat het water kan opnemen via de wortelharen aan de uiterste punten van de wortels.
De grond rond de planten bestaat uit drie belangrijke delen: lucht, water en gronddeeltjes. De gronddeeltjes vormen de basis van de bodem en bestaan uit 20 mineralen en organische materialen. De minerale fractie bestaat uit zand, slib en klei. Hierin zijn ingesloten essentiële sporenelementen, noodzakelijk voor een gezonde groei. Het aandeel in de bodem van water en lucht (porievolume) is in het algemeen constant voor een bepaalde grondsoort, maar kan variëren onder invloed van de mate waarin de bodem is samengedrukt. Organische stoffen, zoals bijvoorbeeld gecomposteerde 25 plantenresten, zijn de bouwstoffen voor de plant om te kunnen groeien en bloeien. Water is het essentiële transportmiddel in de plant om alle voedingsstoffen naar de juiste plaats te brengen. Zonder water zal de plant verdorren en uiteindelijk afsterven.
De verhouding tussen lucht en opgeslagen water in de poriën verandert wanneer water wordt toegevoegd of onttrokken aan de bodem. Water wordt toegevoegd 30 door gieten en water wordt onttrokken door verdamping (direct verlies van de bodem naar de atmosfeer), transpiratie (verlies door de plant) en het wegsijpelen naar de bodem van de pot.
Plantenwortels groeien tussen de gronddeeltjes en nemen het water rond de gronddeeltjes op via capillaire werking tussen het water rond de gronddeeltjes en de 2 wortelharen. Wanneer water wordt onttrokken door de plant of door verdamping zal de waterfilm rond de gronddeeltjes steeds dunner worden. Hierdoor zal het voor de plant steeds moeilijker worden om het water op te nemen. Dit kan doorgaan tot de oppervlaktespanning van het water rond de gronddeeltjes zo hoog is geworden dat de 5 plant geen water meer kan opnemen.
Wanneer de grond in een pot met planten regelmatig nat gemaakt wordt zal de beschikbare hoeveelheid water en voedingsstoffen voldoende zijn om de planten te laten groeien. Wanneer echter, tijdens bijvoorbeeld een vakantie, dit water geven niet mogelijk is, zal de grond uitdrogen en zal de plant, na verloop van tijd, geen water meer 10 kunnen opnemen. Door een reservoir met een uitstroomopening in de bodem te plaatsen zal gedurende een periode voor een continue aanvoer van water gezorgd worden.
Stand van de techniek 15 Een inrichting voor het automatisch bewateren van planten van de in de aanhef genoemde soort is bekend uit US 2001/0023555 A. Bij de bekende inrichting bevinden de uitstroomopeningen zich in de zijwand van de hals verdeeld over de lengte van de hals. Een aantal van deze uitstroomopening bevindt zich dicht onder het oppervlak van de bodem. De bovenste laag van de bodem onder het oppervlak droogt 20 echter sneller uit dan de grond op grotere diepte, met als gevolg dat de vloeistof in de inrichting via de bovenste openingen relatief snel uit de houder stroomt en deze dus snel leeg raakt.
Samenvatting van de uitvinding 25
Een doel van de uitvinding is het verschaffen van een inrichting van de in de aanhef omschreven soort die gedurende enkele weken water aan planten kan geven zonder te hoeven worden bijgevuld. Hiertoe is de inrichting volgens de uitvinding gekenmerkt, doordat de uitstroomopening in de wand van het bolle uiteinde aanwezig is 30 en gevormd is door een rond gat met een diameter tussen 0,5 en 2 mm. Bij de inrichting volgens de uitvinding is de uitstroomopening in het bolle uiteinde aanwezig en niet in de zijwand van de hals. De zuigkracht van de waterfilm rond de gronddeeltjes onttrekt vloeistof aan het reservoir, waarmee het via capillaire werking in contact staat. De wortelharen van de plant kunnen nu voortdurend vloeistof opnemen uit de nu steeds 3 voldoende dikke vloeistoffilm rond de gronddeeltjes. De diameter van de uitstroomopening is hierbij essentieel om de vloeistof niet te langzaam, waardoor de grond uitdroogt, en niet te snel, waardoor het reservoir te snel leeg is, uit het reservoir te laten stromen. Door een uitstroomopening met een diameter tussen de 0,5 en 2 mm toe 5 te passen wordt de vloeistof geleidelijk uit het reservoir gezogen. Dit zal een vacuüm creëren in het reservoir, dat uiteindelijk opgeheven wordt doordat lucht vanuit de bodem in het reservoir terecht komt. Het ronde uiteinde vermindert de kans op binnendringen van korreltjes aarde die de uitstroomopening zouden verstoppen. Bovendien zullen door deze ronde vorm de grondkorrels overwegend ter zijde worden gedrukt, waardoor de 10 grond rond het uiteinde niet of nauwelijks verdicht, hetgeen de werking positief beïnvloedt. De vloeistof is bij voorkeur plantenvoeding dat uit water met daaraan toegevoegd voedingsstoffen bestaat.
Opgemerkt wordt dat uit US 2005/0005515 A een inrichting bekend is waarin de uitstroomopening ook in het uiteinde van de hals aanwezig is. Echter, hierbij 15 is het uiteinde, na het openen van de opening, afgeplat, waardoor bij het in de grond steken van de inrichting de grond te zeer verdicht wordt waardoor er een minder goede capillaire werking plaatsvindt. Bovendien is hieruit niet bekend dat de diameter van de uitstroomopening tussen de 0,5 en 2 mm is. Hij lijkt erop alsof de diameter bij deze bekende inrichting groter is dan 2 mm. Hierdoor vindt er geen of geen goede capillaire 20 werking plaats.
Voorts is uit US 4 051 628 een inrichting bekend waarin de uitstroomopening ook in het uiteinde van de hals aanwezig is. Echter, hierbij is het uiteind na het openen van de opening in zijn geheel open en is er geen sprake van een bol uiteinde.
25 Een uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat de uitstroomopening is afgesloten door een verwijderbare dop. Deze dop kan aan het uiteinde bevestigd zijn en kan verwijderd worden door deze af te breken of weg te snijden of te knippen, of deze dop kan een losse plug zijn die in de opening is gestoken en uit de opening getrokken kan worden.
30 Een voorkeursuitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat de diameter van de uitstroomopening tussen 0,75 en 1 mm is. Het is gebleken dat voor de meeste toepassingen deze afmeting een optimale uitstroomopening geeft.
4
Nog een verdere uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat de lengte van de holle hals ten minste 3 cm is. Het is gebleken dat de bovenste laag grond van 2-3 cm vooral onderhevig is aan verdamping van water naar de atmosfeer. Hierdoor zal deze laag sneller droog worden dan de onderliggende 5 lagen. De inrichting zal dus onder die 3 cm dikke laag de vloeistof moeten aanleveren, zodat al de vloeistof ten goede kan komen aan de plant. De kans dat het vloeistofcontact tussen vloeistof in het reservoir en het wortelhaar onderbroken wordt is dan minimaal. Door de inrichting van een hals te voorzien die smaller is dan het reservoir zal een gemiddelde gebruiker de inrichting ook zonder nadrukkelijke instructie voldoende diep 10 in de grond steken.
Het wortelstelsel van een plant in een bloempot is voornamelijk gelokaliseerd beneden de 3-4 cm gerekend vanaf het oppervlak. Daarom is bij voorkeur de lengte van de holle hals ten minste 4 cm.
Weer een verdere uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de 15 uitvinding is gekenmerkt, doordat de inhoud van het reservoir ten minste 35 ml is. Deze hoeveelheid is nodig om een plant 3 tot 6 weken van vloeistof te kunnen voorzien.
Beknopte omschrijving van de tekeningen 20 Hieronder zal de uitvinding nader worden toegelicht aan de hand van een in de tekeningen weergegeven uitvoeringsvoorbeeld van de inrichting voor het automatisch bewateren van planten volgens de uitvinding. Hierbij toont:
Figuur 1 de inrichting voor gebruik in perspectief;
Figuur 2 de inrichting gereed voor gebruik in doorsnede; en 25 Figuur 3 de inrichting tijdens gebruik gestoken in de bodem rond een plant.
Gedetailleerde omschrijving van de tekeningen 30 In figuur 1 is een uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding weergegeven in perspectief. De inrichting is uitgevoerd in de vorm van een fles 1 van flexibel materiaal. Deze fles 1 vormt een gesloten reservoir met een inhoud van 70 ml gevuld met vloeistof. Deze vloeistof is water met daarin plantenvoeding. Als plantenvoeding kan bijvoorbeeld in water oplosbare zouten van fosfaat, nitraat en 5 kalium gekozen worden, in verhoudingen die voor de plant het meest bruikbaar zijn. Deze verhoudingen kunnen aangepast worden na gelang de behoefte van de plant, bijvoorbeeld tijdens groei, respectievelijk bloei. Daarnaast en eventueel in combinatie daarmee kunnen in water oplosbare of met water mengbare middelen worden gebruikt 5 die een medicinale of curatieve werking voor de plant hebben. Er kunnen bijvoorbeeld stoffen gebruikt worden waarmee plantenziektes bestreden kunnen worden. De samenstelling van de hier toegepaste plantenvoeding (per liter) is: 15 ml Phosamco, 0,06 ml Ferritrac 54, en 0,3 ml ACS-Magnesiumnitraat.
De fles 1 heeft een bodem 3 met een naar onderen uitstekend deel dat bij 10 gebruik in de grond gestoken dient te worden. Het uitstekende deel is gevormd door een holle hals 5 met een lengte van 4 cm en met een bol uiteinde 7 voorzien van een uitstroomopening 9 in de wand 11. Deze uitstroomopening 9 is gevormd door een rond gat met een diameter van 1 mm.
De uitstroomopening 9 is afgesloten door een verwijderbare dop 13. 15 Deze dop is aan het uiteinde bevestigd zijn en kan verwijderd worden door deze af te breken of weg te snijden of te knippen. Ter illustratie is in figuur 2 de fles 1 zonder dop en gereed voor gebruik in doorsnede weergegeven.
In figuur 3 is de fles 1 tijdens gebruik weergegeven. De fles 1 is met de hals 5 in de aarde 15 rond een plant 17 gestoken met de bodem 3 tegen het oppervlak 20 van de grond. Doordat de hals 5 smaller is dan het reservoir zal een gemiddelde gebruiker de inrichting ook zonder nadrukkelijke instructie voldoende diep in de grond steken.
Hoewel in het voorgaande de uitvinding is toegelicht aan de hand van de tekeningen, dient te worden vastgesteld dat de uitvinding geenszins tot de in de 25 tekeningen getoonde uitvoeringsvorm is beperkt. De uitvinding strekt zich mede uit tot alle van de in de tekeningen getoonde uitvoeringsvorm afwijkende uitvoeringsvormen binnen het door de conclusies gedefinieerde kader.

Claims (6)

1. Inrichting voor het automatisch bewateren van planten omvattende een gesloten reservoir dat gevuld is met een vloeistof en is voorzien van een bodem met een naar onderen uitstekend deel dat is voorzien van een uitstroomopening en dat bij 5 gebruik in de grond gestoken dient te worden en is gevormd door een holle hals met een bol uiteinde, met het kenmerk, dat de uitstroomopening in de wand van het bolle uiteinde aanwezig is en gevormd is door een rond gat met een diameter tussen 0,5 en 2 mm.
2. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de 10 uitstroomopening is afgesloten door een verwijderbare dop.
3. Inrichting volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de diameter van de uitstroomopening tussen 0,75 en 1 mm is.
4. Inrichting volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de lengte van de holle hals ten minste 3 cm is.
5. Inrichting volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de lengte van de holle hals ten minste 4 cm is.
6. Inrichting volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de inhoud van het reservoir ten minste 35 ml is.
NL2003579A 2009-09-30 2009-09-30 Inrichting voor het automatisch bewateren van planten. NL2003579C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2003579A NL2003579C2 (nl) 2009-09-30 2009-09-30 Inrichting voor het automatisch bewateren van planten.
PCT/NL2010/050640 WO2011040812A1 (en) 2009-09-30 2010-10-01 Automatic plant watering device
EP10763890A EP2482637A1 (en) 2009-09-30 2010-10-01 Automatic plant watering device

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2003579A NL2003579C2 (nl) 2009-09-30 2009-09-30 Inrichting voor het automatisch bewateren van planten.
NL2003579 2009-09-30

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2003579C2 true NL2003579C2 (nl) 2011-03-31

Family

ID=43334747

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2003579A NL2003579C2 (nl) 2009-09-30 2009-09-30 Inrichting voor het automatisch bewateren van planten.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2482637A1 (nl)
NL (1) NL2003579C2 (nl)
WO (1) WO2011040812A1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1801268A1 (de) * 1968-10-04 1970-05-14 Herbert Pilat Bewaesserungseinrichtung fuer Topfpflanzen
US4051628A (en) * 1975-11-12 1977-10-04 Hortigro, Inc. Apparatus for the improved dispensing of plant nutriments
US20010023555A1 (en) * 2000-03-10 2001-09-27 America's Gardening Resource, Inc. Plant watering device having user-selectable water-delivery apertures
US20050005515A1 (en) * 2003-07-07 2005-01-13 Sang Hwa Yoon Container for liquid plant nutrients

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5568701A (en) * 1995-02-27 1996-10-29 Haigler; John C. Means and method for automatic, self-dispensing, timed-release, constant feeding of potted plants
US6112456A (en) * 1998-06-04 2000-09-05 Rummins; John E. Plant watering system

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1801268A1 (de) * 1968-10-04 1970-05-14 Herbert Pilat Bewaesserungseinrichtung fuer Topfpflanzen
US4051628A (en) * 1975-11-12 1977-10-04 Hortigro, Inc. Apparatus for the improved dispensing of plant nutriments
US20010023555A1 (en) * 2000-03-10 2001-09-27 America's Gardening Resource, Inc. Plant watering device having user-selectable water-delivery apertures
US20050005515A1 (en) * 2003-07-07 2005-01-13 Sang Hwa Yoon Container for liquid plant nutrients

Also Published As

Publication number Publication date
WO2011040812A1 (en) 2011-04-07
EP2482637A1 (en) 2012-08-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1029307C2 (nl) Planthulpmiddel, waterwinblad en werkwijze.
US4356665A (en) Self-watering planter
US4908986A (en) Plant fertilizing and watering device
CN101720184A (zh) 一种花盆
CN105052593B (zh) 一种多功能盆栽容器
US5107621A (en) Hydroculture growing system with improved light/water meter
US20160050861A1 (en) Self-priming wick to wick liquid transfer system
NL2003579C2 (nl) Inrichting voor het automatisch bewateren van planten.
CN103155818A (zh) 环保自动吸水花盆
JP5814170B2 (ja) 水耕栽培装置及び植物栽培方法
CA2795381A1 (en) Soaker and/or drip irrigation device suitable for plant pots and outdoor soil planting
US8011131B2 (en) Earthen vase, method for use and forming tool
ES2304675T3 (es) Contenedor para plantas.
BE1030386A1 (nl) Plantenpotten in nauw aansluitende wateropvangschaal
NL2008923C2 (nl) Plantpotsamenstel.
EP2903411B1 (fr) Systeme de bac a reserve d'eau favorable a l'autoregulation hydrique des plantes
JP2003079249A (ja) 植物の観賞用ディスプレイ
KR101845267B1 (ko) 지속적인 수분 공급이 가능한 화분
NL1029321C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het opkweken van bolgewassen.
BE1029501B1 (nl) Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot
US20020046492A1 (en) Potting arrangement and method using pumice
NL1037004C2 (nl) Kweekinrichting en werkwijze voor het kweken van planten.
BE1030379B1 (nl) Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot
JP3069820U (ja) 植木鉢の自動給水装置
EP1123650A1 (en) Plant irrigation system

Legal Events

Date Code Title Description
SD Assignments of patents

Effective date: 20120307

V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20130401