NL2001799C2 - Werkwijze een inrichting voor het in een houder plaatsen van een gewas. - Google Patents

Werkwijze een inrichting voor het in een houder plaatsen van een gewas. Download PDF

Info

Publication number
NL2001799C2
NL2001799C2 NL2001799A NL2001799A NL2001799C2 NL 2001799 C2 NL2001799 C2 NL 2001799C2 NL 2001799 A NL2001799 A NL 2001799A NL 2001799 A NL2001799 A NL 2001799A NL 2001799 C2 NL2001799 C2 NL 2001799C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
crop
pot
crops
gripping
parts
Prior art date
Application number
NL2001799A
Other languages
English (en)
Inventor
Joost De Jong
Original Assignee
Solvent
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Solvent filed Critical Solvent
Priority to NL2001799A priority Critical patent/NL2001799C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2001799C2 publication Critical patent/NL2001799C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/08Devices for filling-up flower-pots or pots for seedlings; Devices for setting plants or seeds in pots
    • A01G9/083Devices for setting plants in pots

Description

Werkwijze een inrichting voor het in een houder plaatsen van een gewas
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een gewasaangrijpinrichting omvattende twee gewasaangrijpdelen voor het daartussen volgens een hartlijn opnemen 5 van een gewas alsmede een basis.
Een dergelijke gewasaangrijpinrichting is algemeen bekend. Met name voor het zoveel mogelijk geautomatiseerd inbrengen van stekken of ander gewas in potten zijn draaiende (carrousel) of lineair werkende inrichtingen bekend waarbij potten ontstapeld worden en volgens een reeks achter elkaar bewogen worden langs verschillende 10 stations. In die stations worden stekken aangegrepen en vervolgens in de potten geplaatst waarbij vooraf in de potten hetzij een ruimte in het substraat gemaakt is voor het ontvangen van de wortels van het gewas of pas na het plaatsen van het gewas in de pot substraat (bark) toegevoerd wordt.
Gebleken is dat het volledig geautomatiseerd plaatsen van stekken in potten 15 slechts mogelijk is bij die gewassen met een verhoudingsgewijs kleine wortel. Zodra de wortel groter wordt is het niet meer mogelijk geautomatiseerd stekken in potten te plaatsen. Deze geautomatiseerde plaatsing van stekken in potten vindt in de stand der techniek plaats door het op enigerlei wijze aangrijpen van de stekken in een positie boven de pot en vervolgens vertikaal naar beneden in de richting van de pot in de pot 20 brengen van de stekken. Indien de omvang van de wortels te groot is kan niet gewaarborgd worden dat het gewas voldoende diep in de pot geplaatst wordt en/of dat alle wortels zich ook daadwerkelijk in de pot bevinden.
Een voorbeeld van een gewas waarbij aanzienlijke problemen ondervonden worden bij het plaatsen in potten is de Phalaenopsis.
25 Het is het doel van de onderhavige uitvinding in een verbeterde gewasaangrijpinrichting te voorzien waarmee het geheel of volledig automatisch mogelijk is om gewassen in potten te plaatsen.
Dit doel wordt verwezenlijkt met een gewasaangrijpinrichting omvattende twee gewasaangrijpdelen voor het daartussen volgens een hartlijn opnemen van een gewas, 30 alsmede een basis waarbij die gewasaangrijpdelen ten opzichte van die basis kantelbaar zijn tussen een geopende positie van die gewasaangrijpdelen voor het ontvangen van een gewas over ten minste 45° naar een gesloten plaatsingspositie voor het plaatsen van dat gewas.
2
Volgens de onderhavige uitvinding vindt de verplaatsing van het gewas in de pot volgens een kantelbeweging plaats. Dat wil zeggen het gewas met wortels wordt als het ware in de pot gedraaid. Verrassenderwijs is gebleken dat op deze wijze de verplaatsing van de wortels van het gewas beter te controleren is en meer succes verkregen wordt bij 5 het verplaatsen van de wortels in de pot, d.w.z. dat beter gegarandeerd kan worden dat het gewas voldoende diep in de pot geplaatst wordt en alle wortels zich ook daadwerkelijk binnen de pot bevinden.
Mocht volledig automatische plaatsing niet mogelijk zijn dan blijkt dat slechts geringe geleiding nodig is om de wortels volledig in de pot te verplaatsen. Ten opzichte 10 van de stand der techniek waarbij planten met "moeilijke" wortels volledig handmatig geplaatst werden, kan met de onderhavige uitvinding een aanzienlijke verbetering verkregen worden omdat zelfs bij de variant waarbij handmatige geleiding van de wortels plaatsvindt, aanzienlijke arbeidsbesparing optreedt en daarmee samenhangende kosten. Bovendien kan beter een uniforme kwaliteit van het plaatsen van de gewassen 15 gewaarborgd worden. Deze uniformiteit van het plaatsen van de gewassen omvat niet alleen de hoogte waarop de gewassen in de pot geplaatst worden maar ook de richting waarin de gewassen ten opzichte van de pot gepositioneerd worden. Dit kan van belang zijn indien bijvoorbeeld op de potten etiketten aangebracht zijn en indien de potten zo veel mogelijk later geautomatiseerd in een teeltruimte gepositioneerd worden terwijl de 20 uitbreiding van het gewas niet in alle richtingen uniform is.
De gewasaangrijpdelen omvatten volgens de onderhavige uitvinding bij voorkeur gewasaangrijpbekken. Deze bekken zijn afhankelijk van het gewas uitgevoerd. Volgens een bijzondere uitvoering van de onderhavige uitvinding omsluiten deze het gewas zoveel mogelijk volledig. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om direct na het plaatsen 25 van het gewas in de pot bij het vullen van de pot met substraat het gewas enigszins te beschermen tegen de plaatsvindende substraatstroom. Daardoor kan voorkomen worden dat tussen de bladeren van het gewas substraat aanwezig is.
De hierboven beschreven kantelbeweging kan op enige voorstelbare wijze uitgevoerd worden. Pneumatisch, elektrisch of magnetisch werkende constructies 30 kunnen aanwezig zijn om de gewasaangrijpdelen vanuit een hellende positie naar een verticale positie te brengen. De hoek waarover verplaatsing van de gewasaangrijpdelen plaatsvindt is afhankelijk van de toepassing en ligt bij een voorkeursuitvoeringsvorm 3 tussen 30 en 60° en is meer in het bijzonder ongeveer 45°. Vanzelfsprekend kunnen aanzienlijke afwijkingen aangebracht worden.
Volgens een bijzondere uitvoering van de uitvinding vindt de sluitbeweging van de gewasaangrijpdelen automatisch plaats door het kantelen daarvan. In dat geval 5 dienen echter wel middelen aanwezig te zijn om aangrijping van het gewas en de gewasaangrijpdelen ongedaan te maken indien het gewas zich in de gewenste positie in de pot bevindt. Immers in die positie, eventueel na het gevuld zijn met substraat, dienen de gewasaangrijpdelen verwijderd te worden en in de gekantelde toestand teruggeplaatst te worden zonder het meenemen van het gewas.
10 Volgens een bijzondere uitvoering van de uitvinding zijn de gewasaangrijpdelen deel van een kanteldeel bevestigd aan een arm die eveneens kan kantelen om een scharnier. Deze scharnier is bevestigd aan een basis. Deze basis kan op eenvoudige wijze bevestigd worden aan een inrichting voor het verplaatsen van potten en op deze wijze wordt een samenstel verkregen voor het in een pot plaatsen van een stek. Een 15 dergelijke inrichting voor het verplaatsen van potten kan een carrousel omvatten maar kan eveneens een lineair werkende inrichting of inrichting omvatten die enigerlei andere beweging van de potten uitvoert.
De uitvinding heeft eveneens betrekking op een werkwijze voor het in een pot plaatsen van een gewas omvattende het mechanisch aangrijpen van dat gewas, het 20 voorzien in een pot en het in de pot verplaatsen van dat gewas, waarbij die pot in hoofdzaak horizontaal opgesteld is en het laatste deel van die verplaatsing van dat gewas in hoofdzaak verticaal in die pot is, waarbij dat gewas in een horizontale of hellende positie mechanisch aangegrepen wordt en met een kantelbeweging in de pot geplaatst wordt.
25 De uitvinding zal hieronder nader aan de hand van een in de tekening afgebeeld uitvoeringsvoorbeeld verduidelijkt worden. Daarbij toont:
Fig. 1 het algemene bovenaanzicht van het samenstel volgens de uitvinding;
Fig. 2 meer in detail de in fig. 1 getoonde gewasaangrijpinrichting;
Fig. 3 in bovenaanzicht en gedeeltelijk opengewerkt de gewasaangrijpinrichting; 30 Fig. 4 a en b in zijaanzicht en opengewerkt verdere details van de gewasaangrijpinrichting;
Fig. 5-10 details van de posities 5-10 in fig. 1.
4
In fig. 1 is het samenstel volgens de uitvinding in het geheel met 1 aangegeven. Dit bestaat uit een toevoer 4 voor lege potten 2 waarin stekken 3 geplaatst moeten worden. Potten gevuld met stekken worden bij 5 afgevoerd. Een carrousel 6 is aanwezig bestaande uit een roterende ring 7 voor het daarop dragen van de potten 2.
5 Bovendien is op de carrousel een aantal grijpinrichtingen 8 aangebracht die hierna aan de hand van fig. 2-4 in detail beschreven zullen worden. Bediening van de verschillende delen van de grijpinrichting vindt plaats met behulp van stationaire geleidingen 34 en 35.
Zoals uit fig. 2 blijkt waarin de grijpinrichting in perspectief afgebeeld is, bestaat 10 elke grijpinrichting 8 uit twee bekken 9 en 10 die om assen 17 scharnierend open en dicht kunnen bewegen in de richting van pijlen 39 zoals weergegeven is bijvoorbeeld in fig. 4a. Een van de bekken 9 of 10 is verlengd met deel 29 voor aangrijping op geleiding 34 (fig. 1). Door de onderlinge positie van de assen 17 en veer 11 ontstaat een bi-stabiele constructie voor de bekken. In fig. 4a is de bi-stabiele gesloten positie 15 getoond waarbij de veer zich “onder” de assen 17 bevindt en in fig. 4b is de bi-stabiele geopende positie getoond waarbij de veer 11 zich “boven” de assen 17 bevindt. De hartlijn van de ruimte die in de gesloten positie van de bekken 9 en 10 begrensd wordt is met 37 aangegeven. De bekken 9,10 zijn scharnierend aangebracht op een kanteldeel 32 dat voorzien is van een verlenging met rand 18 voor het ontvangen van de overgang 20 tussen wortel en blad van een stek en geleiding 20 (flexibel). Kanteldeel 32 is vast bevestigd aan arm 12.
Arm 12 is scharnierend met schamieras 23 bevestigd aan basis 13. Basis 13 bevat bovendien trechterdelen 14 en 15 voor het geleiden van bark of ander substraat. Basis 13 is op enigerlei wijze bevestigd aan de hierboven beschreven ring 7. Bek 9 is 25 voorzien van een bedieningsstang 21 zoals bijvoorbeeld blijkt uit fig. 3 en 4. Deze is uitgevoerd om in aangrijping te komen met een verdere stationair op de carrousel aangebrachte geleiding zoals pen 22. De beweging van de beide bekken 9, 10 wordt gekoppeld door op de assen 17 aangebrachte tandwielsegmenten 40. De open- en sluitbeweging is grafisch in fig. 4a, 4b getoond. Aan de hand van fig. 5 t/m 10 zal de 30 werking van de kantelende bekken beschreven worden.
In fig. 5 is de uitgangspositie getoond waarbij door kantelend teruggeklapte positie (hoek van de hartlijn 37 liggend tussen 20 en 45° ten opzichte van de horizontaal) de bekken 9 en 10 volledig geopend zijn. In die positie kan hetzij 5 automatisch hetzij met de hand het gewas 3 ingebracht worden tussen bekken 9 en 10 zodanig dat de overgang tussen blad en wortel komt te liggen op rand 18. Vervolgens kunnen met de hand of automatisch de twee bekken vanuit de stabiele positie volgens fig. 4b overgebracht worden naar de gesloten positie volgens fïg. 4a. Dit is in fïg. 6 5 getoond. Bij het verder roteren van de carrousel komt verlenging 29 in contact met geleiding 34 en wordt daardoor naar boven gedrukt. Dat wil zeggen verlenging 29 wordt naar de verticale positie daarvan gedreven. In fig. 6 en 7 is het eerste deel van deze kantelbeweging bij gesloten bekken 9 en 10 getoond. Eventueel kan het worteldeel van hert gewas enigszins geleid worden om er zeker van te zijn dat dit in de 10 pot uitkomt. De gewenste eindpositie van het kantelen is in fig. 8 getoond waar deel 29 door geleiding 34 in de volledig verticale stand gedreven wordt. In het onderhavige uitvoeringsvoorbeeld is de pot nog niet gevuld met substraat en dit vindt plaats zoals getoond is in fig. 9. Door de omvang van de bekken 9 en 10 wordt het gewas tijdens het vullen met substraat daartegen beschermd zodat geen substraat tussen de bladeren 15 terechtkomt. Door de aanwezigheid van de trechterdelen 14 en 15 wordt morsen zoveel mogelijk voorkomen.
Uitgaande van de positie in fig. 8 dienen de bekken terugbewogen te worden bij vanzelfsprekend het openen daarvan. Dat wil zeggen eerst moeten de bekken geopend worden. Dit gebeurt door contact van arm 21 tegen stationaire pen 22 zoals in fig. 9 20 getoond is. Daardoor worden de bekken 9 en 10 geopend zoals in fig. 9 weergegeven is. Vervolgens vindt door het teruggaan van de stationaire geleiding 35 en door niet nader getoonde veermiddelen terugbeweging van het kanteldeel 32 met de geopende bekken plaats en ontstaat de positie zoals getoond in fig. 10.
Met de onderhavige uitvinding op eenvoudige wijze mogelijk bestaande 25 carrousellen, lineaire banden en dergelijke voor het vullen van potten alsnog te voorzien en middelen voor het (gedeeltelijk) geautomatiseerd plaatsen van gewas in potten. Echter is het vanzelfsprekend mogelijk om ook de onderhavige uitvinding bij te bouwen machines toe te passen.
Na het lezen van het bovenstaande zal het voor degene bekwaam in de stand der 30 techniek duidelijk zijn dat het verloop van de kantelbeweging van de grijpbekken op enige andere voorstelbare wijze uitgevoerd kan worden. Eveneens kan de sluitbeweging anders uitgevoerd worden. Dit betreft zowel het vervangen van de aandrijfbron (aparte aandrijving met lucht elektrisch of anderszins) als de wijze waarop 6 de onderlinge verplaatsen van de delen gerealiseerd wordt. In plaats van het hierboven beschreven handmatig sluiten van de bekken 9 en 10 is het mogelijk deze sluitbeweging te koppelen aan de kantelbeweging van de bekken. Bovendien is het mogelijk aparte grijpmiddelen zoals grijpvingers aan te brengen om de positie van het 5 gewas ten opzichte van de rand goed vast te leggen. Deze en verdere varianten zijn voor de hand liggend na het lezen van de bovenstaande beschrijving en vallen binnen het bereik van bijgaande conclusies. Bovendien worden uitdrukkelijke rechten gevraagd voor varianten die beschreven worden in de volgconclusies onafhankelijk van de hoofdconclusie.
10

Claims (10)

1. Gewasaangrijpinrichting (8) omvattende twee gewasaangrijpdelen (9) voor het daartussen volgens een hartlijn (37) opnemen van een gewas (3), alsmede een 5 basis (13) waarbij die gewasaangrijpdelen (9, 10) ten opzichte van die basis kantelbaar zijn tussen een geopende positie van die gewasaangrijpdelen voor het ontvangen van een gewas (fig. 5) over ten minste 45° naar een gesloten plaatsingspositie (fig. 8) voor het plaatsen van dat gewas.
2. Inrichting volgens conclusie 1, waarbij die grijpdelen op een kanteldeel zijn aangebracht.
3. Inrichting volgens conclusie 2, waarbij dat kanteldeel een scharnierende kantelarm (12) omvat. 15
4. Inrichting volgens een van de voorgaande conclusies, omvattende middelen voor het automatisch sluiten van die grijpdelen (9, 10) bij het bewegen van die geopende positie naar die plaatsingspositie.
5. Inrichting volgens een van de voorgaande conclusies, omvattende bedieningsmiddelen voor het in die gesloten positie openen van de grijpdelen.
6. Inrichting volgens een van de voorgaande conclusies in combinatie met conclusie 2, waarbij dat kanteldeel van positioneermiddelen (18) voor gewas voorzien is. 25
7. Samenstel (1) voor het in een pot (2) plaatsen van een gewas (3), omvattende een potdrager (6) uitgevoerd voor het volgens een hartlijn (38) ontvangen van een pot, en met die potdrager verplaatsbare gewasaangrijpinrichtingen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat die kantelbeweging van die 30 grijpdelen omvat het vanuit een positie waarin de hartlijn (37) van die kantelende delen (9, 10) een hoek van ten minste 45° maakt met die hartlijn (38) volgens welke de pot ontvangen wordt, naar een positie waarin die hoek ongeveer 0° is.
8. Samenstel volgens conclusie 7, omvattende een carrousel voor het opnemen van die potdrager en die gewasaangrijpinrichting.
9. Werkwijze voor het in een pot plaatsen van een gewas omvattende het 5 mechanisch aangrijpen van dat gewas, het voorzien in een pot en het in de pot verplaatsen van dat gewas, waarbij die pot in hoofdzaak horizontaal opgesteld is en het laatste deel van die verplaatsing van dat gewas in hoofdzaak verticaal in die pot is, met het kenmerk, dat dat gewas in een horizontale of hellende positie mechanisch aangegrepen wordt en met een kantelbeweging in de pot geplaatst 10 wordt.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, waarbij bij/na dat plaatsen van dat gewas in die pot daaraan substraatmateriaal toegevoerd wordt.
NL2001799A 2008-07-14 2008-07-14 Werkwijze een inrichting voor het in een houder plaatsen van een gewas. NL2001799C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2001799A NL2001799C2 (nl) 2008-07-14 2008-07-14 Werkwijze een inrichting voor het in een houder plaatsen van een gewas.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2001799 2008-07-14
NL2001799A NL2001799C2 (nl) 2008-07-14 2008-07-14 Werkwijze een inrichting voor het in een houder plaatsen van een gewas.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2001799C2 true NL2001799C2 (nl) 2010-01-18

Family

ID=40344625

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2001799A NL2001799C2 (nl) 2008-07-14 2008-07-14 Werkwijze een inrichting voor het in een houder plaatsen van een gewas.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2001799C2 (nl)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL2019298B1 (en) * 2017-07-20 2019-02-12 Arie De Jong Joost Plant potting machine having a spacer insert provided at a swing arm.
CN110122120A (zh) * 2019-05-30 2019-08-16 北京绿京华生态园林股份有限公司 高效上盆器
WO2020149735A1 (en) * 2019-01-18 2020-07-23 De Jong Joost Arie Plant potting machine having a spacer insert provided at a swing arm

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2693344A1 (fr) * 1992-07-10 1994-01-14 Const Metalliques Floren Machine de repiquage automatique de mini-mottes.
FR2823415A1 (fr) * 2001-04-11 2002-10-18 Jean Pierre Lebreton Procede et installation pour introduire au moins un vegetal dans un support de reception
NL1020856C1 (nl) * 2002-06-13 2003-12-16 Koppert Machines Bv Bollenrichter.

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2693344A1 (fr) * 1992-07-10 1994-01-14 Const Metalliques Floren Machine de repiquage automatique de mini-mottes.
FR2823415A1 (fr) * 2001-04-11 2002-10-18 Jean Pierre Lebreton Procede et installation pour introduire au moins un vegetal dans un support de reception
NL1020856C1 (nl) * 2002-06-13 2003-12-16 Koppert Machines Bv Bollenrichter.

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL2019298B1 (en) * 2017-07-20 2019-02-12 Arie De Jong Joost Plant potting machine having a spacer insert provided at a swing arm.
WO2020149735A1 (en) * 2019-01-18 2020-07-23 De Jong Joost Arie Plant potting machine having a spacer insert provided at a swing arm
CN110122120A (zh) * 2019-05-30 2019-08-16 北京绿京华生态园林股份有限公司 高效上盆器

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL2001799C2 (nl) Werkwijze een inrichting voor het in een houder plaatsen van een gewas.
EP1658774B1 (en) Meat dressing/boning method and system therefor
WO2018172376A1 (en) Mushroom handling apparatus
DE10252876A1 (de) Handlingsystem für Würste
EP2055181A1 (en) Device for placing plants in pots
WO2020159370A1 (en) Harvesting device and method for harvesting fruit hanging from a plant
NL1030277C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het aangrijpen van gewas.
JP6528071B2 (ja) にら等の物品出荷調製装置
NL1004687C2 (nl) Samenstel voor het mechanisch afscheiden van stekken van een (rozen)plantentak.
BE1020207A5 (nl) Werkwijze voor het uit een door een opstaande rand begrensde bak lichten van een van ten minste een zaailing voorzien substraat en plaat en inrichting met een dergelijke plaat daarvoor.
NL2000367C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het in een substraat plaatsen van een van wortels voorzien gewas.
EP0721890A1 (en) Gripper for at least one object carrier
NL1008555C1 (nl) Verplaatsbare inrichting voor het planten van stekplanten.
FR2892603A1 (fr) Machine de chargement sur barres de saucissons, saucisses, et similaires frais
EP3714682B1 (en) A gripping apparatus for relocating high-wire hooks supporting high-wire crops in horticulture
NL1011030C1 (nl) Inrichting voor het in inpakgaas inpakken van kluiten.
NL2019298B1 (en) Plant potting machine having a spacer insert provided at a swing arm.
NL1029575C2 (nl) Steunorgaan voor het langs een geleiding ondersteunen van een langstelig gewas alsmede een inrichting voor het om een langstelig gewas en een geleiding aanbrengen van dergelijke steunorganen.
NL1022206C2 (nl) Inrichting voor het aanbrengen van een hoes van folie-materiaal om een bundel langstelige gewassen.
JP2860250B2 (ja) 野菜移植機の植付装置
NL1031378C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het aanbrengen van een hoes om een potplant.
NL1026297C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het aanbrengen van een hoes om een potplant.
US5954002A (en) Device for the fast pricking out of plants
JPH10150852A (ja) 接ぎ木装置における掻上げ装置
CN109156194A (zh) 一种梨树种植用防断枝掉落的剪枝装置

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20120201