NL1039121C2 - Stabiel meubelstuk. - Google Patents

Stabiel meubelstuk. Download PDF

Info

Publication number
NL1039121C2
NL1039121C2 NL1039121A NL1039121A NL1039121C2 NL 1039121 C2 NL1039121 C2 NL 1039121C2 NL 1039121 A NL1039121 A NL 1039121A NL 1039121 A NL1039121 A NL 1039121A NL 1039121 C2 NL1039121 C2 NL 1039121C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
legs
furniture
piece
cams
stable
Prior art date
Application number
NL1039121A
Other languages
English (en)
Inventor
Geurt Jan Hendrik Vleemingh
Original Assignee
Invend V O F
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Invend V O F filed Critical Invend V O F
Priority to NL1039121A priority Critical patent/NL1039121C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1039121C2 publication Critical patent/NL1039121C2/nl

Links

Landscapes

  • Tables And Desks Characterized By Structural Shape (AREA)

Description

Stabiel meubelstuk
De onderhavige uitvinding betreft een onderstel voor een meubelstuk met vier of meer poten welk onderstel middelen omvat die voorkomen dat het meubelstuk kan wiebelen 5 wanneer deze op een niet vlakke ondergrond wordt geplaatst.
Het probleem van wiebelende meubelstukken met vier of meer poten, waaronder tafels en stoelen, is alom bekend en zorgt voor veel ergernis. De meest bekende voorbeelden zijn de tafels welke op terrassen staan. Het is inherent aan terrassen dat de ondergrond 10 vaak oneffen is. De vloer van terrassen omvat dikwijls klinkers of terrastegels welke in zand zijn gelegd. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor oneffenheden, waaronder bij voorbeeld het verzakken van delen van een terras door het plaatselijk inklinken van het zand waarop het terras is gelegd, onderlinge verschillen in de maatvoering van klinkers of terrastegels en slordig gelegde terrassen.
15 Wat de oorzaak ook moge zijn, de gevolgen in de vorm van het wiebelen van tafels worden altijd als onplezierig ervaren. Uiteraard kan ervoor worden gekozen een tafel te gebruiken welke slechts drie poten heeft en dientengevolge altijd stabiel kan staan. Zeker wanneer een iets grotere tafel gewenst is, heeft het voorzien van de tafel van slechts drie poten nadelen voor de stabiliteit. Zo kan bij voorbeeld het op een hoek van 20 een grotere tafel met slechts drie poten uitoefenen van een naar beneden gerichte kracht eenvoudig leiden tot het kantelen van de tafel. De octrooiaanvraag WO 2007/041725 Al beschrijft een tafel met paarsgewijs ten opzichte van elkaar roteerbare poten welke een gedeeltelijke oplossing biedt. Die oplossing vertrouwt op een wrijvingselement dat, nadat alle poten eenmaal op de grond rusten, de rotatiemogelijkheden van de poten 25 bemoeilijkt, doch niet voorkomt.
De onderhavige uitvinding verschaft een oplossing welke ervoor zorgt dat een meubelstuk met vier of meer poten, bij voorbeeld een tafel of een stoel, op een niet vlakke ondergrond altijd stabiel staat. In de verdere beschrijving beperken de 30 uitvoeringsvoorbeelden zich eenvoudigheidshalve tot een tafel. De uitvinding heeft echter nadrukkelijk ook betrekking op andere meubelstukken, waaronder stoelen en andere zitmeubels.
1039121 2
De uitvinding zal nu worden toegelicht aan de hand van een drietal figuren.
Fig. 1 is een perspectivisch vooraanzicht van een tafel met een onderstel volgens de vinding; 5 Fig. 2 is een vooraanzicht van een deel van het onderstel van de in fig. 1 getoonde tafel; Fig. 3 is een bovenaanzicht van een deel van het onderstel van de in fig. 1 getoonde tafel.
Fig. 1 toont een uitvoeringsvoorbeeld van een tafel met een onderstel volgens de 10 onderhavige uitvinding, waarbij de in fig. 1 voorste twee poten geïntegreerd zijn in een eerste element 1 en de in fig. 1 achterste twee poten geïntegreerd zijn in een tweede element 2.
Voorts omvat de tafel ten minste één op de poten opgestelde staander 3 en ten minste één tafelblad. De staander 3 omvat in dit uitvoeringsvoorbeeld een ronde buis welke 15 aan de onderzijde een sleuf omvat waarin de elementen 1 en 2 zijn opgenomen. In het in fig. 1 getoonde uitvoeringsvoorbeeld is de buis door middel van bij voorbeeld een las star verbonden met het element 2. Element 1 is door middel van een bout beweegbaar verbonden met het samenstel omvattende element 2 en 3. De uitvinding voorziet er echter ook in dat element 1 star verbonden kan zijn met de staander 3 en dat element 2 20 beweegbaar verbonden is met het samenstel omvattende element 1 en 3.
Fig. 2 toont een vooraanzicht van een centraal deel van het in fig. 1 getoonde onderstel volgens de uitvinding. Daarbij is te zien dat het eerste element 1 twee althans nagenoeg symmetrisch ten opzichte van het midden van het element 1 gepositioneerde gebogen sleufgaten omvat, waarbij een eerste sleufgat 4 zich links van het midden van element 1 25 bevindt en het tweede sleufgat 5 zich rechts van het midden van het element 1 bevindt. In het eerste sleufgat 4 is een eerste nok 6 ingebracht en in het tweede sleufgat 5 een tweede nok 7 welke nokken star zijn bevestigd aan het tweede element 2 dat zich in deze figuur achter het eerste element 1 bevindt. Tevens toont fig. 2 de bout welke element 1 beweegbaar in de sleuf van de staander 3 opsluit.
30 Fig. 3 toont een bovenaanzicht van het centrale gedeelte van het onderstel waarbij de positionering van de aan het tweede element 2 bevestigde nokken 6 en 7 duidelijk 3 zichtbaar is en waarbij ook duidelijk te zien is dat de eerste nok 6 door het sleufgat 4 van element 1 en de tweede nok 7 door het sleufgat 5 van element 1 steekt.
Het element 1 kan in beperkte mate om de bout 8 in een althans nagenoeg haaks op de lengteas van de bout gelegen vlak draaien ten opzichte van het samenstel van het 5 element 2 en de staander 3. De uitvinding voorziet erin dat het element 1 voldoende kan draaien om ervoor te zorgen dat op elke bij voorbeeld voor een terras normaliter denkbare mate van oneffenheid alle vier poten van de tafel contact kunnen maken met de terrasvloer. Zonder verdere maatregelen te treffen zou de tafel echter niet stabiel staan daar het element 1 bij het belasten van het tafelblad eenvoudig zou kunnen 10 verdraaien.
Zoals uit het bovenaanzicht in fig. 3 kan worden opgemaakt, is er sprake van enige ruimte tussen element 1 en element 2. Deze ruimte geeft element 1 de vrijheid om in een althans nagenoeg haaks op dit deel van het element staande richting enigszins te kantelen. Door de vorm van de elementen en de positionering van de poten van de tafel 15 ten opzichte van het middengedeelte van de elementen 1 en 2 zal element 1 bij het neerzetten van de tafel zodanig kantelen dat het element 1 met de bovenrand in de richting van element 2 beweegt. Door bij het neerzetten de tafel eerst met de twee poten van het tweede element 2 op de grond te plaatsen en de poten van het element 1 pas daarna neer te zetten, zal het nog vrij hangende element 1 bij het raken van de grond 20 eerst om de bout 8 draaien totdat de beide poten van dit element op de grond staan. Vervolgens zal zodra de persoon die de tafel plaatst de tafel loslaat het element 1 kantelen, waarbij de in een wigvorm gepositioneerde nokken 6 en7 klem worden gezet in de sleufgaten 4 en 5. De daarbij optredende frictie tussen de nokken en de randen van de sleufgaten is in voorkeursuitvoeringen van de tafel voldoende hoog om bij het 25 vervolgens belasten van de tafel, bij voorbeeld door het op het tafelblad plaatsen van zware voorwerpen, te verhinderen dat het element 1 ten opzichte van het element 2 van positie kan veranderen.
Indien deze tafel daarna weer wordt opgetild zal het element 1 terugkantelen en kan het element dan ook weer vrij roteren, binnen de beperkte grenzen. Als bij het vervolgens 30 weer op een andere plaats, met een andere mate en aard van oneffenheid van de bodem, neerzetten van de tafel de eerder genoemde volgorde van het neerzetten van de poten 4 wordt gehanteerd, zal de tafel ook op die plaats weer stabiel met vier poten op de grond staan.
Het onderstel van de tafel volgens de uitvinding of delen van dat onderstel kunnen 5 worden vervaardigd uit vele soorten materialen, waaronder kunststof, aluminium, staal en roestvast staal, zoals bij voorbeeld rvs type 304 of 316.
In deze beschrijving en in de figuren zijn slechts uitvoeringsvoorbeelden van de tafel volgens de uitvinding aan de orde gekomen welke vier poten omvatten. De tafel volgens de vinding kan echter ook meer dan vier poten omvatten.
10
De in de beschrijving besproken en in de figuren getoonde uitvoeringsvoorbeelden van een tafel volgens de vinding zijn slechts enkele van de vele binnen het kader van de vinding mogelijke uitvoeringsvormen en dienen derhalve als niet-limitatief te worden beschouwd.
15 20 25 30 1039121

Claims (4)

1. Een meubelstuk welk op vrijwel elke ondergrond stabiel kan staan, met het kenmerk, dat het meubelstuk ten minste vier poten omvat waarbij de eerste 5 twee poten een integraal deel zijn van of star verbonden zijn met een eerste element (1) en de tweede twee poten een integraal deel zijn van of star verbonden zijn met een tweede element (2) en waarbij het eerste element (1) ten minste twee sleufgaten (4,5) omvat en het tweede element ten minste twee nokken (6,7) omvat welke nokken aangrijpen in de sleufgaten (4,5) waarbij de 10 nokken elk afzonderlijk of in combinatie een wig omvatten.
2. Meubelstuk volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het eerste element (1) kan roteren en kan kantelen ten opzichte van het tweede element (2).
3. Meubelstuk volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de lengteas van de sleufgaten (4,5) een gebogen lijn omvat.
4. Meubelstuk volgens één of meer der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het meubelstuk een tafel omvat. 20 25 30 1 0 3 9 1 L\
NL1039121A 2011-10-21 2011-10-21 Stabiel meubelstuk. NL1039121C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1039121A NL1039121C2 (nl) 2011-10-21 2011-10-21 Stabiel meubelstuk.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1039121 2011-10-21
NL1039121A NL1039121C2 (nl) 2011-10-21 2011-10-21 Stabiel meubelstuk.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1039121C2 true NL1039121C2 (nl) 2013-04-23

Family

ID=48986302

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1039121A NL1039121C2 (nl) 2011-10-21 2011-10-21 Stabiel meubelstuk.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1039121C2 (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8356953B2 (en) Rotary fitting for a corner cupboard
NL1039121C2 (nl) Stabiel meubelstuk.
NL1040552C2 (nl) Stabiel meubelstuk.
NL1039704C2 (nl) Stabiel meubelstuk.
EP3141152B1 (fr) Table amovible à encombrement réduit, notamment pour véhicule ferroviaire
US20120048153A1 (en) Table with stabiliser
US8973308B1 (en) Folding swivel seat and table
JP6207040B1 (ja) 仕切り装置
JP2017079879A (ja) 椅子
WO2010092262A1 (fr) Table à rallonges rabattables
WO2019152250A2 (en) Vertical support bracket for self-leveling devices
FR3066897B1 (fr) Chaise possedant des moyens anti-basculement
NL1039678C2 (nl) Ergonomische tablethouder.
EP2498648B1 (fr) Presentoir a geometrie variable evolutive
US20220064944A1 (en) Portable Counter Partition System
EP1616501B1 (fr) Mobilier de bureau comportant des piètements à configuration multiple
FR3066686B1 (fr) Dispositif d’appui assis-debout et poste de travail manuel equipe de celui-ci
NL1027312C1 (nl) Schooltafel.
US414987A (en) Easel
JP6712852B2 (ja) 机付き椅子及び机付き椅子とテーブルのセット
US246628A (en) Music-stand
BE1024633A1 (nl) Stapelbare tafel met geïntegreerde zitplaatsen
FR2750837A1 (fr) Table composee de quatre pieds assembles deux par deux par des traverses eventuellement reglables avec articulation verticale entre ces traverses d'assemblage et comportant deux ou plusieurs niveaux de pose du ou des plateaux
FR2990609A1 (fr) Meuble comprenant un plateau dote d'un pietement comprenant des roues utilisees pour le deplacement.
FR3087327B1 (fr) Chaise configuree pour prendre appui sur table

Legal Events

Date Code Title Description
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20150501