NL1031430C2 - Voedselverpakkingskuip. - Google Patents

Voedselverpakkingskuip. Download PDF

Info

Publication number
NL1031430C2
NL1031430C2 NL1031430A NL1031430A NL1031430C2 NL 1031430 C2 NL1031430 C2 NL 1031430C2 NL 1031430 A NL1031430 A NL 1031430A NL 1031430 A NL1031430 A NL 1031430A NL 1031430 C2 NL1031430 C2 NL 1031430C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
ribs
food packaging
side wall
tub
packaging tub
Prior art date
Application number
NL1031430A
Other languages
English (en)
Inventor
Ziet Af Van Tenaamstelling
Original Assignee
Rpc Bebo Nederland
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rpc Bebo Nederland filed Critical Rpc Bebo Nederland
Priority to NL1031430A priority Critical patent/NL1031430C2/nl
Priority to PCT/NL2007/000085 priority patent/WO2007108678A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1031430C2 publication Critical patent/NL1031430C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D1/00Containers having bodies formed in one piece, e.g. by casting metallic material, by moulding plastics, by blowing vitreous material, by throwing ceramic material, by moulding pulped fibrous material, by deep-drawing operations performed on sheet material
    • B65D1/22Boxes or like containers with side walls of substantial depth for enclosing contents
    • B65D1/26Thin-walled containers, e.g. formed by deep-drawing operations
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D1/00Containers having bodies formed in one piece, e.g. by casting metallic material, by moulding plastics, by blowing vitreous material, by throwing ceramic material, by moulding pulped fibrous material, by deep-drawing operations performed on sheet material
    • B65D1/40Details of walls
    • B65D1/42Reinforcing or strengthening parts or members

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Containers Having Bodies Formed In One Piece (AREA)

Description

Korte aanduiding: Voedselverpakkingskuip
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een voedselverpakkingskuip omvattende een opening met een openingsrand; 5 een bodem met een bodemrand; een zijwand aansluitend op de openingsrand en de bodemrand omvattende een in de richting van de bodemrand convergerend zijwandgedeelte; en ribben ter versteviging van de zijwand.
Uit de stand van de techniek is een dergelijke 10 voedselverpakkingskuip bekend. Deze bekende voedselverpakkingskuip wordt in de handel gebruikt voor het verpakken van verse stukjes ananas.
De voedselverpakkingskuip heeft een opening met een cirkelvormige openingsrand en een bodem met een cirkelvormige 15 bodemrand. Direct onder de openingsrand is over de volledige omtrek een stapelrand voorzien. De stapelrand wordt gevormd door een verbreding in de zijwand. De verbreding is licht conisch gevormd en is convergerend in de richting naar de openingsrand toe. Met behulp van de stapelrand onder de openingsrand kunnen lege 20 voedselverpakkingskuipen op een gedefinieerde wijze gestapeld worden zonder dat de voedselverpakkingskuipen in elkaar vastklemmen. De cirkelvormige bodemrand heeft een kleinere diameter dan de cirkelvormige openingsrand. De zijwand is onder de stapelrand over het geheel convergerend naar de bodemrand toe en omvat nabij de 25 bodemrand een sterker convergerend zijwandgedeelte dat bolvormig is.
Op de zijwand zijn piooivormige ribben aangebracht, die de zijwand verstevigen. De piooivormige ribben bevinden zich in het sterker convergerend zijwandgedeelte en vinden hun oorsprong op de bodemrand. De piooivormige ribben zijn naar de openingsrand gericht 30 en strekken zich verticaal uit tot ongeveer halverwege de zijwand.
De ribben vormen een plooi doordat zij aan de onderzijde breed gevormd zijn en geleidelijk smaller worden in een richting naar de openingsrand toe. Daarbij steken de ribben nabij de bodemrand meer naar binnen toe dan verder van de bodemrand af.
35 Verder heeft de bodem van de voedselverpakkingskuip een bolvormig vlak dat naar binnen ligt.
103M30- - 2 -
Gezien de toepassing van de voedselverpakkingskuip is het belangrijk dat de voedselverpakkingskuip voldoende stijfheid heeft.
De bekende voedselverpakkingskuip wordt ingezet voor het verpakken van verse producten zoals fruit. Om het fruit te conserveren wordt 5 het fruit in de voedselverpakkingskuip gesteriliseerd. Bij het steriliseren worden voedselverpakkingskuipen met inhoud door een zone geleid waar een temperatuur heerst van ongeveer 80° tot 100°C.
De voedselverpakkingskuipen worden onder omstandigheden met een dergelijke hoge temperatuur afgesloten met een folie. Hierna koelt 10 de voedselverpakkingskuip met inhoud af tot kamertemperatuur.
Het afkoelen vanaf de hoge temperatuur stelt specifieke eisen aan de voedselverpakkingskuip. De voedselverpakkingskuip moet bestand zijn tegen het drukverschil dat optreedt tijdens het afkoelen. Door het afkoelen ontstaat in de voedselverpakkingskuip 15 een onderdruk waardoor bijvoorbeeld de zijwand van de voedselverpakkingskuip zou kunnen indeuken. Dit is ongewenst. Het ontwerp van de bekende voedselverpakkingskuip is dan ook zodanig dat ongewenst vervormen voorkomen wordt. Hiertoe zijn bijvoorbeeld de piooivormige ribben aangebracht op het sterker convergerende 20 bolvormige gedeelte van de zijwand.
In een stapeling van gevulde voedselverpakkingskuipen wordt de voedselverpakkingskuip verder belast met een drukbelasting op de openingsrand. De zijwand van de voedselverpakkingskuip moet bestand zijn tegen knikken. De krachten die ingeleid worden via de 25 openingsrand resulteren in reactiekrachten op de bodemrand. Omdat de bodemrand een kleinere diameter heeft resulteren de krachten op de openingsrand en de bodemrand in een moment op de zijwand. Hierdoor is met name het sterker naar de bodem toe convergerende zijwandgedeelte gevoelig voor knik.
30 Om de houdbaarheid van de verse producten in de voedselverpakkingskuip te verbeteren is de voedselverpakkingskuip vervaardigd uit een meerlaagse folie. De folie omvat een laag plastic materiaal, dat geschikt is voor het verpakken van voedsel, bijvoorbeeld polypropyleen (PP) en een laag die slecht 35 zuurstofdoorlatend is, bijvoorbeeld ethyleenvinylacetaat- vinylalcohol (EVOH). De meerlaagse folie die gebruikt wordt voor het vervaardigen van de bekende voedselverpakkingskuip heeft een dikte - 3 - van ten minste 1400 pm. Ook de dikte van het materiaal draagt bij aan de stijfheid van de voedselverpakkingskuip.
Nadelig aan de bekende voedselverpakkingskuip is dat er een aanzienlijke hoeveelheid materiaal nodig is om een voldoende stevige 5 voedselverpakkingskuip te verkrijgen. De gebruikte hoeveelheid materiaal is in belangrijke mate bepalend voor de kostprijs van de voedselverpakkingskuip. Daarnaast is het gebruikte materiaal voor de voedselverpakkingskuip belastend voor het milieu.
Doel van de onderhavige uitvinding is om ten minste één van de 10 bovengenoemde nadelen ten minste gedeeltelijk te ondervangen, dan wel om een bruikbaar alternatief te verschaffen. In het bijzonder heeft de uitvinding tot doel om een voedselverpakkingskuip te verschaffen, waarbij bespaard wordt op de hoeveelheid gebruikt materiaal om op deze wijze de kostprijs en de belasting voor het 15 milieu te verlagen.
Dit doel wordt bereikt met een voedselverpakkingskuip zoals gedefinieerd in conclusie 1. De voedselverpakkingskuip omvat een opening met een openingsrand, een bodem met een bodemrand en een zijwand die op de openingsrand en de bodemrand aansluit en die in de 20 richting van de bodemrand een convergerend zijwandgedeelte omvat. Verder omvat de voedselverpakkingskuip ribben ter versteviging van de zijwand.
Kenmerkend voor de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding is dat ten minste twee ribben ten minste gedeeltelijk in tangentiële 25 richting afgebogen zijn, waarbij de genoemde ribben ten opzichte van elkaar in tegengestelde richtingen afgebogen zijn.
Een hartlijn door de opening en de bodem definieert de axiale richting. De zijwand strekt zich met een bepaalde omtrek uit rondom de axiale hartlijn. De genoemde tangentiële richting komt overeen 30 met de omtreksrichting. De voedselverpakkingskuip kan bijvoorbeeld een patroon van ribben omvatten met zowel ribben met kromming alsook ribben zonder kromming. De ribben kunnen over de gehele lengte of een gedeelte van de lengte van de rib afgebogen zijn.
Doordat ten minste twee van de ribben afgebogen zijn 35 verschaffen deze ribben meer stijfheid aan de zijwand. Meerdere ribben werken samen wanneer een belasting werkt op de zijwand. De afgebogen ribben spreiden zich ten opzichte van niet afbuigende - 4 - ribben uit over een groter gedeelte van de zijwand, zodat de zijwand over een groter oppervlak versterkt wordt.
De stijfheid van de voedselverpakkingskuip wordt bepaald door de vorm alsook door de materiaaldikte. Bij voorkeur is de 5 voedselverpakkingskuip door warmvervormen vervaardigd. Hierdoor zijn de ribben in de zijwand opgenomen en heeft de zijwand een in hoofdzaak uniforme wanddikte verkregen. Nu de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding een hogere stijfheid heeft gekregen door de . vorm kan op de benodigde hoeveelheid materiaal voor het vervaardigen 10 van de voedselverpakkingskuip bespaard worden. Hiermee voldoet de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding met minder materiaal toch aan de eisen die gesteld worden met betrekking tot de stijfheid. Gebleken is dat de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding vergeleken met de bekende voedselverpakkingskuip met een 15 meerlaagse folie met een dikte van ten minste 1200μπ\ in plaats van ten minste 1400μπι vervaardigd kan worden, hetgeen een aanzienlijke materiaalbesparing en derhalve een aanzienlijke kostenbesparing met zich mee brengt.
Bij voorkeur zijn direct naast elkaar gepositioneerde ribben op 20 de zijwand in tangentiële richting ten minste gedeeltelijk naar elkaar toe gebogen. Door de krachten die werken op de voedselverpakkingskuip bij het stapelen van gevulde voedselverpakkingskuipen en door de heersende onderdruk binnen de voedselverpakkingskuip wordt de zijwand belast. De aangebrachte 25 ribben bieden versteviging om de werkende kracht te weerstaan. Wanneer naast elkaar gelegen ribben in tangentiële richting naar elkaar toegebogen zijn, zullen de ribben samenwerken en een weerstand bieden tegen een belasting op de zijwand van de voedselverpakkingskuip. Met name het sterker convergerend 30 zijwandgedeelte is in aanzienlijke mate te verstevigen wanneer de ribben in tangentiële richting naar elkaar toebuigen. De zijwand kan hierdoor een hogere kracht weerstaan in vergelijking met niet-tangentieel naar elkaar toegebogen ribben voordat de zijwand indeukt als gevolg van bijvoorbeeld een onderdruk binnen de 35 voedselverpakkingskuip.
In een voorkeursuitvoeringsvorm hebben ten minste twee van de afgebogen ribben een zodanige lengte en kromming dat zij elkaar plaatselijk raken. Doordat deze ribben elkaar, bijvoorbeeld op de - 5 - uiteinden naar de openingsrand toe plaatselijk raken ontstaat er een bepaald verband tussen de ribben, hetgeen de stijfheid van de zijwand verhoogt- De verschafte verhoogde stijfheid leidt tot een materiaalbesparing. Bovendien heeft de zijwand een verhoogde 5 stij fheid ten opzichte van de bodem, zodat vervormingen eerder door de bodem opgenomen zullen worden. Hierdoor blijft de voedselverpakkingskuip langer vormstabiel.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm zijn ten minste twee van de ribben in de tangentiële richting zodanig over de zijwand 10 afgebogen, dat deze ribben elkaar ten minste eenmaal kruisen. Door het kruisen van de ribben ontstaat er over de zijwand een verder verband tussen de verschillende ribben. Met voordeel worden hierdoor plaatselijke belastingen op de voedselverpakkingskuip, die op de zijwand werken door meerdere ribben opgevangen. De belastingen 15 worden verdeeld over meerdere ribben.
Om ervoor te zorgen dat de zijwand over de volledige omtrek gelijkmatig verstevigd wordt, zijn bij voorkeur ten minste acht afgebogen ribben gelijkmatig over de omtrek van de zijwand verdeeld. Deze ribben bevinden zich bij voorkeur nabij de bodemrand, omdat met 20 name het zijwandgedeelte dat zich nabij de bodemrand bevindt door sterker convergeren gevoelig is om uit te knikken. De uiteinden van de ribben liggen regelmatig verdeeld over de omtrek, bijvoorbeeld om de 45° bij een cirkelvormige bodemrand. Hiermee wordt voorkomen dat in de zijwand en met name in het sterker convergerend 25 zijwandgedeelte zwakke plekken ontstaan.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding omvat de voedselverpakkingskuip een stapelrand. De afgebogen ribben strekken zich uit vanaf de bodemrand tot in hoofdzaak aan de stapelrand die 30 nabij de openingsrand gepositioneerd is. Met voordeel wordt door de ribben die zich vanaf de bodemrand tot aan de stapelrand over de gehele zijwand uitstrekken de gehele zijwand verstevigd.
Bij een verdere voorkeursuitvoeringsvorm zijn de afgebogen ribben ten opzichte van de zijwand naar buiten gelegen. Doordat de 35 ribben naar buiten liggen, wordt een grotere weerstand geboden tegen krachten die de zijwand naar binnen willen drukken. Dergelijke krachten treden bijvoorbeeld op door de heersende onderdruk in een afgekoelde voedselverpakkingskuip of door onderdruk in de - 6 - voedselverpakkingskuip door transport per vliegtuig. Bovendien verschaffen de naar buiten gerichte ribben meer weerstand tegen een drukbelasting op de openingsrand van de voedselverpakkingskuip door bijvoorbeeld het stapelen van gevulde voedselverpakkingen. Door het 5 naar buiten gekeerd zijn van de ribben zullen de drukkrachten met name over de ribben in plaats van over de tussen de ribben gelegen zijwandgedeelten worden doorgeleid. Hierdoor dragen de ribben : substantieel meer bij in het weerstaan van een drukbelasting op de openingsrand. Door de extra stijfheid die de voedselverpakkingskuip 10 heeft gekregen door het naar buiten liggen van de ribben kan de voedselverpakkingskuip met minder materiaal vervaardigd worden om toch aan de eisen te voldoen die gesteld worden aan dergelijke voedselverpakkingskuipen.
Bij voorkeur zijn de ribben piooivormig, waarbij de ribben 15 nabij de bodemrand breed zijn en taps toelopen in de richting naar de openingsrand. Hierdoor wordt door de grotere breedte van de piooivormige rib extra stijfheid geboden op plaatsen waar de zijwand zwaarder belast wordt, bijvoorbeeld nabij de bodemrand in een sterker convergerend zijwandgedeelte.
20 De piooivormige ribben laten zich kenmerken door de aanwezigheid van een vouwrand. De vouwrand is in hoofdzaak gelegen in het midden van de piooivormige rib. Door de aanwezigheid van de vouwrand verkrijgt de rib een verhoogde stijfheid. Het naar de bodemrand gekeerde uiteinde van de piooivormige rib heeft een 25 breedte van bijvoorbeeld ten hoogste 3 mm, waarbij de breedte van de piooivormige rib langs de vouwrand in een richting naar de openingsrand afneemt.
Met behulp van een eindige elementen methode is berekend dat de theoretische kniklast is verhoogd van 168N naar 224N en knik pas 30 optreedt bij een theoretisch onderdruk van 0.30bar in plaats van 0.27bar bij een voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding in vergelijking tot de bekende voedselverpakkingskuip met een gelijke materiaaldikte en met niet afbuigende naar binnen liggende ribben zoals eerder beschreven. Aldus is gebleken dat bij gelijke 35 materiaaldikte de theoretische kniklast met ongeveer 30% verhoogd is en dat de toegestane theoretische onderdruk met ongeveer 10% gestegen is.
- 7 -
Door de verstevigingen in de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding is het mogelijk om op de hoeveelheid materiaal, die benodigd, is voor het vervaardigen te besparen waardoor de kostprijs van de voedselverpakkingskuip daalt en het milieu minder belast 5 wordt. Het is gebleken dat materiaalbesparingen van 5% tot 30% door de genomen maatregelen mogelijk zijn.
Verdere voorkeursuitvoeringsvormen zijn vastgelegd in de overige onderconclusies.
De uitvinding zal nader worden toegelicht aan de hand van bij-10 gevoegde tekeningen die een praktische uitvoering van de uitvinding geven, maar niet mogen worden beschouwd in beperkende zin, waarin: fig. 1 een onderaanzicht van een voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding toont; fig. 2 in een onderverdeling 2a tot en met 2f in een uitslag 15 van de zijwand van een voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding verschillende patronen van ribben toont; fig. 3 een zijaanzicht van de voedselverpakkingskuip toont, waarbij de ribben over een gedeelte van de zijwand een versteviging vormen; en 20 fig. 4 een zijaanzicht van de voedselverpakkingskuip toont volgens de voorkeursuitvoeringsvorm volgens de uitvinding.
Fig. 1 toont een onderaanzicht van de voedselverpakkingskuip 10 volgens de uitvinding. De voedselverpakkingskuip heeft een cirkelvormige openingsrand la. De openingsrand la heeft een grotere 25 diameter dan de bodemrand 2a. De openingsrand heeft een diameter die ligt tussen de 70 mm en 100 mm. In een projectie op een vlak door de openingsrand la ligt de bodemrand 2a binnen en in hoofdzaak parallel aan de openingsrand la. Verder heeft de voedselverpakkingskuip 10 een zijwand 4 met plaatselijk een verbreding, waardoor een 30 stapelrand 3 gevormd wordt. De stapelrand 3 bevindt zich nabij de openingsrand la.
In de zijwand 4 zijn ten minste acht ribben 5 voorzien die zich uitstrekken vanaf de bodemrand 2a tot aan de stapelrand 3. De acht ribben 5 zijn met een gelijkmatige afstand verdeeld langs de 35 bodemrand 2a. Rekening houdend met toleranties op de maatvoering voor het vervaardigen is de hoek α tussen twee opeenvolgende ribben 5 bij een achtvoudige verdeling ten minste 40° en ten hoogste 50°.
De zijwand 4 wordt door de ten minste acht ribben 5 langs de omtrek .-8- gelijkmatig verstevigd, zodat er geen zwakke plekken overblijven in de zijwand 4.
De ribben 5 zijn piooivormig gevormd. Dit betekent dat de ribben nabij de bodemrand 2a breed zijn en taps toelopen in de 5 richting naar de stapelrand 3. De piooivormige ribben 5 omvatten een scherpe hoek 5a die een vouwrand vormt. De scherpe hoek 5a geeft de piooivormige rib extra stijfheid.
Fig.. 1 toont dat ten minste één rib 5 nabij de bodemrand 2a ten minste 3mm naar buiten steekt ten opzichte van de zijwand. Het 10 uitsteken neemt geleidelijk af in een richting naar de openingsrand la. Aangezien de voedselverpakkingskuip nabij de bodemrand 2a het meest gevoelig is voor vervormen wordt de voedselverpakkingskuip nabij de bodemrand 2a door de plaatselijk verder uitstekende ribben 5 meer verstevigd.
15 De ribben 5 zijn ten opzichte van de zijwand 4 naar buiten gelegen, zodat zij meer stijfheid verschaffen ten opzichte van naar binnen gekeerde ribben. De verhoogde stijfheid door de vormgeving van de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding laat een kleinere materiaaldikte toe. Dit resulteert in een 20 voedselverpakkingskuip die is vervaardigd met minder materiaal en die toch aan de eisen met betrekking tot de belastbaarheid voldoet.
Fig. 2 toont aan de hand van de onderverdeling 2a tot en met 2f verschillende patronen van ribben in een uitslag van de zijwand van een voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding. De ribben buigen 25 af in een tangentiële richting.
Fig. 2a toont een uitslag van de zijwand van de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding. Schetsmatig zijn de gekromde ribben 5 aangegeven, waarbij de ribben een enkele kromming hebben en naar elkaar toe afbuigen in een tangentiële richting.
30 Gemeten langs de bodemrand 2a bevindt zich tussen de uiteinden van de ribben een afstand 'a' en een afstand 'b' . De afstand 'a' is ten minste een factor twee groter dan de afstand 'b'. Ter plaatse van de gestreepte lijn gaat de zijwand in de richting van de bodemrand 2a over in een sterker convergerend zijwandgedeelte. De ribben 5 zijn 35 aangebracht op dit sterker convergerende zijwandgedeelte, omdat dit zijwandgedeelte het meest gevoelig is voor vervorming.
Fig. 2b toont in een uitslag van de zijwand dat naast elkaar gelegen ribben ten opzichte van elkaar in tegengestelde richting - 9 _ afgebogen zijn. Vanaf de bodemrand 2a zijn de ribben naar de openingsrand la gericht, waarbij een gedeelte naar het uiteinde van de ribben 5 tangentieel afbuigt. Doordat de ribben 5 uitwaaieren in tegenovergestelde tangentiele richtingen vertonen de ribben een 5 V-vorm. In het convergerende zijwandgedeelte zou het oppervlak van de zijwand tussen zich slechts verticaal uitstrekkende ribben in de axiale richting naar de openingsrand la toe steeds groter worden. Door de V-vorm van de ribben wordt het oppervlak van de zijwand 4 tussen naast elkaar gelegen ribben verkleind, hetgeen resulteert in 10 een versteviging van de zijwand.
Fig. 2c toont een uitslag van een voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding, waarbij ribben in de zijwand 4 zijn gelegen en tangentieel afbuigen. De naburige ribben 5 zijn spiegelbeeldig ten opzichte van elkaar gepositioneerd langs de bodemrand. De ribben 15 5 omvatten een eerste kromming 5b, zodanig dat de ribben 5 naar elkaar toe afbuigen en samenwerken wanneer een kracht wordt doorgeleid. Na een tweede kromming 5c strekken de ribben zich verder uit over de zijwand 4. Van de dubbele kromming is met name de eerste kromming 5b effectief voor het verstevigen van de zijwand 4.
20 Fig. 2d toont schematisch in een uitslag een uitvoeringsvorm van de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding, waarbij de ribben 5 zich uitstrekken vanaf de bodemrand 2a tot aan de stapelrand 3. De ribben komen noch bij de bodemrand noch bij de stapelrand met elkaar iri contact. Doordat de ribben 5 zich in 25 hoofdzaak over de gehele zijwand uitstrekken en doordat de ribben naar buiten gekeerd zijn, wordt in deze uitvoeringsvorm van de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding reeds een aanzienlijke versteviging bereikt, waardoor de voedselverpakkingskuip met minder materiaal vervaardigd kan worden en toch aan de vereisten met 30 betrekking tot de optredende belastingen blijft voldoen.
Fig. 2e toont schematisch in een uitslag van de voedselverpakkingskuip een verdere versteviging vergeleken met de getoonde voedselverpakkingskuip in fig. 2c. Fig. 2e toont dat naburige ribben 5 nabij de bodemrand elkaar raken. Twee ribben 5 op 35 de zijwand 4 komen nabij de bodemrand 2a samen, zodanig dat de twee ribben samen een V-vorm insluiten. Bovendien komen de ribben 5 samen ter hoogte van de etapelrand 3. Doordat de ribben elkaar raken, - 10 - onstaat er een verband tussen de verschillende ribben. Dit zorgt voor een verdere versteviging van de zijwand.
In de uitslag van de zijwand van fig. 2f kruisen twee direct naast elkaar gelegen ribben 5 elkaar ten minste eenmaal. Door het 5 kruisen van de ribben 5 wordt de zijwand 4 verder opgedeeld in zijwandgedeelten. Het verder opdelen van de zijwand 4 heeft tot gevolg dat de kleinere ontstane zijwandgedeelten een hogere weerstand bieden tegen een onderdruk die binnen de voedselverpakkingskuip heerst.
10 Het getoonde verband tussen de ribben in fig. 2e en 2f doet denken aan de gotische bouwstijl, waarbij spitsbogen en kruisgewelven kenmerkend zijn voor de bouwwerken. De hier in fig. 2e en 2f getoonde spitsbogen en kruisingen van ribben zorgen voor een versteviging van de zijwand 4 van de voedselverpakkingskuip.
15 Fig. 2g toont in een uitslag van de zijwand van de voedselverpakkingskuip een patroon van ribben, waarbij de ribben 5 elkaar ten minste tweemaal kruisen. Hierdoor is op de zijwand een fijnmazig verband ontstaan van ribben. De zijwand 4 is opgedeeld in kleinere zijwandgedeelten, zodat het met name een verhoogde 20 weerstand biedt tegen een heersende onderdruk in de voedselverpakkingskuip.
Fig. 3 toont schematisch in een zijaanzicht van de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding hoe de ribben 5 zijn aangebracht in het sterker convergerende zijwandgedeelte 4a in het 25 ondergelegen deel van de voedselverpakkingskuip. Bij een drukbelasting in een richting parallel aan de hartlijn van de voedselverpakkingskuip zullen reactiekrachten werken op de bodemrand 2a, waardoor er een moment zal gaan werken op het sterker convergerende zijwandgedeelte 4a. Hierdoor is met name het 30. zijwandgedeelte 4a gevoelig voor uitknikken. Het zijwandgedeelte 4a is bolvormig uitgevoerd, hetgeen reeds een verbeterd stijfheid verschaft vergeleken met een louter conisch zijwandgedeelte. Het uitknikken wordt tevens tegengegaan door een patroon van ribben 5 zoals getoond in fig. 3. Naburige ribben 5 kruisen elkaar en raken 35 op de uiteinden aan verder gelegen ribben. Hierdoor is een verband ontstaan tussen de ribben en wordt het sterk convergerende zijwandgedeelte 4a opgedeeld in kleinere zijwandvlakken. De kleinere zijwandvlakken zijn minder gevoelig voor vervormen wanneer de - 11 - voedselverpakkingskuip met een drukkracht belast wordt. De gestreepte lijn in fig. 3 markeert de cirkelvormige overgangsrand van het licht conische zijwandgedeelte 4b naar het bolvormige zijwandgedeelte 4a. Het sterker convergerend zijwandgedeelte sluit 5 aan op de bodemrand 2a. De mate van convergeren kan worden aangeduid door de tophoek van een denkbeeldige conus door de bodemrand 2a en de cirkelvormige overgangsrand. Hier omvat het sterker convergerende zijwandgedeelte een tophoek van ten minste 30°.
Een bijkomstig voordeel is dat het zijwandgedeelte 4b boven de 10 cirkelvormige overgangsrand in hoofdzaak vlak blijft. Het vlakke licht conisch verlopende zijwandgedeelte 4b verschaft een ruimte die geschikt is voor bijvoorbeeld het aanbrengen van een etiket of merkreliëf. Opgemerkt wordt dat een aangebracht reliëf in het zijwandgedeelte 4b tevens bijdraagt aan een verhoogde stijfheid.
15 De aangebrachte ribben 5 verschaffen de voedselverpakkingskuip meer stijfheid, zodat met minder materiaal een voedselverpakkingskuip vervaardigd kan worden die voldoet aan de eisen die gesteld worden in verband met de verschillende belastingssituaties.
20 Fig. 4 toont in een zijaanzicht de voorkeursuitvoeringsvorm van de voedselverpakkingskuip 10 volgens de uitvinding, in de voorkeursuitvoeringsvorm zijn veel van de reeds beschreven verstevigingsmaatregelen gecombineerd in één voedselverpakkingskuip. Over de gehele zijwand 4 tussen de bodemrand 2a en de stapelrand 3 25 zijn ribben aangebracht. De ribben 5 strekken zich uit vanaf de bodemrand 2a tot aan de stapelrand 3, waarbij de ribben 5 nabij de bodemrand 2a breed zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld ten hoogste 3 mm waarbij de breedte afneemt in een richting naar de stapelrand 3 toe. De ribben 5 zijn ten opzichte van de zijwand 4 naar buiten gekeerd. 30 De ribben 5 steken nabij de bodemrand 2a ten minste 3 mm naar buiten uit, waarbij het uitsteken van de rib geleidelijk afneemt in een richting naar de openingsrand. Hierdoor leveren de ribben 5 een vergrote weerstand ten opzichte van naar binnen gekeerde ribben wanneer er een onderdruk optreedt binnen de voedselverpakkingskuip. 35 De ribben 5 van de voedselverpakkingskuip vormen een bepaald patroon. In het patroon kruisen naburige ribben elkaar twee maal, zodat de zijwand 4 wordt opgedeeld in zijwandvlakken. Deze. zijwandvlakken leveren door hun omlijsting van gedeelten van ribben - 12 - 5 een verhoogde stijfheid aan de gehele zijwand 4. De uiteinden van de naburige ribben 5 komen nabij de bodemrand 2a bij elkaar.
Hierdoor zijn V-vormige ribben verkregen. De verschillende maatregelen die genomen zijn om de zijwand 4 te versterken 5 resulteren in een aanzienlijke besparing op de hoeveelheid materiaal waaruit de voedselverpakkingskuip vervaardigd wordt.
De voedselverpakkingskuip wordt gebruikt voor het verpakken van verse producten. Hiertoe wordt bij de vervaardiging door warmvervormen gebruik gemaakt van bij voorkeur een transparante 10 meerlaagse folie, waarbij een binnen gelegen laag folie een barrière vormt voor zuurstof. De meerlaagse folie heeft ten minste drie lagen, waarvan een binnen gelegen folielaag slecht zuurstofdoorlatend is, hetgeen de houdbaarheid van de verse producten verhoogd. Bijzonder geschikt als zuurstofbarrièrelaag is 15 een folie uit ethyleenvinylacetaat-vinylalcohol (EVOH). Een geschikte meerlaagse folie wordt verkregen door de zuurstofbarrièrelaag te combineren met lagen uit polypropyleen (PP). De verkregen voedselverpakkingskuip kan worden gevuld met voedsel en worden afgedekt met een folie of als alternatief met een deksel.
20 Het is gebleken dat de voedselverpakkingskuip zoals getoond in fig. 4 door de verkregen stevigere vorm vervaardigd kan worden met een meerlaagse foliedikte van ten minste ΙΟΟΟμπι, bij voorkeur ten minste 12Q0pm in plaats van de meerlaagse foliedikte van ten miste 1400μιη die nodig was voor de vervaardiging van de eerder beschreven 25 voedselverpakkingskuip uit de stand van de techniek. Door de, besparing op het materiaal wordt een economisch voordeel behaald en is een milieuvriendelijke voedselverpakkingskuip verkregen.
Daarnaast is het patroon van ribben zoals getoond in fig. 4 voordelig wannéér in de voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding 30 ananas wordt verpakt omdat het patroon van ribben doet denken aan het iiiterlijk van een ananas.
Naast de in de figuren getoonde uitvoeringsvormen volgens de uitvinding zijn vele varianten mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld meerdere ribben worden toegepast, waardoor een meer fijnmaziger 35 patroon op de zijwand ontstaat. Ook kunnen naast de ribben verdere vervormingen en hoeken in de zijwand zijn aangebracht ter versteviging van de zijwand. Zo kunnen bijvoorbeeld bolvormige indrukkingen of merknamen in reliëf in de zijwand worden ' - 13 - aangebracht, hetgeen bijdraagt aan de stijfheid van de voedselverpakkingskuip. Ook kan plaatselijk meer materiaal zijn toegevoegd om de voedselverpakkingskuip plaatselijk te verstevigen.
Ook kan in een variant het patroon van ribben zijn aangebracht 5 op de zijwand van een voedselverpakkingskuip met een ovale of organische gevormde openingsrand.
Aldus is een voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding verkregen, die geschikt is om te worden toegepast onder omstandigheden, waarbij er een onderdruk ontstaat binnen de 10 voedselverpakkingskuip door het steriliseren of door luchttransport of waarbij door bijvoorbeeld het stapelen een drukbelasting ontstaat . . op de openingsrand. De verkregen voedselverpakkingskuip volgens de uitvinding heeft door het doelmatig aanbrengen van ribben op de zijwand een zodanige door de vorm verhoogde stijfheid verkregen dat 15 bespaard kan worden op de hoeveelheid materiaal, die nodig is om de voedselverpakkingskuip te vervaardigen. Hierdoor is een economisch voordelige en milieuvriendelijke voedselverpakkingskuip verkregen.
'11031430-

Claims (15)

1. Voedselverpakkingskuip (10) omvattende: een opening (1) met een openingsrand (la); 5. een bodem (2) met een bodemrand (2a) ; - een zijwand (4) aansluitend op de openingsrand (la) en de bodemrand (2a) omvattende een in de richting van de bodemrand (2a) convergerend zijwandgedeelte; - ribben ter versteviging van de zijwand (4), 10 met het kenmerk, dat ten minste twee van de ribben (5) ten minste gedeeltelijk in tangentiële richting afgëbogen zijn, waarbij de genoemde ribben (5) ten opzichte van elkaar in tegengestelde richtingen afgebogen zijn.
2. Voedselverpakkingskuip (10) volgens conclusie 1, waarbij de genoemde ribben (5) direct naast elkaar gepositioneerd zijn en ten minste gedeeltelijk naar elkaar zijn toegebogen.
3. Voedselverpakkingskuip (10) volgens conclusie 1 of 2, waarbij de 20 genoemde ribben (5) elkaar plaatselijk raken.
4. Voedselverpakkingskuip (10) volgens conclusie 3, waarbij de . genoemde ribben (5) elkaar ten minste eenmaal kruisen.
5. Voedselverpakkingskuip (10) volgens conclusie 3 of 4, waarbij de genoemde ribben (5) samenkomen, zodanig dat ze samen een V-vorm insluiten.
6. Voedselverpakkingskuip (10) volgens één van de voorgaande 30 conclusies, waarbij ten minste acht in tangentiele richting afgebogen ribben (5) gelijkmatig over de omtrek van de zijwand (4) verdeeld zijn.
7. Voedselverpakkingskuip (10) volgens één van de voorgaande 35 conclusies, waarbij in de zijwand (4) een stapelrand (3) voorzien is, die gelegen is nabij de openingsrand, waarbij de genoemde ribben (5) zich uitstrekken vanaf de bodemrand (2a) tot in hoofdzaak aan de stapelrand (3). 110314 30- * - 15 - *
8. Voedselverpakkingskuip (10) volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij ten minste éé van de genoemde ribben (5) ten opzichte van de zijwand (4) naar buiten gelegen zijn. 5
9. Voedselverpakkingskuip (10) volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij het naar buiten uitsteken van ten minste één van de genoemde ribben (5) geleidelijk afneemt in de richting naar de openingsrand (la). 10
10. Voedselverpakkingskuip (10) volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de breedte van ten minste één van de genoemde ribben (5) geleidelijk afneemt in de richting naar de openingsrand (la) .
11. Voedselverpakkingskuip (10) volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij ten minste één van de genoemde ribben (5) een vouwrand omvat.
12. Voedselverpakkingskuip (10) volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de zijwand (4) ten minste drie lagen omvat, waarbij een binnen gelegen laag een zuurstofbarrièrelaag is.
13. Voedselverpakkingskuip (10) volgens conclusie 12, waarbij de 25 zuurstofbarrièrelaag EVOH is.
14. Voedselverpakkingskuip (10) volgens één van de voorgaande conclusies gevuld met voedsel en afgedekt met een folie of deksel.
15. Grootverpakking omvattende een stapeling van voedselverpakkings- kuipen volgens één van de voorgaande conclusies. 1031430-
NL1031430A 2006-03-23 2006-03-23 Voedselverpakkingskuip. NL1031430C2 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1031430A NL1031430C2 (nl) 2006-03-23 2006-03-23 Voedselverpakkingskuip.
PCT/NL2007/000085 WO2007108678A1 (en) 2006-03-23 2007-03-23 Food packaging tub

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1031430A NL1031430C2 (nl) 2006-03-23 2006-03-23 Voedselverpakkingskuip.
NL1031430 2006-03-23

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1031430C2 true NL1031430C2 (nl) 2007-09-25

Family

ID=37309338

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1031430A NL1031430C2 (nl) 2006-03-23 2006-03-23 Voedselverpakkingskuip.

Country Status (2)

Country Link
NL (1) NL1031430C2 (nl)
WO (1) WO2007108678A1 (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102012103082B4 (de) * 2012-04-11 2014-11-27 Knauer Holding Gmbh & Co. Kg Aus Kunststoff gespritztes, mittels eines IML-Verfahrens hergestelltesBehältnis
JP6139964B2 (ja) * 2013-05-07 2017-05-31 株式会社エフピコ 包装用容器
FR3057547A1 (fr) * 2016-10-14 2018-04-20 Frugam Sas Procede de conditionnement de denrees perissables tels des fruits et emballage ainsi obtenu

Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL6403706A (nl) * 1963-04-12 1964-10-13
DE2046958A1 (de) * 1970-06-01 1971-12-16 Conlor Molding Systems Ltd Mit Spritzguß hergestellter becherförmiger Gegenstand
FR2147341A1 (nl) * 1971-07-28 1973-03-09 Schmalbach Lubeca
US4890757A (en) * 1987-02-11 1990-01-02 Robbins Edward S Iii Ribbed container with closure
FR2706856A1 (en) * 1993-06-25 1994-12-30 Euro Production Sa Process for lengthening the storage period of meat packaged in a moulded expanded polystyrene container and container for making use of the process
DE19717403A1 (de) * 1997-04-24 1998-10-29 Bosch Gmbh Robert Becherförmiger Behälter aus Kunststoff
US20030094393A1 (en) * 2001-11-16 2003-05-22 Southwest Agri-Plastics, Inc. Stackable and nestable container
US20030209556A1 (en) * 2002-04-18 2003-11-13 Heleno Gruber Introduced in disposable cup

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3483908A (en) * 1968-01-08 1969-12-16 Monsanto Co Container having discharging means

Patent Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL6403706A (nl) * 1963-04-12 1964-10-13
DE2046958A1 (de) * 1970-06-01 1971-12-16 Conlor Molding Systems Ltd Mit Spritzguß hergestellter becherförmiger Gegenstand
FR2147341A1 (nl) * 1971-07-28 1973-03-09 Schmalbach Lubeca
US4890757A (en) * 1987-02-11 1990-01-02 Robbins Edward S Iii Ribbed container with closure
FR2706856A1 (en) * 1993-06-25 1994-12-30 Euro Production Sa Process for lengthening the storage period of meat packaged in a moulded expanded polystyrene container and container for making use of the process
DE19717403A1 (de) * 1997-04-24 1998-10-29 Bosch Gmbh Robert Becherförmiger Behälter aus Kunststoff
US20030094393A1 (en) * 2001-11-16 2003-05-22 Southwest Agri-Plastics, Inc. Stackable and nestable container
US20030209556A1 (en) * 2002-04-18 2003-11-13 Heleno Gruber Introduced in disposable cup

Also Published As

Publication number Publication date
WO2007108678A1 (en) 2007-09-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
USRE49917E1 (en) Slipsheet, divider sheet and method for making the same
US6179203B1 (en) Selectively reinforced multi-ply food container
JP5736039B2 (ja) 注入可能な食品のための密封パッケージ及び注入可能な食品のための密封パッケージを製造するための包装材料
US7767049B2 (en) Multi-layered container having interrupted corrugated insulating liner
JP5467607B2 (ja) 多層紙材、その形成方法、及び、三次元容器を獲得する方法
US7661579B2 (en) Packaging container, and method and apparatus for making same
CA2360145A1 (en) Deep dish disposable container
NL1031430C2 (nl) Voedselverpakkingskuip.
MX2010012258A (es) Empaque para alimentos.
US11840368B2 (en) Meat tray
GB2125725A (en) Deep-drawn conical plastcis container and method of making
CA2416972A1 (en) Disposable food container with a linear sidewall profile and an arcuate outer flange
US20080054060A1 (en) Methods for creating multi-walled containers and articles produced there from
EP0502175A1 (en) Improved forming of pressed trays
WO2009131496A1 (en) Inside creasing on a packaging laminate, a packaging container made from the packaging laminate, and a method for producing the packaging laminate
US20210155368A1 (en) Reinforced paperboard tray, method for manufacturing a reinforced paperboard tray, and method for using a paperboard tray
JP2023129620A (ja) マルチパーツコンテナのための相互接続手段
US6004251A (en) Plastic sheets with scoring lines
CN112424074B (zh) 用于生产包装材料的方法
KR20160008518A (ko) 스코어형 중간체 및 이로부터 물품과 조성물을 생산하기 위한 방법 및 장치
JPH08253271A (ja) パーティション付き板紙食品容器
EP4335771A1 (en) Tray for packaging fresh food, particularly food capable of releasing liquids
EP4056368B1 (en) Food container
JP7158181B2 (ja) 角形ボトル
CN218086556U (zh) 坯件和使用坯件制造的包装

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20091001