NL1023287C2 - Inrichting voor het kweken van mosselen. - Google Patents

Inrichting voor het kweken van mosselen. Download PDF

Info

Publication number
NL1023287C2
NL1023287C2 NL1023287A NL1023287A NL1023287C2 NL 1023287 C2 NL1023287 C2 NL 1023287C2 NL 1023287 A NL1023287 A NL 1023287A NL 1023287 A NL1023287 A NL 1023287A NL 1023287 C2 NL1023287 C2 NL 1023287C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
mussel
mussels
weight
brood
float
Prior art date
Application number
NL1023287A
Other languages
English (en)
Inventor
Pieter Nicolaas Buizer
Original Assignee
Pieter Nicolaas Buizer
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pieter Nicolaas Buizer filed Critical Pieter Nicolaas Buizer
Priority to NL1023287A priority Critical patent/NL1023287C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1023287C2 publication Critical patent/NL1023287C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/50Culture of aquatic animals of shellfish
    • A01K61/54Culture of aquatic animals of shellfish of bivalves, e.g. oysters or mussels
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/80Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in fisheries management
    • Y02A40/81Aquaculture, e.g. of fish

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

INRICHTING VOOR HET KWEKEN VAN MOSSELEN
De vinding betreft een inrichting waarmee mosselbroed en mosselen in open zee kunnen worden gekweekt en vormt tevens het uitgangspunt voor het procesmatig oogsten van 5 mosselen en mosselbroed.
Mosselen worden in Nederland gekweekt op de bodem en in hangcultuur. Dit vindt plaats in min of meer beschutte gebieden, zoals de Wadden, Oosterschelde en in havenachtige estuaria. Voor zowel de bodem- als voor de hangcultuur wordt jong kweekmateriaal gebruikt van mosselbroed dat geoogst wordt uit de natuurlijke wateren.
10 In het voorjaar worden de percelen opnieuw afgebakend, in mei wordt er, met behulp van sleepnetten, mosselbroed gevangen en uitgezaaid over de percelen. In juli begint het oogsten van de mosselen die zijn uitgezaaid in (het) vorige seizoen(en). Soms wordt het broed enkele malen opnieuw opgevist en weer opnieuw uitgezaaid. Het oogsten gaat snel, want in enkele dagen kan een kweker tienduizenden kilo’s mosselen van de percelen halen. Alle mosselen 15 gaan naar Zeeland waar ze geveild en vervolgens verwaterd, dat wil zeggen, zandvrij en schoon gemaakt worden. De handelaren verzorgen de verwatering, de verpakking en de verkoop. In de winter wordt er aan de schepen indien nodig onderhoud gepleegd. Over een geheel jaar gezien wordt er slechts enkele maanden intensief gewerkt.
20 De genoemde kweek- en vangstmethode, waarbij op de bodem wordt gekweekt, is niet erg arbeidsintensief; er wordt namelijk gebruik gemaakt van bestaande visserijtechnieken. Een groot probleem is echter dat de opbrengst van mosselkweek op de bodem afhankelijk is van de weersomstandigheden en het perceel waarop gekweekt wordt. Bij storm kan er veel verloren gaan. Het dichtslibben van het perceel door faeces van de mossel en/of slib en zand van buiten 25 het perceel vertraagt de groei of brengt schade aan het bestand. Dan is er de predatie door bodemdieren. Hierdoor gaat eveneens een deel van de oogst verloren. Daarenboven is de broedval grillig. De factoren die hierbij een rol spelen zijn wel bekend maar niet of nauwelijks te beïnvloeden, laat staan beheersbaar. Er gaat dan ook veel mosselbroed verloren door predatie en verstikking op de zeebodem. Samenvattend levert de bodemcultuur in volume of wel 30 kilogrammen bij lange niet op wat verwacht mag worden in vergelijking met wat er is uitgezaaid. Bovendien zijn de beschikbare arealen bezet en nieuwe toetreders hebben weinig kans, of moeten zich inkopen.
Bij de hangcultuur worden mosselen aan vrij hangend touwen gekweekt die beneden aan een 35 ton zijn bevestigd. Om het mosselbroed aan te brengen wordt er een cilindervormig net om het touw aangebracht en vervolgens afgevuld met mosselbroed. Het kweken volgens de hangcultuur heeft als nadeel dat het een beschut areaal nodig heeft. Tevens is deze methode I 2 I arbeidsintensiever in vergelijking met de bodem kweekmethode. Ook hier is de opbrengst per I areaal uiteraard afhankelijkheid van het mosselbroed, maar daar staat tegenover dat de mossel I schoner is, er weinig of geen predatie plaatsvindt en de kweektijd relatief kort is.
I 5 Uit de octrooiliteratuur is een aantal alternatieven bekend, zoals bijvoorbeeld de Japanse I vinding die wordt beschreven in het octrooischrift JP 9070235 waarbij het kunstmatig verzameld I broed aangebracht wordt op een touw van 1 -5 mm diameter. Het touw met het zo aangebrachte I broed wordt om een dikker touw geslagen en aan een vlot gehangen om het broed te laten I volgroeien. Deze methode is niet geschikt voor open zee en is tamelijk arbeidsintensief.
I 10 Een andere vinding die wordt beschreven in het Australische octrooidocument AU 18964/63 I maakt gebruik van een drijver die is voorzien van ankerlijnen naar de zeebodem. Aan de drijver I hangen de kweeksubstraten. De drijver wordt door de ankerlijnen op een zodanige diepte gehouden dat de drijver en de kweek niet aan de golfslag onderhevig is. Deze kweekmethode is bedoeld voor open zee en het oogsten van de mosselen met deze constructie is niet bepaald I 15 gemakkelijk.
I Een soortgelijke vinding wordt vermeld in de Franse octrooipublicatie FR 7102214. Hier wordt I melding gemaakt van een optrekbaar, drijvend rek voor het kweken van mosselen in diep water.
Hoewel de methode een inrichting beoogt die goedkoop is, is deze oplossing moeilijk I hanteerbaar en niet geschikt voor het procesmatig oogsten.
20 I De onderhavige vinding wordt hierna nader beschreven en tracht de genoemde nadelen op te heffen die aan de huidige kweekmethoden verbonden zijn. Aan de hand van de volgende I figuren zal de vinding uitgebreider worden toegelicht.
I 25 Figuur 1 laat een schematische voorstelling zien van een enkele eenheid uit de totale inrichting.
Figuur 2 laat een voorbeeld zien van een samenstelling van eenheden en de koppeling aan elkaar en de verankering aan de zeebodem.
De vinding bestaat uit een zwevende, zich net aan het wateroppervlak 6 bevindende eenheid 30 voor het kweken van mosselbroed en/of mosselen in open zee. De eenheid kan een uitvoeringsvorm hebben zoals bijvoorbeeld een cilindrische dobber waarvan alleen het puntje H boven het wateroppervlak 6 uitsteekt. Dggenheid dient ais substraat voor het kweken van H mosselen. Een aantal eenheden kan aan elkaar gekpppeid worden en verankerd zijn, via een I drijver, aan de zeebodem en vormt op die manier een mosselkwekerij die geschikt is voor 35 open zee.
Een eenheid bestaat uit een paal 1 met daaronder een gewicht 5 zodanig bevestigd dat de paal zich verticaal in het water bevindt. De paal 1 is tevens voorzien van een speciale inrichting in de vorm van een collector of hechttouw(en) 2 jp de mossellarven, ook wel broed genoemd I te vangen en van een net of gaas 3 eventueel in de vorm van een cilinder om het kweekgoed tegen afvallen te beschermen. De paal 1 kan van massief materiaal zijn vervaardigd of in principe van elk materiaal waarvan de soortelijke massa lager is dan dat van (zee)water. In een andere uitvoeringsvorm kan de paal 1 hol zijn en gemaakt van elk materiaal mits voorzien van 5 compartimenten met drijfmiddelen voor het drijvende houden en van gewichten 5 om de paal verticaal te stellen.
Om de paal 1 verticaal in het water te houden en op diepte in te stellen is de paal 1 aan de onderzijde voorzien van het gewicht 5. Gewicht 5 kan eveneens met behulp van een lijn, een stok of een staaf bevestigd kan zijn aan paal 1. Het dynamisch gedrag van de unit 10 vertoont in open zee overeenkomst met een (vis)dobber.
De verankering van een enkele eenheid of een aantal gekoppelde eenheden bestaat uit een drijver 7 die via een ketting 8 aan een gewicht 9, zoals bijvoorbeeld een scheepsanker met de zeebodem verbonden is. In figuur 2 is een versie weergegeven waar de palen 1 met de koppeltouwen 4 tussen twee verankerde drijvers 7 aan de kettingen 8 gekoppeld zijn. De pdlen 15 1 kunnen ook direct aan de bodem zijn verankerd middels een gewicht of scheepsanker.

Claims (8)

1 .Een inrichting voor het kweken van mosselen in de vorm van een paal, met het kenmerk dat deze voorzien is van een gewicht waardoor hij rechtstandig in het water zwevend blijft hangen. 5
2. Een inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk dat, de paal is voorzien is van een collectortouw ofwel een hechttouw waarmee de mossellarven en/of het mosselbroed (in)gevangen kan worden.
3. Een inrichting volgens conclusie 1 en 2, met het kenmerk dat, de paal is voorzien van een net I om de mosselen of het mosselbroed tegen afvallen te beschermen.
4. Een inrichting volgens conclusie 1-3, met het kenmerk dat, de paal direct aan de zeebodem I kan worden verankerd.
5. Een inrichting volgens conclusie 1- 3, met het kenmerk dat, een aantal palen met een I koppeltouw met elkaar verbonden kan worden.
6. Een inrichting volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat, een I 15 samenstel van gekoppelde palen aan een verankeringsvoorziening wordt bevestigd.
7. Een inrichting volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat, de verankering bestaat uit een drijver die zich op het wateroppervlak bevindt en via een ketting en een gewicht aan de zeebodem verankerd is.
8. Een mosselkwekerij, die bestaat uit meerdere inrichtingen volgens de voorgaande 20 conclusies, met het kenmerk dat, deze aan elkaar gekoppeld zijn en aan een zijde of beide zijden van de keten worden verankerd.
NL1023287A 2003-04-28 2003-04-28 Inrichting voor het kweken van mosselen. NL1023287C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1023287A NL1023287C2 (nl) 2003-04-28 2003-04-28 Inrichting voor het kweken van mosselen.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1023287A NL1023287C2 (nl) 2003-04-28 2003-04-28 Inrichting voor het kweken van mosselen.
NL1023287 2003-04-28

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1023287C2 true NL1023287C2 (nl) 2004-11-01

Family

ID=33550399

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1023287A NL1023287C2 (nl) 2003-04-28 2003-04-28 Inrichting voor het kweken van mosselen.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1023287C2 (nl)

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2002712A1 (en) 2007-06-13 2008-12-17 Deceuninck NV Mussel float
FR2930707A1 (fr) * 2008-05-05 2009-11-06 Sangosse Sa De Support d'appat pour cultures et elevages immerges, appat et utilisations
CN102835363A (zh) * 2012-08-24 2012-12-26 李三川 一种捕捉河蚌的工具
CN105994197A (zh) * 2016-06-16 2016-10-12 嵊泗县景晟贻贝产业发展有限公司 厚壳贻贝剥落机

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2307465A1 (fr) * 1975-04-15 1976-11-12 Bouye Guy Dispositifs pour la mytiliculture
FR2347877A2 (fr) * 1976-04-12 1977-11-10 Bouye Guy Elements amovibles pour la mytiliculture
FR2589323A1 (fr) * 1985-11-04 1987-05-07 Gilbert Jacques Procede d'obtention de naissain de coquillages et support pour la mise en oeuvre de ce procede
FR2613186A1 (fr) * 1987-04-03 1988-10-07 Grall Henri Dispositif capteur de naissain
US4950104A (en) * 1987-04-07 1990-08-21 Rodolphe Streichenberger Artificial substrates for marine biomass enhancement and wave energy absorption

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2307465A1 (fr) * 1975-04-15 1976-11-12 Bouye Guy Dispositifs pour la mytiliculture
FR2347877A2 (fr) * 1976-04-12 1977-11-10 Bouye Guy Elements amovibles pour la mytiliculture
FR2589323A1 (fr) * 1985-11-04 1987-05-07 Gilbert Jacques Procede d'obtention de naissain de coquillages et support pour la mise en oeuvre de ce procede
FR2613186A1 (fr) * 1987-04-03 1988-10-07 Grall Henri Dispositif capteur de naissain
US4950104A (en) * 1987-04-07 1990-08-21 Rodolphe Streichenberger Artificial substrates for marine biomass enhancement and wave energy absorption

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2002712A1 (en) 2007-06-13 2008-12-17 Deceuninck NV Mussel float
BE1017648A3 (nl) * 2007-06-13 2009-03-03 Deceuninck Nv Mosseldobber.
FR2930707A1 (fr) * 2008-05-05 2009-11-06 Sangosse Sa De Support d'appat pour cultures et elevages immerges, appat et utilisations
CN102835363A (zh) * 2012-08-24 2012-12-26 李三川 一种捕捉河蚌的工具
CN105994197A (zh) * 2016-06-16 2016-10-12 嵊泗县景晟贻贝产业发展有限公司 厚壳贻贝剥落机

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Matthiessen Oyster culture
AU2015224108B2 (en) Method of culturing organism to be cultured, and culturing facility
Keyes et al. Capturing birds with mist nets: a review
Ghulam Kibria et al. Diversity of selective and non-selective fishing gear and their impact on inland fisheries in Bangladesh
KR101540892B1 (ko) 수심 조절형 새꼬막 채묘틀
Chakravartty et al. Different types of fishing gears used by the fishermen in Nalbari district of Assam
JP2013158318A (ja) 貝類の養殖装置
NL1023287C2 (nl) Inrichting voor het kweken van mosselen.
Prasad et al. Few indigenous traditional fishing method of Faizabad district of eastern Uttar Pradesh, India
Prou et al. The French mussel industry: present status and perspectives
Kamara Preliminary studies to culture mangrove oysters, Crassostrea tulipa, in Sierra Leone
Solomon et al. Ecological consequences of oysters culture: A review
Eyo et al. Fishing gears and fishing methods
Srivastava et al. Fishing methods in streams of the Kumaon Himalayan region of India
CN104221972A (zh) 一种树形人工鱼礁
Aypa Mussel culture
Lutz et al. Mussel aquaculture in marine and estuarine environments throughout the world
Baruah Indigenous bamboo-made fishing implements of Assam
KR102311181B1 (ko) 개체굴 양식장치
Bernáth et al. Wagtails (Aves: Motacillidae) as insect indicators on plastic sheets attracting polarotactic aquatic insects
Appukuttan et al. Culture of brown mussel at Vizhinjam
Nayar et al. Technology of mussel farming
Morse et al. Eastern oyster production in Maine: A basic review
Nayar et al. Oyster culture at Tuticorin
Victor et al. Pearl oyster spat collection

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20071101