NL1022900C2 - Meerlaagse spiegel voor een luminescerende inrichting en werkwijze voor de vervaardiging daarvan. - Google Patents

Meerlaagse spiegel voor een luminescerende inrichting en werkwijze voor de vervaardiging daarvan. Download PDF

Info

Publication number
NL1022900C2
NL1022900C2 NL1022900A NL1022900A NL1022900C2 NL 1022900 C2 NL1022900 C2 NL 1022900C2 NL 1022900 A NL1022900 A NL 1022900A NL 1022900 A NL1022900 A NL 1022900A NL 1022900 C2 NL1022900 C2 NL 1022900C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
layer
luminescent device
mirror
layer mirror
microcavity structure
Prior art date
Application number
NL1022900A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1022900A1 (nl
Inventor
Tung-Kuei Lu
Wei-Hsiang Wang
Original Assignee
Ritek Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ritek Corp filed Critical Ritek Corp
Publication of NL1022900A1 publication Critical patent/NL1022900A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1022900C2 publication Critical patent/NL1022900C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H10SEMICONDUCTOR DEVICES; ELECTRIC SOLID-STATE DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H10KORGANIC ELECTRIC SOLID-STATE DEVICES
    • H10K50/00Organic light-emitting devices
    • H10K50/80Constructional details
    • H10K50/85Arrangements for extracting light from the devices
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B5/00Optical elements other than lenses
    • G02B5/08Mirrors
    • G02B5/0816Multilayer mirrors, i.e. having two or more reflecting layers
    • G02B5/0825Multilayer mirrors, i.e. having two or more reflecting layers the reflecting layers comprising dielectric materials only
    • G02B5/0833Multilayer mirrors, i.e. having two or more reflecting layers the reflecting layers comprising dielectric materials only comprising inorganic materials only
    • HELECTRICITY
    • H10SEMICONDUCTOR DEVICES; ELECTRIC SOLID-STATE DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H10KORGANIC ELECTRIC SOLID-STATE DEVICES
    • H10K50/00Organic light-emitting devices
    • H10K50/80Constructional details
    • H10K50/85Arrangements for extracting light from the devices
    • H10K50/852Arrangements for extracting light from the devices comprising a resonant cavity structure, e.g. Bragg reflector pair

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Electroluminescent Light Sources (AREA)
  • Optical Elements Other Than Lenses (AREA)

Description

Meerlaagse spiegel voor een luminescerende inrichting en werkwijze voor de vervaardiging daarvan
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING
Gebied van de uitvinding
De uitvinding heeft betrekking op een meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminescen-tie-inrichting en een werkwijze voor het vérvaardigen daarvan. Meer in het bijzonder heeft de onderhavige uitvinding 5 betrekking öp een organische licht emitterende diode (OLED) met een bufferlaag voor het verhogen van de adhesie tussen een meerlaagse spiegel en een substraat om zodoende processen te stabiliseren en het doen barsten of afpellen vanwege een slechte adhesie, te voorkomen.
10
Beschsrijving vaa d© techniek
Organische licht emitterende dioden (OLED) worden geklassificeerd in overeenstemming met het materiaal van de 15 organische luminescerende filnu Een soort is een op moleculen gebaseerd inrichtingssysteem dat gebruik maakt van chromogene organische verbindingen teneinde de organische luminescerende film te maken en het andere type is een op polymeren gebaseerd inrichtingssysteem dat gebruik maakt van geconjugeerde 20 polymeren teneinde de organische luminescerende film te vormen. Omdat het OLED dezelfde kenmerken heeft als een licht emitterende diode (LED), wordt de op moleculen gebaseerde inrichting een klein molecuul OLED (small-mölecule OLED, SMO-LED) genoemd en de op polymeren gebaseerde inrichting wordt 25 een polymere OLED genoemd.
In de grond is de werking van een OLED gelijk aan die van een gebruikelijke halfgeleider LED. Wanneer van buitenaf een spanning wordt aangelegd op de OLED, zullen zowel de elektronen die worden gegenereerd door een kathodelaag als ï 022 9o 0 2 de gaten die worden gegenereerd door een anodelaag, worden verplaatst teneinde een organische luminescerende film te bereiken en deze zullen de film bombarderen en met elkaar combineren teneinde elektriciteit om te zetten in luminositeit.
5 De luminescerende kleur hangt in hoofdzaak af van de fluorescerende aard van de organische luminescerende film» waarbij een kleine hoeveelheid gast luminescerend materiaal wordt gemengd met gastheer luminescerend materiaal teneinde de luminescerende efficiëntie te bevorderen, wat leidt tot lumines-10 cerende kleuren over het gehele spectrum van hét zichtbare licht.
Licht is één vorm van golfenergie. Voor mensen is een optische zenuw ontvankelijk voor rood licht, groen licht en blauw licht en deze drie kleuren kunnen met elkaar worden 15 gemengd teneinde andere kleuren te vormen. Met andere woorden, worden de uitwendige signalen voor rood licht, groen licht en blauw licht gecombineerd door kegels in de retina om andere lichtkleuren die in feite niet bestaan, te vormen.
Voor zichtbaar licht is de golflengte van rood licht ongeveer 20 6000A, de golflengte van groen licht is ongeveer 5500A en de golflengte van blauw licht is ongeveer 4650A. In vergelijking heeft rood licht een grotere golflengte en een kleinere ver- . strooiing, en blauw licht heeft een kleinere golflengte maar een grotere verstrooiing. Overeenkomstig dé aard van de ver-25 schillende golflengtes, heeft een OLED onvoldoende efficiëntie voor een luminescentie.
Teneinde de problemen van anisotroop licht dat door de luminescerende inrichting wordt geëmitteerd, op te lossen, zijn reeds Verscheidene structuren van luminescerende inrich-30 tingen. ontwikkeld. Bijvoorbeeld is een microcaviteitstructuur ontwikkeld teneinde de lichtgolfresónantie van een vooraf bepaalde golflengte in de richting van het oppervlak van de luminescerende inrichting te introduceren en te verbeteren. Ook verschaft, in de microcaviteitstructuur, een meerlaagse spie-35 gel een substraat en een geleidende laag, teneinde een fase-verschuiving te leveren, waardoor een lichtgolfresónantie van een vooraf bepaalde kleur wordt versterkt.
1 022 900 3
Tijdens het proces van de productie worden in het laboratorium echter veel technische problemen tegengekomen. Bijvoorbeeld is de hechting tussen het substraat en de coa-tinglaag van de meerlaagse spiegel slecht, zodanig dat de 5 meerlaagse spiegel makkelijk barst of loslaat van het substraat tijdens opvolgende depositiestappen.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
10 Derhalve is het een doel van de uitvinding om een meerlaagse spiegel te verschaffen voor een microcaviteit-structuur van een luminescerende inrichting alsmede een werkwijze voor het vormen daarvan, waarbij een bufferlaag, zoals een polymeer met een hoge transparantie of een anorganische 15 film met een hoge transparantie, wordt verschaft teneinde de hechting tussen de meerlaagse spiegel en een substraat te verbeteren om zodoende de processen te stabiliseren en barst-vorming en afpeiling te voorkomen.
Teneinde deze en andere doelen te verkrijgen, ver-20 schaft de uitvinding een meerlaagse spiegel voor een microca-viteitstructuur van een luminescerende inrichting en een werkwijze voor het vormen daarvan. Een bufferlaag wordt gevórmd op een transparant substraat van een luminescerende inrichting. Een veelvoud van dunne filmen van verschillende re-25 fractie-indexen wordt door middel van sputtering op de bufferlaag aangebracht teneinde te dienen als meerlaagse spiegel .
BESCHRIJVING VAN Dl TEKENINGEN 30
Voor een beter begrip van de onderhavige uitvinding wordt nu verwezen naar een gedetailleerde beschrijving die in samenhang met de bij gevoegde tekeningen moet worden gelezen.
Fig. 1 is èen dwarsdoorsnede van een gebruikelijke 35 OLED.
Fig. 2 is een dwarsdoorsnede van een meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminesceren- .
102290Q .
4 de inrichting in overeenstemming met de onderhavige uitvinding.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING VAN Dl UITVINDING 5
Fig. 1 is een dwarsdoorsnede van een gebruikelijke OLED. De gebruikelijke OLED omvat een transparant substraat 10 en een microcaviteitstructuur 20 bestaande uit opvolgende deposities van een meerlaagse spiegel 22, een transparante 10 elektrodelaag 23, een luminescerende materiaallaag 24 en een bovenste elektrodelaag 25 op het transparante substraat 10.
Wanneer een biasspanning wordt aangelegd tussen de transparante elektrodelaag 23 en de bovenste elektrodelaag 25 zullen zowel de elektronen die worden gegenereerd door een 15 kathode alsmede de gaten die worden gegenereerd door een anode zich verplaatsen waardoor zij de luminescerende materiaallaag 24 bereiken en vervolgens zullen zij de luminescerende materiaallaag 24 bombarderen en met elkaar combineren om elektriciteit in luminositeit om te zetten. De luminescerende 20 kleur hangt in hoofdzaak af van de fluorescerende aard van de organische luminescerende film, waarbij een kleine hoeveelheid gast luminescerend materiaal wordt gemengd met gastheer luminescerend materiaal om de efficiëntie van de luminescentie te bevorderen, wat leidt tot luminescerende kleuren over 25 het gehele spectrum van het zichtbare licht.
Tussen het transparante substraat 10 en de transparante elektrodelaag 23 omvat de meerlaagse spiegel 22 veel lagen van dunne filmen met verschillende refractie-indexen die direct worden gedeponeerd op het transparante substraat 30 10 door middel van chemische verdamping. In overeenstemming met de dikte en de refractie-index (n) van de dunne film, wordt een faseverschuiving gevormd waardoor resonantie wordt geredupliceerd wanneer licht van een vooraf bepaalde golflengte door de dunne film wordt geleid. De intensiteit van 35 rood, groen of blauw licht uit de OLED wordt daarom verbeterd.
Theoretisch gezien wordt de verbetering van de lichtintensiteit evenredig verhoogd wanneer de lagen van de 1 022 90.0 5 dunne film in de meerlaagse spiegel 22 toenemen. In massaproductie intensiveren de procesproblemen echter wanneer de lagen van de dunne film in de meerlaagse spiegel 22 toenemen, en de kans dat deze loslaten van het transparante substraat 5 10, wordt vergroot. Bovendien heeft een chemische verdamping de nadelen van een lage productiesnelheid, dure faciliteiten en problemen bij het opschalen tot massaproductie. Wanneer een sputteringwerkwijze wordt vervangen door een chemische verdamping wanneer de meerlaagse spiegel 22 wordt gedepo-10 neerd, zullen de faciliteitkosten afnemen en de productiesnelheid toenemen.
Een voorkeursuitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding zal nu worden beschreven onder verwijzing naar fig.
2. In vergelijking met de gebruikelijke OLED zoals die staat 15 getoond in fig. 1, verschaft de onderhavige uitvinding verder èen bufferlaag 21 tussen het transparante substraat 10 en de meerlaagse spiegel 22 van de microcaviteitstructuur 20. Hierna wordt een werkwijze voor het vormen van de meerlaagse spiegel 22 van de microcaviteitstructuur 20 in overeenstem-20 ming met de onderhavige uitvinding beschreven.
Eerst wordt ten minste één bufferlaag 21 gedeponeerd op het transparante substraat 10 met gebruikmaking van een bekleding of een sputtering. De bufferlaag 21 is een polymeer met een hoge transparantie of een anorganische film met een 25 hoge transparantie. Vervolgens worden met. gebruikmaking van sputtering vele lagen van een dunne film met verschillende refractie-indexen gedeponeerd op de bufferlaag .21 om te dienen als een meerlaagse spiegel 22.
Vervolgens worden een transparante elektrodelaag 23,
30 een luminescerende materiaallaag 24 en een metalen reflecterende laag 25 opëenvolgend gedeponeerd op de meerlaagse spiegel 22 teneinde een hoofdstructuur van een luminescerende inrichting, zoals een OLED, te completeren. Het materiaal en de werkwijze met betrekking tot de meerlaagse spiegel 22 staan 35 beschreven in de Amerikaanse octrooien US 5,405,710, ÜS
5,814,416 en US 6,278,236, maar beschrijven niet de doelen en de hoofdpunten van de onderhavige uitvinding.
1.022900 _ ! 6
Het transparante substraat 10 is glas of een transparante kunststof. Bij voorkeur is de transparante substraat 10 een polycarbonaat en de bufferlaag 21 wordt daarop gedeponeerd door middel van een spinbekleding of door sputteren. De 5 bufferlaag 21 is een polymeer met een hoge transparantie of een anorganische film met een hoge transparantie. Op specifieke wijze zijn de lakken van het type SD-101 of het type SD-715, geproduceerd door de firma DIC Company of Japan, getest, teneinde de effecten van de bufferlaag 21, zoals be-10 schreven in de onderhavige uitvinding, te bewijzen.
De meerlaagse spiegel 22 wordt.gevormd door het op herhaaldelijke wijze verdampen of sputteren van dunne filmen met verschillende refractie-indexen op de bufferlaag 21. Bij voorkeur is de oneven gelaagde dunne film (A) SixNy, en de 15 even genummerde dunne filmlaag (B) is Si02· Op alternatieve wijze is de oneven genummerde dunne filmlaag (A) eventueel Si02 en de even genummerde' dunne filmlaag.(B) kan SixNy zijn. (in deze gevallen is x, y = N, waarbij N een natuurlijk getal is). De dikte van elke dunne filmlaag is ongeveer λ/4η, waar-20 bij λ de lichtgolflengte aanduidt en n de refractie-index van de dunne film aanduidt.
De film (A) of (B) zoals hiervoor genoemd, kan worden vervangen door andere materialen, bijvoorbeeld het mengsel ZnS-Si02 of een legering AlTiN (index van ZnS-Si02/AlTiN = 25 2,3/2,0, bij een dikte van 116nm van λ/4 golflengte).
In experimentele resultaten zal de bufferlaag 21 tussen het transparante substraat 10 en de meerlaagse spiegel 22 de adhesie verhogen en de processen stabiliseren. In een tegengesteld experiment met gebruikmaking van een eerste mon-30 ster zonder een bufferlaag en een tweede monster met een bufferlaag, wordt een tape met een hechting van 40 oz/inch2 aangebracht op een meerlaagse spiegel 22 van. het eerste monster en respectievelijk het tweede monster, en vervolgens wordt de tape ér vanaf getrokken om zodoende een adhesietest uit te 35 voeren. De resultaten hiervan staan hieronder in een tabel beschreven.
1022900 7
Lagen van dunne Spiegelstructuur Meerlaagse spiegel Meerlaagse spiegel film in een meer- zonder bufferlaag met een bufferlaag laagse spiegel____ 1 laag_A_100% goedkeuren 100% goedkeuren 2 lagen_A/B_100% goedkeuren 100% goedkeuren 3 lagen_A/B/A_ 100% goedkeuren 100% goedkeuren 4 lagen_A/B/A/B__50% goedkeuren 100% goedkeuren 5 lagen_A/B/A/B/A 50% goedkeuren 100% goedkeuren 6 lagen_A/B/A/B/A/B__50% goedkeuren 100% goedkeuren 7 lagen_A/B/A/B/A/B/A__50% goedkeuren 100% goedkeuren "A" duidt een SixNy film aan, "B" tpont een S1O2 film aan, waarbij de dikte van elk daarvan ongeveer λ/4η is, waar-5 bij λ de lichtgolflengte aanduidt en waarbij n de refractie-index van de dunne film aanduidt.
Hoewel de uitvinding hiervoor is beschreven aan de hand van een voorbeeld en in termen van voorkeursuitvoerings-Vormen, dient te worden begrepen dat de uitvinding niet is 10 beperkt tot de specifiek beschreven voorbeelden. In tegenstelling is het de bedoeling om verschillende modificaties en overeenkomstige opstellingen te beschermen, zoals duidelijk zal zijn aan een deskundige in de techniek. Derhalve dient het bereik van de bij gevoegde conclusies te worden opgevat 15 als de breedste interpretatie om zodoende alle modificaties en overeenkomstige opstellingen té beschermen.
1 022 900

Claims (20)

1. Werkwijze voor het vormen van een meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminesceren-de inrichting, omvattende de stappen van: het vormen van een bufferlaag op een transparant 5 substraat van een luminescerende inrichting; en het sputteren van een veelvoud van dunne filmen van verschillende refractie-indexen op de bufferlaag om te dienen als meerlaagse spiegel,
2. Werkwijze voor het vormen van een meerlaagse 10 spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 1, waarbij de bufferlaag is gevormd op het transparante substraat door middel van bekleding of sputtering, en de hechting bevordert tussen de meerlaagse spiegel en het transparante substraat.
3. Werkwijze voor het vormen van een meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 1, waarbij de bufferlaag een polymeer is met een hoge transparantie, waardoor de hechting tussen de meerlaagse spiegel en het transparante substraat 20 wordt verhoogd.
4. Werkwijze voor het vormen van een meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 1, waarbij de bufferlaag een anorganische film is met een hoge transparantie, waardoor de 25 hechting tussen de meerlaagse spiegel en het transparante substraat wordt verhoogd.
5. Werkwijze voor het vormen van een meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 1, waarbij de stap van het 30 vormen van een meerlaagse spiegel een stap omvat van het sputteren van een S1O2 laag op de bufferlaag.
6. Werkwijze voor het vormen van een meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 1, waarbij de stap van het 35 vormen van de meerlaagse spiegel een stap omvat van het sputteren van een SixNy laag op de bufferlaag. 1 022900
7. Werkwijze voor het vormen van een meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van eèn luminesceren-de inrichting volgens conclusie 1, waarbij de stap van het vormen van de meerlaagse spiegel een stap omvat van het sput- 5 teren van een ZnS-Si02 mengsel op de bufferlaag.
8. Werkwij ze voor het vormen van een meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminesceren-de inrichting volgens conclusie 1, waarbij de stap van het vormen van de meerlaagse spiegel een stap omvat van het sput- 10 teren van een AlTiN legering op de bufferlaag.
9. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 1, waarbij de luminescerende inrichting een organische licht emitterende diode (OLED) is.
10. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstruc tuur van een luminescerende inrichting, omvattende: een transparant substraat; een bufferlaag op het transparante substraat; en een meerlaagse spiegel op de bufferlaag; 20 waarbij de bufferlaag de hechting tussen het transparante substraat en de meerlaagse spiegel verhoogt.
11. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, waarbij de bufferlaag een polymeer met een hoge transparantie 25 is.
12. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstructuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, waarbij de bufferlaag een anorganische film met een hoge transparantie is.
13. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstruc tuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, waarbij de meerlaagse spiegel ten minste twee dunne filmen met verschillende refractie-indexen omvat.
14. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstruc- 35 tuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, waarbij de meerlaagse spiegel een S1O2 laag omvat. ' 1022900
15. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstruc-tuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, waarbij de meerlaagse spiegel een SixNy laag omvat.
16. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstruc-5 tuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, waarbij de meerlaagse spiegel een ZnS-Si02 mengsel omvat.
17. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstruc-tuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, waarbij de meerlaagse spiegel een AlTiN legering omvat.
18. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstruc- tuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, waarbij het transparante substraat glas is.
19. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstruc-tuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, 15 waarbij het transparante substraat polycarbonaat is.
20. Meerlaagse spiegel voor een microcaviteitstruc-tuur van een luminescerende inrichting volgens conclusie 10, waarbij de luminescerende inrichting een organische licht emitterende diode (OLED) is. 1 022 90 0
NL1022900A 2002-03-29 2003-03-12 Meerlaagse spiegel voor een luminescerende inrichting en werkwijze voor de vervaardiging daarvan. NL1022900C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TW91106448 2002-03-29
TW91106448 2002-03-29

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1022900A1 NL1022900A1 (nl) 2003-09-30
NL1022900C2 true NL1022900C2 (nl) 2005-11-11

Family

ID=28451389

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1022900A NL1022900C2 (nl) 2002-03-29 2003-03-12 Meerlaagse spiegel voor een luminescerende inrichting en werkwijze voor de vervaardiging daarvan.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US20030184892A1 (nl)
JP (1) JP2003297571A (nl)
DE (1) DE10310341A1 (nl)
NL (1) NL1022900C2 (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
TW200402012A (en) * 2002-07-23 2004-02-01 Eastman Kodak Co OLED displays with fiber-optic faceplates
KR100601324B1 (ko) 2004-07-27 2006-07-14 엘지전자 주식회사 유기 전계 발광 소자
GB2439356A (en) * 2005-05-25 2007-12-27 Cambridge Display Tech Ltd Organic electroluminescent devices
US7417627B2 (en) * 2004-10-27 2008-08-26 Eastman Kodak Company Sensing display
KR100715500B1 (ko) 2004-11-30 2007-05-07 (주)케이디티 미세공동 유기 발광 소자와 광 여기 발광층을 이용한 광원
CN103824969B (zh) * 2014-03-10 2016-03-23 太原理工大学 具有多层金属复合电极的有机电致发光器件
DE102016101710A1 (de) * 2016-02-01 2017-08-03 Osram Oled Gmbh OLED und Verfahren zur Herstellung einer OLED

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4979802A (en) * 1987-06-04 1990-12-25 Olympus Optical Company Limited Synthetic resin half-mirror
US5674636A (en) * 1994-05-20 1997-10-07 Dodabalapur; Ananth Article comprising a microcavity light source
US5780174A (en) * 1995-10-27 1998-07-14 Kabushiki Kaisha Toyota Chuo Kenkyusho Micro-optical resonator type organic electroluminescent device
US6077569A (en) * 1994-03-03 2000-06-20 Diamonex, Incorporated Highly durable and abrasion-resistant dielectric coatings for lenses
JP2001267074A (ja) * 2000-03-22 2001-09-28 Fuji Photo Film Co Ltd 有機発光素子

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5339198A (en) * 1992-10-16 1994-08-16 The Dow Chemical Company All-polymeric cold mirror
US6114088A (en) * 1999-01-15 2000-09-05 3M Innovative Properties Company Thermal transfer element for forming multilayer devices

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4979802A (en) * 1987-06-04 1990-12-25 Olympus Optical Company Limited Synthetic resin half-mirror
US6077569A (en) * 1994-03-03 2000-06-20 Diamonex, Incorporated Highly durable and abrasion-resistant dielectric coatings for lenses
US5674636A (en) * 1994-05-20 1997-10-07 Dodabalapur; Ananth Article comprising a microcavity light source
US5780174A (en) * 1995-10-27 1998-07-14 Kabushiki Kaisha Toyota Chuo Kenkyusho Micro-optical resonator type organic electroluminescent device
JP2001267074A (ja) * 2000-03-22 2001-09-28 Fuji Photo Film Co Ltd 有機発光素子

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 2000, no. 26 1 July 2002 (2002-07-01) *

Also Published As

Publication number Publication date
NL1022900A1 (nl) 2003-09-30
US20030184892A1 (en) 2003-10-02
DE10310341A1 (de) 2003-10-23
JP2003297571A (ja) 2003-10-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4495978B2 (ja) 有機エレクトロルミネッセンス素子とこの素子を用いた面光源および表示装置
US20100277887A1 (en) Polarized white light emitting diode
CN101019250A (zh) 具有至少一个有机层的顶部发光电致发光元件
US20060145172A1 (en) Light emitting diode with a quasi-omnidirectional reflector
EP1868419A1 (en) Red fluorescence conversion medium, color conversion substrate using same, and light-emitting device
TWI477564B (zh) A polymer pigment material, a color conversion film thereof, and a multi-color light emitting organic EL device
KR20050066970A (ko) 전자발광 장치, 이를 사용하는 면광원 및 디스플레이
CN1961613A (zh) 有机发光器件
TW201039684A (en) Color conversion film and multicolor emission organic EL device including color conversion film
JP4947095B2 (ja) 光取り出し構造体
WO2006095632A1 (ja) エレクトロルミネッセンス素子及び照明装置
WO2006080299A1 (ja) 光機能性膜およびその製造方法
TW200829077A (en) Electroluminescent device and electroluminescent panel
JP2002540458A (ja) 表示装置及びこのような表示装置を製造する方法
US20040166362A1 (en) Color conversion filter substrate, color conversion type multicolor organic EL display having the color conversion filter substrate, and methods of manufacturing these
JP6003892B2 (ja) 面状発光体
JP2000260559A (ja) 光学的素子及び光学的素子用の基体
NL1022900C2 (nl) Meerlaagse spiegel voor een luminescerende inrichting en werkwijze voor de vervaardiging daarvan.
WO2007114256A1 (ja) 有機エレクトロルミネセンス多色ディスプレイパネル
JP2007035313A (ja) 光取出し膜、光取出し膜付き透光体及びエレクトロルミネッセンス素子
TW201208171A (en) Utilizing gradient refractive index films for light extraction and distribution control in OLED
CN101267698A (zh) 有机el器件
JP2005515599A (ja) 有機発光ダイオードおよび該有機発光ダイオードの製造方法
JP2003500799A (ja) 有機発光デバイス
JP2002216962A (ja) 色変換フィルタ基板、および色変換フィルタ基板を具備する色変換カラーディスプレイ

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20050907

PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20081001