NL1015346C2 - Werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker, alsmede een groutanker voor het uitvoeren van deze werkwijze. - Google Patents

Werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker, alsmede een groutanker voor het uitvoeren van deze werkwijze. Download PDF

Info

Publication number
NL1015346C2
NL1015346C2 NL1015346A NL1015346A NL1015346C2 NL 1015346 C2 NL1015346 C2 NL 1015346C2 NL 1015346 A NL1015346 A NL 1015346A NL 1015346 A NL1015346 A NL 1015346A NL 1015346 C2 NL1015346 C2 NL 1015346C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
anchor
free
length
grout
anchor length
Prior art date
Application number
NL1015346A
Other languages
English (en)
Inventor
Dirk Josse Ing Stoop
Original Assignee
Visser & Smit Bouw Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Visser & Smit Bouw Bv filed Critical Visser & Smit Bouw Bv
Priority to NL1015346A priority Critical patent/NL1015346C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1015346C2 publication Critical patent/NL1015346C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/74Means for anchoring structural elements or bulkheads
    • E02D5/76Anchorings for bulkheads or sections thereof in as much as specially adapted therefor
    • E02D5/765Anchorings for bulkheads or sections thereof in as much as specially adapted therefor removable

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Piles And Underground Anchors (AREA)

Description

Werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker, alsmede een groutanker voor het uitvoeren van deze werkwijze.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker.
Ter verankering van bouwwerken, grondkerende wanden en dergelijke constructies wordt tegenwoordig veelvuldig gebruik gemaakt van zogenaamde groutankers. Een 5 dergelijke groutanker bestaat uit een verankeringslengte of prop, die wordt gevormd door een onder hoge druk in een draagkrachtige bodemlaag geïnjecteerd grout- of cementlichaam, en uit een staaf van hoogwaardig staal, de zogenaamde ankerstaaf, die enerzijds is opgenomen in de prop en anderzijds via een ankerkop is verbonden met de te verankeren constructie. Het gedeelte van de ankerstaaf, dat zich uitstrekt tussen de prop en 10 de ankerkop wordt de vrije ankerlengte genoemd en is in het algemeen voorzien van een kunststof omhulling, zodat hiervan geen krachten naar de omgevende grond kunnen worden overgedragen. Als grote ankerkrachten zijn gewenst of als er beperkende werkomstandigheden zijn, wordt in plaats van de genoemde ankerstaaf een zogenaamd kabel- of strenganker gebruikt, dat een aantal strengen omvat, die zijn vervaardigd uit 15 draden van hoogwaardig staal. Een dergelijk strenganker is buigzamer en kan nauwkeuriger worden aangepast aan de gewenste belasting.
Voor het aanbrengen van deze groutankers wordt een holle hoorbuis in de grond geslagen, waarin het groutanker, wordt aangebracht. Hierna wordt de hoorbuis van boven afgesloten met een injectiekap en wordt injectiegrout onder hoge druk hierin geperst. De 20 grout treedt aan de onderkant van de buis naar buiten uit en vormt langs het groutanker de prop in de grond, die na enige tijd verhardt en de verankeringslengte vormt. Na het verharden van de grout wordt de ankerstaaf of het strenganker vastgemaakt aan de ankerkop, die aan de te verankeren constructie is bevestigd, en vervolgens gespannen.
In veel gevallen is het groutanker na het voltooien van de constructie-25 werkzaamheden overbodig geworden en is het gewenst de vrije ankerlengte te verwijderen. Een methode, die tot op heden hiervoor wordt gebruikt is om de vrije ankerlengte nabij de prop te voorzien van een verzwakking, die bijvoorbeeld wordt 101 5346 -2- gevonnd door een plaatselijke verkleining van de diameter. Als men de vrije ankerlengte wil verwijderen wordt een extra trekkracht hierop uitgeoefend, zodanig, dat de vrije ankerlengte ter plaatse van deze verzwakking zal breken. Het nadeel van deze methode is dat de vrije ankerlengte ter plaatse van de verzwakking tenminste voldoende sterk moet 5 zijn om de normale functie hiervan uit te kunnen oefenen. Dit betekent, dat het resterende gedeelte van de vrije ankerlengte in feite overgedimensioneerd moet zijn. Daar een dergelijke vrije ankerlengte is vervaardigd van kostbaar, zeer hoogwaardig staal, gaat dit gepaard met aanzienlijke extra kosten.
De onderhavige uitvinding beoogt nu een werkwijze te verschaffen, waarmee de 10 vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker op eenvoudige en doelmatige wijze kan worden verwijderd, zonder dat de kosten van het groutanker hierdoor buitensporig toenemen en waarbij de constructie niet onnodig zwaar wordt belast.
Deze oogmerken worden volgens de uitvinding bereikt, doordat de vrije ankerlengte voor het verwijderen hiervan plaatselijk sterk wordt verhit voor het vormen 15 van een plaatselijke verzwakking, zodat de vrije ankerlengte bezwijkt door de hierin heersende trekspanning. Aan de uitvinding ligt de gedachte ten grondslag, dat het zeer hoogwaardige staal van de vrije ankerlengte uitermate gevoelig is voor verhitting, of met andere woorden het hoogwaardige staal verslechtert relatief sterk bij hogere temperaturen. De verzwakking in het hoogwaardige staal is zodanig, dat de vrije ankerlengte zal 20 bezwijken onder de normale werkzame trekspanning, die aanwezig in de vrije ankerlengte. Het is hierbij dus niet nodig een extra trekkracht op het groutanker uit te oefenen om de vrije ankerlengte te verwijderen, zodat de constructie niet extra wordt belast, zoals wel het geval is bij de stand van techniek.
Bij voorkeur wordt het groutanker plaatselijk verhit tot een temperatuur van 400 - 25 7 00°C.
De uitvinding is tevens belichaamd in een groutanker, dat zich onderscheidt doordat de vrije ankerlengte nabij of ter plaatse van het verankeringsgedeelte is voorzien van een elektrisch verwarmingselement, dat is verbonden met stroomtoevoerleidingen, die zich vanaf het verwarmingselement uitstrekken tot voorbij de ankerkop en kunnen worden 30 aangesloten op een stroombron. Op deze wijze kan men volstaan met de vrije ankerlengte uit te rusten met een goedkoop te verkrijgen verwarmingselement, dat geen invloed heeft op de normale werking van het groutanker. Ook behoeven aan de vrije ankerlengte zelf : 01 53 4 6 -3- nagenoeg geen andere voorzieningen of constructieve aanpassingen te worden uitgevoerd, zodat de kosten hiervan gelijk blijven in vergelijking met de trekankers van permanente groutankers.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van de tekening, die als niet 5 beperkend voorbeeld een uitvoeringsvorm toont van een in de grond aangebracht groutanker volgens de uitvinding, waarin:
Figuur 1 een schematische langsdoorsnede door een verwijderbaar groutanker volgens de uitvinding, en
Figuur 2 een dwarsdoorsnede van het groutanker van figuur 1, ter plaatse van het 10 verwarmingselement.
In figuur 1 is een groutanker 1 weergegeven, voor het in de grond verankeren van een constructie, zoals een gedeeltelijk weergegeven dam- of kadewand 2. Het groutanker bestaat in hoofdzaak uit een ankerkop 3, een vrije ankerlengte 4 en een verankeringsgedeelte 5. Een strenganker 6 strekt zich uit vanaf de ankerkop 3 tot in het 15 verankeringsgedeelte 5, welk strenganker hier wordt gevormd door een aantal kabelstrengen, die elk zijn vervaardigd uit draden van een zeer hoogwaardig staal. Een dergelijk strenganker is buigzamer dan een zogenaamd staafanker, dat bestaat uit een enkele staaf van hoogwaardig staal en is derhalve gemakkelijker in te brengen.
De ankerkop 3 dient om het strenganker 6 van het groutanker de verbinden met de 20 wand 2. Hiertoe is aan de buitenkant van de constructie een ringvormige verankeringsplaat 7 aangebracht, waarvan de cirkelvormige opening is bedekt door een centreerplaat 8, die enigszins beweegbaar is ondersteund op de bovenkant van de verankeringsplaat 7. De centreerplaat bevat een aantal openingen, waardoor de afzonderlijke strengen van het strenganker zijn geleid en met geschikte middelen zijn vastgezet en gespannen.
25 Het groutanker 1 is in hoofdzaak van een conventioneel type, waarbij eerste door middel van een hoorbuis een boorgat 9 in de grond wordt gemaakt, waarin vervolgens het groutanker wordt neergelaten. Het groutanker is ter hoogte van het verankeringsgedeelte 5 uitgevoerd met een uitwendige ribbenbuis 10a en ter hoogte van de vrije ankerlengte met een gladde buis 10b. In plaats van de gladde buis 10b kan ook iedere streng van het 30 strenganker worden beschermd door een kunststof bekleding, die dient als bescherming tegen corrosie. Na het inbrengen van het groutanker wordt grout onder druk in het boorgat geïnjecteerd, en rondom de ribbenbuis 10a in de vaste bodemlaag een groutlichaam of 1015346 -4- prop 12 vormt. Doordat de buis 10a in dit gebied is uitgevoerd als ribbenbuis ontstaat een goede hechting van het groutlichaam 12 het de buis 10a. Het tot zover beschreven groutanker is conventioneel.
Teneinde de vrije ankerlengte, nadat het groutanker zijn taak heeft voltooid en 5 overbodig is geworden, te kunnen verwijderen is volgens de uitvinding tussen de strengen van het strenganker 6 een elektrisch verwarmingselement 13 aangebracht. Dit verwarmingselement is door middel van stroomdraden 14, die tussen de strengen omhoog en door de centreerplaat 8 van de ankerkop 3 naar buiten lopen, aangesloten op een niet in de tekening weergegeven stroombron. Het doel van dit verwarmingselement is om het 10 strenganker plaatselijk sterk te verhitten, zodat het hoogwaardige staal op die plaats sterk zal verslechteren en zodoende een plaatselijke verzwakking krijgt. Door de trekspanning, die aanwezig is in de vrije ankerlengte, zal de vrije ankerlengte ter plaatse van deze verzwakking bezwijken en kan de vrije ankerlengte vervolgens eenvoudig naar buiten worden getrokken. Het is hierbij dus niet nodig om een extra trekkracht op het groutanker 15 uit te oefenen om het strenganker te doen bezwijken.
In de hier weergegeven situatie is het verwarmingselement 13 gelegen in het gebied waar de vrije ankerlengte 4 overgaat in het verankeringsgedeelte 5. Dit betekent, dat de vrije ankerlengte wordt verwijderd en de prop of het verankeringsgedeelte in de grond achterblijft.
20 In figuur 2 is nog te zien hoe het elektrische verwarmingselement 13 tussen de afzonderlijke strengen van het strenganker is aangebracht.
Alhoewel de uitvinding hier is weergegeven in combinatie met de zogenaamde strengankers, is het natuurlijk ook denkbaar de werkwijze volgens de uitvinding toe te passen bij staafankers, die bestaan uit een enkele staaf van hoogwaardig staal. Teneinde 25 ook hierbij een goede plaatselijke verhitting van het staafanker te waarborgen zal het verwarmingselement zich plaatselijk om de buitenomtrek van de staaf uitstrekken.
De uitvinding kan worden toegepast bij groutankers van elk geschikt type, waarbij een vrije ankerlengte van hoogwaardig staal aanwezig is, die na het voltooien van de constructiewerkzaamheden weer moet worden verwijderd. De plaats waar de vrije 30 ankerlengte moet bezwijken kan hierbij vooraf worden gekozen door het plaatsen van het verwarmingselement.
1015346

Claims (4)

1. Werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte (4) van een in de grond 5 aangebracht groutanker (1), welke vrije ankerlengte in hoofdzaak wordt gevormd door een staafanker of strenganker van zeer hoogwaardig staal en enerzijds aansluit op een in een vaste bodemlaag aangebracht verankeringsgedeelte of prop (5) en anderzijds via een ankerkop (3), onder een trekspanning is verbonden met een te verankeren constructie (2), 10 met het kenmerk, dat de vrije ankerlengte tijdens of voor het verwijderen hiervan plaatselijk sterk wordt verhit voor het vormen van een plaatselijke verzwakking, zodat de vrije ankerlengte bezwijkt door de hierin heersende trekspanning.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het trekanker plaatselijk 15 wordt verhit tot een temperatuur van 400-700° C.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het trekanker wordt verhit op de plaats waar de vrije ankerlengte (4) grenst aan het verankeringsgedeelte (5). 20
4. Groutanker voor het in de bodem verankeren van een constructie (2), omvattende een vrije ankerlengte (4), die is vervaardigd van een hoogwaardig staal, en enerzijds is aangesloten op een in een vaste bodemlaag aangebracht verankeringsgedeelte (5), en anderzijds via een ankerkop (3) is verbonden met een 25 deel van de te verankeren constructie, met het kenmerk, dat de vrije ankerlengte nabij het verankeringsgedeelte is voorzien van een elektrisch verwarmingselement (13), dat is verbonden met stroomtoevoerleidingen (14), die zich vanaf het verwarmingselement uitstrekken tot voorbij de ankerkop en kunnen worden aangesloten op een stroombron. d u 1 5 3 4 6
NL1015346A 2000-05-31 2000-05-31 Werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker, alsmede een groutanker voor het uitvoeren van deze werkwijze. NL1015346C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1015346A NL1015346C2 (nl) 2000-05-31 2000-05-31 Werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker, alsmede een groutanker voor het uitvoeren van deze werkwijze.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1015346A NL1015346C2 (nl) 2000-05-31 2000-05-31 Werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker, alsmede een groutanker voor het uitvoeren van deze werkwijze.
NL1015346 2000-05-31

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1015346C2 true NL1015346C2 (nl) 2001-12-03

Family

ID=19771474

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1015346A NL1015346C2 (nl) 2000-05-31 2000-05-31 Werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker, alsmede een groutanker voor het uitvoeren van deze werkwijze.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1015346C2 (nl)

Cited By (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH701100B1 (de) * 2007-12-19 2010-11-30 Stahlton Ag Befestigungsanker.
WO2011116483A3 (de) * 2010-03-25 2012-03-08 Stahlton Ag Vorrichtung für einen zumindest teilweise ausbaubaren anker und verfahren zum zumindest teilweisen ausbau eines ankers
CN103452103A (zh) * 2013-01-18 2013-12-18 苏州市能工基础工程有限责任公司 一种可方便拆芯的握裹式锚具及其芯材回收方法
CN104032737A (zh) * 2014-05-21 2014-09-10 苏州市能工基础工程有限责任公司 压力分散型扩大头锚杆的施工方法及结构
CN104532837A (zh) * 2014-12-30 2015-04-22 苏州路云机电设备有限公司 一种非金属锚杆
CN104790993A (zh) * 2015-05-07 2015-07-22 荣跃久 一种预应力锚杆瓦轴旋转式锚头
CN104846822A (zh) * 2015-05-07 2015-08-19 重庆交通大学 屈服锚索
CN105544566A (zh) * 2016-01-25 2016-05-04 重庆工商职业学院 缓冲阻尼锚杆

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2274740A1 (fr) * 1975-06-27 1976-01-09 Fischer Joachim Procede pour l'extractio
CH603919A5 (en) * 1976-04-02 1978-08-31 Losinger Ag Releasing free section of tie anchor
GB2158482A (en) * 1984-03-19 1985-11-13 Dyckerhoff & Widmann Ag Device for separating the tension member of a prestressed pressure-grouted anchor by forming a predetermined breaking point
US4652179A (en) * 1983-01-13 1987-03-24 Dyckerhoff & Widmann Aktiengesellschaft Method of and device for severing a tension member in a prestressed grouted anchor
US5389765A (en) * 1992-08-17 1995-02-14 Dyckerhoff & Widmann Aktiengesellschaft Arrangement for severing the tension member of a soil anchor at a predetermined location by induction heating

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2274740A1 (fr) * 1975-06-27 1976-01-09 Fischer Joachim Procede pour l'extractio
CH603919A5 (en) * 1976-04-02 1978-08-31 Losinger Ag Releasing free section of tie anchor
US4652179A (en) * 1983-01-13 1987-03-24 Dyckerhoff & Widmann Aktiengesellschaft Method of and device for severing a tension member in a prestressed grouted anchor
GB2158482A (en) * 1984-03-19 1985-11-13 Dyckerhoff & Widmann Ag Device for separating the tension member of a prestressed pressure-grouted anchor by forming a predetermined breaking point
US5389765A (en) * 1992-08-17 1995-02-14 Dyckerhoff & Widmann Aktiengesellschaft Arrangement for severing the tension member of a soil anchor at a predetermined location by induction heating

Cited By (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH701100B1 (de) * 2007-12-19 2010-11-30 Stahlton Ag Befestigungsanker.
WO2011116483A3 (de) * 2010-03-25 2012-03-08 Stahlton Ag Vorrichtung für einen zumindest teilweise ausbaubaren anker und verfahren zum zumindest teilweisen ausbau eines ankers
EP2998447A1 (de) * 2010-03-25 2016-03-23 Stahlton AG Verfahren zum zumindest teilweisen ausbau eines ankers
CN103452103A (zh) * 2013-01-18 2013-12-18 苏州市能工基础工程有限责任公司 一种可方便拆芯的握裹式锚具及其芯材回收方法
CN104032737A (zh) * 2014-05-21 2014-09-10 苏州市能工基础工程有限责任公司 压力分散型扩大头锚杆的施工方法及结构
CN104032737B (zh) * 2014-05-21 2016-05-04 苏州市能工基础工程有限责任公司 压力分散型扩大头锚杆的施工方法及结构
CN104532837A (zh) * 2014-12-30 2015-04-22 苏州路云机电设备有限公司 一种非金属锚杆
CN104790993A (zh) * 2015-05-07 2015-07-22 荣跃久 一种预应力锚杆瓦轴旋转式锚头
CN104846822A (zh) * 2015-05-07 2015-08-19 重庆交通大学 屈服锚索
CN105544566A (zh) * 2016-01-25 2016-05-04 重庆工商职业学院 缓冲阻尼锚杆

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU748723B2 (en) Method, member and tendon for constructing an anchoring device
NL1015346C2 (nl) Werkwijze voor het verwijderen van de vrije ankerlengte van een in de grond aangebracht groutanker, alsmede een groutanker voor het uitvoeren van deze werkwijze.
US4884377A (en) Removable tension member
SK286790B6 (sk) Spôsob a zariadenie na vŕtanie dier a na upevnenie ukotvenia vo vŕtanej diere
KR100463269B1 (ko) 인장재 해체 가능 정착장치 및 인장재 제거방법
KR101417434B1 (ko) 긴장재 제거가 가능한 앵커
AU639355B2 (en) A method of producing a tension part anchorable in the earth
KR100930541B1 (ko) 사면보강 장치 및 그 방법
KR200313709Y1 (ko) 그라운드 앵커
KR101187845B1 (ko) 정착부 내하체와 강연선에 가인장력을 제공한 그라운드 앵커 구조
JP5504463B2 (ja) コンクリート躯体の補強方法
KR200392177Y1 (ko) 인장재 제거형 그라운드 앵커
DE19626828C2 (de) Verfahren zur Erstellung eines rückbaubaren Verpreßankers mit einem Verpreßkörper und einem oder mehreren angeschlossenen Zuggliedern
KR100952161B1 (ko) 그라운드 앵커
JP3175418U (ja) ワイヤーアンカー
JP6878124B2 (ja) アンカー及び支持構造
KR102015001B1 (ko) 영구 정착용 팩 앵커장치
JP2694070B2 (ja) アースアンカー
KR20090071416A (ko) 지반안정을 위한 앵커지지체 및 그의 시공방법
JPH0721186B2 (ja) アンカー
NL1007078C2 (nl) Trekorgaan met bezwijkmiddelen.
KR200370707Y1 (ko) 그라운드 앵커
JPS6175119A (ja) 引張材の除去工法
KR20060029404A (ko) 그라운드 앵커
JP2773620B2 (ja) 引張り型アンカーの定着部

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20091201