NL1008467C2 - Werkwijze voor de vervaardiging van een dunwandige metalen en een zodanig vervaardigde bus. - Google Patents

Werkwijze voor de vervaardiging van een dunwandige metalen en een zodanig vervaardigde bus. Download PDF

Info

Publication number
NL1008467C2
NL1008467C2 NL1008467A NL1008467A NL1008467C2 NL 1008467 C2 NL1008467 C2 NL 1008467C2 NL 1008467 A NL1008467 A NL 1008467A NL 1008467 A NL1008467 A NL 1008467A NL 1008467 C2 NL1008467 C2 NL 1008467C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
thin
walled metal
plastic
plastic layers
constituent
Prior art date
Application number
NL1008467A
Other languages
English (en)
Inventor
Hendrik Bastiaan Ras
Original Assignee
Hoogovens Staal Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoogovens Staal Bv filed Critical Hoogovens Staal Bv
Priority to NL1008467A priority Critical patent/NL1008467C2/nl
Priority to PCT/EP1999/000978 priority patent/WO1999044768A1/en
Priority to AU26240/99A priority patent/AU2624099A/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1008467C2 publication Critical patent/NL1008467C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D7/00Containers having bodies formed by interconnecting or uniting two or more rigid, or substantially rigid, components made wholly or mainly of metal
    • B65D7/02Containers having bodies formed by interconnecting or uniting two or more rigid, or substantially rigid, components made wholly or mainly of metal characterised by shape
    • B65D7/04Containers having bodies formed by interconnecting or uniting two or more rigid, or substantially rigid, components made wholly or mainly of metal characterised by shape of curved cross-section, e.g. cans of circular or elliptical cross-section
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D51/00Making hollow objects
    • B21D51/16Making hollow objects characterised by the use of the objects
    • B21D51/26Making hollow objects characterised by the use of the objects cans or tins; Closing same in a permanent manner
    • B21D51/2676Cans or tins having longitudinal or helical seams

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Rigid Containers With Two Or More Constituent Elements (AREA)
  • Lining Or Joining Of Plastics Or The Like (AREA)

Description

WERKWIJZE VOOR DE VERVAARDIGING VAN EEN DUNWANDIGE METALEN BUS EN EEN ZODANIG VERVAARDIGDE BUS
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het onderling verbinden 5 van samenstellende elementen, of onderdelen daarvan, van een dunwandige metalen bus voor verpakkingsdoeleinden, waarbij deze elementen zijn vervaardigd uit dunne metaalplaat welke aan tenminste één zijde is voorzien van een kunststoflaag, waarbij de kunststoflaag van één samenstellend element door verwarming tot hechting kan worden gebracht met een kunststoflaag van een ander samenstellend element. Verder 10 heeft de uitvinding betrekking op een dunwandige metalen bus voor verpakkingsdoeleinden.
Waar in het navolgende sprake is van samenstellende elementen, worden daaronder ook verstaan onderdelen van zulke samenstellende elementen, zoals twee randen van een zelfde plaatstuk.
15 Bij het onderling verbinden van samenstellende elementen van een bus, bijvoorbeeld voor het bevestigen van een deksel op een vrije rand van een busromp, zijn verschillende technieken bekend. De oudste techniek bestaat erin dat het deksel op deze rand wordt gesoldeerd. Ook is het bekend om deksel en de rand van de busromp door middel van omfelsen of met kraalranden aan elkaar te verbinden, 20 waarbij dan een luchtdichte afsluiting wordt verkregen door eerst ter plaatse een plastisch hechtmiddel aan te brengen. In het octrooischrift WO 97/12808 is voorgesteld om het materiaal van de busromp en van het deksel van tevoren te bekleden met een thermoplastisch materiaal hetwelk plaatselijk tot smelten wordt gebracht nadat de rand van de busromp en de rand van het deksel gezamenlijk zijn 25 omgekraald.
Het gezamenlijk omkralen van de rand van de busromp en van het deksel nadat de bus is gevuld, wordt als een mechanisch moeilijke bewerking gezien. Daarom is gezocht naar een werkwijze waarbij eventuele mechanische voorbewerking van het deksel en van de rand van de busromp beperkt kunnen blijven tot handelingen vóór 30 het vullen van de bus.
Gebleken is dat daarmee een methode werd gevonden, welke tevens geschikt is voor het onderling verbinden van andere samenstellende elementen dan een busromp met een deksel. Met name blijkt de nieuwe werkwijze ook geschikt te zijn voor het 1008467 -2- vervaardigen van een cylindrische busromp uit een rondgebogen vlakke metaalplaat, zonder dat daarbij een lasbewerking; een soldeerbewerking of een felsbewerking nodig zijn.
De uitvinding bestaat nu daarin dat bij de bekendgestelde werkwijze de 5 samenstellende elementen eerst in de vorm worden gebracht waarin ze samengesteld moeten worden, dat ze vervolgens met de kunststoflagen naar elkaar gericht, overlappend tegenover elkaar worden geplaatst en zonder verdere vervorming langs een te vormen verbindingsnaad tegen elkaar worden gedrukt gehouden, waarbij plaatselijk in de verbindingsnaad warmte wordt toegevoerd tot de temperatuur 10 waarbij de kunststoflagen zich verenigen, waarna de verbindingsnaad snel wordt gekoeld en zo nodig vervolgens de druk wordt weggenomen.
Opgemerkt wordt dat de samenstellende elementen door middel van externe middelen tegen elkaar gedrukt kunnen worden gehouden, doch ook dat ze door hun vormgeving in elkaar geperst kunnen worden. In dat laatste geval is het uiteraard niet 15 nodig de druk op de verbindingsnaad, na het koelen daarvan, weg te nemen.
Gebleken is dat op deze wijze een verbinding wordt verkregen die voldoende sterkte heeft voor toepassingen voor dunwandige metalen bussen voor verpakkingsdoeleinden. Teneinde te garanderen dat deze sterkte voldoende is, dient de overlapping van de samenstellende elementen ten minste 1 mm breed te zijn, 20 dienen de kunststoflagen ten minste 5 pm dik te zijn, moeten de samenstellende elementen met een druk van tussen 1 en 6 MPa tegen elkaar worden gedrukt, moeten de kunststoflagen uit althans één laag zijn opgebouwd en moet de samenstelling van de kunststoflagen worden gekozen uit de groep van al of niet van pigmenten voorziene thermoplasten omvattende polyesters, polyolefinen, polyamiden en 25 copolymeren daarvan. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld PET (polyethyleentereftalaat) en polypropyleen. Onder pigmenten worden hierbij tevens verstaan organische kleurstoffen. De voorkeur gaat er daarbij naar uit dat de overlapping tussen 2 en 4 mm breed is en dat de kunststoflagen tussen 25 en 50 pm dik zijn.
:l 100846T
30 Gebleken is dat een aldus vervaardigde bus sterkere verbindïngsnaden heeft bij toepassing van PET dan bij toepassing van polypropyleen in de kunststoflagen. Echter indien de vervaardigde bus na het vullen aan een intensieve sterilisatiebewerking -3 - wordt onderworpen, blijkt dat de sterkte van een verbinding met PET sterk terug loopt. Bij toepassing van een zodanige sterilisatiebewerking verdient daarom de toepassing van polypropyleen als materiaal voor de kunststoflagen de voorkeur. Opgemerkt wordt dat bij het vergelijken van het effect mèt en zonder steriliseren, 5 steeds als omstandigheden voor het simuleren van het steriliseren werden aangehouden van een temperatuur van 120 °C gedurende 60 min.
Zoals reeds opgemerkt heeft de uitvinding tevens betrekking op een dunwandige metalen bus voor verpakkingsdoeleinden.
In het bijzonder betreft de uitvinding zo’n bus bestaande uit samenstellende 10 delen uit dunne metaalplaat, welke aan tenminste één zijde is voorzien van een thermoplastische kunststoflaag, waarbij de samenstellende delen met de kunststoflagen naar elkaar overlappend zijn samengesteld en waarbij de verbinding van de samenstellende delen althans één verbindingsnaad omvat welke wordt gevormd door een plaatselijke versmelting van de elkaar overlappende kunststoflagen. 15 Tevens betreft de uitvinding een dunwandige metalen bus voor verpakkingsdoeleinden indien die is vervaardigd onder toepassing van de hiervoor beschreven werkwijze.
In het bijzonder betreft de uitvinding ook een dunwandige metalen bus waarvan de romp een cylindervorm heeft en waarbij deze romp uit een rondgebogen vlakke 20 metaalplaat bestaat, welke aan beide zijden van een thermoplastische kunststoflaag is voorzien en waarbij de verbindingsnaad bestaat uit een overlapping van twee randen van die metaalplaat over een breedte van tussen 2 en 4 mm.
Op een andere wijze vindt de uitvinding toepassing bij een dunwandige metalen bus waarvan de romp en de bodem uit één stuk bestaan en één samenstellend element 25 vormen, en een deksel een ander samenstellend element vormt. Volgens de uitvinding zijn de romp en het deksel, ter plaatse waar zij op elkaar aansluiten, beide van onderling langs elkaar passende cylindrische vlakken voorzien, welke aan elkaar zijn verbonden over een breedte van tenminste 1 mm, en welke verbinding bestaat uit een hechtlaag, welke is ontstaan door het versmelten van een thermoplastische 30 kunststoflaag op beide cylindrische vlakken.
Opgemerkt wordt dat uit het Europese octrooischrift EP-0575267 een bus en een deksel bekend zijn die langs twee op elkaar passende vlakken aan elkaar gehecht ÏQ08467 ; -4- zijn. Het betreft hier echter een kunststof bus en een kunststof deksel die afneembaar aan elkaar gekleefd zijn langs in hoofdzaak horizontale vlakranden. Een dergelijke bus en een dergelijke bevestiging van een deksel zijn niet geschikt voor het afsluiten van voedsel of dranken die gesteriliseerd moeten kunnen worden. Ook is een dergelijke 5 bus niet geschikt voor het bevatten van een inhoud die onder druk staat, bijvoorbeeld van C02-houdende dranken.
De hierboven beschreven metalen bus volgens de uitvinding kan op diverse wijzen worden vormgegeven. De verbinding tussen de romp en het deksel kan verstevigd worden, en kan daardoor met grotere vormnauwkeurigheid tot stand 10 worden gebracht, indien ten minste één van de langs elkaar passende cylindrische vlakken deel uitmaakt van een omgekraalde rand van het betreffende samenstellende element. Indien de verbinding eenmaal tot stand is gekomen, is hij door deze stijvere constructie ook minder gevoelig voor het geheel of ten dele loslaten van de verbinding door uitwendige krachten. De bus is daardoor minder gevoelig geworden 15 voor ruwe behandeling tijdens transport. Deze beschreven voordelen worden nog extra verkregen indien de omgekraalde rand evenwijdig aan het er deel van uitmakende cylindrische vlak is geplet. Bij het versmelten van de thermoplastische kunststoflagen op de beide cylindrische vlakken met elkaar kunnen dan tevens de tegen elkaar geplette delen van de omgekraalde rand onderling versmelten en 20 daardoor een grotere stijfheid opleveren.
De verhoogde stijfheid van de omgekraalde rand kan nog verder worden verhoogd door deze rand dubbel om te kralen.
Opgemerkt wordt dat uit het Britse octrooischrift 1 536 671 een metalen bus bekend is met een daarop aanbrengbaar deksel, waarbij ook een omgekraalde rand 25 aan de romp en aan het deksel zijn voorzien. Deze omgekraalde randen dienen echter om samen een mechanische klemsluiting tussen romp en deksel te vormen. Een kunststof randje is verder aangebracht om het deksel luchtdicht te laten afsluiten. Deze kunststof is niet van tevoren op het metalen plaatmateriaal aangebracht teneinde twee onderling langs elkaar passende cylindrische vlakken door het opsmelten van de 30 kunststof laag constructief vast met elkaar te verbinden.
Bij een verdere uitvoeringsvorm van de bus volgens de uitvinding is één der samenstellende elementen, in axiale zin voorbij het cylindrische vlak, voorzien van een 1008467 -5- begrenzingsrand waartegen het andere samenstellende element aanligt. Hierdoor kan bij het sluiten van de bus het plaatsen van het deksel op de rand van de romp aanzienlijk wordt vereenvoudigd. Slechts in één positie kunnen deksel en romp onderling goed geplaatst worden, en wel indien één van de samenstellende elementen 5 tegen de begrenzingsrand in het andere samenstellende element aanligt. Hierdoor wordt ook het onderling aan elkaar bevestigen van de twee samenstellende elementen vereenvoudigd.
Een voorkeursuitvoeringsvorm van de aldus uitgevoerde metalen bus bestaat daarin dat het deksel van een dubbelomgekraalde rand is voorzien, welke twee van 10 elkaar gescheiden evenwijdige cylindrische vlakken vormt, welke vlakken aanliggen tegen de beide zijden van het vrije uiteinde van de romp van de bus.
De uitvinding zal vervolgens worden toegelicht aan de hand van enkele figuren.
Fig. 1 a en b tonen de afmetingen van een trekstaaf.
Fig. 2 illustreert een busromp vervaardigd volgens de uitvinding.
15 Fig. 3 toont een detail in doorsnede van een dunwandige metalen bus volgens de uitvinding.
Fig. 4, 5, 6 en 7 tonen een soortgelijk detail bij andere uitvoeringsvormen van een metalen bus.
Teneinde de sterkte van een volgens de werkwijze vervaardigde verbinding te 20 kunnen beproeven is een trekproef benut. De hierbij gebruikte trekstaaf is in Fig. la in bovenaanzicht, en in Fig. lb in Iangsdoorsnede afgebeeld. De trekstaaf is verkregen door twee met kunststof gecoate metalen strippen 1 en 2 volgens de nieuwe werkwijze met elkaar te verbinden. De strippen 1 en 2 hebben een lengte L van 200 mm en een breedte W van 20 mm. De metalen strippen zelf, 3 en 4, zijn vervaardigd 25 uit staal met een elektrolytisch aangebrachte chroomlaag (ECCS). De staalbasis bestaat uit continu gegloeid staalband met een hardheid (R30T) van T57. Twee stripdiktes zijn bij de proeven gebruikt, te weten van 0,12 mm en van 0.27 mm. De strippen zijn aan beide zijden bekleed met een thermoplastische kunststoflaag (in Fig. lb aangegeven met de verwijzingscijfers 5, 6; 7; en 8). Proeven zijn beschreven met 30 vier verschillende typen kunststof, aangeduid met proefcodes PET 1; PET 3; PP 1 en PP 2. De PET kunststoffen zijn van het polyethylene terephtalate type, en de PP
1008467 -6- kunststoffen zijn van het polypropyleen type. Daarbij geven de diverse proefcodes het volgende weer: PET 1 is een homopolymeer op basis van voornamelijk tereftaalzuur en ethyleenglycol; 5 - PET 3 is een co-polymeer, bestaande uit voornamelijk tereftaalzuur en een ander di-zuur of een di-alcohol; PP1 is een random co-polymeer bestaande uit polypropyleen en 0 - 5 % polyethyleen, met een random verdeling; PP2 is een polypropyleen homopolymeer.
10 In tabel 1 zijn aangegeven; de proefcode; de laagdikte daarvan in microns; de metallische coating van de staalstrip waarop de kunststof is aangebracht, en de dikte van de staalstrip in millimeters.
, Bij alle proeven werden de strippen 1 en 2 met een overlap O van 3 mm aan elkaar gehecht. Bij toepassing van een PET bekleding werd een hechtingstemperatuur 15 gebruikt van tussen 255 en 270 °C, bij de PP coatings van 220 °C. De strippen werden ter plaatse van de overlap tijdens het hechten met een aandrukkracht van 240N en gedurende 5 sec. aangedrukt. Zowel het opwarmen als het vervolgens afkoelen van de proefstaaf werden zo snel mogelijk uitgevoerd, waarbij het afkoelen geschiedde door de proefstaaf in water onder te dompelen.
20
Tabel 1.
Proefcode Karakterisering van de Kunststof Metallische Staal- kunststofcoating coating coating dikte (mm) dikte (μιη) PET 1 homopolymeer 30 ECCS 0,27 PET 3 co-polymeer 30 ECCS 0,27 PP 1 random co-polymeer 40 ECCS 0,12 PP 2 homopolymeer 40 ECCS 0,12
Trekproeven werden genomen met een trekbank van een handelstype waarbij de trekstaaf met constante snelheid werd verlengd. Proeven werden zowel uitgevoerd 25 met proefstaven welke na hun vervaardiging direkt werden onderworpen, aan de 1008467 -7- trekproef, als met proefstaven welke alvorens aan de trekproef te worden onderworpen eerst onder omstandigheden van een sterilisatiebehandeling van een met een voedingsmiddel gevulde bus werden gebracht. Als standaard voor een dergelijke sterilisatie behandeling werd de proefstaaf dan onder druk in water van 120°C 5 gedurende 60 minuten gehouden.
Drie typen proefstaven werden gemaakt. De eerste uit staalstrip ter dikte van 0,27 mm, met een metallische ECCS-coating, waarbij aan de ene zijde een kunststof-coating met PET 1 en aan de andere zijde met PET 3 werd aangebracht volgens tabel 1 (proefcode PET 1/3). Ter plaatse van de overlap van de strippen 1 en 2 waren de 10 PET 1 en PET 3 coatings naar elkaar toe gericht. Bij twee andere typen proefstaven werd uitgegaan van ECCS-materiaal ter dikte van 0,12 mm waarbij in het ene geval beide zijden bekleed waren met PP1 en in het andere geval beide zijden bekleed waren met PP2.
In tabel 2 zijn de resultaten van de trekproeven met deze drie staven 15 samengevat, waarbij zowel de proefresultaten zijn gegeven nadat de proefstaven niet en wel aan sterilisatie omstandigheden zijn onderworpen geweest.
Tabel 2.
Proefcode Gesteriliseerd Afschuifkracht per mm breedte v/d proefstaaf ___N/mm_ PET 1/3 nee 90.50 ja 57.87 PPl " ~nëë 35ΊΠ ja 36^61 PP2 nëë 40.48 ja 41.16
n I I
20 Uit tabel 2 blijkt dat in al de beschreven gevallen de gemeten afschuifkracht per mm. breedte van de proefstaaf bij het bezwijken van de proefstaaf nog zo hoog was dat mag worden aangenomen dat deze verbindingsmethode tot veilige busverbindingen leidt.
1008467 1 -8-
In Fig. 2 is aangegeven hoe een busromp volgens de nieuwe werkwijze kan worden vervaardigt uit een rondgezette vlakke plaat 9 welke aan weerszijden van een thermoplastische coating laag is voorzien. De randen 10 en 11 van de omgezette plaat overlappen elkaar met bijvoorbeeld 3 mm, waarna op soortgelijke wijze als in de 5 hierboven beschreven trekproef de plaatranden in de pijlrichting naar elkaar worden gedrukt en vervolgens verhit en weer snel afgekoeld.
In de figuren 3 t/m 6 zijn vier verschillende uitvoeringsvormen getoond van een detail van een verbinding volgens de nieuwe werkwijze van een busromp 12 en een daarop bevestigd deksel 16. De figuren geven een doorsnee aan één zijde van het 10 deksel 16 van de verbindingsplaats. In dit geval is de busromp van het naadloze type.
Hij kan zijn verkregen door dieptrekken of wandstrekken van plaatmateriaal 13 dat vooraf met kunststoflagen 14 en 15 is bekleed. Ook het materiaal van het deksel 16 bestaat uit metaalplaat 17 welke met kunststoflagen 18 en 19 is bekleed. De kunststoflagen kunnen weer van hetzelfde type zijn als in de trekproef is beschreven. 15 Gebleken is dat de metaalplaat (13; 17) weer van het ECCS type kan zijn. Echter ook kan hij bijvoorbeeld bestaan uit vertind of verzinkt staal, of in het geheel niet van een metallische deklaag zijn voorzien. Ook kan de metaalplaat uit een ander metaal dan staal bestaan, zoals uit aluminium.
Deksel 16 en het boveneinde van romp 12 zijn zodanig gevormd dat zij 20 cylindrische vlakken 20 en 21 vertonen, welke tegen elkaar aan passen. Door de zo gevormde verbindingsnaad eerst te verhitten en vervolgens weer af te koelen kunnen de tegen elkaar liggende delen van de kunststoflagen 15 en 19 tot onderlinge hechting gebracht worden. In deze figuur is tevens aangegeven hoe het vrije uiteinde van romp 12 ter plaatse 22 is omgekraald, waarna de kraalrand is geplet.
25 In Fig. 4 is een met Fig. 3 overeenkomstige constructie afgebeeld, waarin echter de omgekraalde rand tot een dubbelomgekraalde rand 23 is gevormd.
In Fig. 5 is een omgekraalde rand 24 afgebeeld welke niet naar buiten maar naar binnen toe is omgekraald. Tevens is hier afgebeeld dat beneden de kraalrand het aansluitende deel van de romp naar buiten verwijd is, en daarmee een begrenzingsrand 30 25 vormt waartegen deksel 16 ter plaatse 26 aanligt. Bij het aanbrengen van het deksel 16 is hierdoor de plaats van het deksel ten opzichte van de kraalrand eenduidig 1008467 -9- bepaald, hetgeen het nauwkeurig plaatsen van het deksel ten opzichte van de romp 12 vergemakkelijkt.
In Fig. 6 is een variant afgebeeld op de constructie in Fig. 5. Daarbij is de rand van het deksel 16 zodanig dubbel omgekraald dat ter plaatse waar het deksel aansluit 5 op het vrije uiteinde van romp 12 twee van elkaar gescheiden evenwijdige cylindrische vlakken 29 en 30 zijn gevormd, welke beide aanliggen tegen het vrije uiteinde van romp 12. Hierdoor kan na verhitting een dubbele hechting tussen romp en deksel worden verkregen. Tevens vormt hiermee de bocht 27 in de kraalrand een begrenzing ter plaatse 31 voor het deksel bij het over de rand van de romp schuiven 10 ervan.
In Fig. 7 is een andere variant op de constructie in Fig. 5 afgebeeld. Door het deksel 16 omgekeerd te plaatsen zijn beide snijranden van romp en deksel 16 van buiten af onzichtbaar geworden. Tevens wordt op deze wijze de inhoud van de bus iets groter.
1008461

Claims (13)

1. Werkwijze voor het onderling verbinden van samenstellende elementen, of onderdelen daarvan, van een dunwandige metalen bus voor 5 verpakkingsdoeleinden, waarbij deze elementen zijn vervaardigd uit dunne metaalplaat welke aan tenminste één zijde is voorzien van een kunststoflaag, waarbij de kunststoflaag van één samenstellend element door verwarming tot . hechting kan worden gebracht met de kunststoflaag van een ander samenstellend element, met het kenmerk, dat de samenstellende elementen eerst 10 in de vorm worden gebracht waarin ze samengesteld moeten worden, dat ze vervolgens, met de kunststoflagen naar elkaar gericht, overlappend tegenover elkaar worden geplaatst en zonder verdere vervorming langs een te vormen verbindingsnaad tegen elkaar worden gedrukt gehouden, waarbij plaatselijk in de verbindingsnaad warmte wordt toegevoerd tot de temperatuur waarbij de 15 kunststoflagen zich verenigen, waarna de verbindingsnaad snel wordt gekoeld en zo nodig vervolgens de druk wordt weggenomen.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de overlapping van de samenstellende elementen tenminste 1 mm breed is, dat de kunststoflagen 20 tenminste 5 pm dik zijn, dat de elementen met een druk van tussen 1 en 6 MPa tegen elkaar worden gedrukt, dat de kunststoflagen uit althans één laag zijn opgebouwd en dat de samenstelling van de kunststoflagen wordt gekozen uit de groep van al of niet van pigmenten voorziene thermoplasten, omvattende polyesters, polyolefmen, polyamiden en copolymeren daarvan. 25
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de overlapping tussen 2 en 4 mm breed is en dat de kunststoflagen tussen 25 en 50 pm dik zijn.
4. Werkwijze volgens conclusie 2 of 3, waarbij de vervaardigde bus na vullen aan 30 een sterilisatie bewerking wordt onderworpen, met het kenmerk, dat de -Ξ kunststoflagen bestaan uit polypropyleen. i 1 1008467 - II -
5. Dunwandige metalen bus voor verpakkingsdoeleinden bestaande uit samenstellende delen uit dunne metaalplaat, welke aan tenminste één zijde is voorzien van een thermoplastische kunststoflaag, waarbij de samenstellende delen met de kunststoflagen naar elkaar gericht overlappend zijn samengesteld 5 en waarbij de verbinding van de samenstellende delen althans één verbindingsnaad omvat welke wordt gevormd door een plaatselijke versmelting van de elkaar overlappende kunststoflagen.
6. Dunwandige metalen bus voor verpakkingsdoeleinden, vervaardigd onder 10 toepassing van een werkwijze volgens één der conclusies 1 t/m 4.
7. Dunwandige metalen bus volgens conclusie 5 of 6, waarvan de romp een cylindervorm heeft, met het kenmerk dat deze romp uit een rondgebogen vlakke metaalplaat (9) bestaat welke aan beide zijden van een thermoplastische 15 kunststoflaag is voorzien en waarbij de verbindingsnaad bestaat uit een overlapping van twee randen (10 en 11) van die metaalplaat over een breedte van tussen 2 en 4 mm.
8. Dunwandige metalen bus volgens conclusie 5 of 6 waarvan de romp en bodem 20 uit één stuk bestaan en één samenstellend element (12) vormen, en een deksel (16) een ander samenstellend element vormt, met het kenmerk, dat de romp en het deksel (16), ter plaatse waar zij op elkaar aansluiten, beide van onderling langs elkaar passende cylindrische vlakken (20 en 21) zijn voorzien, welke aan elkaar zijn verbonden over een breedte van tenminste 1 mm door middel van 25 een hechtlaag, welke is ontstaan door het versmelten van een thermoplastische kunststoflaag op beide cylindrische vlakken (20 en 21).
9. Dunwandige metalen bus volgens conclusie 8 met het kenmerk, dat tenminste één van de langs elkaar passende cylindrische vlakken (21) deel uitmaakt van 30 een omgekraalde rand (22) van het betreffende samenstellende element. 1008467 - 12-
10. Dunwandige metalen bus volgens conclusie 9 met het kenmerk, dat de omgekraalde rand (22) evenwijdig aan het er deel van uitmakende cylindrische j vlak (21) is geplet.
11. Dunwandige metalen bus volgens conclusie 9 of 10, met het kenmerk, dat een omgekraalde rand (23; 27) dubbelomgekraald is.
12. Dunwandige metalen bus volgens conclusie 8, 9 of 10, met het kenmerk, dat één der samenstellende elementen, in axiale zin voorbij het cylindrische vlak, is 10 voorzien van een begrenzingsrand (25) waartegen het andere samenstellende element aanligt (26; 31).
13. Dunwandige metalen bus volgens conclusie 12 met het kenmerk, dat het deksel van een dubbelomgekraalde rand (27) is voorzien, welke twee van elkaar 15 gescheiden evenwijdige cylindrische vlakken (29; 30) vormt, welke vlakken aanliggen tegen de beide zijden van het vrije uiteinde van de romp van de bus. i 1008467
NL1008467A 1998-03-04 1998-03-04 Werkwijze voor de vervaardiging van een dunwandige metalen en een zodanig vervaardigde bus. NL1008467C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1008467A NL1008467C2 (nl) 1998-03-04 1998-03-04 Werkwijze voor de vervaardiging van een dunwandige metalen en een zodanig vervaardigde bus.
PCT/EP1999/000978 WO1999044768A1 (en) 1998-03-04 1999-02-16 Process for the production of a thin-walled metal can and a can produced in this way
AU26240/99A AU2624099A (en) 1998-03-04 1999-02-16 Process for the production of a thin-walled metal can and a can produced in thisway

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1008467A NL1008467C2 (nl) 1998-03-04 1998-03-04 Werkwijze voor de vervaardiging van een dunwandige metalen en een zodanig vervaardigde bus.
NL1008467 1998-03-04

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1008467C2 true NL1008467C2 (nl) 1999-09-07

Family

ID=19766647

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1008467A NL1008467C2 (nl) 1998-03-04 1998-03-04 Werkwijze voor de vervaardiging van een dunwandige metalen en een zodanig vervaardigde bus.

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2624099A (nl)
NL (1) NL1008467C2 (nl)
WO (1) WO1999044768A1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH704798A2 (de) 2011-04-08 2012-10-15 Cosmobrain Ag Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von Dosenkörpern sowie Dosenkörper.

Citations (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3898945A (en) * 1972-03-28 1975-08-12 American Can Co Method for making a lap side seam on a metal tubular boby
US3921847A (en) * 1972-11-07 1975-11-25 American Can Co Cemented lap seam container
US4065023A (en) * 1975-11-24 1977-12-27 American Can Company Container and method of forming
GB1536671A (en) * 1975-02-22 1978-12-20 Metal Box Co Ltd Containers
US4366662A (en) * 1979-06-30 1983-01-04 Toyo Seikan Kaisha, Ltd. Process for preparation of cans and canned provisions
EP0356525A1 (en) * 1988-02-09 1990-03-07 Taiyo Fishery Co., Ltd. Method and apparatus for vacuum sealing a precooked-food container
EP0426258A1 (en) * 1989-11-01 1991-05-08 Thomassen & Drijver-Verblifa N.V. Method and apparatus for manufacturing metal can bodies having an internal coating
EP0575267A1 (fr) * 1992-06-16 1993-12-22 Pechiney Emballage Alimentaire Procédé de fermeture étanche d'un récipient non métallique avec un couvercle non métallique pelable et réutilisable
DE19502992A1 (de) * 1995-02-01 1996-08-08 Brain Power Consulting Gmbh Verfahren zum Herstellen von Hohlkörpern und Hohlkörper nach diesem Verfahren
FR2739354A1 (fr) * 1995-10-02 1997-04-04 Pechiney Recherche Procede de fermeture de recipient avec un couvercle par sertissage et thermoscellage

Patent Citations (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3898945A (en) * 1972-03-28 1975-08-12 American Can Co Method for making a lap side seam on a metal tubular boby
US3921847A (en) * 1972-11-07 1975-11-25 American Can Co Cemented lap seam container
GB1536671A (en) * 1975-02-22 1978-12-20 Metal Box Co Ltd Containers
US4065023A (en) * 1975-11-24 1977-12-27 American Can Company Container and method of forming
US4366662A (en) * 1979-06-30 1983-01-04 Toyo Seikan Kaisha, Ltd. Process for preparation of cans and canned provisions
EP0356525A1 (en) * 1988-02-09 1990-03-07 Taiyo Fishery Co., Ltd. Method and apparatus for vacuum sealing a precooked-food container
EP0426258A1 (en) * 1989-11-01 1991-05-08 Thomassen & Drijver-Verblifa N.V. Method and apparatus for manufacturing metal can bodies having an internal coating
EP0575267A1 (fr) * 1992-06-16 1993-12-22 Pechiney Emballage Alimentaire Procédé de fermeture étanche d'un récipient non métallique avec un couvercle non métallique pelable et réutilisable
DE19502992A1 (de) * 1995-02-01 1996-08-08 Brain Power Consulting Gmbh Verfahren zum Herstellen von Hohlkörpern und Hohlkörper nach diesem Verfahren
FR2739354A1 (fr) * 1995-10-02 1997-04-04 Pechiney Recherche Procede de fermeture de recipient avec un couvercle par sertissage et thermoscellage

Also Published As

Publication number Publication date
AU2624099A (en) 1999-09-20
WO1999044768A1 (en) 1999-09-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8916247B2 (en) Thermoplastic tubular packaging body with an embedded strip
US5566529A (en) Process for manufacturing a tubular package, and package obtained by the implementation of the process
US5007233A (en) Multiwall bag and method of packaging utilizing multiwall bags
US5529396A (en) Environmentally friendly pinch bottom bag assembly and method of making
KR101374126B1 (ko) 맞대기 용접 필름에 의해 제조된 용기
US5690764A (en) Collapsible tube package and method of construction
US20230219714A1 (en) Container assembly having a heat-sealed metal end, a metal end therefor, and a method for making same
NZ270937A (en) Bottle/can carrier; plastics structure that includes a joint between two carrying portions; each side possessing annular rings
HRP20020654A2 (en) Gussetted plastic bag
EP0868371B1 (en) Containers
US5618365A (en) Process for manufacturing a tube with a wall containing more than 60% of plastics material and having a skirt and a necked head and a corresponding tube
WO1994019251A1 (en) Multi-tube packaging container and method for its production
NL1008467C2 (nl) Werkwijze voor de vervaardiging van een dunwandige metalen en een zodanig vervaardigde bus.
KR940009908B1 (ko) 다층박판의 중복되는 단부의 접합용 방법 및 그 방법에 따라 제조된 관형라이너
CN214649652U (zh) 杯状容器
KR101419695B1 (ko) 매설된 스트립을 가진 열가소성 수지 튜브 용기 몸체
US11691791B2 (en) Tubular container with invisible longitudinal overlapped side seam
JPS59182721A (ja) 容器の製造法
JP2004359304A (ja) プラスチックフィルム製袋とその製造方法
JPH0160310B2 (nl)
JP2023066048A (ja) 天板部材、金属缶、及び天板部材の製造方法
CN112978005A (zh) 杯状容器
JPH03187820A (ja) 熱収縮ラベルの製造方法
JP2022102170A (ja) コップ状容器
EP4291602A1 (en) Packaging film and package

Legal Events

Date Code Title Description
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20021001