NL1006511C2 - Werkwijze voor het vervaardigen van een goed felsbare aluminiumplaat. - Google Patents
Werkwijze voor het vervaardigen van een goed felsbare aluminiumplaat. Download PDFInfo
- Publication number
- NL1006511C2 NL1006511C2 NL1006511A NL1006511A NL1006511C2 NL 1006511 C2 NL1006511 C2 NL 1006511C2 NL 1006511 A NL1006511 A NL 1006511A NL 1006511 A NL1006511 A NL 1006511A NL 1006511 C2 NL1006511 C2 NL 1006511C2
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- range
- aluminum sheet
- temperature
- content
- weight
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C22—METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
- C22F—CHANGING THE PHYSICAL STRUCTURE OF NON-FERROUS METALS AND NON-FERROUS ALLOYS
- C22F1/00—Changing the physical structure of non-ferrous metals or alloys by heat treatment or by hot or cold working
- C22F1/04—Changing the physical structure of non-ferrous metals or alloys by heat treatment or by hot or cold working of aluminium or alloys based thereon
- C22F1/05—Changing the physical structure of non-ferrous metals or alloys by heat treatment or by hot or cold working of aluminium or alloys based thereon of alloys of the Al-Si-Mg type, i.e. containing silicon and magnesium in approximately equal proportions
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C22—METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
- C22F—CHANGING THE PHYSICAL STRUCTURE OF NON-FERROUS METALS AND NON-FERROUS ALLOYS
- C22F1/00—Changing the physical structure of non-ferrous metals or alloys by heat treatment or by hot or cold working
- C22F1/04—Changing the physical structure of non-ferrous metals or alloys by heat treatment or by hot or cold working of aluminium or alloys based thereon
- C22F1/043—Changing the physical structure of non-ferrous metals or alloys by heat treatment or by hot or cold working of aluminium or alloys based thereon of alloys with silicon as the next major constituent
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Thermal Sciences (AREA)
- Crystallography & Structural Chemistry (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Metallurgy (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Metal Rolling (AREA)
Description
WERKWIJZE VOOR HET VERVAARDIGEN VAN EEN GOED FELSBARE ALUMINIUMPLAAT
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van een aluminiumplaat van een AlMgSi-legering van het AA6000-type omvattende Si in een gebied van 0.4 tot 1.7 gewichts-procent en Mg in een gebied van 0.2 tot 0.9 gewichtsprocent, ge-5 schikt voor omvormen tot automobielbuitendelen.
Aluminiumplaat van het aangegeven type wordt onder meer na vervorming door bijvoorbeeld persen, toegepast in automobielbuiten-delen die gekoppeld worden met automobielbinnendelen. Dit koppelen geschiedt doorgaans door het felsen van een randdeel van de alumi-10 niumplaat. Een dergelijke koppeling dient van voldoende kwaliteit en duurzaamheid te zijn. Het felsgedrag van een aluminiumplaat voor toepassing in automobielbuitendelen is daarom een belangrijk kenmerk van de aluminiumplaat. Het is nu gebleken dat bij het felsen, tot bijvoorbeeld een vlakke fels (eng.: flat hem), van aluminiumplaat 15 van het aangegeven type en vervaardigd via een werkwijze omvattende homogeniseren, warmwalsen, koudwalsen, oplossingsgloeien en afkoelen tot onder 100 °C er oppervlaktefouten op de felsnaad kunnen ontstaan. Deze ongewenste oppervlaktedefecten worden onder andere gekenmerkt door visueel waarneembare scheurtjes. Naast een goed 20 felsgedrag is het behoud van een goede oppervlaktestructuur na vervorming essentieel, omdat een automobielbuitendeel ook wordt beoordeeld op de visuele aspecten van het buitenoppervlak na het aanbrengen van onder andere een laklaag, waarbij een egale lichtreflectie een vereiste is. Dit betekent dat de aluminiumplaat ten 25 minste ook vrij moet zijn van roping of ridging lines.
Een doel van de uitvinding is het verschaffen van een werkwijze voor het vervaardigen van een aluminiumplaat van het aangegeven type, waarbij de aluminiumplaat een verbeterd felsgedrag heeft met behoud van het goede oppervlaktestructuur na vervorming 30 door bijvoorbeeld persen.
Daartoe is de werkwijze volgens de uitvinding erdoor geken- 1006511 - 2 - merkt dat voor het vervormingsproces van warm- en/of koudwalsen en warmtebehandelen, zoals homogeniseren en/of oplossingsgloeien wordt gekozen, dat grove Si- en Mg2Si-deeltjes en/of precipitaten in de aluminiumplaat in hoofdzaak worden voorkomen.
5 Hiermee is bereikt dat de aluminiumplaat goed felsbaar is en een voor vervorming stabiele textuur heeft. De werkwijze volgens de uitvinding is gebaseerd op het inzicht dat voor het verbeteren van het felsgedrag van de aluminiumplaat met behoud van de goede oppervlaktestructuur na vervorming van de aluminiumplaat tot 10 bijvoorbeeld een automobielbuitendeel, het voorkomen van grove Si* en Mg2Si-deeltjes en/of precipitaten in de uiteindelijke microstructuur van de aluminiumplaat belangrijk is. De grove Si- en Mg2Si-deeltjes worden voor een groot deel verantwoordelijk geacht voor het matige felsgedrag, terwijl dergelijke grove Si- en Mg2Si-15 deeltjes en/of precipitaten niet direct een nadelig effect hebben op de gewenste goede oppervlaktestructuur. Onder grove Si- en Mg2Si-deeltjes wordt in dit kader verstaan dat deze deeltjes en/of precipitaten incoherent zijn met de matrix en dus niet meer in oplossing zijn. Dit betekent in dit geval dat deeltjes en/of 20 precipitaten die groter zijn dan ongeveer 1 micron niet meer coherent zijn met de matrix.
Een bijzonder gunstige uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding is erdoor gekenmerkt dat de werkwijze omvat achtereenvolgens de stappen: 25 (i) homogeniseren; (ii) afkoelen van de aluminiumplaat tot in een temperatuurgebied van 450 - 525 °C; (iii) warmwalsen, waarbij de aluminiumplaat direct na het warm-walsen een temperatuur heeft in een gebied van 230 - 300 °C; 30 (iv) warmtebehandelen door de aluminiumplaat gedurende een ver blijftijd van ten minste 30 min. in een temperatuurgebied van 300 - 450 °C te houden; (v) koudwalsen met een totale koudwalsreductie van ten minste 70 %; 35 (vi) oplossingsgloeien; (vii) afkoelen tot onder 100 °C met een afkoelsnelheid van ten minste 300 °C/min.
Door deze combinatie van processtappen is bereikt dat de aluminiumplaat vrij is van roping en tevens vrij is van grove Si- en 40 Mg2Si-deeltjes en/of precipitaten, waardoor de aluminiumplaat goed 1006511 - 3 - felsbaar is. Er wordt opgemerkt dat uit de internationale octrooiaanvrage WO 95/22634 een werkwijze bekend is voor het vervaardigen van aluminiumplaat van het aangegeven type, welke aluminiumplaat vrij is van roping. De bekende werkwijze bestaat uit achtereen-5 volgens de stappen (a) homogeniseren bij een temperatuur groter dan 500 °C; (b) afkoelen van de aluminiumplaat tot in een temperatuurs-gebied van 350 - 450 °C; (c) warmwalsen, waarbij de aluminiumplaat direct na het warmwalsen een temperatuur heeft in een gebied van 200 - 300 °C; (d) koudwalsen met een totale koudwalsreductie van ten 10 minste 50 %; (e) oplossingsgloeien gedurende ten hoogste 10 min. in een temperatuursgebied van 500 - 580 °C, waarbij de aluminiumplaat wordt opgewarmd met een opwarmsnelheid van ten minste 2 °C/s; (f) afkoelen van de aluminiumplaat tot onder 100 °C met een afkoelsnel-heid van ten minste 5 °C/s. Met de werkwijze volgens de huidige 15 uitvinding wordt een verdere verbetering ten aanzien van het roping bereikt en verder wordt het felsgedrag verbeterd.
Bij voorkeur is de werkwijze volgens de uitvinding erdoor gekenmerkt dat in (iv) de aluminiumplaat in een temperatuurgebied van 350 - 400 °C wordt gehouden. Hiermee is bereikt dat volledige 20 rekristallisatie kan plaatsvinden.
Bij voorkeur is dat in (v) de totale koudwalsreductie ten minste 80 % is. Door het verhogen van de deformatiegraad tijdens koudwalsen wordt meer energie in de plaat opgeslagen. Deze toename in opgeslagen energie versnelt het nucleatieproces tijdens oplos -25 singsgloeien. Een totale deformatiegraad van 80 % of meer is voldoende om de gewenste korrelgrootte na rekristallisatie tijdens oplossingsgloeien te verkrijgen.
Bij voorkeur ligt de temperatuur van de aluminiumplaat direct na het warmwalsen, de zogenaamde uittree-temperatuur, in het gebied 30 van 250 - 280 °C. Doordat de aluminiumplaat een uittree-temperatuur in het aangegeven gebied heeft, wordt bereikt dat tijdens warmwalsen minder dynamische rekristallisatie kan optreden. Als gevolg hiervan is in de aluminiumplaat meer energie aanwezig voor de nucleatie van verschillende textuurcomponenten zodat tijdens rekristallisatie door 35 middel van tussengloeien tijdens stap (iv) een betere textuur-ontwikkeling kan plaatsvinden.
Een verdere uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding is erdoor gekenmerkt dat de aluminiumplaat direct vóór het warmwalsen een temperatuur heeft, de zogenaamde intree-tempera-40 tuur, in het gebied van 450 - 525 °C en meer bij voorkeur in een 1 0 0 6 5 1 1 - 4 - gebied van 450 - 500 °C, terwijl de bekende werkwijze werd uit gevoerd met een intree - temperatuur in een gebied van 350 - 450 °C. Hiermee wordt een verdere bijdrage verkregen aan het mechanisme zoals beschreven bij een verlaagde uittree-temperatuur. In het 5 aangegeven temperatuursgebied wordt de vorming van grove Mg2Si-deeltjes voorkomen, terwijl het overschot aan Si in oplossing blijft en niet voldoende tijd heeft om te precipiteren.
Een verdere uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding is erdoor gekenmerkt dat stap (i) omvat een twee-staps 10 homogenisatie waarbij de temperatuur in de tweede stap ligt in het gebied 470 - 530 °C. De homogenisatie-cyclus is een belangrijke procesparameter in het voorkomen van de vorming van grove Mg2Si-deeltjes in de microstructuur van de aluminiumplaat. Gedurende de homogenisatie-cyclus dient de temperatuur van de aluminiumplaat 15 boven een bepaalde waarde te komen, zodat alle oplosbare structuurcomponenten in oplossing zijn. Bij een temperatuur boven ongeveer 480 - 485 °C blijven β-deeltjes (Mg2Si) en Si in oplossing. Bijzonder goede resultaten worden bereikt met een twee-staps homogenisatie-cyclus waarbij de aluminiumplaat in de eerste stap gedurende 20 4-6 uur in een temperatuurgebied van 540 - 570 °C wordt gehouden, en voorts in de tweede stap gedurende 0-1 uur in een temperatuurgebied van 470 - 530 °C, terwijl de bekende homogeni- satiebehandeling bestaat uit 6 - 12 uur behandelen op 540 - 550 °C.
Het oplossingsgloeien dient te gebeuren op een voldoende hoge 25 temperatuur om alle oplosbare structuurcomponenten in oplossing te brengen. Het afkoelen dient te gebeuren met een voldoende hoge afkoelsnelheid van ten minste 300 °C/min om te voorkomen dat structuurcomponenten, Si en Mg2Si in het bijzonder, kunnen worden uitgescheiden. Meer bij voorkeur is de afkoelsnelheid gelijk aan of 30 groter dan 50 °C/s. Hiermee is bereikt dat al het Si en Mg2Si in oplossing blijven. Uitgescheiden Si- en Mg2Si-deeltjes en/of preci-pitaten de neiging hebben om zich bij voorkeur op de korrelgrenzen te lokaliseren en daarmee onder meer het felsgedrag van de aluminiumplaat nadelig beïnvloeden. Om de vorming van Si- en Mg2Si-35 deeltjes en/of precipitaten te onderdrukken is het wenselijk dat ook het opwarmen tijdens het oplossingsgloeien met een voldoende hoge opwarmsnelheid plaatsvindt. Daartoe wordt de aluminiumplaat volgens de uitvinding bij voorkeur op einddikte oplossingsgegloeid in een continugloeioven met een opwarmsnelheid van de aluminiumplaat in de 40 opwarmsectie van de continugloeioven van ten minste 50 °C/s, waarna 1006511 - 5 - de aluminiumplaat in een temperatuurbereik van 450 - 570 °C wordt gegloeid gedurende 5 - 300 sec. en bij voorkeur 5-30 sec. Met dergelijk hoge opwarmsnelheid wordt bereikt dat de aluminiumplaat een fijne korrelstructuur krijgt waardoor het optreden van orange 5 peel na vervorming van de aluminiumplaat wordt vermeden. Bij voorkeur warmt men de aluminiumplaat volgens de uitvinding in de continugloeioven homogeen op met behulp van inductieve verwarming.
Zeer goede resultaten ten aanzien van een goed felsbare aluminiumplaat die voorts vrij is van roping, worden bereikt met de 10 werkwijze volgens de uitvinding waarbij de aluminiumplaat de lege-ringselementen omvat in gewichtsprocenten in het gebied: 0.4 - 1.7 % Si, 0.2 - 0.9 % Mg, 0.25 % Mn (maximaal), 0.2 % Cu (maximaal), 0.5 %
Fe (maximaal), de balans in hoofdzaak aluminium en onvermijdbare verontreinigingen. Voorts omvat de aluminiumplaat volgens de uitvin-15 ding elementen, zoals Ti, TiB2, TiC, enz. als korrelverfijnende elementen van de gietstructuur.
Bij voorkeur ligt het Si-gehalte in een gebied van 1.0 - 1.3 gewichtsprocent. Hiermee is bereikt dat de mechanische eigenschappen en de vervormbaarheid worden geoptimaliseerd voor de toepassing van 20 de aluminiumplaat in automobielbuitendelen.
Het Mg-gehalte ligt bij voorkeur in het gebied van 0.2 - 0.6 gewichtsprocent. Door samenwerking met het Si worden Mg-Si- clusters dan wel precipitaten gevormd, welke bijdragen aan de mechanische eigenschappen van de aluminiumplaat. Meer bij voorkeur 25 ligt het Mg-gehalte in het gebied van 0.3 - 0.5 gewichtsprocent, doordat een optimale vervormbaarheid wordt bereikt als de Si/Mg-verhouding gelijk is aan ongeveer 3.
Het Mn-gehalte ligt bij voorkeur in het gebied van 0.05 - 0.20 gewichtsprocent. Bij een relatief hoog Μη-gehalte, bijvoorbeeld 30 meer dan 0.3 %, neemt de vervormbaarheid (Engels: ductility) af tot een onaanvaardbaar niveau bij toenemend Mn-gehalte. Bij een te laag Μη-gehalte, bijvoorbeeld lager dan 0.05 %, draagt het Mn onvoldoende bij aan een effectieve korrelverfijning tijdens het oplosgloeien als gevolg van de vorming van te weinig zogenaamde dispersoids. De 35 optimale combinatie voor de gewenste bijdrage aan het korrelver-fijnend effect na het oplosgloeien en de afnemende rek bij een toenemend Mn-gehalte, wordt verkregen in een gebied van 0.05 - 0.20 gewichtsprocent Mn.
Ook andere dispersoid-vormende legeringselementen dan Mn 40 kunnen voor dit doel gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld Cr, Zr, V
1006511 - 6 - of Ti. Wordt Cr of Zr in een gebied van 0.05 - 0.25 gewichtsprocent toegevoegd, dan worden nagenoeg gelijke resultaten bereikt met betrekking tot de korrelgrootte na oplosgloeien als met Mn in dit bereik. Dit komt doordat de gevormde dispersoids van gelijke orde-5 grootte in afmeting zijn als bij toevoeging van Mn, wat een gevolg is van de interactie van Zr of Cr met het Si en Mg. Toevoeging van Zr of Cr aan een AA6xxx-type legering geeft geen significante verbetering ten aanzien van de korrelgrootte, terwijl de kosten voor Zr- of Cr-bevattende legeringen hoger zullen zijn dan wanneer Mn 10 wordt toegevoegd in hetzelfde gebied. Bovendien daalt de waarde en toepasbaarheid van Zr- of Cr-bevattend schrootmateriaal.
Het Fe-gehalte heeft een grote invloed op de vervormbaarheid van de aluminiumplaat. Bij een hoog Fe-gehalte, bijvoorbeeld meer dan 0.5 %, worden relatief grote intermetallische verbindingen 15 gevormd welke de vervormbaarheid sterk doen afnemen. Een laag Fe-gehalte is daarom gewenst. Het aanwezige Fe draagt ook bij aan de beheersing van de korrelgrootte in de plaat tijdens oplosgloeien. De ijzerhoudende intermetallische verbindingen kunnen het nucleatiepro-ces tijdens oplosgloeien gunstig beïnvloeden, waardoor een kleine 20 korrelgrootte ontstaat. Goede resultaten worden in de werkwijze volgens de uitvinding behaald bij een Fe-gehalte lager dan 0.3 gewichtsprocent.
Meer bij voorkeur ligt het Fe-gehalte in het gebied van 0.10 -0.30 gewichtsprocent. In dit bereik wordt het beste compromis 25 bereikt tussen een goede vervormbaarheid en de gunstige bijdrage op de korrelgrootte tijdens het oplosgloeien.
Het legeringselement Cu kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verhogen van de mechanische eigenschappen van de aluminiumplaat. Algemeen bekend mag worden verondersteld dat bij een toe-30 nemend Cu-gehalte in de aluminiumplaat de corrosieweerstand sterk afneemt. Met het oog op de toepassingen van de aluminiumplaat in bijvoorbeeld automobielbuitendelen is een goede corrosieweerstand bijzonder belangrijk. Het Cu-gehalte in de aluminiumplaat moet daarom laag zijn. Voor een optimale corrosieweerstand moet het Cu-35 gehalte bij voorkeur lager zijn dan 0.1 gewichtsprocent.
De uitvinding is tevens belichaamd in een gewelfde carro-serieplaatdeel geschikt voor toepassing voor automobielbuitendelen vervaardigd van de aluminiumplaat verkregen uit de werkwijze volgens de uitvinding.
40 De uitvinding wordt nu toegelicht aan de hand van enkele, de 1006511 - 7 - uitvinding niet beperkende, voorbeelden.
De aluminiumlegering volgens de uitvinding met de chemische samenstelling in gewichtsprocenten: 1.2 % Si, 0.33 % Mg, 0.07 % Mn, 0.07 % Cu, 0.20 % Fe, balans in 5 hoofdzaak aluminium en onvermijdbare verontreinigingen, is op drie verschillende manieren verwerkt tot een dunne plaat van 1.15 mm dikte en vervolgens beoordeeld op zowel het felsgedrag als op het ropinggedrag.
De drie gevolgde procesroutes voor de aluminiumlegering zijn 10 weergegeven in Tabel 1; waarbij route 3 de werkwijze volgens de uitvinding is, en route 1 de werkwijze in overeenstemming is met die bekend uit de internationale octrooiaanvrage WO 95/22634. In route 1 is voor de homogenisatie-cyclus opgewarmd met een opwarmsnelheid van 50 °C/uur tot een homogenisatietemperatuur van 540 °C en gedurende 5 15 uur op deze temperatuur gehouden, vervolgens is afgekoeld tot 400 °C, welke temperatuur de intree-temperatuur is, ookwel Break-down mill temperatuur genoemd. In route 2 en 3 is opgewarmd tot 570 °C met een opwarmsnelheid van 50 °C/uur, gedurende 5 uur op 570 °C gehouden, vervolgens in de oven af gekoeld tot 510 °C en op deze 20 temperatuur gedurende 1 uur gehouden, om daarna af te koelen tot een intree-temperatuur van 480 °C.
De uittree-temperatuur na warmwalsen, tandem-exit temperatuur, was voor alle routes 260 °C, waarbij de plaatdikte 6 mm is.
Alleen tijdens route 3 is de aluminiumplaat voor het 25 koudwalsen warmtebehandeld gedurende 1 uur op 400 °C, waarna de plaat afkoelt tot kamertemperatuur met een afkoelsnelheid van ongeveer 10 °C/uur.
Voor alle procesroutes omvat het oplossingsgloeien een warmtebehandeling waarbij wordt opgewarmd met een opwarmsnelheid van 30 100 °C/sec tot een temperatuur van 570 °C, gedurende 10 sec. op deze temperatuur gehouden en daarna afgekoeld tot kamertemperatuur met een afkoelsnelheid van ongeveer 100 °C/sec.
Voor de beoordeling van de felsbaarheid van de aluminiumplaat is gebruik gemaakt van een standaard testmethode waarbij een 35 testpaneel van 100 x 50 mm tot een flat hem wordt omgebogen over een paneel van 1.0 mm dikte, welk paneel fungeert als het binnenpaneel. Om een goede beoordeling te kunnen maken is het gebruikelijk dat het testpaneel vooraf wordt gestrekt, bijvoorbeeld 2 - 10 % plane strain. Door het aanbrengen van een dergelijke voorrek ontstaan 40 sneller scheuren op de felsnaad. De buitenkant van de felsnaad wordt daarna visueel beoordeeld en geclassificeerd, waarbij in het 1006511 - 8 - bijzonder wordt gelet op het voorkomen van scheurtjes. Voor classificatie wordt gebruik gemaakt van de indeling volgens Tabel 2. Een performance van hoger dan zes duidt een goed felsgedrag aan, terwijl een performance van zes of lager een matig of zelfs slecht 5 felsgedrag aanduidt.
Roping is in hoofdzaak een gevolg van de aanwezigheid van meta-stabiele textuurcomponenten ontstaan na rekristallisatie van de aluminiumplaat. Dit maakt het in principe mogelijk om roping te beschrijven aan de hand van microstructuurparameters zoals 10 korrelgrootteverdeling en plaatsafhankelijke textuurmetingen. Dit is echter een zeer omslachtige procedure. Een kwantitatieve manier om roping te beschrijven is door middel van een eenvoudige test waarbij plaatmateriaal van 100 x 300 mm in een trekbank 15 % wordt gestrekt, daarna licht gepolijst en geclassificeerd door middel van Tabel 3. 15 In de beoordeling speelt zowel de hoogte en dikte van de lijnen (verruwing) , als de mate van aanwezigheid van ridging lijnen een rol. Een performance van zes of hoger geeft een redelijk tot goed ropinggedrag aan, terwijl een performance lager dan zes een matig tot slecht ropinggedrag aangeeft.
20 De resultaten van de beoordeling van het fels- en ropinggedrag voor de verschillende procesroutes zijn weergegeven in Tabel 4. Uit deze resultaten valt op te maken dat route 1 niet goed is om zowel een goed roping- als een goed felsgedrag te verkrijgen. Door aanpassing van de homogenisatiecyclus en verhoging van de intree-25 temperatuur (route 2) wordt het felsgedrag verbeterd, maar verslechterd het ropinggedrag. In Tabel 5 is het felsgedrag als functie van de voorrek gegeven voor aluminiumplaat vervaardigd volgens de werkwijze volgens de uitvinding (route 3).
Met de werkwijze volgens de uitvinding wordt zowel een goed 30 ropinggedrag, als een bijzonder goed felsgedrag verkregen, wat belangrijk is bij toepassing van de aluminiumplaat tot automobielbuitendelen.
1 00 68 1 1 - 9 -
Tabel 1 Gevolgde procesroutes
Route
Processtap I
1_2_3
Homogenisatie-temperatuur 540 570/510 570/510 5 Break-down mill temperatuur 400 480 480
Tandem-exit temperatuur 260 260 260
Warmtebehandeling - - ja
Koudwalsdeformatie 80 % 80 % 80 X
Oplossingsgloeien standaard standaard standaard 10
Tabel 2 Classificatie van het felsgedrag
Performance Beoordeling 15 10 geen zichtbare verruwing 8 oppervlak verruwd 6 groefvormige verruwing 4 scheurtjes, niet doorlopend 2 scheur, doorlopend 20 0 breuk
Tabel 3 Classificatie van het ropinggedrag 25 Performance Verruwing Ridging lijnen 10 geen visuele oppervlakte- geen ridging lijnen verruwing 8 lichte oppervlakteverruwing korte, discontinue lijnen 30 6 matige oppervlakteverruwing discontinue lijnen 4 lichte oppervlakteverruwing continue lijnen 2 matige oppervlakteverruwing continue lijnen 0 ernstige oppervlakteverruwing continue lijnen 35
Tabel 4 Resultaat fels- en ropinggedrag voor de verschillende procesroute
Route Felsgedrag Ropinggedrag 40 1 4 8 2 10 4 I_3__10_ 8 1 1006511 - 10 -
Tabel 5 Het felsgedrag als functie van de voorrek (%) voor plaat vervaardigd via route 3
Voorrek (%) Felsgedrag 5 0 10 2 10 5 8 10 8 10 1006511
Claims (18)
1. Werkwijze voor het vervaardigen van een aluminiumplaat van een AlMgSi-legering van het AA6000-type omvattende Si in een 5 gebied van 0.4 tot 1.7 gewichtsprocent en Mg in een gebied van 0.2 tot 0.9 gewichtsprocent, geschikt voor omvormen tot auto-mobielbuitendelen, waarbij een zodanig vervormingsproces van warm- en/of koudwalsen en warmtebehandelen, zoals homogeniseren en/of oplossingsgloeien wordt gekozen, dat grove Si- en 10 Mg2Si-deeltjes en/of precipitaten in de aluminiumplaat in hoofdzaak worden voorkomen.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, erdoor gekenmerkt dat de werkwijze omvat achtereenvolgens de stappen: 15 (i) homogeniseren; (ii) afkoelen van de aluminiumplaat tot in een temperatuur-gebied van 450 - 525 °C; (iii) warmwalsen, waarbij de aluminiumplaat direct na het warmwalsen een temperatuur heeft in een gebied van 20 230 - 300 °C; (iv) warmtebehandelen door de aluminiumplaat gedurende een verblijftijd van ten minste 30 min. in een temperatuur-gebied van 300 - 450 °C te houden; (v) koudwalsen met een totale koudwalsreductie van ten 25 minste 70 %; (vi) oplossingsgloeien; (vii) afkoelen tot onder 100 °C met een afkoelsnelheid van ten minste 300 °C/min.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat in (iv) de aluminiumplaat in een temperatuurgebied van 350 - 400 °C wordt gehouden.
4. Werkwijze volgens conclusie 2 of 3, met het kenmerk, dat in 35 (v) de totale koudwalsreductie ten minste 80 X is.
5. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies 2-4, met het kenmerk, dat in (ii) de aluminiumplaat in een temperatuurgebied van 450 - 500 °C wordt gehouden.
6. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 2-5, met het 1006511 - 12 - kenmerk, dat direct na het warmwalsen de aluminiumplaat een temperatuur heeft in een gebied van 250 - 280 °C.
7. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 2-6, met het 5 kenmerk, dat (i) omvat een twee-staps homogenisatie-cyclus waarbij in de tweede stap de temperatuur van de aluminiumplaat ligt in een gebied van 470 - 530 °C.
8. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 2-7, met het 10 kenmerk, dat de aluminiumplaat in (vi) op einddikte wordt oplossingsgegloeid in een continugloeioven met een opwarmsnel-heid in de opwarmsectie van de continugloeioven van ten minste 50 °C/s.
9. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 2-8, met het kenmerk, dat de afkoelsnelheid in (vii) gelijk is aan of groter is dan 50 °C/s.
10. Werkwijze volgens één der conclusies 1-9, met het kenmerk, 20 dat de aluminiumplaat omvat de legeringselementen in gewichts- procent in het gebied 51 0.4 tot 1.7 % Mg 0.2 tot 0.9 % Mn 0.25 % (max.)
25 Cu 0.2% (max.) Fe 0.5% (max.) balans in hoofdzaak aluminium en onvermijdbare verontreinigingen.
11. Werkwijze volgens één der conclusies 1-10, met het kenmerk, dat het Si-gehalte in het gebied ligt van 1.0 tot 1.3 ge-wichtsprocent.
12. Werkwijze volgens één der conclusies 1 - 11, met het kenmerk, 35 dat het Mg-gehalte in een gebied ligt van 0.2 tot 0.6 gewichtsprocent.
13. Werkwijze volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat het Mg-gehalte in een gebied ligt van 0.3 tot 0.5 gewichtsprocent. 40 1006511 - 13 - IA. Werkwijze volgens één der conclusies 1-13, met het kenmerk, dat het Mn-gehalte in een gebied ligt van 0.05 tot 0.20 gewichtsprocent.
15. Werkwijze volgens één der conclusies 1 - 14, met het kenmerk, dat het Fe-gehalte in een gebied ligt kleiner dan 0.3 gewichtsprocent .
16. Werkwijze volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat het Fe- 10 gehalte in een gebied ligt van 0.10 tot 0.30 gewichtsprocent.
17. Werkwijze volgens één der conclusies 1 - 16, met het kenmerk, dat het Cu-gehalte in een gebied ligt kleiner dan 0.1 gewichtsprocent. 15
18. Carroserieplaatdeel vervaardigd van de aluminiumplaat verkregen uit de werkwijze volgens één der conclusies 1-17. 1006511
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1006511A NL1006511C2 (nl) | 1997-07-09 | 1997-07-09 | Werkwijze voor het vervaardigen van een goed felsbare aluminiumplaat. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1006511 | 1997-07-09 | ||
NL1006511A NL1006511C2 (nl) | 1997-07-09 | 1997-07-09 | Werkwijze voor het vervaardigen van een goed felsbare aluminiumplaat. |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL1006511C2 true NL1006511C2 (nl) | 1998-05-29 |
Family
ID=19765299
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL1006511A NL1006511C2 (nl) | 1997-07-09 | 1997-07-09 | Werkwijze voor het vervaardigen van een goed felsbare aluminiumplaat. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
NL (1) | NL1006511C2 (nl) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
EP2570509B1 (de) | 2011-09-15 | 2014-02-19 | Hydro Aluminium Rolled Products GmbH | Herstellverfahren für AlMgSi-Aluminiumband |
Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3829911A1 (de) * | 1987-09-03 | 1989-03-16 | Kobe Steel Ltd | Aluminiumblech mit verbesserter schweissfaehigkeit, filiformer korrosionsfestigkeit, waermebehandlungshaertbarkeit und verformbarkeit sowie verfahren zur herstellung desselben |
EP0480402A1 (en) * | 1990-10-09 | 1992-04-15 | Sumitomo Light Metal Industries Limited | Process for manufacturing aluminium alloy material with excellent formability, shape fixability and bake hardenability |
EP0531118A1 (en) * | 1991-09-05 | 1993-03-10 | Sky Aluminium Co., Ltd. | Rolled aluminium alloy strip for forming and method for making |
WO1995022634A1 (fr) * | 1994-02-16 | 1995-08-24 | Sumitomo Light Metal Industries, Ltd. | Procede de production d'une plaque d'alliage d'aluminium destinee au moulage |
-
1997
- 1997-07-09 NL NL1006511A patent/NL1006511C2/nl not_active IP Right Cessation
Patent Citations (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3829911A1 (de) * | 1987-09-03 | 1989-03-16 | Kobe Steel Ltd | Aluminiumblech mit verbesserter schweissfaehigkeit, filiformer korrosionsfestigkeit, waermebehandlungshaertbarkeit und verformbarkeit sowie verfahren zur herstellung desselben |
EP0480402A1 (en) * | 1990-10-09 | 1992-04-15 | Sumitomo Light Metal Industries Limited | Process for manufacturing aluminium alloy material with excellent formability, shape fixability and bake hardenability |
EP0531118A1 (en) * | 1991-09-05 | 1993-03-10 | Sky Aluminium Co., Ltd. | Rolled aluminium alloy strip for forming and method for making |
WO1995022634A1 (fr) * | 1994-02-16 | 1995-08-24 | Sumitomo Light Metal Industries, Ltd. | Procede de production d'une plaque d'alliage d'aluminium destinee au moulage |
EP0786535A1 (en) * | 1994-02-16 | 1997-07-30 | Sumitomo Light Metal Industries, Ltd. | Method of manufacturing aluminum alloy plate for molding |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
EP2570509B1 (de) | 2011-09-15 | 2014-02-19 | Hydro Aluminium Rolled Products GmbH | Herstellverfahren für AlMgSi-Aluminiumband |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP1392877B1 (en) | Process for making aluminum alloy sheet having excellent bendability | |
US6120623A (en) | Process of producing aluminum alloy sheet exhibiting reduced roping effects | |
JP2656104B2 (ja) | 耐食性に優れるロウ付け用シートの製法 | |
KR970005419B1 (ko) | 내식성 알루미늄 제조물 및 그 제조방법 | |
WO2013121876A1 (ja) | 焼付け塗装硬化性に優れたアルミニウム合金板 | |
WO2003006697A1 (en) | Weldable high strength al-mg-si alloy | |
CA3119405A1 (en) | Method of making 6xxx aluminium sheets with high surface quality | |
EP0708844B1 (en) | Corrosion resistant aluminum alloy rolled sheet | |
EP0931170A1 (en) | Aluminium alloy for rolled product process | |
EP1100977B1 (en) | Process for producing heat-treatable sheet articles | |
NL1006511C2 (nl) | Werkwijze voor het vervaardigen van een goed felsbare aluminiumplaat. | |
WO1998059086A1 (en) | Process of producing heat-treatable aluminum alloy sheet | |
US20240295017A1 (en) | Aluminum alloy article having low roping and methods of making the same | |
JP3749627B2 (ja) | プレス成形性に優れたAl合金板 | |
NL1002861C2 (nl) | Werkwijze voor het vervaardigen van een goed vervormbare aluminiumplaat. | |
NL1010186C2 (nl) | Werkwijze voor het vervaardigen van een goed felsbare aluminiumplaat vrij van roping. | |
JP3260227B2 (ja) | 結晶粒制御により成形性及び焼付硬化性に優れたAl−Mg−Si系合金板及びその製造方法 | |
JP2891620B2 (ja) | 耐応力腐食割れ性に優れた高強度アルミニウム合金硬質板およびその製造方法 | |
KR960007633B1 (ko) | 고성형성 고강도 알루미늄-마그네슘계 합금 및 그 제조방법 | |
JPH05125506A (ja) | 焼付け硬化性成形用アルミニウム合金板の製造方法 | |
JPH0733553B2 (ja) | 耐応力腐食割れ性に優れた成形加工用アルミニウム合金圧延板およびその製造方法 | |
JPH0770687A (ja) | 成形加工用高強度アルミニウム合金 | |
JP4603134B2 (ja) | 表面光沢度に優れた輸送機パネル材用アルミニウム合金板 | |
WO2024186893A1 (en) | High recycle content aluminum alloys and methods of making and using | |
JPH0737655B2 (ja) | 高強度で引裂き荷重が低く成形性に優れたアルミニウム合金硬質板およびその製造法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PD2B | A search report has been drawn up | ||
VD1 | Lapsed due to non-payment of the annual fee |
Effective date: 20020201 |