NL1005249C1 - Gebouw, aan de buitenzijde over verdiepingen voorzien van openbaar toegankelijke verplaatsings- en verblijfsruimten. - Google Patents

Gebouw, aan de buitenzijde over verdiepingen voorzien van openbaar toegankelijke verplaatsings- en verblijfsruimten. Download PDF

Info

Publication number
NL1005249C1
NL1005249C1 NL1005249A NL1005249A NL1005249C1 NL 1005249 C1 NL1005249 C1 NL 1005249C1 NL 1005249 A NL1005249 A NL 1005249A NL 1005249 A NL1005249 A NL 1005249A NL 1005249 C1 NL1005249 C1 NL 1005249C1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
building
spaces
accessible
terrace
space
Prior art date
Application number
NL1005249A
Other languages
English (en)
Inventor
Mahasti Tafahomi
Original Assignee
Mahasti Tafahomi
Kok Johan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mahasti Tafahomi, Kok Johan filed Critical Mahasti Tafahomi
Priority to NL1005249A priority Critical patent/NL1005249C1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1005249C1 publication Critical patent/NL1005249C1/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H1/00Buildings or groups of buildings for dwelling or office purposes; General layout, e.g. modular co-ordination or staggered storeys
    • E04H1/02Dwelling houses; Buildings for temporary habitation, e.g. summer houses
    • E04H1/04Apartment houses arranged in two or more levels

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Residential Or Office Buildings (AREA)

Description

Korte Aanduiding: Gebouw, aan de buitenzijde over verdiepingen voorzien van openbaar toegankelijke verplaatsings- en verblijfsruimten.
5 -- Er bestaat behoefte aan stedebouwkundige plannen waarin hoge woondichtheden gepaard gaan met aantrekkelijk wonen.
10 Op dit moment is dit in Nederland met name het geval bij zogenaamde VINEX-lokaties.
-- Andere belangrijke moderne stedebouwkundige problemen zijn: .. de eentonigheid van woonwijken en bedrijfsterreinen, .. verlaten woonwijken (overdag) en verlaten bedrijfsterreinen 15 ('s avonds en in het weekend).
Hiermee sarnenhangende negatieve verschijnselen zijn: inefficient grondgebruik, grotere vervoersproblemen (energieverbruik), sociale onveiligheid, criminaliteit, eenzaamheid, etc.
20 Tot nu toe werden de oplossingen qua dichtheden vooral gezocht in torenbouw gekombineerd met laagbouw eensgezinswoningen.
Uit ervaringen blijkt dat deze oplossingen niet voldoen omdat zij nog steeds bovengenoemde problemen kennen.
— Een oplossing voor veel van de genoemde problemen ligt in, wat 25 wij zullen noemen 'berg-bouw'. Bergbouw bestaat uit een hoge stapeling van ruimten waarbij de buitenzijde van de gebouwen naar binnen/achteren helt, zodat het uiterlijk van deze gebouwen doet denken aan bergen.
Een bijzondere uitvoering van bergbouw bestaat uit gebouwen met 30 een buitenschil van woningen en een binnenschil waarin zich parkeergelegenheid, bedrijven en open ruimten bevinden.
— De bergbouw biedt constructieve en prijstechnische voordelen ten opzichte van ondergronds bouwen. Maaiveldloos bouwen is 2 a 3 keer economischer in grondgebruik en afbouw dan een conventionele 35 bouwwijze.
— Bergbouw is een verzet tegen een scheiding van functies. Diverse activiteiten (wonen/werken/rekreeren) en verschillende 10 0 5 2 49 2 . woonvormen (jongeren, ouderen, gezinnen, etc.) komen in een dergelijk gebouw bij elkaar.
— Alhoewel bergbouw veel stedebouwkundige en aanverwante 5 problemen kan oplossen resteren er nog de volgende problemen: .. De meeste Nederlandse huizengebruikers wensen direkt bij hun huis een direkt toegankelijke tuin, schuur/berging en parkeerplaats. Deze wensen zijn tot nu toe in de praktijk alleen gerealiseerd in laagbouw (vaak rijtjeshuizen). Laagbouw echter 10 gaat gepaard met lage dichtheden.
Woningen die niet aan genoemde wensen voldoen liggen minder goed in de markt.
.. Omvangrijke gebouwen vormen een onbegaanbaar obstakel in de openbare ruimte. De bestaande oplossingen in bergbouw bieden 15 weinig ruimtelijke kwaliteit, zeker voor de niet-gebouw gebruikers.
.. (Recreatieve) voordelen van omvangrijke en hoge gebouwen zoals het mooie uitzicht etc. worden onvoldoende benut.
20 De vinding betreft gebouwen waarbij: -- Eengezinswoningen in zeer hoge dichtheden met behoud van ruimtelijke kwaliteit gebouwd zijn en wel omdat de straten hellend zijn en trapsgewijs omhoog gaan.
Door deze aanpak worden de hogere niveaux toegankelijk voor de 25 mensen: Men hoeft niet aan de voet van een grote massa te staan maar deze kan betreden worden. Het is geen imposant gebouw maar een vriendelijke, toegankelijke en uitnodigende stedelijke verblijfs-ruimte.
-- Loopbruggen ervoor zorgen dat de wandelaar op hogere niveaux 30 ook een wandeling rondom het gebouw kan maken. Ook zijn de pleinen waar de hellende straten op uit komen essentieel voor de levendigheid van het plan op hogere niveaux.
-- Schuine liften en hellingbanen langs de straten moeilijk ter benen toegang bieden tot de top van het gebouw. Ook zorgen de 35 schuine liften voor extra levendigheid van het plan.
— Pleinen op de hogere niveaux benadrukken dat de trapzones echte straten zijn die op levendige pleinen uitkomen.
1005249 3 . — Hellende straten aan de binnen- en soms buitenkant van het gebouw de auto's tot aan de voordeur van de woningen leiden en daar tevens parkeerruimte bieden.
-- Langs de trappen watervallen stromen. De functie van de 5 watervallen is, naast de rustgevende schoonheid ervan, het afvoeren van het door het complex opgevangen regenwater ten behoeve van hergebruik in het gesloten watersysteem.
— De woningen in groepjes van 4 a 5 gecompartimenteerd kunnen worden waardoor kleinschaligheid binnen een groter geheel 10 zichtbaar blijft.
— Door het compacte bouwvolume er meer ruimte voor aaneengesloten groen over blijft buiten het gebouw waardoor een beter leefmilieu voor dier en mens ontstaat.
— Pleintjes op twee niveaux zorgen voor extra lichtinval en een 15 relatie met buiten voor de ruimtes binnenin het gebouw.
— De hoogte en de breedte van de lichtstraten en verlaagde pleinen gelijk zijn. Hierdoor is de lichtkwaliteit en het uitzicht vergelijkbaar met en evengoed als die van normale straten.
20 -- Camera's in parkeerplaatsen verbonden zijn met monitoren bij de centrale concierge en bij de bewoners. Op deze wijze wordt de sociale kontrole verhoogd en dus ook het veiligheidsgevoel. Men kan ook altijd naar zijn/haar auto (en die van de buurman) kijken.
25 - De woningen 10 meter breed en 5 meter diep zijn. Hierdoor kan een optimale daglicht-toetreding gegarandeerd worden.
— De entreezones van de woningen van een bovenlicht zijn voorzien. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door een strook van 1 meter glazen bouwstenen of ander beloopbaar glas in de tuin/het 30 terras van de bovenliggende woningen op te nemen.
-- Door de kompakte massa en gezamenlijke voorzieningen voordelen te behalen zijn middels centrale verwarming, gezamenlijke afvoer, composttoiletten, zuiveringsinstallaties voor huishoudelijk afvalwater, opvang en gebruik van regenwater en de mogelijkheid 35 meerdere waterkwaliteiten aan te bieden.
— De buitengevel-beplating voor bedrijven aanzienlijk gereduceerd is omdat de woningen voornamelijk de buitenschil van het gebouw 1005249 4 . vormen. Dit dubbele gebruik heeft energie- en kosteri-technische voordelen.
— De kern van het gebouw kan worden opgehoogd met schone grond. Het is echter ook mogelijk de kern leeg (lucht) te laten. Om in 5 aanvang financiële risiko's en kosten te beperken is het mogelijk in een later (gebruiks-)stadium de kern van het gebouw verder in te vullen cq. af te bouwen.
— Open binnenruimten uitstekend kunnen worden ingevuld met openluchtvoorzieningen als sportvelden, tennisbanen, 10 kinderspeelplaatsen, een kinderboerderij, een manege, een zwembad, etc.
-- Op stationslokaties een goede mogelijkheid bestaat om een grote woningdichtheid binnen een straal van 500 m a 1000 m van het station te realiseren. Het station kan zich in het gebouw 15 bevinden.
-- Transferia en stadsdistributie-centra kunnen worden opgenomen. -- Het perfekte uitzicht een goede reden is voor attracties (zoals een kunst-skibaan, horeca) op de top van het gebouw.
20
De vinding beoogt de hierboven genoemde resterende nadelen van bergbouw op te heffen cq. te verkleinen. De met de vinding 25 'beoogde uitkomsten zijn: -- Het openbaar begaanbaar maken van de buitenzijde van gebouwen door het aanleggen van openbare verplaatsings- en verblijfsruimten (straten, trappen, pleinen etc.) op de gebouv-buitenzijde. Gebruikers van deze openbare ruimten kunnen zich 30 zowel verticaal (tussen verdiepingen) als horizontaal (langs de omtrek van het gebouw) verplaatsen en aldus bijvoorbeeld prive-/bedrijfs-ingangen en pleinen/parken bereiken.
— Het realiseren van de geschetste woonwensen van de gemiddelde Nederlander met behoud van de aan bergbouw verbonden hogere 35 dichtheden.
Hiertoe worden de terrassen voor de woningen uitgevoerd als grote tuinen eventueel met een berging. Tuin en berging zijn niet alleen vanuit het huis, maar ook direkt vanaf de openbare ruimte 10 0 5 2 49 5 . toegankelijk. Door een hellingbaan direkt langs (woning-)ingangen te leggen en tevens deze hellingbaan te voorzien van parkeerplaatsen kan de (woning-)gebruiker de auto voor zijn deur parkeren.
5 — Het benutten van de recreatieve en andere waarden van hoge gebouwen door het openbaar begaanbaar maken van de gebouw-buitenzijde en het op geschikte locaties plaatsen van pleinen, parken etc.
10
De vinding zal hieronder aan de hand van in tekeningen weergegeven uitvoeringsvoorbeelden nader worden toegelicht: 15
Figuur 1. toont in een 3-dimensionale voorstelling een bijzondere uitvoering van een gebouw volgens de uitgangspunten van de bergbouw.
Figuur 2. vormt een doorsnede van 1 van de bouwmassa's uit 20 figuur 1.
Figuur 3. toont in een 3-dimensionale voorstelling een deel van de hellende buitenzijde van het gebouw uit figuur 1.
Figuur 4. toont in een schematisch 3-dimensionaal aanzicht van een deel van het gebouw een rij (woning-)ingangen die grenzen aan 25 een hellingbaan waarop voertuigen aan en af kunnen rijden en waarop voertuigen kunnen parkeren.
Figuur 5. toont in doorsnede een deel van de schil van het gebouw met zichtbaar 2 woningen, een terras en bijbehorende berging. Figuur 6. toont in doorsnede een deel van de schil van het gebouw 30 met daarin 2 woningen en een zolder behorend bij de onderste woning.
Figuur 7. toont vanuit de lucht gezien een 3-dimensionale voorstelling van een deel van het gebouw uit figuur 1. waarbij loopbruggen een inham in het gebouw overbruggen en openbare 35 ruimten (bijvoorbeeld paden) onderling doorverbinden.
-- (Figuren 1 en 2) De vinding betreft een gebouw (1), zijnde een bijzondere uitvoering van bergbouw. In de schil aan de 10 0 5 2 49 6 . buitenzijde (2) van het gebouw bevinden zich woningen (8) met daarvoor een terras, bijvoorbeeld uitgevoerd als grote tuin (19). -- (Figuur 3) Het gebouw is aan de buitenzijde voorzien van straten, trappen (4), liften (5) en/of hellingbanen die behoren 5 tot de openbare ruimte en waarlangs eenieder hogergelegen plaatsen op het gebouw kan bereiken.
Rondom de buitenkant van het gebouw lopen op 1 of meerdere verdiepingen eveneens openbare straten, paden (6), stegen enz. die wandelaars, fietsers etc. de mogelijkheid bieden zich om het 10 gebouw heen te bewegen.
Naast deze verplaatsingsruimten zijn op het gebouw ook openbare verblijfsruimten zoals pleinen (7) en parken aangebracht. Deze worden ontsloten door de verplaatsingsruimten. Omdat aldus dag en nacht mensen (niet-bewoners) de trappen, paden en pleinen 15 bevolken ontstaat er een stedelijke levendigheid die nieuw is voor dit soort gebouwen. Men kan zeggen dat er een stedelijk patroon op het gebouw is gelegd.
De paden etc. geven openbare toegang tot aan de ingangen van bijvoorbeeld tuinen (19), woningen (8) en bedrijven. Ook worden 20 bewoners in staat gesteld direkt vanaf de openbare ruimte hun berging (16) te bereiken, bijvoorbeeld om hun fiets te stallen.
-- (Figuur 7) Inhammen in het gebouw worden overbrugd (9) zodat de openbare paden (6), straten etc. daadwerkelijk rondom het gebouw kunnen lopen.
25 (Figuren 3 en 6) Woningen in de schil hebben bij voorkeur aan de gebouw-buitenzijde een als grote tuin (19) uitgevoerd terras. In deze tuin kan zich een berging (16) bevinden. De tuin grenst tevens aan bijvoorbeeld een openbaar pad (6) dat rondom het gebouw (of een deel daarvan) loopt.
30 -- (Figuur 5.) In een gunstige uitvoering van de vinding grenzen de woningen/bedrijven aan de binnenzijde van het gebouw aan een hellingbaan (11) bedoeld voor het aan- en afrijden van voertuigen op een rijbaan (13) . Bewoners en bezoekers kunnen hun voertuigen parkeren op parkeerplaatsen (12) die zich eveneens bevinden op 35 deze hellingbaan zodat de afstand tussen voertuig en ingang van woning/bedrijf nooit groot is. Om niveauverschillen tussen de voordeuren en de hellingbaan te overbruggen kunnen trappen worden toegepast.
1005249 7 . -- Aldus is in dit gebouw een situatie gerealiseerd die voldoet aan de woonwensen van de gemiddelde Nederlander: een tuin met berging, bereikbaar vanuit de openbare ruimte, en een parkeerplaats bij de voordeur. Het gunstige van de vinding is dat 5 deze woonwensen zijn gerealiseerd met behoud van de hoge woondichtheden behorend bij bergbouw.
— (Figuur 7) Het is mogelijk een woning in bergbouw een 'zolder' (17) te geven doordat een bouwsel wordt geplaatst op het boven deze woning (18) gesitueerde terras. Dit bouwsel is dan alleen 10 vanuit de onder het terras gelegen woning (18) toegankelijk.
10 0 5 2 49

Claims (8)

1. Gebouw (1) met verdiepingen, geheel of gedeeltelijk bestaande uit woningen, al dan niet voorzien van een hellende of getrapte 5 buitenzijde (2), met het kenmerk, dat deze buitenzijde voorzien is van 1 of meer vanaf de voet van het gebouw (3) per voet, fiets, auto of anderszins openbaar toegankelijke verplaatsings-ruimten zoals straten, paden, hellingbanen, trappen, liften.
2. Gebouw volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat er verplaatsingsruimten zoals trappen (4), hellingbanen en liften (5) zijn die verticale verplaatsing langs de gebouv-buitenzijde mogelijk maken.
3. Gebouw volgens conclusie 1., met het kenmerk, dat er verplaatsingsruimten zoals straten, paden (6) en stegen zijn die een horizontale verplaatsing langs de gebouw-orntrek mogelijk maken.
4. Gebouw volgens conclusie 1. met het kenmerk, dat het gebouw aan de buitenzijde op 1 of meer verdiepingen voorzien is van een openbare verblijfsruirnte (plein (7), park, hal) en/of prive-ingang (8) die bereikbaar is middels een openbare verplaatsingsruirnte. 25
5. Gebouw volgens conclusie 1., met het kenmerk, dat verplaatsingsruimten onderling worden doorverbonden bijvoorbeeld middels een brug (9).
6. Gebouw volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat ingangen (10) (o.a. van woningen, bedrijven) direkt of indirekt uitkomen op een verplaatsingsruimte (bijv. een hellingbaan (11)) die tegelijkertijd bestaat uit parkeerplaatsen (12) en een aan- en afrijd-route voor voertuigen (13), waarbij per ingang de 35 dichtstbijzijnde parkeerplaats(en) aan de gebruiker(s) van die ingang wordt/worden toegewezen. 1005249 .
7. Gebouw volgens conclusie 1, waarbij woningen (14), deel uitmakend van dat gebouw, aan de buitenzijde voorzien zijn van terrassen (15), met het kenmerk, dat zich op het terras een bouwsel (16) bevindt dat toegankelijk is vanaf dit terras en dat 5 fungeert als schuur/berging.
8. Gebouw volgens conclusie 1, waarbij woningen, deel uitmakend van dat gebouw, aan de buitenzijde voorzien zijn van terrassen (15), met het kenmerk, dat zich op het terras een bouwsel (17) 10 bevindt dat toegankelijk is vanuit de ruimte/woning (18) gesitueerd onder dit terras en dat aldus fungeert als zolder/berging. t 10 0 5 2 49
NL1005249A 1997-02-11 1997-02-11 Gebouw, aan de buitenzijde over verdiepingen voorzien van openbaar toegankelijke verplaatsings- en verblijfsruimten. NL1005249C1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1005249A NL1005249C1 (nl) 1997-02-11 1997-02-11 Gebouw, aan de buitenzijde over verdiepingen voorzien van openbaar toegankelijke verplaatsings- en verblijfsruimten.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1005249 1997-02-11
NL1005249A NL1005249C1 (nl) 1997-02-11 1997-02-11 Gebouw, aan de buitenzijde over verdiepingen voorzien van openbaar toegankelijke verplaatsings- en verblijfsruimten.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1005249C1 true NL1005249C1 (nl) 1998-08-12

Family

ID=19764401

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1005249A NL1005249C1 (nl) 1997-02-11 1997-02-11 Gebouw, aan de buitenzijde over verdiepingen voorzien van openbaar toegankelijke verplaatsings- en verblijfsruimten.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1005249C1 (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR20070104445A (ko) 복합 대중교통 시스템
Murodovna EXPERIENCE OF WORLD COUNTRIES IN ANALYSIS AND SOLUTIONS OF THE PROBLEMS IN THE DOMESTIC TERRITORIES OF MICRO-COUNTRIES
Council Planning applications
NL1005249C1 (nl) Gebouw, aan de buitenzijde over verdiepingen voorzien van openbaar toegankelijke verplaatsings- en verblijfsruimten.
KR20050089824A (ko) 보행자중심의 다용도 주차구조물
Rasheed et al. Strategy of active housing
CN217232896U (zh) 一种多层组合式洋房
Deal A Bo-Kaap design framework: Enhancement of Forgotten Spaces Through Design Catalists
WO2007124697A1 (fr) Immeuble à étages multiples ou de grande hauteur avec un espace concave continu
Zimmermann Elements in landscape: areas, distances, dimensions
Deal The peripheral urban catalyst: questioning historic land divisions and static zoning boundaries in industrial areas
Baron Zenari The relation between buildings and public spaces in the context of sustainable compact cities: Understanding the impacts on human behavior-cases of Ørestad and Hammarby Sjöstad
CN113585817A (zh) 装配式立体园林城市建筑及建筑群
Nugroho Redesign Of Penggung Bus Terminal As Rest Area In Klaten Central Java With Adaptive Reuse Concept
Curran Suburban to Urban: Wellington High Density Family Housing
Wittmer FOR+ TOGETHER: designing towards an inclusive living environment where the elderly can feel at home
Shiawi et al. The Concept of Healthy Building with Green Open Space Integration on Condominium Design in Medan
Sumrow From the past to the present
Fraker et al. Streets, parks and houses: Case study of a pedestrian neighbourhood
Marriage Apartment block typologies: Apartment block typologies
Lili et al. Renewal Design of Pedestrian Bridges from the Perspective of Environmental Behaviors
CARISSA Design Of Pontianak City Walk Center As New Shopping Center With City Walk Approach On Waterfront Area Pontianak
Lin Suburban renovation: linear intensification of urban transport corridors, incorporating mixed-use typologies
Jachna Programme for the Green Deck
Larco et al. Site Design Criteria

Legal Events

Date Code Title Description
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20010901